標題: [本港新聞評論] 周庭《寫於生日前的公開信》 稱還柙日子「度日如年」 [打印本頁]

作者: pugbb    時間: 2020-12-4 05:45 AM     標題: 周庭《寫於生日前的公開信》 稱還柙日子「度日如年」

前香港眾志秘書長黃之鋒、主席林朗彥和成員周庭因去年6.21包圍警總案,昨日分別被判監13.5個月、7個月和10個月。今日是周庭的生日,她的F...

前香港眾志秘書長黃之鋒、主席林朗彥和成員周庭因去年6.21包圍警總案,昨日分別被判監13.5個月、7個月和10個月。今日是周庭的生日,她的Facebook專頁今日上載一篇周庭的《寫在生日前的公開信》,信有中文及日文兩個版本,她表示在懲教所的日子很難捱及很孤單,會想念所有愛她的人。
公開信寫於上月27日,周庭還柙的第5日,她以「度日如年」來形容在大欖女子懲教所的日子,因時間過得很慢,每天都像「捱」。「即使一個人生理和身體上沒有什麼大問題,在這裡,還是有很多難受的時刻。一方面對於下星期判刑感到不安,時常感到孤單,想念你們,想念所有愛我的人。」
她提到很不習慣收押所裡沒有時鐘,只有每天開燈關燈的時間,所以很在意時間,因為「下午是探訪時段,黃昏是收信的時間,在漫長的孤單和寂寞中,讓我有一點點的期待。」,周庭又稱睡鐵板床,即使是蓋上床單,亦覺得很冷,故已經穿上羊毛內衣。
她表示對於判刑感到很緊張及害怕,怕自己不能適應監禁的生活,亦怕生日要在鐵窗中度過。最後在信尾寫「願社會早日獲得公義,也希望我能在外面度過24歲的生日。」,並在署名寫上「庭 2020.11.27」。

兄弟爬山...就係:許智峯棄保潛逃行「國際線」周庭人生更精彩行「監獄線」
周庭應該後悔吧...「度日如年」...做咩唔帶埋我...又話齊上齊落...

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1940275/即時-港聞-周庭-寫於生日前的公開信-稱還柙日子-度日如年
作者: 查少爺    時間: 2020-12-4 06:06 AM

好醜樣, 入獄無得化妝兼剪頭髮更醜!
作者: 查少爺    時間: 2020-12-4 06:11 AM

公義???輕判你就真係無公義叻! 被你害的人邊個比番公義佢地呀???
作者: hw1chan    時間: 2020-12-4 06:13 AM

引用:
原帖由 查少爺 於 2020-12-4 06:06 AM 發表

睇你開心到
作者: 清風水靜    時間: 2020-12-4 06:14 AM

無化妝.........衣服單薄........成個監獄都是五湖四海的女人.......!!
加上監獄一陣味...........如廁無私隱........真係當睇動物........!!
女人比男人辛苦........男人稱兄道弟.......女人就不同......女人一群集就鬥到你死我活...!!
作者: hw1chan    時間: 2020-12-4 06:16 AM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-12-4 06:14 AM 發表

無化妝.........衣服單薄........成個監獄都是五湖四海的女人.......!!
加上監獄一陣味...........如廁無私隱........真係當睇動物........!!
女人比男人辛苦........男人稱兄道弟.......女人就不同......女人一群集就鬥到你死我活...!!
係既
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-12-4 06:19 AM

有幾辛苦 . 唔通有人 SM 佢咩 .

佢肯定有人幫手申請住單人倉 . 呢段時間咪當渡假休息下囉 . 返正出來重有國安法個單未審未判 .
作者: 清風水靜    時間: 2020-12-4 06:20 AM

引用:
原帖由 查少爺 於 2020-12-4 06:11 AM 發表

公義???輕判你就真係無公義叻! 被你害的人邊個比番公義佢地呀???
在家中有父母..........當佢如珠如寶.........走出街又多狗公獻殷勤......真係好爽....!!
現在入獄......又無得SHOPPING............又無男人玩..........同成群又醜又寸的老女人玩.....!!
佢多數會裝成小綿羊.........減少被人欺負..........女人玩陰最勁........出來之後武功一定大有精進...!!
作者: 清風水靜    時間: 2020-12-4 06:23 AM

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-12-4 06:19 AM 發表

有幾辛苦 . 唔通有人 SM 佢咩 .

佢肯定有人幫手申請住單人倉 . 呢段時間咪當渡假休息下囉 . 返正出來重有國安法個單未審未判 .
女人鬥女人最PK............!!
女人會用你的東西.........偷你的東西..........老屈你....在你水杯加痰....好鬼陰毒...!!
尤其女人把口........賤到死.......真係可以弄到人自殺..........女人玩這味超強...!!
作者: chess8    時間: 2020-12-4 06:27 AM

希望她能反思,知道自己的錯處,將來重新做人
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-12-4 06:30 AM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-12-4 06:23 AM 發表

女人鬥女人最PK............!!
女人會用你的東西.........偷你的東西..........老屈你....在你水杯加痰....好鬼陰毒...!!
尤其女人把口........賤到死.......真係可以弄到人自殺..........女人玩這味超強...!!
應該係當寵物甘養 . 等於許士仁曾蔭權 . 唔通真係有普通犯人可以同佢地吹水咩 .

日日都有人去探監架啦 .
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-12-4 06:38 AM

引用:
原帖由 chess8 於 2020-12-4 06:27 AM 發表

佢冇將來架啦 .. 如果每單案分開審分開坐 . 可能真係坐到女人四十 ...
作者: tony.hk    時間: 2020-12-4 06:49 AM

我係咪要寄張聖誕咭比佢??
作者: buddy-wah    時間: 2020-12-4 06:53 AM

生日入冊,很精彩的人生啊,祝你年年有今月,歲歲有今朝。
作者: 山邊變態的留言    時間: 2020-12-4 06:54 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-12-4 05:45 AM 發表

前香港眾志秘書長黃之鋒、主席林朗彥和成員周庭因去年6.21包圍警總案,昨日分別被判監13.5個月、7個月和10個月。今日是周庭的生日,她的F...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201203/share_2020120320533446218.jpg

前香港眾志秘書長黃之鋒、主席林朗彥和成員周庭因去年6.21包圍警總 ...
無自由失自由 傷心痛心眼淚流 我行錯半步一世受慈親心傷透
作者: Chinahk2047    時間: 2020-12-4 06:58 AM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-12-4 06:20 AM 發表

在家中有父母..........當佢如珠如寶.........走出街又多狗公獻殷勤......真係好爽....!!
現在入獄......又無得SHOPPING............又無男人玩..........同成群又醜又寸的老女人玩.....!!
佢多數會裝成小綿羊.........減少被人欺負..........女人玩陰最勁........出來之後武功一定大有精進...!!
武功扯頭髮
作者: 三級警司    時間: 2020-12-4 07:05 AM

是浸大之恥
作者: 1000day    時間: 2020-12-4 07:09 AM

生日前比檢查前後門好開心
作者: 三碌木    時間: 2020-12-4 07:09 AM

引用:
原帖由 查少爺 於 2020-12-4 06:06 AM 發表

多謝長毛,女犯都可以剪短頭髮
作者: andysan4    時間: 2020-12-4 07:09 AM

周庭(収監中)
作者: gn00260418    時間: 2020-12-4 07:15 AM

講嚟講去咪係想出返嚟攪眾籌,黃色水魚圈準備好味?
作者: m11ce    時間: 2020-12-4 07:27 AM

好自私既人先写得出。。。唔念下几多人比你害到度日如年。
作者: mikemak2    時間: 2020-12-4 07:31 AM

圖片附件: 1607038315750.jpg (2020-12-4 07:31 AM, 96.19 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: thunderpig    時間: 2020-12-4 07:32 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-12-4 05:45 AM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201203/share_2020120320533446218.jpg

前香港眾志秘書長黃之鋒、主席林朗彥和成員周庭因去年6.21包圍警總 ...
我以為係生前嘅公開信😑
作者: green2016    時間: 2020-12-4 07:34 AM

有排佢受呀,好快就習慣架啦,死監躉 😀
作者: caclam    時間: 2020-12-4 07:41 AM

在太歲頭上動土,不知死活。
作者: 肥仔xxx    時間: 2020-12-4 07:44 AM

坐坐下就慣,又唔洗担心失業,何樂不為呢
作者: 福建一幫    時間: 2020-12-4 07:46 AM

引用:
原帖由 三碌木 於 2020-12-4 07:09 AM 發表

多謝長毛,女犯都可以剪短頭髮
全部男女犯2mm!!!
作者: 幪面超人    時間: 2020-12-4 07:46 AM

仲敢提社會公義,社會公義已經被妳們這群人渣給破壞,到這一刻她還不知悔改,看來坐牢是她唯一的選擇。
作者: touya08    時間: 2020-12-4 07:47 AM

引用:

如果坐監也不能讓人改變,像河童長毛之流,那坐監對那些人來說也沒有什麼用處。終身監禁就最好
作者: 消失的香蕉    時間: 2020-12-4 07:47 AM

真面目都幾樣衰
作者: 舍与得    時間: 2020-12-4 07:49 AM

恭喜有個精彩人生
作者: edmond0000    時間: 2020-12-4 07:52 AM

我仲記得之前文宣張圖片,講到煲底見超級開心,點會度日如年呀
作者: songsong17    時間: 2020-12-4 07:52 AM

未坐過都知難捱啦, 真係呢班白痴先咁多感想好似新發現咁...
作者: 錦衣夜行    時間: 2020-12-4 07:52 AM

其實真的沒有討論價值
作者: FASST    時間: 2020-12-4 07:53 AM

15歲開始參加社運......結果坐監
作者: edmond0000    時間: 2020-12-4 07:54 AM

你坐監就章顯咗公義了,一路好走。
作者: gakoduck    時間: 2020-12-4 07:55 AM

祝周庭年年有今日,歲歲有今朝,你放心,坐完呢單案,仲有大排案等你坐
作者: 歡天喜地    時間: 2020-12-4 07:57 AM

引用:

佢內心更醜自私的禍港
作者: 山上的天才    時間: 2020-12-4 08:07 AM

破壞法治,
搞亂香港,
仲學人講公義?
有無想過有幾多香港人
為了你們口中的虛無縹緲嘅理想而受苦?
爲了你們的無知破壞而蒙受損失?
爲了你們的私了而終身殘廢甚至死亡?
你的度日如年算得什麽?
那是你用無知自大同黑錢換來的惡果,
罪有應得!!!
作者: shit1697    時間: 2020-12-4 08:08 AM

抵撚死啦,學人玩政治博出位,玩唔起就咪撚玩
作者: kingdolld    時間: 2020-12-4 08:15 AM

支持長毛,男女囚犯要平等。周庭一要剪短頭髮。
作者: Boomber123    時間: 2020-12-4 08:18 AM

相比被佢推去前線的年青人,佢已非常幸福,出册後希望佢會改過,否則「渡日如年」的日子往後多的是。🤣
作者: biker2015    時間: 2020-12-4 08:19 AM

無腸腸食梗係度日如年啦
作者: 月華敏棋之遺憾    時間: 2020-12-4 08:20 AM

引用:

有排你坐,
仲有條國安等緊你
出黎時變咗未结婚嘅大媽
可以去廟街企。。。。
作者: maygii    時間: 2020-12-4 08:20 AM

作者: humber    時間: 2020-12-4 08:22 AM

引用:

公義已彰顯,感謝主

唔知佢嘅終身號碼係乜呢

返出嚟可以玩監犯制服誘惑
作者: 13個加速馬達    時間: 2020-12-4 08:22 AM

擔心到經期失準!
作者: ngaishiuwasam    時間: 2020-12-4 08:23 AM

坐坐吓就慣架啦!遲啲出出入入十年八年後乜都慣晒
作者: ballking13    時間: 2020-12-4 08:24 AM

坐幾日就狗叫

入面D手足坐咁耐都未出聲
作者: 公司謝皮的榴槤    時間: 2020-12-4 08:26 AM

改名為後庭
作者: lamsaikano    時間: 2020-12-4 08:27 AM

呢條死臭閪講到好似好撚慘,有無諗過被私了裝修,無工開嘅人感受?唔判10年算輕啦
作者: ff88    時間: 2020-12-4 08:28 AM

引用:

兄弟爬山,你先坐監
坐完出黎都仲有幾單,有排嘆呀。
作者: glue123    時間: 2020-12-4 08:29 AM

裡面好多豆腐婆招呼你,點會悶
作者: kmsiu88    時間: 2020-12-4 08:31 AM

長毛幫你爭取到剪短頭髮,
真是好戰友。
作者: siutatbo    時間: 2020-12-4 08:32 AM

祝年年有監踎!
作者: 雨中回收的朋友    時間: 2020-12-4 08:32 AM

入去受完,才知香港係好自由了
作者: 人之初大大    時間: 2020-12-4 08:32 AM

引用:

又做show扮可憐
作者: omega33    時間: 2020-12-4 08:33 AM

諗吓之前嘅風花雪月日子,係日本食好野浸溫泉係呆灣點點點...記住全部免費眾人捐贈...爽
作者: 巴巴先生    時間: 2020-12-4 08:35 AM

引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-12-4 08:32 AM 發表

祝年年有監踎!
祝佢年年都有今日.......
作者: 加燦    時間: 2020-12-4 08:35 AM

周庭BB, 出番嚟就揾我, 保證令你欲仙欲死.
作者: 明亮的晨星二    時間: 2020-12-4 08:36 AM

引用:
原帖由 chess8 於 2020-12-4 06:27 AM 發表

只坐幾個月,我肯定佢唔會反省,佢一心想做民主女神(亦有人已鋪定條路),坐幾個月等如拎個獎牌
作者: wtf_name    時間: 2020-12-4 08:38 AM

行監獄線
作者: ijustice    時間: 2020-12-4 08:40 AM

引用:

「怕自己不能適應監禁的生活亅

唔使怕喎,踎踎下就慣架啦,踎完呢單,仲有下單。
作者: ar2man    時間: 2020-12-4 08:40 AM

日日係監獄唱donki
作者: 超級羊    時間: 2020-12-4 08:41 AM

恭喜。
作者: 隔夜忠心的馬    時間: 2020-12-4 08:41 AM

洗黑金時卻很開心!找數吧黃畜!

圖片附件: Screenshot_20201203_122117_com.tencent.mm.jpg (2020-12-4 08:41 AM, 159.97 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: Screenshot_20201202_133153_com.news.on.jpg (2020-12-4 08:41 AM, 119.33 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: Screenshot_20201203_122633_com.tencent.mm.jpg (2020-12-4 08:41 AM, 159.97 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: lawscw    時間: 2020-12-4 08:42 AM

引用:

祝..
年年有今日,歲歲有監踎
作者: avkxyz    時間: 2020-12-4 08:43 AM

其實之後係咪應該送呢班人出外國比較好
作者: bobho    時間: 2020-12-4 08:44 AM

引用:

皮膚差係無得救
作者: 莫小問    時間: 2020-12-4 08:45 AM

仲有10個月呀,出完之後又會有官司等你
作者: 比錢    時間: 2020-12-4 08:46 AM

佢都害左好多人坐監,前途盡毀! 佢應該坐一世監!
作者: 殘廁邊緣的甩頭    時間: 2020-12-4 08:48 AM

没曱甴公交配的日子
作者: 寒冬大大馬桶    時間: 2020-12-4 08:49 AM

香港人覆周庭:香港人在黑暴的第5日開始,港人以「度日如年」來形容在黑暴破壞的日子,因時間過得很慢,每天都像「捱」。「即使一個人生理和身體上沒有什麼大問題,在黑暴日子裡,還是有很多難受的時刻。一方面對於經濟不穩,家園被破壞感到不安,時常感到孤單,家庭朋友決裂,想念所有我愛的香港人。」
周庭,由你帶給別人的痛苦,比你咁短的座牢時間,你還沒有反醒,反而是傾苦?你還像個人嗎?
作者: 東方純情的馬桶    時間: 2020-12-4 08:50 AM

當佢有一百歲命,仲有76個地球日就打柴啦。
作者: ufi01    時間: 2020-12-4 08:50 AM

死醜婆, 人心地吾好, 樣都特別衰. 
作者: 33illumunati    時間: 2020-12-4 08:51 AM

成L日扮可憐,正臭雞
作者: Chris.yukman    時間: 2020-12-4 08:52 AM

坐監無得用手機,無得上網,對於呢一代人,可以想像到一分鐘都難過,佢可以學長毛,要求人人平等,坐監都可以用手機睇片上網打機用IG FB. 造福大家手足😆
作者: 城市民工    時間: 2020-12-4 08:53 AM

叛國賊應該死刑
作者: Chris.yukman    時間: 2020-12-4 08:54 AM

保釋咗出嚟嘅,好大機會會着草,睇吓幾時喺英國見到佢。
作者: choopper    時間: 2020-12-4 08:56 AM

周出泥做番天使比手足沖擊下你條防線
作者: fb2c58a7db60a9    時間: 2020-12-4 08:57 AM

犯法就要拉。哈哈
作者: bobo5354    時間: 2020-12-4 08:59 AM

祝佢年年都係監獄內過生日
作者: lilitfdqmb    時間: 2020-12-4 09:00 AM

日本人最喜歡識日文既漢奸,咁多年都無變過
作者: lpj88    時間: 2020-12-4 09:02 AM

未坐過監, 都知坐監度日如年啦.
作者: 人若流水    時間: 2020-12-4 09:02 AM

流鼠呢排係咪日撚日望住鳩庭幅相濕呀?咪打咁多……你睇下你巳經壞腦、遲D連下边都斷埋架……
作者: chimpanzee11    時間: 2020-12-4 09:05 AM

引用:
原帖由 城市民工 於 2020-12-4 08:53 AM 發表

叛國賊應該死刑
x2
作者: monitor    時間: 2020-12-4 09:06 AM

佢父母係咪早已唔撐呢個港奸女?上庭都冇出現支持。
作者: 你老闆    時間: 2020-12-4 09:06 AM

你入去坐不就是社會得到公義嗎?
算實現了半個生日願望了
作者: lfc_gerrard    時間: 2020-12-4 09:09 AM

早知今日 何必當初
作者: acacac    時間: 2020-12-4 09:10 AM

返出黎唔好on99再搞正字
出發日本拍AV啦
作者: idol_j    時間: 2020-12-4 09:11 AM

咁煽情,要眾籌嗎
作者: captkkk    時間: 2020-12-4 09:14 AM

來學中英文

圖片附件: Beauty vs Ugly (Eng).png (2020-12-4 09:14 AM, 274.45 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Beauty vs Ugly (Chinese).png (2020-12-4 09:14 AM, 275.7 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: fcymatthew    時間: 2020-12-4 09:17 AM

坐坐吓就慣
Don Don Don Donki
作者: ing.baring    時間: 2020-12-4 09:17 AM

我睇錯左個帖文標題,仲以為係「寫於生前的公開信」添,等我仲happy左一陣.....
作者: Anunnaki    時間: 2020-12-4 09:17 AM

多行不義必自斃!!
作者: 2013gundam    時間: 2020-12-4 09:17 AM

今日4/12 佢入左冊先幾多日
咁就話渡日如年
唔係話坐監留案底會令人生更精彩咩
到自己受時就話頂唔住
我真係****1
作者: Money7    時間: 2020-12-4 09:18 AM

悶就唱吓Donki首歌囉
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-12-4 09:19 AM

我睇錯咗“寫於生前的公開信“,搞到我開心咗幾秒

作者: chichunlo    時間: 2020-12-4 09:19 AM

郭紹傑係你日本果度燒張紙都坐成年、你煽動暴動勾結外國勢力都係10個月咋!!!