標題: [本港新聞評論] 拒付款寧上庭 被控者:告票淪打壓工具 - 20201205 - 要聞 [打印本頁]

作者: 巴巴先生    時間: 2020-12-5 08:05 AM     標題: 拒付款寧上庭 被控者:告票淪打壓工具 - 20201205 - 要聞

【明報專訊】警方屢被批評濫發限聚告票,今年4月21日、即7.21事發9個月當日,黃先生(化名)獨自在元朗買外賣時,被警方以違反「限聚令」票控,他堅稱當時只有自己一人,拒付定額罰款,案件現定於平安夜(24日)再上庭,黃稱「律師費可能多過2000元,都要抗辯到底」。黃先生認為,增加定額罰款金額最終只會淪為政治打壓工具,非作防疫之用。

走去暴動就暴動啦....
做左唔認...正無膽匪類.....
睇黎呢個暴徒準備走佬去丹麥了.....

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20201205/s00001/1607105576248/拒付款寧上庭-被控者-告票淪打壓工具
作者: 16610joey    時間: 2020-12-5 09:19 AM

又唔見我收告票!屌
作者: silverseven    時間: 2020-12-5 09:43 AM

因可以眾 籌
作者: scorpio    時間: 2020-12-5 09:49 AM

又部署眾籌交告票呃鳩啲死蠢撚
作者: healchu    時間: 2020-12-5 09:52 AM

咁多人唔拉淨係拉你?
作者: ansonkpl    時間: 2020-12-5 10:21 AM

抗辯囉,香港有法治㗎,無得屈嘎
作者: 絕世小魚    時間: 2020-12-5 10:25 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-5 08:05 AM 發表

【明報專訊】警方屢被批評濫發限聚告票,今年4月21日、即7.21事發9個月當日,黃先生(化名)獨自在元朗買外賣時,被警方以違反「限聚令」票控,他堅稱當時只有自己一人,拒付定額罰款,案件現定於平安夜(24日)再上庭,黃稱「律師費可能多過2000元,都要抗辯到底」。黃先生認為,增加定額罰款金額最終只會淪為政治打壓工具,非作防疫之用。

做左唔認...正無膽匪類..... ...
能問一下
他住那兒?
去到元朗買外賣? (同新界工作 但半夜出旺角買文具異曲同工)
如果佢住元朗 示威區的店都關門了
還有需要去全關門的街道找食店買外賣?
而有營業的店反而不去?

佢係當個官白痴? 定係當全香港d人都係白痴?

抱歉我看錯新聞.但不刪了
原來不是721那天 而是9個月後 我少看了這幾個字
但不刪了
不過.單身一人會被屈反限聚的
網上看不少文宣
但身邊認識的朋友和同事也沒遇到過

真? 假? 大家心照
等於嗰位lunch哥
都話次次同佢一齊企嗰位係唔認識
同佢只係路過去買手機一樣可信

作者: 出入夜婆仔    時間: 2020-12-5 10:29 AM

律司費平過2000?。邊間行做緊?
作者: wilsonts    時間: 2020-12-5 10:33 AM

引用:
原帖由 16610joey 於 2020-12-5 09:19 發表

又唔見我收告票!屌
我返工日日買外賣, 又唔見有問題
作者: green2016    時間: 2020-12-5 10:35 AM

呢條 L 樣咁鍾意玩野,一於玩盡佢,睇下最後邊個仆街 😀
作者: wwwvv0701    時間: 2020-12-5 10:41 AM

曱甴想玩嘢,一定要打殘佢哋!
作者: ichthys2    時間: 2020-12-5 10:42 AM

奸邪妖獸自詡「無限正義」,其實為禍人間。
作者: 徐庶    時間: 2020-12-5 10:43 AM

支持手足,失敗左,就上訴,上訴到終審法院為止,同政府鬥有錢😉
作者: 絕世小魚    時間: 2020-12-5 10:46 AM

如果唔係法援
最好就打夠十庭廿庭

作者: dtw    時間: 2020-12-5 10:47 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-5 08:05 AM 發表

黃先生做咩唔去大陰國?應該唔會拉你犯限聚
作者: hegangbei    時間: 2020-12-5 10:50 AM

引用:

眾籌 ➡️ 挾帶私逃 ©
曱甴慣用技倆
作者: 鬼屋理性的榴槤    時間: 2020-12-5 10:54 AM

又做戲  算啦時代垃圾🥱
作者: tomymt    時間: 2020-12-5 10:59 AM

上庭就唔止两千蚊喇!儍佬!分分鐘坐個月監,違反限聚令,拒交罸款,仲要上庭?
作者: 大大個肚腩    時間: 2020-12-5 11:02 AM

開口埋口都講政治打壓,都知你乜料啦,化名黄生
作者: superhenry2004    時間: 2020-12-5 11:04 AM

正傻仔,政府錢咁易走佬,個個就唔會咁乖準時交稅
作者: 逆風的肥牛    時間: 2020-12-5 11:05 AM

我正正常常又唔見比人告
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-12-5 11:09 AM

引用:
原帖由 16610joey 於 2020-12-5 09:19 AM 發表

又唔見我收告票!屌
買外賣會收告票?昨天我買外賣見到兩位阿Sir我同佢打招呼喎

作者: kamtlai    時間: 2020-12-5 11:11 AM

正垃圾
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-12-5 11:11 AM

黃先生表示,4月21日到元朗任義務急救員,當晚到一間食店等候外賣。

哦,明哂
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-12-5 11:14 AM

引用:
原帖由 大大個肚腩 於 2020-12-5 11:02 AM 發表

開口埋口都講政治打壓,都知你乜料啦,化名黄生
講到甘光明正大又點會用化名呀,甘要姓“黃“
作者: anson2004    時間: 2020-12-5 11:17 AM

垃圾黑警
作者: wk221ab    時間: 2020-12-5 11:18 AM

引用:

大把做咗唔敢認
作者: sam0010    時間: 2020-12-5 11:19 AM

講得打壓即係承認自己唔係路過買外賣啦曱甴
作者: disclaimer18    時間: 2020-12-5 11:21 AM

引用:

香港人就係咁仆街。

自己玩死自己。
作者: 16610joey    時間: 2020-12-5 11:27 AM

引用:
原帖由 樓上進擊的羔羊 於 2020-12-5 11:09 AM 發表

買外責會收告票?昨天我買外賣見到兩位阿Sir我同佢打招呼喎
意思係好人好姐又點會收告票!
係d黃畜先話警察打壓佢地!
不過黃畜一向都係鳩up當秘笈,自己食屎又會話人塞佢食屎
作者: 膠面鵬    時間: 2020-12-5 11:29 AM

又作故仔!
如果係敢,全港七百萬人都收曬告票啦!
又唔見我收到告票?挑!
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-12-5 11:29 AM

又係路過
作者: 賈谷主    時間: 2020-12-5 11:30 AM

為啖氣,低很死
作者: 每一天望海    時間: 2020-12-5 11:31 AM

掛係嘴邊政治打壓,你話你自己唔係死曱甴都冇人信
作者: tam_n    時間: 2020-12-5 11:33 AM

《暗報》嘅「新聞」同曱甴文宣有咩分別?
作者: cannabisbaby    時間: 2020-12-5 11:33 AM

引用:

黃L呀黃L,你睇台灣果個幾有骨氣到 自焚以表達不滿,反之你班L樣做完又唔認……衰左就賴三賴四…又呢樣又果樣… 好撚醜呀!
作者: 返工會暈    時間: 2020-12-5 11:34 AM

咁如果真係告錯
上庭攞個公道都好嘅
作者: 遊鯤    時間: 2020-12-5 11:35 AM

用政治打壓為抗辯理由真係好使好用
個官夠黃肯定得米
作者: Newpopcorn2    時間: 2020-12-5 11:36 AM

引用:
原帖由 16610joey 於 2020-12-5 09:19 AM 發表

又唔見我收告票!屌
咩就係, 之前聽D仆街曱甴講到好似差人會主動係人都質張告票咁, 屌! 我等極都冇. 咁戇九去犯法被罰好合理吖
作者: cannabisbaby    時間: 2020-12-5 11:38 AM

引用:
原帖由 tomymt 於 2020-12-5 10:59 AM 發表

上庭就唔止两千蚊喇!儍佬!分分鐘坐個月監,違反限聚令,拒交罸款,仲要上庭?
識計數就唔係呢類炮灰黃L啦!!你睇下瘋瘋全家走晒囉!$2000?上庭?數緊錢啦傻西
作者: allgoals    時間: 2020-12-5 11:40 AM

又想見報老屈警察
作者: 老納    時間: 2020-12-5 11:43 AM

去做義務急救員咪即係去搞事囉!香港有救護車有救護員,洗Q你急救咩?上得嗰四日半堂考個試,一陣令傷者傷勢惡化,你仲可能要負上刑責添啊!
作者: lamlampeter1    時間: 2020-12-5 11:43 AM

律師上庭$2000?
一次兩萬,你預5~6堂!
作者: hw1chan    時間: 2020-12-5 11:46 AM

的確有老屈呢樣野
作者: 超級扁扁的妹頭    時間: 2020-12-5 11:54 AM

🙋信警察
作者: sam0010    時間: 2020-12-5 11:56 AM

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2020-12-5 11:43 AM 發表

律師上庭$2000?
隻曱甴背後唔只收呢個數啦
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-12-5 12:00 PM

點解我呢個正常香港人冇告票收嘅。。。
作者: ngben    時間: 2020-12-5 12:02 PM

Mola
作者: keung135    時間: 2020-12-5 12:04 PM

夠膽做唔夠膽認

學乜認嘢人革命 又要威又怕死

難怪班政治老千引到咁多替死鬼出嚟衝
作者: benben999    時間: 2020-12-5 12:04 PM

引用:
原帖由 green2016 於 2020-12-5 10:35 AM 發表

呢條 L 樣咁鍾意玩野,一於玩盡佢,睇下最後邊個仆街 😀
佢都係博一博, 俾佢抽中個黃官, 分分鐘贏官司仲有錢拎走
作者: 一個中國人!    時間: 2020-12-5 12:04 PM

引用:

窮L又要威又要戴頭盔
作者: soilvvang    時間: 2020-12-5 12:04 PM

唔畀就判坐監兩星期
作者: keung135    時間: 2020-12-5 12:05 PM

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2020-12-5 11:43 AM 發表

律師上庭$2000?
仲要係口講嘅手足泛黃律師
賺埋佢
作者: mawongching    時間: 2020-12-5 12:06 PM

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2020-12-5 10:41 AM 發表

曱甴想玩嘢,一定要打殘佢哋!
佢肯定揾法援,公民黨最LIKE呢啲低端人仕
作者: bitewingC    時間: 2020-12-5 12:06 PM

我支持罰一萬架

不過真係要打壓呢班播毒人,等佢哋躝返落坑渠
作者: 春雨彎刀    時間: 2020-12-5 12:07 PM

引用:

哈!黃屍律屎都收錢㗎!🤪
作者: maskman2020    時間: 2020-12-5 12:08 PM

引用:

呢個黃色生,有潛途
作者: 87er    時間: 2020-12-5 12:10 PM

引用:

警方亂告亂拉一定有,
任何年代、任何地方都有,
但相信唔多,
中嘅就唔好彩~應命啦!
作者: terada    時間: 2020-12-5 12:10 PM

犯法在先,嘈咩?
作者: 大林林    時間: 2020-12-5 12:12 PM

引用:

有邊隻曱甴犯法會認?個個都有眼疾,精神病,傷殘,老豆生癌,老母半身不睡,細佬有蒙古症,細妹未成年大肚,自己一個養全村幾十口,唔可以坐監
作者: skinbanana    時間: 2020-12-5 12:13 PM

明報又作新聞 化名你話你係誠哥都得啦
開個樣 大家睇下片咪知差佬係唔係屈你囉
次次示威都咁多黑記幾十支鏡頭隊住
咁都有得屈?
黃絲就真係無恥啦 次次企最前兇差佬都話自己路過
作者: lamlampeter1    時間: 2020-12-5 12:15 PM

引用:
原帖由 mawongching 於 2020-12-5 12:06 PM 發表

佢肯定揾法援,公民黨最LIKE呢啲低端人仕
法援唔會批!罰款2000,你要去上庭係自找麻煩!
作者: 小張自強    時間: 2020-12-5 12:17 PM

引用:

比左即認罪,自辯到底。
作者: 木兆    時間: 2020-12-5 12:18 PM

黃先生表示,4月21日到元朗任義務急救員
作者: 12345六    時間: 2020-12-5 12:20 PM

黃屍講野冇句真
作者: hamsomeking    時間: 2020-12-5 12:21 PM

死曱甴敢做唔敢認,正一仆街
作者: 理+誠    時間: 2020-12-5 12:21 PM

噏得「淪為政治打壓工具」,都知係乜昆蟲。
係咪屈你,心照喇!
作者: abrahamlai2014    時間: 2020-12-5 12:23 PM

引用:

無$俾就無$俾啦,又喺度美化違法
作者: 希夷    時間: 2020-12-5 12:24 PM

整多幾次唔認,
告多條
作者: avarice    時間: 2020-12-5 12:24 PM

引用:

又唔見我收告票!屌
你不是黑暴,當然無問題

但果條友係曱甴,比人告是天經地義
作者: ~JW    時間: 2020-12-5 12:25 PM

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2020-12-5 11:38 AM 發表

識計數就唔係呢類炮灰黃L啦!!你睇下瘋瘋全家走晒囉!$2000?上庭?數緊錢啦傻西
河童個d已過時,紀錄已被老母Full paid 6000萬買豪宅嗰個打破佐
作者: ff88    時間: 2020-12-5 12:25 PM

引用:

點解其它正常人無收到告票?你D大佬著左草啦
作者: mightykoala    時間: 2020-12-5 12:26 PM

重組案情先
4月21日晚,黃生以義務急救員身份參與集結

警方驅趕,黃生隨人羣遊走,其間買外賣食

黃生被認出有份集結,被票控,其間身邊手足表示不認識黃生。

黃生認為憑外賣單及集體否認集結,可推翻現場證供,固佢交罸款

黃生聲稱被政治打壓,即承認有份宣示政見,與其他集結人士目的相同。

黃生真係個誠實可信的證人,法官一定要信!
作者: kwan1516    時間: 2020-12-5 12:27 PM

黃先生認為,增加定額罰款金額最終只會淪為政治打壓工具,非作防疫之用。
又想玩嘢,又唔見我收告票?一句政治打壓都回應限聚令
作者: ahbobo76    時間: 2020-12-5 12:27 PM

引用:

有錢請律師先講啦!死曱甴。
作者: 日出東海    時間: 2020-12-5 12:33 PM

死黃狗,又攪豬閪文宣,我經常在公園與友人談天,警員先生經常巡查,都係口頭警告,不要犯禁聚令而已,點會一見就出告票 ?
作者: 陸離光怪    時間: 2020-12-5 12:33 PM

買外賣順便暴動定去暴動順便買外賣,講清楚好喎!
作者: 日出東海    時間: 2020-12-5 12:35 PM

屌,手足 ?走狗咗去丹麥啦,仲叫你呢班蠢能繼續抗爭,繼續坐監 !😂😂😅人蠢無藥醫!
作者: ppkokki    時間: 2020-12-5 12:35 PM

引用:
原帖由 skinbanana 於 2020-12-5 12:13 PM 發表

明報又作新聞 化名你話你係誠哥都得啦
開個樣 大家睇下片咪知差佬係唔係屈你囉
次次示威都咁多黑記幾十支鏡頭隊住
咁都有得屈?
黃絲就真係無恥啦 次次企最前兇差佬都話自己路過
每日一作係佢嘅工作
作者: 流晶花園    時間: 2020-12-5 12:36 PM

引用:

去黃店攞飯食完開工
作者: 清晨長長駱駝    時間: 2020-12-5 12:36 PM

垃圾
見唔見到好多人違反
作者: 流晶花園    時間: 2020-12-5 12:36 PM

D 垃圾唔守法就話人打壓
作者: benben999    時間: 2020-12-5 12:38 PM

引用:
原帖由 陸離光怪 於 2020-12-5 12:33 PM 發表

買外賣順便暴動定去暴動順便買外賣,講清楚好喎!
暴動順便買外賣, 食完再暴動
作者: frankielam88    時間: 2020-12-5 12:39 PM

黃先生快D眾籌打官司啦,大把黃人傻條仔損錢。個個見到班黃人阿頭住豪宅揸靚車,確實可以搵大錢。
作者: kwokk2014    時間: 2020-12-5 12:40 PM

曱甴特別多嘢講,
歪理特L別多,
上到庭咪一L樣要比錢!
作者: kowloon3388    時間: 2020-12-5 12:40 PM

引用:

又唔見我收告票!屌
頂原來我成日俾政府打壓,個個月俾阿sir抄約張
作者: 足智阿拉丁    時間: 2020-12-5 12:41 PM

著草去丹麥啦~
作者: 男人小笨象    時間: 2020-12-5 12:42 PM

引用:

邊有咁多逃亡既本事呀
作者: townace177    時間: 2020-12-5 12:43 PM

引用:

明報又播毒
作者: 社長    時間: 2020-12-5 12:43 PM

我贊成唔好比,睇個官踢你入册
作者: 足智阿拉丁    時間: 2020-12-5 12:43 PM

引用:
原帖由 kowloon3388 於 2020-12-5 12:40 PM 發表

頂原來我成日俾政府打壓,個個月俾阿sir抄約張
咁恭喜你喇,你有資格移民了
作者: 無聊傻佬    時間: 2020-12-5 12:44 PM

引用:

出去露鳥叫班人同你一齊為女神毛姨打J,淨係比張告票你就益左你喇
作者: Anthony。。So    時間: 2020-12-5 12:44 PM

事出必有因 犯事者心照啦😡
作者: MGPAKC    時間: 2020-12-5 12:45 PM

凍結戶口
作者: estateman    時間: 2020-12-5 12:45 PM

引用:

由毒果契弟日月報報道
已經知道被告身份
作者: )毅進仔(    時間: 2020-12-5 12:45 PM

毅進爛仔一早俾人當政治工具
作者: 一風堂    時間: 2020-12-5 12:46 PM

黃先生=黃屍生有2000蚊交罸款咩。黃屍窮西。咪又係用法援。正垃圾
作者: 泛民假仁假義    時間: 2020-12-5 12:46 PM

引用:
原帖由 徐庶 於 2020-12-5 10:43 AM 發表

支持手足,失敗左,就上訴,上訴到終審法院為止,同政府鬥有錢😉
記住自己俾,申請法援死全家!
作者: 偽君子828    時間: 2020-12-5 12:46 PM

原來香討充滿住垃圾藍屍,人一藍真係腦便殘,成班廢老係到圍爐,可憐
作者: andyyyy    時間: 2020-12-5 12:47 PM

引用:

保釋條件記得要扣護照!