標題: [本港新聞評論] 疫情記者會罕現火藥味 張竹君問記者:你建議應該點樣做? [打印本頁]

作者: 男E    時間: 2021-1-15 08:33 PM

本港今日新增38宗確診個案,當中14宗為源頭不明的本地個案。另有40多宗初步確診個案。另外,在油尖旺區亦出現爆發情況,20幢大廈被納入檢測範圍。

在以往的疫情記者會中,衞生署衞生防護中心傳染病處主任本港今日新增38宗確診個案,當中14宗為源頭不明的本地個案。另有40多宗初步確診個案。另外,在油尖旺區亦出現爆發情況,20幢大廈被納入檢測範圍。

在以往的疫情記者會中,衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君一向甚有耐性地回答在場記者的提問。然而,她今日被問到有關強制檢測大廈的事宜時,卻罕有地出現火藥味,並反問記者。

在今日的記者會上,被問到油尖旺區只有20幢大廈需強制檢測是否足夠時,她則反問記者「咁你建議如何呢?」、「所以你可以建議究竟應該點樣做?」她又指,衞生署有協助製作強制檢測大廈名單,但詳情需由局方公布,並指局方稍後會上傳大廈名單。她亦指,現時已收緊措施至該區有大廈出現一宗確診個案,其他住戶亦需強制檢測,並呼籲其他人若有不適應檢測,並指當區現時亦有提供免費檢測。

另外,她亦指,若確診數字並非大幅上升或出現大型爆發情況,防護中心有足夠人手進行追蹤工作,又強調並非因為不希望確診數字增加而不進行強制檢測。一向甚有耐性地回答在場記者的提問。然而,她今日被問到有關強制檢測大廈的事宜時,卻罕有地出現火藥味,並反問記者。

在今日的記者會上,被問到油尖旺區只有20幢大廈需強制檢測是否足夠時,她則反問記者「咁你建議如何呢?」、「所以你可以建議究竟應該點樣做?」她又指,衞生署有協助製作強制檢測大廈名單,但詳情需由局方公布,並指局方稍後會上傳大廈名單。她亦指,現時已收緊措施至該區有大廈出現一宗確診個案,其他住戶亦需強制檢測,並呼籲其他人若有不適應檢測,並指當區現時亦有提供免費檢測。

另外,她亦指,若確診數字並非大幅上升或出現大型爆發情況,防護中心有足夠人手進行追蹤工作,又強調並非因為不希望確診數字增加而不進行強制檢測。

今時今日信張竹君, 都唔信香港記者啦!!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1476829/即時-港聞-疫情記者會罕現火藥味-張竹君問記者-你建議應該點樣做
作者: ngcaddy    時間: 2021-1-15 08:35 PM

引用:
原帖由 男E 於 2021-1-15 08:33 PM 發表

本港今日新增38宗確診個案,當中14宗為源頭不明的本地個案。另有40多宗初步確診個案。另外,在油尖旺區亦出現爆發情況,20幢大廈被納入檢測範圍。

在以往的疫情記者會中,衞生署衞生防護中心傳染病處主任本港今日新增38宗確診個案,當中14宗為源頭不明的本地個案。另有40多宗初步確診個案。另外,在油尖旺區亦出現爆發情況,20幢大廈被納入檢測範圍。

在以往的疫情記者會中,衞生署衞生防護中心傳染病處主任 ...
炒左香港D記者去
作者: rs2754    時間: 2021-1-15 08:38 PM

黑記常用的批判性思考喎!
不過只會批判,唔會思考!
作者: 單嫖獨賭kaka    時間: 2021-1-15 08:47 PM

香港作者

明天可以自由創作
作者: simonfdf    時間: 2021-1-15 08:50 PM

支持祝君
作者: 恒指38000冇問題    時間: 2021-1-15 08:53 PM

祝君好,X班友啦系要比人串,有破坏冇建设
作者: 林燊    時間: 2021-1-15 08:59 PM

開妓者會應付呢班廢妓,真係浪費時間精力,用晒嚟對付疫情,肯定更好!
建議取消日日妓招!
作者: 夏天進擊的隊長    時間: 2021-1-15 09:01 PM

班記者咁搞笑🥸 個腦諗乜架!
作者: Tokyo2040    時間: 2021-1-15 09:01 PM

所以話香港記者係最低賤嘅工作一啲都冇講錯。
作者: 運動鞋    時間: 2021-1-15 09:05 PM

成班記者都唔係協助宣傳點加強防疫,日日攪對抗,又話呢啲政策唔得,果支疫苗唔掂,係張醫生開口請教番佢地點做先得😩
作者: P_and_PE    時間: 2021-1-15 09:07 PM

引用:
原帖由 男E 於 2021-1-15 08:33 PM 發表

在以往的疫情記者會中,衞生署衞生防護中心傳染病處主任 ...
班記者 too simple, sometimes naive, always stupid.
作者: 鬼屋理性的榴槤    時間: 2021-1-15 09:10 PM

痳撚煩黑記
作者: andysan4    時間: 2021-1-15 09:12 PM

勁支持張醫生日L日同班老黑妓玩泥漿摔角囉
最好搵埋江sir
作者: ichthys2    時間: 2021-1-15 09:12 PM

二十年前,江澤民伯伯斥責香港記者「TOO SIMPLE, SOMETIMES NAIVE.」

二十年後今日,香港記者毫無寸進,繼續SIMPLE, NAIVE。
作者: Duncan_Nadal    時間: 2021-1-15 09:13 PM

Dr.CHEUNG Well Done👍🏼
作者: ATA0075    時間: 2021-1-15 09:14 PM

記者!

圖片附件: 1610716545267.jpg (2021-1-15 09:15 PM, 88.88 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 台灣小榴槤    時間: 2021-1-15 09:16 PM

黑記死全家
作者: judylam651    時間: 2021-1-15 09:16 PM

引用:

仆街黑妓記就係恰張醫生淋善,張醫生對呢黑妓者唔洗客氣 !
作者: puisang2015    時間: 2021-1-15 09:17 PM

記者就係監察 唔係做應聲蟲
作者: kingdolld    時間: 2021-1-15 09:19 PM

唔使等今日,N年前開始已經唔信香港班妓者
作者: 2046jj    時間: 2021-1-15 09:21 PM

已經唔係講第一次D記者個個好似醫生護士上身咁 態度又差 好似盤問咁 唔燥就假
作者: edbe    時間: 2021-1-15 09:23 PM

垃圾黑記
作者: 前往粗野的樓主    時間: 2021-1-15 09:25 PM

吾使日日都開啦。成班妓者都是喧嘩吵鬧。 度鸡蛋挑骨頭,揾你錯處。 自己又吾做好本份。
作者: 貴宇宙的才藝    時間: 2021-1-15 09:30 PM

應該問局長嘅問題,張竹君冇必要代答
作者: mancheonghoho    時間: 2021-1-15 09:30 PM

反問其實是好有禮的反擊,令對方唔識答收聲,唔算火藥味

作者: BlackAjah    時間: 2021-1-15 09:31 PM

妓協既妓姐
作者: IMS    時間: 2021-1-15 09:32 PM

現在的記者比較七八十年代的,非常無腦,問題不知所謂
作者: 家中紫色的腰部    時間: 2021-1-15 09:32 PM

支持張竹君醫生,對黑妓根本無需要客氣
作者: 689倒轉又係689    時間: 2021-1-15 09:34 PM

祝君安好
作者: 香港自信的羔羊    時間: 2021-1-15 09:34 PM

根本無需要日日開

開咩叉
公佈數字得啦

如果有大單嘢好似佐敦依家咁
就要開記者會囉
作者: pqmboss    時間: 2021-1-15 09:36 PM

又係d黃畜黑記
作者: 另一個天堂    時間: 2021-1-15 09:36 PM

太無禮貌,應該換人
換個會直接吊柒個記者嘅
作者: juniorcow    時間: 2021-1-15 09:36 PM

快d轉網上發布會啦,對呢d妓者唔駛客氣。
作者: 曲明    時間: 2021-1-15 09:36 PM

邊間報館問?
作者: withorwithoutu    時間: 2021-1-15 09:37 PM

支持張醫生
依家係對抗疫情
唔好比機會班黑記問d不設實際問題
作者: 春天緊慎的老爺    時間: 2021-1-15 09:38 PM

抗災不力 打感情牌?
喂喂 虫國的手法 香港人不受的
曱甴回去虫國

簽名檔

圖片附件: 1610717880295.jpg (2021-1-15 09:38 PM, 146.01 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: jackal_1993    時間: 2021-1-15 09:38 PM

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2021-1-15 09:01 PM 發表

衰過做雞
作者: fb4a9287bf8ff2    時間: 2021-1-15 09:39 PM

黑記者
作者: touya08    時間: 2021-1-15 09:40 PM

引用:

張竹君好野,一問黃友「咁你建議如何呢?」佢嘅即刻收口
作者: shit1697    時間: 2021-1-15 09:40 PM

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2021-1-15 09:01 PM 發表

最下賤都係妓協
作者: 倉田哲夫    時間: 2021-1-15 09:41 PM

垃圾黑記
作者: Chan67099728    時間: 2021-1-15 09:43 PM

直接屌七個記者啦, 同時將佢黑名單!
作者: jw123    時間: 2021-1-15 09:47 PM

所見部份記者質素係咁上下所以永遠都不受人專重
作者: alan280204    時間: 2021-1-15 09:47 PM

一早要反擊班黑媒黑記,個個都只破壞,不建設
作者: 海邊笨拙的榴槤    時間: 2021-1-15 09:47 PM

引用:

黑記和曱甴,本是同根生。
作者: 假如白滑的獅子    時間: 2021-1-15 09:48 PM

引用:

張医生都好客氣吖。
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2021-1-15 09:49 PM

引用:
原帖由 ATA0075 於 2021-1-15 09:14 PM 發表

記者!
典型的黑暴形象
作者: 革離    時間: 2021-1-15 09:49 PM

剩係睇上次個記者問點解唔可以叫武漢肺炎就知d記者正垃圾,係衞生防護中心問呢d問題,抵俾人吊
作者: badhotdog    時間: 2021-1-15 09:50 PM

痲撚煩黑記
作者: Neil916    時間: 2021-1-15 09:51 PM

引用:

正常人都講左粗口好耐
作者: wwwvv0701    時間: 2021-1-15 09:51 PM

香港嘅黑記,14歲都做到,問白痴問題,真係垃圾到一個點,影衰香港人。
作者: minchi1219    時間: 2021-1-15 09:52 PM

香港好多人淨係識批評
叫佢做,即刻收皮
作者: royalkwan    時間: 2021-1-15 09:52 PM

班垃圾記者一早就要小啦,現在才出煙,都有超強忍耐力。加油張醫生。
作者: hiro0500    時間: 2021-1-15 09:52 PM

香港D記者要收皮la,  底9死。
作者: 都唔知叫乜好    時間: 2021-1-15 09:54 PM

全世界香港黑記最仆街
作者: 柒柒柒個陸    時間: 2021-1-15 09:54 PM

其實香港妓者點解咁奀人工同埋地位咁低賤真係有原因
成日問埋低層次的問題(例如XX夠唔夠?XX好唔好?你會唔會辭職問責?)
無職業道德 (例如畀幾十蚊查車牌起底又當交左功課)
無基本人性 (例如有人畀黑曱甴打到反艇,班低智記者重特登擋住條路)
作者: big3624    時間: 2021-1-15 09:54 PM

咪理班黑記者
作者: danny.chai    時間: 2021-1-15 09:54 PM

黑記水平係咁上下
作者: 鮮鳳哥    時間: 2021-1-15 09:54 PM

20幢大廈夠唔夠,哈哈,呢個問題係由神經直接bypass去個嘴,唔經腦部
作者: 愛上雄的嘉嘉    時間: 2021-1-15 09:55 PM

引用:

佛都有火,記者的問題低能白痴,問題毫無建設性,張醫生問得好
作者: behappy1997    時間: 2021-1-15 09:55 PM

記得上星期,記者問猿教授話要一萬警察去追蹤緊密接觸者,而局方才要求100警力支援。當時候張醫生已經面黑黑。
作者: juniorcow    時間: 2021-1-15 09:56 PM

引用:
原帖由 IMS 於 2021-1-15 09:32 PM 發表

現在的記者比較七八十年代的,非常無腦,問題不知所謂
呢句真,而家嘅記者真係....
印象最深刻記得之前有一幕係.... 肥姐過咗身,有記者問欣宜而家心情係點???
DLLM換轉你阿媽死咗,你個心情會係點?
作者: 錦衣夜行    時間: 2021-1-15 09:56 PM

香港太多低質素記者。
應該要考牌。
作者: 祈小普敦    時間: 2021-1-15 09:57 PM

妓協一陣又話打鴨自由架啦
作者: 黑色勇士    時間: 2021-1-15 09:57 PM

卜街黑記
作者: rosemary1216    時間: 2021-1-15 09:58 PM

香港啲記者唔係黑記就係不夠水平...廿幾年前老江都被激到紮紮跳啦,宜家仲衰過以前。
作者: 我係IQ博士    時間: 2021-1-15 09:58 PM

Rubbish reporter 
作者: 76banana    時間: 2021-1-15 10:00 PM

香港毒媒普遍都只報西方喜,中國憂,完全被西方掌控。
作者: ijkn    時間: 2021-1-15 10:02 PM

收皮黑記
作者: ngben    時間: 2021-1-15 10:02 PM

作者: 崖上的地獄    時間: 2021-1-15 10:02 PM

攪咁耐都攪唔L掂,全港停市停課,生不如死,梗L係有火味啦dllm

作者: 167667    時間: 2021-1-15 10:03 PM

引用:
原帖由 rs2754 於 2021-1-15 08:38 PM 發表

黑記常用的批判性思考喎!
不過只會批判,唔會思考!
冇腦,點思考?
作者: 暗天    時間: 2021-1-15 10:04 PM

引用:
原帖由 2046jj 於 2021-1-15 09:21 PM 發表

已經唔係講第一次D記者個個好似醫生護士上身咁 態度又差 好似盤問咁 唔燥就假
講態度差即時諗起個差妹妓者
作者: batboy27    時間: 2021-1-15 10:04 PM

引用:
原帖由 puisang2015 於 2021-1-15 09:17 PM 發表

記者就係監察 唔係做應聲蟲
記者係把事實報道出黎!
有咩評論,係社評可以發表!
作者: 海邊的快樂小魚    時間: 2021-1-15 10:05 PM

又是黑記問埋呢啲咁嘅問題
好彩張醫生的EQ夠高,咁先至應付到班黑記
作者: 33Chris    時間: 2021-1-15 10:05 PM

忍咗班黑記咁耐,張竹君都已經好忍得
作者: 崖上的地獄    時間: 2021-1-15 10:06 PM

都話盲毛白L痴,唔係有記者追問,又乜L都唔做
作者: cc9394cc    時間: 2021-1-15 10:07 PM

不設提問,  直接發佈資訊就可以了.  

不要浪費時間招待班垃圾.  
作者: fiogermi    時間: 2021-1-15 10:07 PM

引用:
原帖由 juniorcow 於 2021-1-15 09:56 PM 發表

呢句真,而家嘅記者真係....
印象最深刻記得之前有一幕係.... 肥姐過咗身,有記者問欣宜而家心情係點???
DLLM換轉你阿媽死咗,你個心情會係點?
咁講就唔岩啦,你問乞甴佢地可能會答心情愉快。因為班冚包散係冇撚血性
作者: fb95c9207ee716    時間: 2021-1-15 10:10 PM

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-1-15 08:50 PM 發表

支持祝君
d記者愈來愈仆街!
作者: 口腔花色核心    時間: 2021-1-15 10:11 PM

清潔工友都有建設過班死賤垃圾黃媒黑妓
作者: simonw0711    時間: 2021-1-15 10:12 PM

引用:
原帖由 林燊 於 2021/1/15 20:59 發表

開妓者會應付呢班廢妓,真係浪費時間精力,用晒嚟對付疫情,肯定更好!
建議取消日日妓招!
同意, 世界秒秒鐘都有人出世有人死, 有乜好講?
作者: 愛之基    時間: 2021-1-15 10:13 PM

盲反有邊個唔識姐!支持竹君!😊
作者: dunbinexy    時間: 2021-1-15 10:13 PM

引用:

對住黑媒走狗,真係佛都有la!
作者: hegangbei    時間: 2021-1-15 10:13 PM

引用:

一早就要小鳩啲黑記啦,疫情發佈會期間,就問埋啲政治、社運問題,又要用 "武漢肺炎" 字眼,重覆發問、....... 等等,欠缺專業 !
作者: mickyd    時間: 2021-1-15 10:13 PM

引用:

講真唔係講笑,大家有仔女報讀大學都唔好揀傳理系,因出路窄收入低,社會地位亦唔高,經常要做狗仔隊到處揾料好易得罪人。美國各行業統計收入,記者係收入最低行業之一。
作者: ngmanlok    時間: 2021-1-15 10:14 PM

日日問埋d垃圾問題。
作者: ahshum1962    時間: 2021-1-15 10:14 PM

支持張E生
作者: 山上靚牛牛    時間: 2021-1-15 10:15 PM

香港記者食屎狗
作者: CC_CHAN256    時間: 2021-1-15 10:15 PM

香港妓者質素低劣
作者: siu_siu_nei_00    時間: 2021-1-15 10:15 PM

祝君好
作者: ic310    時間: 2021-1-15 10:16 PM

日日對住班黑記,佛都有火,何況係人?
不過我可以建議你地炒左袁國勇何柏良,搵中央
作者: 新丁一號    時間: 2021-1-15 10:17 PM

記者大多都係狗
激嬲辣著你先,再用支筆去審判你
作者: kenyu4190    時間: 2021-1-15 10:17 PM

引用:
原帖由 林燊 於 2021-1-15 08:59 PM 發表

建議取消日日妓招!
應取消記招,發資料通告就得啦!
作者: hegangbei    時間: 2021-1-15 10:18 PM

引用:
原帖由 shit1697 於 2021-1-15 09:40 PM 發表

最下賤都係妓協
賤到無人有 ❗❗❗❗
作者: hamsomeking    時間: 2021-1-15 10:19 PM

黑記死全家
作者: cattiedog    時間: 2021-1-15 10:20 PM

引用:
原帖由 香港自信的羔羊 於 2021-1-15 09:34 PM 發表

根本無需要日日開

開咩叉
公佈數字得啦

如果有大單嘢好似佐敦依家咁
就要開記者會囉
x2..
作者: 冇希望    時間: 2021-1-15 10:20 PM

不是記者, 是作者多啲
作者: snooboy    時間: 2021-1-15 10:23 PM

點樣火藥味呀?

作者: ninebirds    時間: 2021-1-15 10:23 PM

睇記者會, 成日都見到張祝君要答埋啲白痴記者嘅低能問題. 忍咗成年, EQ真高