標題: 請教,點樣大陸武統台灣破壞最小? [打印本頁]

作者: 黃昏黎明

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 逆風的肥牛     時間: 2020-12-13 22:07

把所有武器破壞, 斷電斷糧

作者: 莫子瀟     時間: 2020-12-13 22:10

速戰速決
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-12-13 22:20

臺軍放棄抵抗直接投降或起義可令破壞程度減到最低
作者: SOMA1963     時間: 2020-12-13 22:22

在運煤船到台前兩天宣布如果唔立刻統一並進入討論統一後事誼, 比一日時間, 唔答應就武統並於宣佈武統起24小時內先破壞電力網絡, 然後派船封鎖台灣港口,  破壞電力網絡後, 再攻台.
作者: caorenjie

作者: hkfc002     時間: 2020-12-14 00:30

蛇冇頭不行,快速斬頭所以有高官將領,包括菜菜子,所有上層領導, 造成權力真空, 就會有人爭權, 出嚟和談。
士兵冇糧出, 邊會同你搏命, 揸架f 16過嚟食海底撈添
作者: starr     時間: 2020-12-14 00:53

愈快結束,破壞愈小
作者: 笑看流浪犬     時間: 2020-12-14 02:31

有人說採用北京模式 
作者: 笑看流浪犬     時間: 2020-12-14 02:32

圍困   
作者: 建國川     時間: 2020-12-14 09:57

核彈伺候,逼上談判桌,不用死人
作者: 黃昏黎明

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-12-14 10:27

引用:
原帖由 笑看流浪犬 於 2020-12-14 02:31 AM 發表
有人說採用北京模式 
是「北平模式」,當年共軍圍困北平,逼傅作義投誠

我反對。俾時間台北考慮,等於邀請美軍支援;到時美軍處於外線,跟台軍內外夾擊,解放軍戰略形勢不利

要打,就要速戰速決,迅速佔領台灣全境
作者: SOMA1963     時間: 2020-12-14 11:09

其實一話武統, 保證菜菜子即刻走人, 你估仲有冇人接大位?

肯接大位都係願恴接受統一. 

唔排除有D話做24小時都做
作者: TibetChina     時間: 2020-12-14 11:29

不考虑其他因素的话,对大陆成本最低的应该是拿核弹当最后通牒吧,直接不投降就死。反正氢弹的污染哪有网上说的那么夸张?连最原始的原子弹在广岛扔了,广岛也很快又复兴了。
作者: YouKnowWho     時間: 2020-12-14 13:56

對台獨官員辦事處及屋企作精準打擊
作者: 情商为零的人     時間: 2020-12-14 16:58

毛主席说:要善于打烂旧世界,也要善于建设一个新世界。只要是统一,就不存在破坏的问题,而是打烂并重新改造!
作者: laisi2     時間: 2020-12-14 17:43

用最猛烈火力導彈轟炸台北台南基隆軍事設施同主力艦隊12小時,後12小時分兵兩路空降台北台南,基本上24小時內完全控制,連老美都未出來回應已經玩完。
之後7日內搞個公投,超過9成人贊成統一,聯合國都無得出聲

作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-12-14 23:00

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-12-14 10:27 AM 發表

是「北平模式」,當年共軍圍困北平,逼傅作義投誠

我反對。俾時間台北考慮,等於邀請美軍支援;到時美軍處於外線,跟台軍內外夾擊,解放軍戰略形勢不利

要打,就要速戰速決,迅速佔領台灣全境
無錯,唯快不破,圍變數實在太多,點計都唔化算呢。

作者: smartkiu     時間: 2020-12-15 01:32

引用:
原帖由 黃昏黎明 於 2020-12-13 10:00 PM 發表
與大家討論一下,點樣對台灣最小破壞武力統一台灣?
開戰前先打咀炮,令人覺得係宣戰同克制邊緣,大陸仲有機會忍住唔郁手;拖至半夜時份以佈宣戰
同時用無人機群襲擊呆毒高層及高及軍官,
同步進行的是導彈炸毀呆空軍跑道及軍營前的路段以阻止重型武裝的使用...
然後出動戰機打擊仍有能力反擊的目標,同時
準備擊落出逃的菜菜子飛機...
將戰場搞到一鑊粥,對方又冇短時解決
問題的情況下再空降,登陸...
作者: TibetChina     時間: 2020-12-15 02:16

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-14 07:57 PM 發表

你应该先问问自己,呆湾人到底是不是你同胞?
你应该问问台湾人现在自认还是中国人的有多少。有10%吗?
作者: SOMA1963     時間: 2020-12-15 02:22

引用:
原帖由 smartkiu 於 2020-12-15 01:32 AM 發表

開戰前先打咀炮,令人覺得係宣戰同克制邊緣,大陸仲有機會忍住唔郁手;拖至半夜時份以佈宣戰
同時用無人機群襲擊呆毒高層及高及軍官,
同步進行的是導彈炸毀呆空軍跑道及軍營前的路段以阻止重型武裝的使用...
然後出動戰機打擊仍有能力反擊的目標,同時
準備擊落出逃的菜菜子飛機...
將戰場搞到一鑊粥,對方又冇短時解決
問題的情況下再空降,登陸...
菜菜子梗係放佢走, 佢走即係話台灣守唔住, 既然守唔住, 投降更實際, 軍心散好過打死人, 兩方仇都少D.
作者: 魚仔曲其     時間: 2020-12-15 02:53

講哩講去,都系怕全世界制裁中國。唔超底線情況下,唔會武統
作者: 海灣強勁的桌布     時間: 2020-12-15 03:38

在夢中
作者: 末日殖民犬     時間: 2020-12-15 04:15

引用:
原帖由 TibetChina 於 2020-12-15 02:16 AM 發表

你应该问问台湾人现在自认还是中国人的有多少。有10%吗?
綠民調
2以下了吧
作者: 6674     時間: 2020-12-15 04:37

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-14 11:06 PM 發表

北平之前是有天津之战
不然傅作义唔可以和平谈判
傅作義假意談判,拖得就拖,辣慶林彪。據劉亞樓將軍説,天津戰役從總攻擊到戰鬥結束歷時29小時

「每戰集中絕對優勢兵力(兩倍、三倍、四倍、有時甚至是五倍或六倍於敵之兵力),四面包圍敵人,力求全殲,不使漏網!」
作者: 平常的人     時間: 2020-12-15 04:54

年三十晚出動三個空降師,一個師負責收降軍隊警察等各武裝部隊(包圍即可唔哂動武),一個師負責收降行政部門及切斷傳媒通訊,一個師留做機動部隊對付不聽指揮受降之頑抗份子,農歷年初一天光之前全部政府機構換掛五星紅旗❗一夜之間即可收覆。

以上雖然係吹水,但本人在呆灣生活過亦係大陸生活過,非常了解大陸軍人的紀律性與堅強,亦了解呆灣軍人的渙散與懦弱,我敢講如果大陸動手一夜之間就可以收复呆灣,只係大陸想唔想咁做啫,原因係武力收到地盤返來收唔收到人心返來,大陸其實係想俾台灣機會多D了解大陸後自願回歸。

作者: TibetChina     時間: 2020-12-15 08:00

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-15 07:55 AM 發表

香港大把香蕉人,系唔系也要核平香港?
麻烦念一遍:中华人民共和国香港特别行政区。
这个武统台湾是一回事?

作者: wonderful2night     時間: 2020-12-15 12:20

美國出手嘅話,無論成敗,預左傷亡慘重。
作者: kingking99     時間: 2020-12-15 13:09

引用:
原帖由 TibetChina 於 2020-12-14 11:29 AM 發表
不考虑其他因素的话,对大陆成本最低的应该是拿核弹当最后通牒吧,直接不投降就死。反正氢弹的污染哪有网上说的那么夸张?连最原始的原子弹在广岛扔了,广岛也很快又复兴了。
到底會有幾多台民會信大陸真正使用核武?到他們不得不信時,雙方想做甚麼都太遲了,
而且這樣死的都是台灣平民,民退黨會關心嗎?他們只會把握時間煽動台民抗拒大陸,背後搬走財富和國寶,到核爆時只是死了也不知為甚麼的愚民
作者: 天郎     時間: 2020-12-15 13:37

引用:
原帖由 黃昏黎明 於 2020-12-13 10:00 PM 發表
其實而家已經好好喇不停講係咁講年年講越講係咁講係咁講
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-12-15 13:48

引用:
原帖由 天郎 於 2020-12-15 01:37 PM 發表

其實而家已經好好喇不停講係咁講年年講越講係咁講係咁講
如果台灣唔玩嘢既話,起碼最少都仲有十年去講呢!
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-12-15 13:49

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-14 11:06 PM 發表

北平之前是有天津之战
不然傅作义唔可以和平谈判
當然,要傅作義降,第一要包圍傅,令他無路可逃

當時傅可以逃往山西(閻錫山部),共軍先斷其往山西之路,再斷天津出海口(主要補給路線);傅部隊已完全被包圍

第二,要斷絕所有援兵。不過當時國軍已在徐蚌大敗,國軍精銳全數被消滅,國軍退至長江以南;山西閻錫山僅能自保,無力援救

其實我想講第二點。如果老解圍困台灣打算逼降,最大問題係美軍會支援台灣:如果有足夠時間俾美軍集結,美軍戰力極強;到時美軍外線,老解內線,台軍又反擊;老解就被內外夾攻,形勢惡劣
作者: breadstick     時間: 2020-12-15 19:03

引用:
出個價比美國.
安排以色列Al狙擊
作者: 大有爺     時間: 2020-12-15 19:30

如果有能力封鎖台海7日就夠,因神創做世界衹用7日。
作者: stormy10     時間: 2020-12-16 00:29

引用:
定時間表,入防空洞,網上公佈。
作者: 隨風隨緣     時間: 2020-12-16 00:32

引用:
用美國果招
有理由懷疑菜菜子係恐怖分子
要實行斬首行動
如果有任何協助反擊一律視為幫凶
有權斬殺
作者: 猪猪絕戀     時間: 2020-12-16 12:55

和平統一,一國兩制