標題: 中國肯公布055艦會裝備上電磁炮及微波武器! [打印本頁]

作者: cwilson1     時間: 2020-12-19 22:56

論戰鬥力,055比美國的ddg1000級驅逐艦更勁,成為世界第一!

希望中國儘早完成有關升級工程

https://youtu.be/0-5fqus9lpA
作者: 黃昏黎明

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: sng850     時間: 2020-12-20 00:27

希望祖國積極進行新式武器實彈射擊演習!
作者: cwilson1     時間: 2020-12-20 01:07

引用:
原帖由 黃昏黎明 於 2020-12-19 11:07 PM 發表
世界第一唔敢講,世界最先進之一仲系完全冇問題嘅
論戰鬥的導彈, 055多過DGG1000
論電磁炮, DGG的電力系統做不到要求的供電能力, 所以要腰斬計劃
而055艦就已解決這樽頸問題, 所以可以上電磁炮及微波武器

所以, 055的確是世界最強
到另外8隻055A出現時, 中國的海軍力量更上層楼.
作者: Wildgarden     時間: 2020-12-20 01:42

請教一下微波武器裝你軍艦上面有咩作用?真心唔識
作者: wuenxiao     時間: 2020-12-20 01:43

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-19 10:56 PM 發表
論戰鬥力,055比美國的ddg1000級驅逐艦更勁,成為世界第一!

电磁炮研发中国走在世界前列 上055下批次舰机会很大
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2020-12-20 02:05

總算 出來了  
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2020-12-20 02:07

引用:
原帖由 黃昏黎明 於 2020-12-19 11:07 PM 發表
世界第一唔敢講,世界最先進之一仲系完全冇問題嘅
是哦
追趕速度還是不錯的
作者: 師拉達蓮     時間: 2020-12-20 05:52

大部分港女都擁有微波武器
作者: 6674     時間: 2020-12-20 08:08

就算裝,055供電和空間恐怕只能是旦叫一飛。

可以的話便選擇激光。海基電磁炮有些缺點:
激光可持續幾秒,炮丸吾中就等下一發
炮丸也受彈道和地球環境影響,超視覺要精密計算,船少少搖晃也影響

最近看嫦娥姐姐下凡,由衝入大氣層至打開降落傘,在黑夜裏,電視畫面全程中心對焦。換句話說,如果激光夠威力, what you see is what you get。
作者: cwilson1     時間: 2020-12-20 08:35

引用:
原帖由 Wildgarden 於 2020-12-20 01:42 AM 發表
請教一下微波武器裝你軍艦上面有咩作用?真心唔識
請教要人嘥時間, 你做咩唔睇上面套片????
作者: cwilson1     時間: 2020-12-20 08:40

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2020-12-20 01:43 AM 發表

中國話自己電磁炮科技令先美國15年, 真的, 美國的技術暫未能將那座超大電能轉變器及電磁炮, 有同等威力的微型化可上艦,

當055配上電磁炮服役時,等同馴美國的皮鞭就出現了
作者: cwilson1     時間: 2020-12-20 08:44

引用:
原帖由 6674 於 2020-12-20 08:08 AM 發表

炮丸也受彈道和地球環境影響,超視覺要精密計算,船少少搖晃也影響

最近看嫦娥姐姐下凡,由衝入大氣層至打開降落傘,在黑夜裏,電視畫面全程中心對焦。換句話說,如果激光夠威力, what you see is what you get。
激光技術中國早就領先了美國, 但激光技暫時對無人機及戰機有效, ,但論炮擊威力, 電磁炮勁過激光炮, 一支炮可掃冧一整隊艦隊

至於激光炮, 中國快開始安裝在戰機上
作者: hillside9a     時間: 2020-12-20 10:34

電磁炮應該對岸戰海戰威力不小
作用好過激光
作者: 心很想     時間: 2020-12-20 11:34

如能成功安裝到短身版東風21D或者東風17上艦, 威力更上一層樓.
作者: cwilson1     時間: 2020-12-20 11:43

論海軍,中國艦隻數量已是世界第一,2025年時,當第二批超級055a/b出現,003,004及076,096,098及新版075陸續出現後,中國海軍已是追平美國,甚至超越!
作者: I-HAVE     時間: 2020-12-20 11:47

大部分港女都擁有微波武器..
作者: cwilson1     時間: 2020-12-20 11:47

現在中美的科技戰場,應是空天艦隊,亦主宰了世界盟主地位!

但深信中國應該可以脫穎而出。

第一隻星艦好大機會都係中國才能造到!
作者: 天郎     時間: 2020-12-20 12:05

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-19 10:56 PM 發表

傳聞已升級左啦 戰艦上好似提升咗其他功能啦 何只電池炮同微波武器咁小 傳聞話艦上會裝上領先世界上其他國際的 最先進導航領唱卡拉ok機套裝 重有加強版重低音喇叭低音炮 還有防走音 自動調較高低音 領導唱者走入自然音色領域最高境界 係現今領先其他國家軍中最受歡迎嘅戰爭產物

作者: cwilson1     時間: 2020-12-20 12:28

引用:
原帖由 天郎 於 2020-12-20 12:05 PM 發表

傳聞已升級左啦 戰艦上好似提升咗其他功能啦 何只電池炮同微波武器咁小 傳聞話艦上會裝上領先世界上其他國際的 最先進導航領唱卡拉ok機套裝 重有加強版重低音喇叭低音炮 還有防走音 自動調較高低音 領導唱者走入自然音色領域最高境界 係現今領先其他國家軍中最受歡迎嘅戰爭產物
好呀, 你攞D圖片出黎睇下, 等大家欣賞一下
作者: 人類仔     時間: 2020-12-20 17:46

引用:

中國要反擊的路除左軍仕上,金融貨幣上都要
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-12-20 21:14

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-20 11:43 AM 發表
論海軍,中國艦隻數量已是世界第一,2025年時,當第二批超級055a/b出現,003,004及076,096,098及新版075陸續出現後,中國海軍已是追平美國,甚至超越!
2025能否起好新一批055?就算起好,仍要兩三年才可入列
作者: cwilson1     時間: 2020-12-20 21:43

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-12-20 09:14 PM 發表

2025能否起好新一批055?就算起好,仍要兩三年才可入列
看維基, 雖然研發早在196X年就下達指令開始, 但真正起動做都應在2015年左右, 如令第一批已8隻下水, 而第二批應亦在今年初就開始, 所以, 以五年就8隻的步伐, 所以在2025年前第二批都已下水了.
作者: cwilson1     時間: 2020-12-20 21:48

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-12-20 05:46 PM 發表

中國要反擊的路除左軍仕上,金融貨幣上都要
這個中國早就做了, 中國的強勁是, 蘇聯都只能在軍事同美國抗爭, 但中國就在20年已同美國在各方位全面博奕, 相信連美國都不敢相信,
中國由一個可算是當年的阿土子, 在30年間就成為同佢差不多大的巨人.

作者: 人類仔     時間: 2020-12-20 22:49

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-20 09:48 PM 發表

這個中國早就做了, 中國的強勁是, 蘇聯都唔能在軍事同美國抗爭, 但中國就在20年已同美國在各方位全面博奕, 相信連美國都不敢相信,
中國由一個可算是當年的阿土子, 在30年間就成為同佢差不多大的巨人.
點會呀,大中華5000年文明wor,洗同佢玩30年
14億銅掌鐵逼,天朝帝國,洗俾面洋鬼子主動出擊

作者: cwilson1     時間: 2020-12-20 23:26

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-12-20 10:49 PM 發表

點會呀,大中華5000年文明wor,洗同佢玩30年
14億銅掌鐵逼,天朝帝國,洗俾面洋鬼子主動出擊
但美國用了勒特勒那招, 從全世界收集尖子技術來發展自已及壯大自己, 第二工業革命的最大獲利者,

中國要發展成完全形態都要時間, 最大問題都係時間.
作者: 人類仔     時間: 2020-12-21 00:57

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-20 11:26 PM 發表

但美國用了勒特勒那招, 從全世界收集尖子技術來發展自已及壯大自己, 第二工業革命的最大獲利者,

中國要發展成完全形態都要時間, 最大問題都係時間.
operation paperclip 吊虫小妓啦中國人IQ最高,如果經濟資源分配平衡科技一早過西方頭啦
可惜沒有如果,中國敗在重商主義,炒賣文化,圈錢跑路狗手上... 強國必須先幹掉資本家
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2020-12-21 02:59

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-20 11:43 AM 發表
有這麼快嗎
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-12-21 03:19

引用:

055邊樣勁過DDG1000 ??
作者: cwilson1     時間: 2020-12-21 17:40

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-12-21 03:19 AM 發表

造價同浪費時都係ddg勁d

Ddg1000的垂直發射導彈只得80支

但055艦就可以配置112支,將會升級至128支!

作者: KFC1968     時間: 2020-12-21 17:49

引用:

始終覺得,把太多武器集於一身,一旦被敵人找到"破綻" 擊破,就對士氣有很大沖擊!

它的防禦能力 有幾強呢?
作者: cwilson1     時間: 2020-12-21 19:29

引用:
原帖由 KFC1968 於 2020-12-21 05:49 PM 發表

始終覺得,把太多武器集於一身,一旦被敵人找到"破綻" 擊破,就對士氣有很大沖擊!

它的防禦能力 有幾強呢?
放心, 一出就唔係單打獨鬥, 仲有大堆艦陪055出擊, 包括潛艇, 054,052這些

055的微波武器基本上要來對冧對方的導航裝置, 可說是電子戰防禦盾.
作者: 天郎     時間: 2020-12-21 20:11

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-12-21 03:19 AM 發表

咪講咗囉! 好快裝上領先世界全音域卡拉ok機 同四手天王按摩椅 淨係呢兩樣都勁過曬啦
作者: 賴皮貓     時間: 2020-12-21 21:26

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2020-12-20 01:43 AM 發表

電磁炮研發中國走在世界前列 ??
有冇相關資料或實測視頻睇睇呀?
作者: cwilson1     時間: 2020-12-21 21:31

引用:
原帖由 賴皮貓 於 2020-12-21 09:26 PM 發表

電磁炮研發中國走在世界前列 ??
有冇相關資料或實測視頻睇睇呀?
對包拗的人係解釋都冇用的

下年你咪睇到實物囉,
美國如做到, 一早安裝在他的朱姆沃爾特級驅逐艦, 怎會而家個安裝位揾支傳統的炮頂住先咁老土
作者: 賴皮貓     時間: 2020-12-21 21:46

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-21 09:31 PM 發表

對包拗的人係解釋都冇用的

下年你咪睇到實物囉,
美國如做到, 一早安裝在他的朱姆沃爾特級驅逐艦, 怎會而家個安裝位揾支傳統的炮頂住先咁老土
吓, 即係吹水架咋, 同金仔話已登陸太陽一樣?
作者: cwilson1     時間: 2020-12-21 23:20

引用:
原帖由 賴皮貓 於 2020-12-21 09:46 PM 發表

吹水係多數假的,人地055下年都有改裝艦出囉,吹咩水?
台灣話16v好打過殲20就係吹水,話雲豹掂,就係吹水,隻豹連在馬路轉軚都未掂,掂條橙咩
作者: 賴皮貓     時間: 2020-12-21 23:34

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-21 11:20 PM 發表

吹水係多數假的,人地055下年都有改裝艦出囉,吹咩水?
台灣話16v好打過殲20就係吹水,話雲豹掂,就係吹水,隻豹連在馬路轉軚都未掂,掂條橙咩
咪住先, 055係有艦下水係人都知, 但冇話有全電推, 電磁炮...... 本身艦艇設計係用燃機你話轉為電推係需要重新設計, 艦身平衡重量分佈好重要架, 至於電磁炮衰衰地都要係陸上試射先啦(有足夠電量供應)
作者: 天郎     時間: 2020-12-22 00:06

引用:
原帖由 賴皮貓 於 2020-12-21 11:34 PM 發表

咪住先, 055係有艦下水係人都知, 但冇話有全電推, 電磁炮...... 本身艦艇設計係用燃機你話轉為電推係需要重新設計, 艦身平衡重量分佈好重要架, 至於電磁炮衰衰地都要係陸上試射先啦(有足夠電量供應)
師兄唔使講啦佢哋鍾意打飛機由佢啦
作者: cwilson1     時間: 2020-12-22 00:09

引用:
原帖由 賴皮貓 於 2020-12-21 11:34 PM 發表

你多d啦!
咪扮盲啦,

南昌艦都上了電磁炮初版都成年啦,
好心咪好似那個阿媽要外出要掛個餅圈在頸的阿仔咁,只食口前的資料就當全部,餓死都唔轉下條頸睇埋週邊其他資料都唔願,最後餓死咋
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2020-12-22 02:27

引用:
原帖由 賴皮貓 於 2020-12-21 09:46 PM 發表

看實效了
作者: 賴皮貓     時間: 2020-12-22 03:03

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2020-12-22 02:27 AM 發表

看實效了
哪裡有實效視頻可以看到??
作者: 賴皮貓     時間: 2020-12-22 03:20

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-22 12:09 AM 發表

你多d啦!
咪扮盲啦,

南昌艦都上了電磁炮初版都成年啦,
好心咪好似那個阿媽要外出要掛個餅圈在頸的阿仔咁,只食口前的資料就當全部,餓死都唔轉下條頸睇埋週邊其他資料都唔願,最後餓死咋
你仲係度講電磁炮上艦事件?? 咁都要試射效果如何架?? 射程, 威力都要有測試架, 唔係裝上去就係成功架, 不過你唔好話係軍事機密就得啦. 要睇不如睇下以下視頻真實試射, 唔好得個講字?
美國佬電磁炮試射:
https://www.youtube.com/watch?v=aw0MKyicpUI
https://www.youtube.com/watch?v=EnT4HsPvHHY&t=76s
土耳其電磁炮試射:
https://www.youtube.com/watch?v=UqBllZoimqg
作者: cwilson1     時間: 2020-12-22 08:56

引用:
原帖由 賴皮貓 於 2020-12-22 03:20 AM 發表

你仲係度講電磁炮上艦事件?? 咁都要試射效果如何架?? 射程, 威力都要有測試架, 唔係裝上去就係成功架, 不過你唔好話係軍事機密就得啦. 要睇不如睇下以下視頻真實試射, 唔好得個講字?
美國佬電磁炮試射:
https://www.youtube.com/watch?v=aw0MKyicpUI
https://www.youtube.com/watch?v=EnT4HsPvHHY&t=7 ...

都話咗你鍾意斷章取義啦
睇下, 美國的電能裝置係幾大揪???
怎上艦???
美國衰在不能微型化這系統,
而且, 相應的電能供應亦不能在DDG1000上做到,
這不能持續製造及供應相關需要能量, 前面都有提及, 你唔睇就斷章取義cap.這些自嘲只己唔睇嘢, 無救喎

同樣問題亦發生在美國的母艦上的電磁彈射, 美國的海軍都承認, 相信問題要2024年先解決得到.

中國的電磁炮及母艦的電磁彈射就下年出現囉, 電磁彈射的003亦下年下水了美國慢慢追,
福特級艦的電磁彈射E版就慢慢打飛機吧
作者: 燈J     時間: 2020-12-22 09:11

開拓銀河系 稱霸宇宙
作者: 燈J     時間: 2020-12-22 09:14

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-20 08:44 AM 發表

激光技術中國早就領先了美國, 但激光技暫時對無人機及戰機有效, ,但論炮擊威力, 電磁炮勁過激光炮, 一支炮可掃冧一整隊艦隊

至於激光炮, 中國快開始安裝在戰機上
事實上 中國的戰機已有往返太空 攻擊美國衛星能力
作者: 賴皮貓     時間: 2020-12-22 14:17

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-22 08:56 AM 發表

都話咗你鍾意斷章取義啦
睇下, 美國的電能裝置係幾大揪???
怎上艦???
美國衰在不能微型化這系統,
而且, 相應的電能供應亦不能在DDG1000上做到,
這不能持續製造及供應相關需要能量, 前面都有提及, 你唔睇就斷章取義cap.這些自嘲只己唔睇嘢, ...
你連美國佬點解將電磁炮推遲都未知呀,根本唔係微型化及功率問題,主要係效率同成效。
美國佬新航母已經服役啦,你仲睇網軍舊資訊話電磁彈射失敗呀,射幾下就要停呀?你查下先啦,每日係度彈射演練呀,仲有唔好信晒傻佬侵話要海軍換番蒸氣彈射呀,玩緊你地咋

作者: 猪猪絕戀     時間: 2020-12-22 15:51

贊贊贊
作者: cwilson1     時間: 2020-12-22 16:28

引用:
原帖由 賴皮貓 於 2020-12-22 02:17 PM 發表

你連美國佬點解將電磁炮推遲都未知呀,根本唔係微型化及功率問題,主要係效率同成效。
美國佬新航母已經服役啦,你仲睇網軍舊資訊話電磁彈射失敗呀,射幾下就要停呀?你查下先啦,每日係度彈射演練呀,仲有唔好信晒傻佬侵話要海軍換番蒸氣彈射呀,玩緊你地咋
中國電磁炮上艦啦,美國那支仲係大牛龜,未上到艦呀
作者: 天郎     時間: 2020-12-23 00:35

引用:
原帖由 燈J 於 2020-12-22 09:14 AM 發表

笑屎戰機上太空
作者: cwilson1     時間: 2020-12-23 00:58

引用:
原帖由 天郎 於 2020-12-23 12:35 AM 發表

笑屎戰機上太空
美國話2015年會再上月球及2020會建太空詀, 上了去邊??假大空
作者: cwilson1     時間: 2020-12-23 01:07

引用:
原帖由 燈J 於 2020-12-22 09:14 AM 發表

神龍空天飛機

2012年, 中國已利用轟6K來搭載這飛機的試飛了, 但中國一路保持低調..

以下是2012年搭載的照片, 留意轟6機腹下面那一隻.

圖片附件: 153.jpg (2020-12-23 01:07, 30.34 KB) / 該附件被下載次數 14

作者: chenflie     時間: 2020-12-23 09:00

引用:
原帖由 6674 於 2020-12-20 08:08 AM 發表

激光對海上作戰唔適合。 最簡單就係地球係球體。所以有曲率。
而今日上咁先進個武器係要求遠距離同快。
激光係直線射擊。遠距離達到100公里。你已經射左向天空。因為激光無可能跟住地面彎曲。所以根本無可能用。
必須要有彈道。跟住地球個曲面飛。

激光對於空軍同太空先有大用處。
而另外一個特點係,空氣會造成激光能量損耗嚴重。
所以大氣層內作戰。最好都係電磁武器。
作者: 6674     時間: 2020-12-23 10:05

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-23 09:00 AM 發表

激光係直線射擊。遠距離達到100公里。你已經射左向天空。因為激光無可能跟住地面彎曲。所以根本無可能用。

問題是

炮丸沒制導丶沒近空爆,完全依賴慣性軌跡揰擊目標。在地球位置丶地球轉速丶風速等等精密計算才能打中100公里目標。船隻搖晃也影響。還有,假設敵船在海平線後約五公里,彈丸應該來不及曲墜至目標,除非可自動調低能量。
如果打海平線內的目標。是不錯的選擇。

天下武功唯快不破,光速是音速88,000倍。追蹤丶射毀或癱瘓幾十公里外的飛行目標絕不是夢。
作者: chenflie     時間: 2020-12-23 14:38

引用:
原帖由 6674 於 2020-12-23 10:05 AM 發表

問題是

炮丸沒制導丶沒近空爆,完全依賴慣性軌跡揰擊目標。在地球位置丶地球轉速丶風速等等精密計算才能打中100公里目標。船隻搖晃也影響。還有,假設敵船在海平線後約五公里,彈丸應該來不及曲墜至目標,除非可自動調低能量。
如果打海平線內的目標。是不錯的選擇。

天下武功唯快不破,光速是音速88,000倍。追蹤丶射毀或癱瘓幾十公里外的飛行目標絕不是夢。
電磁炮個炮彈有尾翼,炮彈內有追蹤系統。同導彈無分別。
作者: 6674     時間: 2020-12-23 15:03

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-23 02:38 PM 發表

電磁炮個炮彈有尾翼,炮彈內有追蹤系統。同導彈無分別。
Sorry, 我看到的是實心金屬飛鏢形狀。
作者: cwilson1     時間: 2020-12-23 17:53

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-23 09:00 AM 發表

激光炮以現時技術,打飛機就得,但海軍作戰就一般,不及電磁炮的力量強橫

印度在2年前製造了一座激光炮,距離240公尺外,用了36秒來燒穿鋼板

36秒?隻軍艦得閒停定定俾你燒咩!
但對付脆弱的無人機或戰機就掂,因為一炮可令戰機,無人機失控,地心吸力會攪掂佢!
激光炮好似星戰的咁功,功率要上到2mw才可以!這個技術要求比電磁炮更難!

在海戰上,電磁炮一炮可穿12層鋼板,中國做到的彈速2.5km/s,射程近4百百多公里

但美國當去到射程1.2km/s,射程22x公里就停止研究,因為無經費再研究,亦成本太高,改而研發高超音速導彈arrow

中國在兩年前已將試版電磁炮上艦,技術亦是世界領先!
作者: 天郎     時間: 2020-12-31 13:32

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-23 12:58 AM 發表

美國話2015年會再上月球及2020會建太空詀, 上了去邊??假大空
再上月球 即係上咗喇 戰機上太空笑屎