標題: 不違反限聚令的多人聚會方法 - 在公司辨公室聚會 [打印本頁]

作者: paoon     時間: 2021-1-5 10:51

公司辦公室係777唯一唔願規管的地方,既然777咁想市民返工,大家可以係公司辦公室晚上OT約埋三五知己聚餐開party。

Party Room 可以立即轉型,做短租office,租比市民辦公。
作者: rollins     時間: 2021-1-5 12:04

市民返工咁辛苦, 放假緊要出外鬆一鬆啦
作者: 直線國國王     時間: 2021-1-5 12:41

我都好想有市民聽從樓主建議照辦,看看「煽惑他人參與未經批準的集結」是否適用。
作者: paoon     時間: 2021-1-5 13:39

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-1-5 12:41 PM 發表
我都好想有市民聽從樓主建議照辦,看看「煽惑他人參與未經批準的集結」是否適用。
好驚呀,
咩係office集結要批准咩,
我係"煽惑他人返工"。
作者: nigel212

作者: paoon     時間: 2021-1-5 13:51

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-5 01:46 PM 發表

有你呢種人,就吾好怪政府抗疫不力!
政府有漏洞不願堵塞,係到怪市民?

作者: 男E     時間: 2021-1-5 13:56

「Party Room 可以立即轉型,做短租office,租比市民辦公。」

無問題的!

記得攞商業登記, 買員工保險, MPF.............................................

作者: 男E     時間: 2021-1-5 14:02

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-5 02:00 PM 發表

樓主有咁清醒,就吾會做黃人喇!
應該係「黃小DiDi」

作者: 男E     時間: 2021-1-5 14:04

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-5 02:03 PM 發表

為開party要搞商業登記,仲要立租約,又要買mpf,仲要訂雇傭合約。
係黃人咁聰明先諗得出!
佢根本唔識!!

作者: paoon     時間: 2021-1-5 14:04

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-5 01:55 PM 發表

返工?
班人有無勞工保險?
有無MPF?
有無顧員合約?
有無出糧紀錄?
有無公司人事證明?
租客有無商業證記?

你搞哂呢啲嘢先開party喇!
你返工唔使見客?
唔歡迎D客上你公司?
唔使同同事social? 玩獨家邨呀?

知唔知香港有好多分租辦公室 shared office
要唔要比D廣告你睇? 不過唔係好想幫人做宣傳

商業登記要係開業一個月內申請,大家都希望生意可以捱到一個月。
自僱人士可以唔買勞工保險唔供強姦金。
作者: paoon     時間: 2021-1-5 14:06

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-5 02:03 PM 發表

為開party要搞商業登記,仲要立租約,又要買mpf,仲要訂雇傭合約。
係黃人咁聰明先諗得出!

商業登記要係開業一個月內申請,大家都希望生意可以捱到一個月。

租約? standard form,有咩咁困難?

作者: paoon     時間: 2021-1-5 14:22

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-5 02:18 PM 發表

你話客呀?
佢邊間公司?做咩生意,同你公司有咩關系?
吾好亂up呀!分分鐘告多條俾假口供!
睇下你個客到時點講?
限聚令就罰錢了事,串通俾假口供就刑事,留案底。
分租都要商業登記,否則佢衰左,你要負責。

自僱人士如地産,保險,都要有公司文件証明。
業主要商業登記,你係咪香港人?

邊間公司?做咩生意,同你公司有咩關系?同你有咩關係,商業秘密,唔係咁都要話你知嗎。

客係要聯絡感情,尤其係potential客,今日未係我的客,我都想佢明天是我的客。

作者: 黃金肥牛     時間: 2021-1-5 14:25

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:22 PM 發表

業主要商業登記,你係咪香港人?

邊間公司?做咩生意,同你公司有咩關系?同你有咩關係,商業秘密,唔係咁都要話你知嗎。

客係要聯絡感情,尤其係potential客,今日未係我的客,我都想佢明天是我的客。
原來有人唔知,所有商營場所要有商業登記,理得你係咪業主…你可以繼續做,不過政府會逐日計你罸款

作者: paoon     時間: 2021-1-5 14:26

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-5 02:24 PM 發表

商業秘密?到時上庭同法官講囉!

本來就好小事,無端端搞到變刑事。
咁又係,黑警拉人,唔使問理由。
作者: paoon     時間: 2021-1-5 14:27

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:25 PM 發表

原來有人唔知,所有商營場所要有商業登記,理得你係咪業主
劏房要商業登記? 咪玩啦。

作者: big3624     時間: 2021-1-5 14:29

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:26 PM 發表

咁又係,黑警拉人,唔使問理由。
你唔出聲就無人知你咁柒

作者: 黃金肥牛     時間: 2021-1-5 14:30

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:27 PM 發表

劏房要商業登記? 咪玩啦。
唔夠人講又搬龍門,有商業大廈搬去劏房,劏房開到party room
作者: paoon     時間: 2021-1-5 14:31

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-5 02:28 PM 發表

你擺明犯法!
仲話人吾使問理由!

你低能就算,吾好害好個社會!
限聚令列明,在工作地點工作豁免於限聚令,你可唔可以守下法。
真係冇法治意識。
作者: 黃金肥牛     時間: 2021-1-5 14:32

引用:
原帖由 nigel212 於 2021-1-5 02:29 PM 發表

你做咩會去劏房從事商業活動?
只有一種一樓一,佢做馬伕
作者: 黃金肥牛     時間: 2021-1-5 14:33

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:31 PM 發表

限聚令列明,在工作地點工作豁免於限聚令,你可唔可以守下法。
真係冇法治意識。
你屋企都係免限聚令,咁又唔見你攞出嚟做party room
作者: paoon     時間: 2021-1-5 14:34

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:30 PM 發表

唔夠人講又搬龍門,有商業大廈搬去劏房,劏房開到party room
商業大廈唔可以劏房? 你識唔識野
作者: paoon     時間: 2021-1-5 14:37

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:32 PM 發表

只有一種一樓一,佢做馬伕
https://www.google.com/search?q= ... chrome&ie=UTF-8

不學無術

自己click 入去睇
作者: 黃金肥牛     時間: 2021-1-5 14:37

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:34 PM 發表

商業大廈唔可以劏房? 你識唔識野
一邊叫人守法一邊叫人犯法,總之你係開公司就要商業登記,理得你劏幾百間房,前排先有人用劏房呃政府抗疫資助拉咗

作者: paoon     時間: 2021-1-5 14:39

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:37 PM 發表

一邊叫人守法一邊叫人犯法,總之你係開公司就要商業登記,嚟得你劏幾百間房,前排先有人用劏房呃政府資助拉咗
何時申請

https://www.ird.gov.hk/chi/tax/bre_abr.htm#a2
作者: 黃金肥牛     時間: 2021-1-5 14:40

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:39 PM 發表

何時申請
  • 獨資、合夥(有限合夥基金除外)或其他非法人團體經營的業務、非香港公司及分行業務
  • 開業後一個月內。
  • 根據《公司條例》成立為法團或註冊的公司
  • 請參閱一站式公司註冊及商業登記。
  • 根據《有限合夥基金條例》註冊的有限合夥基金(附註)
  • 註冊後一個月內。
    附註: 如在緊接基金獲註冊為有限合夥基金前,有關合夥已持有有效商業登記證,則該有限合夥基金只須在註冊日期 ...
  • 有錯咩,開公司就要申請商業登記
    作者: paoon     時間: 2021-1-5 14:42

引用:
    原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:40 PM 發表

有錯咩,開公司就要申請商業登記
    我都希望開間公司捱到一個月。
    作者: 黃金肥牛     時間: 2021-1-5 14:43

引用:
    原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:37 PM 發表

https://www.google.com/search?q=分租office&rlz=1C1NHXL_zh-twHK720HK720&oq=分租office&aqs=chrome..69i57j0i5i30.7725j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

不學無術:smile_39 ...
    你話劏房從事商業活動唔洗申請商業登記係得呢種有錯咩~你自己唔夠人講就龍門任飄移

作者: paoon     時間: 2021-1-5 14:47

引用:
    原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:43 PM 發表

你話劏房從事商業活動唔港申請商業登記係得呢種有錯咩~你自己唔夠人講就龍門任飄移
    你痴利根的? 講野一舊舊

於劏房從事商業活動,開業一個月內要申請商業登記
    劏房的業主,從事出租的活動,唔須要申請商業登記
    唔好同我拗出租係咪商業活動,我都答唔到,總之出租劏房係唔須要申請商業登記
    作者: 黃金肥牛     時間: 2021-1-5 14:55

引用:
    原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:47 PM 發表

你痴利根的? 講野一舊舊

於劏房從事商業活動,開業一個月內要申請商業登記
    劏房的業主,從事出租的活動,唔須要申請商業登記
    唔好同我拗出租係咪商業活動,我都答唔到,總之出租劏房係唔須要申請商業登記
    唉~係香港總之從事商業活動都要申請商業登記嘅係人,即係持牌人,唔係間寫字樓,理得你將間寫字樓劏成幾百間…原來我哋同個傻嘅討論
    作者: paoon     時間: 2021-1-5 15:00

引用:
    原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:55 PM 發表

唉~係香港總之從事商業活動都要申請商業登記嘅係人,即係持牌人,唔係間寫字樓,理得你將間寫字樓劏成幾百間…原來我哋同個傻嘅討論
    算把啦,夏虫不可語冰,你根本冇試過係香港做業主。

作者: paoon     時間: 2021-1-5 15:11

引用:
    原帖由 nigel212 於 2021-1-5 03:02 PM 發表

你寫到明上去開party呀!
    工咩作地點呀?
    做得出,又唔敢認,就系黃人本質。

原來業主商業登記開party room, 可吾可以分租已經成疑。
    開酒吧,K場又可吾可以分租? 果班老板全部人精,幾時到你?
    睇清楚我原post先柒好唔好。

我係叫party room轉型,唔做party room,執左佢,轉做出租劏房比人做office

係office開party,完全係同工作有關,咩你平時返工唔使食飯? 平時唔會同同事同客social?

十一酒會party有冇犯法?

作者: vanga     時間: 2021-1-5 16:26

引用:
    原帖由 paoon 於 2021-1-5 10:51 AM 發表
    公司辦公室係777唯一唔願規管的地方,既然777咁想市民返工,大家可以係公司辦公室晚上OT約埋三五知己聚餐開party。

Party Room 可以立即轉型,做短租office,租比市民辦公。
    要約埋三五知己聚餐開 PARTY , 為甚麼不在家開 ?

作者: 40342     時間: 2021-1-5 16:50

引用:
    原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:06 PM 發表

租約? standard form,有咩咁困難?
    小朋友,自僱人士都要供強積金,唔識就亂講會笑死人。

作者: vanga     時間: 2021-1-5 17:26

引用:
    原帖由 paoon 於 2021-1-5 10:51 AM 發表

YOU MEAN ...

晚上三五知己 , 扮做客人, 話在那裡傾生意, 實質係聚餐開 party ?

都是那句 , WHY NOT HOLD PARTY AT HOME ?

WHY TAKE RISKS ?

再講, 一家同住的人開 PSRTY 吃飯, NO INCREASE IN RISK

但, 不是同住的人, 一起除 MASKS 開 PARTY !!!

唔怕 COVID-19 乎 ?
    作者: wilsonkf     時間: 2021-1-5 18:58

樓主係咪AV睇得太多.
    作者: A1899     時間: 2021-1-5 19:08

廿多年來政府任何施政總有樓主這類人用盡歪理拖後腿
    作者: 虎榮     時間: 2021-1-5 19:13

引用:

你幾歲?