標題: [轉貼]印媒關注嫦娥5號:印度登月是因新冠疫情才落後中國 [打印本頁]

作者: ichthys2     時間: 2020-12-4 05:53

https://mil.news.sina.com.cn/zhengming/2020-12-03/doc-iiznctke4610880.shtml

中國再度登月成功,顯示了中國在製造、發射、遙控及回收太空飛行器的技術相當之高,若用於軍事上,則表示中國有能力與歐美國家在外太空一戰(例如毀滅敵國衛星)。印度長年都視中國為競爭對手,如今印度登月大計被COVID-19疫情拖著,亦即是印度累積「太空衛星戰」能力及經驗都要受阻,難怪某些印度媒体一片酸溜溜語調。

作者: 輪皇     時間: 2020-12-4 10:23

印度去年9月发射了“月船二号”,成功的部署了能将科学数据传回地球的月球轨道飞行器。但是,在着陆阶段“月船二号”探测器失去联系坠毁在月球表面。然而,轨道飞行器仍在继续绕月飞行,将重要的科学数据传回印度空间研究组织的任务控制室。

印度人樣樣都要同中國比
作者: cwilson1     時間: 2020-12-4 11:17

印度連航母製造廠旁公廁堆屎都未清理得掂,攪到沼氣大爆炸,清理埋堆屎。。。。先講上太空吧
作者: cwilson1     時間: 2020-12-4 11:20

睇見印度連軍隊都唔夠衫著,仲要著美軍二手衫,成班軍人饑寒交逼。。。。而家又吹到自己上月球咁誇勁

印度的所謂民主,根本就係大話治儍民!
作者: 天生平平更新

作者: robin09     時間: 2020-12-4 12:20

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-12-4 10:23 AM 發表
印度去年9月发射了“月船二号”,成功的部署了能将科学数据传回地球的月球轨道飞行器。但是,在着陆阶段“月船二号”探测器失去联系坠毁在月球表面。然而,轨道飞行器仍在继续绕月飞行,将重要的科学数据传回印度空间研究组织的任务控制室。

印度人樣樣都要同中國比
话说,印度1947年独立以来,直到1992年,长达45年时间,GDP 总量一直和中国叮当马头,人均GDP 一直比中国高。
近20年才被中国甩开了。
作者: cwilson1     時間: 2020-12-4 12:27

引用:
原帖由 robin09 於 2020-12-4 12:20 PM 發表

话说,印度1947年独立以来,直到1992年,长达45年时间,GDP 总量一直和中国叮当马头,人均GDP 一直比中国高。
呢d gdp呃小朋友的,印度這班未開發的邊識睇丫!

中國在1963年在地下深處發展更加勁的gdp,世上咁多人好彩膚淺睇唔出!
作者: 花花AMAY

作者: 摸胸呻吟屈非禮     時間: 2020-12-4 16:29

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-4 11:17 AM 發表
印度連航母製造廠旁公廁堆屎都未清理得掂,攪到沼氣大爆炸,清理埋堆屎。。。。先講上太空吧
佢哋覺得屎係寶物,唔會隨意丟棄
作者: cwilson1     時間: 2020-12-4 16:46

引用:
原帖由 摸胸呻吟屈非禮 於 2020-12-4 04:29 PM 發表

其實都好難明怎解堂堂印度航母製造廠旁的公廁會積存了200噸屎,仲要係唔清理!
真係班工人日日係隔離船廠開工,臭都臭到暈啦!

吸得多,真係何止上太空?直頭天堂都有得佢上

https://www.ettoday.net/amp/amp_news.php?news_id=1114111&from=google.com

作者: kingking99     時間: 2020-12-4 16:59

引用:
原帖由 摸胸呻吟屈非禮 於 2020-12-4 04:29 PM 發表

在農業社會屎的確是寶,是重要的肥料來源,中國改革開放前都是,
印度船廠可能想屯積居奇,等候高價才賣
作者: cwilson1     時間: 2020-12-4 17:14

引用:
原帖由 花花AMAY 於 2020-12-4 02:17 PM 發表
最让印度愤怒的是,印度人一直把中国人当对手,但是中国人却从没有正视他们为对手,印度人说,你瞧不起谁呢
佢地著返好件衫啦,上到班公冷死咗幾千人了

成2萬人攪到折肢
作者: lonely_wanderer     時間: 2020-12-4 18:52

引用:
原帖由 robin09 於 2020-12-4 12:20 PM 發表

唔係啩,中國1978年已經實行開放政策,要到1992年才甩開三哥?咁兔仔要自我檢討一下
作者: 摸胸呻吟屈非禮     時間: 2020-12-4 21:13

引用:
原帖由 kingking99 於 2020-12-4 04:59 PM 發表

在農業社會屎的確是寶,是重要的肥料來源,中國改革開放前都是,
印度船廠可能想屯積居奇,等候高價才賣
實拍印度人四圍痾屎!

https://youtu.be/orIFs72HGmM
作者: 情商为零的人     時間: 2020-12-4 21:54

印度怎么就落后中国了?
作者: archress     時間: 2020-12-4 21:58

無錯呀,只係因為新冠!
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-12-4 23:21

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-4 04:46 PM 發表

其實都好難明怎解堂堂印度航母製造廠旁的公廁會積存了200噸屎,仲要係唔清理!
真係班工人日日係隔離船廠開工,臭都臭到暈啦!

吸得多,真係何止上太空?直頭天堂都有得佢上

https://www.ettoday.net/amp/amp_news.php?news_id=1114111&from=google.com
好易明啫,糞便可以賣錢(肥田料),本來收集滿一貨車就拎去賣,但收集糞便既員工懶(或想慳錢),想儲夠十個貨櫃一次運走,任由糞便堆積,結果沼氣爆炸
作者: SkyBlue2046     時間: 2020-12-4 23:56

印度假大空出曬名! 心態其實好幼稚!
作者: 大林林     時間: 2020-12-5 01:19

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-12-4 05:53 AM 發表
https://mil.news.sina.com.cn/zhengming/2020-12-03/doc-iiznctke4610880.shtml

中國再度登月成功,顯示了中國在製造、發射、遙控及回收太空飛行器的技術相當之高,若用於軍事上,則表示中國有能力與歐美國家在外太空一戰(例如毀滅敵國衛星)。印度長年都視中國為競爭對手,如今印度登月大計被COVID-19疫情拖著,亦即是印度累積「太 ...
呀三仲唔屌柒美國制造疫情
作者: 大林林     時間: 2020-12-5 01:21

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-4 11:17 AM 發表
唔好攪篤屎,用黎制造一納米精片
作者: 生果金     時間: 2020-12-5 02:33

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-4 11:20 AM 發表
睇見印度連軍隊都唔夠衫著,仲要著美軍二手衫,成班軍人饑寒交逼。。。。而家又吹到自己上月球咁誇勁

印度的所謂民主,根本就係大話治儍民!
又唔可以咁講。
中國當年一窮二白條件很差時
一樣係寧要核子,不要褲子。
窮都可以有決心發圍的。

印度係衰眼高手低。

至於印度嘅民主,西人嘅民主,都係笑下算。
作者: YouKnowWho     時間: 2020-12-5 03:10

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-12-4 10:23 AM 發表

印度人樣樣都要同中國比
阿猩係屎坑烏蠅,係咁追住人,好撚煩。
作者: Max_lee     時間: 2020-12-5 15:42

係啦係啦。。。係因月為新冠啦
作者: SkyBlue2046     時間: 2020-12-5 17:33

印度幫自己搵解釋,不嬲都好叻好擅長!
作者: wilsonkf     時間: 2020-12-5 21:10

乜咁樣咒自己國家呀...

疫情持續幾十年, 點掂.
作者: 9wai     時間: 2020-12-6 09:44

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-12-4 05:53 AM 發表

中國再度登月成功,顯示了中國在製造、發射、遙控及回收太空飛行器的技術相當之高,若用於軍事上,則表示中國有能力與歐美國家在外太空一戰(例如毀滅敵國衛星)。印度長年都視中國為競爭對手,如今印度登月大計被COVID-19疫情拖著,亦即是印度累積「太 ...
原來係咁㗎!咁點解新冠冇影響中國登月嘅呢?
作者: muilow     時間: 2020-12-7 00:46

舊聞新看

按步就班

牛氣沖天

圖片附件: 1.jpg (2020-12-7 00:46, 70.43 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 2.jpg (2020-12-7 00:46, 113.82 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: Wildgarden     時間: 2020-12-7 01:40

駛唔駛叫嫦娥5號夾返你件月球2號返嚟,等你輸得無咁慘?