標題: [本港新聞評論] 港府模仿內地實施「小區」檢測區議員轟做法擾民 [打印本頁]

作者: LEE1989    時間: 2021-1-19 05:22 PM

因應油尖旺區出現大規模爆疫,港府早上(19日)公布將油麻地及佐敦指定區域範圍,劃出一個核心區域,要求當中的居民均須接受強

做法擾民

強制檢測目的係咩?區議員你地有咩更好方案?乜L野都搬擾民出黎

三皮幾一個月

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210119/bkn-20210119161930740-0119_00822_001.html

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-1-19 05:22 PM, 149.45 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: arhon009    時間: 2021-1-19 05:23 PM

垃圾區議員
作者: LEE1989    時間: 2021-1-19 05:24 PM

遲啲排隊宣誓啦
作者: wow...    時間: 2021-1-19 05:25 PM

唔檢測若擴大社區感染,你班區議員係咪會辭職先?
作者: 胃胃愛涼涼    時間: 2021-1-19 05:26 PM

檢測唔配合禁足, 繼續扒扒走周圍播毒, 政府做野只做一半

話時話, 呢8條友算唔算聚眾

作者: 幪面超人    時間: 2021-1-19 05:29 PM

而家抗疫吖人渣,擾民
作者: 足智阿拉丁    時間: 2021-1-19 05:30 PM

有呢d區議員就真係擾民喇……
作者: starr    時間: 2021-1-19 05:31 PM

繼續為反而反
作者: ninebirds    時間: 2021-1-19 05:33 PM

呢班食屎衰議員唔玩得幾耐.
作者: 清風水靜    時間: 2021-1-19 05:36 PM

大量一樓一無工開..............!!
作者: 大大個肚腩    時間: 2021-1-19 05:38 PM

檢測有幾擾民社區爆發就唔擾民?到時各行各業又屌邊個?
作者: lmkandy    時間: 2021-1-19 05:38 PM

唔做又屌,做又話擾民,正牌「公我贏、字你輸」
作者: 沉睡灰表姐    時間: 2021-1-19 05:39 PM

作者: wow...    時間: 2021-1-19 05:42 PM

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2021-1-19 17:26 發表

檢測唔配合禁足, 繼續扒扒走周圍播毒, 政府做野只做一半

話時話, 呢8條友算唔算聚眾
唔係一兩個出口,四通八達,幾百個出入口,點禁?
禁左,入面D獨居,病患,傷殘點算?
作者: 遊樂人間    時間: 2021-1-19 05:44 PM

引用:
原帖由 LEE1989 於 2021-1-19 05:22 PM 發表

因應油尖旺區出現大規模爆疫,港府早上(19日)公布將油麻地及佐敦指定區域範圍,劃出一個核心區域,要求當中的居民均須接受強

做法擾民

強制檢測目的係咩?區議員你地有咩更好方案?乜L野都搬擾民出黎

三皮幾一個月

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210119/bkn-20210119161930740-0119_00822_001.html
呢班垃圾區議員的存在就真係擾民
作者: snooboy    時間: 2021-1-19 05:44 PM

日日都在區內檢測到幾十個確診,擾民?唔驗就害民添呀,仆街黑已完

作者: suzume    時間: 2021-1-19 05:44 PM

檢測話擾民
唔檢又話唔做野
乜7都講哂啦
作者: 睇天做人    時間: 2021-1-19 05:46 PM

擾你老味 又係一班黃絲已完
作者: ngcaddy    時間: 2021-1-19 05:47 PM

引用:
原帖由 LEE1989 於 2021-1-19 05:22 PM 發表

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
重未拉里班人去坐監?
作者: wow...    時間: 2021-1-19 05:48 PM

班區議員為反而反,有相為證,班友違限聚令,各罰$5000
作者: LEE1989    時間: 2021-1-19 05:49 PM

我肯定呢8條友大部分都唔曉英文
作者: hamsomeking    時間: 2021-1-19 05:50 PM

擾民?你個社區疫情大爆發,係唔係你負責先?乜L都反,正仆街!
作者: bbb_www    時間: 2021-1-19 05:50 PM

仆街,檢測落去搵咗咁多確診你唔講,得把西口有L用咩
作者: 東方紅    時間: 2021-1-19 05:54 PM

引用:
原帖由 wow... 於 2021-1-19 05:42 PM 發表

其禁足令香港好難實行。
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2021-1-19 05:54 PM

擾民? 咁班仆街黃屍曱甴文宣狗唔擾民咩?。。。
作者: alvinip    時間: 2021-1-19 05:54 PM

呢班PK區議員乜柒都唔識做,就剩係識得乜柒都反反反!
作者: kkwgm    時間: 2021-1-19 05:54 PM

呢班宣左誓未?
作者: 雨中浪漫的老闆    時間: 2021-1-19 05:55 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
呢啲所謂區議員真係出小句就當幫忙,上任以來從來未有任何建設性事做出來,而家見到政府開始接受內地嗰套防疫就以為有機會反政府,我地正常市民只怨政府咁遲先做,但總比好過完全唔做好啲,區議員每月三、四萬元收入而完全沒有做真正地區民生工作,政府就黎要取締你地啦,睇落去啦😆
作者: eliskw2000    時間: 2021-1-19 05:56 PM

區議員乜都唔識做,淨係識反政府,垃圾。
作者: 隔夜遇到了貓奴    時間: 2021-1-19 05:57 PM

區議員=垃圾,佢哋講物都不需理會
作者: 星升升    時間: 2021-1-19 05:57 PM

邊d撚樣選呢d濕鳩議員出嚟架,住佐敦既黃畜等住受感染啦
作者: 胃胃愛涼涼    時間: 2021-1-19 05:58 PM

引用:
原帖由 wow... 於 2021-1-19 05:42 PM 發表

點解大陸做到, 香港做唔到? 你先睇返個環境, 係俾4條街圍住, 只要封左呢4條街就得!

獨居, 傷殘平時都獨居傷殘開, 有咩問題?

病患個D可以個別處理, 送去醫院

又可以設立一個醫療站, 處理小問題

作者: wkkenneth    時間: 2021-1-19 05:59 PM

快 L d dq 班垃圾黃屍區已完啦,佢地就真係擾民啦
作者: 鬼屋理性的榴槤    時間: 2021-1-19 06:00 PM

你班時代垃圾議員返去食屎啦😙😙
作者: 人之初大大    時間: 2021-1-19 06:00 PM

擾乜?控病優先
作者: bbstonebb    時間: 2021-1-19 06:00 PM

班PK如果係我果區實小爆佢
作者: 引人入性的校裙    時間: 2021-1-19 06:01 PM

係咪果個弱智區已完?
作者: ballking13    時間: 2021-1-19 06:02 PM

唔使測
全部打靶免傳播
作者: Henrywu18    時間: 2021-1-19 06:02 PM

https://www.youtube.com/watch?v=kGfGGO3-K_0
作者: paperfish236    時間: 2021-1-19 06:03 PM

白養呢班冚家剷4年
乜撚都吾識做,一係冇能力做
作者: williamsze31    時間: 2021-1-19 06:04 PM

引用:
原帖由 遊樂人間 於 2021-1-19 05:44 PM 發表

呢班垃圾區議員的存在就真係擾民
剷走佢地!
作者: wtwcheng1    時間: 2021-1-19 06:04 PM

DLLM 垃圾區議員,靜係識話政府又乜又七,自己就乜七都唔識
作者: 慶之    時間: 2021-1-19 06:04 PM

寧願病毒爆發都唔好擾民,智將區議員
作者: ngben    時間: 2021-1-19 06:05 PM

作者: lrr174    時間: 2021-1-19 06:05 PM

抗疫既野, d區議員識條鐵咩
作者: 前往有盒子    時間: 2021-1-19 06:06 PM

政府要小心有内鬼制造假陰性播毒,呢班曱甴無恶不作
作者: sweetandsour    時間: 2021-1-19 06:07 PM

食屎啦,唔捉D病友出来,傳比你地班仆衔老母炸
作者: 單嫖獨賭kaka    時間: 2021-1-19 06:07 PM

點樣擾民

搵左好多病患者出黎喎

唔好搵又佢爆先岩
作者: briancccc    時間: 2021-1-19 06:07 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
都估到班泛民咩都反對,但就比唔倒好既提意出黎。
作者: 逆風的肥牛    時間: 2021-1-19 06:08 PM

係嘞!黃磚家對政府要求加強檢測力度, 黃議員唔準政府擾民,呢個濕鳩廢官就會不停彈出彈入,好睇過周星星D戲
作者: 前往有盒子    時間: 2021-1-19 06:09 PM

中国共产党好快会鏟走呢班躯異员,佢地系度自尋短見,时日無多啦
作者: bb235689    時間: 2021-1-19 06:10 PM

擾咩民 分化市民居心何在 不知所謂
作者: ichthys2    時間: 2021-1-19 06:11 PM

政府如何做都要斥責,奸邪妖獸本色。
作者: 張寶成打老虎    時間: 2021-1-19 06:11 PM

呢d 垃圾議員絕對唔係香港一小部分害群之馬
全部曱甴都係咁
作者: 平常的人    時間: 2021-1-19 06:11 PM

引用:
原帖由 LEE1989 於 2021-1-19 17:22 發表

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
曱甴,病毒更加擾民,驅蟻完又點解決呢❓
作者: twhyhy    時間: 2021-1-19 06:12 PM

D個政府算吧了,可以決定了一件事,但比人話2句又改, 實行前冇想清楚咩, 一次兩次三次四次都係咁,心淡了
作者: fco6636    時間: 2021-1-19 06:12 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
真係好認同張醫生回妓者嗰句:咁你有咩好建議?
作者: Timothy226    時間: 2021-1-19 06:13 PM

區議員幫手係佢哋嘅社區做野啦 吾做檢測 你哋有咩方法令社區清零?
作者: ff88    時間: 2021-1-19 06:13 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
佢地係咪想講吾檢測就無事?有冇咩好提意呢?
作者: twhyhy    時間: 2021-1-19 06:14 PM

引用:
原帖由 fco6636 於 2021-1-19 06:12 PM 發表

真係好認同張醫生回妓者嗰句:咁你有咩好建議?
我真心希望 強制全民檢疫
作者: galaxychen    時間: 2021-1-19 06:15 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
跟你哋做法,大家一齊感染囉,弱智無腦
作者: chokman3    時間: 2021-1-19 06:16 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
右二個件極品黎wor
作者: andonlyu    時間: 2021-1-19 06:17 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
呢啲區議員真係onL9.
由得隱形傳播者令到香港大爆發, 到時係全港"擾民".
作者: az222    時間: 2021-1-19 06:17 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
成班衰議員,成事不足,敗事有餘。
dklmcfh
作者: triumphal_ark    時間: 2021-1-19 06:17 PM

泛暴話施火魔法最好,高溫殺毒
作者: galaxychen    時間: 2021-1-19 06:17 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
爆到九彩然後大家繼續唔好恢復正常生活繼續手停口停囉,咁樣又唔擾?
作者: dunbinexy    時間: 2021-1-19 06:18 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
黑醫黑護要求封關咪仲擾民?
黑暴亂港即直頭害死人。
黃狗黑暴真係腦裝屎。
作者: andonlyu    時間: 2021-1-19 06:18 PM

引用:
原帖由 az222 於 2021-1-19 06:17 PM 發表

成班衰議員,成事不足,敗事有餘。
dklmcfh
如果政府唔小區檢測, 第時大爆發, 好明顯呢班濕9議員又會嘈政府點解唔早啲做野.
作者: 強大師    時間: 2021-1-19 06:19 PM

垃圾區議員  有建議都係小學雞嘢 行唔通嘅 成班L樣衰個屎 屎都可以做肥 炒晒D垃圾 錢用嚟抗疫好過啦
作者: 一昔如環    時間: 2021-1-19 06:19 PM

衰耳猿更是垃圾表表者,每個區要兼做掃街消毒。
作者: AABB999    時間: 2021-1-19 06:20 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
正仆街有破壞冇建設,淨系悉抽後腿既冚家剷!
作者: 唔岩就要鬧    時間: 2021-1-19 06:20 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
擾民?

咁唔檢測,由得個病發大,永遠無得通關,店舖繼續倒閉,呢D就唔擾民啦?

擾LLM呀區議員!
作者: Versailles    時間: 2021-1-19 06:21 PM

小咩區呀
作者: kwaileung2012    時間: 2021-1-19 06:22 PM

垃圾議員
唔出來九UP就冇擾民

冇建樹都唔好出來破壞
作者: rs2754    時間: 2021-1-19 06:22 PM

每次呢班拘已完出嚟反對嘅,一定會係利民益眾嘅措施。

支持小區檢測。
作者: limax    時間: 2021-1-19 06:23 PM

多得你地,疫症就會沒完沒了。
作者: 烈火雄雄    時間: 2021-1-19 06:23 PM

區議員唯一的工作就係反政府,
區議員反政府即係政府做對了。
作者: D74獨裹鑽帖猿    時間: 2021-1-19 06:23 PM

引用:

做法擾民

三皮幾一個月

新聞來源連結:
政府:我去做話我擾民,我唔做就話我無能。你班仆街正濕鳩議員。
作者: IdoUdo    時間: 2021-1-19 06:23 PM

擾你老母
作者: 寒冬粗俗的主席    時間: 2021-1-19 06:24 PM

「咁你建議如何呢」、「所以你可以建議究竟應該點樣做呢?」
作者: 油站粉紅的湯圓    時間: 2021-1-19 06:26 PM

有你呢班食屎已完就擾民。
作者: opclk99    時間: 2021-1-19 06:26 PM

作者: 胃胃愛涼涼    時間: 2021-1-19 06:26 PM

引用:
原帖由 twhyhy 於 2021-1-19 06:12 PM 發表

D個政府算吧了,可以決定了一件事,但比人話2句又改, 實行前冇想清楚咩, 一次兩次三次四次都係咁,心淡了
依家又話搞年宵啦, 彈出又彈入
作者: 寒冬粗俗的主席    時間: 2021-1-19 06:26 PM

去佢地網站,Facebook, IG 等問佢地:

「咁你建議如何呢」、「所以你可以建議究竟應該點樣做呢?」
作者: 明亮的晨星二    時間: 2021-1-19 06:27 PM

引用:
原帖由 沉睡灰表姐 於 2021-1-19 05:39 PM 發表

系唔系只擾到呢位區議員了,嘻嘻。
當區一樓一全部結業,當然影響呢位已完啦
作者: ballking13    時間: 2021-1-19 06:27 PM

今天又60個

全民強制測啦
作者: winghing007    時間: 2021-1-19 06:28 PM

使唔使彈俾建制派跟進
作者: sng850    時間: 2021-1-19 06:28 PM

引用:
原帖由 arhon009 於 2021-1-19 05:23 PM 發表

垃圾區議員
呢班是攬炒黃屍曱甴🪳區議員!
作者: twhyhy    時間: 2021-1-19 06:28 PM

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-1-19 06:27 PM 發表

今天又60個

全民強制測啦
贊成
作者: joe22011981    時間: 2021-1-19 06:29 PM

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-1-19 05:29 PM 發表

而家抗疫吖人渣,擾民
簡單的道理、正
作者: 吃飯的人    時間: 2021-1-19 06:30 PM

垃圾已完!
作者: noname_hk    時間: 2021-1-19 06:32 PM

唔全部大廈驗就話會有漏網之魚, 檢測左都無用. 應該要全部人都強制檢測.
而家聽哂你地講, 成個小區檢測就話擾民.
咁究竟你班垃圾區議員講野有無經過大腦, 想有檢測定無檢測? 定自己都唔知自己講緊乜, 只知收左錢要為難政府?
作者: muddongdong    時間: 2021-1-19 06:32 PM

一班仆街區議員,個個月心幾皮嘢請佢哋返啤數手指
作者: 貓兒休假    時間: 2021-1-19 06:32 PM

引用:

中國十幾億人都封到

香港豆潤咁細得果700萬人會封唔到? 🤫

一早全城停擺加禁足28日,疫情完左n世啦

講出黎都笑你無知
作者: H-KBoy    時間: 2021-1-19 06:32 PM

呢班垃圾衰議員淨係識彈唔識唱,連做花瓶都嫌佢哋吖啶。
作者: frankielam88    時間: 2021-1-19 06:33 PM

呢班區議員就真係最擾民。
作者: ice21    時間: 2021-1-19 06:33 PM

甲由
作者: 摩鬼    時間: 2021-1-19 06:33 PM

8件平排,唔該每隻5000
作者: danny.chai    時間: 2021-1-19 06:33 PM

掉返轉封鎖小區,小區外檢測,裡面所有人自生自滅
作者: fcw99    時間: 2021-1-19 06:34 PM

黃畜一邊話多餘,一邊話政府無能唔做檢測