標題: [本港新聞評論] 九成高中生不信政府 學者:關係已爛 指年輕人被視為「要解決的問題」 倡設平台共建社區 - 20210118 - 港聞 [打印本頁]

作者: 巴巴先生    時間: 2021-1-18 08:04 AM

【明報專訊】2019年本港爆發反修例運動,社會撕裂至今難修補。中大賽馬會公共衛生及基層醫療學院助理教授黎可欣早前於電台節目引述其研究結果,顯示近九成高中生表示不信任政府,她近日接受本報訪問,稱對上述結果不感意外,「基本上關係已經爛掉」,指青少年被邊緣化及視為「要解決的問題」,倡盡快設立平台讓青少年合作參與社區項目,「不要每次都由政府解決問題,畀番個權市民,大家一齊諗」。

未出黎做野就要話晒事?對社會未有貢獻就響度話要指揮社會??

之前俾左成個理大,中大佢地話事啦,結果咪搞到要社會幫佢地埋單.....

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210118/s00002/1610906683925/九成高中生不信政府-學者-關係已爛-指年輕人被視為「要解決的問題」-倡設平台共建社區
作者: 袋中野性的牛    時間: 2021-1-18 08:07 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-18 08:04 AM 發表

【明報專訊】2019年本港爆發反修例運動,社會撕裂至今難修補。中大賽馬會公共衛生及基層醫療學院助理教授黎可欣早前於電台節目引述其研究結果,顯示近九成高中生表示不信任政府,她近日接受本報訪問,稱對上述結果不感意外,「基本上關係已經爛掉」,指青少年被邊緣化及視為「要解決的問題」,倡盡快設立平台讓青少年合作參與社區項目,「不要每次都由政府解決問題,畀番個權市民,大家一齊諗」。

未出黎做野就要話晒事 ...
十八歲以下一人派五萬好唔好?
作者: 巴巴先生    時間: 2021-1-18 08:10 AM

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-1-18 08:07 AM 發表

應該係18歲以下一人派三間公屋加每個月派十萬就真.....
作者: 12瞞徒愛送中    時間: 2021-1-18 08:15 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-18 08:10 AM 發表

應該係18歲以下一人派三間公屋加每個月派十萬就真.....
將班撚樣全部驅逐出香港啦!俾佢哋感受下咩叫暴政
作者: arhon009    時間: 2021-1-18 08:16 AM

九成僱主不相信現時學生, 咁又點解釋??
作者: 12瞞徒愛送中    時間: 2021-1-18 08:22 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-18 08:04 AM 發表

都痴線既,俾個權市民諗?今時今日既屎聞,咪話政府應該回應民間五大訴求囉,依家香港班所謂屎聞,好多都上晒腦,問嚟都廢
作者: andysan4    時間: 2021-1-18 08:27 AM

個社會放棄咗呢兜垃圾啦
仲喺度咁大支野扮大袋
大個仔畢業後流亡去英國送外賣啦
作者: 巴巴先生    時間: 2021-1-18 08:28 AM

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-1-18 08:27 AM 發表

個社會放棄咗呢兜垃圾啦
仲喺度咁大支野扮大袋
大個仔畢業後流亡去英國送外賣啦
咪係...政府應該俾佢地一人一張單程要去英美澳加,等佢地試下外國"人拳"滋味.....
作者: 必佬    時間: 2021-1-18 08:29 AM

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-1-18 08:07 AM 發表

緊係話好啦!今年我公司每個員工都出多3個月糧,個個人都話公司是我家,如果沒有他,全家都餓呱

作者: 泛民之星陳盲刎    時間: 2021-1-18 08:30 AM

唔明嗰啲每日都飲用由香港政府水務署提供食水嘅人有乜資格話唔信任政府。
作者: sleepyowls    時間: 2021-1-18 08:32 AM

識睇一定要睇邊間機構做研究,又係中大???咁唔使睇啦!!!
作者: jumboleung    時間: 2021-1-18 08:33 AM

個社會放棄咗呢 d 垃圾啦 !
作者: 袋中野性的牛    時間: 2021-1-18 08:35 AM

呢啲十九民調都哂鳩氣 ,無論乜嘢結果都係昂久舞若衣!無關藍黄!
作者: iamsamuel    時間: 2021-1-18 08:35 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 18-1-2021 08:04 發表

明報黑記訪問左幾多隻港獨狗自己友?
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 08:36 AM

要解決問題,就是要解決有問題的人

警察開槍是唯一解決方法,九成全部打靶
作者: 海賊戰隊    時間: 2021-1-18 08:37 AM

不信政府係好事,自食其力,good🤭🤭🤭🤭🤭🤭
作者: cwmmike    時間: 2021-1-18 08:40 AM

年青人學壞就係呢D黃學者教出黎。佢做埋呢D調查,目的就係借年青人過橋反政府
作者: oldbeer    時間: 2021-1-18 08:41 AM

共衛生及基層醫療學院助理教授

呢科搞乜走去做呢d調查
浪費政府中大資源
作者: 睇天做人    時間: 2021-1-18 08:42 AM

後牲要享受,要優越感,但不付出
作者: starr    時間: 2021-1-18 08:44 AM

放棄這一代,但下一代必需救
作者: 巴巴先生    時間: 2021-1-18 08:47 AM

引用:
原帖由 oldbeer 於 2021-1-18 08:41 AM 發表

共衛生及基層醫療學院助理教授

呢科搞乜走去做呢d調查
浪費政府中大資源
佢分分鐘可能用長者八達通搭車......
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 08:49 AM

引用:
原帖由 starr 於 2021-1-18 08:44 AM 發表

放棄這一代,但下一代必需救
X2

呢一代全部打靶

但這下一代要好好保護,以免再被洗腦
作者: franklau1013    時間: 2021-1-18 08:50 AM

多得教協
作者: freemind1    時間: 2021-1-18 08:51 AM

取消通識,炒曬黃尸教師,唔比播毒洗腦,香港就會好
作者: TWSK73    時間: 2021-1-18 08:51 AM

看來美心伍小姐所言非虛。香港有幾代人廢咗要放棄。
作者: kenyu4190    時間: 2021-1-18 08:52 AM

引用:
原帖由 12瞞徒愛送中 於 2021-1-18 08:15 AM 發表

將班撚樣全部驅逐出香港啦!俾佢哋感受下咩叫暴政
即係表示9成所謂高中牲已被澈底洗腦,醫番都係冇腦。
作者: 你封我唔到    時間: 2021-1-18 08:53 AM

咁多曱甴犯法搞到踎監,啲戇鳩仔梗係賴政府啦!
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 08:54 AM

犯民自私L

見到人地子女做左曱甴,無前途

自己子女才有更大機會,少左對手
作者: 歡天喜地    時間: 2021-1-18 08:54 AM

作者: victorkc    時間: 2021-1-18 08:55 AM

家長面對細路扭計時有時都會採用放任同邊緣化政策,事實證明由得你發一輪脾氣後咪又係死死地氣咁返黎聽話囉,面對唔講道理既年輕人都係 由得你邊緣化囉,到佢地餓死前同俾人出賣完之後就返黎嫁啦。
作者: danny.chai    時間: 2021-1-18 08:55 AM

幾時再進化到同幼稚園學生論政,睇吓佢哋有乜辦法共建社會
作者: 瑪卡    時間: 2021-1-18 08:55 AM

引用:
原帖由 sleepyowls 於 2021-1-18 08:32 AM 發表

識睇一定要睇邊間機構做研究,又係中大???咁唔使睇啦!!!
個聞調 背後金主係乜水就知佢想典🤔🤔
作者: 我係掟磚廢青1號    時間: 2021-1-18 08:56 AM

又係明報文宣文
作者: ivan00000    時間: 2021-1-18 08:57 AM

香港係一個競爭型社會,還要與世界各地競爭,花時間在政治問題上,會不停被對手超越
作者: yeungph    時間: 2021-1-18 08:58 AM

冥報越黎越似毒果。
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 09:00 AM

引用:
原帖由 danny.chai 於 2021-1-18 08:55 AM 發表

幾時再進化到同幼稚園學生論政,睇吓佢哋有乜辦法共建社會
曱甴老師已經在幼稚園開始洗腦多年
作者: richardli008    時間: 2021-1-18 09:01 AM

人雖年輕但個腦已經被清洗得一乾二淨,永遠只會話係政府錯老嘢錯大陸衰自己就無錯。
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 09:02 AM

讀完大學出來社會,都只是一個濕9咋

慿乜嘢咁多聲氣?仲想話事?
作者: DZDD    時間: 2021-1-18 09:03 AM

引用:

信智障教畜有咩辦法?
無咩嘅, 社會點都需要垃圾
作者: zambo    時間: 2021-1-18 09:05 AM

呢d所謂學者根本只係指指點點,毫無實際,堅離地!
作者: 每一天望海    時間: 2021-1-18 09:05 AM

應該係信唔過曱甴
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 09:05 AM

引用:
原帖由 richardli008 於 2021-1-18 09:01 AM 發表

人雖年輕但個腦已經被清洗得一乾二淨,永遠只會話係政府錯老嘢錯大陸衰自己就無錯。
廿歲啦
年輕?

唔好比咁多藉口D畜牲了
以為可以任性
作者: AATCF    時間: 2021-1-18 09:06 AM

垃圾政府唔反省自己行為?林狗公開表明唔係為市民服務咁樣心態會做到好?

作者: LEE1989    時間: 2021-1-18 09:06 AM

信咩吖...2047你想唔信都唔得!
作者: 1333333    時間: 2021-1-18 09:09 AM

訪問10隻暴大畜生
走啦死去台灣接受做美國做難民啦
去英國都要幾佰萬呀福街曱甴
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 09:09 AM

見到呢班人渣日日狗叫,我好心涼

你地唔死,唔賤,邊個做下欄野

好野當然留返比正常人做,多謝曬
作者: 天生野生的妹頭    時間: 2021-1-18 09:10 AM

引用:
原帖由 cwmmike 於 2021-1-18 08:40 AM 發表

年青人學壞就係呢D黃學者教出黎。佢做埋呢D調查,目的就係借年青人過橋反政府
檢討教師,由小學至大學,被通識反中亂港科老師開始。
作者: 小西灣三少爺    時間: 2021-1-18 09:10 AM

日月報又想搞港版太陽花
作者: chusteve    時間: 2021-1-18 09:11 AM

不信政府,信資本家。
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2021-1-18 09:11 AM

圖片附件: 1610932305158.jpg (2021-1-18 09:11 AM, 590.28 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: samwggg1    時間: 2021-1-18 09:12 AM

政府可以七億幾起停車場,只有四佰個位,我點信政府
作者: bonod    時間: 2021-1-18 09:13 AM

朋友個女讀中二時, 佢個黃師同佢全班講, 香港將來由你地話事, 香港幾多萬億儲備係你地的, 唔好跟上一代上兩代人安排俾你的路行, 自己鍾意點行就點行, 目標係拿取屬於你地的政府同埋資金
作者: dueduefing    時間: 2021-1-18 09:14 AM

支持明報叫多啲人走
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 09:15 AM

其實學牲有無諗過,你有什麼條件同别人講數?

為什麼要别人就你?你乜水?
作者: 36H    時間: 2021-1-18 09:16 AM

禽流感豬流感出現
正確做法係即時樸實
杜絕禍及無辜
為政者可以參考
作者: skinbanana    時間: 2021-1-18 09:17 AM

叫學生唔好用政府錢
到時屙尿都大督啲
作者: 阿妮呢    時間: 2021-1-18 09:17 AM

移民囉仆街。
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 09:19 AM

引用:
原帖由 bonod 於 2021-1-18 09:13 AM 發表

朋友個女讀中二時, 佢個黃師同佢全班講, 香港將來由你地話事, 香港幾多萬億儲備係你地的, 唔好跟上一代上兩代人安排俾你的路行, 自己鍾意點行就點行, 目標係拿取屬於你地的政府同埋資金
香港以後的話事人不是這些曱甴學牲

個個以為自己天子驕子

其實被洗腦

香港以後能夠話事的人,都是有腦及不反中國的

好似由內地來的青年才俊就是了,呢D才香港未來主人翁

曱甴下場只有坐監,沒有其他出路
作者: 港式片皮鴨    時間: 2021-1-18 09:19 AM

即9成學生已俾黃師毒害,冇藥可救,社會放棄呢9成,驅逐出港或掉堆填區。。。
保餘下1成愛港愛國支持政府嘅優秀學生,培養成香港社會棟樑
作者: captkkk    時間: 2021-1-18 09:20 AM

但就深信壹全霉, 政棍, 邪教新星, 黃老屍
作者: sungodj    時間: 2021-1-18 09:21 AM

九成出來都想入政府
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 09:21 AM

仇恨呀
Ok 呀
就是想睇你們點仆街死

之前黑暴捉唔到你班人渣,希望之後捉到
作者: cck27    時間: 2021-1-18 09:21 AM

引用:

九成比西人及其走狗洗咗腦,基本上呢D人冇得挽回了,最好嘅處理辦法系…
作者: chichunlo    時間: 2021-1-18 09:21 AM

關係已爛?點止係政府對呢班黑暴學畜冇哂信心、連你地第時僱主都對你地冇信心、下下以攪事打人放火破壞解決、日日都要防你呢班家賊!!!!請著你地真係攞苦黎申!!!!
作者: 你性土論    時間: 2021-1-18 09:21 AM

送9晒去大蔭蒂角
作者: Jackishere    時間: 2021-1-18 09:21 AM

引用:

中大濕9曱甴學者唔好再亂up啦
作者: 隔夜冰凍的手袋    時間: 2021-1-18 09:22 AM

引用:

曱甴上身毒果入腦之结果也。
作者: 大圍宝叔    時間: 2021-1-18 09:22 AM

早幾日聽到錢大康講,話唔關學校事,係社會問題!吊佢老味!畀人拉嗰啲全部都係學生嚟!得過十零歲識9政治咩!唔係畀啲黃老師洗腦會搞成咁!
你話大學生俾人拉嗰啲係抵鳩死!啱與錯都唔識分!
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 09:22 AM

引用:
原帖由 sungodj 於 2021-1-18 09:21 AM 發表

九成出來都想入政府
十成跪住奶共簽約入政府做公務員
作者: afternoon    時間: 2021-1-18 09:23 AM

引用:

根本唔係錢的問題,而係通識科洗腦,國民教育被盲反嘅問題

係心態問題
作者: 口腔花花留言    時間: 2021-1-18 09:23 AM

引用:

西奴畜继续向年轻洗脑,继续出卖年轻人。
作者: 零死04    時間: 2021-1-18 09:23 AM

不信政府,不過有事又第一時間求政府
作者: 江湖地產佬    時間: 2021-1-18 09:23 AM

引用:
原帖由 arhon009 於 2021-1-18 08:16 AM 發表

其中包括黃店
作者: andyyyy    時間: 2021-1-18 09:23 AM

係人都知青少年係未來社會主人翁啦!不過硬係比人坤佢做現在社會主人翁,有乜辦法唔係咁狀況?你睇中大果批交學費大學生,全部當正自己係大學校監咁,乜都要管,乜都要理,講真...........大學啲事務幾時輪到你去管?
作者: nikonlee    時間: 2021-1-18 09:23 AM

引用:
原帖由 AATCF 於 2021-1-18 09:06 AM 發表

垃圾政府唔反省自己行為?林狗公開表明唔係為市民服務咁樣心態會做到好?
20岁以下的才是市民??很多60岁的是不是市民?所谓的200万黄人才是市民,爱国港人不是市民?中间派不想玩政治的不是市民??会吵的孩子有奶吃?

社会撕裂,政策满足晒任何一方,另外一方都不会满意,肯定有一方说政府不尊重他们

民主党,美国,英国佬搞了甘多年,不就是为了营造社会撕裂的局面??想林郑短时间解决,压根没可能,就像去年暴乱,中央都忍了一年才出手,敌人用时间部署,中国就要用回时间化解,没其他办法,急着拆雷,只会中计,越来越乱
作者: 寒冬巨大的牛    時間: 2021-1-18 09:23 AM

引用:

這两代的年輕人,沒有客觀分析能力,只有自我為中心!偏聽偏視固執戾氣!修養缺乏,連基本禮貌都沒有!可看出香港將來........!
作者: wong0172    時間: 2021-1-18 09:24 AM

多得黑記不停洗腦
作者: 唔岩就要鬧    時間: 2021-1-18 09:24 AM

俾你地搞社區事務,一陣咪又話政府唔做野?公我贏字你輸啦!
作者: 口腔花花留言    時間: 2021-1-18 09:24 AM

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-1-18 09:23 AM 發表

根本唔係錢的問題,而係通識科洗腦,國民教育被盲反嘅問題

係心態問題
班废青移民去英国之后,英国会知道同香港一样咯,英国和香港都系只有金融业,年轻人只要金融和服务业做。但是香港年轻人点同本土竞争这些工作?
作者: 輕鬆一陣    時間: 2021-1-18 09:24 AM

責任在教協黃師身上,要好好清算及改革!
作者: woodydavid    時間: 2021-1-18 09:25 AM

阿高中生,點解要"信與唔信"政府?做人靠自己。市政府主要做管理治安,唔會照顧你一世。
作者: 大寶二寶    時間: 2021-1-18 09:25 AM

香港亂局
源於教育
作者: big3624    時間: 2021-1-18 09:25 AM

引用:
原帖由 arhon009 於 2021-1-18 08:16 AM 發表

x2
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 09:26 AM

引用:
原帖由 江湖地產佬 於 2021-1-18 09:23 AM 發表

其中包括黃店
黃店老闆自己是曱甴
深知曱甴係乜料

所以更加唔會信曱甴員工,只會更乞薄佢地
作者: 落漠大灰狼    時間: 2021-1-18 09:29 AM

引用:
原帖由 12瞞徒愛送中 於 2021-1-18 08:22 AM 發表

都痴線既,俾個權市民諗?今時今日既屎聞,咪話政府應該回應民間五大訴求囉,依家香港班所謂屎聞,好多都上晒腦,問嚟都廢
政府ㄧ早回應左, 只係呢班儍仔吾滿意, 犯左罪嘅吾拉?? 就係民主/自由/法治???
殺人,放火就可以逃避法律制裁?? 逍遙自在?
呢啲就叫訴求??
作者: I-HAVE    時間: 2021-1-18 09:30 AM

放棄年輕人.....
作者: kauser    時間: 2021-1-18 09:30 AM

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-1-18 08:35 AM 發表

呢啲十九民調都哂鳩氣 ,無論乜嘢結果都係昂久舞若衣!無關藍黄!
咪係。。。中大研究+黑記/黑報/毒果
真係晒鳩氣
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 09:30 AM

而家星期六日好悶

你班仆街會不會再出來送頭呢?
作者: tacticsolve    時間: 2021-1-18 09:30 AM

原因?

作者: chriswong1010    時間: 2021-1-18 09:30 AM

多得毒果同教畜洗腦囉
作者: CC_CHAN256    時間: 2021-1-18 09:30 AM

年輕人你地自己為社會做過乜野贡獻?
作者: 呼吸也會肥的人    時間: 2021-1-18 09:30 AM

班癈青都屎佛唸野乜都自我中心,未出嚟做嘢要全社會聽佢講,畢業出嚟就有樓有車唔要聽人講自己要做上司,全世界都無咁既可能。怪就怪啲怪獸家長將小朋友捧到上天,到出到嚟社會先發現自己無料到,做野無心機又唔捱得怕辛苦,怪天怪地怪政府只識發皮四成個小朋友。
作者: 一個討論者3.0    時間: 2021-1-18 09:30 AM

引用:

中學生唔信任政府係俾黃絲老師社工議員洗腦嘅結果
需要政府從教育上慢慢將中學生教返好,等佢哋重新信任政府
作者: 半空冰凍的救星    時間: 2021-1-18 09:30 AM

這全是黄老師的功績
作者: ballking13    時間: 2021-1-18 09:32 AM

睇人仆街最開心

而家見到所謂學牲判入獄,就是生活上一點開心事
作者: 10511555    時間: 2021-1-18 09:33 AM

Those born after the 80s-00s have to erase it & give up!!!!! The situation proved they all have local teachers brian wash in the deep influence which never re-learning the real scenanrio. 

Furthermore, they lack communication skills in terms of writing English even Chinese.....god bless it.
作者: fai28    時間: 2021-1-18 09:35 AM

Who fxxking care?
作者: AATCF    時間: 2021-1-18 09:37 AM

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-1-18 09:23 AM 發表

20岁以下的才是市民??很多60岁的是不是市民?所谓的200万黄人才是市民,爱国港人不是市民?中间派不想玩政治的不是市民??会吵的孩子有奶吃?

社会撕裂,政策满足晒任何一方,另外一方都不会满意,肯定有一方说政府不尊重他们

民主党,美国,英国佬搞了甘多年,不就是为了营造社会撕裂的局面??想林郑短时间解决,压根没可能,就像去年暴乱,中央都忍了一年才出手,敌人用时间部署,中国就要用回时间化解, ...
我文字表達是林狗政府公開表明做野唔係為服務市民,咁樣心態唔會做好,沒有標籤年紀/政見/英美,林狗佢有幾好每人尺度不同(可能閣下很喜歡吧),不過喜歡標籤,局限性思考就是你這類人特質,完

作者: simonlam1987    時間: 2021-1-18 09:37 AM

引用:

某程度上冇講錯

但唔係只年青人咁解
其實由市民主導係應該,政府本身就應該聽市民所講
作者: tongtong2047    時間: 2021-1-18 09:38 AM

香港重新改造,
所有垃圾選舉取消,
包括凸手2級議會,
由中央指派人員管理香港好快從回正軌!