標題: [本港新聞評論] 香港黑洞 與民為敵 再燒68億 海洋公園又伸手 政府敗家冇得救 - 東方日報 [打印本頁]

作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:09 AM

陷入財困的海洋公園猶如香港黑洞,去年中獲港府撥款54億元救亡,但仍未足以「填氹」,繼續「攤大手板」問立法會攞錢。港府昨宣布再「泵水」約67.9億元協助公園轉型,將免費開放山下園區,並加入外判模式,期望可自負盈虧,但拒絕回應何時才毋須逐年撥款,學者揶揄不如補貼多900年,去到3000年。政府預計全新消閒區最快5年後才開始營運,有議員擔心當局要再次「泵水」;亦有學者形容公園淪無底深潭,短短大半年間已獲逾120億元公帑,狠批港府以集體回憶作藉口,「死攬」海洋公園,在荔園結業時卻未伸援手,不但自相矛盾,更是厚顏無恥,認為應盡快止蝕,如改為興建住屋等,否則「對山頭同荷包都冇好處」。

同轉載~

海洋公園昨公布有關「重生方案」,園內部分設施改由私人承辦商營運,山下消閒飲食區免費開放,山上機動遊戲則逐項收費,公園將轉型成全新的綜合休閒區,強調海洋公園「唔再係主題公園」。

還款期延至2059年 公帑少收40億政府預計,公園入場人次回升需時,未來數年將出現負值的淨現金流,而期終現金結餘在未來數十年、直至2046至47年財政年度均會錄得負數;若疫情影響比預期嚴重,財政表現會更差。為協助公園轉型,港府將提供兩筆毋須還款的資助,包括一筆過16.7億元撥款;並由2022/23年起的4年內,每年提供2.8億元補助作保育教育工作,共涉11.2億元。

• 海洋公園園區新安排

• 政府「泵水」海洋公園安排

公園早年曾獲政府撥出兩筆貸款,包括重新發展計劃政府貸款和大樹灣政府貸款,原定今年9月起還款,港府估計連同利息,未來10年的總還款額,每年平均超過6.3億元,會嚴重打擊公園財務狀況,決定今年7月起豁免有關利息,並把還款日延至2028年9月開始,還款期則延長至2059年,令政府收入減少約40億元。

不過,政府預計全新消閒區及歷險主題區,2026至27年財政年度才開始營運,屆時入場人次則由2025至26年財政年度的每年380萬增至440萬;而即將開幕的水上樂園,直至2024至25年財政年度,每年可吸引約140萬人次入場,並在隨後數年維持約130萬水平。換言之,公園5年後才正式落實重生方案,期間當局可能要繼續「泵水」。

議員憂免費入園恐釀人滿之患理工大學專業及持續教育學院講師陳偉強認為,方案看似減低營運成本,但實際上「送走咗」最具代表性的特色,加上免費開放部分園區,或引來大批傭工假日席地消遣,令真正消費者卻步,難達收支平衡。他炮轟港府「死攬」海洋公園,或要「泵水泵多幾百年」,不但浪費珍貴的山頭資源,對其「荷包」亦沒有好處。

旅遊界議員姚思榮亦指,方案沒詳細交代新營運模式的效益,擔心公園若在未來5年均錄得虧蝕,港府或要再次「泵水」,促當局盡快交代。他亦關注人流過多或造成混亂,認為公園應收取象徵性費用,或推出人流控制措施。

等同一間空殼公司,再「泵水」約67.9億元,只会擔沙倒海!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210119/00174_001.html
作者: ichthys2    時間: 2021-1-19 07:10 AM

無底黑洞。
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:11 AM

海豚表演成絕唱,
多款機動遊戲「退休」!
山上園區逐項收費。
作者: hw1chan    時間: 2021-1-19 07:18 AM

刮錢技能, 貪得無厭...
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:22 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-1-19 07:10 AM 發表

無底黑洞。
擔沙倒海,真係無底黑洞。
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:28 AM

冼國林|EP58|末期癌症的海洋公園, 不應再浪費公帑。

https://www.youtube.com/watch?v=_8uFvkzh6mQ
作者: songsong17    時間: 2021-1-19 07:30 AM

集體回憶, 本土價值, 但不利反中就唔要...
作者: 睇天做人    時間: 2021-1-19 07:31 AM

點解唔執得?!
作者: danny.chai    時間: 2021-1-19 07:31 AM

洗左俾海洋公園人,好過出糧俾班冇建設性嘅議員。起碼人人有份
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:31 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-19 07:18 AM 發表

刮錢技能, 貪得無厭...
舊年申請攞50幾億,有30幾億係還畀銀行嘅債務。得嗰十幾億係支付人工同埋發展,而家又要攞多60幾億,即係佢地明知嗰十幾億係唔夠做 ! 而家再攞多60幾億,佢一早已經預算左入去。
作者: andysan4    時間: 2021-1-19 07:32 AM

大白象!大白象!
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:33 AM

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 07:30 AM 發表

集體回憶, 本土價值, 但不利反中就唔要...
呢間空殼公司,一味搵政府泵水入去都救唔返。因為冇遊客入場,剩得個公園,每日香港又有幾多人入去啊 ? 攞完呢60幾億,仍然冇遊客入場,下一次又幾時再伸手攞錢呢 ?
作者: songsong17    時間: 2021-1-19 07:34 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:33 AM 發表

呢間空殼公司,一味搵政府泵水入去都救唔返。因為冇遊客入場,剩得個公園,每日香港又有幾多人入去啊 ? 攞完呢60幾億,仍然冇遊客入場,下一次又幾時再伸手攞錢呢 ?
疫情下, 全球都無遊客啦...

如果要保持旅遊業, 海洋公園就唔應該殺...

作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:34 AM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-1-19 07:31 AM 發表

點解唔執得?!
一定有啲嘢嘅 ! 阿冼師傅舊年5月已經講咗啦 ! 香港同一時間根本唔應該存在兩個主題公園。舊年已經冇公佈盤數出嚟,攞咗50幾億,而家又攞多60幾億,資不抵債。
作者: Bakadono    時間: 2021-1-19 07:36 AM

Cut晒董事酬金先,跟住外判,加餵海豚環節
作者: domug    時間: 2021-1-19 07:36 AM

養海豚雖然浪費錢,
最少都可以帶俾人歡樂,
資助10幾間暴大,
更浪費錢,
更帶俾社會動亂。
重有傷港電台,
0收視,播垃圾。
希望柒婆走咗後,
淨苦可以除三害。
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:36 AM

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-1-19 07:32 AM 發表

大白象!大白象!
大白象工程有兩個定義,一個是建造成本超支和延期,二是建造後使用率不高,未如預期,因而形成浪費。前者是執行管理出了問題,後者就是整個計劃的問題了。
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:37 AM

引用:
原帖由 danny.chai 於 2021-1-19 07:31 AM 發表

洗左俾海洋公園人,好過出糧俾班冇建設性嘅議員。起碼人人有份
洗左俾海洋公園人?
作者: songsong17    時間: 2021-1-19 07:39 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:34 AM 發表

一定有啲嘢嘅 ! 阿冼師傅舊年5月已經講咗啦 ! 香港同一時間根本唔應該存在兩個主題公園。舊年已經冇公佈盤數出嚟,攞咗50幾億,而家又攞多60幾億,資不抵債。
佢話唔應該, 我話應該...
海洋公園係要改善而唔係執左佢...
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:42 AM

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 07:34 AM 發表

疫情下, 全球都無遊客啦...

如果要保持旅遊業, 海洋公園就唔應該殺...
你講得啱 ! 如果仲有發展潛力,可以經營落去嘅,我哋應該要救,但係我只係部分同意。

但係我可以睇返海洋公園嘅歷史,馬會不斷注資,87年已經劈炮唔撈。只係喺盛智文幫手之下,先至可以有d起色。因為嗰陣時2003年之後,有大量嘅中國遊客來香港消費。
作者: 豆芽生    時間: 2021-1-19 07:42 AM

垃圾波仲話財政緊張wo,你睇吓緊張個屁咩繼續倒錢落海
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:44 AM

引用:
原帖由 Bakadono 於 2021-1-19 07:36 AM 發表

Cut晒董事酬金先,跟住外判,加餵海豚環節
就算 d 懂事有三頭六臂都冇用,因為主要靠入場人數,同埋消費。冇人嚟乜都冇得搞。
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:46 AM

引用:
原帖由 domug 於 2021-1-19 07:36 AM 發表

養海豚雖然浪費錢,
最少都可以帶俾人歡樂,
資助10幾間暴大,
更浪費錢,
更帶俾社會動亂。
重有傷港電台,
0收視,播垃圾。
希望柒婆走咗後,
淨苦可以除三害。
我都想將來年紀大啲,日日去海洋公園坐下,不過而家噉嘅經濟環境,佢再經營落去,真係好難樂觀。

嗰八間大學,教埋啲噉嘅學生,真係浪費資源。應該將八間縮為一間,咁就最好。
作者: 睇天做人    時間: 2021-1-19 07:46 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:34 AM 發表

明白上年疫情要吊命。香港人養唔起本土回憶主題樂園
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:46 AM

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 07:39 AM 發表

佢話唔應該, 我話應該...
海洋公園係要改善而唔係執左佢...
你有乜好建議呀 ?
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:47 AM

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-1-19 07:42 AM 發表

垃圾波仲話財政緊張wo,你睇吓緊張個屁咩繼續倒錢落海
呢啲嘢我哋識條鉄咩? 講一套做一套觀奇洋服。
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 07:49 AM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-1-19 07:46 AM 發表

明白上年疫情要吊命。香港人養唔起本土回憶主題樂園
香港已經有兩個主題公園,一個迪士尼同一個海洋公園。大家嘅方向唔同,如果冇遊客入場,仲搞呢個海洋公園 ? 不如將嗰塊貴重地皮賣左佢,只留返部分嘅公園開放 ! 噉就兩全其美。
作者: Bakadono    時間: 2021-1-19 07:50 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:44 AM 發表

就算 d 懂事有三頭六臂都冇用,因為主要靠入場人數,同埋消費。冇人嚟乜都冇得搞。
搞到賺唔到錢仲出酬金,唔係啊嘛

普通公司無錢賺都唔出花紅喇
作者: songsong17    時間: 2021-1-19 07:51 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:42 AM 發表

你講得啱 ! 如果仲有發展潛力,可以經營落去嘅,我哋應該要救,但係我只係部分同意。

但係我可以睇返海洋公園嘅歷史,馬會不斷注資,87年已經劈炮唔撈。只係喺盛智文幫手之下,先至可以有d起色。因為嗰陣時2003年之後,有大量嘅中國遊客來香港消費。
所以問題係自己趕客...

其實蝕d綫無咩問題, 帶動到旅遊業,多個大型景點就係多個大型景點...

作者: songsong17    時間: 2021-1-19 07:52 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:46 AM 發表

你有乜好建議呀 ?
而家人地咪提出左囉...
作者: 福建一幫    時間: 2021-1-19 07:55 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:09 AM 發表

陷入財困的海洋公園猶如香港黑洞,去年中獲港府撥款54億元救亡,但仍未足以「填氹」,繼續「攤大手板」問立法會攞錢。港府昨宣布再「泵水」約67.9億元協助公園轉型,將免費開放山下園區,並加入外判模式,期望可自負盈虧,但拒絕回應何時才毋須逐年撥款,學者揶揄不如補貼多900年,去到3000年。政府預計全新消閒區最快5年後才開始營運,有議員擔心當局要再次「泵水」;亦有學者形容公園淪無底深潭,短短大半年間已獲 ...
不如改起周梓樂紀念公園,

比黃屍日日衆籌、收$、

之後比晒痴瘋入南區買house...

發夢啦!  死白痴YC!
作者: hermanherman    時間: 2021-1-19 07:55 AM

上次花錢打廣告,玩租營幕觀星, 行山。。何時賺回初初54億 ?
作者: 2013gundam    時間: 2021-1-19 08:01 AM

開放樂園俾人入場 但都唔係咁開放法
如文中所言 免費放人入去
係可以谷到人流
但呢D人流有幾多可以轉化為消費 我都抱好大疑問
到時變左賓賓又多左一個聚腳點

其實可以將入場同機動遊戲分開收費
入場就收廿幾三十蚊 同綁買埋機動遊戲票就可以平D
入場先買 就貴d 咁就好好多
當然 要增加D免費項目給人入去巡下啦

不過而家海威公園揸旗果個係堅離地二世祖
我覺得佢都係扮工居多

BTW 政府當日真係唔應該救海威公園
當時就已經講呢2-3年香港旅遊業都難望有真正復甦
做本地人生意 根本就無法維到本
只會不停咁蝕落去
由佢摺埋 攞塊地去發展成新市鎮 效益反而係最大
始終附近基建真係好成熟
順帶可以帶動埋南區發展 可以活化埋黃竹坑
可惜 俱往矣
作者: pqrdownloader    時間: 2021-1-19 08:02 AM

講黑洞,又點及得上暴大。
作者: 3個勇敢的獅子    時間: 2021-1-19 08:12 AM

香港集體記憶,多樣免費設施大衆共享,值得加大力维護轉型,有建設總比破壞强!
作者: eric02092003    時間: 2021-1-19 08:13 AM

拆左佢囉,發展商謀左塊地好耐,又可以起豪宅喇
作者: 食花生的閒人    時間: 2021-1-19 08:14 AM

而家手游年代,邊會有本地人成日去,游客都玩厭啦,仲話唔駛錢入場咪盞做到cheap哂,更加冇有錢人去。又話保留隻體回億但啲野又會唔同哂,用咁多錢都唔知有乜目的。政府抵俾人吊系列例子呢個實入圍。
作者: A1000    時間: 2021-1-19 08:18 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:09 發表

陷入財困的海洋公園猶如香港黑洞,去年中獲港府撥款54億元救亡,但仍未足以「填氹」,繼續「攤大手板」問立法會攞錢。港府昨宣布再「泵水」約67.9億元協助公園轉型,將免費開放山下園區,並加入外判模式,期望可自負盈虧,但拒絕回應何時才毋須逐年撥款,學者揶揄不如補貼多900年,去到3000年。政府預計全新消閒區最快5年後才開始營運,有議員擔心當局要再次「泵水」;亦有學者形容公園淪無底深潭,短短大半年間已獲 ...
舊年攞咗50幾億,還咗幾十億畀銀行。得番十零億,以支付人工同埋發展。轉頭今年又要攞幾十億?呢個根本係有計劃,分兩期噉樣攞錢。好喇 ! 如果嚟緊仍然冇遊客入場,又冇人消費。咁係咪再去攞錢呢?呢幾十億究竟又可以用得幾耐呢?下一次又會唔會再撥款畀佢哩?點解唔可以停一停諗一諗,將有關貴重嘅地皮,將塊地皮公開競投,發售後咪用嚟保育海洋公園。
作者: 減肥唔准減對波    時間: 2021-1-19 08:18 AM

快啲執咗佢啦!
作者: A1000    時間: 2021-1-19 08:19 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:28 發表

冼國林|EP58|末期癌症的海洋公園, 不應再浪費公帑。

https://www.youtube.com/watch?v=_8uFvkzh6mQ
舊年冼師傅拍呢條片,做咗好多資料蒐集。佢分析得好好,但係好多人仍然充耳不聞。今年時又攞幾十億喇!究竟要攞到幾時哩?
作者: ballking13    時間: 2021-1-19 08:20 AM

無旅客

炒左D曱甴員工未?
作者: 東方轉貼員    時間: 2021-1-19 08:21 AM

又68億?!!

你唔好叫海洋公園喇!
你叫冇底洞,或者,黑洞公園啦

x x銀行高息放貸,可以無風險有公帑照住,公園蝕,銀行賺,政府貼,優秀的公務員團隊又夾道護航。

作者: 海邊笨拙的榴槤    時間: 2021-1-19 08:21 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:09 AM 發表

立即解散海洋公園
果度全部起公屋已經可以立刻解決香港居住問題了
作者: 東方轉貼員    時間: 2021-1-19 08:22 AM

引用:

重點係邊間銀行係佢債主
作者: 海邊笨拙的榴槤    時間: 2021-1-19 08:23 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2021-1-19 08:19 AM 發表

舊年冼師傅拍呢條片,做咗好多資料蒐集。佢分析得好好,但係好多人仍然充耳不聞。今年時又攞幾十億喇!究竟要攞到幾時哩?
冼師傅一早已經講中了
不得不佩服他的先知先覺
作者: 海邊笨拙的榴槤    時間: 2021-1-19 08:24 AM

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-1-19 08:02 AM 發表

黃獅公園,中大,港台都要立即解散
作者: 隔離強勁的魚蛋    時間: 2021-1-19 08:25 AM

好大機會結局咪又係執
作者: mimi_cc    時間: 2021-1-19 08:26 AM

一早巳經講左摺埋佢算數
呢個係無底深潭😑😑😑
作者: 海邊笨拙的榴槤    時間: 2021-1-19 08:26 AM

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 07:51 AM 發表

其實蝕d綫無咩問題, 帶動到旅遊業,多個大型景點就係多個大型景點...
香港年青人襲擊內地遊客
加上疫情控制失敗
香港已經無可能變回以往靠旅遊搵錢的香港了
黃獅公園也沒有價值!
作者: kilkilkil    時間: 2021-1-19 08:27 AM

支持正苦!支持海狗公園!好L過起公屋養癈人!
作者: arhon009    時間: 2021-1-19 08:27 AM

東方日報真係不知所謂, 幫海記又話無底黑洞,唔幫又話集體回憶...
現今妓者只識鬧政府
作者: 刺客禁言    時間: 2021-1-19 08:28 AM

外面都死過臘肉
拎D錢去搞公園?
作者: LaLaChow39    時間: 2021-1-19 08:30 AM

其實除咗海洋公園外迪士尼樂園都應該面對同一問題呀,唔通迪士尼就無財政問題呢?要執就兩個一齊執
作者: A1000    時間: 2021-1-19 08:30 AM

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-1-19 08:23 發表

冼師傅一早已經講中了
不得不佩服他的先知先覺
冼師傅做左好多資料蒐集,只係啲人唔聽講,仍然執迷不悔!攞啲公帑,擔沙倒海。支持一間空殼公司。
作者: 睇天做人    時間: 2021-1-19 08:31 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:49 AM 發表

香港已經有兩個主題公園,一個迪士尼同一個海洋公園。大家嘅方向唔同,如果冇遊客入場,仲搞呢個海洋公園 ? 不如將嗰塊貴重地皮賣左佢,只留返部分嘅公園開放 ! 噉就兩全其美。
賣地唔好,咁地產商業性本土黃絲實嘈,要保育,反正都係政府出錢,雖然情況同呢次泵水無分別,只係金額多與少 外傭姐姐實支持
作者: 肥輝仔    時間: 2021-1-19 08:31 AM

一間賺錢公司,俾班黃人嚇走晒d遊客就開始衰落
作者: kingkong_hk    時間: 2021-1-19 08:31 AM

冇油客盞搞,靠本土食蕉
作者: 長城粟米    時間: 2021-1-19 08:32 AM

同一個吸毒嘅道友冇分別!
作者: 睇天做人    時間: 2021-1-19 08:32 AM

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-19 08:28 AM 發表

外面都死過臘肉
拎D錢去搞公園?
應該執左佢?!
作者: 123people    時間: 2021-1-19 08:32 AM

引用:

中國14億人,每年有很多旅客來港消費,海洋公園經營困難,和黃絲反中有直接關係,建議政府立例,打擊反中人士的激進行為!
作者: 睇天做人    時間: 2021-1-19 08:33 AM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-1-19 08:31 AM 發表

冇油客盞搞,靠本土食蕉
本土咪就係生日門票黨
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:34 AM

啱啱聽到商業電臺訪問劉嗚煒,陳志雲問佢會唔會裁員? 佢仍然兜一個圈講嘢,其實係會裁員。
作者: kingkong_hk    時間: 2021-1-19 08:35 AM

引用:
原帖由 睇天做人 於 19-1-2021 08:33 發表

本土咪就係生日門票黨
規定全香港人每3個月去1次就得
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:35 AM

引用:
原帖由 Bakadono 於 2021-1-19 07:50 AM 發表

搞到賺唔到錢仲出酬金,唔係啊嘛

普通公司無錢賺都唔出花紅喇
好多公司都係咁架 ! 只會肥上瘦下。
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:36 AM

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 07:51 AM 發表

你有乜嘢好提議呀?
作者: ngben    時間: 2021-1-19 08:37 AM

作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:37 AM

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 07:52 AM 發表

而家人地咪提出左囉...
你估可行嗎 ? 需唔需要日後再填氹啊 ?
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:38 AM

引用:
原帖由 hermanherman 於 2021-1-19 07:55 AM 發表

上次花錢打廣告,玩租營幕觀星, 行山。。何時賺回初初54億 ?
呢啲冇用架 ! 只係塘水滾塘魚,你冇遊客入場,根本資不抵債。
作者: kkl768    時間: 2021-1-19 08:39 AM

引用:

迪士尼又唔執左佢
海洋公園又冇集體回憶?
作者: dance5    時間: 2021-1-19 08:40 AM

引用:

直接改為動物園/水上樂園
作者: Bakadono    時間: 2021-1-19 08:40 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 08:35 AM 發表

好多公司都係咁架 ! 只會肥上瘦下。
我要做董事
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:41 AM

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-19 08:01 AM 發表

開放樂園俾人入場 但都唔係咁開放法
如文中所言 免費放人入去
係可以谷到人流
但呢D人流有幾多可以轉化為消費 我都抱好大疑問
到時變左賓賓又多左一個聚腳點

其實可以將入場同機動遊戲分開收費
入場就收廿幾三十蚊 同綁買埋機動遊戲票就可以平D
入場先買 就貴d 咁就好好多
當然 要增加D免費項目給人入去巡下啦

不過而家海威公園揸旗果個係堅離地二世祖
我覺得佢都係扮工 ...
你就心水清喇 ! 不過如果佢話免費開放入場,一到假日,真係會有好多外傭,會入去流連忘返。
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:41 AM

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-1-19 08:02 AM 發表

same same.
作者: 睇天做人    時間: 2021-1-19 08:42 AM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-1-19 08:35 AM 發表

規定全香港人每3個月去1次就得
香港人 玩野就叻。 本土不值得擁有主題樂園
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:42 AM

引用:
原帖由 3個勇敢的獅子 於 2021-1-19 08:12 AM 發表

香港集體記憶,多樣免費設施大衆共享,值得加大力维護轉型,有建設總比破壞强!
每年你同屋企人,去過幾多次呀 ?
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:43 AM

引用:
原帖由 eric02092003 於 2021-1-19 08:13 AM 發表

拆左佢囉,發展商謀左塊地好耐,又可以起豪宅喇
又係一個好提議。起碼可以有可觀嘅收入。
作者: 雨中回收的朋友    時間: 2021-1-19 08:43 AM

伊個真係黑洞。。。香港有幾多人去?。。。。啲人成日都話迫,又等得耐,加下冇人去
作者: dannyocean    時間: 2021-1-19 08:44 AM

搵件自豪自己年年收老豆10萬蚊利是,全香港最叻既二世祖救亡,幫唐唐助選死,攪扶貧越扶越貧,攪青年事務攪到d年青人個個反政府,睇下今次海洋免費公園又會攪成點?
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:44 AM

引用:
原帖由 食花生的閒人 於 2021-1-19 08:14 AM 發表

而家手游年代,邊會有本地人成日去,游客都玩厭啦,仲話唔駛錢入場咪盞做到cheap哂,更加冇有錢人去。又話保留隻體回億但啲野又會唔同哂,用咁多錢都唔知有乜目的。政府抵俾人吊系列例子呢個實入圍。
你呢啲睇法,就真係貼地。如果免費入場,等同維多利亞公園,又或者皇后像廣場。你星期日或者紅日,你都唔會去啦 !
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:45 AM

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-19 08:18 AM 發表

快啲執咗佢啦!
思想同態度也正確。
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:46 AM

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-1-19 08:20 AM 發表

無旅客

炒左D曱甴員工未?
阿主席都係話會炒人,究竟要炒幾多,家下冇實質一條數。
作者: 高達0.1    時間: 2021-1-19 08:46 AM

引用:

香港納稅人的錢比咗咁多終於可以免費係門口行下啦!!!
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:46 AM

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-1-19 08:21 AM 發表

又68億?!!

你唔好叫海洋公園喇!
你叫冇底洞,或者,黑洞公園啦

x x銀行高息放貸,可以無風險有公帑照住,公園蝕,銀行賺,政府貼,優秀的公務員團隊又夾道護航。
你都心水情喇 !
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:48 AM

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-1-19 08:21 AM 發表

立即解散海洋公園
果度全部起公屋已經可以立刻解決香港居住問題了
部分地皮公開拍賣,將收入所得,興建公屋。
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:49 AM

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-1-19 08:22 AM 發表

重點係邊間銀行係佢債主
呢啲你要問佢先至知喇 !
作者: 蠢係要死    時間: 2021-1-19 08:50 AM

如果比起資助啲黑暴大學,曱甴學生... 咁比海洋公園好好多!
作者: lusk777    時間: 2021-1-19 08:50 AM

長痛不如短痛,執左海洋公園.
真正變成 回憶.
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:50 AM

引用:
原帖由 隔離強勁的魚蛋 於 2021-1-19 08:25 AM 發表

好大機會結局咪又係執
個計畫係講到,還款延至2059 年。
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:51 AM

引用:
原帖由 mimi_cc 於 2021-1-19 08:26 AM 發表

一早巳經講左摺埋佢算數
呢個係無底深潭😑😑😑
長痛不如短痛 !
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:52 AM

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-1-19 08:26 AM 發表

香港年青人襲擊內地遊客
加上疫情控制失敗
香港已經無可能變回以往靠旅遊搵錢的香港了
黃獅公園也沒有價值!
你都心水清啦 ! 我好記得2003年沙士爆發,之後阿爺為咗要救香港,放寬自由行。但係香港人成日都趕客,兼且疫情爆發,都唔知幾時可以回復。
作者: 高達0.1    時間: 2021-1-19 08:52 AM

引用:
原帖由 高達0.1 於 2021-1-19 08:46 AM 發表

香港納稅人的錢比咗咁多終於可以免費係門口行下啦!!!
成日話d錢係政府錢!?跟本呢d都係納稅人的錢!!全香港有貢獻市民的錢應該善用每一分一毫!!成日話財政赤字!!點解成日政府帶頭浪費公帑!?唔夠錢係咪又要加稅!?重擔又落在納稅人道!!!失業納稅人政府幾時有關心過!?!?!?
作者: jumboleung    時間: 2021-1-19 08:54 AM

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-19 08:28 AM 發表

外面都死過臘肉
拎D錢去搞公園?
你又啱喎 ! 你行出去條街嗰度睇下,有好多鋪頭執咗之後,根本開唔返。而家已經話好多打工仔失業,過緊寒冬。嚟緊仲有倒閉潮同裁員潮。
作者: hermanherman    時間: 2021-1-19 08:54 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 08:38 AM 發表

呢啲冇用架 ! 只係塘水滾塘魚,你冇遊客入場,根本資不抵債。
海洋公園曾輸出管理,賺顧問。。現在亞洲各國都好多海洋公園。。主要是內地無海的遊客興趣大D。
作者: 高達0.1    時間: 2021-1-19 08:54 AM

唔識經營就比人投標做!!!
三個月冇人做就執咗佢!!!
起公屋!!!
作者: songsong17    時間: 2021-1-19 08:55 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 08:37 AM 發表

你估可行嗎 ? 需唔需要日後再填氹啊 ?
可以試下,唔試點知...

反正都大把氹,呢個氹有D價值...

反而保公司保就業就唔好搞咁多啦,炒d人,執多d根本捱唔到既... 業主又好, 打工仔又好,減d租減d人工啦...
作者: 紅星加盈    時間: 2021-1-19 08:56 AM

作者: wize    時間: 2021-1-19 08:57 AM

引用:

東方日報與民為敵?
作者: 海灣捉高峰    時間: 2021-1-19 08:58 AM

一個有教育意義,又係港人集體回憶既地方,點可以用錢黎計?維園唔洗蝕?拆L埋佢啦!小朋友睇卡通片得喇,尾帝老鼠萬歲!
作者: 華倫枝    時間: 2021-1-19 08:58 AM

畀人攪到無遊客敢嚟香港玩,呢啲主題公園靠本土執硬啦!仲灌水落去即係倒錢落海,不如派咗佢好過。
作者: hermanherman    時間: 2021-1-19 08:58 AM

引用:
原帖由 Bakadono 於 2021-1-19 08:40 AM 發表

我要做董事
你入去董事局, 有心攪好一個香港人的公園, 執執那些老紙筆, 外判個D, 競爭,價錢。。。公帑,每年倒水咁倒,