標題: [轉貼]外媒路透社:大陸計劃耗盡台灣軍力,一半台海軍新兵連50米都游不完 [打印本頁]

作者: ichthys2     時間: 2020-12-12 16:10

https://dy.163.com/article/FTL2BQ5B05504DOH.html

莫說武器比併,連軍人最基本体能要求都做不好,如何能上陣打仗?台海兩岸開戰的話,我看不到台灣有甚麼勝算。

作者: 8d     時間: 2020-12-12 18:55

50米都遊不完
作者: 笑看流浪犬     時間: 2020-12-12 23:58

好笑哦   
作者: 大林林     時間: 2020-12-13 01:59

家下咁嚴寒,台軍唔洗操練
作者: robin09     時間: 2020-12-13 09:45

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-12-12 04:10 PM 發表
https://dy.163.com/article/FTL2BQ5B05504DOH.html

莫說武器比併,連軍人最基本体能要求都做不好,如何能上陣打仗?台海兩岸開戰的話,我看不到台灣有甚麼勝算。
台兵心中有数,解放军上了岸就投降。
台蛙很清楚,中央当他们是同胞,统一了也绝对不会亏待他们。
甚至还有安抚费。
为什么要去死?
作者: kingking99     時間: 2020-12-13 09:57

引用:
原帖由 robin09 於 2020-12-13 09:45 AM 發表

台兵心中有数,解放军上了岸就投降。
台蛙很清楚,中央当他们是同胞,统一了也绝对不会亏待他们。
甚至还有安抚费。
为什么要去死?
台軍方都清楚這點,所以不斷降低軍訓要求,不要迫得草莓兵太緊,反正都是做個樣子吧了
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-12-13 12:51

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-12-12 04:10 PM 發表

我都睇唔到。
作者: 花花AMAY

作者: nornor999     時間: 2020-12-13 14:07

Good!
作者: ijkn     時間: 2020-12-13 14:28

呆彎少爺兵
作者: moonsoonrain     時間: 2020-12-13 14:45

呆彎
作者: chenflie     時間: 2020-12-13 14:46

國軍以前就唔抽得啦。抽得使咩退守台灣
一貫都系咁……無意外
作者: 黑蟑螂群毆     時間: 2020-12-13 15:36

菜陰門巡軍,肯定又吸猜死幾件,
作者: cwilson1     時間: 2020-12-13 15:45

我估。。台灣新兵想話:佢地上床就勁,但民進黨捉佢當兵,係咪黐線架
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-12-13 17:46

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-13 02:46 PM 發表
一貫都系咁……無意外
咁又未必既,後來韓戰對付美軍果批人,咪又係有轉咗軍服既國軍份,但戰力竟然可幾何級數咁上升勁咁多呢。
作者: chenflie     時間: 2020-12-13 18:45

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-12-13 05:46 PM 發表

咁又未必既,後來韓戰對付美軍果批人,咪又係有轉咗軍服既國軍份,但戰力竟然可幾何級數咁上升勁咁多呢。
哦,好簡單嗻,如果有一份工叫你跳槽。面試交通費公司出曬。無需考覈複試。
過檔即昇工資20% 入職當日,即分公屋。家屬當日入住。
你去唔去?
然後舊公司個外國總部要收購你新公司。你新公司如果業績打唔贏,就會俾收購。然後你班過檔友估計屋收返,全體裁員。
你會點做?

當年共軍俘虜國軍之後,開個條件就係咁。
你覺得戰鬥力會點變化?

你知道換件軍裝,其實背後有咁多唔同架。簡直脫胎換骨,待遇天差地別!
咁就係叫做解放啦!

作者: 黃昏黎明

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 色香的龜頭     時間: 2020-12-13 23:03

有美軍保護自己洗乜有自己軍隊,年年交多D保護費就得丫
作者: 笑看流浪犬     時間: 2020-12-14 02:16

這台灣簡直就是笑話啊
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-12-14 19:23

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-13 02:46 PM 發表
一貫都系咁……無意外
國共內戰時期,部份國軍戰鬥力都強,不過戰略上輸俾共軍

退到台灣,國軍只求自保,戰鬥力自然大幅倒退;特別係由李登輝時代開始
作者: goyoyogo     時間: 2020-12-14 20:56

台軍早有錦囊妙計,錦囊藏著五星紅旗
作者: 今生何求     時間: 2020-12-14 21:27

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-12-12 03:10 AM 發表

所以臺灣省國軍藏兵於民間,將好多大殺傷力武器匿係民居各大地方,到時阿共仔一旦攻入嚟就以臺灣省民作盾牌,如果阿共仔一旦殺到嚟而誤殺啲平民百姓就告上海牙法庭告阿共仔殘殺手無寸鐵嘅平民,習大大同佢哋一眾官員犯咗殺平民人道罪。
作者: 笑看流浪犬     時間: 2020-12-15 01:16

台軍現在又戰力嗎
作者: 猪猪絕戀     時間: 2020-12-16 15:48

台灣勝算為零
作者: wilsonkf     時間: 2020-12-16 19:58

引用:
原帖由 今生何求 於 2020-12-14 09:27 PM 發表

所以臺灣省國軍藏兵於民間,將好多大殺傷力武器匿係民居各大地方,到時阿共仔一旦攻入嚟就以臺灣省民作盾牌,如果阿共仔一旦殺到嚟而誤殺啲平民百姓就告上海牙法庭告阿共仔殘殺手無寸鐵嘅平民,習大大同佢哋一眾官員犯咗殺平民人道罪。  
咁你有無諗過解放軍剷除左台獨政府, 炸爛晒D 軍事設施後, 可以只佔住幾個重要地方, 唔去實際統治呢?
作者: 今生何求     時間: 2020-12-16 22:38

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-16 06:58 AM 發表

咁你有無諗過解放軍剷除左台獨政府, 炸爛晒D 軍事設施後, 可以只佔住幾個重要地方, 唔去實際統治呢?
   臺獨民進黨政府當然會鏟除噃!不過以臺灣省臺蛙兵仔嘅能力就大有可疑嘞,連五十米遠嘅水都游唔過去,個嗰肥仔形我諗阿共仔一打到嚟佢哋就投晒降喎