標題: 【巴士的點評】「政治巨嬰時代」的終結 [打印本頁]

作者: jtkexx     時間: 2020-12-4 12:36

民主黨的許智峯去了丹麥,宣布將流亡海外,並退出香港民主黨。而青年新政前立法會議員梁頌恆數日前已離開香港,目前身處美國。香港流亡海外的反對派人

「巨嬰症其實是一個成年人的自戀型人格障礙,外表是一個成年人,但心理就如6個月大的嬰兒一樣,不斷提出「我要、我要…」的要求。他生活在一個自我世界中,對外界視覺模糊,但自覺就如神一樣,是全能的,他會把萬事萬物都當成棋子看待,完全要按其主觀意願指揮,不把對方視為獨立個體,也不會考慮對方的要求和感受。

一言以蔽之,巨嬰將想像世界等同現實,要什麼就要有什麼,他要吃東西,就伸出手來,拿得到,欲望得到滿足,就極度亢奮;拿不到,就會暴怒大哭,透過哭鬧去取得想要的東西,甚至只是發洩怒氣。巨嬰的情緒相當極端化,背後是兩種感覺的對立,一種是全能的自我、得到神一樣的滿足,從而產生優越感;另一種是極度的無助,當滿足不到慾望時,就會產生失落感,暴怒,情緒失控,甚至訴諸暴力來得到滿足,或者完全避世。」

一語中的
巨嬰的成長,香港的怪獸家長亦功不可抹

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/kol/article/1928/政商KOL-巴士的點評-政治巨嬰時代-的終結
作者: MGPAKC     時間: 2020-12-4 12:50

講得好準呀,成日覺得自己未夠18歲,唔使負任何法律責任,做啲傷天害理嘅事囉。 自我感覺良好呀
作者: 無盡奔馳的烈車     時間: 2020-12-4 12:52

所以未話生個女嫁個老公幾咁重要呢!
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2020-12-4 12:54

引用:
原帖由 MGPAKC 於 2020-12-4 12:50 PM 發表
講得好準呀,成日覺得自己未夠18歲,唔使負任何法律責任,做啲傷天害理嘅事囉。 自我感覺良好呀
一受法律責任時就扮嬰兒先係重點又腦有病又弱智甚麽奇難雜症出晒嚟
作者: 四季无花果     時間: 2020-12-4 12:56

講虛無縹緲既事,自我安慰。成敗論英雄,班友監唔使坐,錢又允夠。順手移民埋。。。系市民死既死,傷既傷。。
作者: (ツ)     時間: 2020-12-4 13:02

低𨳊能就真
作者: ichthys2     時間: 2020-12-4 13:08

盼望「政治巨嬰時代」快快終止。
作者: lunlunka     時間: 2020-12-4 13:11

以前想要既野得唔到,會怪自己唔夠努力。
而家想要既野得唔到,會怪政府唔夠體諒、父母唔夠支持。
成日話以前個年代既人點點點,而家呢個年代既人又點點點;

每個年代都有成功既人,亦有失敗既人;
每個年代既人,都會遇上果個年代既問題。
將犯罪行為歸咎於失敗同埋窮,係每個年代都唔會係合理既理由,
亦唔會令自己變成功。
作者: Peter_H

作者: hk_mask     時間: 2020-12-4 13:16

仲有驅耳猿!!😔
作者: leejane     時間: 2020-12-4 13:20

最on9就係班曱甴要坐監,佢地就外國風流快活!今日仲要有d黃蓄係FB係咁吹奏佢地,被人賣左仲要幫佢數錢,人on9都咁其實冇乜得救
作者: man152     時間: 2020-12-4 13:33

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-12-4 01:16 PM 發表
儍的嘛⋯任你魚肉才是人類?😌😌
立即見證例子
皮蛋巨嬰
又是別人的錯
作者: lunlunka     時間: 2020-12-4 13:35

引用:
原帖由 man152 於 4/12/2020 01:33 PM 發表

立即見證例子
皮蛋巨嬰
又是別人的錯
我諗無人想要佢既魚肉,佢諗太多
作者: ar2man     時間: 2020-12-4 13:43

終結左又如何
香港黃屍都中晒政治毒
唔會再去努力做實事
作者: 廿蚊水     時間: 2020-12-4 13:45

鐘意飲美國奶,仲成日瀨屎,無時無刻呱呱叫
作者: avarice     時間: 2020-12-4 13:48

引用:
原帖由 jtkexx 於 2020-12-4 12:36 PM 發表
民主黨的許智峯去了丹麥,宣布將流亡海外,並退出香港民主黨。而青年新政前立法會議員梁頌恆數日前已離開香港,目前身處美國。香港流亡海外的反對派人

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/st/188de3781bd4363dfcf6c0bb77887e5a/stheadline/ST/Kolnews/2020/12/03/084437_OoTKR70t.jpg ...
香港黃畜全部打靶
作者: scorertop     時間: 2020-12-4 13:50

作者: healchu     時間: 2020-12-4 13:52

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-12-4 01:16 PM 發表
其實中央一直忍氣吞聲,黃毓民之流玩左野咁多年都隻眼開隻眼閉,奈何黃屍港毒一直唔識見好就收不斷試探中央底線,搞到今日犯民港毒隻隻雞飛狗走只能夠講一句抵能死。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-12-4 13:56

引用:
原帖由 MGPAKC 於 2020-12-4 12:50 PM 發表
做完錯事,就話:「我已經道歉啦,點解你地仲要追打我

即係打機game over,reset完又重新開始
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-12-4 13:57

引用:
原帖由 leejane 於 2020-12-4 01:20 PM 發表
最on9就係班曱甴要坐監,佢地就外國風流快活!今日仲要有d黃蓄係FB係咁吹奏佢地,被人賣左仲要幫佢數錢,人on9都咁其實冇乜得救
一句手足,踎監都係值
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-12-4 14:03

引用:
原帖由 healchu 於 2020-12-4 01:52 PM 發表

其實中央一直忍氣吞聲,黃毓民之流玩左野咁多年都隻眼開隻眼閉,奈何黃屍港毒一直唔識見好就收不斷試探中央底線,搞到今日犯民港毒隻隻雞飛狗走只能夠講一句抵能死。
同意,老一輩泛民(華叔年代)就住黎玩,唔會太過;當時泛民議員例如李X明其實同建制私下關系不錯

由毓民、長毛開始,就越玩越過份;其實班泛民係有意或無意測試阿爺底線,尤其是上年;我估計有幕後老闆授意,盡量測試底線,找機會奪權

公文袋夠膽鏡頭前大聲話:下屆選舉得到35+就癱瘓立法會

根本就係自尋死路
作者: 奇異果博士     時間: 2020-12-4 14:03

其實而家班80、90後,正正就係成長於80年代開始香港人會請菲律賓姐姐嘅年代,啲父母諗住個姐姐可以攪掂晒啲嘢,而個姐姐又為咗令到個爸爸媽媽認為佢係可以攪得掂啲嘢,所以係唔係都滿足咗個細路先,避免個細路大吵大鬧,向爸爸媽媽投訴。加上打機文化,所有嘢都係快,所以宜家班後生仔咪有個觀念,認為所有嘅嗌就有,仲要即刻,佢話事,只要大吵大鬧你應該係要就犯,唔係就係你唔啱。而且細細個就有個姐姐被佢點,大個咗咪認為社會上面個個都應該要聽佢哋講,唔識分尊卑囉!
作者: amypat     時間: 2020-12-4 14:07

引用:
原帖由 jtkexx 於 2020-12-4 12:36 PM 發表

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/st/188de3781bd4363dfcf6c0bb77887e5a/stheadline/ST/Kolnews/2020/12/03/084437_OoTKR70t.jpg ...
巨嬰想要就拿,即係我想要睇你手機,你唔俾我就搶咯
作者: Eurogogo1963     時間: 2020-12-4 14:07

將香港攪成咁就著草,連累香港人要受咁多限制,學生年輕人個個壞腦受罰或坐監,希望條人渣有報應,受盡折磨不得好死
作者: 今天熱情的壽包     時間: 2020-12-4 14:10

引用:
自己做過嘅事唔洗負責任?講唔通呀!
作者: 賀天生大佬88     時間: 2020-12-4 14:10

引用:

呢種類形係怪獸家長教成,養成。
作者: 168     時間: 2020-12-4 14:11

洋奴嘅乾爹川建國就係典型巨嬰

作者: ky527     時間: 2020-12-4 14:12

當年非法佔中的口號(我要真普選),其實已經係一小朋友形式的口吻,而且又自我中心。通常一個人經常用(我要),(我想)黎做講嘢開場白,呢個人就多數係自我中心型的人
作者: jtkexx     時間: 2020-12-4 14:13

同意, 父母怪獸, 外傭百般遷就, 打機可以re-start, FB受朋輩影響, 令到呢一代人什麼都要即刻即刻, 完全不理現實, 不理別人感受, 沉溺在自我滿足的世界
作者: 理+誠     時間: 2020-12-4 14:15

英殖時代,一路都無培育過政治人才,亦唔想殖民地之民講政治,只係臨回歸先推出議會制,所以香港人呢啲只係小學雞政治,流於空泛、口號化。
但某啲香港人又覺得自己智慧超凡,熱衷政治,但又無搞政治之氣魄、經驗,以為革命真係咁易,結果將自己、香港推向絕路!
作者: ifung5     時間: 2020-12-4 14:23

我就唔認同佢哋係巨嬰,好似同佢哋洗白咁,點解,因為班友絕對清楚過你同我,佢點解咁做,心知肚明,不是巨嬰行為,咪亂噏
作者: 窮醜廢毒     時間: 2020-12-4 14:26

引用:
原帖由 lunlunka 於 2020-12-4 01:35 PM 發表

我諗無人想要佢既魚肉,佢諗太多
唔將對手邪惡化,點可以係度扮正義。
作者: john117     時間: 2020-12-4 14:27

「政治巨嬰時代」???
根本就係「顏色革命」

作者: 黄老邪     時間: 2020-12-4 14:29

引用:

美國代表~特朗普。
作者: 寒冬巨大的牛     時間: 2020-12-4 14:35

引用:

絕對認同!👍
作者: 流晶花園     時間: 2020-12-4 14:38

引用:

戲都有做, 係亞媽害左你,冇好好教你,致令你有今日
作者: edobingo     時間: 2020-12-4 14:40

人地就去外國嘆世界,你睇下嗰班傻仔在港嘅就坐監,去咗台灣嗰班又做緊乜....
作者: acacac     時間: 2020-12-4 14:40

無攬用
淨係識走佬
作者: abrahamlai2014     時間: 2020-12-4 14:42

引用:
咁痴瘋鳩庭唔係人?
作者: team123456     時間: 2020-12-4 14:42

成世唔使再踏入中國領去半步
作者: touya08     時間: 2020-12-4 14:43

引用:

「巨嬰症其實是一個成年人的自戀型人格障礙,外表是一個成年人,但心理就如6個月大的嬰兒一樣,不斷提出「我要、我要…」的要求。他生活在一個自我世界中,對外界視覺模糊,但自覺就如神一樣,是全能的,他會把萬事萬物都當成棋子看待,完全要按其主觀意願指揮,不把對方視為獨立個體,也不會考慮對方的要求和感受。

一言以蔽之,巨嬰將想像世界等同現實,要什麼就要有什麼,他要吃東西,就伸出手來,拿得到,欲望得到滿足,就極度亢奮;拿不到,就會暴怒大哭,透過哭鬧去取得想要的東西,甚至只是發洩怒氣。巨嬰的情緒相當極端化,背後是兩種感覺的對立,一種是全能的自我、得到神一樣的滿足,從而產生優越感;另一種是極度的無助,當滿足不到慾望時,就會產生失落感,暴怒,情緒失控,甚至訴諸暴力來得到滿足,或者完全避世。」

哇哇........越聽越有感
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-12-4 14:44

引用:

香港本來是一個經濟體,希望香港少D政治爭抝,恢復香港的本來功能,不要攪死香港。
作者: marawong     時間: 2020-12-4 14:48

即頭係垃圾政府年代
作者: 麥斯特羅     時間: 2020-12-4 14:50

謹代表800萬香港市民強烈要求盡快取消一國兩制,實行一國制度。
廢除普通法,全面實行以中國刑法為基本的法制。
請求國家取消港元,實現人民幣作為港區法定貨幣。
請求國家全面實現普通話教學,嚴禁學校教授其他語言。
作者: Newpopcorn2     時間: 2020-12-4 14:51

引用:
以為阿爺會任曱甴魚肉果D人儍的嗎? 後果自負一早講左, 詐聽唔到儍的嗎? 儍侵有400票傻的嗎?

圖片附件: elect 02.jpeg (2020-12-4 14:51, 86.2 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: siuhung     時間: 2020-12-4 14:51

巨嬰症 比 小學雞 又高一級了!
作者: 泛民假仁假義     時間: 2020-12-4 14:53

引用:
哦,政府唔會任你班野魚肉就啱嘞!成班仆街廢柴想魚肉政府,依家怕負責任,要其他傻仔白痴坐監自己就着草挾錢走佬去嘆世界。

黃絲魚肉紧班傻西!抵死!
作者: Newpopcorn2     時間: 2020-12-4 14:53

引用:
原帖由 ifung5 於 2020-12-4 02:23 PM 發表
我就唔認同佢哋係巨嬰,好似同佢哋洗白咁,點解,因為班友絕對清楚過你同我,佢點解咁做,心知肚明,不是巨嬰行為,咪亂噏
巨嬰偷渡, 咁好彩隻艇冇沉到
作者: 肯尼先生     時間: 2020-12-4 14:54

引用:
Peter仔,你幾時先成長?唔好成日講嘢瘋瘋癲癲得唔得?
作者: Newpopcorn2     時間: 2020-12-4 14:55

引用:
原帖由 acacac 於 2020-12-4 02:40 PM 發表
無攬用
淨係識走佬
曱甴之中佢最勁, 冚家三代走曬, 仲走得出果洲群島
作者: c8888k8888     時間: 2020-12-4 14:56

引用:
犯法就係犯法!
作者: qhorse     時間: 2020-12-4 14:58

香港人太有錢都係任性原因
尤其是班薪高糧準,食政府反政府嘅廢物
同一班住政府屋嘅既得利益者
作者: Billgor123     時間: 2020-12-4 14:59

係啊,所以咪個L個之前喺口罩後,鏡頭前,facebook度,英到呢……男神、天使上晒身,

衰咗就低能啊、讀寫障啊、有病啊、家有絕症病人啊…………咩理由都出齊俾🐶棺,🐶棺大多識做,
一個大學未畢業、英文普通話唔識講,單親家庭嘅呢挺巨嬰,突然有成億身家,全世界都無可能發生嘅事,偏偏香港地奇跡真係多啊,print得出來嘅尾金确係唔同啊
作者: Ming917830     時間: 2020-12-4 15:00

引用:
原帖由 ar2man 於 2020-12-4 01:43 PM 發表
終結左又如何
香港黃屍都中晒政治毒
唔會再去努力做實事
每個社會都有一班寄生蟲~ 佢地將來都只係尼個族群.
只係希望將來有更多人清醒能為香港作出貢獻!
作者: 小窮鬼     時間: 2020-12-4 15:02

引用:
傻的嘛...任你班柒頭攪亂香港才是香港?🤗🤗
作者: anson2004     時間: 2020-12-4 15:05

人大舉手政治的開始
作者: jlam829     時間: 2020-12-4 15:12

用巨嬰來形容可能已較樂觀, 或許這班就是小魔怪, 而背後更被一個邪靈集團操控。
作者: goldback123     時間: 2020-12-4 15:14

引用:
原帖由 leejane 於 2020-12-4 01:20 PM 發表
所以香港未來都無得救架啦!因為太多黃絲!
作者: Mayo     時間: 2020-12-4 15:17

引用:

好文!!
作者: 湖海洗我胸襟     時間: 2020-12-4 15:20

哈哈,樓主講得好。
作者: 奧雲二世     時間: 2020-12-4 15:21

引用:

民主一向都係多數服從少數......港式民主一早變左質, 唔識妥協一味反對既民主真係得笑....
作者: denniscwip     時間: 2020-12-4 15:22

又話寧為肉碎,不作瓦全,但事後舉家一走了知,有無理班「手足」同家人感受?!
做黃絲真係好on9
作者: dhammika2     時間: 2020-12-4 15:23

引用:

香港新一代都是巨嬰。
作者: 無上帝

作者: 瑪卡     時間: 2020-12-4 15:37

引用:
走咗佬都只係暫時唔使面對法律嘅裁決,風流快活係要還㗎🤔🤔
作者: mcpoon33     時間: 2020-12-4 15:38

阿爺一早講咗「後果自負」,結果就係精人走佬,蠢人坐監😂
作者: ikeafoot     時間: 2020-12-4 15:40

引用:
原帖由 jtkexx 於 2020-12-4 12:36 發表

真係說到點
香港黃絲的寫照
作者: Duncan_Nadal     時間: 2020-12-4 15:40

縮頭烏龜
作者: acacac     時間: 2020-12-4 15:41

引用:
原帖由 Newpopcorn2 於 2020-12-4 02:55 PM 發表

曱甴之中佢最勁, 冚家三代走曬, 仲走得出果洲群島
只能說他是精神病
哈哈
作者: dhammika2     時間: 2020-12-4 15:42

引用:
原帖由 healchu 於 2020-12-4 01:52 PM 發表

講任人魚肉?普通市民就真係任人魚肉。
阻撚人返工搬路障比人打。
阻住人返屋企搬路障又比人打。
託句唔啱聽就比人放火。。。。
執磚頭都比人掟死埋。
邊個魚肉邊個?
作者: jimbujimbu     時間: 2020-12-4 15:43

害了香港咁耐一走了之,正人渣。
作者: ie7     時間: 2020-12-4 15:45

引用:
我系香港活左30幾年,得出一個結論,香港應該系世界上蠢人率最高既地方
作者: ie7     時間: 2020-12-4 15:46

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-12-4 02:03 PM 發表

同意,老一輩泛民(華叔年代)就住黎玩,唔會太過;當時泛民議員例如李X明其實同建制私下關系不錯

由毓民、長毛開始,就越玩越過份;其實班泛民係有意或無意測試阿爺底線,尤其是上年;我估計有幕後老闆授意,盡量測試底線,找機會奪權

公文袋夠膽鏡頭前大聲話:下屆選舉得到35+就癱瘓立法會

根本就係自尋死路
幕後老闆即系台灣
作者: 黑衣是PK     時間: 2020-12-4 15:52

引用:
捍衛香港歌詞
曲:鍾鎮濤
詞:盧永強
編:杜自持
主唱:鍾鎮濤
東方之珠需要護航
憑熱血貢獻社群和四方
從開始都知擔當必經風浪
定會英勇自強
維護法治 發聲發光
遇難堪忍讓
遇危險不怕 衝上

就算風裏浪裏闖
滿身沾濕血汗
護法執法路長
鬥志更高更響
看警徽 心有光
懲治罪犯 責肩上
不退讓
忠誠勇毅理想

面對挑戰面對傷
信心不減渴望
護法執法未忘
懲奸黨收法網
看警徽 心有光
無忘誓約用我力量
做個真好漢
愛香港
是我家鄉

捍衛我香港
作者: 黑衣是PK     時間: 2020-12-4 15:54

引用:
叫你守法=任你魚肉
剎人放火=才是人類
作者: briancccc     時間: 2020-12-4 15:55

引用:
原帖由 ie7 於 2020-12-4 03:45 PM 發表

我系香港活左30幾年,得出一個結論,香港應該系世界上蠢人率最高既地方
香港係有聰明人,但唔係個個都聰明囉。有班人覺得自己係香港人,所以就一定聰明。但真正聰明既人會被人利用架咩?
作者: Jarjarlam     時間: 2020-12-4 15:55

無意挑機,只想理性討論,也希望互相尊重立場,不攻擊他人,只說自己意見.....
如果比喻他們是嬰孩,應該給予他們更多機會,幫助他們在好的環境健康成長。 但現在的情況有點像趕逼他們出走,排除異己⋯⋯
香港真的變了很多,靜靜地改變,每天看到的新聞都很奇怪,無差別襲擊可以變成勢均力敵,政府可以隨便DQ民選議員,國安法落實後,開始秋後算賬,好多走在前線的年青人都被審刑,黎生涉嫌犯欺詐案,但要用負責國安的法官審理,昨天他被不准保釋,坐到明年四月先至再審,這些都不是我們熟悉的香港一貫做法,我也不喜歡郁民丶長毛等這些政治人物,但只有多元的社會才能有更多的自由空間......
作者: 2282008     時間: 2020-12-4 15:56

香港黃人巨嬰暴戾成性 怎麼肆虐香港老弱婦孺 對照大陸巨嬰動囗不動手惡劣行為 不足掛齒🤔
作者: cwh155     時間: 2020-12-4 16:01

巨嬰的產生不一定全是怪獸家長的責任, 我們有時也是無法阻止.
作者: 黑衣是PK     時間: 2020-12-4 16:03

引用:
原帖由 man152 於 2020-12-4 01:33 PM 發表

立即見證例子
皮蛋巨嬰
又是別人的錯
黑暴本色

沒有付出(冇交過稅), 只求利益.
犯法話被迫, 老母見到黑暴仔女就氣激.
任意私了好得戚.
比人捉到話老母生cancer冇出色.
Y理當常識.  
違法達二好招積.
見到忠誠勇毅變粒骰.
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-12-4 16:13

引用:
原帖由 Jarjarlam 於 2020-12-4 03:55 PM 發表
無意挑機,只想理性討論,也希望互相尊重立場,不攻擊他人,只說自己意見.....
如果比喻他們是嬰孩,應該給予他們更多機會,幫助他們在好的環境健康成長。 但現在的情況有點像趕逼他們出走,排除異己⋯⋯
香港真的變了很多,靜靜地改變,每天看到的新聞都很奇怪,無差別襲擊可以變成勢均力敵,政府可以隨便DQ民選議員,國安法落實後,開始秋後算賬,好多走在前線的年青人都被審刑,黎生涉嫌犯欺詐案,但要用負責國安的法 ...
本來泛民與政府相安無事,大家都有活動空間,咁咪大家都好舒服,好自由囉

近年泛民越玩越過份,測試阿爺底線(講到明立法會35+就癱瘓政府),迫阿爺出鐮刀槌仔,咁咪大家都要乖乖唔准亂動囉

有人破壞規矩在先
作者: 正人正貨     時間: 2020-12-4 16:19

引用:
噉你咪好撚惾又唔走喎,低能冇本事就真喇係嘛。
作者: hofat888     時間: 2020-12-4 16:25

支持樓主 (巨嬰症) 形容曱甴, 所謂民主派什広都想要, 自己又不努力工作? 只懂示威,集會,破壞, 要香港不安寧. 以為自己是神,想嗰
樣得樣, 仲以為其他人也和他們一樣想 !
作者: 抽後算帳     時間: 2020-12-4 16:26

去年黑暴事件,見呢件許生企到最前,講野又無厘頭上身,但又唔係拍戲,加上之前的搶手機同今年的議會搞潑野,就覺得佢其實係傻的。現在傻嘅自行了斷,或者都係一件好事,聽得佢講野真係人都癲。
作者: 黑衣是PK     時間: 2020-12-4 16:32

引用:
原帖由 賀天生大佬88 於 2020-12-4 02:10 PM 發表

呢種類形係怪獸家長教成,養成。
40-50年代的人經歷戰亂, 希望安穩, 思想會較支持國家, 冇國冇家冇安樂日子.
60-70件代的人都是以工作為中心.
80-90年代的人開始以仔女為中心, 要咩比咩, 百般遷就, 尊師重道沒了, 承傳出了問題, 就出了今天的黑暴.
時代變, 但基本的尊師重道等好的東西需要承傳, 香港在這方面比其他地區都差.
去到日本, 見到D後生都仲有90C打招呼, 香港就不了, 特別是女的態度十分之差.
作者: 美斯之王     時間: 2020-12-4 16:39

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-12-4 12:54 PM 發表

一受法律責任時就扮嬰兒先係重點又腦有病又弱智甚麽奇難雜症出晒嚟
再唔係就家人有奇難雜症要照顧
作者: 黑衣是PK     時間: 2020-12-4 16:47

引用:
原帖由 Jarjarlam 於 2020-12-4 03:55 PM 發表
香港真的變了很多,靜靜地改變,每天看到的新聞都很奇怪,無差別襲擊可以變成勢均力敵,政府可以隨便DQ民選議員,國安法落實後,開始秋後算賬,好多走在前線的年青人都被審刑,黎生涉嫌犯欺詐案,但要用負責國安的法 ...
你可以想想誰做成的, 反對意見一直都在立法會, 例如華叔, 舊民主派.  但越玩越過份, 佔中在前, 已沒有法紀, 但中央還是容忍的.
黑暴的素球, 中央仍是忍, 把移交徒犯的法例切回.  現在黑暴勾結外國想攪散香港, 這能忍嗎?
即是口頭小你娘親你忍, 惡人見你冇反應, 真係去你家推你娘親在大堂當眾小, 還要你做觀眾, 你能忍嗎?  以武制武是唯一出路
作者: 烈火雄雄     時間: 2020-12-4 16:51

引用:
巨嬰就係要魚肉人類,將嬰兒的自我慾望發揮到極點,
巨嬰,成人的身軀啦。
作者: kwailo1233789     時間: 2020-12-4 16:52

預測梁天琦放監冇幾耐會被消失。
作者: 呼吸也會肥的人     時間: 2020-12-4 16:58

引用:
的確是,所以亞爺出手對付亂港賣國賊。曱甴暴徒破壞別人財物,私了放火打人,撘地鐵唔比錢,迫人認同咁無賴是人類嗎?好明顯不是人,連畜牲都會有良心,曱甴所謂良心是破壞。那麼普通市民是任由你班曱甴魚肉,自私精
作者: SIG226     時間: 2020-12-4 17:01

貪生怕死下賤之徒,睇佢對死人三白眼mk 2都知又係一隻卑鄙狗賊🙄️做男人都冇擔當!學人搞革命但就更加重視自己條命!垃圾縮頭龜🐢黑政渣許痴瘋,咁就一世掛上個龜名俾人恥笑!
作者: 阿聞     時間: 2020-12-4 17:02

講得好.
作者: zambot3     時間: 2020-12-4 17:07

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-12-4 02:15 PM 發表
英殖時代,一路都無培育過政治人才,亦唔想殖民地之民講政治,只係臨回歸先推出議會制,所以香港人呢啲只係小學雞政治,流於空泛、口號化。
但某啲香港人又覺得自己智慧超凡,熱衷政治,但又無搞政治之氣魄、經驗,以為革命真係咁易,結果將自己、香港推向絕路!
最on9係,回歸後攪個通識科去培育年青人了解政治,最後變成年青人被曲解政治,個個走上街頭去抗爭。
作者: jtkexx     時間: 2020-12-4 17:18

引用:
不知道你有意無意, 理性不理性。
巨嬰是只是一個比喻, 事實上他們全部都已是的成年人。

但請你看清楚是什麼人在過去一年將香港變成一個陌生, 普通市民人人自危的地方?
是什麼人蠱惑人心, 將別人的孩子 (不是自己孩子) 推上前線, 而家就一個二個拍拍籮柚走人?
是什麼樣的議員有會唔開, 聲言要癱瘓議會, 然後仲厚顏要糧支?
是什麼樣的教師顛覆黑白, 誤人子弟?
是什麼樣的醫護無視專業, 置病人於不理?
是什麼人將一國兩制親自提早結束???

我看到這些新聞, 我同樣覺得很奇怪!!!
作者: man152     時間: 2020-12-4 18:05

引用:
世界萬物有分品種,人也一樣
踩在政府,市民身上
也不能讓你墊高多少
小孩要不到糖吃,就要作賤家人?
政客有利可圖就甜言密語
原來以服務社會市民而參政
當無利可圖,就抺臭扣帽子,污穢不堪
甴曱殺人,放火,私了市民你唔講
今日政府用法律來限制黑暴
鞠躬盡瘁而已
作者: 萬家進擊的弟弟     時間: 2020-12-4 18:16

引用:
原帖由 黑衣是PK 於 2020-12-4 04:47 PM 發表

你可以想想誰做成的, 反對意見一直都在立法會, 例如華叔, 舊民主派.  但越玩越過份, 佔中在前, 已沒有法紀, 但中央還是容忍的.
黑暴的素球, 中央仍是忍, 把移交徒犯的法例切回.  現在黑暴勾結外國想攪散香港, 這能忍嗎?
即是口頭小你娘親你忍, 惡人見你冇反應, 真係去你家推你娘親在大堂當眾小, 還要你做觀眾, 你能忍嗎?  以武制武是唯一出路:smile_ ...
👍👍👍👏👏👏講得好
作者: seikohk     時間: 2020-12-4 18:33

呢排平靜左舒服好多,買定花生啤酒,睇埋点收拾區議會
作者: seikohk     時間: 2020-12-4 18:37

引用:
原帖由 lunlunka 於 2020-12-4 01:11 PM 發表
以前想要既野得唔到,會怪自己唔夠努力。
而家想要既野得唔到,會怪政府唔夠體諒、父母唔夠支持。
成日話以前個年代既人點點點,而家呢個年代既人又點點點;

每個年代都有成功既人,亦有失敗既人;
每個年代既人,都會遇上果個年代既問題。
將犯罪行為歸咎於失敗同埋窮,係每個年代都唔會係合理既理由,
亦唔會令自己變成功。
最好讀中學就分到樓,甘人生至有前途,扑野至有私隱,立刻幸福哂
作者: 返工會暈     時間: 2020-12-4 18:46

我係班曱甴就搵女廁瘋報仇啦
仆街到做逃兵仲要唔講聲
作者: 地獄邊緣的豬🐷     時間: 2020-12-4 19:36

弱智瘋,弱智就弱智啦!巨乜嬰