標題: [兩岸新聞評論] BBC:中國植樹造林的作用“被低估了” [打印本頁]

作者: 阿聞    時間: 2020-12-4 10:55 AM

據英國廣播公司(BBC)報導,一個國際團隊近日研究發現,中國森林碳吸收量對全球的貢獻被低估了。
  這一報告於10月28日發表在《自然》(Nature)科學期刊上,研究人員基於實地考察和衛星觀測,分析出中國兩個區域的新造樹林吸收二氧化碳規模被低估了。

BBC:中國植樹造林的碳吸收作用“被低估了”

報導稱,一個國際研究團隊發現在中國兩個地區的新造樹林對二氧化碳的吸收程度被低估了。該團隊表示,兩個地區加起來,占中國整體陸地“碳彙”的35%多一點。(作者註:碳彙
carbon sink,是指通過植樹造林、植被恢復等措施,吸收大氣中的二氧化碳,從而減少溫室氣體在大氣中濃度的過程、活動或機製。)

而這兩個被嚴重低估的碳彙地區,是中國的西南地區和東北地區。BBC在報導中寫道:“此前被低估的兩個碳彙地區是在中國西南部的雲南、貴州和廣西三地;以及東北部,主要是黑龍江和吉林。”

中國新造樹林的減碳能力令專家吃驚

這兩個地區的造林綠化面積擴展得很快,其帶來的減碳能力讓外國專家意想不到。

研究稱,這些省份已經形成了大面積快速造林的格局,在過去10到15年里,省級森林面積每年增加4萬至44萬公頃。西南地區的陸地生物圈已成為中國最大的碳彙,約占中國陸地碳彙的31.5%,遙遙領先於其他地區。東北地區的生物圈則具有季節性,約占4.5%。

該研究的聯合作者、英國愛丁堡大學的保羅·帕爾默教授(Prof Paul Palmer)表示,這些森林碳吸儲庫的規模雖然令人驚訝,但他指出,這個結論值得信賴。

“大膽的科學結論必須有大量的證據支援,而我們在研究當中做到了這一點。”他對BBC說:“我們彙集了一系列實地測量和衛星數據的證據,對中國碳循環得出了一個前後一致並且站得住腳的說法。”

2019年8月29日,黑龍江大興安嶺秋季森林

儘管二氧化碳排放量約占全球28%,但中國已宣佈爭取在2060年前實現碳中和。

報導稱,近年來,中國的綠色植被增長有目共睹。最近數十年已經新種了數以十億計的樹木,來抵抗沙漠化和水土流失,同時還發展起了蓬勃的木材和造紙產業。

中國是全球變綠的重要力量

中國的淨零排放目標,對全球的碳彙問題與氣候變化都至關重要。

2019年,NASA曾發表報導稱,與20年前相比,世界越來越綠了,而中國是促進這一改變的重要貢獻者之一。

報導稱,來自NASA地球衛星數據顯示,中國和印度的植樹造林和農業等活動主導了地球變綠的過程。“衛星數據(2000-2017年)顯示,中國和印度境內的綠化帶非常醒目,與世界各地的農田重疊。”

NASA官網配圖

中國的綠化帶是主導世界變綠的重要力量,即使在全球植被面積中佔比不大,但增長速度在全球領先第一。正如NASA所指出的:“中國的植被面積僅占全球的6.6%,但全球植被葉面積淨增長的25%都來自中國。”

=====

無論反中人士點抹黑中國都好, 中國一直不斷在默默為世界作出貢獻.

新聞來源連結:
https://sina.com.hk/news/article/20201204/0/5/2/BBC-中國植樹造林的作用被低估了-12482374.html

[補充:]
有幾個天才跳出來話有咩理由中國比南美綠, 所以呢張圖一定係假.
所以都係要解釋下: 圖中綠色係指綠化度增加, 唔係單純睇果度有幾多樹! 圖係NASA出的, 好多外國媒體都有引用.
BCC原文LINK:
https://www.bbc.com/news/science-environment-54714692

作者: chimingchan2014    時間: 2020-12-4 11:07 AM

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-12-4 10:55 AM 發表

據英國廣播公司(BBC)報導,一個國際團隊近日研究發現,中國森林碳吸收量對全球的貢獻被低估了。
  這一報告於10月28日發表在《自然》(Nature)科學期刊上,研究人員基於實地考察和衛星觀測,分析出中國兩個區域的新造樹林吸收二氧化碳規模被低估了。
https://rs3.sinahk.net/cap/3/2020/12/04/9/98fd298fde1b07a8785fb79280b87201.jpg ...
就係因為中國有真實嘅供獻,而歐美呢啲西方白人國家,就只會得把口講但就要求其他人去做自己唔做,所以唔抹黑中國又點得呢。要知道呢啲白人國家,講乜嘢環保、自由、人權,其實都只係用嚟打壓其他國家嘅工具。試想想,消耗最多地球資源嘅國家不就是這班西方白人國家嘅人民嗎?
作者: ichthys2    時間: 2020-12-4 11:14 AM

數白年來,白人政權所到之處,只有殺戮、搶掠,反而中國人跑到世界角落,建設曾被白人傷害國家。
作者: 年月是流水    時間: 2020-12-4 11:16 AM

中國繼續令世界變好,美國繼續令世界變得更混濁
作者: banjo.    時間: 2020-12-4 11:26 AM

低估中國,即係低估習近平。
作者: 波濤性感的羊    時間: 2020-12-4 11:27 AM

聽到的所環保團體綠色組織食屎啦!重一日到黑叫人捐錢,幫黑暴咩,
作者: stkwok1985    時間: 2020-12-4 11:31 AM

我上REDDIT睇下D閪人講乜
有部分理想既就覺得中國做得好
非理性果D就話係假新聞
又話中國而家D減碳太遲啦點點點

唉 
作者: 冷漠的香港人    時間: 2020-12-4 11:31 AM

綠水青山,就係金山銀山!
作者: kuochung    時間: 2020-12-4 11:32 AM

假圖維穩文章來的,最後幅圖一看就知,成個南美最勁的阿瑪遜森林竟然得少少綠色 ,大佬,造假都造得專業d好無??
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-12-4 11:35 AM

好唔好, 都要落手做先知............但班鬼剩係得把口
作者: 我愛茶煲    時間: 2020-12-4 11:36 AM

👍比個讚先
作者: TWSK73    時間: 2020-12-4 11:39 AM

bbc竟然会讲中国嘅好嘢。
今日太阳喺西边升起咩?
作者: szokay    時間: 2020-12-4 11:40 AM

引用:
原帖由 kuochung 於 2020-12-4 11:32 AM 發表

假圖維穩文章來的,最後幅圖一看就知,成個南美最勁的阿瑪遜森林竟然得少少綠色 ,大佬,造假都造得專業d好無??
你听过家阵北京仲出现沙尘暴咩?明明就系治理左明显好左。
你真系无了解内地开始发展生态环保了。。
作者: 今天的事今晚做    時間: 2020-12-4 11:41 AM

中國想與世界共贏,西人就只會同你攬炒
作者: Newpopcorn2    時間: 2020-12-4 11:43 AM

引用:
原帖由 kuochung 於 2020-12-4 11:32 AM 發表

BBC幫中國維穏咁老友呀?
作者: 笑1笑    時間: 2020-12-4 11:44 AM

引用:

師兄,張圖綠色係表示綠化增加,黃色係綠化減少
作者: loginiphone999    時間: 2020-12-4 11:46 AM

美國伐樹最叻!
作者: PKdickson    時間: 2020-12-4 11:51 AM

中國有真實供獻, BBC 
作者: chaolininin    時間: 2020-12-4 11:52 AM

中國將沙漠變綠洲,已經震驚世界。還要在沙漠安裝太陽能發電。
作者: tongtong2047    時間: 2020-12-4 11:53 AM

西奴要與世界攬炒

中國人類命運共同體與世界共贏!
作者: lctj9    時間: 2020-12-4 11:53 AM

呢2年冬天好似少咗北方空氣污染嘅新聞?
作者: 牛棚    時間: 2020-12-4 11:54 AM

因為中國做得好過西方國家所以畀人 妒忌 針對
作者: marcominnie    時間: 2020-12-4 11:56 AM

歐美先係地球破壞源頭,仲搞病毒害全世界
作者: limax    時間: 2020-12-4 11:56 AM

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-12-4 10:55 AM 發表

https://rs3.sinahk.net/cap/3/2020/12/04/9/98fd298fde1b07a8785fb79280b87201.jpg ...
作者識唔識睇?

印度邊會咁綠
而非洲咁多白色 咁即係
白色=多樹木
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-12-4 11:59 AM

西藏植樹真是值得一讚第一次去同第二次去已看出成效
作者: hkguy001    時間: 2020-12-4 12:01 PM

引用:

蘋果日報仲賣呢D綠色只是塗料 , 用來騙世人的
成班傑青仲扯緊
作者: DeadWalker    時間: 2020-12-4 12:02 PM

係咪要獎勵中國
作者: caorenjie    時間: 2020-12-4 12:04 PM

捧蔱
作者: ThomasTT392    時間: 2020-12-4 12:06 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-12-4 11:14 AM 發表

數白年來,白人政權所到之處,只有殺戮、搶掠,反而中國人跑到世界角落,建設曾被白人傷害國家。
希望D黑鬼唔好恩將仇報
作者: stabber    時間: 2020-12-4 12:06 PM

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2020-12-4 11:46 發表

美國伐樹最叻!
打黑人重叻呀!
作者: illm8888    時間: 2020-12-4 12:07 PM

不單止這些森林區
其實大陸很多新建城市綠化設施都比好多城市好很多, 香港更加比唔上
作者: 0803    時間: 2020-12-4 12:08 PM

引用:

YC : 中國收買左D研究人員
作者: waycome    時間: 2020-12-4 12:08 PM

我唔明點解好多人相信報導中國好既新聞一定係假...但唔好既新聞就一定係真..
作者: wize    時間: 2020-12-4 12:09 PM

引用:

呢個資料好多年啦
中國碳排放世界第一,佢肯做返啲野大家都會欣賞
作者: acacac    時間: 2020-12-4 12:10 PM

佢搞錯一個點
中國造林已經成百年「沙漠」
並不是要減炭「溫室效應」
主要係開發更多地方
讓人民可以生活
咁啱搭上吧了
作者: abrahamlai2014    時間: 2020-12-4 12:11 PM

引用:

終於講返D人話
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-12-4 12:12 PM

中國現在是只做不說,當世人醒覺的時候,中國已大幅領前了。
作者: 流晶花園    時間: 2020-12-4 12:13 PM

引用:

黃屍狗又話假新聞
作者: hkguy001    時間: 2020-12-4 12:14 PM

引用:
原帖由 笑1笑 於 2020-12-4 11:44 AM 發表

師兄,張圖綠色係表示綠化增加,黃色係綠化減少
阻人自HIGH小心俾人踢春袋
作者: productdesigner    時間: 2020-12-4 12:15 PM

引用:

係,睇咗航拍中國,以前好多沙漠刀變晒森林,利害
作者: free33sky    時間: 2020-12-4 12:16 PM

中國每年都有植樹日
作者: 世上只有……    時間: 2020-12-4 12:16 PM

引用:

弱智峰有冇攞呢份報告去丹麥
作者: 加燦    時間: 2020-12-4 12:16 PM

有去過中國的都會見到中國植林工程的偉大. 個幾鐘頭車程中, 植林區都未斷過, 都唔知佢哋點可以種咁多樹.
作者: 四季无花果    時間: 2020-12-4 12:17 PM

經過黑暴,疫情後,暴露左東方人和西方人既矛盾,西人既虛偽。兇狠。。以後對西人唔會再熱情,唔會當佢系朋友
作者: freemind1    時間: 2020-12-4 12:19 PM

唔係低估,係故意低調唔提中國政府及人民對地球貢獻,就如物資及日用品,過去二三十年,中國用自己污染及工業化提供西方國家低通漲嘅事實,西方媒體從來唔講。
作者: 笑1笑    時間: 2020-12-4 12:20 PM

引用:
原帖由 limax 於 2020-12-4 11:56 AM 發表

作者識唔識睇?

印度邊會咁綠
而非洲咁多白色 咁即係
白色=多樹木
係你唔識睇,綠色係代表綠化帶增加,黃色係代表減少,所以南美森林一片黃色,唔係代表佢係沙漠,只係代表佢植物減少左
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-12-4 12:20 PM

引用:
原帖由 加燦 於 2020-12-4 12:16 PM 發表

有去過中國的都會見到中國植林工程的偉大. 個幾鐘頭車程中, 植林區都未斷過, 都唔知佢哋點可以種咁多樹.
政府比市民種植樹苗到生長一定大小就賣比政府去植林,這是雙贏尤其係貧困村户
作者: 廿一號    時間: 2020-12-4 12:21 PM

引用:

咁係Nature定BBC維緊穩呀?
作者: ATP    時間: 2020-12-4 12:21 PM

讚大陸嘅外國人就係理性,講得好,講得,反共嘅外國人就係外國勢力,汚衊大陸,我肯定呢啲外國人一定收咗共產黨錢同女人著數先會咁講。

讚大陸嘅外國人就係理性,講得好,講得啱,揭露大陸衰嘢嘅外國人就係外國勢力,汚衊大陸。咁講有冇錯?
作者: goldenfat    時間: 2020-12-4 12:22 PM

中國根本一直默默地做好事,只不過某些國家既人係度抹黑。
作者: 瑪卡    時間: 2020-12-4 12:23 PM

中國真心做實事,洋人做洋服一流🤔🤔
作者: z1022    時間: 2020-12-4 12:26 PM

引用:

你老味,中文都唔識睇
報導稱,來自NASA地球衛星數據顯示,中國和印度的植樹造林和農業等活動主導了地球變綠的過程。“衛星數據(2000-2017年)顯示,中國和印度境內的綠化帶非常醒目,與世界各地的農田重疊。”
作者: z1022    時間: 2020-12-4 12:26 PM

引用:
原帖由 limax 於 2020-12-4 11:56 AM 發表

作者識唔識睇?

印度邊會咁綠
而非洲咁多白色 咁即係
白色=多樹木
你老味,中文都唔識睇
作者: 手機用戶    時間: 2020-12-4 12:27 PM

好多黃絲都話中國文化係值得保存, 而共產黨係好衰格.
無錯共產黨過去做左好多事, 但而家中國係行社會主義制, 咩都係整個社會行先.

好多政策係做到左,

黃C就日日都撩起共產黨既衰野, 日日吹到好大好大.
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-12-4 12:29 PM

引用:

講真,要做文宣狗都被返少少常識,張圖綠色代表係compare年份,越綠即代表綠化越成功,而南美本身巳經成區森林被伐,當然唔都綠色啦。。。

作者: 廚房橙色採購    時間: 2020-12-4 12:33 PM

班黃屍仲話中國改造沙漠是人為破壞生態,應該由得沙漠存在,痴孖筋,反正中國做什麼都錯
作者: 生果金    時間: 2020-12-4 12:33 PM

引用:

之前睇過d記錄片
中國在阻止沙漠擴大,將沙漠植林綠化嘅努力和成績都令人動容!
👍👍👍👍
作者: 理+誠    時間: 2020-12-4 12:34 PM

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2020-12-4 11:31 AM 發表

非理性果D就話係假新聞

唉 
好多死鬼根本唔肯面對現實。
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-12-4 12:34 PM

引用:

老老實實,做文宣狗都畀返少少常識,綠色係代表綠化帶增加,黃色係代表減少,所以南美森林一片黃色,唔係代表佢係沙漠,只係代表佢植物減少左。。。
作者: Chobis    時間: 2020-12-4 12:35 PM

唔乸係呀?BBC竟然冇踩中國?叫班黃絲反中𠃊情何以堪
作者: krypto2    時間: 2020-12-4 12:36 PM

引用:

Under estimated or understated? A big difference in nature.
作者: 素食小魔女    時間: 2020-12-4 12:36 PM

引用:
原帖由 illm8888 於 2020-12-4 12:07 發表

不單止這些森林區
其實大陸很多新建城市綠化設施都比好多城市好很多, 香港更加比唔上
香港D 樹種到樣衰到爆...
痴痴地, 一條街棵棵樹, 唔同品種..
五十年前D 香港人種樹仲叻過而家...
通常一條街種一品種的樹, 靚到爆..
而家求其種樹就算, 不知所謂...
攪到香港市容都樣衰衰,
相反, 大陸市容好過香港多多聲...
作者: 阿聞    時間: 2020-12-4 12:36 PM

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2020-12-4 11:31 AM 發表

非理性果D就話係假新聞

唉 
的確. 美國的洗腦有一定成果, 部份西人一見到有中國的好事就直接話係假, 諗都唔洗諗.

不過都仍有其他人明白所有國家一樣, 有好野有差野, 應該客觀咁睇每件事.
作者: siuchungyu    時間: 2020-12-4 12:39 PM

黃L盲目又話作假
作者: 逆風的肥牛    時間: 2020-12-4 12:39 PM

https://www.youtube.com/watch?v=CL_oLneWlZI&vl=zh-Hant
作者: andysan4    時間: 2020-12-4 12:43 PM

環保碌葛呢?
作者: 泛民假仁假義    時間: 2020-12-4 12:43 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-12-4 11:35 AM 發表

好唔好, 都要落手做先知............但班鬼剩係得把口
同香港班黃狗一樣得把死人口!
作者: $navyseals    時間: 2020-12-4 12:44 PM

全球而家依賴中國,美國則大力破壞,英國澳洲也破壞地球
作者: $navyseals    時間: 2020-12-4 12:45 PM

邪惡美英澳殘殺動物樹林,殺人無數
作者: $navyseals    時間: 2020-12-4 12:46 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-12-4 11:14 AM 發表

連自己人都殺,911殺了數千人
作者: cwaichan1    時間: 2020-12-4 12:46 PM

鬼佬唔輸出垃圾俾別國已經算係建設架喇。唔好咁高要求要鬼佬種樹啦。
作者: $navyseals    時間: 2020-12-4 12:47 PM

引用:
原帖由 siuchungyu 於 2020-12-4 12:39 PM 發表

黃L盲目又話作假
必須處決黃絲
作者: cwaichan1    時間: 2020-12-4 12:47 PM

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2020-12-4 11:46 AM 發表

美國伐樹最叻!
美國有伐樹比賽添
作者: ooxx13    時間: 2020-12-4 12:47 PM

引用:

你呢個物種其實真係好可憐。。。
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-12-4 12:48 PM

引用:
原帖由 泛民假仁假義 於 2020-12-4 12:43 PM 發表

同香港班黃狗一樣得把死人口!
大陸攪綠化.........係為下一代著想.......我唔覺得有諗要計
作者: john117    時間: 2020-12-4 12:50 PM

仲有發展第四代住房減二氧化碳令空氣清新

作者: stkwok1985    時間: 2020-12-4 12:51 PM

引用:
原帖由 wize 於 2020-12-4 12:09 PM 發表

呢個資料好多年啦
中國碳排放世界第一,佢肯做返啲野大家都會欣賞
不如睇下人均排放丫?

圖片附件: abbr_af2e74881fedb03b7d8f16c7d0578be1.png (2020-12-4 12:51 PM, 147.68 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: ooxx13    時間: 2020-12-4 12:52 PM

引用:
原帖由 笑1笑 於 2020-12-4 12:20 PM 發表

係你唔識睇,綠色係代表綠化帶增加,黃色係代表減少,所以南美森林一片黃色,唔係代表佢係沙漠,只係代表佢植物減少左
印度绿主要是农作物,中國绿是森林面积。

中國经历几代人種咗几十年树, 將幾個戈壁沙漠重新綠化。
作者: 泛民假仁假義    時間: 2020-12-4 12:54 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-12-4 12:48 PM 發表

大陸攪綠化.........係為下一代著想.......我唔覺得有諗要計
黃狗一樣有綠化,佢地男嘅專戴綠帽,女嘅就專俾綠帽俾佢地老公戴!
作者: 波濤性感的羊    時間: 2020-12-4 01:01 PM

引用:
原帖由 TWSK73 於 2020-12-4 11:39 AM 發表

bbc竟然会讲中国嘅好嘢。
今日太阳喺西边升起咩?
師兄知唔知邊個西方國家第一個衝出來承認中國共產黨!
作者: on9star    時間: 2020-12-4 01:02 PM

引用:
原帖由 泛民假仁假義 於 2020-12-4 12:54 PM 發表

黃狗一樣有綠化,佢地男嘅專戴綠帽,女嘅就專俾綠帽俾佢地老公戴!
說的一點也沒錯

作者: 阿聞    時間: 2020-12-4 01:02 PM

引用:

正如其他CHING已解釋左, 綠色係指由原本冇咩綠化, 變到有綠化的地方. 唔好叻唔切.

比埋BBC原文你睇. 希望你唔好話BBC同NASA都係造假吧.
https://www.bbc.com/news/science-environment-54714692
作者: 阿聞    時間: 2020-12-4 01:04 PM

引用:
原帖由 szokay 於 2020-12-4 11:40 AM 發表

你听过家阵北京仲出现沙尘暴咩?明明就系治理左明显好左。
你真系无了解内地开始发展生态环保了。。
冇錯. 呢點係好實在的證據, 證明中國真係在環保方面有出力.
作者: devil2006    時間: 2020-12-4 01:04 PM

BBC應該訪問埋果個所謂環保少女,睇佢有乜講
作者: on9star    時間: 2020-12-4 01:06 PM

引用:
原帖由 devil2006 於 2020-12-4 01:04 PM 發表

BBC應該訪問埋果個所謂環保少女,睇佢有乜講
佢會話中國冇人權 ( 突然變咗民主人權少女戰士)

作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-12-4 01:09 PM

引用:

作者識唔識睇?

印度邊會咁綠
而非洲咁多白色 咁即係
白色=多樹木
又一智將出現。。。
作者: TWSK73    時間: 2020-12-4 01:10 PM

引用:
原帖由 波濤性感的羊 於 2020-12-4 01:01 PM 發表

師兄知唔知邊個西方國家第一個衝出來承認中國共產黨!
难道是英国?
作者: pooh1971    時間: 2020-12-4 01:11 PM

究竟哪些反中人士,何時才會明白,自己的祖國有多偉大,吾以身為中國人而驕傲。
作者: 加燦    時間: 2020-12-4 01:12 PM

引用:
原帖由 ATP 於 2020-12-4 12:21 PM 發表

讚大陸嘅外國人就係理性,講得好,講得,反共嘅外國人就係外國勢力,汚衊大陸,我肯定呢啲外國人一定收咗共產黨錢同女人著數先會咁講。

讚大陸嘅外國人就係理性,講得好,講得啱,揭露大陸衰嘢嘅外國人就係外國勢力,汚衊大陸。咁講有冇錯?
你舉例外國人講大陸衰嘢邊次係真嘅先?唔好又係文革六四呀.
作者: 快樂平實人    時間: 2020-12-4 01:12 PM

但中國破壞環境既速度仲快呢…海洋污染就係其一
作者: C皇    時間: 2020-12-4 01:15 PM

引用:

黃人佢地可能會話 d樹係用黎監視人民
作者: stkwok1985    時間: 2020-12-4 01:16 PM

引用:
原帖由 快樂平實人 於 2020-12-4 01:12 PM 發表

如何污染海洋呢? 求其UP下?

BTW中國在海中大量種值珊瑚礁
綠化海洋你又知唔知?
https://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news ... 1023_05011_001.html

作者: devil2006    時間: 2020-12-4 01:18 PM

引用:
原帖由 快樂平實人 於 2020-12-4 13:12 發表

日本諗住傾倒輻射水,講污染真係日本羅白贏晒
作者: suzume    時間: 2020-12-4 01:20 PM

引用:
原帖由 C皇 於 2020-12-4 01:15 PM 發表

黃人佢地可能會話 d樹係用黎監視人民
一定係啦
每顆植物入夜就移動
去點人數
睇下有無人偷走

作者: danny.chai    時間: 2020-12-4 01:21 PM

即使仍有不足,不斷進步係事實,不過仍然在井低甘願坐井觀天仍大有人在
作者: 窮醜廢毒    時間: 2020-12-4 01:23 PM

相對於你老美,只叫人做,自己唔做,中國真係對世界有更大貢獻。
作者: dmjudas    時間: 2020-12-4 01:26 PM

繼美國肺炎之後 阿爺又救了全地球
作者: wize    時間: 2020-12-4 01:27 PM

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2020-12-4 12:51 PM 發表

不如睇下人均排放丫?
你比較埋人均收入仲好
以每美金gdp每人每年排放幾多
就知道邊個效率低
作者: francishonlkl    時間: 2020-12-4 01:28 PM

其實中國講沙漠化同水土流失...
我有記憶Ge已經講左至少有2X年
近呢幾年開始睇到有所成果
今日個成就唔係一朝一夕達成
西方吾瞭解中國係佢地傲慢
但香港年輕一代對國家帶有偏見
自以爲看穿一切, 無所不知, 其實只係無知
真係用心聼多D吾同意見, 理性思考多D啦
當真係對中國有一定程度認知
就會發覺雖然中國有好多問題尚待解決
但佢係一路改善向好, D政策好多都極具前瞻性
細個果陣我自己都好響往西方國家
但呢幾年真係發生太多事
越來越覺得其實近代西方
骨子裏都仲係同以前滅人族搶人土地班祖先係一Q樣
作者: askwinglam    時間: 2020-12-4 01:28 PM

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-12-4 11:07 AM 發表

就係因為中國有真實嘅供獻,而歐美呢啲西方白人國家,就只會得把口講但就要求其他人去做自己唔做,所以唔抹黑中國又點得呢。要知道呢啲白人國家,講乜嘢環保、自由、人權,其實都只係用嚟打壓其他國家嘅工具。試想想,消耗最多地球資源嘅國家不就是這班西方白人國家嘅人民嗎?
西方國家講嘅環保就係將自己國家垃圾去其他國家