標題: 好諷刺,回歸後賣國貨的公司反而越來越少 [打印本頁]

作者: kit05hk     時間: 2021-1-10 16:44

小時候在銅鑼灣的國貨公司幾乎買哂我要的日用品,衣服,藥物等。記憶中家用電器也有買過。網上資料話分店越來越少是敵不過租金,這些回歸後是唔應該發生。
作者: 黃金肥牛     時間: 2021-1-10 18:34

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-10 04:44 PM 發表
小時候在銅鑼灣的國貨公司幾乎買哂我要的日用品,衣服,藥物等。記憶中家用電器也有買過。網上資料話分店越來越少是敵不過租金,這些回歸後是唔應該發生。
有淘寶嘛,除咗衣服食物電器之外,基本上都係淘寶搵
作者: 神殿老子     時間: 2021-1-10 18:44

我三幾個月都會去一次裕華國貨買嘢
作者: starr     時間: 2021-1-10 18:51

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-10 04:44 PM 發表
回歸後,日本城都賣國貨啦
作者: kit05hk     時間: 2021-1-10 18:53

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-10 06:44 PM 發表
我承認我懶,家住港島,不會刻意過九龍。
作者: kit05hk     時間: 2021-1-10 18:55

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-10 06:34 PM 發表

仍未太習慣用網購,雖然係大趨勢。
作者: 神殿老子     時間: 2021-1-10 19:36

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-10 06:53 PM 發表

我去買桂花酒,年糕,茶葉,山楂餅⋯⋯
作者: 神殿老子     時間: 2021-1-10 19:40

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-10 06:34 PM 發表

我試過去淘寶買年糕(炒来食戈種)買10包,每包一斤,共150人仔,但運費要我600,仲要我自己清關。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2021-1-10 19:40

英治時代,國貨公司有政治任務,受大陸資助;九十年代中期開始陸續關閉,因為已經完成歷史任務

仍然存在的國貨公司相信已經財政獨立,而且國貨亦有一定需求
作者: kw_lam     時間: 2021-1-10 21:03

因為伯佳、胃康、柒唔夠、AOEN都有賣國貨,事實係賣國貨的公司越來越多
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-1-10 21:08

引用:
根本不需特別一間公司賣國貨,因為度度都有國貨.
作者: 大L最L大係我     時間: 2021-1-10 23:09

冇需要再標榜国貨嘛,所有貨都大部份中國制做咯
作者: A1899     時間: 2021-1-10 23:55

想問你屋企有幾多野唔係made in China?
作者: Chris.yukman     時間: 2021-1-11 00:22

引用:
傻嘅,而家買國貨點會行公司,你唔好咁落後啦.
淘寶乜都有. 肯定而家香港人買國貨嘅數目比以前更多得幾千倍!
連黑暴都向大陸訂物資,就知有幾愛國啦
作者: Chris.yukman     時間: 2021-1-11 00:23

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-10 06:44 PM 發表
去裕華買乜嘢?
作者: 太自我太不羈     時間: 2021-1-11 00:54

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-10 06:53 PM 發表

北角有間國貨, 不過唔係裕華
作者: 香煎性感的老闆     時間: 2021-1-11 07:07

要國貨公司執笠好難
作者: Perfect     時間: 2021-1-11 09:43

因為買國貨易左

加上衣飾等連大陸自己都改變了
作者: 神殿老子     時間: 2021-1-11 10:06

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-1-11 12:23 AM 發表

去裕華買乜嘢?
我去買桂花酒,年糕,茶葉,山楂餅⋯
作者: 神經箭     時間: 2021-1-11 10:21

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-10 16:44 發表
个人感觉是「国货在国际上根本卖唔切。费事烦,放棄香港这个生意小而噪音大的市场」。
作者: miumiujorden     時間: 2021-1-11 10:22

正一低能仔, 香港市面大部份的日用品都係中國製造啦.
俾你去到韓日歐美, 買既都一半由中國來的, 
作者: Chris.yukman     時間: 2021-1-11 10:28

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-11 10:06 AM 發表

我去買桂花酒,年糕,茶葉,山楂餅⋯
以前我都成日幫襯荃灣中聯買茶葉. 呢啲係國貨公司好,品種多,價錢清楚。
山楂餅而家惠康有得買.
作者: vvoy     時間: 2021-1-11 10:35

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-1-11 12:23 AM 發表

去裕華買乜嘢?
茅台
作者: Chris.yukman     時間: 2021-1-11 11:24

其實而家就算仲有國貨公司,都買唔番以前啲正嘢,例如失傳嘅北菇三鮮麵同埋連結(糖)。
作者: 神殿老子     時間: 2021-1-11 11:28

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-1-11 10:28 AM 發表

以前我都成日幫襯荃灣中聯買茶葉. 呢啲係國貨公司好,品種多,價錢清楚。
山楂餅而家惠康有得買.
山渣餅裕華賣5元,惠康賣8.50元,其他貨超市都貴啲。
作者: kit05hk     時間: 2021-1-11 12:43

引用:
原帖由 miumiujorden 於 2021-1-11 10:22 AM 發表
所以全世界也不應該同中國過唔去。
作者: ilovenikita     時間: 2021-1-11 12:57

當年香港難買國貨,先會開國貨商店,現在全世界都用中國貨啦,加上全球一體化,一個產品都好多時候都系全球分工既結果
作者: ilovenikita     時間: 2021-1-11 13:00

引用:
原帖由 miumiujorden 於 2021-1-11 10:22 AM 發表
無法,因為西方/日本無退步,所以香港好多人個腦都停咗系到到

現在全港最愛既買"國貨"既地方嘛淘寶囉
作者: talldude     時間: 2021-1-11 13:16

引用:
大部份買嘅嘢,無論咩公司咩品牌,都係MIC,又有淘寶,仲使乜國貨公司?或者話,所有舖頭都已經係國貨公司。正所謂「人人都係食神」🤣
作者: Chris.yukman     時間: 2021-1-11 13:37

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-11 11:28 AM 發表

山渣餅裕華賣5元,惠康賣8.50元,其他貨超市都貴啲。
真心講呢幾十年國貨公司啲生意比以前少,真係唔知佢點生存。老闆一定好有錢同愛國
作者: 神殿老子     時間: 2021-1-11 13:42

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-1-11 01:37 PM 發表

真心講呢幾十年國貨公司啲生意比以前少,真係唔知佢點生存。老闆一定好有錢同愛國
裕華國貨老板是新加坡人
作者: 寒冬小老闆

作者: singsingbaby     時間: 2021-1-11 14:05

引用:
唔好話 國貨, 日資百貨 都全部 執晒笠!
作者: edenfovwin     時間: 2021-1-11 14:47

引用:
因為現在買國貨用淘寶
不用比租金,明未?
作者: chimingchan2014     時間: 2021-1-11 14:48

引用:
以前只有國貨公司賣國貨,現在係隨街都有大大小小嘅商舖賣國貨,所以以前嘅國貨公司都已經改晒行啦。
就好似家居貨品,現在有邊區無係賣緊國產貨呢。即使電器,都已經有好多大型電器舖係賣緊啦。成衣就更加可以喺女人街,深水埗買到,食品就更不用多說。
所以,實際上國貨公司已經無存在嘅必要,因為香港人已經習慣購買中國出產嘅貨品,唔同以前要靠國貨公司發售。試想,當年香港有幾產品是由國內生產,反觀現在,中國產品又佔據多少香港市場。大家都可以隨街買到中國產品,自然國貨公司嘅角色實際已經無存在嘅必要了。
作者: chimingchan2014     時間: 2021-1-11 14:56

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-11 02:05 PM 發表

唔好話 國貨, 日資百貨 都全部 執晒笠!
其實國貨公司越來越少嘅原因,就係因為現在香港好多日用品,都已經係中國生產了,唔同以前要靠國貨公司來銷進中國的產品。其實日資百貨都係咁啫,現在隨街都可以同樣買到嘅貨品,亦間接令好多日資不貨公司要退出市場,或者改變經營模式。
作者: kit05hk     時間: 2021-1-11 17:39

引用:
有袋鼠標誌的澳洲品牌也未必是百分之百由澳洲製造,一定有程序在內地進行,或原料來自中國。不過貼隻袋鼠可以呃下人賺多些。
作者: kit05hk     時間: 2021-1-11 17:45

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-1-11 01:00 PM 發表

無法,因為西方/日本無退步,所以香港好多人個腦都停咗系到到

現在全港最愛既買"國貨"既地方嘛淘寶囉
我知淘寶好多野也有得賣。我舊同事話他公司連英國藥典也在淘寶買。
作者: kit05hk     時間: 2021-1-11 17:46

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2021-1-11 02:47 PM 發表

因為現在買國貨用淘寶
不用比租金,明未?
我仍不太習慣網購,要慢慢習慣下。
作者: danelee     時間: 2021-1-11 19:33

有幾諷刺。少咗國貨公司。因為中國產品已大量取代外國貨。而且已進入各類型。
作者: 輪皇     時間: 2021-1-11 19:54

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-11 05:39 PM 發表

有袋鼠標誌的澳洲品牌也未必是百分之百由澳洲製造,一定有程序在內地進行,或原料來自中國。不過貼隻袋鼠可以呃下人賺多些。
你在意大利買手袋寫住Made in Italy 都未必是意大利人製造,分分鐘是中國人在意大利開廠請中國師傳去意大利做的。

作者: kit05hk     時間: 2021-1-11 20:46

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-1-11 07:54 PM 發表

你在意大利買手袋寫住Made in Italy 都未是意大利人製造,分分鐘是中國人在意大利開廠請中國師傳去意大利做的。
澳洲一樣。當地中國人收購左食品廠,藥廠等,再用工作簽證申請內地同胞過去。
作者: kit05hk     時間: 2021-1-11 20:48

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-11 05:45 PM 發表

我知淘寶好多野也有得賣。我舊同事話他公司連英國藥典也在淘寶買。
反正也要俾錢,俾內地同胞賺好過俾外國佬賺。
作者: keithyiuchipan     時間: 2021-1-12 06:50

引用:
樓主檢查一下,身上的物品,有多少不是中國製造的再講。
作者: oyear     時間: 2021-1-12 08:47

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-11 10:21 AM 發表

个人感觉是「国货在国际上根本卖唔切。费事烦,放棄香港这个生意小而噪音大的市场」。
國貨公司存在係因為大陸開放,釋放生產力。
起初杜絕走私,要對外集中管理,保障外匯,保證稅收。所以成立國企在港為集中介紹及零售國產貨。

依家國產百貨都有各種渠道推銷自己d貨,唔好話大部分國產貨品都私營化,就算民營都百花齊放。銷售渠道都唔再指定既國貨公司,度度都買到國貨,傳統指定既國貨公司仲點有競爭力。
應該話國家放手比國產貨自己傾銷後,國貨公司已經失去功能,要生存都要轉變經營方式
作者: 神經箭     時間: 2021-1-12 09:01

引用:
原帖由 oyear 於 2021-1-12 08:47 發表

國貨公司存在係因為大陸開放,釋放生產力。
起初杜絕走私,要對外集中管理,保障外匯,保證稅收。所以成立國企在港為集中介紹及零售國產貨。

依家國產百貨都有各種渠道推銷自己d貨,唔好話大部分國產貨品都私營化,就算民營都百花齊放。銷售渠道都唔再指定既國貨公司,度度都買到國貨,傳統指定既國貨公司仲點有競爭力。
應該話國家放手比國產貨自己傾銷後,國貨公司已經失去功能,要生存都要轉變經營方式
其实中央政府应该在香港经营真正的国货公司,售卖国產名牌,保证货真价实,切底而优良的售後服务,让香港市民多点认识国家。
作者: kit05hk     時間: 2021-1-12 12:45

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-12 09:01 AM 發表

其实中央政府应该在香港经营真正的国货公司,售卖国產名牌,保证货真价实,切底而优良的售後服务,让香港市民多点认识国家。
以前我在國貨公司買,我會信品質一定有保証。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-12 14:15

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-12 12:45 發表

以前我在國貨公司買,我會信品質一定有保証。
依家唔去,因为裏面卖洋货為主。
作者: wilsonkf     時間: 2021-1-12 16:04

華潤開到周圍都係,原來唔係國貨
以前上面窮,最靚既野拎黎香港賣。宜家邊度洗,拎落黎賣都無幾多人有錢買啦。

作者: 得閒看看     時間: 2021-1-18 15:45

141有好多國貨!