標題: 大國搏奕,秋後算賬(11):疫情中的二三事 [打印本頁]

作者: 大叔5935     時間: 2021-1-5 09:45

2020過去,因疫情所限,沒有走出過愚港境外。原本去年春節想到廣州小住一星期,平靚正的公寓也找了(沒記錯是在琶洲那邊),但因著當時疫情來勢兇兇,結果還是泡湯了,留在愚港過春節。我相信2021的春節,如無意外的話還是在愚港渡過,無得走。對大叔而言,這情況是頗習慣的,數年前在舊公司就因為搞大項目,差不多兩年沒放假沒離開過愚港,就看看這次會否有機會打破紀錄。

至於最近一次的出行,則是2019年12月下旬的寧波南京之行。南京之行的部份,已在中國旅遊版出文,在此不再重覆。至於寧波,只留了兩天,則是市內溜澾的為主,倒對這個城市有著不錯的印象,就算是舊城區內,也還是整潔乾淨的。當然,隨著2020新冠病毒肆虐全球,國內是首當其衝,打了一埸無煙硝的戰爭,換來了現時一個疫後全新起動的局面。的確,中國人講的是堅忍和毅力,用行動用事實來說明一切。大叔的南京朋友,在朋友圈就說疫症封城期間,有差不多70天沒出過家門,相信對於愚港人來說是難以想像的,更不要說做到「清零」了。不過,最近一班愚港庸官及磚家被叫到了深圳「交流交流」,相信有被「照肺」了,回港後,疫情工作做得爽手了一些,而說出的目標也由「抗疫」變為「清零」,這些變化,都在在顯示了愚港庸官的「唔屌唔鬆化」!當然,以現在愚港庸官嘅狀態,新冠疫情清零,根本就是天方夜譚!諗都唔駛諗!
新聞話,最快下個月就有新冠疫苗供港,供市民接種。而電視上,及各媒體,日日都有不同嘅新冠疫苗消息,天天新鮮,熱度爆燈。最新嘅係,話愚港嘅有4成廢青唔會打疫苗,原因又係懷疑成效及副作用問題。不過又咁,大叔一介草根,身邊亦有好多人期望緊疫苗嘅出現。當然,接種新冠疫苗係每個人嘅自由,無人用槍迫你去打。大叔嘅計劃,就係有國產嘅疫苗就會去接種,而外國疫苗就免了,留番比YC曱甴,唔同佢地爭。現在有說有中國新冠疫苗被偷運到其他國家,也有炒價出現,真係100歲唔死都有新聞!😂😂😂
中國是最快從疫情恢復的國家,疫情後基本上人民生活已經如往常一般。要深入了解現時國內的民生經濟狀況,介紹版友收睇中央電視台最新的大型紀錄片:《遠方的家:大運河系列》,現時已推出40多集,從片中版友可深入認識國內最富庶的省份地區現時的民生經濟狀況。無獨有偶,中國大運河的南方起點,就在寧波的三江口!😏😏😏

中國大運河 (世界文化遺產):

大運河包括京杭大運河、浙東運河、隋唐大運河。京杭大運河和浙東運河北起北京,南至寧波,途徑天津、河北、山東省、安徽省、江蘇、浙江諸省市。隋唐大運河則以洛陽為中心,北到涿州,南到餘杭(今杭州),途徑現在的河南、安徽、江蘇、浙江、山東、河北諸省。大運河對中國經濟的繁榮和穩定起到了重要作用,時至今日仍對區域的交流起到促進作用。

2006年京杭大運河被列為第六批全國重點文物保護單位,2013年公佈第七批全國重點文物保護單位時將浙東運河和隋唐大運河與第六批全國重點文物保護單位京杭大運河合併,名稱改為「大運河」。2014年6月22日,大運河被列為世界文化遺產。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/大运河

作者: kenywj     時間: 2021-1-5 09:45

支持大叔
作者: y98141     時間: 2021-1-5 09:46

支持大叔
作者: zamora     時間: 2021-1-5 09:46

支持大叔, 今次可以排第四, 非常難得.....

作者: 一手濃     時間: 2021-1-5 09:46

報到
作者: MatCoop     時間: 2021-1-5 09:46

支持大叔
作者: 不基大大流彈     時間: 2021-1-5 09:46

報到先
作者: eggryan     時間: 2021-1-5 09:46

支持大叔,報到
作者: 細雨黑山羊     時間: 2021-1-5 09:48

支持支持
作者: 人生充滿希望

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 靚c9     時間: 2021-1-5 09:48

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-5 09:45 AM 發表
2020過去,因疫情所限,沒有走出過愚港境外。原本去年春節想到廣州小住一星期,平靚正的公寓也找了(沒記錯是在琶洲那邊),但因著當時疫情來勢兇兇,結果還是泡湯了,留在愚港過春節。我相信2021的春節,如無意外的話還是在愚港渡過,無得走。對大叔而言,這情況是頗習慣的,數年前在舊公司就因為搞大項目,差不多兩年沒放假沒離開過愚港,就看看這次會否有機會打破紀錄。

至於最近一次的出行,則是2019年12月下 ...
支持大叔~❤️

我等中國疫苗,
會揾藍醫生打!

免得比毒醫生加害~

作者: degussa     時間: 2021-1-5 09:48

支持
作者: 小市民0009     時間: 2021-1-5 09:49

剛剛支持左

而家又再繼續支持🙋‍♂️
作者: Gabbe     時間: 2021-1-5 09:51

作者: 三英小狸     時間: 2021-1-5 09:51

報到,支持
作者: 彩霞奔放的妹妹     時間: 2021-1-5 09:53

多謝大叔又開新帖.👍👍👍
時間忙,以示支持!
各位師兄姐加油,保重!🙋‍♂️
作者: OIWMM     時間: 2021-1-5 09:53

報到,支持大叔
作者: kaka2018     時間: 2021-1-5 09:55

支持大叔
作者: 伍皓昌     時間: 2021-1-5 09:55

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-5 09:45 AM 發表

大叔好, 我對待疫苗的態度一樣, 國產疫苗可以打, 外國就免了
作者: 桑下樽前     時間: 2021-1-5 09:56

報到先
謝謝大叔
作者: 蝦蟆仔     時間: 2021-1-5 09:57

引用:
原帖由 大叔5935 於 5-1-2021 09:45 AM 發表

鬼佬疫苗下下高調,又講$最好食花生睇尾蟈繼續要香幾多人,反觀呀爺,唔覺唔覺已經好多國家搵佢落單,幾千年中醫經驗同近代新法研究,有麝自然香 ,一啲都唔洗好似尾蟈佬咁吹, 比我都唔諗鬼佬化學嘢喇,留比的冇腦黃屍打最啱等佢哋肝腎殘埋都唔緊要啦!

作者: 扯旗幫     時間: 2021-1-5 09:58

報到先
作者: HeiHeiClara     時間: 2021-1-5 09:59

報到,支持大叔!
作者: Swedenlion     時間: 2021-1-5 10:02

支持
作者: happyfatcats     時間: 2021-1-5 10:02

支持大叔☺️
作者: diverstranger     時間: 2021-1-5 10:03

報個到先,竟然第二頁。😁

只打中國疫苗。外國嘅?死咁多人,驚驚。
作者: billyyam     時間: 2021-1-5 10:11

支持大叔
作者: kei1230899     時間: 2021-1-5 10:13

追隨大叔,我的標準動作。
作者: 魚之悠悠的游     時間: 2021-1-5 10:14

支持大叔!
作者: lily981     時間: 2021-1-5 10:19

報到
作者: siuming711     時間: 2021-1-5 10:20

支持!
作者: Y-hk     時間: 2021-1-5 10:21

引用:
原帖由 蝦蟆仔 於 2021-1-5 09:57 AM 發表

鬼佬疫苗下下高調,又講$最好食花生睇尾蟈繼續要香幾多人,反觀呀爺,唔覺唔覺已經好多國家搵佢落單,幾千年中醫經驗同近代新法研究,有麝自然香 ,一啲都唔洗好似尾蟈佬咁吹, 比我都唔諗鬼佬化學嘢喇,留比的冇腦黃屍打最啱等佢哋肝腎殘埋都唔緊要啦!
疫苗根本唔夠分.
睇美國英國現在都想埋D搏一鋪既方法, mix 疫苗, 打一半, 打一針先跟住第二針唔知幾時有得打.
全部都係因為唔夠疫苗. 太少人有得打又冇用.
如果中國可以再次發揮超強生產能力製做大量疫苗, 肯定好多人會求售.
不過, 我認為中國今次就唔好咁主動去幫個D不斷唱衰中國既國家, 等佢地頂唔住出聲請求幫助先慢慢講啦.
作者: big3624     時間: 2021-1-5 10:21

作者: JohnnyEnglish     時間: 2021-1-5 10:24

支持.  追得上好開心.
作者: nelsoncph     時間: 2021-1-5 10:27

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-1-5 09:55 AM 發表

大叔好, 我對待疫苗的態度一樣, 國產疫苗可以打, 外國就免了
我都會選擇去家庭醫生度打疫苗,都係傳統製造方法,一定唔會係"癈衰"嗰種儲存,運輸,操作都咁高嘅疫苗。
作者: HFLily     時間: 2021-1-5 10:35

支持大叔! 只會打祖國疫苗. 
作者: MS.TAM     時間: 2021-1-5 10:35

作者: wing2368     時間: 2021-1-5 10:37

報到,支持大叔!
作者: jessie500     時間: 2021-1-5 10:42

支持大叔,全力支持祖國,林鄭及香港警察!
作為中國人我好自豪祝各圍爐嘅朋友身體健康,狂食花生🥜
作者: Vmc01354     時間: 2021-1-5 10:44

支持大叔
作者: HKURubbish     時間: 2021-1-5 10:44

報到,願2021年全新景象
作者: ricebuket     時間: 2021-1-5 10:44

引用:

早晨大師兄
作者: Y-hk     時間: 2021-1-5 10:45

乜都有關住組. 

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29641414
作者: 科姐     時間: 2021-1-5 10:45

作者: kwongmango     時間: 2021-1-5 10:47

支持大叔

作者: hp_ho     時間: 2021-1-5 10:49

上水報到. CDR續深潛。
作者: babyna     時間: 2021-1-5 10:50

支持大叔!
作者: horse2014     時間: 2021-1-5 10:55

作者: funny12     時間: 2021-1-5 10:59

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-1-5 10:45 AM 發表
乜都有關住組. 

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29641414
咁先有記者訪問,然後有聲音
作者: 紅白機美版     時間: 2021-1-5 11:09

支持大叔支持
作者: abba007     時間: 2021-1-5 11:09

作者: geometric     時間: 2021-1-5 11:11

支持大叔,我也會支持國產的滅活技術疫苗!
作者: 菠蘿包2018     時間: 2021-1-5 11:14

報到

作者: 大叔5935     時間: 2021-1-5 11:23

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-1-5 10:44 AM 發表

早晨大師兄
早晨飯師鬆!
仍在國內?幾時回歸?

作者: 蝦蟆仔     時間: 2021-1-5 11:27

引用:
原帖由 Y-hk 於 5-1-2021 10:21 AM 發表

疫苗根本唔夠分.
睇美國英國現在都想埋D搏一鋪既方法, mix 疫苗, 打一半, 打一針先跟住第二針唔知幾時有得打.
全部都係因為唔夠疫苗. 太少人有得打又冇用.
如果中國可以再次發揮超強生產能力製做大量疫苗, 肯定好多人會求售.
不過, 我認為中國今次就唔好咁主動去幫個D不斷唱衰中國既國家, 等佢地頂唔住出聲請求幫助先慢慢講啦.
呀爺做法低調,而且出發點係建立國際形象幫助有需要嘅國家,所以佢做咗嘅嘢唔洗好似班白皮豬咁認屎認屁,好多國家會睇到,特別係落後國家會更清楚 ,所以食花生睇下班白皮豬點搞都係不斷有人死㗎啦! 唔係黑心,而係嗰啲人嘅報應
作者: 大叔5935     時間: 2021-1-5 11:31

引用:
原帖由 hp_ho 於 2021-1-5 10:49 AM 發表
上水報到. CDR續深潛。
我一睇,以為師兄在新界北嘅「上水」報到!

作者: noeru0315     時間: 2021-1-5 11:35

報到~

老實講, 我都寧願打國產疫苗, 如果打咗有針紙之後可以俾過關返大陸就更好啦,
最少可以行開吓, 唔使屈住响鄉港
作者: blueyuyu     時間: 2021-1-5 11:35

報到, 支持大叔先, 之後先慢慢睇.
作者: 大笑姑姐     時間: 2021-1-5 11:36

支持大叔
作者: 小查理     時間: 2021-1-5 11:38

support大叔。d人真係好得意,冇疫苗時就發晒茅幾時有得打,有疫苗時就嫌三嫌四又話國產疫苗什麼什麼,所以我決定慳番啖氣,自己就一定會打國產疫苗。
作者: 熊貓爸爸     時間: 2021-1-5 11:43

支持大叔
作者: mickyhon     時間: 2021-1-5 11:52

支持大叔!

作者: qweeeeqq     時間: 2021-1-5 11:59

報到到到到到
唔知排第幾??
會打科興疫苗,盡公民責任💪🏼💪🏼💪🏼🤩
作者: kingchan75     時間: 2021-1-5 12:01

引用:

支持!!
作者: 高達無雙     時間: 2021-1-5 12:05

支持大叔, 希望疫情盡快過去🙏
作者: maggietsoi3     時間: 2021-1-5 12:06

繼續支持大叔💪🏻💪🏻💪🏻
作者: 非熊     時間: 2021-1-5 12:12

支持大叔。
作者: Goslar     時間: 2021-1-5 12:13

祝大叔新年快乐,身体 健康
作者: hp_ho     時間: 2021-1-5 12:14

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-5 11:31 AM 發表

我一睇,以為師兄在新界北嘅「上水」報到!

作者: 大叔5935     時間: 2021-1-5 12:29

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-5 12:15 PM 發表
https://std.stheadline.com/realtime/article/1467595/即時-港聞-馬道立-香港需要獨立司法機構保障個人權力

咁講即係咩嘢意思?而家司法機構權力仲唔夠,仲想擴大權力?
標題與內文有點不相符啊.......
作者: ckn929     時間: 2021-1-5 12:30

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-5 12:15 PM 發表
https://std.stheadline.com/realtime/article/1467595/即時-港聞-馬道立-香港需要獨立司法機構保障個人權力

咁講即係咩嘢意思?而家司法機構權力仲唔夠,仲想擴大權力?
保佢個人?保唔保國家?
作者: 花郎     時間: 2021-1-5 12:31

推荐電影:我和我的家鄉

大家加油

作者: EvilStar1314     時間: 2021-1-5 12:33

支持大叔
作者: wei200929     時間: 2021-1-5 12:34

香港有其致命缺陷,一是香港是英美西方反中資本主義政治經濟間碟中心,配合不了中國特色社會主義制度發展,二是香港太小,無法滿足內地特別巨大的國際經貿需要,三是香港與廣大發展中國家沒有多少貿易往來,在“帶一路”中發揮不出樞紐作用。所以我國決定建設海南自由貿易港,就是沖填補香港這三點不足。
海南的陸地面積是香港的35倍,熱帶資源、海洋資源、海底能源等極為豐富,發展潛力巨大,海南港也將是特色社會主義主導的高度開放的全功能經濟體,建設海南自由貿易港就是要求全世界發達國家都可以進行金融、貨物、人員等往來自由、便捷、暢通,且商機無限,不論跨國公司還是微小企業都有利可圖。

海南自由貿易港還有一個獨特的地理優勢,就是其是一個獨立的海島,自貿港與關稅區界限分明,自貿對關稅衝擊很小,另外在國家安全戰略上也有獨特的優勢,退有廣袤大陸作依靠,進有廣闊太平洋任馳聘。按照預期的建設計劃,海南自由貿易港預計在2035年建設完成,同時這裡會成為非常大的商圈,其中涉及到的總投資已經達到了403億美元,各方面都非常先進,香港在各方面都己停滯不前,所以海南自由貿易港的建設是必然的必須的也是必定成功的。香港人清醒下啦?停滯就落後不進則退,有眼看国内泛泛都在進步特別是互聯網连街邊菜农啊婆賣菜都用互聯網支付,不久的未來香港會被边缘化。。。。。。
作者: ff88     時間: 2021-1-5 12:34

入黎大力支持
作者: ricebuket     時間: 2021-1-5 12:34

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-5 11:23 AM 發表

早晨飯師鬆!
仍在國內?幾時回歸?
係呀,大約在春季
作者: 日出東海     時間: 2021-1-5 12:35

我支持祖國,對祖國有無比信心,只打祖國疫苗,英/美疫苗,搵鬼打啦 !
作者: wpk     時間: 2021-1-5 12:38

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-5 11:53 AM 發表
小凡好攝

香港大学感染及传染病中心总监何栢良表示,还有大约5个星期便到农历新年,近期本港防疫情况存在隐忧,主要担心在政府出招前已从英国回港的留学生会否传入病毒,同时医院群组爆发也要关注,他直言一旦有新的群组爆发,形势便不乐观,随时疫情有V型反弹,故未必有条件放宽社交距离措施。
呢條"黃"良,少有晓講人話
作者: ing.baring     時間: 2021-1-5 12:39

引用:
原帖由 蝦蟆仔 於 2021-1-5 11:27 AM 發表

呀爺做法低調,而且出發點係建立國際形象幫助有需要嘅國家,所以佢做咗嘅嘢唔洗好似班白皮豬咁認屎認屁,好多國家會睇到,特別係落後國家會更清楚 ,所以食花生睇下班白皮豬點搞都係不斷有人死㗎啦! 唔係黑心,而係嗰啲人嘅報應
在西方政客眼中,人民嘅生命係賤過地底泥,呢d就係政治,為求利益,不斷推d市民以身試藥,明知未有足夠測試,卻因某些目的而硬上馬,所以中國的專家講得啱架,而家唔係鬥邊個快出疫苗,一定要確保安全及有效才可推出
作者: 大叔5935     時間: 2021-1-5 12:39

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-5 12:32 PM 發表

頭條又學方向報咁,故意寫一啲帶有煽動性嘅標題?
師兄在#75嘅引文,就比較清楚馬盜賊講咗咩,佢無講要擴大司法機構嘅獨立性,而且只係審理案件嘅獨立,說得「比較公道」。
作者: ing.baring     時間: 2021-1-5 12:40

引用:
原帖由 ckn929 於 2021-1-5 12:30 PM 發表

保佢個人?保唔保國家?
呢條馬倒立都已是明日黃花,都過氣啦佢
作者: DaDaMiMi     時間: 2021-1-5 12:41

報到

等住打祖國疫苗
作者: Chilie     時間: 2021-1-5 12:43

浮出水面支持大叔新貼 瞓身支持呀爺疫苗
作者: 武德鼎     時間: 2021-1-5 12:43

食物及衞生局局長陳肇始今早(5日)在電台節目中,再度呼籲市民接受及遵守禁聚措施,不要參與跨家庭聚會,又強調有需要時會探討規管家居內家庭聚會

我想知佢點限,係咪逐家逐戶拍門?
作者: wpk     時間: 2021-1-5 12:44

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-5 12:39 PM 發表

師兄在#75嘅引文,就比較清楚馬盜賊講咗咩,佢無講要擴大司法機構嘅獨立性,而且只係審理案件嘅獨立,說得「比較公道」。
審理獨立,可以

但要在一國兩制框架下
只談兩制,故意矮化一國,不能苟同

作者: steiner     時間: 2021-1-5 12:55

報到&支持大叔。
作者: hk_mask     時間: 2021-1-5 12:55

大叔!👍
作者: raycon323     時間: 2021-1-5 12:55

支持
作者: kabosze     時間: 2021-1-5 12:57

支持
作者: nelsoncph     時間: 2021-1-5 13:02

引用:
原帖由 wpk 於 2021-1-5 12:38 PM 發表

呢條"黃"良,少有晓講人話
可能咁啱未食藥
作者: wei200929     時間: 2021-1-5 13:03

歐盟都靠買中國呢边,了7年長中歐投資协议已經簽訂