標題: [政治討論] 中國的話語權爭奪戰 [打印本頁]

作者: derek2020    時間: 2020-12-4 11:09 AM

太久沒上深藍樓, 我都忘記了, 那裡是只能講中國有幾叻有幾勁.  這個觀點, 我就不放那裡了.

無論如何.

中國掘個坑讓澳洲總理跳下去, 炒熱件事讓世人看到西方的虛假, 然後讓中國重定自己的普世價值.

若中國是這個思路, 今次事件是一次很好的嘗試.  但還是走不出中國人自我感覺良好的框框.  其實, 西方媒體一枝筆, 就可以把事情用另一個角度寫出來.

下面是其中一篇西媒文章的觀點.

"趙立堅的挑釁將兩國之間的敵對情緒推向了新高。澳洲在要求對新冠病毒大流行的源頭進行調查上起了帶頭作用,引發了中國對澳洲的諸多不滿,對其採取報復行動,不僅連珠炮似地發出日益嚴厲的威脅,還對從澳洲進口的大量產品進行限制。"

"中國官員這些說法出自一個人們熟悉的劇本。長期以來,中國一直對外界對其在西藏和西部新疆地區的人權記錄的審視感到憤怒。中國經常試圖通過聚焦國外的人權問題來轉移這種批評。"

"人權觀察組織(Human Rights Watch)在一份年度報告中說,中國今年在攻擊批評者方面的努力令人矚目。
「沒有其他政府在削弱能讓其承擔責任的國際人權標準和維權機構上,以如此之大的力度和決心展示自己的政治實力,」該組織執行主任肯尼斯·羅斯(Kenneth Roth)在2020年初寫道。"

"許多澳洲人在這些言論中看到了虛偽。澳洲對本國軍隊的不法行為進行了嚴厲的公開調查,這在世界軍事大國中罕見。與此相比,中國一直不允許對1989年天安門抗議活動的鎮壓進行調查,在那次鎮壓中,數百甚至數千名抗議者在北京遭到殺害。
當局還阻撓外界記載中國鎮壓和大規模拘禁新疆以穆斯林為主的少數民族的努力,前往該地區的記者面臨大量騷擾和監視。"

"中國經常對歪曲本國象徵,如國旗的漫畫和其他圖片做出強烈反應,趙立堅在Twitter上轉發的圖片中,澳洲國旗被用來捆綁那名兒童。"

"不過,外交政策專家說,趙立堅的最新推文為中國長期以來公然蔑視外交禮節的做法設定了新標準。
「以現代外交的標準來看,這是一種精神失常的做法,」雪梨科技大學(University of Technology Sydney)澳中關係研究所所長羅震(James Laurenceson)說。"

"在週一對記者發表講話時,對於在其看來中國在外交政策上近乎幼稚的做法,莫里森似乎感到惱怒。
他說,澳洲已在尋求「以一種成熟的、負責任的方式來解決兩國之間存在的緊張關係」,包括在「我們本國主權問題上,澳洲感覺強烈的問題」。"

https://cn.nytimes.com

以上是西媒的標準, 那中國的呢?

若中國想重定普世價值的標準.  那標準是甚麼呢?  我們沒人權, 但你們也沒有人權, 所以普世價值就是沒人權, 這樣嗎?

就我來說, 中共的文宣, 只是從幼稚園級升格為小學.  由"走自己的路" (就是完全不理別人說甚麼), 到"嗌小朋友交" (搞些二次創作來挑機).  要學習如何爭奪話語權, 中共還有很多路要走.

西方的所謂普世價值是甚麼?  是西方那種程度的民主, 人權, 自由.  中國沒有嗎?  當然不是, 中國只是沒有西方那麼多的民主人權自由而已.  中國的問題, 就是因為我們行一黨專政.  為了一黨專政, 人民不能換個政黨 (沒民主), 中共會打壓想推翻一黨的人民 (沒人權), 會限制想推翻一黨人民的自由 (沒自由).  所以, 除非中國不再行一黨專政, 否則這沒有甚麼好辯的, 因為, 用西方的標準, 中國就是沒有民主人權自由.  在這個框架下, 無論你要大談西方如何虛偽, 西方也一樣會殘殺普通人, 在他們眼, 中國也高尚不到那裡去.

而另一個大問題, 是文革和六四.  是的, 到現在, 這還是世界對中共的最大負面印象 (就像中國人忘不了日本侵華, 世界忘不了德國二戰罪行).  但是, 中國已向世界說明概往不疚, 德國也為二戰深刻反省, 相對於後者, 中國還是流於"不能提", "沒有死過人".  在西方眼中, 這就是一隻永遠的"痛腳".

中國要重定普世價值, 有幾個重點.

1. 不是世界第一, 你說甚麼也是自說自話.  美國的價值能成為"普世"價值, 是因為, 當年的美國, 是世界第一.  大家都想像美國那麼強大, 那麼繁榮.  所以, 美國宣揚的東西, 才會有人跟隨, 才會"普世".  當中的重點, 是"仰慕".  李+X比你有錢, 你才會想去學怎樣做才能變成第二個李+X.  若你比我還要窮, 你的那一套有甚麼學習的價值?

所以, 中國一日沒給人"先進", "發達", "繁榮"國家的形象, 沒有人想跟隨你, 仰慕你, 你的價值觀就不可能"普世".

2. 符合人性.  西方價值觀, 是重視個人利益.  甚麼都是以"我"行先.  政府是為了服務人民, 人民不喜歡可以換個政府, 政府會保障人民的財產, 政府的權力受人民約束, 政府的政策可以由人民集體決定 (公投), 公職人員犯錯要下台, 政府也可能被累及要倒台.  這種"人民大, 政府細"的價值觀, 是最符合人性, 所以人才會樂意接受.

3. 你要有自己的賣點.  不斷批評, 你也不過是和我一樣.  只會令對方反感.  不會令對方接受自己的想法.  中國要重定普世價值, 就是要西方認同自己的價值觀.  那中國要sell甚麼?  

中共承不承認也好, 中國就是沒有(西方那麼多)民主人權自由.   你拼命反駁, 新疆沒有集中營, 打壓香港人只因為他們要獨立云云, 事實還是一樣.  因為只要你是行一黨, 一黨就是沒民主人權自由, 這沒有甚麼好辯的.  你說, 中國是行自己的路, 那中國這條路有甚麼比西方價值觀優越之處?  又可這樣說, ok, 中國就是沒民主自由人權, 那用這些東西, 可以換來甚麼?  那個比民主自由人權還要好上一百倍的東西是甚麼?  值得西方放棄民主人權自由去爭取?  你要重定普世價值, 那中國的價值, 好在那裡?  中國能說得出嗎?

總的而言, 中國的話語權爭奪能力, 還是很弱.  或者, 在國家發展上, 中國是找到了一條可行的新路.  但在話語權上, 中國還只是在西方的框框上摸索著, 但就像貿易, 定價權一樣, 你必須要離開西方的遊戲規則, 才會找到出路.

作者: robin09    時間: 2020-12-4 11:22 AM

美國的話語權的根本是美國強大繁榮,宣揚的“美國價值觀”是建基于美國的強大發達的硬實力之上。
世界人民因为仰慕美国的富强,从而对美国价值观深信不疑,有宗教般的虔诚,尽管有时候陷入迷惑,因为美国的所作所为经常和其宣扬的“美国价值观”背道而驰,但大多数世人会自己找借口为美国的行为开脱(偶然,意外,少数坏人干的,不完美的瑕疵)。
扭轉話語權,鼓舞質疑者的唯一正道,就是中國也發達強大,甚至超過美國。
才能把“美國價值觀”從宗教般只要信不要問的“神台"上拉下來。
發展是硬道理,中國不斷在各個領域追上和超越美國,世界人民甚至很多美國人也會質疑“美國價值觀”,不再盲目信仰。

作者: breadstick    時間: 2020-12-4 01:15 PM

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-12-4 11:09 AM 發表

太久沒上深藍樓, 我都忘記了, 那裡是只能講中國有幾叻有幾勁.  這個觀點, 我就不放那裡了.

無論如何.

中國掘個坑讓澳洲總理跳下去, 炒熱件事讓世人看到西方的虛假, 然後讓中國重定自己的普世價值.

若中國是這個思路, 今次事件是一次很好的嘗試.  但還是走不出中國人自我感覺良好的框框.  其實, 西方媒體一枝筆, 就可以把事情用另一個角度寫出來.

下面是其中一篇西媒文章 ...
你第一點已經錯了!

澳洲軍人是公義問題,
是澳洲總理水平低.
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-4 01:32 PM

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-12-4 11:09 AM 發表

無論如何.

沒有甚麽所謂話語權之戰
係道德價值之戰
毛賊公當日話有核彈才有話語權
大把國家都冇核彈
根本都冇人唔俾佢講嘢
有咗核彈咪又係話冇話語權~
賊眉賊眼講埋呢歪理食c屙飯
赤共嘅“話語權”就係唔俾人講嘢咁解
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-4 01:35 PM

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-12-4 01:15 PM 發表

你第一點已經錯了!

澳洲軍人是公義問題,
是澳洲總理水平低.
澳洲總理水平低係心虛俾人挖苦動氣而已
公開獨立調查追究已經贏集權嘅中国幾條街
中国官方只是tzip而已,做啲小報副刋做嘅嘢
作者: breadstick    時間: 2020-12-4 01:36 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-4 01:35 PM 發表

澳洲總理水平低係心虛俾人挖苦動氣而已
公開獨立調查追究已經贏集權嘅中国幾條街
中国官方只是tzip而已,做啲小報副刋做嘅嘢
你乜水?
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-4 02:21 PM

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-12-4 01:36 PM 發表

你乜水?
澳洲就冇土著再教育營
軍隊醫院亦冇非法移殖人體器官勾當
作者: breadstick    時間: 2020-12-4 02:23 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-4 02:21 PM 發表

澳洲就冇土著再教育營
咁澳洲有無聞酸狗
作者: 陳嘉滿    時間: 2020-12-4 02:39 PM

你有幾點講得唔錯,例如要符合人性,呢一樣嘢喺肯定嘅。但喺成篇嘢仲未講中最重要嗰一點。

中共要收買的對象是「非西方人」,它的一切説話是對着非西方人説的,而西方人收買的對象是全世界,聽懂了沒有?中共的世界從來沒有為西方人預留位置,所以它的價值觀一定不會是普世的,除非西方人有一日全部突然消失。聽懂了沒有?正正因为如此,中共會打着「反殖民、反白人至上、反資本」的旗號,這些全部是衝着西方人而來,這在受西方人欺压的非西方人耳中聽來很是受落,但西方人對此卻很反感,因为你是在针对他们,你在破坏他们的生計。

你再看看西方價值觀都是些甚么?「自由」,誰不愛自由,連共产党员都愛自由,不是的話他们不會為自己的美国簽証被取消呱呱叫。「民主」,中國憲法就寫明中國是共和民主國家。「人權」,難道共产党员不是人?所以西方價值觀是「普世」的,是説給所有人聽的,而中共價值觀是有對象性的,是説給非西方人聽的,這就是重點。
作者: 甚麼都沒有    時間: 2020-12-4 02:54 PM

西方所謂民主自由人權根本都系呃人,民主選舉可以造假舞弊,口講自由但就到處打壓其他人既自由,人權更只限精英同權貴先有,但西方勝在夠無恥,可以將d大話當作常識不斷宣傳,令大多數人信以為真

所以中國要反擊就必須要揭穿西方既大話,但一日國際輿論仍然被西方掌控,中國可以做既都系有限
作者: 陳嘉滿    時間: 2020-12-4 03:07 PM

中共要想建立自己的普世價值,它必须做到八面玲瓏,為每一個人都留有位置,這樣的話才會成功。反而與中國是否世界一哥無必然關係。
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-4 03:13 PM

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-12-4 02:23 PM 發表

咁澳洲有無聞酸狗
共狗粉蛆散佈世界各地噴糞
作者: breadstick    時間: 2020-12-4 03:16 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-4 03:13 PM 發表

共狗粉蛆散佈世界各地噴糞
咁攪笑
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-4 03:28 PM

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-12-4 03:16 PM 發表

咁攪笑
共狗聞酸係有組織国家編制訓練有錢收大規模件工制產業鏈嚟
作者: breadstick    時間: 2020-12-4 03:29 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-4 03:28 PM 發表

共狗聞酸係有組織国家編制訓練有錢收大規模件工制產業鏈嚟
真的嗎?
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-4 03:41 PM

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-12-4 03:29 PM 發表

真的嗎?
成立5毛戰隊打好輿論戰說好中国故事係黨嘅生死存亡政治安全
假的嗎?

【五毛戰隊】強國擴建網軍下令大學招兵買馬
https://hk.appledaily.com/china/20160409/3VAY3T3NLF7LOIBDHDFGBRYDTM/
作者: 雨點子    時間: 2020-12-4 05:03 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-4 15:41 發表

成立5毛戰隊打好輿論戰說好中国故事係黨嘅生死存亡政治安全
假的嗎?

https://hk.appledaily.com/resizer/L1cJPT_Hg2Lc8KquXD6pa4yUx_0=/190x106/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/Y7DB3TLIIUJYDPDCEQWIU57VOU.jpg
法轮公学员又想学中共,又唱中共?
作者: maldini1967    時間: 2020-12-4 07:48 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-4 02:21 PM 發表

澳洲就冇土著再教育營
澳洲緊係無土著教育營,俾大陰屠殺嘛!
十八世紀時,歐洲人來到這裏,強迫土著人離開他們的領土。由於土地與生活資源的衝突,而土著人原始的武器根本無法抵抗外來的侵略,至少有2萬土著人死於土地的衝突,許多土著人淪為奴隸。正當殖民者和土著人的矛盾日益尖銳的時候,英國政府下令要以暴力對暴力,大屠殺開始後,手無寸鐵的土著人被當作了「害蟲」。直到20世紀40年代,土著的頸鏈才被淘汰。直到20世紀60年代,他們在一些地區還會被使用。
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-4 08:50 PM

引用:
原帖由 雨點子 於 2020-12-4 05:03 PM 發表

法轮公学员又想学中共,又唱中共?
煩請介紹
等細佬搵返些少
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-4 08:53 PM

引用:
原帖由 maldini1967 於 2020-12-4 07:48 PM 發表

澳洲緊係無土著教育營,俾大陰屠殺嘛!
十八世紀時,歐洲人來到這裏,強迫土著人離開他們的領土。由於土地與生活資源的衝突,而土著人原始的武器根本無法抵抗外來的侵略,至少有2萬土著人死於土地的衝突,許多土著人淪為奴隸。正當殖民者和土著人的矛盾日益尖銳的時候,英國政府下令要以暴力對暴力,大屠殺開始後,手無寸鐵的土著人被當作了「害蟲」。直到20世紀40年代,土著的頸鏈才被淘汰。直到20世紀60年代,他 ...
18世紀?
赤共幾千年掠地屠殺你唔講?
有傳當年馬卓安來華就係咁顏射領導:
the world is judged by today's standards not that of yeaterday's!
作者: maldini1967    時間: 2020-12-4 09:01 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-4 08:53 PM 發表

18世紀?
赤共幾千年掠地屠殺你唔講?
有傳當年馬卓安來華就係咁顏射領導:
the world is judged by today's standards not that of yeaterday's!
赤共有耐歴史?幾千年?
作者: ONZ...    時間: 2020-12-4 09:51 PM

咪撚玩啦 澳洲係要求繞過who 入中國調查 我發覺全世界新聞報導都唔提呢點
作者: ONZ...    時間: 2020-12-4 10:07 PM

ABC比人搜完 記者比人拉埋告洩露國家機密 仲好意思話自願公開
仲有自己惡行毫不著墨 只係不停著重自己公平公開 講到尾根本無當過阿富汗啲人命係命
作者: 強項出口術    時間: 2020-12-4 10:52 PM

仲話語權?祖國再咁搞落去....遲啲連發言權都冇
作者: DanRicky    時間: 2020-12-4 11:02 PM

https://youtu.be/8mEg3Kc3OZ0
作者: 強項出口術    時間: 2020-12-4 11:16 PM

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-12-4 02:39 PM 發表

你有幾點講得唔錯,例如要符合人性,呢一樣嘢喺肯定嘅。但喺成篇嘢仲未講中最重要嗰一點。

中共要收買的對象是「非西方人」,它的一切説話是對着非西方人説的,而西方人收買的對象是全世界,聽懂了沒有?中共的世界從來沒有為西方人預留位置,所以它的價值觀一定不會是普世的,除非西方人有一日全部突然消失。聽懂了沒有?正正因为如此,中共會打着「反殖民、反白人至上、反資本」的旗號,這些全部是衝着西方人而來,這 ...
中肯的說,自由、民主、人權,祖國唔係冇,只不過有一條底線,就是不能觸碰一黨專政,分裂國土;正如美國的底線就是美元霸權,不能共佔。

話語權對誰說其實並不重要,重要的是能否得到確認和落實,得不到的,說什麼都沒有意義。
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-5 10:23 AM

引用:
原帖由 ONZ... 於 2020-12-4 10:07 PM 發表

ABC比人搜完 記者比人拉埋告洩露國家機密 仲好意思話自願公開
仲有自己惡行毫不著墨 只係不停著重自己公平公開 講到尾根本無當過阿富汗啲人命係命
你唔關心你国軍隊殺自己人
去關心别國軍隊殺外國人?
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-5 10:25 AM

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-12-4 11:16 PM 發表

中肯的說,自由、民主、人權,祖國唔係冇,只不過有一條底線,就是不能觸碰一黨專政,分裂國土;正如美國的底線就是美元霸權,不能共佔。

話語權對誰說其實並不重要,重要的是能否得到確認和落實,得不到的,說什麼都沒有意義。
中国真民主最自由人權最好法治国家
係人都有歌頌領導嘅言論集會出版自由
同北韓1樣
作者: 強項出口術    時間: 2020-12-5 10:37 AM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-5 10:25 AM 發表

中国真民主最自由人權最好法治国家
係人都有歌頌領導嘅言論集會出版自由
同北韓1樣
朝聞道,夕死可矣。謝過痙攣兄賜教!
作者: jkl702606    時間: 2020-12-5 10:43 AM

引用:
原帖由 maldini1967 於 2020-12-4 09:01 PM 發表

赤共有耐歴史?幾千年?
嘻嘻,你咁撚得閒同個痴瘋辯論😂
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-5 11:12 AM

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-12-5 10:37 AM 發表

朝聞道,夕死可矣。謝過痙攣兄賜教!
口術兄講吓所謂美元霸權就=赤共可以極權鐵腕侵犯人權我聽見又夠想死啦~
不過芝麻仁好多咁思考方法並在網上互相reinforce,所以冇1個係蘑菇
作者: 陳嘉滿    時間: 2020-12-5 01:41 PM

完全唔理人感受,亦對自然法则毫无認識,甚至不屑一顾,固执地要行自己果套價值觀,堅持一啲無稽的信念,喺根本不可能成功。

嗰世界唔喺咁玩㗎,我希望你地明白。
作者: mickyhon    時間: 2020-12-5 01:51 PM

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-12-4 02:39 PM 發表

中共要收買的對象是「非西方人」,它的一切説話是對着非西方人説的,而西方人收買的對象是全世界,聽懂了沒有?中共的世界從來沒有為西方人預留位置,所以它的價值觀一定不會是普世的,除非西方人有一日全部突然消失。聽懂了沒有?正正因为如此,中共會打着「反殖民、反白人至上、反資本」的旗號,這些全部是衝着西方人而來,這 ...
哈哈,師兄,在下终於對閣下所言有相同點了。。。
無錯中國從來都無想過做世界的霸主,只想造就(人類生命共同體)的大業,希望全人類明白到地球只得一個,需要全人類一同守護。。。
十一月四日,國家主席習近平在會議中多次說出(人類生命共同體)的重要性,而此議題並不是口號,中共中央在習近平講話前巳是積極推動中。。。
西方國家的所謂(普世)價值觀是只限於他們鬼畜界的(普世)。。。
而中國提出的(共同體)是共榮共抗共對(地球)即將面對的所有(苦樂)。。。
作者: 陳嘉滿    時間: 2020-12-5 03:27 PM

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-12-5 01:51 PM 發表

無錯中國從來都無想過做世界的霸主,只想造就(人類生命共同體)的大業,希望全人類明白到地球只得一個,需要全人類一同守護。。。
十一月四日,國家主席習近平在會議中多次說出(人類生命共同體)的重要性,而此議題並不是口號,中共中央在習近平講話前巳是積極推動中。。。
西方國家的所謂(普世)價值觀是只限於他們鬼畜界的(普世)。。。
而中國提出的(共同體)是共榮 ...
你不明白,我問你一個問題,將大白鯊和普通魚放在同一個水缸養,説要構建「魚類命運共同體」,最後會發生甚麼事情?
作者: 陳嘉滿    時間: 2020-12-5 03:41 PM

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-12-5 01:51 PM 發表

而中國提出的(共同體)是共榮 ...
告诉你,最后普通魚一定會俾條大白鯊咬死。我説要為所有人預留位置就是這個意思,你要明白世界上有好多種人,唔喺你以为個個一樣,你要為不同人設想一下,找到平衡點,你才会成功。
作者: 陳嘉滿    時間: 2020-12-5 03:47 PM

大白鯊的天性就是要咬人的,但你因为某啲信念,偏偏當無一回事,仲欺骗自己大白鯊喺善良㗎,佢會改過自身㗎。你咪自己揾自己笨。
作者: 強項出口術    時間: 2020-12-5 04:17 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-5 11:12 AM 發表

口術兄講吓所謂美元霸權就=赤共可以極權鐵腕侵犯人權我聽見又夠想死啦~
不過芝麻仁好多咁思考方法並在網上互相reinforce,所以冇1個係蘑菇
Cramp 到想死就唔好畏疾忌醫,要面對現實,及早治療。
今時今日全球有邊處淨土唔受美元蹂躪?近代歷次金融風暴邊次唔係由美元引起?香港成日話樓價高企地產霸權,唔好話你唔知係由美國不停發債換美元濫發毫無關係?
美元不單冇民主,冇不使用自由,兼侵犯人權,日日要為佢打工,日日被佢抽佣,你甘心做咗美元奴隸,仲要為佢歌功頌德先恐怖....醒醒啦!
作者: 強項出口術    時間: 2020-12-5 04:38 PM

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-12-5 03:41 PM 發表

告诉你,最后普通魚一定會俾條大白鯊咬死。我説要為所有人預留位置就是這個意思,你要明白世界上有好多種人,唔喺你以为個個一樣,你要為不同人設想一下,找到平衡點,你才会成功。
問題在呢個魚缸除咗有大白鯊之外,仲有Killer whale,佢最大嘅天敵就係嘈音,所以更顯出話語權之重要。
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-5 06:40 PM

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-12-5 04:17 PM 發表

Cramp 到想死就唔好畏疾忌醫,要面對現實,及早治療。
今時今日全球有邊處淨土唔受美元蹂躪?近代歷次金融風暴邊次唔係由美元引起?香港成日話樓價高企地產霸權,唔好話你唔知係由美國不停發債換美元濫發毫無關係?
美元不單冇民主,冇不使用自由,兼侵犯人權,日日要為佢打工,日日被佢抽佣,你甘心做咗美元奴隸,仲要為佢歌功頌德先恐怖....醒醒啦!
美元係1個貨幣
有咩民唔民主?
羽毛倫
金融風暴係因為亞洲貨幣賭白頭片水退冇著褲
你絶對可以唔用美元,冇人逼你用
係你自己要享受參與美帝帶領發展建立嘅1切1切規則基建秩序科技文明文化上游價值
唔好話人蹂躪你侵犯你人權
香港表面低稅
其實地產佬幫政府收仲大小通吃
公務員不事生產純粹抽水但全宇宙最高人工
又唔見其他國家要咁?
社會結構財富分配絶對係內政管治問題
邊個蹂躪你侵犯你人權冤有頭債有主
作者: anson2004    時間: 2020-12-5 06:57 PM

現實係民主國家無人信你共產黨
作者: wilsonkf    時間: 2020-12-5 08:54 PM

引用:

澳洲就冇土著再教育營
澳洲直接殺, 洗鬼再教育.

美國都係.

殺剩少少先捧出黎講人權.

幾時兩地既原住民人口去返二三百年水平前再講.

維吾爾人? 人口歷史新高, 生活水平歷史新高

你知有D 笨七有圍牆既地方都叫再教育營. 咁香港都有幾百座. 大部份中小學都有圍牆.
仲有美國領事館. 一樣都有圍牆. 仲有大把CCTV, 真係守衛森嚴. 你有無入去過接受再教育呀? 你D 咁既水平, 做走狗都唔掂啦.

作者: wilsonkf    時間: 2020-12-5 08:57 PM

引用:
原帖由 anson2004 於 2020-12-5 06:57 PM 發表

現實係民主國家無人信你共產黨
你口中所謂既民主國家, 人口加埋都無中國一半咁多.
作者: GPR    時間: 2020-12-5 08:58 PM

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-12-5 03:47 PM 發表

大白鯊的天性就是要咬人的,但你因为某啲信念,偏偏當無一回事,仲欺骗自己大白鯊喺善良㗎,佢會改過自身㗎。你咪自己揾自己笨。
真可憐,活著在自己的幻想世界裏面🤔
作者: GPR    時間: 2020-12-5 09:00 PM

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-12-5 01:41 PM 發表

完全唔理人感受,亦對自然法则毫无認識,甚至不屑一顾,固执地要行自己果套價值觀,堅持一啲無稽的信念,喺根本不可能成功。

嗰世界唔喺咁玩㗎,我希望你地明白。
可憐的傢伙😳
作者: 陳嘉滿    時間: 2020-12-5 10:35 PM

引用:
原帖由 GPR 於 2020-12-5 08:58 PM 發表

真可憐,活著在自己的幻想世界裏面🤔
做乜柒你講嘢咁撚似死黑鬼,一聽就知你喺智障人仕。

作者: kit05hk    時間: 2020-12-6 12:50 AM

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2020-12-4 02:54 PM 發表

西方所謂民主自由人權根本都系呃人,民主選舉可以造假舞弊,口講自由但就到處打壓其他人既自由,人權更只限精英同權貴先有,但西方勝在夠無恥,可以將d大話當作常識不斷宣傳,令大多數人信以為真

所以中國要反擊就必須要揭穿西方既大話,但一日國際輿論仍然被西方掌控,中國可以做既都系有限
我一早已話左澳洲選舉前已經私下協商邊個黨拿邊個區議席,唔會真是數票,直播每區點票情况係假象,又冇人信。
作者: kit05hk    時間: 2020-12-6 12:52 AM

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2020-12-4 02:54 PM 發表

所以中共好努力地影響西方傳媒。
作者: kit05hk    時間: 2020-12-6 12:53 AM

引用:

澳洲就冇土著再教育營
人食人都有。
作者: kit05hk    時間: 2020-12-6 12:58 AM

引用:
原帖由 ONZ... 於 2020-12-4 10:07 PM 發表

所以呢D國家真是要有記者監督政府,中國就不用,因為中共官員係真心為人民服務,所以傳媒不用扮演監察角式,只需要宣揚政府政策。
作者: wilsonkf    時間: 2020-12-6 01:19 AM

樓主, 你仍係有奴才心態.

話語權最終係由實際成效決定.
西方社會一開始話中國封城損害自由, 結果呢? 話語權仲係唔係度?

真係要奪得話語權, 不外乎直擊西方制度既死穴. 並用實際行動回應西方既批評.
西方話獨裁制度易貪污? 咁就用自己既方法消滅貪污.
西方話少數民族受逼害? 咁就用自己既方法幫少數民族提升生活水平.

記住, 所有野都係睇最終效果, 唔係睇意識形態.
西方自己吹果套行得通, CIA 洗鬼係冷戰時不斷推翻有親蘇傾向既民選領袖?
蔣介石, 蘇哈托, 馬可斯, 吳廷琰, 皮諾切特 ... 都係美國扶出黎, 全部都係獨裁者.
真係埋身肉搏果時, 民主條撚. 對美國利益有害, 話之你點樣選出黎啦.

黃人點解仆街, 因為佢地根本無成事既邏輯. 淨係識講意識形態.
只係講意識形態, 基本就係惡性競爭, 雙輸, 不過執迷不悔果邊一定輸死.

作者: M13l1n    時間: 2020-12-6 10:37 AM

公平來說, 我覺得每個國家都不應該圈點其他國家的內政,正如你鄰居不應對你家中事務說三道四一樣. 大陸很少干涉其他國家內政, 這次大陸的做法說明可能到了忍無可忍的地步, 這個可以理解.
  1. 美國的"普世"價值, 是時勢造成的. 美國二次大戰, 只售賣軍火給中國和其他地方, 直至珍珠港被炸才參戰, 跟住用不恥嘅手段棄黃金用美金, 先至會造成今日嘅強勢. Youtube大把有得睇.
  2. 西方價值觀, 是重視有錢人利益. 政黨係為有錢人同捐獻做事. 窮人嘅所謂投票權, 只係得個樣睇. 美國最近政客都話點票機有問題. 所謂嘅公平只有佢哋知. 唔好人哋話乜你就信乜.
  3. 什麼叫普世價值? 就以疫情為例, 邊個國家以人民為先, 處理疫情大家有目共睹. 戴口罩視為侵犯人權. 結果影響民生社會. 咁影響其他人人權又點計? 人哋話新疆有集中營, 你就信有集中營. 有Youtube新疆自己人夠話冇呢件事. 咁又點計? 西方人壓迫本地印第安人條數又點計? 有乜嘢證據只係信其中一方? 而家世界有許多Fake news. 要用個腦諗諗. 不可盡信.

總的而言, 人人都有把口, 人人都可以做Youtuber. 事實只可以用親眼睇. 時間可以做證. 正如世界先前一直話病毒來自武漢中國, 而家又有科學家話來自意大利和美國. 聰明人用個腦諗嘢, 唔好畀人掹住個鼻走.

作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-6 10:39 AM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-5 08:54 PM 發表

澳洲直接殺, 洗鬼再教育.

美國都係.

殺剩少少先捧出黎講人權.

幾時兩地既原住民人口去返二三百年水平前再講.

維吾爾人? 人口歷史新高, 生活水平歷史新高

你知有D 笨七有圍牆既地方都叫再教育營. 咁香港都有幾百座. 大部份中小學都有圍牆.
仲有美國領事館. 一樣都有圍牆. 仲有大把CCTV, 真係守衛森嚴. 你有無入去過接受再教育呀? 你D 咁既 ...
人生於世有幾多知己,多少友誼長存

今日别離相握手,友誼常在心裏

作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-6 10:39 AM

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 12:53 AM 發表

人食人都有。
赤共咪1樣
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-6 10:43 AM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 01:19 AM 發表

西方社會一開始話中國封城損害自由, 結果呢? 話語權仲係唔係度?

真係要奪得話語權, 不外乎直擊西方制度既死穴. 並用實際行動回應西方既批評.
西方話少數民族受逼害? 咁就用自己既方法幫少數民族提升生活水平.

...
奴才心態係以做奴做9為最高價值
內政係最高原則
别國人吃人都唔關你事
沒有任何更高的人類/文明價值
作者: wilsonkf    時間: 2020-12-6 10:47 AM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 10:43 AM 發表

奴才心態係以做奴做9為最高價值
內政係最高原則
别國人吃人都唔關你事
沒有任何更高的人類/文明價值
更高價值係做出黎, 唔係吹出黎.

比如話, 蘇聯由建立到倒台, 西方國家既工人每日做十幾個鐘變到做八個鐘.
作者: kit05hk    時間: 2020-12-6 11:10 AM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 10:39 AM 發表

赤共咪1樣
証據?
作者: kit05hk    時間: 2020-12-6 11:12 AM

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 12:50 AM 發表

我一早已話左澳洲選舉前已經私下協商邊個黨拿邊個區議席,唔會真是數票,直播每區點票情况係假象,又冇人信。
疫情一樣作假。墨爾本人口咁多,怎可能超過一個月冇確診?又不是行中共果套模式。
作者: 強項出口術    時間: 2020-12-6 11:17 AM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 01:19 AM 發表

...
Wilson師兄,坦白的分析,你說:話語權最終係由實際成效決定,所有野都係睇最終結果,唔係睇意識形態。

正所謂:法無正念必成惡法,語無正語必成誑語。

話語權,是否有話語的權力,做到一槌可以定音,講嘅係認受性;話語嘅內涵能否得到確認同落實,基本上講嘅係睇對方會唔會接受同執行。

而你講嘅實際成效,只不過係講權力累積其中一種元素,而呢個元素,又係要講對方相唔相信你所講嘅或所表現嘅係一個事實。自己信自己,係對幫助爭奪話語權毫無意義。

另外共產黨最在意的正正就是"意識形態"。

今日祖國外交政策來個180度大轉變,就是意識到過往韜光養晦已不合國情,為了偉大復興,習主席說:從今過往後,不再「落後就要挨打,貧窮就要挨餓,失語就要挨罵」,目前祖國已經解決前二種情況,眼下必須解決挨罵的問題,所以戰狼外交,橫空出世,犯我中華者,雖遠必誅。

但對於這樣的轉變,對於爭奪語語權有沒有幫助,拭目以待,否則就淪為誑語。

最後我睇唔到你話樓主Derek 有奴才心態,樓主內文最後一句,建議 ”祖國必須要離開西方的遊戲規則, 才會找到出路。” 試問奴才邊會叫人離開主子,另投懷抱?

時事分析,最忌預設立場,我只係有碗話碗 ,有碟話碟。冒犯之處,多多見諒。
作者: kit05hk    時間: 2020-12-6 11:22 AM

引用:
原帖由 M13l1n 於 2020-12-6 10:37 AM 發表

公平來說, 我覺得每個國家都不應該圈點其他國家的內政,正如你鄰居不應對你家中事務說三道四一樣. 大陸很少干涉其他國家內政, 這次大陸的做法說明可能到了忍無可忍的地步, 這個可以理解.
  1. 美國的"普世"價值, 是時勢造成的. 美國二次大戰, 只售賣軍火給中國和其他地方, 直至珍珠港被炸才參戰, 跟住用不恥嘅手段棄黃金用美金, 先至會造成今日嘅強勢. Youtube大把有得睇.[* ...
有些人混淆左,把中國在西方國家培植親華勢力等同滲透。咁多中國人移民西方,中國維護這些海外華人的權利冇唔啱。同埋有些野係真理,不用在大學課堂上辯論,所以內地學生在外地抗議他們的教授以學術自由為名去辯論某些中國問題係冇錯。
作者: wilsonkf    時間: 2020-12-6 11:24 AM

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-12-6 11:17 AM 發表

Wilson師兄,坦白的分析,你說:話語權最終係由實際成效決定,所有野都係睇最終結果,唔係睇意識形態。

正所謂:法無正念必成惡法,語無正語必成誑語。

話語權,是否有話語的權力,做到一槌可以定音,講嘅係認受性;話語嘅內涵能否得到確認同落實,基本上講嘅係睇對方會唔會接受同執行。

而你講嘅實際成效,只不過係講權力累積其中一種元素,而呢個元素,又係要講對方相唔相信你所講嘅或所表現嘅係一個事實。自己 ...
個個國家都係自我感覺良好架啦。樓主認為西方國家果種"自我感覺"高自己一等,咪就係奴才心態。

你知點解我講實效?實效,你估只係改變自己就算?外國政府原先反對封城,宜家呢?呢D就係話語權。

蘇聯由建立到滅亡,對立陣營既工人由日做十幾個鐘變日做八九個鐘。呢D就係話語權。

你提倡既事,人地最後不得不做,就係話語權。
早幾年,中國講既係以基建促進經濟發展,歐美以債務陷阱回應,咪放長雙眼睇下點。

作者: kit05hk    時間: 2020-12-6 11:26 AM

引用:

...
我係中國一定問返英美澳纽,咁你地又封城?尤其墨爾本,封城範圍之大,時間之長,係世界第一。你封到當地中國人叫苦連天我也未同你算帳。
作者: 強項出口術    時間: 2020-12-6 12:04 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 11:24 AM 發表

個個國家都係自我感覺良好架啦。樓主認為西方國家果種"自我感覺"高自己一等,咪就係奴才心態。

你知點解我講實效?實效,你估只係改變自己就算?外國政府原先反對封城,宜家呢?呢D就係話語權。

蘇聯由建立到滅亡,對立陣營既工人由日做十幾個鐘變日做八九個鐘。呢D就係話語權。

你提倡既事,人地最後不得不做,就係話語權。
早幾年,中國講既係以基建促進經濟發展,歐美以債務陷阱回應,咪放長雙 ...
最後這句:你提倡既事,人地最後不得不做,就係話語權。精要之所在!一語道破!

但用你的封城例子,我又看不見祖國有提倡別國封城的做法,祖國的外交原則,從來不涉別國內政。所以封城的例子用來解釋話語權應該不成立。

另外認為西方國家果種自我感覺高自己一等,就係奴才心態,這點更不敢認同。

92年,祖國改革開放政策前二個月,鄧小平同志出訪星加坡,之後南巡,發表很多著名講話,其中有一段影響深遠,創造以後幾十年驕人成績。原話係:「出國去看看並且要向各國學習,特別是向新加坡學習。他們有良好的社會紀律和良好的社會秩序,我們應當向他們借鑑,並且比他們管得更好。」

滿招損,謙受益,並不是奴才心態。
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-6 12:22 PM

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 11:12 AM 發表

疫情一樣作假。墨爾本人口咁多,怎可能超過一個月冇確診?又不是行中共果套模式。
証據?
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-6 12:27 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 10:47 AM 發表

更高價值係做出黎, 唔係吹出黎.

比如話, 蘇聯由建立到倒台, 西方國家既工人每日做十幾個鐘變到做八個鐘.
你嘅價值只有吃飯
作者: kit05hk    時間: 2020-12-6 01:11 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 12:22 PM 發表

証據?
就憑他們是罪犯後代
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-6 01:27 PM

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 01:11 PM 發表

就憑他們是罪犯後代
赤共也是匪黨
証據全免了
作者: kim_12346    時間: 2020-12-6 01:29 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 01:27 PM 發表

赤共也是匪黨
証據全免了
反共派就係連中共一條毛都郁唔到

作者: hwho    時間: 2020-12-6 04:02 PM

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 11:22 AM 發表

有些人混淆左,把中國在西方國家培植親華勢力等同滲透。咁多中國人移民西方,中國維護這些海外華人的權利冇唔啱。同埋有些野係真理,不用在大學課堂上辯論,所以內地學生在外地抗議他們的教授以學術自由為名去辯論某些中國問題係冇錯。
中國如果有能力滲透外國政府,即係證明中國已經好強大。但現實根本唔係咁wor。中國收買下外國政治人物,推銷下中國,都只能去到收買情報,保護自己國家的情度。要滲透?講就易
作者: kit05hk    時間: 2020-12-6 04:13 PM

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-6 04:02 PM 發表

中國如果有能力滲透外國政府,即係證明中國已經好強大。但現實根本唔係咁wor。中國收買下外國政治人物,推銷下中國,都只能去到收買情報,保護自己國家的情度。要滲透?講就易
所以我話有些人把兩者混淆。
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-6 06:39 PM

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-12-6 01:29 PM 發表

反共派就係連中共一條毛都郁唔到
先烈89年逼到佢改姓資
終結老人政治,黯然修憲交出軍權
胡耀邦同志可以眼閉
作者: kim_12346    時間: 2020-12-6 08:22 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 06:39 PM 發表

先烈89年逼到佢改姓資
終結老人政治,黯然修憲交出軍權
胡耀邦同志可以眼閉
同你地反共派有關?
作者: hwho    時間: 2020-12-6 08:59 PM

其實係咪將話語權講得太複雜呢!?

香港政治評論好興用倒果為因去批評其他人的評論。點解?因為好用囉,世事好多野係互為因果的,咁講法係好易將自己做錯嘅野,變成別自己係受害者。同時等同問人有雞先定有蛋先一樣,永遠無答案。

話語權的論述,同樣係雞同蛋的關係。究竟是先擁有話語權,之後就有實力提升;定係先有有實力提升,才可擁有話語權!?

在我看來,兩者係互為因果,而且同地緣政治,國家之間實力差距等多種因素有關。當澳洲實力強大,就算澳洲再 PK, 中國講咩都無用.  相反,若澳洲窮到民心不穩,中國講Fake News,都可令澳洲政府下台。

樓主的評論其實就係跟住有實力力的人發放的Fake News走。因為六四,新疆本身係Fake News. 只不過中國唔夠強,民心不穩,一樣可以對政權造成打擊。

講自由,斯洛登爆堅料,點解要通緝佢。講民主,點解美國黑人要到1965年代先有投票權?點解要入共和黨或民主黨先可以選到總統?講人權,點解唔提下當年殺死印度安人?點解有黑奴?點解有殖民地呢樣嘢?掌握左傳媒,掌握左話語權,咪唔提自己反自由反民主反人權囉。根本美國人現在的自由民主人權,係由於有強大經濟同軍事實力,但呢個基礎係靠上幾代侵略其他國家賺到的錢而建立的(係殖民地戰爭中得到好多利益同資源,而黑人同殖民地亦提供左好多廉價勞動力,而且發左一二戰的戰爭財),。當要建立經濟軍事實力,或防止經濟同軍事被摧毀時,咩民主自由人權都唔會理。當有日
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-6 09:00 PM

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-12-6 08:22 PM 發表

同你地反共派有關?
當年赤共話香港係反共基地
黃雀行動你唔知?
而且當年赤共還未夠所謂“底氣”
以今日嘅喪心病狂王丹應已好似劉曉波下場
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-6 09:11 PM

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-6 08:59 PM 發表

香港政治評論好興用倒果為因去批評其他人的評論。點解?因為好用囉,世事好多野係互為因果的,咁講法係好易將自己做錯嘅野,變成別自己係受害者。同時等同問人有雞先定有蛋先一樣,永遠無答案。

話語權的論述,同樣係雞同蛋的關係。究竟是先擁有話語權,之後就有實力提升;定係先有有實力提升,才可擁有話語權!?

在我看來,兩者係互為因果,而且同地緣政治,國家之間實力 ...
中国人思想總是1塌糊塗
所有嘢永遠冇答案黑等如白
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-6 09:30 PM

咩叫話語權?點先叫有話語權?

谁该为二战负责?波兰政府不满普京文章,称其试图操纵历史_手机 ...
波蘭 普京 (來源:m.sohu.com)
普京让“二战前的波兰领导层为波兰悲剧负责”的表述惹怒了华沙,波兰总理办公室指出,俄罗斯总统的文章是在操纵历史,营造有关第二次世界 ...
m.sohu.com › ...

普京发表万言文章:从历史角度回顾,警告波兰勿成西方反俄 ...
波蘭 普京 (來源:m.sohu.com)
2020年7月2日 — 此外,波兰还以二战受害者的苦逼状,对外喋喋不休地放出不利于俄罗斯的声音,说二战元凶不只是德国,还包括苏联, 当年 ...
Imagetoday.line.me › article › 遭俄總統普...

遭俄總統普京指控「挑起二次大戰」 波蘭總理回擊:別把加害者講成 ...
波蘭 普京 (來源:today.line.me)
2019年12月31日 — 莫拉維茨奇(Mateusz Morawiecki)。(AP). 俄羅斯總統普京日前指控,波蘭必須為第二次世界大戰爆發而負責, 波蘭 ...
Image香港01 - 新聞資訊及生活服務 應用程式 · 已安裝

普京因何再度發怒?弱小棋子猶不懂得強權的規則|香港01|世界說
2020年3月20日 — 美國駐波蘭大使莫斯巴徹( Georgette Mosbacher)此時也火上加油地幫腔波蘭,於Twitter上發聲「親愛的普京總統,希特拉 ...
Imagezh.m.wikipedia.org › wiki › 弗拉基...

普京多次指责波兰对二战爆发负有责任,波兰总理反击:你才改写历 ...
波蘭 普京 (來源:m.ce.cn)
2019年12月31日 — 当地时间周日(12月29日), 波兰总理莫拉维茨基(Mateusz Morawiecki) 发表了一份4页声明,称俄总统普京多次就历史 ...

普京怒批前波兰大使“混蛋”,俄大使被紧急召见-观察者网 - 科技
波蘭 普京 (來源:m.guancha.cn)
2019年12月28日 — (观察者网讯)在普京24日狠批前波兰驻德国大使利普斯基“混蛋和反犹太人的猪”,对欧洲国家企图篡改二战历史表达.
Imagem.mingpao.com › pns › 國際 › article

抗議普京扭曲歷史波蘭杯葛屠猶悼念- 20200124 - 國際- 每日明報- 明報 ...
波蘭 普京 (來源:m.mingpao.com)
2020年1月24日 — 惟波蘭作為奧斯威辛集中營所在地,其總統杜達(圖)拒絕出席活動。他聲言,缺席是對俄羅斯總統普京「扭曲歷史的抗議」 ...
Imagewww.dw.com › 希特勒-斯大林...

希特勒-斯大林条约:普京的历史解读与篡改| 文化经纬| DW | 26.06.2020
2020年6月26日 — 与波兰国际事务研究所所长德普斯基不同,拉兹维诺维兹从普京 的文章中读出了新意。他表示,按照文章说法, " ...
Imagesputniknews.cn › politics

波兰称普京有关二战的言论令人担忧和不解- 俄罗斯卫星通讯社
波蘭 普京 (來源:sputniknews.cn)
2019年12月22日 — 普京12月19日在年度大型记者会上指出,苏联军队1939年是在波兰政府对本国军队失去控制、波兰国内形势混乱 ...

係咪即係講大話嘅能力?
現今資訊自由,你拼命講大話就得架嗱?
作者: wilsonkf    時間: 2020-12-6 09:41 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 12:27 PM 發表

你嘅價值只有吃飯
無飯食, 乜都係假.
你呢D 典型何不食肉糜. 果然係黃絲
唔知點解? 睇下人均資源消耗. 歐美高人地幾多倍?
憑乜野, 你照下鏡, 問下鏡入面條茂利, 憑乜野?

作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-6 09:52 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 09:41 PM 發表

無飯食, 乜都係假.
你呢D 典型何不食肉糜. 果然係黃絲
藍絲都係唔知有意無意被reduce到只有動物本能嘅“人”然後去評論人地先進文明
這裏有兩種人:1種係飽食好死嘅貪得無厭形,佢地深知騎在人民頭上嘅巨大紅利,未必係依附到權力嘅內圈人士,可能只係制度受益者嘅中產而已
另1種係搵朝唔得晚靠權力派蛇齋餅糭歌頌嘅底層愚民,只係施捨得明顯啲咁解
hierarchy of needs就係separate呢兩個程度
作者: wilsonkf    時間: 2020-12-6 09:54 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 09:52 PM 發表

藍絲都係唔知有意無意被reduce到只有動物本能嘅“人”然後去評論人地先進文明
這裏有兩種人:1種係飽食好死嘅貪得無厭形,佢地深知騎在人民頭上嘅巨大紅利,未必係依附到權力嘅內圈人士,可能只係制度受益者嘅中產而已
另1種係搵朝唔得晚靠權力派蛇齋餅糭歌頌嘅底層愚民,只係施捨得明顯啲咁解
hierarchy of needs就係separate呢兩個程度
講緊話語權呀智將.
呢個世界, 窮人多過有錢人好多倍架.
歐美係蘇聯PK後有足足二十年去改變世界. 民主呀自由如果真係掂的話, 只要佢地真心去幫, 又點會唔成事?
結果呢? 嫌非洲難度太大, 印度得啦掛? 咁印度宜家係乜野樣?

唔好話我唔提你. 以前歐美扶持大量獨裁者, 比如話阿拉伯之春落台既埃及總統穆巴拉克.
佢地冷戰果時洗橫手都算了, 蘇聯都崩潰廿年完全無執過手尾, 套價值觀真係work?
歷史,就係一切既總結果,唔該唔好活係井底啦。

當然, 如果你要講針對有錢人既話語權, 你睇下歐美全部都封城, 就知乜事.
第一次封, 懶自由封得唔徹底, 結果又爆, 又要再封過, 死未.
真係有心做既, 三月嚴格封鎖一個月, 乜都搞掂了.

作者: nikonlee    時間: 2020-12-6 10:01 PM

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-12-4 03:07 PM 發表

中共要想建立自己的普世價值,它必须做到八面玲瓏,為每一個人都留有位置,這樣的話才會成功。反而與中國是否世界一哥無必然關係。
美国的叫普世价值??

几亿人啊??

印度加中国加印尼加马来西亚,这几个都不是西方的政治制度
加起来 30亿人,还有中东几亿伊斯兰国家,也不是玩西方那一套

全球六十亿人,西方那10亿人玩紧的政治制度好意思叫"普世"??没野啊嘛!!!1/6人口代表全世界,普咩世,普系边?

不害羞嘛??普区老母,睁开眼,睇睇尼个世界唔该

作者: agentsmiths    時間: 2020-12-7 12:20 AM

引用:

無論如何.

如果澳洲政府真的重視人權的話, 也重視 西方國家的民主和新聞自由的話。

他們為何打算 審判揭發 澳洲軍人在阿富汗罪行 的那名記者, 澳洲政府打算 判那名記者終生監禁。

……………………………………………………………………

澳军丑闻"吹哨人"遭指控,或判终身监禁!近4万民众请愿,呼吁政府撤诉

悉尼印象    2020-12-06   [原文]

连日来,澳军队在阿富汗屠戮平民的丑闻持续发酵。
目前,揭露本案的"吹哨人",记者David McBride
被控5项罪名或被判终身监禁
据报道,澳洲籍的阿富汗律师Arezo Safi发起了一项行动,
请愿呼吁“释放”David McBride,作为修复阿富汗社区与澳大利亚国防军关系的“第一步”。

2014年至2016年,前国防军律师McBride向ABC广播公司提供了澳大利亚士兵涉嫌在阿富汗犯下战争罪的信息,ABC在2017年报道了细节。 次年,McBride被指控5项与国家安全有关的罪行,包括盗窃联邦财产和非法披露联邦文件,最高可判处无期徒刑。 2019年5月的预审中McBride对每项指控都表示不认罪,目前正在等待审判。

11月6日发布的Brereton报告对这些指控进行了审查,报告发现澳大利亚特种部队在阿富汗杀害了39名手无寸铁的囚犯和平民。 Safi女士告诉SBS,她认为McBride应该
“被赞扬而不是受到起诉” “你会感到荒唐,并认为报告发布后,他不需要再面临指控。 
她说,如果我们想修复澳大利亚国防军声誉受损的情况,释放David McBride是要迈出的第一步,。 “我对这件事很有激情,我真的很感激他能够站出来。 “报告中的故事是我们听说过的,但从来没有得到过官方的证实。”

Safi女士说,她感到“被点燃”了,她开始请愿,以“代表澳大利亚阿富汗社区”感谢McBride。 “我们觉得这是修复我们与澳大利亚军方关系的第一步。公开这些报告是他做的正确决定。 四年来,大法官Paul Brereton采访了400多名证人,审查了上万份文件。 最后的报告包括一些指控,高级指挥官强迫初级士兵杀死手无寸铁的俘虏,以便为战斗“牺牲”。他建议将19名现役和退役士兵移交给潜在的起诉对象。 
这份报告的发布受到了在澳阿富汗人的“震惊”,他们说这将给社会留下一个巨大的印记。 “我认为澳大利亚公众真正想要的是透明的信息,而David McBride做到了这一点。” Safi女士说。 “实际上,我认为McBride先生是因为他的勇敢而受到公众的赞扬。这对他很有激励作用,我知道他很高兴,也很感谢所有在请愿书上签名的人。” 这项请愿得到了新州阿富汗社区支持组织的主席Nadir Azami的支持,他认为
撤销指控将标志着“向前迈出重要的一步” “共同体赞扬政府和国防军在调查后采取的行动。我们希望他们坚持完成这一善意,撤销对McBride的指控,因为这将表示政府会在未来支持所有善意的举报。”

报告发布后,澳大利亚国防军总司令Angus Campbell向阿富汗人民表示了“真诚和毫无保留”的道歉。
在报告发布前,阿富汗总统Angus Campbell说,他接到澳大利亚总理Scott Morrison的电话,Morrison “对一些澳大利亚军队的不当行为表示最深切的悲痛”。

编辑:Juni来源:SBS
https://www.sbs.com.au/language/ ... s-36-000-signatures
作者: 強項出口術    時間: 2020-12-7 10:34 AM

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-6 08:59 PM 發表

在我看來,兩者係互為因果,而且同地緣政治,國家之間實力 ...
Hwho兄,不是問題太複雜,只是你想得太簡單。

用因果關係闡釋話語權與實力提升,用雞蛋與雞循環理論做例子,說明認知的基本能力尚需進一步加強,不然無法判斷何謂Fake news.

甲問:話語權怎樣來的?
乙答:話語權是從實力提升出來的。
甲再問:實力提升又怎樣出來的?
乙再答:實力提升是從話語權出來的。

這段對話,覆制於你用雞與雞蛋的例子。
你再想想有沒有什麼問題?
雞與雞蛋是否適合做例子?
作者: derek2020    時間: 2020-12-7 10:58 AM

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2020-12-7 12:20 AM 發表

如果澳洲政府真的重視人權的話, 也重視 西方國家的民主和新聞自由的話。

他們為何打算 審判揭發 澳洲軍人在阿富汗罪行 的那名記者, 澳洲政府打算 判那名記者終生監禁。

澳军丑闻"吹哨人"遭指控,或判终身监禁!近4万民众请愿,呼吁政府撤诉

连日来,澳军队在 ...
幾天沒回來, 竟然有這麼多版的留言, 委實始料不及.

西方是雙重標準, 這是事實, 沒有甚麼好辯的.

我只是覺得, 中國爭奪話語權的能力, 還有很多可以改善的空間.
作者: hwho    時間: 2020-12-7 04:55 PM

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-12-7 10:34 AM 發表

Hwho兄,不是問題太複雜,只是你想得太簡單。

用因果關係闡釋話語權與實力提升,用雞蛋與雞循環理論做例子,說明認知的基本能力尚需進一步加強,不然無法判斷何謂Fake news.

甲問:話語權怎樣來的?
乙答:話語權是從實力提升出來的。
甲再問:實力提升又怎樣出來的?
乙再答:實力提升是從話語權出來的。

這段對話,覆制於你用雞與雞蛋的例子。
你再想想有沒有什麼問題?
雞與雞蛋是否適合做例子?
可能係我表逹得唔好, 亦可能係你理解唔到. 其實我係想話, 你地將簡單的事 - 話語權搞到好複雜.
我想指出, 一個有實力的政府, 係加強自己話語權; 加強左的話語權, 又可以令政府的實力增強. 即單看語語權, 同實力的關係, 係一個互為因果關係. 所以講咩"要有實力先有話語權", 同"要有話語權先有實力"都係唔全面.
蘇聯係二戰前相比西歐並不強大, 但依舊輸出意識形態, 在歐亞各國都有自己的喉舌, 因此到二戰後可以迅速佔領東歐各國, 扶植傀儡政府. 以為話語權只係由其實力而嚟係將事情搞複雜.
話語權就係話語權, 無論由其他實力而來, 還是由自己的文宣而來, 都係話語權, 係無分別的. 話一定要有咩先決條件先可以有話語權根本就係笑話. 澳洲以西方文明國家自居, 但依舊行屠殺平民的惡行, 中國將問題挑出來, 就係要做文宣, 要令對西方政治制度並不十分了解的人心寒 (呢個包括西方國內的國民, 諗下點解英國有少女會加入ISIS啦). 其實一啲問題都無, 話佢咁做有問題的人先有問題.
作者: wilsonkf    時間: 2020-12-7 07:26 PM

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-12-6 12:04 PM 發表

最後這句:你提倡既事,人地最後不得不做,就係話語權。精要之所在!一語道破!

但用你的封城例子,我又看不見祖國有提倡別國封城的做法,祖國的外交原則,從來不涉別國內政。所以封城的例子用來解釋話語權應該不成立。

另外認為西方國家果種自我感覺高自己一等,就係奴才心態,這點更不敢認同。

92年,祖國改革開放政策前二個月,鄧小平同志出訪星加坡,之後南巡,發表很多著名講話,其中有一段影響深遠,創造以後 ...
西方社會既話語權, 講既係意識形態. 點樣令生活更美好? 西式民主自由. 點樣消除戰爭? 民主自由.
佢地將民主從蘇聯果度偷返黎. 扮唔知道自己係冷戰果時扶左幾多獨裁者.
當然啦, 最大問題唔係呢度, 事實上冷戰時候自由世界果套反而係更實在:
經濟自由主義, 只夠用黎推翻個別統治者既有限民主(當然好多國家都只係門面)
當年港督實際上只受英國監督,係香港至高無上,有事頭婆睇住已經當係民主了
唔係話一定得,但起碼有成功例子,亦都知道缺點係邊。

宜家呢套根本就係神學黎, 出乜野結果都可以自圓其說. 仆街了係你國問題, 掂了就歸功民主自由.
根本就係智商測試黎. 再蠢既政府比佢地昆幾鋪, 都醒水, 唔醒水自然會有另一個醒水.
以前講民主時自由就要受限制,個個都自由,有錢佬惡晒,會有民主?炒埋一碟只可以話係等衰收尾

中國早就講過封城有效阻止病毒傳播. 二三月既事
只係中國不會將封城強加在其他國家. 咁做就變成霸權主義, 而唔係話語權.
西方社會用損害自由去回應. 結果到今日, 一樣要封城.

作者: cnfr    時間: 2020-12-7 10:18 PM

呢個世界從來就冇乜普世價值,祗不過呢幾十年係單極世界,美國一國獨大,所以啲人習慣咗西方嘅意識形態而已。但係,單極世界並非呢個世界嘅常態,美國嘅霸權最終都會被終結,而且仲係響可見嘅將來之內。

今後呢幾十年,我哋必然見證中國越來越強大,美國越來越衰弱。不過,美國嘅國土同人口規模擺響度,點衰都有個底,不會好似當年大英帝國咁,變咗而家嘅大陰蒂國。

俾斯麥講過,真理在大炮的射程之內。

呢句話先至係普世嘅!
作者: 強項出口術    時間: 2020-12-8 11:01 AM

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-7 04:55 PM 發表

可能係我表逹得唔好, 亦可能係你理解唔到. 其實我係想話, 你地將簡單的事 - 話語權搞到好複雜.
我想指出, 一個有實力的政府, 係加強自己話語權; 加強左的話語權, 又可以令政府的實力增強. 即單看語語權, 同實力的關係, 係一個互為因果關係. 所以講咩"要有實力先有話語權", 同"要有話語權先有實力"都係唔全面.
蘇聯係二戰前相比西歐並不強大, 但依舊輸出意識形態, 在歐亞各國都有 ...
你寫篇嘢出嚟,你真係覺得有實則意義?

人問你點樣有話語權,你就答因為佢有實力,人再問你點解佢有實力,你就再答因為佢有話語權。

再追問你實力同話語權係乜?你就答實力就係實力,話語權就係話語權。

廢話連篇。

你成屋蝨乸,日日與你為伍,有日你發燒,發覺身上啲蝨乸唔見哂,你去睇王六醫生,醫生就就同你講,冇事嘅,捉返啲蝨乸上身,你就唔會發燒㗎嘞。

完全冇考慮有冇第三因素存在?你話係咪白痴?

因果係唔可以循環論證,唔係講咗等於冇講。
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-8 12:07 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 09:54 PM 發表

講緊話語權呀智將.
呢個世界, 窮人多過有錢人好多倍架.
歐美係蘇聯PK後有足足二十年去改變世界. 民主呀自由如果真係掂的話, 只要佢地真心去幫, 又點會唔成事?
結果呢? 嫌非洲難度太大, 印度得啦掛? 咁印度宜家係乜野樣?

唔好話我唔提你. 以前歐美扶持大量獨裁者, 比如話阿拉伯之春落台既埃及總統穆巴拉克.
佢地冷戰果時洗橫手都算了, 蘇聯都崩潰廿年完全無執過手尾, 套價值觀 ...
幫乜嘢?執咩手尾?
洗咩橫手?
非洲要救援係正常
唔好咁多陰謀論啦~
你呢啲就真係井底
就算全球封城都文明過大6
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-8 12:09 PM

引用:
原帖由 nikonlee 於 2020-12-6 10:01 PM 發表

美国的叫普世价值??

几亿人啊??

印度加中国加印尼加马来西亚,这几个都不是西方的政治制度
加起来 30亿人,还有中东几亿伊斯兰国家,也不是玩西方那一套

全球六十亿人,西方那10亿人玩紧的政治制度好意思叫"普世"??没野啊嘛!!!1/6人口代表全世界,普咩世,普系边?

不害羞嘛??普区老母,睁开眼,睇睇尼个世界唔该
人地全部係民主
ching講緊地球定第2個宇宙?
作者: wilsonkf    時間: 2020-12-8 12:09 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 12:07 PM 發表

幫乜嘢?執咩手尾?
洗咩橫手?
非洲要救援係正常
唔好咁多陰謀論啦~
你呢啲就真係井底
就算全球封城都文明過大6
結果呢?

美國稱霸二十幾年, 結果呢?
唔計中國, 唔計歐美, 比起冷戰時期仲要倒退.

邊個同你講陰謀論呀. 同你講結果呀. 你唔識野鳩吹就收皮啦.
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-8 12:10 PM

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2020-12-7 12:20 AM 發表

连日来,澳军队在 ...
即管睇吓民主國家法律同憲法人權如何實踐
作者: wilsonkf    時間: 2020-12-8 12:12 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 12:10 PM 發表

即管睇吓民主國家法律同憲法人權如何實踐
睇左幾十年一事無成喎. 仲衰過蘇聯仲係度果時.
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-8 12:21 PM

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-12-7 10:58 AM 發表

幾天沒回來, 竟然有這麼多版的留言, 委實始料不及.

西方是雙重標準, 這是事實, 沒有甚麼好辯的.

我只是覺得, 中國爭奪話語權的能力, 還有很多可以改善的空間.
不同意
假設人家50步笑你100步,不是雙重標準
你100步笑人50步才是雙重標準,或更準確叫逆標準
例如你不講赤共雙重標準只講西方雙重標準,本身就是1種雙重標準了
香港警隊唔拉普通記者拉太公報襲警真·黑記,係唔可以叫雙重標準
調轉唔拉太公報襲警真·黑記走去屈普通記者呢,咁就係雙重標準喇
呢個係1班長期喺度叫雙重標準扮唔知嘅道理
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-8 12:24 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 12:09 PM 發表

結果呢?

美國稱霸二十幾年, 結果呢?
唔計中國, 唔計歐美, 比起冷戰時期仲要倒退.

邊個同你講陰謀論呀. 同你講結果呀. 你唔識野鳩吹就收皮啦.
DJI破3萬
講完
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-8 12:24 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 12:12 PM 發表

睇左幾十年一事無成喎. 仲衰過蘇聯仲係度果時.
因為你地偶像普京係假民主?
作者: 強項出口術    時間: 2020-12-8 12:25 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-7 07:26 PM 發表

西方社會既話語權, 講既係意識形態. 點樣令生活更美好? 西式民主自由. 點樣消除戰爭? 民主自由.
佢地將民主從蘇聯果度偷返黎. 扮唔知道自己係冷戰果時扶左幾多獨裁者.
當然啦, 最大問題唔係呢度, 事實上冷戰時候自由世界果套反而係更實在:
經濟自由主義, 只夠用黎推翻個別統治者既有限民主(當然好多國家都只係門面)
當年港督實際上只受英國監督,係香港至高無上,有事頭婆睇住已經當係民主 ...
我反而覺得西方嘅話語權係以霸權形式展現,話制栽就制栽,話郁你就郁你,完全唔洗理你感受,更會轉灣拐角去同講意議形態抽象嘅說話。

另外關於封城,我反而又覺得阿爺係唔用西方個套遊戲方式演繹話語權,習近平曾經引用一句說話:雖有智慧,不如趁勢。阿爺利用疫情大勢,抓遇機會,以行動證明唔洗口水多,封城係最快速阻止疫情漫延,最快速恢復經濟。你哋唔跟,後果自負。呢種另類演繹,比較符合東方儒家文化精神,內儉而含蓄,效果可能比霸權演澤,影響更深遠。

其實唔需要同人比較,最緊要同自己比較,睇吓係咪日日有進步,話語權除咗有實力之外,仲需要有合適時機去比你提倡講合大勢嘅說話,先可以事半功倍。日日出大太陽,你叫人著雨褸出街,你係神,都未必有人睬你。
作者: wilsonkf    時間: 2020-12-8 12:31 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 12:24 PM 發表

因為你地偶像普京係假民主?
講緊全世界呀智將。
作者: wilsonkf    時間: 2020-12-8 12:32 PM

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 12:24 PM 發表

DJI破3萬
講完
你係咪證明緊,向全球推廣民主自由,目的只係令美國受益?

作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-8 04:53 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 12:31 PM 發表

講緊全世界呀智將。
日經2萬6。
作者: 聞敬鑾    時間: 2020-12-8 04:54 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 12:32 PM 發表

你係咪證明緊,向全球推廣民主自由,目的只係令美國受益?

大6就乜證都插
係你話只睇結果的

作者: hwho    時間: 2020-12-8 06:48 PM

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-12-8 11:01 AM 發表

你寫篇嘢出嚟,你真係覺得有實則意義?

人問你點樣有話語權,你就答因為佢有實力,人再問你點解佢有實力,你就再答因為佢有話語權。

再追問你實力同話語權係乜?你就答實力就係實力,話語權就係話語權。

廢話連篇。

你成屋蝨乸,日日與你為伍,有日你發燒,發覺身上啲蝨乸唔見哂,你去睇王六醫生,醫生就就同你講,冇事嘅,捉返啲蝨乸上身,你就唔會發燒㗎嘞。

完全冇考慮有冇第三因素存在?你話係咪白痴?

因 ...
你有冇睇我寫咩㗎,定係你理解力有問題!?

我咪話左只睇兩樣野啲話係互為因果囉。睇埋其他野,咁邊個係因都可以。我咁論述,原因要指出你只考慮兩樣野,咪有問題囉。返到最初講咩要有xxx先有話語權,咪即係bullshit 囉。咁都唔明
還是你被講中死穴,係度發爛渣?