標題: 方仲賢母子富貴住豪宅揸波子 警方循收入來源全面調查 [打印本頁]

作者: cskch     時間: 2020-12-2 18:37

Ariel看到這段新聞警方上門拉人的地點係九肚山都覺得好奇怪,這個地段都是豪宅區,浸大是本地的平民大學,浸大生住豪宅區,不太尋常。

Ariel追查之下,知情人士爆料,警方今晨是在九肚山獨立屋「澐灃」拘捕方仲賢的,原來方仲賢不止住九肚山,還住獨立屋。

「澐灃」由永泰及萬泰合作發展,據公開成交記錄顯示,「澐灃」這間獨立屋在今年4月剛剛易手,超過2千呎,當時成交呎價28522元,即是市值逾6000萬,擁有人為方仲賢母親。而方仲賢自己亦擁有西貢清水灣傲瀧的一處豪宅。除此之外,母子仲有兩架全新波子,分別為電動及SUV,要買波子跑車至少2百萬起標啦。

究竟D錢係點來的?

成億身家, 但唔識講英文/國語, 讀BAND 2 中中, 仲要讀浸大, 仲要做學生會. 你真係信?

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/7570807-方仲賢母子富貴住豪宅揸波子-警方循收入來源全面

作者: cskch     時間: 2020-12-2 18:47

引用:
原帖由 cskch 於 2020-12-2 18:37 發表
Ariel看到這段新聞警方上門拉人的地點係九肚山都覺得好奇怪,這個地段都是豪宅區,浸大是本地的平民大學,浸大生住豪宅區,不太尋常。

Ariel追查之下,知情人士爆料,警方今晨是在九肚山獨立屋「澐灃」拘捕方仲賢的,原來方仲賢不止住九肚山,還住獨立屋。

「澐灃」由永泰及萬泰合作發展,據公開成交記錄顯示,「澐灃」這間獨立屋在今年4月剛剛易手,超過2千呎,當時成交呎價28522元,即是市值逾6 ...
點解咁多錢, 又成日叫眾籌既?
作者: 世界真虛假     時間: 2020-12-2 18:52

垃圾冇工返都有幾千萬?係黃狗先唔信呢班廢物收黑金
作者: cskch     時間: 2020-12-2 18:55

引用:
原帖由 世界真虛假 於 2020-12-2 18:52 發表
垃圾冇工返都有幾千萬?係黃狗先唔信呢班廢物收黑金
咁有米...... 讀浸大..... 做學生會會長..... 唔識講英文.....
作者: microstation     時間: 2020-12-2 19:01

中一次六合彩金多寶,都未必夠😅😅
作者: workdboy169     時間: 2020-12-2 19:05

今次會唔會又衆筹打官司
作者: cwilson1     時間: 2020-12-2 19:05

一個讀緊浸會未出來揾工的學生會會長會咁富有?
作者: discuss-5     時間: 2020-12-2 19:08

今次大獲了,稅務局出場
作者: diballin     時間: 2020-12-2 19:08

引用:
原帖由 cskch 於 2020-12-2 18:37 發表

「澐灃」由永泰及萬泰合作發展,據公開成交記錄顯示,「澐灃」這間獨立屋在今年4月剛剛易手,超過2千呎,當時成交呎價28522元,即是市值逾6 ...
好奇想問下香港仲有冇ICAC?
作者: songsong17     時間: 2020-12-2 19:09

犯國安法一舉沒收9成資產最好...
作者: cwilson1     時間: 2020-12-2 19:10

浸大原來係個其怪組織,佢的講師邵家臻在2013年被擧報同女學生發生師生戀,仲有埋身孕,而且仲傳佢為人女友甚多,在美國起碼都判入獄22年,但浸大竟然當時都唔炒佢,仲俾呢d人渣教落去,直到剛剛8月先炒

浸大你攪乜?
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2020-12-2 19:11

曱甴捐款比人享富貴
作者: (ツ)     時間: 2020-12-2 19:12

過癮囉!
作者: chichunlo     時間: 2020-12-2 19:13

冇收錢攪暴動喎、個個都係自願喎、攪手已經幫你地收哂錢買哂樓囉!!!成日話眾籌幫下線衝果班喎、D錢點解又冇哂呀、人地買左架靚車揸緊喇、成班硬膠黃絲冇腦又點知人地咁好搵!!!
作者: abcde2008     時間: 2020-12-2 19:13

唔怪得要做黑暴。
黃屍黑暴曱甴,假如你做咗一年都冇大屋靚車,死咗去好過。
作者: 胃胃愛涼涼     時間: 2020-12-2 19:13

引用:
原帖由 cskch 於 2020-12-2 06:47 PM 發表

唔眾籌又點來咁多錢
作者: cwilson1     時間: 2020-12-2 19:14

浸大,又學生隨街打野戰,又多學生野獸圍攻師長,而家呢件學生會長又身家來歷成疑,亦引至香港不少地方被破壞,

令人懐疑浸大有冇資格當學院作育英才
作者: 崖上的地獄     時間: 2020-12-2 19:14

有米唔讀得浸大,盲毛思維真係特L别,不過越来越似某啲方式
作者: cwilson1     時間: 2020-12-2 19:15

浸大傳理系學生,專訓練出來攻擊政府,國安是否要調查下浸大發生咩事呢!?
作者: cskch     時間: 2020-12-2 19:16

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-12-2 19:14 發表
有米唔讀得浸大,盲毛思維真係特L别,不過越来越似某啲方式
查下你米知咯. 忽然富貴的人.  

其實有無米, 睇個人表現, 思維都睇得出.

成億身家, 但唔識講英文. 仲要讀浸大. 仲要做學生會. 你真係信?

作者: snooboy     時間: 2020-12-2 19:16

千祈咪申請法援呀仆街

作者: omygoodness     時間: 2020-12-2 19:17

原來咁容易冚家富貴, 唔怪得個個黃屍爭住要出名
作者: kwokk2014     時間: 2020-12-2 19:20

一定要徹查!
作者: luckyma     時間: 2020-12-2 19:20

ICAC action 
作者: 花好月圓102

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: can9394     時間: 2020-12-2 19:22

香港,勝在有 傻子
作者: 沙灘青蛙     時間: 2020-12-2 19:22

查吓佢啦
作者: Herodanny     時間: 2020-12-2 19:22

大把傻人捐錢,黃屍要送錢畀人使有乜計😂
作者: big3624     時間: 2020-12-2 19:23

曱甴母子落格黑金!!傻仔去衝啦!!!
作者: 寒冬巨大的牛     時間: 2020-12-2 19:23

引用:
原帖由 cskch 於 2020-12-2 06:37 PM 發表

佢阿媽賣身都搵唔到咁多啦!
作者: cannabisbaby

作者: Mike13     時間: 2020-12-2 19:23

引用:
原帖由 diballin 於 2020-12-2 07:08 PM 發表

香港嘅ICAC只識調查警察,唔識調查貪污案件。
作者: michael2345     時間: 2020-12-2 19:24

如果攪爆動可以咁富, 就真是誇左d啊!?

仲有個老豆未出場, 可能有錢人呢
作者: MANLTD007     時間: 2020-12-2 19:24

洗黑錢
作者: free33sky     時間: 2020-12-2 19:24

有錢就任性
作者: 丁常唔多旺     時間: 2020-12-2 19:25

引用:
原帖由 cskch 於 2020-12-2 06:37 PM 發表

可能佢老豆老母賣淫加走私販毒呢
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2020-12-2 19:25

引用:
原帖由 diballin 於 2020-12-2 07:08 PM 發表

巳沒有 lcac 只有no eye no see

圖片附件: Screenshot_20200523_114949_com.huawei.browser.jpg (2020-12-2 19:25, 122.54 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: tam_n     時間: 2020-12-2 19:26

引用:
原帖由 discuss-5 於 2020-12-2 07:08 PM 發表
今次大獲了,稅務局出場
當年美國都係靠稅局隊冧咗惡爺卡邦㗎。
作者: can9394     時間: 2020-12-2 19:26

請問 icac 係乜,I can act chaotic?
作者: 天恩圓夢     時間: 2020-12-2 19:27

講一句: 朋友, 可以慢慢玩, 怕到時玩到出國安法

方仲賢話: 多謝各位手足科水科金撐我買豪宅買波子,  之後眾籌都要多多支持啊
作者: fiogermi     時間: 2020-12-2 19:27

有做乞甴靠把口可以撈到住豪宅,揸靚車。亦有乞甴靠暴力撈到食監躉飯,真係同甴唔同命
作者: 雜種主席     時間: 2020-12-2 19:27

引用:

順手查埋鄧炳強點解可以一次過還晒按揭 三個月前才轉按 錢從何來 唔好話我知 佢老婆做雞賺到錢呀
作者: ALFA524     時間: 2020-12-2 19:27

肯定話係做雞,全部都係辛苦錢,一下一下賺返嚟
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2020-12-2 19:27

Yummy~方母表示黑金好收,人血饅頭好味。。。
作者: chantinlung     時間: 2020-12-2 19:28

引用:

佢老豆呢?
作者: hegangbei     時間: 2020-12-2 19:32

引用:
原帖由 寒冬巨大的牛 於 2020-12-2 07:23 PM 發表

佢阿媽賣身都搵唔到咁多啦!
伯母可能喺音樂家,專長吹蕭和笛樂器 !
作者: 台灣小榴槤     時間: 2020-12-2 19:32

洗黑錢
作者: 單嫖獨賭kaka     時間: 2020-12-2 19:33

稅務局,ICAC要做野
作者: mm170240279     時間: 2020-12-2 19:33

擺撚明有人洗黑錢啦
作者: 樓上進擊的羔羊     時間: 2020-12-2 19:33

真係好睇過踩過界

作者: freemind1     時間: 2020-12-2 19:34

好富貴。稅局唔查警方查,公務員太多曱甴
作者: 理+誠     時間: 2020-12-2 19:35

賣港求榮!
咁好揾,點會唔吸引啲傻仔前赴後繼吖!
啲讀野雞大學嘅垃圾,做一世都揾唔到咁多錢;連書都未讀好嘅中學生,更加當搞政治係發達捷徑!
民主自由,真理公義,口號嚟啫,用嚟呃蠢人嘅。
作者: AABB999     時間: 2020-12-2 19:35

幫大陸的大款富豪洗黑錢咪揾到咁多囉!
作者: 樓上進擊的羔羊     時間: 2020-12-2 19:35

嘩  咪同癡瘋由撚得揮
作者: golfboy     時間: 2020-12-2 19:36

五毛開始做勢抄人家
無知即無知,香港大把隱形富豪
作者: lowu     時間: 2020-12-2 19:37

引用:
原帖由 雜種主席 於 2020-12-2 07:27 PM 發表

順手查埋鄧炳強點解可以一次過還晒按揭 三個月前才轉按 錢從何來 唔好話我知 佢老婆做雞賺到錢呀
乜方仲賢老母做雞咩?
作者: 天恩圓夢     時間: 2020-12-2 19:37

引用:
原帖由 golfboy 於 2020-12-2 07:36 PM 發表
五毛開始做勢抄人家
無知即無知,香港大把隱形富豪
YC一有事就出來護?  你咁清楚, 同行啊?
過下料出來聽下, 人地點"隱形富豪"?
作者: rosemary1216     時間: 2020-12-2 19:38

嗯,有可疑,支持差佬去驗屍。
作者: freemind1     時間: 2020-12-2 19:38

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-12-2 07:35 PM 發表
賣港求榮!
咁好揾,點會唔吸引啲傻仔前赴後繼吖!
啲讀野雞大學嘅垃圾,做一世都揾唔到咁多錢;連書都未讀好嘅中學生,更加當搞政治係發達捷徑!
民主自由,真理公義,口號嚟啫,用嚟呃蠢人嘅。
老尾及菜婆應該唔會咁豪咁爽手,我諗本地班曱甴頭

作者: man152     時間: 2020-12-2 19:39

我估,老母係俾富商包既3奶
如果,如果個老豆响内地做生意
唔知點收尾,總之大L獲
作者: discuss.woddboy     時間: 2020-12-2 19:39

賣國真係咁好搵
作者: ronnietsang     時間: 2020-12-2 19:40

引用:

又係玩highlight 分身account
作者: 買大陸股等數錢     時間: 2020-12-2 19:40

X濟會黑金?香港司法界都巧多勾結x濟會既黃絲帶法官,佢哋判詞巧詫異
作者: ballpro     時間: 2020-12-2 19:41

好好查一查
作者: cwilson1     時間: 2020-12-2 19:42

引用:
原帖由 abcde2008 於 2020-12-2 07:13 PM 發表
唔怪得要做黑暴。
黃屍黑暴曱甴,假如你做咗一年都冇大屋靚車,死咗去好過。
可能因為呢個原因,前排咁多around  20碎至30碎的自殺
作者: golfboy     時間: 2020-12-2 19:42

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2020-12-2 07:37 PM 發表

YC一有事就出來護?  你咁清楚, 同行啊?
過下料出來聽下, 人地點"隱形富豪"?
大半生生活係社会最低層既人点会知香港好多人大把$,所以樓價点都跌5落!夏虫不可與語冰,非無冰也,以其未見冰也
作者: bestliverpool     時間: 2020-12-2 19:42

手足如Comdon,你死你事。
作者: 天恩圓夢     時間: 2020-12-2 19:44

引用:
原帖由 golfboy 於 2020-12-2 07:42 PM 發表

大半生生活係社会最低層既人点会知香港好多人大把$,所以樓價点都跌5落!夏虫不可與語冰,非無冰也,以其未見冰也
搞笑, 你又點實路路話人地一定係"隱形富豪"呢?

不如你講你認人地, 或知人地錢來源好唔好
作者: 义電機     時間: 2020-12-2 19:44

(如果)

佢賣港都有成億
咁痴瘋咁靚仔
咪收仲多
作者: 買大陸股等數錢     時間: 2020-12-2 19:46

引用:
原帖由 golfboy 於 2020-12-2 07:42 PM 發表

你講緊你哋曱甴收緊既賣國黑金?你都收唔少?真係曱甴倒轉曱甴,遲d國安搵埋你?

作者: golfboy     時間: 2020-12-2 19:46

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2020-12-2 07:44 PM 發表

搞笑, 你又點實路路話人地一定係"隱形富豪"呢?

不如你講你認人地, 或知人地錢來源好唔好
講多無謂,建議你去鄉土地產版睇一轉就明
作者: k514     時間: 2020-12-2 19:46

一係有錢仔,一係錢洗黑錢,如果查到黑錢,兩母子......
作者: Duncan_Nadal     時間: 2020-12-2 19:47

買定花生等睇戲
作者: 樓上進擊的羔羊     時間: 2020-12-2 19:47

咁撚柒有錢我送佢去哈佛啦讀浸大屌你咩,即係話呢啲錢係最近先至有囉
作者: wkkenneth     時間: 2020-12-2 19:48

擺明收黑金做野啦
作者: gute123     時間: 2020-12-2 19:48

嗰度係玖瓏山唔係九肚山,個度d house 好多冇人住,喺嗰度買樓係好奇怪,真正有錢人一定唔會買
作者: JamesPong_007     時間: 2020-12-2 19:48

黑金?
作者: $navyseals     時間: 2020-12-2 19:48

一定充公所有資產
作者: cskch     時間: 2020-12-2 19:49

引用:
原帖由 k514 於 2020-12-2 19:46 發表
一係有錢仔,一係錢洗黑錢,如果查到黑錢,兩母子......
其實香港好多有錢佬, 但唔會讀浸大.. 就算真係讀, 都唔會玩學生會.. 而且, 呢條友既行為舉止都唔似一個有錢人.

https://www.youtube.com/watch?v=jChhrWbpHCA

呢D 好易睇架姐.
作者: 初級投資者     時間: 2020-12-2 19:50

淨係資金來源,都有排解釋
作者: golfboy     時間: 2020-12-2 19:52

引用:
原帖由 買大陸股等數錢 於 2020-12-2 07:46 PM 發表

你講緊你哋曱甴收緊既賣國黑金?你都收唔少?真係曱甴倒轉曱甴,遲d國安搵埋你?
我非黄非藍,只係睇見e度D5毛言論太低莊,水平其劣,實在太不堪,覺得祖国d维穩費倒落海,出聲提下姐
作者: okla3     時間: 2020-12-2 19:54

引用:

應該republic
作者: cskch     時間: 2020-12-2 19:54

引用:
原帖由 golfboy 於 2020-12-2 19:52 發表

我非黄非藍,只係睇見e度D5毛言論太低莊,水平其劣,實在太不堪,覺得祖国d维穩費倒落海,出聲提下姐
即管睇下最後查成點咯. 現在只係疑似姐. 不用緊張.

有錢係其實係個人表現, 風格係睇到出來的. 你覺得佢係有錢仔, 唔係黑錢的話, 即管睇下點.

作者: ansonkpl     時間: 2020-12-2 19:55

越查越精彩
作者: 33illumunati     時間: 2020-12-2 19:55

香港黃畜係咪覺得自己好酸,好廢,好傻
作者: 花好月圓102     時間: 2020-12-2 19:56

引用:
原帖由 big3624 於 2020-12-2 07:23 PM 發表
曱甴母子落格黑金!!傻仔去衝啦!!!
廢人講什麼
作者: freemind1     時間: 2020-12-2 19:57

引用:
原帖由 golfboy 於 2020-12-2 07:52 PM 發表

有啲曱甴最愛扮中立。不如你又講吓單親媽媽,既然咁有錢,應該比好多資源一粒仔去學英文什至留學,可惜個仔英文仲屎過菲傭,即係屋企連菲傭都冇
作者: lctj9     時間: 2020-12-2 19:57

咁有錢唔送去外國讀書? 咁少有...
作者: k514     時間: 2020-12-2 19:58

引用:
原帖由 cskch 於 2020-12-2 07:49 PM 發表

其實香港好多有錢佬, 但唔會讀浸大.. 就算真係讀, 都唔會玩學生會.. 而且, 呢條友既行為舉止都唔似一個有錢人.

https://www.youtube.com/watch?v=jChhrWbpHCA

呢D 好易睇架姐.
唔好睇死人,遲D咪係龍定係蛇囉
作者: ericlkyuen     時間: 2020-12-2 19:58

引用:
原帖由 golfboy 於 2020-12-2 07:52 PM 發表

你非黃非藍?人哋鬧黑暴曱甴就代表維穩?香港大把隱形富豪,但我就係唔相信方仲賢係呢一類人。隱形富豪行事低調,唔會撐黑暴恐怖分子。屋企有錢有樓,唔會想香港亂,搞死香港對有資產嘅香港人有乜好處?有錢人要犯法,更加唔使親自出手,由九肚山去深水埗買鐳射筆
作者: 99078D     時間: 2020-12-2 19:59

lm
作者: briancccc     時間: 2020-12-2 19:59

引用:

唔怪得香港住宅咁貴,無業都可以有成億身家。做學生都買倒幾千萬豪宅....
作者: 倉田哲夫     時間: 2020-12-2 19:59

越了🪳越多衰嘢
作者: 2006Win-Cat     時間: 2020-12-2 19:59

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2020-12-2 07:48 PM 發表
擺明收黑金做野啦
x2 黑金
作者: 87er     時間: 2020-12-2 19:59

引用:
原帖由 microstation 於 2020-12-2 07:01 PM 發表
中一次六合彩金多寶,都未必夠😅😅
即使一次六合彩比得起,
養間屋風火水電、管理費一般打工仔比唔起。
作者: freemind1     時間: 2020-12-2 19:59

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-12-2 07:57 PM 發表
咁有錢唔送去外國讀書? 咁少有...
仲有少有係連英文都屎過菲傭,若屋企有菲傭都練吓,即係菲傭都冇
作者: 找不到用戶

作者: 艾斯     時間: 2020-12-2 20:01

引用:
原帖由 lowu 於 2020-12-2 07:37 PM 發表

乜方仲賢老母做雞咩?
天使🤢
作者: SayYouSayMe     時間: 2020-12-2 20:02

引用:
原帖由 cskch 於 2020-12-2 07:49 PM 發表

呢D 好易睇架姐.
聽佢個名睇佢個款,我仲以為佢係個屋邨仔
作者: 恩23     時間: 2020-12-2 20:02

引用:
原帖由 cskch 於 2020-12-2 06:47 PM 發表

因為班儍仔要將自己综援去幫英雄,自己變成救世者。