標題: 只要市民是愛中國愛香港,即使他們有外國國籍,也不應要求他們放棄外國國籍或香港居民身份 [打印本頁]

作者: kit05hk     時間: 2021-1-11 19:26

只應該要求黃絲放棄香港人身份。
作者: kit05hk     時間: 2021-1-11 23:42

起碼無理由要求馬恩覺律師放棄港人身份,不準他享有港人福利。
作者: 正字     時間: 2021-1-12 00:11

呢個本來係香港人獨有嘅權利同自由,就嚟又好似爭取國安法咁,畀黃絲爭取到冇埋。
作者: oyear     時間: 2021-1-12 17:48

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-11 07:26 PM 發表
你要明白, 雙國籍,除左美國係全世界收十足稅

在香港在中國,你移民了,你的勞動成果,積蓄投資,稅收都在送交移民當地。

班人仲想保留香港/中國籍,係如果移民了發展不理想,甚至有甚麼醫療問題,隨時番香港食福利。

香港人有移民既自由,但既然自己勞力奉獻既對象都唔再係香港,當然要交番香港居留權及中國籍,先係對香港納稅人公平啦。

番黎探親歡迎,保留港籍拿著數就免勒。
作者: kit05hk     時間: 2021-1-12 18:11

引用:
原帖由 oyear 於 2021-1-12 05:48 PM 發表

在香港在中國,你移民了,你的勞動成果,積蓄投資,稅收都在送交移民當地。

班人仲想保留香港/中國籍,係如果移民了發展不理想,甚至有甚麼醫療問題,隨時番香港食福利。

香港人有移民既自由,但既然自己勞力奉獻既對象都唔再係香港,當然要交番香港居留權及中國籍,先係對香港納稅人公平啦。

番黎探親歡迎,保留港籍拿著數就免勒 ...
藍絲回流不會食福利。好像馬恩覺律師,回流後對中國好多貢獻。
作者: oyear     時間: 2021-1-12 18:12

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-12 06:11 PM 發表

計算勞動力同勞動成果最公平

學大陸甘供社保咯
作者: kit05hk     時間: 2021-1-12 22:16

引用:
原帖由 oyear 於 2021-1-12 05:48 PM 發表

番黎探親歡迎,保留港籍拿著數就免勒 ...
但聽講有人大政協有外國籍喎。
作者: oyear     時間: 2021-1-12 23:35

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-12 10:16 PM 發表

唔駛聽講,有證據就報串
作者: kit05hk     時間: 2021-1-12 23:48

引用:
原帖由 oyear 於 2021-1-12 11:35 PM 發表

唔駛聽講,有證據就報串
我唔覺得應該要求有外國籍的人大政協放棄香港居民身份,因為他們愛國愛港,對國家有貢獻。
作者: oyear     時間: 2021-1-12 23:52

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-12 11:48 PM 發表

我唔覺得應該要求有外國籍的人大政協放棄香港居民身份,因為他們愛國愛港,對國家有貢獻。
甘我覺得呢d 可以case by case. 有個panel 考慮每個家庭/對國家貢獻/定走資/定假愛國,有個panel分析個別 既情況既,當然到時點組成又有爭抝
作者: 笑看流浪犬     時間: 2021-1-13 01:47

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-12 10:16 PM 發表

一經發現就會被取消資格
作者: kit05hk     時間: 2021-1-14 22:14

引用:
原帖由 笑看流浪犬 於 2021-1-13 01:47 AM 發表

一經發現就會被取消資格
我讚成。有些商人和纪律部隊也有外國護照,但不代表他們不愛國不愛香港。
作者: kit05hk     時間: 2021-1-14 22:17

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-14 10:14 PM 發表

我讚成。有些商人和纪律部隊也有外國護照,但不代表他們不愛國不愛香港。
不好意思,引用錯左。我係想話我讚同巴打oyear的看法。
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-1-14 22:30

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-12 06:11 PM 發表

降級為香港居民掂啦,住滿七年咪升番佢級變回永久囉。香港政府無理由,對移民人仕零成本付出咁大方囉。總之無差別,移民咪話係藍定黃,一視同仁最公平。
作者: sclee1209     時間: 2021-1-14 22:43

其實好多國家,擔任公職及民選職,都不能持有雙重國籍
美國仲嚴,美國人走去其他國家任公務做官,查到會喪失美國籍
黃絲最愛的台灣
法例規定好清楚,參選或出任公務員,必需放棄外國國籍
合情合理
台灣仲有個規定,離開台灣超過兩年未有再入境
國籍仍保留,但係戶籍就被撤銷
一切福利皆不能再享有,當然最重要係使用健保,沒有投票權
如果想要恢復,入境後重新申請設戶
有啲基本野都要設限
冇可能俾你移左民,幾時高興就大搖大擺返黎,照享有一切福利

作者: kit05hk     時間: 2021-1-15 19:40

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-1-14 10:30 PM 發表

降級為香港居民掂啦,住滿七年咪升番佢級變回永久囉。香港政府無理由,對移民人仕零成本付出咁大方囉。總之無差別,移民咪話係藍定黃,一視同仁最公平。
https://www.hkcnews.com/article/ ... 國國籍、bno-警方:個人資料不公開-
警方都回應話基本法冇規定公務員不可以有其他國家護照啦。
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-1-15 20:19

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-15 07:40 PM 發表

https://www.hkcnews.com/article/37275/bno-香港警務處-37275/警拒披露高級官員、國安處人員是否擁外國國籍、bno-警方:個人資料不公開-
可惜幕后揸莊係亞爺,林鄭會唔跟咁奇?
作者: captkkk

作者: 神經箭     時間: 2021-1-15 23:03

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-11 19:26 發表
系咩?世界上有冇第二个地容许双重国籍呢?
作者: kit05hk     時間: 2021-1-16 18:15

引用:
原帖由 captkkk 於 2021-1-15 09:56 PM 發表

唔係要求, 係強制
但即使廢除黃絲永久居民身份,也不代表他們在海外反中係冇事。他們一樣係違反一國安法。
作者: big3624     時間: 2021-1-16 18:29

如何界定外籍人士愛中國愛香港???用有無交香港税?居留時間?行動有無反中亂港?
作者: 正字     時間: 2021-1-16 20:36

中國可以考慮畀港人保留雙重國籍,但放棄投票權同被選權,例如可以透過填寫宣誓紙,選擇保留雙重國籍,但放棄選舉權同被選權。

可以畀唔鐘意搞政治嘅港人多一個選擇。

作者: kit05hk     時間: 2021-1-16 21:13

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-16 08:36 PM 發表
中國可以考慮畀港人保留雙重國籍,但放棄投票權同被選權,例如可以透過填寫宣誓紙,選擇保留雙重國籍,但放棄選舉權同被選權。

宜家想選立法會也要放棄外國籍,除左少部份功能组別。唔俾有外國籍港人投票也是好提議,19年區議會好多外地港人突登返來投票。
作者: 巴巴先生     時間: 2021-1-16 22:55

引用:
原帖由 big3624 於 2021-1-16 06:29 PM 發表
如何界定外籍人士愛中國愛香港???用有無交香港税?居留時間?行動有無反中亂港?
盛智文佢都交好多稅喎....
作者: 巴巴先生     時間: 2021-1-16 22:56

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-16 09:13 PM 發表

宜家想選立法會也要放棄外國籍,除左少部份功能组別。唔俾有外國籍港人投票也是好提議,19年區議會好多外地港人突登返來投票。
但佢地用身份証入境香港,政府點知佢地有無外國國藉?

你真係唔好天真到以為佢地會主動申報外國國藉下哇...
作者: 巴巴先生     時間: 2021-1-16 22:58

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-16 08:36 PM 發表

香港從來都不承認雙重國藉,其外國護照只係當做旅行証件而不會有領使保護權....
作者: 得閒看看     時間: 2021-1-17 15:22

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-16 10:56 PM 發表

如果我用香港身份証出境去英國,6年之後用番香港身份証番香港。然後我話喺英國非法逗留咗6年,香港政府拉唔拉得我?
作者: kit05hk     時間: 2021-1-17 16:17

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-16 10:56 PM 發表

移民外國而拿走MPF係要向政府宣誓永久離港。所有向政府宣誓的政府已經可以即時取消他們選民資格。
作者: 石詩仕     時間: 2021-2-11 12:56

引用:
原帖由 kit05hk 於 12-1-2021 22:16 發表

Ching 係事实超50%,
再講香港人未計 BNO
都超過150萬人,
双重國籍.
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-11 15:46

中國國藉法已經將最好既處理方式寫晒入去, 跟住黎做就得.

點處理雙重國藉, 早幾廿年中央政府已經有定論, 亦唔係特別為香港人度身訂做, 主要係處理東南亞既華僑.

係香港班政治白痴係度大驚小怪. 落後人地五十年, 仲要好似發現新大陸咁.
作者: ooxx13     時間: 2021-2-11 20:46

引用:

其實中國无法律规定政協吾可以係外國籍~因為政協吾係官員~

人大代表就一定要係中國籍~
作者: 危機     時間: 2021-2-11 22:41

雙重國籍一定要取消 疫事俾班漢奸五毛日日叫愛國 又雙重國籍
作者: 神經箭     時間: 2021-2-11 23:40

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-11 19:26 發表
人地唔系咁睇喎!
作者: ilovenikita     時間: 2021-2-12 11:38

引用:

人大就人大
政協就政協

政協只是一個咨詢組職,非官員,是各地各行既精英代表,非官識
作者: bbc16M     時間: 2021-2-13 01:29

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-14 10:43 PM 發表
其實好多國家,擔任公職及民選職,都不能持有雙重國籍
美國仲嚴,美國人走去其他國家任公務做官,查到會喪失美國籍
黃絲最愛的台灣
法例規定好清楚,參選或出任公務員,必需放棄外國國籍
合情合理
台灣仲有個規定,離開台灣超過兩年未有再入境
國籍仍保留,但係戶籍就被撤銷
一切福利皆不能再享有,當然最重要係使用健保,沒有投票權
如果想要恢復,入境後重新申請設戶
有啲基本野都要設限
冇可能俾 ...
成日都講雙重國籍乜乜乜咁,幾時特區護照成為有國籍?
唔講乜國籍,當年英國政府為免流失大量高級公務員(移民),所以某級別以上嘅公務員係有英國護照俾到佢地嘅,好多就留係香港做到退休而家咬緊長糧,咁又點處理呢班人?當年承認嘅而家變咗違法?當年為咗留人嘅offer而家話你知無咗你又點睇?
作者: 神經箭     時間: 2021-2-13 11:24

引用:
既然爱国,要其他国籍做乜?
求学、移民,中国香港籍有錢一样得。冇钱?乜七籍都冇用。
作者: absdorfhq     時間: 2021-2-13 11:35

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-11 11:42 PM 發表
樓主係邊度聽到話要"馬恩覺(國)"呢類人放棄港人身份?
作者: kit05hk     時間: 2021-2-13 11:54

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-2-13 11:35 AM 發表

樓主係邊度聽到話要"馬恩覺(國)"呢類人放棄港人身份?
好多人也不同意持有外國國籍的人繼續享有港人福利,即使這些有澳美加籍的人係藍絲。
作者: sclee1209     時間: 2021-2-13 12:21

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-2-13 01:29 AM 發表

成日都講雙重國籍乜乜乜咁,幾時特區護照成為有國籍?
唔講乜國籍,當年英國政府為免流失大量高級公務員(移民),所以某級別以上嘅公務員係有英國護照俾到佢地嘅,好多就留係香港做到退休而家咬緊長糧,咁又點處理呢班人?當年承認嘅而家變咗違法?當年為咗留人嘅offer而家話你知無咗你又點睇?
政治時空環境唔同,不能一概而言
如果各國連憲法都可以修,有咩野唔好可改?
係咪因為以前冇國安法,所以永遠都不能有?
而且法律有不溯及過往原則
國安法都一樣,唔會追究法例通過前,做過咩野或講咩野
睇下班黃人,好似蕭老狗除左著草去台灣
仲將佢以前疑似違反國安法言論全部刪晒
不能擁有雙重國籍,既不是刑法,也不是世界末日
叫你選舉其一,好公道
自己選一個對自己最有利的國籍
喪失的只是另一個籍的權利,又唔會拉去坐監
有需要咁緊張? 仲慘過死老豆老母?
作者: 吳尊函     時間: 2021-2-13 12:22

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-11 11:42 PM 發表
應該 一視同仁。冇雙重國籍。