標題: 單親媽媽領萬元綜援養兩子呻窮網民︰拎綜援可以用iPhone [打印本頁]

作者: pugbb     時間: 2021-1-13 05:22

無綫新聞節目《星期日檔案》最新的一集引起了網民的關注,這集訪問了3位25歲以下的年輕媽媽,而其中一位單親媽媽,每月領取1萬1千元綜援養育兩個兒

無綫新聞節目《星期日檔案》最新的一集引起了網民的關注,這集訪問了3位25歲以下的年輕媽媽,而其中一位單親媽媽,每月領取1萬1千元綜援養育兩個兒子和貓貓,她感嘆生活艱難。
其中一個受訪者是24歲的單親媽媽晴晴,她有兩名分別6歲及5歲的兒子,當年16歲時發現懷孕,雖然男朋友交決定權給她,但卻因為被對方的家人發現,他們要求她墮胎,只好照做。隔了一段時間她有了大仔,這次她跟男朋友瞞住雙方家長,希望生小朋友出來。一年後,晴晴再意外懷上次子。她直言二人感情一向不穩定,以為有小朋友後雙方感情會親密一點,不過後來對方與她起爭執後,用刀架在她的頸上,又試過對小朋友施暴,最後晴晴決定離開對方。
現在晴晴是全職媽媽,靠每月領取1萬1千元綜援養生活,她坦言每日都要計着用了多少錢,一個月最多只可以儲蓄1000元,有時小朋友要看醫生更存不到任何錢,生活拮据。現時她是一個年輕媽媽會的主席,她說︰「凝聚啲媽媽,令到社會可以減少對(年輕)媽媽嘅有色眼鏡,唔會覺得年輕媽媽就咩都做唔到,年輕媽媽就係原罪,一定唔會囉!」不過,有眼利的網民發現她用iPhone,且家有三隻貓貓,表示︰「拎綜援可以用iPhone11同養貓,其實生活都唔差」,不過有人認為她對小朋友有責任感和有愛心。

南亞海嘯揭發兩夫婦領取綜援,一年外遊九次啦...
香港社工係做什麼呢...點解咁多人鬧TVB...心照不宣明白啦...
最重要係點問政府盡攞錢...窮買iphone11...

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時娛樂/573406/單親媽媽領萬元綜援養兩子呻窮-網民-拎綜援可以用iphone
作者: hw1chan     時間: 2021-1-13 05:37

在下都係用千零蚊既三叔 
作者: 賢豬     時間: 2021-1-13 05:59

窮仲養到三隻貓?冇人叫佢生仔喎,冇人叫佢買貓喎,曱甴乸閪癢連套都慳,關政府咩事,關納稅人事?
作者: rosemary1216     時間: 2021-1-13 06:08

啲錢駛響自己享樂度多多都唔夠啦
作者: A1000     時間: 2021-1-13 06:09

呢啲女人16歲就比人滾大咗個肚,一連生咗兩個。個老公又走埋路!家下食老綜,每個月都萬幾文,又唔好咁多要求啦!畀啲心機湊大兩個仔,唔好學你噉嘅樣啊。
作者: A1000     時間: 2021-1-13 06:09

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-1-13 05:22 發表
無綫新聞節目《星期日檔案》最新的一集引起了網民的關注,這集訪問了3位25歲以下的年輕媽媽,而其中一位單親媽媽,每月領取1萬1千元綜援養育兩個兒

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210112/425690121124188160619732.jpeg/n99EqCFV2x90rMJg9vv2PruBst2p-j_2rAMn06wDJ9M?v=w1280r16_9 ...
如果大嗰個仔係六歲,推算返即係佔中嗰段時間咁上下喎!
作者: bestwin61     時間: 2021-1-13 06:12

應該繼續取綜援嘅
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-1-13 06:14

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-1-13 05:22 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210112/425690121124188160619732.jpeg/n99EqCFV2x90rMJg9vv2PruBst2p-j_2rAMn06wDJ9M?v=w1280r16_9 ...
本土手足搞大本土天使個肚,再生三件本土手足⋯⋯食綜援。
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-1-13 06:15

引用:
原帖由 A1000 於 2021-1-13 06:09 AM 發表

做完嘢,跟手仆嘢,無套中出,享受真自由。
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-1-13 06:16

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-1-13 05:59 AM 發表
窮仲養到三隻貓?冇人叫佢生仔喎,冇人叫佢買貓喎,曱甴乸閪癢連套都慳,關政府咩事,關納稅人事?
係唔關事,但係要納稅人你我去俾錢養呢啲垃圾。
作者: evilutioon     時間: 2021-1-13 06:20

乜都唔洗做有一萬都仲要呻 好多人番工都係一萬咋
作者: oxter2000     時間: 2021-1-13 06:24

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-1-13 05:59 AM 發表

作者: sam1682828     時間: 2021-1-13 06:24

攞綜援可以用iphone同養三隻貓真係好難理解,留返啲錢給小朋友好過啦!
作者: Chris.yukman     時間: 2021-1-13 06:24

一萬真係好少,比夠四萬好唔好?!
作者: 夢醒一切成空     時間: 2021-1-13 06:25

總之都係話……係社會嘅錯
作者: 胡姫爸爸     時間: 2021-1-13 06:25

全民喊打
作者: LovelyDog58     時間: 2021-1-13 06:27

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-13 05:37 AM 發表
在下都係用千零蚊既三叔 
因為你經常比人在上?
作者: 樓上浪漫的黑頭     時間: 2021-1-13 06:36

大部分拎綜援人士內地有很多物業, 或者做日薪現金出糧工作, 政府應該重視這個問題
作者: hw1chan     時間: 2021-1-13 06:37

引用:
原帖由 LovelyDog58 於 2021-1-13 06:27 AM 發表

因為你經常比人在上?
唔明
作者: 木兆     時間: 2021-1-13 06:40

仲有耐唔耐政府出雙糧三糧
作者: wk221ab     時間: 2021-1-13 06:43

引用:
原帖由 A1000 於 2021-1-13 06:09 AM 發表
呢啲女人16歲就比人滾大咗個肚,一連生咗兩個。個老公又走埋路!家下食老綜,每個月都萬幾文,又唔好咁多要求啦!畀啲心機湊大兩個仔,唔好學你噉嘅樣啊。
1⃣️代老綜接一代呀
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-1-13 06:46

Tvb黑記
作者: 宇宙浪漫的核心     時間: 2021-1-13 06:48

我都用唔起iPhone
作者: hw1chan     時間: 2021-1-13 06:50

引用:
原帖由 宇宙浪漫的核心 於 2021-1-13 06:48 AM 發表
我都用唔起iPhone
唔抵買
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-1-13 06:50

綜援典範用新型號iPhone養寵物
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-1-13 06:50

引用:

係喎!佔中天使
作者: 樹下靚雞翼     時間: 2021-1-13 06:50

聽說 綜授綜 免租金  有眼鏡費 買電腦費 旅行費 睇醫生吾洗錢 交通津貼 書薄全免 睇醫生免費 係天下冇敵果隻
作者: HKPOPO     時間: 2021-1-13 06:52

又係大陸新移民,只識拿香港人福利,吊
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-1-13 06:52

呢個女人係黄絲黑暴支持者
而tvb啲黑記好鍾意搵曱甴做訪問
作者: rayrayccw     時間: 2021-1-13 06:52

好多洗費免晒,其實香港地搵萬零元個啲扣埋開支生活慘過食綜援
作者: zambo     時間: 2021-1-13 06:55

最佳勇氣獎(出鏡)!每個月仲可以儲千元!
閣下自己闖的禍郤變成香港納稅人對不起你!政府比錢你照顧小朋友你郤用錢養埋貓!香港地有很多比你更慘,更加有需要幫忙的人呀!面皮幾十尺厚!
作者: volvag     時間: 2021-1-13 06:55

廢物
作者: 天恩圓夢     時間: 2021-1-13 06:56

引用:
其他唔講, 本來都生活唔多掂,為左自己愛好,仲要抽錢養隻貓,其實對2個仔好自私,點做人阿媽
作者: 海邊強勁的香蕉     時間: 2021-1-13 06:58

垃圾曱甴西係咁上下!!
作者: Chan67099728     時間: 2021-1-13 07:00

点解唔可以? 有D 富貴到用Vertu 呀!
作者: gakoduck     時間: 2021-1-13 07:00

挽下手同男友一齊咬老綜
作者: skinbanana     時間: 2021-1-13 07:00

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-13 05:37 AM 發表
在下都係用千零蚊既三叔 
我用紅米咋 衰過綜援L
作者: skinbanana     時間: 2021-1-13 07:03

引用:
老老實實 呢啲人養貓九成玩玩下
玩厭左 又或者隻貓有咩病痛 佢地會遺棄
呢啲人懶又自私 兩個仔都係搶政府錢嘅籌碼 大家知咩人啦 貓喺佢眼中唔會係家人 係玩具嚟
作者: 前後抽插     時間: 2021-1-13 07:05

死窮鬼又學人生仔⋯⋯⋯
作者: 樓上浪漫的黑頭     時間: 2021-1-13 07:05

引用:
原帖由 樹下靚雞翼 於 2021-1-13 06:50 AM 發表
聽說 綜授綜 免租金  有眼鏡費 買電腦費 旅行費 睇醫生吾洗錢 交通津貼 書薄全免 睇醫生免費 係天下冇敵果隻
大部分拎綜援人士內地有物業收租, 男士經常嫖妓, 女人低調用名牌, 香港很多社工支援和幫助綜援人士爭取福利 (唔知社工有冇收取利益), 政府應該檢討和重視問題😠

作者: hw1chan     時間: 2021-1-13 07:05

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-1-13 07:00 AM 發表

我用紅米咋 衰過綜援L
要求唔高, 最緊要唔貴
作者: 三級警司     時間: 2021-1-13 07:06

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2021-1-13 06:56 AM 發表

其他唔講, 本來都生活唔多掂,為左自己愛好,仲要抽錢養隻貓,其實對2個仔好自私,點做人阿媽

雖然家貓可以粗養,夜晚放佢出黎捉老鼠食

留意冰箱上的貼紙,為什麼她反共卻用民族品牌洗潔精?

[local]3[/local]

作者: toman118     時間: 2021-1-13 07:07

又係社會既錯
作者: 中環浪漫的裙     時間: 2021-1-13 07:10

引用:
在下都係用千零蚊既三叔 
我仲用緊4 年前三叔機
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-1-13 07:10

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-1-13 05:22 AM 發表

點都好過益曱甴。
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-1-13 07:10

引用:
在下都係用千零蚊既三叔 
原來黃屍真係咁窮。哈哈
作者: ichthys2     時間: 2021-1-13 07:12

香港地方不大,但奇人異事非常之多。
作者: dan_dan524     時間: 2021-1-13 07:12

引用:

其實拎住張綜援紙睇家庭醫生,十個九個都吾收錢,所以話攞綜援話睇醫生都吾夠既人係呃人。佢攞住萬一元,不知幾好用,乜都吾使比,只洗萬一元,比起好多人不知幾好洗,佢重成立D乜乜年輕媽媽主席,其實係比壓力社會福利署,拿多D著數!香港地邊鬼得閒歧視你呢D年輕媽媽,鬼信你!
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-1-13 07:13

引用:
原帖由 HKPOPO 於 2021-1-13 06:52 AM 發表
又係大陸新移民,只識拿香港人福利,吊
班南亞🐕都係。尤其係利君雅呢條醜婦。
作者: ufo2018     時間: 2021-1-13 07:13

上年黑暴,曱甴仔又搞大人家個肚,幾年後又有呢的新聞
作者: ATA0075     時間: 2021-1-13 07:15

新移民不過唔係
天使!邊個老公都唔知

作者: A1000     時間: 2021-1-13 07:16

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-1-13 06:43 發表

1⃣️代老綜接一代呀
我唔係歧視食老綜嘅人,因為社會上有d人需要幫手。但係有啲人佢自己唔肯努力,只係掛住享受。要其他人同佢埋單,好唔公平。
作者: A1000     時間: 2021-1-13 07:16

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-1-13 06:15 發表

做完嘢,跟手仆嘢,無套中出,享受真自由。
佢就可以享受!但要我哋同佢埋單。
作者: mike240681     時間: 2021-1-13 07:17

帶住黑色口罩果個??
會唔會部 11 係上年掉汽油彈賺返黎???
作者: ntworks     時間: 2021-1-13 07:17

引用:

領綜援啲人係客。社工點會得罪啲客?
作者: 125siuai     時間: 2021-1-13 07:17

正人渣,不去做工,呃納税人錢
作者: hw1chan     時間: 2021-1-13 07:18

引用:
原帖由 fb2c58a7db60a9 於 2021-1-13 07:10 AM 發表

原來黃屍真係咁窮。哈哈
係呀, 香港納稅人係好窮架
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-1-13 07:19

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-13 07:18 AM 發表

係呀, 香港納稅人係好窮架
上年出去做暴徒搵唔少啦。仲扮窮。哈哈。
作者: hw1chan     時間: 2021-1-13 07:23

引用:
原帖由 fb2c58a7db60a9 於 2021-1-13 07:19 AM 發表

上年出去做暴徒搵唔少啦。仲扮窮。哈哈。
你有去 ? 破壞社會安寧
作者: guerian     時間: 2021-1-13 07:23

引用:

咁係金鐘、旺角定銅鑼灣嘅帳幕?
作者: 晚間不見了羊     時間: 2021-1-13 07:26

香港人本來就係一班貪婪、自私、自大嘅人士住埋一齊
作者: A1000     時間: 2021-1-13 07:30

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-13 06:50 發表

係喎!佔中天使
時間都差不多。
作者: A1000     時間: 2021-1-13 07:30

引用:
原帖由 guerian 於 2021-1-13 07:23 發表

咁係金鐘、旺角定銅鑼灣嘅帳幕?
噉呢啲嘢要佢自己先至知喇!
作者: 西部鬆弛的通道     時間: 2021-1-13 07:31

引用:

睇佢個口罩, 明顯係一隻曱甴
作者: 樓上浪漫的黑頭     時間: 2021-1-13 07:31

大部分拎綜援人士內地有物業收租, 男士經常嫖妓, 女人低調用名牌, 香港很多社工支援和幫助綜援人士爭取福利 (唔知社工有冇收取利益), 政府應該檢討和重視問題😠
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-1-13 07:31

引用:
原帖由 A1000 於 2021-1-13 07:30 AM 發表

時間都差不多。
師兄…心水清!
作者: skk009     時間: 2021-1-13 07:32

曱甴婆
作者: A1000     時間: 2021-1-13 07:36

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-13 07:31 發表

師兄…心水清!
一定係,除非唔係!
作者: Anthony。。So     時間: 2021-1-13 07:37

新生代思維 全部錯都唔係我 錯在別人處😡😡
作者: leejane     時間: 2021-1-13 07:38

曱甴真係乜都食得落
作者: betterbetter     時間: 2021-1-13 07:39

這些媽媽識利用制度獲取最大利益
作者: hw1chan     時間: 2021-1-13 07:43

引用:
原帖由 betterbetter 於 2021-1-13 07:39 AM 發表
這些媽媽識利用制度獲取最大利益
公帑養廢人
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-1-13 07:43

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-13 07:23 AM 發表

曱甴做咁多傷天害理既野。有良知都唔會做。而家開始現眼報。哈哈
作者: betterbetter     時間: 2021-1-13 07:43

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-13 07:43 AM 發表

公帑養廢人
人家識利用制度而已,無得話人廢
作者: hw1chan     時間: 2021-1-13 07:45

引用:
原帖由 fb2c58a7db60a9 於 2021-1-13 07:43 AM 發表

曱甴做咁多傷天害理既野。有良知都唔會做。而家開始現眼報。哈哈
講緊自己
作者: 口腔花色核心     時間: 2021-1-13 07:46

原來做單親媽咁著數 
作者: 你封我唔到     時間: 2021-1-13 07:46

曱甴蝗蟲正垃圾!
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-1-13 07:46

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-13 07:45 AM 發表

講緊自己
講緊曱甴。唔洗咁緊張。哈哈
作者: 清泉一郎     時間: 2021-1-13 07:48

引用:

呀哥心水好清喎,咁都俾你計到?
作者: hw1chan     時間: 2021-1-13 07:48

引用:
原帖由 fb2c58a7db60a9 於 2021-1-13 07:46 AM 發表

講緊曱甴。唔洗咁緊張。哈哈
七哥
作者: LaLaChow39     時間: 2021-1-13 07:48

綜援都係得果一萬多少少就好心佢返去同父母認錯,然後比兩個小朋友佢哋湊自己去打工啦,做12碼嘅保安都起碼萬5-6啦,咪唔洗受人白眼比人話冇骨氣又要生仔但冇錢養更加可以以身作則教育兩個小朋友囉
作者: 清泉一郎     時間: 2021-1-13 07:49

咁或者人哋有秘撈啫?
作者: C皇     時間: 2021-1-13 07:51

引用:

香港大把呢 d人身光頸靚攞緊政府資源仲大大聲話吾夠真可恥
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-1-13 07:51

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-13 07:48 AM 發表

七哥
近來喜事連連。買香檳都買窮。😪
作者: abc好索     時間: 2021-1-13 07:51

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2021-1-13 06:52 AM 發表
好多洗費免晒,其實香港地搵萬零元個啲扣埋開支生活慘過食綜援
先唔好比較錢啦。淨係一個要工作,一個唔使做,已經兩個世界啦
作者: lmkandy     時間: 2021-1-13 07:51

必2件出黎係副作用,享受製造過程啫 
作者: 秋天的人話     時間: 2021-1-13 07:53

引用:

曱甴縮影,要靠政府,但又要攞盡着數,用下腦,政府倒,你吃草。曱甴就係冇用加弱智嘅失敗者😎
作者: 冬寒富有隊長     時間: 2021-1-13 07:55

我仲惨!我係單親父親,要獨力照顧一個小朋友,又要做兩份工作!日日做到隻狗咁!單親又如何,如果不是靠自己去生活,只會影響下一代!
作者: Bunryuu     時間: 2021-1-13 07:56

引用:

好過比哂新香港人大媽攞先啦

25歲以下 可以過退休生活 人生勝利組

搵到男朋友 唔結婚 仲可以雙重收入
作者: 冬寒富有隊長     時間: 2021-1-13 07:56

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-1-13 07:48 AM 發表
綜援都係得果一萬多少少就好心佢返去同父母認錯,然後比兩個小朋友佢哋湊自己去打工啦,做12碼嘅保安都起碼萬5-6啦,咪唔洗受人白眼比人話冇骨氣又要生仔但冇錢養更加可以以身作則教育兩個小朋友囉

作者: forgiveyou77     時間: 2021-1-13 07:57

睇住啦!日後個仔大又要怪政府唔俾佢買樓
攤開手板得來容易養成習慣,就會覺得一切理所當然,唔俾佢就係錯
作者: 2012haha     時間: 2021-1-13 07:58

引用:
原帖由 樓上浪漫的黑頭 於 2021-1-13 06:36 AM 發表
大部分拎綜援人士內地有很多物業, 或者做日薪現金出糧工作, 政府應該重視這個問題
愛中國同胞人士 你們不是愛國?  香港港府庫存 不是應該共享給中國同胞?
作者: lingling_cc     時間: 2021-1-13 07:59

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-13 07:23 AM 發表

動漫陳咁你有去啦
作者: 人一王老變殘     時間: 2021-1-13 07:59

已証實呢件係曱甴天使
作者: dannyocean     時間: 2021-1-13 08:03

呢個先係社會既「真蝗蟲」,不論本地定新移民,人人得而誅之
作者: 東方巨額肚臍     時間: 2021-1-13 08:06

寄生虫,專吸血嘅架伙,垃圾!
作者: A1000     時間: 2021-1-13 08:06

引用:
原帖由 清泉一郎 於 2021-1-13 07:48 發表

呀哥心水好清喎,咁都俾你計到?
2014年9月佔中,推算佢個仔都係差不多時間。
作者: 2006Win-Cat     時間: 2021-1-13 08:08

有咩好 羨慕 一心向下游的人?
是否好似只可以攞到18歲??
到佢哋出嚟打工賺錢,再同住阿媽嗰份都冇得再拎 因為要由佢哋養返阿媽。 所以有好多呢啲家庭 ,d仔女情願就要搬離 阿媽 自己住劏房 ,因為唔想自己份糧養媽, 想繼續政府養阿媽。
作者: A1000     時間: 2021-1-13 08:09

引用:
原帖由 C皇 於 2021-1-13 07:51 發表

香港大把呢 d人身光頸靚攞緊政府資源仲大大聲話吾夠真可恥
我最睇唔起呢啲人,所以一定要設立金手指熱線,篤佢地背脊。一定實名登記做金手指!如果係事實,金手指可以分成得益。我絕對贊同!

因為有好多人每日要踩12碼,一個禮拜都放唔到一日假休息,但係捱到金睛火眼,都係得萬幾蚊收入,又要搭車又要食飯。嗰啲蛀米大蟲,淨係瞓喺屋企掛住朴嘢,對社會有冇貢獻?佢地乜嘢都唔使做,咁樣對其他新路嘅市民係好唔公平。
作者: hw1chan     時間: 2021-1-13 08:10

引用:
原帖由 lingling_cc 於 2021-1-13 07:59 AM 發表

動漫陳咁你有去啦
, 從不去參與