標題: [本港新聞評論] 林卓廷:預咗坐監不流亡 續留港抗爭 - 20201205 - 港聞 [打印本頁]

作者: pugbb    時間: 2020-12-5 05:45 AM

【明報專訊】立法會前議員許智峯前日宣布流亡,並退出民主黨,昨日從丹麥飛往英國會合家人,他接受丹麥傳媒訪問時形容離港是艱苦、改變一生的決定,會繼續為不能發聲的港人發聲。與許同涉屯門公園案的民主黨林卓廷昨日表示,自己不會流亡,已有心理準備入獄,希望繼續留港與其他人一起抗爭。

【明報專訊】立法會前議員許智峯前日宣布流亡,並退出民主黨,昨日從丹麥飛往英國會合家人,他接受丹麥傳媒訪問時形容離港是艱苦、改變一生的決定,會繼續為不能發聲的港人發聲。與許同涉屯門公園案的民主黨林卓廷昨日表示,自己不會流亡,已有心理準備入獄,希望繼續留港與其他人一起抗爭。
飛倫敦會合家人 許智峯:續為港人發聲
許智峯前日接受丹麥傳媒DRTV訪問,主持提到他會前往英國倫敦會合家人。許智峯表示,想確保家人安全後為港人發聲,形容離開香港是艱苦、改變一生的決定,自己從未想過,又說會繼續為不能發聲的港人發聲,形容這是他的終生使命,不會放棄為香港的民主、自由奮鬥。對於丹麥政府拒絕接見,許智峯表示失望,認為對方受壓,指會面或令丹麥政府感到尷尬,盼丹麥能進一步為香港人權發聲。
保安局:棄保潛逃「羞恥虛偽膽怯」
保安局昨發聲明,不點名地嚴厲譴責公然棄保潛逃的逃犯,「是羞恥、虛偽和膽怯的逃避」。聲明指外國政客對棄保潛逃的行為表示支持,是蔑視法治,政府予以強烈譴責,又批評這些政客「眼中只看政治紅利,無視公義」。另外,保安局引述報道稱有人去年底曾發起眾籌,說如涉及欺詐或洗黑錢等罪行,執法部門會嚴肅依法處理。
胡志偉昨在商台《在晴朗的一天出發》表示,對許智峯的決定感到突然但理解。他稱早前聯絡許智峯查詢其行程時,對方亦只轉述facebook內容回應。胡志偉認為,過去日子可見政府如何利用司法程序逼迫抗爭者,當公平審訊都成疑問時,或令許智峯有新的想法。
有數案在身的林卓廷在同一節目稱,早前許智峯曾透露將赴丹麥出席環保會議,但不知道他有流亡的決定。林認為流亡是困難的決定,自己不會流亡,亦已和太太說了「預咗坐監」,他稱這是「自己揀的路」。
本身是大律師的建制派「班長」廖長江認為,許智峯違反保釋條件流亡,將影響類似案件的被告申請保釋,做法亦向批出保釋的法官和司法制度「重重打了一巴掌」。

林卓廷:預咗坐監不流亡 ...他稱這是「自己揀的路」。也佢有得揀?走得快好世界...只不過是走唔切...
保安局:棄保潛逃「羞恥虛偽膽怯」...問題在於批準保釋的法官...

許智峯流亡海外:
許智峯好似電影的古惑仔,搏出位爭坐館話事人...搶手機撥臭水靠激上位...藉此吸引傳媒的眼球。
結果成功上位,可惜差館file成呎厚...背負9宗罪...最後好似電影古惑仔走佬著草...
是否好似電影結局:入獄或者橫屍街頭被砍死了。不知道...

行「國際線」穿"西裝"扮小黃狗出嚟吠幾聲...有的是時間"眾籌"優遊自得英國飲下午茶...
唔通好似周庭"度日如年"穿囚衣放風的行「監獄線」...
邊個係下一個瞞逃..公民黨律師...

六四...被通緝流亡學生領袖三十年後...
最風光李祿...美國投資界名人。其他吾爾開希 /封從德 /王丹 /柴玲...今生活如何?
流亡離開就像魚兒離開水塘一樣,開始時還有少許激情,但最後都難逃乾死的命運。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20201205/s00002/1607105579305
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-12-5 05:58 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-12-5 05:45 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20201205/s00007/d58967b5b6b46357a0533328a1099f9c.jpg ...
籌唔夠錢,就梗係唔走啦。
作者: AATCF    時間: 2020-12-5 06:07 AM

呢個垃圾廷冇對頭人接手梗係走唔到啦
作者: BUSYMAN    時間: 2020-12-5 06:14 AM

國安局緊釘各疑犯想逃也不易?樹倒猢猻散捐精也算計!
作者: lawscw    時間: 2020-12-5 06:14 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-12-5 05:45 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20201205/s00007/d58967b5b6b46357a0533328a1099f9c.jpg ...
反白眼..短命相..果頭近..好快釘
作者: eclipseone    時間: 2020-12-5 06:17 AM

作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-12-5 06:23 AM

白眼狗比豬隊友過左一棟
作者: 東方紅    時間: 2020-12-5 06:27 AM

垃圾亭你估唔想走?你哋講嘅嘢你估仲有人信嗎?
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-12-5 06:34 AM

林生走唔到咪係度 9up 囉
作者: 樓上救星    時間: 2020-12-5 06:35 AM

真男人, 坐監人生更精彩. 支持林卓廷坐監。
作者: 廣東南蠻子    時間: 2020-12-5 06:35 AM

引用:

自己無料走唔到,係度扮烈士
作者: 平常森    時間: 2020-12-5 06:36 AM

走得甩就係双重身份的無間道!主子也在想有幾成信任你好!許至瘋也是閒置上報及待劏的一類!有須要就快递回港变人情咋!早年已有案例总警司也要回港坐監啦!
作者: hw1chan    時間: 2020-12-5 06:36 AM

都要有錢先走到
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-12-5 06:38 AM

亂港黨散咗,三白眼留喺香港都無用,一係流亡,一係坐監,二選一。
作者: 異國王子    時間: 2020-12-5 06:38 AM

謊言黨講嘅嘢掉轉諗先至係真心話
作者: ookiroppi    時間: 2020-12-5 06:43 AM

宜家咁嘅時勢, 佢畀人昅住曬, 仲點有得走呀? 而且仲係咁低級添, 白皮豬都唔會幫手著草啦。
作者: Anthony。。So    時間: 2020-12-5 06:43 AM

最痛苦嘅莫過於比所謂嘅自己人遺棄🥴🥴
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-12-5 06:44 AM

林生要做黨主席 點會走
作者: Delimali    時間: 2020-12-5 06:45 AM

逃亡要有足夠金錢過生活,條冚家鏟有撚錢咩咪留喺香港等坐監。
作者: Marlboro22    時間: 2020-12-5 06:48 AM

留港抗爭?你唔同弱智瘋講?
說好的齊上齊落呢
作者: 16610joey    時間: 2020-12-5 06:50 AM

講丫嘛!開頭都話齊上齊落架!而家呢?咪一隻隻咁走佬,得反班傻hi去受
作者: 13個加速馬達    時間: 2020-12-5 06:51 AM

聽住先!
作者: 明日純情的馬    時間: 2020-12-5 06:51 AM

引用:

更正,事實係走唔到
作者: 阿火~~    時間: 2020-12-5 06:51 AM

唔見得吾爾開希柴玲黃丹呢幾件垃圾,30年來爭取左啲乜 憑你?
作者: 陸離光怪    時間: 2020-12-5 06:54 AM

眾籌失敗,唔夠錢啫。叫咗你學下人,勤力啲架啦!
作者: beelzebub    時間: 2020-12-5 07:00 AM

各關口仲唔𥄫到實呀,點走
作者: kingking99    時間: 2020-12-5 07:04 AM

搵唔夠錢,冇國家肯收留,就咪辦到咁清高啦
轉頭眾籌到夠水腳和生活費,又咪一走了之

作者: genpao    時間: 2020-12-5 07:07 AM

作者: 日照雷門    時間: 2020-12-5 07:11 AM

許走咗,林巳沒希望走,唯一生門巳用
作者: 隔夜忠心的馬    時間: 2020-12-5 07:15 AM

黃畜講嘢自己都唔信,交出旅證。
作者: 前往粗野的樓主    時間: 2020-12-5 07:15 AM

走吾倒 唯有淫詩作對
作者: 200888    時間: 2020-12-5 07:18 AM

人哋係丹麥代表,你係新界代表,走條毛咩?
作者: onion11    時間: 2020-12-5 07:18 AM

呢啲大奸狗,做戲要做全套,自己做錯事唔敢去承擔,凈係利用掩眼法去將自己洗白變英雄,真係不知所謂。
作者: kowloon3388    時間: 2020-12-5 07:20 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-12-5 06:36 AM 發表

都要有錢先走到
Lee 次你講返人話,有版你睇,一個二個籌完錢就走佬,Lee個世界邊有錦多兄弟,佢地係咪真心為你地抗爭,爭取民主,你自己唸唸
作者: keung1997    時間: 2020-12-5 07:21 AM

坐牢!抵L死!
作者: (ツ)    時間: 2020-12-5 07:22 AM

最想走係快咇
作者: cheapcheap123    時間: 2020-12-5 07:24 AM

弱智瘋確保與家人會合安全後為港人發聲,你口中仲有好多手足係香港架,根本係出賣手足嘅人渣垃圾!
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-12-5 07:25 AM

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2020-12-5 06:51 AM 發表

唔見得吾爾開希柴玲黃丹呢幾件垃圾,30年來爭取左啲乜 憑你?
成功爭取左 佢地三十年既寵物生活
作者: emerald7086    時間: 2020-12-5 07:25 AM

三白眼信得過?咪玩啦
作者: h_a_n_g    時間: 2020-12-5 07:26 AM

係咪咖?唔好一陣又扮外訪走佬喎
作者: 食電子煙    時間: 2020-12-5 07:27 AM

比人食左頭啖湯,而家係到揼緊春
作者: 萬家外圍的白襪    時間: 2020-12-5 07:27 AM

你條扑街,走到至得,得把會食💩的咀,成日抽水。
作者: 吃喝玩樂    時間: 2020-12-5 07:33 AM

而家想走邊有咁容易
作者: az222    時間: 2020-12-5 07:33 AM

引用:

冥報不愧為全港三大毒媒之一,
被捕人仕棄保潛逃,本是違法行為。
公開的敎黑暴消滅証據,不為自我行為負責。
現報導成為正義被逼離港。
冥報真的......
dls
作者: bestsinger2    時間: 2020-12-5 07:36 AM

假民主派誠信破咗產啦!三白眼咪又係放風掩飾,驚法庭收返佢個護照
作者: caorenjie    時間: 2020-12-5 07:48 AM

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2020-12-5 06:51 AM 發表

财羚做生意还可以
我儿开溜现在活到跟只狗一样

作者: 商界長長主題    時間: 2020-12-5 07:49 AM

作者: 天生野生的妹頭    時間: 2020-12-5 07:52 AM

引用:
原帖由 AATCF 於 2020-12-5 06:07 AM 發表

新界元朗有許多華僑在英國及歐洲,必定招呼呢隻三白眼帶隊入元朗攪事。
作者: siuhung    時間: 2020-12-5 07:56 AM

支持......佢.......年年入元朗光復都被人一鑊打!
作者: caorenjie    時間: 2020-12-5 07:57 AM

引用:
原帖由 天生野生的妹頭 於 2020-12-5 07:52 AM 發表

新界元朗有許多華僑在英國及歐洲,必定招呼呢隻三白眼帶隊入元朗攪事。
元朗人民好凶悍的
作者: 何紅申    時間: 2020-12-5 07:58 AM

唔夠許議員快
作者: AATCF    時間: 2020-12-5 08:09 AM

引用:
原帖由 天生野生的妹頭 於 2020-12-5 07:52 AM 發表

咁咪等佢感受一下咩叫私了和特式裝修囉
作者: 幪面超人    時間: 2020-12-5 08:11 AM

仲信你果個都白痴
作者: sleepyowls    時間: 2020-12-5 08:15 AM

之後d黑暴咪全部唔可以保釋,多得佢唔少
作者: hk_fletcher    時間: 2020-12-5 08:16 AM

引用:
原帖由 AATCF 於 2020-12-5 06:07 AM 發表

個樣太衰,外國傳媒都唔想訪問
作者: 投降照剎    時間: 2020-12-5 08:17 AM

政棍!😏😏😏
作者: 繼續加速    時間: 2020-12-5 08:18 AM

721行動組组長
作者: hk5234    時間: 2020-12-5 08:23 AM

时代骗局!揭破范民的无恥!
作者: contempt    時間: 2020-12-5 08:24 AM

成件事根本好鬼,
許生魚毛蝦仔,芝麻綠豆控罪,頂多判社服,都要著草,仲係冚家,預左一世,
唔好講主觀條友咩心態,客觀上要背後有人支援,打點安排,
一定有內情
作者: 情商为零的人    時間: 2020-12-5 08:26 AM

跑不掉还嘴硬!
作者: Ivictory678    時間: 2020-12-5 08:27 AM

林卓廷心諗:許智峯你個死仔流亡又唔話比我知,我都想走人,冇計啦!而家冇得走啦,唯有焗住留係香港預咗坐監啦!
作者: keung135    時間: 2020-12-5 08:30 AM

許生你帶左某基金私吞
逃出危險區
在安全區嘆世界
在安全區狗噏 叫人去衝
咁手足啲家人如何 手足自身安全又如何

你無達賴咁偉大 無朱自清嘅情操

唔好濫用流亡
真係懷疑你條卜街係咪用篤灰條件 換逃外
無理由咁易走到
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-12-5 08:31 AM

算吧啦三白眼你,你怨就怨許智峯做臭左個規矩玩著草,而家你想離港,除非坐大飛過臺灣駁腳啦,不過中間你俾人拉鳩咗就唔關人事囉
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-12-5 08:33 AM

仲有經過許智峯著草呢單嘢之後,而家周庭上訴外出我諗都應該冇乜可能。
作者: 隔離com    時間: 2020-12-5 08:35 AM

搵人拉佢返來啦
作者: 彈吓彈吓跳彈床    時間: 2020-12-5 08:35 AM

作者: 查少爺    時間: 2020-12-5 08:38 AM

走倒先得格...
作者: peter925    時間: 2020-12-5 08:40 AM

毋忘初心,完成法治,支持林生。
作者: 大大個肚腩    時間: 2020-12-5 08:42 AM

豬隊友走快咗,佢走遲半步
作者: ki2007    時間: 2020-12-5 08:43 AM

泛民講嘢都信, 弱智峯夠高話開會星期五反,結果咪走佬。
作者: 還原事實    時間: 2020-12-5 08:44 AM

引用:

呢個三白眼講咗先,可能襯其他人一放鬆就即走佬
作者: mcc8888888    時間: 2020-12-5 08:45 AM

許智峯夠話返港,之後畏罪潛逃。
作者: 愛1c蛋    時間: 2020-12-5 08:46 AM

引用:

許至瘋呃狗D白痴仔, 歷史中所有革命份子要留在要革命嘅地方才起作用! 就算坐監都比在外國有用! 如曼得拉!
看看王丹柴玲之流在外國咁撚多年有乜影響力? 至瘋只係怕死在走佬絕不是為了曱甴們班傻瓜
作者: A1000    時間: 2020-12-5 08:48 AM

https://www.youtube.com/watch?v=dRQXzx2xkkI
作者: ahongkongpeople    時間: 2020-12-5 08:55 AM

許至瘋之前都講過類此嘅說話,結果咪冚家走路,由此可見泛民班Pok Kai 完全信唔過,小心林卓廷又係講一套做一套,聲東擊西,呢頭話唔會走,其實已經籌備緊著草!
作者: bonod    時間: 2020-12-5 08:55 AM

許智峯著草前夠咁講啦, 仲講得偉大過佢添
作者: wkngtw    時間: 2020-12-5 08:56 AM

胡志偉昨在商台稱,早前聯絡許智峯查詢其行程時,對方亦只轉述facebook內容回應。
因為佢認為你信唔過。
作者: 隔夜冰凍的手袋    時間: 2020-12-5 08:57 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-12-5 06:36 AM 發表

都要有錢先走到
你送船飛比佢係布袋奥上船啦,得左。
作者: 神行客    時間: 2020-12-5 09:00 AM

過幾日FB宣布已著草呆灣省
作者: 流西水股    時間: 2020-12-5 09:00 AM

又話為香港,其實為自己
作者: mike240681    時間: 2020-12-5 09:01 AM

坐監??
到判刑時就有啲怪病走出黎
到時叫陳淑莊介紹個醫生你識囉
作者: chichunlo    時間: 2020-12-5 09:02 AM

呢D罪判到幾重?係硬膠許智峯先要著草、可能佢重諗住可以出去玩眾籌cap水、但話時話許智峯係雙料議員、立會冇左但都係區議員、呢家佢畏罪潛逃走左路、佢重係唔係出緊政府糧支?政府有冇即時涷結佢資產、呢家係連政府議員都違法潛逃、林鄭係唔係需要出黎交代?重有林鄭重想比呢D咁荒謬既事發展成乜野地步?許智峯多罪候判都重唔扣證件防走路、林鄭既司法部門係度做乜?佔中果時戴妖庭話違法達義之後承擔法律責問、呢家許智峯咁走左去、佢又對得住比佢煽動出黎違法果班無腦黃人?無腦又話冇錢收果班、大大話話都有幾千一萬以上比人拉左、許智峯真係對得住呢班黃絲膠人!!!
作者: 智若愚    時間: 2020-12-5 09:04 AM

預左坐監即係知法,仲走去犯法即罪加一等
作者: 愛1c蛋    時間: 2020-12-5 09:04 AM

引用:

盲豬狗信得過, 豬乸都會上樹, 之前至瘋都話會返黎
作者: 彈吓彈吓跳彈床    時間: 2020-12-5 09:05 AM

作者: estateman    時間: 2020-12-5 09:06 AM

引用:

一睇標題以為毒果
原來糸毒果契弟日月報
作者: qq338    時間: 2020-12-5 09:07 AM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-12-5 08:46 AM 發表

許至瘋呃狗D白痴仔, 歷史中所有革命份子要留在要革命嘅地方才起作用! 就算坐監都比在外國有用! 如曼得拉!
看看王丹柴玲之流在外國咁撚多年有乜影響力? 至瘋只係怕死在走佬絕不是為了曱甴們班傻瓜
三白眼哭訴:天呀,點解唔係我?點解係我?
作者: 紅星加盈    時間: 2020-12-5 09:08 AM

預左又有美狡好人生
作者: ullu    時間: 2020-12-5 09:09 AM

捉老鼠打曱甴清潔香港人人有責
作者: 紅星加盈    時間: 2020-12-5 09:09 AM

雞莊 岳橋走左去邊
作者: 軒仔2036    時間: 2020-12-5 09:10 AM

作者: kkyan_hk    時間: 2020-12-5 09:11 AM

三白眼話預咗班柒頭坐監,我就繼續洗錢,咁就係民主社會。
作者: 綠腳趾    時間: 2020-12-5 09:12 AM

食下黃店二手飯當抗爭
作者: ar2man    時間: 2020-12-5 09:14 AM

三白眼一定將所有罪責推晒俾弱智峰
作者: chriswong1010    時間: 2020-12-5 09:14 AM

佢唔流亡,偷渡啫
作者: chinaboyboy    時間: 2020-12-5 09:14 AM

其實有人去丹麥之前咪一樣話會返黎? 佢地既說話信得過?? 正常人會信? 黑暴智障信就好難講!
作者: ray99hk    時間: 2020-12-5 09:15 AM

引用:

許議員確實係搏出位,另外胡志偉就好好戲。
作者: benben999    時間: 2020-12-5 09:16 AM

今日咁講, 明天忽然又在英國
作者: nicky1983    時間: 2020-12-5 09:16 AM

引用:

個個覺得個口郁下就攞諾貝爾,依家應該好多黃絲笑曼德拉坐咁多年on9,應該學許智峰咁
作者: ray99hk    時間: 2020-12-5 09:19 AM

引用:

搞政治,好應該向陳太和李大狀學習,知道幾時要撤退,另外果位個腦有事的議員,實質係非常精靈,好早就引退。