標題: 反制英國BNO移民 港行會成員籲取消雙重國籍 [打印本頁]

作者: 美好時光97

作者: estateman     時間: 2021-1-13 20:50

引用:
原帖由 美好時光97 於 2021-1-13 08:35 PM 發表
針對英國提出港人BNO移民方案,香港行政會議成員葉劉淑儀今天在南華早報撰文稱,北京當局正考慮採取反制措施,她認為應該嚴格執行「中國國籍法」,禁止港人擁有雙重國籍。

叫囂「政治打壓」屬無稽之談,奪權攬炒死性不改
大搞「雙重國籍」乃笑裏藏刀,吸金埋雷包藏禍心
新年新氣象,新年新作為。對香港來講,「氣象」新喺攬炒政棍紛紛出局議會政治生態淨化,黑暴逆行銷聲匿跡社會秩序重回正軌,政府喺市民心目中形 ...
支持
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-1-13 20:51

針無兩頭利!!!支持取消雙重國籍!!!
作者: maskman2020     時間: 2021-1-13 20:53

我呢啲無所謂,反正我唔會去外國定居,去見下世面無妨(旅遊)
作者: eos888     時間: 2021-1-13 21:01

其實我想啲黑暴移民喎最緊要取消中國國籍
作者: peter925     時間: 2021-1-13 21:07

撥亂反正
作者: ecwce     時間: 2021-1-13 21:09

除非係間諜, 否則唔駛咁多國籍, 咁多本護照
作者: simonfdf     時間: 2021-1-13 21:14

支持,愛英國就去,愛中國就留下
作者: 俊楠     時間: 2021-1-13 21:18

你敢踏出家門就以後都唔好返來
作者: willy222     時間: 2021-1-13 21:23

正常,邊有食兩家茶禮咁著數。
作者: songsong17     時間: 2021-1-13 22:01

引用:
原帖由 willy222 於 2021-1-13 09:23 PM 發表
正常,邊有食兩家茶禮咁著數。
其實幾家都有利既, 幾家茶禮又有咩所謂...

但利呢樣野損害人做壞事, 就要game over...
作者: productdesigner     時間: 2021-1-13 22:09

引用:
原帖由 美好時光97 於 2021-1-13 08:35 PM 發表
針對英國提出港人BNO移民方案,香港行政會議成員葉劉淑儀今天在南華早報撰文稱,北京當局正考慮採取反制措施,她認為應該嚴格執行「中國國籍法」,禁止港人擁有雙重國籍。
新年新氣象,新年新作為。對香港來講,「氣象」新喺攬炒政棍紛紛出局議會政治生態淨化,黑暴逆行銷聲匿跡社會秩序重回正軌,政 ...
一早就應該取消雙重國籍,一係唔好走,一走無回頭
作者: 2282008     時間: 2021-1-13 22:12

政棍黃人利用雙重國籍身份 想在香港享受福利繼續撈取政治利益  ....想得美🧐
作者: 8d     時間: 2021-1-13 22:17

禁止港人擁有雙重國籍
理應如此
作者: tam_n     時間: 2021-1-13 22:24

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-13 10:01 PM 發表

其實幾家都有利既, 幾家茶禮又有咩所謂...

但利呢樣野損害人做壞事, 就要game over...
同意!
已前香港就係好似師兄嘅第一行咁樣,有人食兩家或者幾家茶禮,但無壞。
近年來,尤其黑暴興起以來,又港毒又攬炒,又煽動移民潮,好應該出手對付。
作者: 蟑螂媽媽係天使

作者: 神經箭     時間: 2021-1-13 22:46

引用:
原帖由 美好時光97 於 2021-1-13 20:35 發表
新年新氣象,新年新作為。對香港來講,「氣象」新喺攬炒政棍紛紛出局議會政治生態淨化,黑暴逆行銷聲匿跡社會秩序重回正軌,政 ...
中国法律一向都唔接受双重国籍;因为九七前需要留住香港班有錢佬,便由胡官宣告;唔容许,但系在香港唔执行,港民可以侧侧膊,暗中擁有多本護照,使用时鍾意用乜䕶照都得,唔使「表明」自己有几多本護照。
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-1-13 23:18

引用:

新年新氣象,新年新作為。對香港來講,「氣象」新喺攬炒政棍紛紛出局議會政治生態淨化,黑暴逆行銷聲匿跡社會秩序重回正軌,政府喺市民心目中形 ...
葉劉講得啱,佢都樂見無心香港啲人離開,不過唔能够食兩家茶禮,着數攞盡甚至乎以此作安全伞亂中亂港後,拍拍PP走人!呢排黄報,文宣成日以大批精英,資金離港作要脇,妄圖延缓中央改革香港政法亂像嘅決心。 只能講一句,又錯啦,女!
作者: pandan07     時間: 2021-1-13 23:25

想攞中國香港著數,又想效忠英國?無咁便宜!
作者: behappy1997     時間: 2021-1-13 23:31

最仆街嘅系香港派钱,D有外国户籍嘅香港人都有钱派,连逃亡嘅都有钱收。 你话系唔系谷爆。
作者: lpj88     時間: 2021-1-13 23:34

可以有雙重國籍/雙重福利/雙重投票權.

但外面交幾多稅, 系香港都要交返幾多稅.
作者: withorwithoutu     時間: 2021-1-13 23:45

支持取消雙重國籍
居港就居港移民就移民
移左民就不必保留居港權利
作者: 前往夜裙     時間: 2021-1-14 00:03

踐行「一國兩制」
作者: Freemantho     時間: 2021-1-14 00:08

很正常, 做外國人就不應該再擁有香港的身份.
作者: 海灘大心事

作者: 極樂心伴     時間: 2021-1-14 00:33

引用:
自己有料去到邊都咁受歡迎.
最緊要自我增值.
作者: 我要真發達復活     時間: 2021-1-14 00:44

雙重國籍 = 重婚罪 

試想如果中英開戰, 你有雙重國籍, 你會為哪國而戰 ? 
作者: 黃金馬3     時間: 2021-1-14 01:17

香港早應該嚴格禁止雙重國籍!好多港人移民外國十幾廿年,對香港雖然有感情,但已經非設身處地,貌合神離。

佢地依然擁有香港身份證,擁有投票權,香港福利,影響左右本地香港人,對生活喺香港嘅市民絕對唔公平,特別係有部分人食碗面反碗底,無視生活喺香港嘅港人切身利益。

所以香港應切實執行中國單一國籍法,對已經移民外國港人,一律實施註銷國籍同身份證及公民身份,無謂令本土香港人利益受損。

已經移民外國港人,要怪就怪美國政府同泛民班議員黃屍暴徒。
作者: Bunryuu     時間: 2021-1-14 02:51

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-1-13 08:51 PM 發表
針無兩頭利!!!支持取消雙重國籍!!!
內地都未做到 香港要超越內地?

藍上腦就認清形勢先! 大陸人仲多持bc 又持中國護照! 要做就澳紐 加美 歐 都一視同仁

點會係bno? 叫大陸做左先啦
作者: hk5234     時間: 2021-1-14 05:58

做父母的寵壞了自己的子女, 怪不得別人!
作者: bonod     時間: 2021-1-14 07:38

一個國藉係國際共識, 人可以有多國居留權但效忠的應該只限一個, 一個人食幾家茶禮享多國福利亦講唔通
作者: 睇天做人     時間: 2021-1-14 07:51

點取消?!
作者: Mark33     時間: 2021-1-14 07:53

犯法,一定要追究
作者: yingzi97

作者: Mark69

作者: fengzheng2.0     時間: 2021-1-14 08:24

漢奸垃圾議員
作者: 波濤性感的羊     時間: 2021-1-14 08:25

我有朋友移民紐西蘭廿幾年,上次攞一萬蚊,一家四口,個個可以攞,都唔知幾happy! 記得當年97前重猛咁同我講97前一定要走,香港會點、會比共產黨搶曬身家,香港咁多年一蚊稅都冇納過!香港福利就舔盡。

作者: MGOUWT     時間: 2021-1-14 08:31

中國不承認雙重國藉
作者: 波濤性感的羊     時間: 2021-1-14 08:34

香港點解要有雙重國籍?你估做特務呀?
作者: 往後余生2050

作者: 相約2030

作者: 海灘大心事

作者: 塔木德     時間: 2021-1-14 08:48

呢個漢奸,早走早著。
作者: 千年白狐     時間: 2021-1-14 08:49

取消最好
作者: 仲夏進擊的水樽

作者: 告別遠方

作者: 江南中心的樹根

作者: 樓上來了羔羊     時間: 2021-1-14 08:58

引用:
原帖由 pandan07 於 2021-1-13 11:25 PM 發表
想攞中國香港著數,又想效忠英國?無咁便宜!
贊同,既然系外國國籍,嗰就去你嘅母國
作者: 前往夜裙     時間: 2021-1-14 09:00

維護國家安全系重中之重
作者: 33444433     時間: 2021-1-14 09:12

支持
作者: bnqmaksir8     時間: 2021-1-14 09:51

引用:

根本不應該有兩個國籍
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-1-14 10:09

引用:

國安法的威力還未發揮出嚟,至今還未用該法判決過任何人,希望唔好高高舉起,輕輕放下,特別是對戴妖這類奸邪。
作者: 黃金馬3     時間: 2021-1-14 11:42

雙重國籍根本上造就機會主義,持雙重國籍嘅牆頭草,係雙刃劍,對任一個國籍國家會造成不確定性。

佢地會左右選舉、經濟、醫療、房屋等政策,甚至身在曹營心在漢,佢地可以破壞一地,而毫無難度退回去另一個國家,對扎根本地人非常不公平,今日香港人住屋質素,唔代表將來香港人將來住屋質素。

中國奉行單一國籍法,香港係中國一部分,過去中央政府對香港人祇係隻眼開隻眼閉方式,處理港人擁雙重國籍問題,可惜俾美國政府、泛民黑暴、黃屍曱甴破壞貽盡,要怪就怪佢地!

總之,希望每個移居外國港人專心在外定居生活,並祝安好!時間會證實一切,一代對香港感情仍在,二代會越來越淡,三代已完全西化,無論中華文化定傳統價值觀亦如夢中,早已適應移居國家。
作者: 小魔怪     時間: 2021-1-14 11:42

係時候執正雙重國藉問題,等佢地自已選擇吧
作者: 素食小魔女     時間: 2021-1-14 12:00

一早要啦...次次派錢, 派比尼D 茂利,
幾十年無交過稅, 咁都有得份..

真氣死....
作者: hkgoingup     時間: 2021-1-14 12:41

其實呢班移民最拎人討厭係講到好絕望, 一定要走,
但轉頭又回流, 呢三十年有幾多?
作者: 素食小魔女     時間: 2021-1-14 13:41

引用:
原帖由 hkgoingup 於 2021-1-14 12:41 發表
其實呢班移民最拎人討厭係講到好絕望, 一定要走,
但轉頭又回流, 呢三十年有幾多?
撈唔掂, 咪回流LAW..
如果佢好景, 會回流咩??? 肯定恥笑留在港的人...
作者: jackal_1993     時間: 2021-1-14 15:41

引用:
原帖由 peter925 於 2021-1-13 09:07 PM 發表
撥亂反正
X2
作者: redsoon     時間: 2021-1-14 15:56

support
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2021-1-14 17:36

全世界沒有任何一個國家或地方政權像香港這麼型,可以容許國民擁有雙重甚至多重國籍。。。
作者: 人在世     時間: 2021-1-14 21:34

支持取消雙重國籍!
作者: 海邊12     時間: 2021-1-14 23:12

絕對支持
所有香港人包括現任工務員及高官一定要持中國護照
如果選擇持外國護照移民
就即時取消香港永久居民身份
取消其所以在港津貼
橫掂你選擇其他國家生活
唔再對香港作出貢獻
就唔應該再享有香港福利
作者: Freemantho     時間: 2021-1-15 00:12

引用:
原帖由 美好時光97 於 2021-1-14 08:53 發表

愛國又為什麼唔一個國藉呢!
所以爱國, 就只能有你愛的國家國藉.
作者: 明日野性的老闆     時間: 2021-1-15 02:27

戴妖有昔日1980匯點到現在2021年,把持特區朝政有四十一年,應早日退下。Martin lee 陳方女士,肥黎伯伯把持特區朝政數十年,權力甚大,應該早日退下
作者: 明日野性的老闆     時間: 2021-1-15 02:30

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-1-15 02:27 AM 發表
戴妖有昔日1980匯點到現在2021年,把持特區朝政有四十一年,應早日退下。Martin lee 陳方女士,肥黎伯伯把持特區朝政數十年,權力甚大,應該早日退下
把持特區數十年,不斷危害特區。
作者: 明日野性的老闆     時間: 2021-1-15 02:32

肥黎伯伯,戴妖,Martin lee,陳方女士養尊處優在特區數十年,思想outdated. 現在一定要退下
作者: 明日野性的老闆     時間: 2021-1-15 02:33

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-1-15 02:32 AM 發表
肥黎伯伯,戴妖,Martin lee,陳方女士養尊處優在特區數十年,思想outdated. 現在一定要退下
借反政府,可以把持政府朝政數十年
作者: 明日野性的老闆     時間: 2021-1-15 03:22

肥黎伯伯,戴妖,陳方女士,Martin lee借反特區政府享盡數十年榮華富貴,養尊處優
作者: bbq323     時間: 2021-1-15 05:50

引用:
早就應該不準雙重國籍啦!拿福利就死返來,出到去就唱衰香港!乜L野人來架!