標題: [國際新聞評論] 外交部:澳洲當局應為軍人殘害阿富汗平民感羞愧 [打印本頁]

作者: boymeetsgirl    時間: 2020-11-30 05:56 PM

中國外交部發言人趙立堅在其社交媒體Twitter上發布一張圖片,稱澳洲軍人在阿富汗殺害平民及囚犯,引起澳洲政府不滿,要求北京道歉及刪除有關推文。中國外交部發言人華春瑩就回應指,澳洲軍人在阿富汗殘害無辜平民,是經澳洲傳媒報道,亦得到澳洲國防部調查報告的確認,受國際社會一致聲討和譴責。

華春瑩否認趙立堅的推文是針對澳洲,指今次屬「大是大非問題」,所有具良知的人都應譴責。她質疑澳方對該個人推文反應如此強烈,是否想說明澳洲軍人冷酷地殺害阿富汗無辜平民有理,但有人譴責這種罪行則無理。

對於莫里森指中國政府應感到羞恥,華春瑩反問,澳洲有軍人犯下冷酷的罪行,澳洲政府是否應該感到羞恥。她又表示,「阿富汗人民的命也是命」,促請澳洲當局應深刻反思,以及將兇手繩之以法,向阿富汗人民作正式道歉,並向國際社會鄭重承諾永不再犯這種可怕的罪行。

趙立堅早前Twitter上發布一張圖片,當中顯示一名澳洲軍人持刀架在一名阿富汗幼童頸上,圖片底部有一句英文顯示「別害怕,我們將為你們帶來和平」,他發文時就表示強烈譴責此類行為,並要求追究責任。而澳洲總理莫里森則指這則推文的內容「離譜」及「欠缺理據」,亦深深冒犯曾經或正在服役的澳洲人,認為中國政府應該感到羞恥,要求北京道歉,以及移除有關推文。

阿富汗人民的命也是命

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... -澳洲當局應為軍人殘害阿富汗平民感羞愧
作者: kenyu4190    時間: 2020-11-30 05:57 PM

華姐好嘢!快靚正!
作者: starr    時間: 2020-11-30 05:57 PM

11月30日上午,中国外交部发言人赵立坚在境外社交媒体推特平台上发布一张图文帖子,他在帖文中称:“对澳大利亚士兵谋杀阿富汗平民和囚犯一事表示震惊,我们强烈谴责此类行为,并呼吁追究他们责任。”帖文的配图引用了中国画家@乌合麒麟 的讽刺漫画,漫画中一名澳大利亚士兵用刀抵着一名儿童的喉咙。上面还配有文字“不要害怕,我们来给你们带来和平”。
作者: 令狐椒    時間: 2020-11-30 05:57 PM

白人至上劣根性
作者: 愛之基    時間: 2020-11-30 05:59 PM

串過馬L!😂
澳狗點反駁呢!😂
作者: charlir2005    時間: 2020-11-30 05:59 PM

袋鼠腫理唔俾人講事實?
又話尊重言論自由?

作者: cardreadermp3    時間: 2020-11-30 06:00 PM

哈哈,囚犯後代
作者: charlir2005    時間: 2020-11-30 06:00 PM

要求聯合國調查邊個啱邊個錯囉

作者: boymeetsgirl    時間: 2020-11-30 06:00 PM

種族屠殺
作者: tam_n    時間: 2020-11-30 06:04 PM

澳、美立國時都把原住民趕盡殺絕,從未反省,遺毒頗深。
作者: cwilson1    時間: 2020-11-30 06:12 PM

世界開始公平了,從前白人犯了戰爭罪行,反而拍片贊自己為民主而戰,
如今白人這假面被打破,做錯了事,而家中國為大家出頭,譴責佢!

中國做得好!
作者: 前往粗野的樓主    時間: 2020-11-30 06:14 PM

西方雙重標準
作者: gorky    時間: 2020-11-30 06:16 PM

不愧為XX後代
作者: cwilson1    時間: 2020-11-30 06:16 PM

白人無得高高在上,犯事同其他人種受譴責,才是民主自由的表現!班黃人盲信的西方面的民主,根本就係霸權主意,說明佢地根本係低質素!

而家中國為華人帶來的才是民主和平的世界!
作者: 誰說我無堅不催    時間: 2020-11-30 06:22 PM

澳撚相都無張就去遣責中國新彊人權問題,而家自己比人捉到正就唔准人地話澳撚豬豬專殺幼童???

黃色人快d獻上子女比澳撚摧殘喇
作者: big3624    時間: 2020-11-30 06:24 PM

澳洲交待事件啦!!
作者: samuiwolf    時間: 2020-11-30 06:24 PM

澳洲豬一向無恥,點會羞愧?
作者: 宇宙野生的主席    時間: 2020-11-30 06:27 PM

黃屍冇聲出
作者: songsong17    時間: 2020-11-30 06:31 PM

引用:
原帖由 誰說我無堅不催 於 2020-11-30 06:22 PM 發表

澳撚相都無張就去遣責中國新彊人權問題,而家自己比人捉到正就唔准人地話澳撚豬豬專殺幼童???

有既, 是但影d建築就話係xx營...
作者: 單嫖獨賭kaka    時間: 2020-11-30 06:33 PM

華姐一針見血好嘢

袋鼠佬羞愧嗎
作者: 雨中花花榴槤    時間: 2020-11-30 06:34 PM

引用:
原帖由 愛之基 於 2020-11-30 05:59 PM 發表

串過馬L!😂
澳狗點反駁呢!😂
澳狗惱羞成怒了
作者: team123456    時間: 2020-11-30 06:37 PM

引用:
原帖由 誰說我無堅不催 於 2020-11-30 06:22 PM 發表

最好笑係俾自己友篤爆,想駁都無得駁
作者: pig00083    時間: 2020-11-30 06:43 PM

引用:
原帖由 charlir2005 於 2020-11-30 06:00 PM 發表

澳洲狗會唔會學主人咁玩制裁㗎!
作者: 四季无花果    時間: 2020-11-30 06:46 PM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-11-30 06:16 PM 發表

白人無得高高在上,犯事同其他人種受譴責,才是民主自由的表現!班黃人盲信的西方面的民主,根本就係霸權主意,說明佢地根本係低質素!

而家中國為華人帶來的才是民主和平的世界!
黃人唔系眼盲,佢地要既就系哩重特權。。
作者: dbdawnbobo    時間: 2020-11-30 06:50 PM

華姐好正👍👍👍
作者: 石器貧民    時間: 2020-11-30 06:58 PM

澳洲班人渣平時係到扮正義
作者: lctj9    時間: 2020-11-30 06:59 PM

如果係事實,道歉果個唔係澳洲?
作者: 8d    時間: 2020-11-30 07:00 PM

阿富汗人民的命也是命
作者: 農場紅色馬    時間: 2020-11-30 07:00 PM

澳洲佬幾時會向被侵略被殘殺嘅阿富汗人民道歉
作者: 2013gundam    時間: 2020-11-30 07:03 PM

今次外交部真係好剛
真係應左之前既警告變為行動:
"若以中國為敵,中國就會成為你的敵人"
作者: 冰風蓋天    時間: 2020-11-30 07:07 PM

引用:
原帖由 charlir2005 於 2020-11-30 06:00 PM 發表

佢地叫世衛法武漢查病毒源頭,又唔叫聯合國去澳洲查殘殺平民事件😡😡😡😡
戰爭罪行嚟!
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-11-30 07:08 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-11-30 05:56 PM 發表

中國外交部發言人趙立堅在其社交媒體Twitter上發布一張圖片,稱澳洲軍人在阿富汗殺害平民及囚犯,引起澳洲政府不滿,要求北京道歉及刪除有關推文。中國外交部發言人華春瑩就回應指,澳洲軍人在阿富汗殘害無辜平民,是經澳洲傳媒報道,亦得到澳洲國防部調查報告的確認,受國際社會一致聲討和譴責。

華春瑩否認趙立堅的推文是針對澳洲,指今次屬「大是大非問題」,所有具良知的人都應譴責。她質疑澳方對該個人推文反應如此 ...
澳洲外長重要求中國道歉,幾撚厚面皮呀
作者: robin09    時間: 2020-11-30 07:10 PM

引用:

老人院幼儿园也都是房子,为什么不能当作禁闭营 ?
我们澳洲土鳖做事就是这样子啦,都是房子,有什么不同?
新疆人权就是有问题,那么多印第安人被关押在新疆幼儿园,多可怜的印第安人 !
作者: 運動鞋    時間: 2020-11-30 07:10 PM

此等圖畫創作同法國有趣漫畫有何分別?
作者: 吃喝玩樂    時間: 2020-11-30 07:14 PM

個總理話推文內容離譜, 可能唔止殺咁少人
作者: 167667    時間: 2020-11-30 07:15 PM

死白皮豬會羞愧咩
作者: 海灘深情的屋    時間: 2020-11-30 07:17 PM

中國外交部快快d 制裁班冇人性啦……仲有立即斷絕所有同澳洲貿易來往+生意,唔好同d 冇人性ge國家有任何瓜葛
作者: Delimali    時間: 2020-11-30 07:18 PM

澳洲最撚羞恥莫里森總理快的去阿富汗叩頭道歉及賠償,把殺人犯送去聯合國軍士法庭審訉。
作者: percyfor    時間: 2020-11-30 07:20 PM

澳洲佬食屎喇,拒絕買澳洲橙,澳洲垃圾紅酒
作者: muilow    時間: 2020-11-30 07:21 PM

烏合麒麟:聽說澳大利亞總理對我的畫不滿?那我今晚再畫一張

https://www.bilibili.com/video/BV1pz4y1k7D2
作者: charlir2005    時間: 2020-11-30 07:23 PM

全世界報呢單新聞時,都會報導埋澳洲自己起訴軍人在阿富汗殺平民嘅事,佢依家係咪捉蟲呢?

作者: 沙頭角原住民    時間: 2020-11-30 07:23 PM

澳洲人有強盜基因,驚俾人發現鐘意殺人放火
作者: 城裡的月亮    時間: 2020-11-30 07:24 PM

你點幫美國打壓中國
中國就點對付你
作者: 大王來巡山    時間: 2020-11-30 07:25 PM

澳洲鬼既核心价值观
作者: ddboy    時間: 2020-11-30 07:25 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-11-30 05:56 PM 發表

華春瑩否認趙立堅的推文是針對澳洲,指今次屬「大是大非問題」,所有具良知的人都應譴責。她質疑澳方對該個人推文反應如此 ...
澳洲佬唔係話自己係"查理"咩?點解唔尊重言論自由呀?
作者: Henry1268    時間: 2020-11-30 07:26 PM

引用:

中國開始反擊了.
作者: yctbmcl    時間: 2020-11-30 07:31 PM

英國罪犯後代。
作者: 魚旦專家    時間: 2020-11-30 07:32 PM

澳洲狗
作者: treo000    時間: 2020-11-30 07:34 PM

堅叔好串, 華姐夠辣
作者: 魔教周周    時間: 2020-11-30 07:35 PM

引用:

自己認埋都叫欠理據
作者: treo000    時間: 2020-11-30 07:35 PM

期待耿爽係聯合國不爽地為阿富汗人民指控澳洲
作者: 東風    時間: 2020-11-30 07:39 PM

喺人哋地方杀人哋啲人。点讲都唔啱数啦
作者: dhammika2    時間: 2020-11-30 07:40 PM

引用:

作者都要對澳大利總理致歉意~~~~~~
哈哈哈~~~~~
https://www.youtube.com/watch?v=o9Y4Gspeshg
作者: 韮王飯煮慈菇能    時間: 2020-11-30 07:42 PM

囚犯的後裔,殺人如麻!
作者: kw_lam    時間: 2020-11-30 07:42 PM

引用:
原帖由 運動鞋 於 2020-11-30 07:10 PM 發表

此等圖畫創作同法國有趣漫畫有何分別?
法國漫畫侮辱伊斯蘭教,烏合麒麟圖畫反映現實,諷刺澳洲軍人殺害阿富汗平民
作者: kopahin    時間: 2020-11-30 07:43 PM

中國唔啱喇,應該帶頭話請西方國家譴責澳洲,我地亞洲人講呢,鬼佬會嬲架
又再請查理周刊畫下野咁咯,唔係白人就唔畫掛?
作者: 摒息諸緣    時間: 2020-11-30 07:44 PM

華姐  舌戰群儒
作者: 高達性感的獅子    時間: 2020-11-30 07:44 PM

引用:
原帖由 8d 於 2020-11-30 07:00 PM 發表

阿富汗人民的命也是命
打細佬有幾叻!有種就打俄羅斯
作者: j.o.lai    時間: 2020-11-30 07:45 PM

華大姐好好野
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-11-30 07:45 PM

話人哋殘害無辜平民?!仲有,你用改圖去抹黑人哋喎!仲仲有,人哋會自己查自己軍人嘅問題,你會嗎?香港要獨立調查都唔得啦!
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-11-30 07:48 PM

澳兵屠殺阿富汗人民是事實,點解要中國道歉?
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-11-30 07:49 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-11-30 07:45 PM 發表

話人哋殘害無辜平民?!仲有,你用改圖去抹黑人哋喎!仲仲有,人哋會自己查自己軍人嘅問題,你會嗎?香港要獨立調查都唔得啦!
查?查幾耐?
作者: cb600    時間: 2020-11-30 07:49 PM

每逢30或31號,放阿富汗死左既平民張想去太子站,等班黃絲道念下
作者: dhammika2    時間: 2020-11-30 07:50 PM

轉貼完、諗諗下個仆街都唔知咩叫創作!
回教先知係創作、五粒病毒係創作。
咁澳洲軍人屠殺小孩都係創作。

作者: 魯先生    時間: 2020-11-30 07:53 PM

華春瑩好少咁正義,終於肯為人民發聲!

雖然是為別國人民發聲,都算可以接受嘅!
作者: 义電機    時間: 2020-11-30 07:53 PM

識玩一定咁玩
白人自大自滿
你唔屌佢
佢以為自已大晒
早排拍公主食甴曱以為好幽默
言論自由
咪大家鬥屌
企硬,,好正
作者: bgorlolandto    時間: 2020-11-30 07:53 PM

引用:

真係幾離譜,澳洲佬連講都慳番,懶得掩飾!
作者: suzume    時間: 2020-11-30 07:54 PM

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2020-11-30 06:00 PM 發表

哈哈,囚犯後代
dna
作者: suzume    時間: 2020-11-30 07:55 PM

引用:

國際法庭啦
澳洲應該要賠罪賠償阿富汗人
作者: howevera    時間: 2020-11-30 07:57 PM

如果係中國, 五隻屎眼又會彈出黎話制裁中國, 現在係澳洲, 四隻屎眼又啞左。
作者: 雞扒丁面    時間: 2020-11-30 07:57 PM

阿爺借勢打擊澳洲,莫理森中圈套出來反彈,更突顯澳洲現政權要受國際谴责,打狗實為辱狗主
作者: wilsonabcd    時間: 2020-11-30 07:58 PM

殺童魔國!國外如此,國内必更恐怖,死得更多,可憐被埋死了沒真相的约抗者,為埋沒真相的被自殺者,深入骨髓與靈魂,罪犯和殺人狂魔的DNA,澳洲人的劣根性,永不能磨滅的陋習人性!
作者: cowisstarting    時間: 2020-11-30 07:58 PM

澳洲屎眼狗唔話造假?
作者: 义電機    時間: 2020-11-30 07:58 PM

引用:
原帖由 howevera 於 2020-11-30 19:57 發表

如果係中國, 五隻屎眼又會彈出黎話制裁中國, 現在係澳洲, 四隻屎眼又啞左。
老尾有份
工敢出聲
作者: 天恩圓夢    時間: 2020-11-30 07:59 PM

澳洲越反駁, 越多人知佢D衰野
作者: 曲明    時間: 2020-11-30 08:00 PM

澳洲總理傻到將自己放上台俾人插
作者: MeoMeo88    時間: 2020-11-30 08:01 PM

咁你係有做過,做乜話人要感到羞恥者..低能
作者: muilow    時間: 2020-11-30 08:01 PM

同畫家作品

作者: kenyu4190    時間: 2020-11-30 08:02 PM

引用:
原帖由 曲明 於 2020-11-30 08:00 PM 發表

澳洲總理傻到將自己放上台俾人插
佢真係傻嫁!
作者: ballpro    時間: 2020-11-30 08:04 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-11-30 07:45 PM 發表

食屎啦
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-11-30 08:04 PM

面係人地俾,架就自己丟
作者: 曲明    時間: 2020-11-30 08:06 PM

引用:
原帖由 kenyu4190 於 2020-11-30 08:02 PM 發表

佢真係傻嫁!
呢類咁嘅貨色,怎跟阿爺鬥?
作者: wilsonabcd    時間: 2020-11-30 08:06 PM

中國應在聯合國,聯合大會推動議案!把澳洲政府和總理列為不人道戰犯!其政府官員和總理全世界通緝送上斷頭台!
作者: dhammika2    時間: 2020-11-30 08:08 PM

引用:
原帖由 魯先生 於 2020-11-30 07:53 PM 發表

華春瑩好少咁正義,終於肯為人民發聲!

雖然是為別國人民發聲,都算可以接受嘅!
咁又係!美國黑人不是命!
所以香港黃絲唔會支持黑人。
作者: 今天泛黃的神    時間: 2020-11-30 08:09 PM

华姐跟本不
用回應這個「美國低級官員亅!但還是要讚一下......好波👍👍
作者: 人之初大大    時間: 2020-11-30 08:10 PM

澳州人上18代已係極惡監犯,殘暴殺人真唔出奇
作者: dhammika2    時間: 2020-11-30 08:11 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-11-30 08:04 PM 發表

面係人地俾,架就自己丟
香討黃絲冋澳洲總理一樣不要面的!
作者: free33sky    時間: 2020-11-30 08:12 PM

西方良知去了那,義士請遠征澳洲
解放袋鼠
作者: 日照雷門    時間: 2020-11-30 08:13 PM

白人嘛!殺人放火金腰帶
作者: tko_investor    時間: 2020-11-30 08:17 PM

引用:

時而勢逆, 白人無法再優越了, 人應該要平等. 白人做左錯事仲死口唔認.
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-11-30 08:18 PM

沒有一個西方國家為此事出聲,虛偽到爆
作者: jlam829    時間: 2020-11-30 08:18 PM

西方之前介入南斯拉夫内戰時的口號就是人權大於主權, 現在就是讓澳洲體會一下他們自己的說話。
作者: az222    時間: 2020-11-30 08:20 PM

引用:
原帖由 kenyu4190 於 2020-11-30 05:57 PM 發表

華姐好嘢!快靚正!
x2
作者: 200888    時間: 2020-11-30 08:20 PM

殺人犯澳洲---->要求------>目擊証人中國道歉
作者: laws168168    時間: 2020-11-30 08:21 PM

白人至上劣根性,殺人為樂。
他們眼中只有自己白鬼,不當其他人種為人。
作者: peter925    時間: 2020-11-30 08:21 PM

引用:
原帖由 muilow 於 2020-11-30 08:01 PM 發表

同畫家作品
https://cdn.discuss.com.hk/t/b57b13/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_201130/20201130_365e97503d5adecd03cfO3xEE2kiMsIU.jpg

https://cdn.discuss.com.hk/t/d1cab8/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_201130/20201130_7e0e6f7a6291dbb3fdd1Tx1pmV7BvyN7.jpg ...
一夜爆紅
作者: 1MH1    時間: 2020-11-30 08:24 PM

中國外交部用美國的Twitter作官方發言渠道?!我不太相信!
作者: friendchanli    時間: 2020-11-30 08:28 PM

引用:

香港宜家米日日查緊跌死個年青人點樣比自己人累死。
作者: 崖上的地獄    時間: 2020-11-30 08:30 PM

非常支持外交部
作者: mickyd    時間: 2020-11-30 08:32 PM

澳洲佬自已都揭發有士兵濫殺無辜啦,仲有面話人閙佢咩!