標題: [兩岸新聞評論] 澳洲智庫鬧烏龍新疆官方實景照證「拘留中心」實為敬老院學校等 [打印本頁]

作者: 阿聞     時間: 2020-11-29 11:42 PM

近年來,新疆人權問題一直備受國際社會熱議。日前,以澳洲戰略政策研究所(ASPI)為首的西方智庫及媒體發布《記錄新疆居留制度》報吿,稱根據衛星地圖推斷,新疆近年新增很多「拘押設施」。對此,新疆官方曬出實景圖予以反駁。

ASPI的涉疆報吿聲稱,研究人員找到了新疆約380個疑似「集中營」的地方,且根據最新的衛星圖像顯示,中國仍在進行擴建。對此新疆維吾爾自治區周五(27日)召開新聞發佈會,用實景圖片證明這些報吿中所稱的「拘留中心」實際上均為敬老院、學校等民事機構。
新疆維吾爾自治區人民政府新聞辦發言人伊力江·阿那依提表示,西方有關智庫利用所謂衛星圖像研究新疆,並作出各種聳人聽聞的推斷,完全是故弄玄虛、混淆視聽的伎倆。
伊力江·阿那依提舉例,ASPI在其發佈的所謂報吿中,荒謬地將新疆擁有外牆的建築都視為「拘留中心」,其實這些所謂「拘留中心」都是民事機構,「『報吿』中所稱吐魯番市『拘留中心』,實際上是當地行政機關的辦公大樓;所稱喀什地區『拘留中心』,實際上是當地敬老院、物流園、學校等,這些在谷歌、百度地圖中均有標註。」

伊力江·阿那依提說,事實上,像ASPI等一些所謂獨立智庫,根本就不是學術研究機構,而是美國政府操縱的反華工具,其所謂的研究內容純屬主觀臆造和捕風捉影,充滿了偏見和敵意。
他續指,有關智庫的觀點和線索要麼來自美國反華非政府組織,要麼使用無從證實和溯源的所謂目擊證據,甚至還把互動式地圖說成是衛星圖片,十分荒唐可笑,連澳學術界都認為毫無學術價值。對於這種顛倒黑白、編織謊言的拙劣表演,國際社會嗤之以鼻。
他進一步指出,新疆是開放的,根本不需要用衛星圖像來了解新疆,歡迎所有秉持客觀公正立場的外國人士到新疆參訪,了解真實的新疆。值得關注的是,ASPI在此次的涉疆報吿最後,公開承認獲得美國國務院資助。

=====

鬧烏龍? 記者在攪笑吧? ASPI根本是有心造謠抹黑!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/555044/澳洲智庫鬧烏龍-新疆官方實景照證-拘留中心-實為敬老院學校等
作者: 徐庶     時間: 2020-11-29 11:50 PM

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-11-29 11:42 PM 發表

近年來,新疆人權問題一直備受國際社會熱議。日前,以澳洲戰略政策研究所(ASPI)為首的西方智庫及媒體發布《記錄新疆居留制度》報吿,稱根據衛星地圖推斷,新疆近年新增很多「拘押設施」。對此,新疆官方曬出實景圖予以反駁。

ASPI的涉疆報吿聲稱,研究人員找到了新疆約380個疑似「集中營」的地方,且根據最新的衛星圖像顯示,中國仍在進行擴建。對此新疆維吾爾自治區周五(27日)召開新聞發佈會,用實景圖片證明 ...
西方做下文宣,比香港手足睇既者。
唔洗咁認真個喎,係要分真假🤣

作者: 令狐椒     時間: 2020-11-29 11:50 PM

反正仇華人士冇乜腦會相信.
作者: liuche01     時間: 2020-11-29 11:59 PM

雪茄頓:唔好意思,用咗舊地圖
作者: 旺季失控的科技     時間: 2020-11-30 12:40 AM

反中的睇到就會信,點吹都得
作者: 天靖     時間: 2020-11-30 12:49 AM

反正仇華,神馬理由都可以屈,好似法輪西咁,日日屈中国,搞對抗
作者: ngcaddy     時間: 2020-11-30 12:50 AM

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-11-29 11:42 PM 發表

ASPI的涉疆報吿聲稱,研究人員找到了新疆約380個疑似「集中營」的地方,且根據最新的衛星圖像顯示,中國仍在進行擴建。對此新疆維吾爾自治區周五(27日)召開新聞發佈會,用實景圖片證明 ...
外國有種族學校歷史,加拿大/澳洲/美國都有,點解沒有人權組織出里吹下
作者: suzume     時間: 2020-11-30 01:13 AM

唔係第一次啦

同拜登比蘋果 Simon抹黑一樣
黑左就得啦
到今日都仲有人信合成人有大量資拜登有貪污

作者: 黑白的界線     時間: 2020-11-30 01:26 AM

佢地都唔係第一次老作架啦,收左錢都唔好揸流攤,出多少少力認真少少做好份工🤭
定係想賣主求情?
作者: dchk123     時間: 2020-11-30 01:31 AM

毒果作新聞的資金是否都是美國來
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2020-11-30 01:32 AM

YouTube 睇扶貧介紹,網民都識得戲稱:嗱!呢D扶貧新村,咪就係外國傳媒成日講嗰D集中營咯。
作者: 豬木屍吃河童     時間: 2020-11-30 01:33 AM

西狗唔做假新聞先係新聞
作者: 宇宙可愛的採購     時間: 2020-11-30 01:33 AM

哪有烏龍!衹有抹黑,其心不正大話連篇騙世人。
作者: DeadWalker     時間: 2020-11-30 01:35 AM

學校/敬老院做拘留中心唔得咩🙊
作者: gypsymoon     時間: 2020-11-30 01:41 AM

我是香港人,我在10年之間,去過新疆自駕旅游五次,足迹踏遍新疆,我肯定告訴白種人,新疆好正常。但過去20年,新疆被回教恐怖份子搞過不少惨案,很多都没有出現在新聞中。一些偏遠地區,平民,政府人員,被攻擊残殺。因此新疆的政府建筑,油站,學校,市集等,會有一定的防衛装置,城市里多警察巡邏。美國佬不要再作假新聞啦,美國人應該面對滅绝美洲原住民的残酷歷史。新疆维族人非常多,保留自身文化,自身語言。美國呢,有冇红番人啊?红番語言呢?美國白人滅绝美洲红番,犯的罪,美國人請自殺謝罪啦。人在做,天在看,美國白人時辰好快到。
作者: 零死04     時間: 2020-11-30 01:44 AM

衛星地圖?上次老屈客家土樓是火箭發射器。
作者: team123456     時間: 2020-11-30 01:49 AM

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-11-30 01:35 AM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=i2CP5FcfdtQ  新疆:我的祖国「快闪」

https://www.youtube.com/channel/UCRc63ZkXuzAWGzaJVEe_hxA/videos

https://www.youtube.com/channel/UCv3QOZ6M_1-bOzzupoR48Zg/videos

https://www.youtube.com/channel/UCo0Wu4QtjPjIkwuOGSWqAzw/videos

https://www.youtube.com/channel/UCBuJWLhR0VJfR79YhWus_Ew/videos

可能係中共迫新疆扮愛國或扮生活得開心,成個新疆都係拘留中心,最緊要有無腦黃屍 曱甴信
作者: edbe     時間: 2020-11-30 01:54 AM

求其9up 班曱甴都會信
因為根本無腦
作者: andonlyu     時間: 2020-11-30 01:55 AM

引用:

係咁搞澳洲智庫, 德國智庫, XX智庫, 然後間中出下文章老屈, 一班仇中就打晒J.
作者: unoteseven     時間: 2020-11-30 01:56 AM

香港有毒果,法倫功。
西西有智庫,fox.
作者: K2020     時間: 2020-11-30 01:56 AM

人地一D都唔烏龍, 係明知而屈大陸的, 叫得智庫邊有咁蠢
作者: 龍潭老鼠     時間: 2020-11-30 01:58 AM

引用:

以前用达赖打西藏牌唔work,而家打新疆牌又打得低章,霉国技穷鳥!
作者: 少洛     時間: 2020-11-30 01:58 AM

引用:
原帖由 天靖 於 2020-11-30 12:49 AM 發表

反正仇華,神馬理由都可以屈,好似法輪西咁,日日屈中国,搞對抗
其實真係幾煩,個個作文!見到嘅好彩回應一下(回應仲要唔知有冇人報出黎)見唔到或者冇回應就屈你默認
即係周街有人影你相再返去作文,真係好難防得哂,以守代攻真係太被動,依家都總算好少少,起碼真係同緊好多地方有生意來往,見到搞搞震就唔同你做生意(澳洲咁樣)不過真係擔心遲d會點🤦‍♂️
作者: noct2000     時間: 2020-11-30 02:00 AM

下次應該吹大啲,係外星人拘留中心,要去銀河系人權中心投訴
作者: annabb     時間: 2020-11-30 02:01 AM

引用:

唔駛睇圖片,歡迎你黎新疆呢下回應先堅。🤭🤭🤭
作者: 龍潭老鼠     時間: 2020-11-30 02:01 AM

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 01:41 AM 發表

我是香港人,我在10年之間,去過新疆自駕旅游五次,足迹踏遍新疆,我肯定告訴白種人,新疆好正常。但過去20年,新疆被回教恐怖份子搞過不少惨案,很多都没有出現在新聞中。一些偏遠地區,平民,政府人員,被攻擊残殺。因此新疆的政府建筑,油站,學校,市集等,會有一定的防衛装置,城市里多警察巡邏。美國佬不要再作假新聞啦,美國人應該面對滅绝美洲原住民的残酷歷史。新疆维族人非常多,保留自身文化,自身語言。美國呢,有 ...
moon姐当头棒喝,好嘢!
作者: cskch     時間: 2020-11-30 02:04 AM

以前都唔信新聞可以咁假, 黑暴期間睇過香港D 新聞, 抹黑程度簡直令人 "嘆為觀止".

到現在都唔知邊D 新聞係真, 邊D係假.
作者: 少洛     時間: 2020-11-30 02:06 AM

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2020-11-30 01:41 AM 發表

我是香港人,我在10年之間,去過新疆自駕旅游五次,足迹踏遍新疆,我肯定告訴白種人,新疆好正常。但過去20年,新疆被回教恐怖份子搞過不少惨案,很多都没有出現在新聞中。一些偏遠地區,平民,政府人員,被攻擊残殺。因此新疆的政府建筑,油站,學校,市集等,會有一定的防衛装置,城市里多警察巡邏。美國佬不要再作假新聞啦,美國人應該面對滅绝美洲原住民的残酷歷史。新疆维族人非常多,保留自身文化,自身語言。美國呢,有 ...
其實美國佬搶完印第安人地方再滅埋佢地後,仲要醜化印第安人,有段時期印第安人響美國人心目中係野蠻同暴力好戰
作者: mansonchung     時間: 2020-11-30 02:06 AM

interesting
作者: 球場上的貴公子     時間: 2020-11-30 02:10 AM

情況就好似北韓咁,早十年前都仲可以話周街d朝鮮人係演員嚟嘅
作者: 快活下半場     時間: 2020-11-30 02:17 AM

俾連登個班反中狗打飛機架
🤭😆
作者: Hung196108     時間: 2020-11-30 02:17 AM

引用:
原帖由 liuche01 於 2020-11-29 11:59 PM 發表

雪茄頓:唔好意思,用咗舊地圖
佢唔敢講,用左幾多年版的「舊地圖」,同時在建造中國大使館前,該地是什麼用途。
雖然明知佢講大話,但中國放過佢,因為美國咁強大都肯在全世界人面前認衰,認契弟。
而且,之前不久美國號稱「隱形戰機」被南斯拉夫擊落,美國要搵個下台階。
作者: jipyrbo     時間: 2020-11-30 02:17 AM

引用:

毒果妓者必需技,老吹同老屈。
作者: mui9992002     時間: 2020-11-30 02:53 AM

引用:
原帖由 旺季失控的科技 於 2020-11-30 12:40 AM 發表

反中的睇到就會信,點吹都得
傳下傳下…仲要話每日死幾多人
作者: 珍貴榴槤     時間: 2020-11-30 03:04 AM

pk
作者: 坐六年     時間: 2020-11-30 03:06 AM

邊有咁多烏龍呀,當年尾蟈狗轟炸中國駐南斯拉夫領事館夠話用咗舊地圖啦,有心定烏龍,心照啦。
作者: Video     時間: 2020-11-30 03:07 AM

西方為了再次瓜分中國,無所不用其技😤
中國人要團結起來對抗💪💪💪
作者: hkjoj     時間: 2020-11-30 03:26 AM

據衛星地圖推斷...作乜都得
就算之後證明假嘅啲反中事都唔會改正番, 就好似新冠肺腅咁, 就算出咗報告話武漢發現之前隻病毒已經在意大利早已存在,但啲本土及西方反中人都照樣話係由武漢傳出去
作者: zhangan     時間: 2020-11-30 03:34 AM

引用:

師兄,中國最大問題就係强大到威脅到美國,而西方國家本身就偽善,白人歧視其他有色人種係天性,所以夾埋用一切方法去阻止中國發展,可惜班黃絲曱甴仲戇鳩鳩中哂圈套
作者: chimpanzee11     時間: 2020-11-30 03:39 AM

引用:

呢D就叫事實!
D鬼連新疆係邊度都末知,一日到黑老作。。
就甘單睇D圖,無論D屋颜色,外形,周围環境都好靓,就算用來关D犯甘,請问D鬼重想點。。又冇高围墙,又冇高鐵栏围住。。D鬼都痴嘅。。。
作者: rosemary1216     時間: 2020-11-30 03:39 AM

對於譴責大陸嘅人權,西方世界嘅閪口根本就唔係事實求是,而係擺到明要砌大陸生豬肉㗎啦!
作者: tktprim     時間: 2020-11-30 03:39 AM

引用:
原帖由 天靖 於 2020-11-30 12:49 AM 發表

法輪功好中意作新聞。假到無人有。都唔明點解香港民主派要癡埋去。
作者: tktprim     時間: 2020-11-30 03:43 AM

引用:
原帖由 zhangan 於 2020-11-30 03:34 AM 發表

師兄,中國最大問題就係强大到威脅到美國,而西方國家本身就偽善,白人歧視其他有色人種係天性,所以夾埋用一切方法去阻止中國發展,可惜班黃絲曱甴仲戇鳩鳩中哂圈套
西方國家白費心機,中華民族復興係無會停止既
作者: 随心,随缘。     時間: 2020-11-30 03:45 AM

🇨🇳真是地大物博。🌴🌴🌴🌴🌴🌳🌼🌸🌺🇨🇳
作者: ichthys2     時間: 2020-11-30 03:48 AM

「將假話說一千遍,假話就變成真理。」

許多國家表面對上述這一句話常予以斥責,但骨子裡卻每曰都這樣做。
作者: montejo     時間: 2020-11-30 03:55 AM

引用:

師兄,是印第安人,不應叫紅番
作者: montejo     時間: 2020-11-30 04:01 AM

引用:
原帖由 hkjoj 於 2020-11-30 03:26 AM 發表

據衛星地圖推斷...作乜都得
就算之後證明假嘅啲反中事都唔會改正番, 就好似新冠肺腅咁, 就算出咗報告話武漢發現之前隻病毒已經在意大利早已存在,但啲本土及西方反中人都照樣話係由武漢傳出去
你睇有啲毒媒仍然寫武漢肺炎就知,最慘係身邊仲有YC係咁叫
作者: ax7ax     時間: 2020-11-30 04:05 AM

黃絲黑衣有理無理信左先
作者: Jackishere     時間: 2020-11-30 04:11 AM

引用:

死鬼佬
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-30 04:26 AM

引用:
原帖由 令狐椒 於 29-11-2020 23:50 發表

反正仇華人士冇乜腦會相信.
佢地會問點解要拘禁老人,然後指責真係無人性。

黃人喜歡站在道德高地批判中國大陸,甚至否認自己和西方人是一個常人的身份,希望自己已經是超越了神明的存在,不想聽見中國人有能力追趕。
作者: burgeon     時間: 2020-11-30 04:29 AM

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-11-30 12:50 AM 發表

外國有種族學校歷史,加拿大/澳洲/美國都有,點解沒有人權組織出里吹下
真正了解內地的人都知,實際中國少數民族地位高漢人一等。1,有就學特權,考試加分大學必須收一定比例少民子弟。2,司法特權,部份民族地區人在外地犯罪只能送回原居審理。3,不受計劃生育限制,4,少民區有各種優惠政府財政支援。5,所有政府甚至私人等大機構,如有綠教徒少民就必須另設清真食堂,就算得幾個人,例如航母艦上。
另一個天大嘅事實證據:大陸所有"漢+少民"婚姻所生子女幾乎99.99%都會選擇登記為少數民族。如果中國的少民受壓迫,為何個個出生Max細佬爭住做少民?據統計內地現在所謂少數民族大部份只有極少%少民血統,有好多更加係漢人的假少數民族。點解?受壓迫?係因為做少民高漢人一等,大把著數攞

作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-30 04:30 AM

引用:
原帖由 gypsymoon 於 30-11-2020 01:41 發表

黃人思想:沒有跟從英美標準,進行西化,一切異類都必定邪惡。
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-30 04:34 AM

引用:
原帖由 burgeon 於 30-11-2020 04:29 發表

真正了解內地的人都知,實際中國少數民族地位高漢人一等。1,有就學特權,考試加分大學必須收一定比例少民子弟。2,司法特權,部份民族地區人在外地犯罪只能送回原居審理。3,不受計劃生育限制,4,少民區有各種優惠政府財政支援。
另一個天大嘅事實證據:大陸所有"漢+少民"婚姻所生子女幾乎99.99%都會選擇登記為少數民族。如果中國的少民受壓迫,為何個個出生Max細佬爭住做少民?據統計內地現在所謂少數民族大 ...
黃人思想:真係慘!做漢人重要自認低等,原來係《漢人低等主義》,西方鬼佬都唔會咁樣啦!一早話左大陸人最喜歡自己人欺負自己人架啦!

漢人思想:我們尊重少數民族,所以處處遷就一下他們。

日本人思想:我們也萬萬及不上香港黃絲那種自我抬舉的能力。

西人思維:中國漢人真是低等,不及我們英美人高等,我們永遠將自己放在最高的位置。

有沒有看懂了什麼?黃人和西人的思想近似程度最高,怪不得黃人總是「爹親娘親,都不及英爹親」。

作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-30 04:35 AM

引用:
原帖由 ax7ax 於 30-11-2020 04:05 發表

黃絲黑衣有理無理信左先
This is a must.
作者: billy80     時間: 2020-11-30 04:43 AM

根本就係黄屍曱甴冇腦,專信on9嘢
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-30 05:04 AM

引用:
原帖由 少洛 於 30-11-2020 02:06 發表

其實美國佬搶完印第安人地方再滅埋佢地後,仲要醜化印第安人,有段時期印第安人響美國人心目中係野蠻同暴力好戰
邊度夠西歐侵略者打?
印第安人當時的武器裝備不及西歐人。
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-30 05:05 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 30-11-2020 01:55 發表

係咁搞澳洲智庫, 德國智庫, XX智庫, 然後間中出下文章老屈, 一班仇中就打晒J.
智庫全名:智力障礙儲存庫
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-30 05:07 AM

引用:
原帖由 Video 於 30-11-2020 03:07 發表

西方為了再次瓜分中國,無所不用其技😤
中國人要團結起來對抗💪💪💪
西人:很想吃口中國肥豬肉,我們美國豬肉有瘦肉精!
作者: applebbkk1982     時間: 2020-11-30 05:11 AM

引用:

吹乜嘢都有人信,反正傻仔多,無計。
作者: 金沙12少     時間: 2020-11-30 06:32 AM

重點係 屈左你先
作者: 金沙12少     時間: 2020-11-30 06:32 AM

哈哈哈哈
作者: 商界長長主題     時間: 2020-11-30 06:44 AM

引用:

西方國家想抹黑中國,求其搵兩張相就大肆抹黑啦🤭🤭😜😜
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-30 06:45 AM

引用:
原帖由 徐庶 於 29-11-2020 23:50 發表

在黃絲心目中,全中國養育的是14億賤民。
所以西方說什麼,黃絲都一定會相信,完全不需要理由。
地主之後人永遠與無產階級勢不兩立。
不過其實很多黃絲都不是地主之後人,而是被教育出來反中的棋子。

作者: beelzebub     時間: 2020-11-30 06:50 AM

問題不大,因為擺明屈人嘅時候,其實材料可以不必太認真 
作者: kenyu4190     時間: 2020-11-30 07:00 AM

引用:

支持!
作者: friendchanli     時間: 2020-11-30 07:01 AM

引用:
原帖由 黑白的界線 於 2020-11-30 01:26 AM 發表

佢地都唔係第一次老作架啦,收左錢都唔好揸流攤,出多少少力認真少少做好份工🤭
定係想賣主求情?
差不多先生係咁嫁啦,諗著反正比鬼佬睇洗鬼咁認真,起張無地名的地圖指個新疆出來香港人都未必指得出。
作者: 怒風     時間: 2020-11-30 07:13 AM

根本只係想呃人,點解?大佬呀,新疆喎,有幾多人會去果度旅行先,外國人又有幾多人去過?反中嘅人更加唔會去,所以求其搵張圖話入面做乜都有人信啦,都無乜人會真心去求証,而且D偏激嘅人,永遠都會講,中國乜都假,外表係老人院入面係人體實驗室,佢地乜都講得出,所以報紙求其搵張相,只要是抹黑中國,就大把人信。
作者: 逆風的肥牛     時間: 2020-11-30 07:22 AM

引用:

佢地都係聽法輪功講,法輪功都係吹黎
作者: maskman2020     時間: 2020-11-30 07:27 AM

引用:

妓者係別有用心去睇黑心錢/被尾狗收買
作者: ooxx13     時間: 2020-11-30 07:34 AM

引用:
原帖由 dchk123 於 2020-11-30 01:31 AM 發表

毒果作新聞的資金是否都是美國來
也有可能係台灣~
作者: ar2man     時間: 2020-11-30 07:38 AM

澳洲黃屍智庫
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2020-11-30 07:38 AM

屎眼聯盟走狗,用屎眼睇野🤣
作者: tomlee021239     時間: 2020-11-30 07:38 AM

五眼聯盟去死吧
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2020-11-30 07:44 AM

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-11-30 01:35 AM 發表

就等於所有黃屍都係暴徒一樣道理。。。
作者: 傻仔皮     時間: 2020-11-30 07:46 AM

引用:
原帖由 zhangan 於 2020-11-30 03:34 AM 發表

咪就係 黃人寧願做白人隻狗都唔願做正常中國人
作者: 我愛四版     時間: 2020-11-30 07:47 AM

抹黑你一次,你就需要不停解释,呢d技俩见得多
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-11-30 07:51 AM

引用:

西方社會就是要千方百計搵D所謂嘅“證據”嚟抹黑歪曲,其心可誅。
作者: 睇天做人     時間: 2020-11-30 07:52 AM

ASPI 專業啲好無 收人錢交啲甘嫁嘢
作者: 徐庶     時間: 2020-11-30 07:55 AM

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-30 06:45 AM 發表

在黃絲心目中,全中國養育的是14億賤民。
所以西方說什麼,黃絲都一定會相信,完全不需要理由。
地主之後人永遠與無產階級勢不兩立。
不過其實很多黃絲都不是地主之後人,而是被教育出來反中的棋子。
係手足心目中,白人生命就係矜貴。
黑人就係賤命一條。
中國人無得選總統,就係反民主普世價值,就係奴隸。🤔
作者: Duncan_Nadal     時間: 2020-11-30 07:56 AM

柒出國際
作者: 煩Q死     時間: 2020-11-30 07:59 AM

引用:

西鬼一日不造謠/抹黑就會心理不平衡
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-30 07:59 AM

引用:
原帖由 徐庶 於 30-11-2020 07:55 發表

係手足心目中,白人生命就係矜貴。
黑人就係賤命一條。
中國人無得選總統,就係反民主普世價值,就係奴隸。🤔
你的理解沒有錯。
作者: smalleagle     時間: 2020-11-30 08:00 AM

仇中令人智力下降,不分膚色。
作者: free33sky     時間: 2020-11-30 08:04 AM

國際版831
作者: free33sky     時間: 2020-11-30 08:06 AM

難怪中國對澳洲貿易有保留
作者: siuhung     時間: 2020-11-30 08:07 AM

福建土樓 都當係導彈基地 啦,新疆 d 類似學院、學校的建築,一定係(大中小學) 教育營。
作者: 220     時間: 2020-11-30 08:08 AM

引用:
原帖由 徐庶 於 2020-11-29 23:50 發表

上年已感受過文宣威力了,現在必須要澄清假消息,一 邊澄清自己是清白,二 要用文宣反擊做假傳媒機構(這是叫軟反擊),三 必須要令至對手形象完全破壞,變成沒有公信力傳媒機構(像蘋果一樣,以前唔理佢作故仔,令到大量香港人信以為真,洗腦變成大量曱甴出現)。
作者: 波濤性感的羊     時間: 2020-11-30 08:09 AM

從來西方白人永遠都想你中國重係八國聯軍時代,任宰任割!白人想你死呢個完全明白,但最唔明點解反而係香港黃畜、仇中L係最出力賣國害港!
作者: 豆芽生     時間: 2020-11-30 08:11 AM

做隻狗都唔該認真啲啦,做吓功課先啦
作者: 瑪卡     時間: 2020-11-30 08:15 AM

說別人有問題那自己就沒問題🤔🤔
作者: caorenjie     時間: 2020-11-30 08:16 AM

引用:

小黄畜又射一地
作者: ooxx13     時間: 2020-11-30 08:16 AM

引用:
原帖由 burgeon 於 2020-11-30 04:29 AM 發表

真正了解內地的人都知,實際中國少數民族地位高漢人一等。1,有就學特權,考試加分大學必須收一定比例少民子弟。2,司法特權,部份民族地區人在外地犯罪只能送回原居審理。3,不受計劃生育限制,4,少民區有各種優惠政府財政支援。5,所有政府甚至私人等大機構,如有綠教徒少民就必須另設清真食堂,就算得幾個人,例如航母艦上。
另一個天大嘅事實證據:大陸所有"漢+少民"婚姻所生子女幾乎99.99%都會選擇登記為少 ...
少民有一件好犀利嘅武器: "影響民族團結"。
少民犯事都会大事化小,小事化无。所以外國最中意用中國嘅少民来说话~

占8成嘅主体民族 去遷就這兩成嘅所為少民。 呢個政策真係戇鳩到冇人有
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2020-11-30 08:17 AM

西方國家屈中國是常識。
作者: 錢七     時間: 2020-11-30 08:20 AM

引用:

師兄, Give you a 'Like'
作者: 33Chris     時間: 2020-11-30 08:20 AM

鬧乜L野烏龍丫, 根本就係老屈
作者: omega33     時間: 2020-11-30 08:21 AM

智庫智障...都係呃錢組織
作者: bonod     時間: 2020-11-30 08:21 AM

客家土樓都險被當成導彈機地

圖片附件: 下載.jpg (2020-11-30 08:22 AM, 18.14 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: kwma     時間: 2020-11-30 08:22 AM

引用:

烏乜撚龍有前科E奶黑d大殺傷力冇氣都係老尾CIA老作
作者: kavid0

作者: 徐庶     時間: 2020-11-30 08:23 AM

引用:
原帖由 220 於 2020-11-30 08:08 AM 發表

上年已感受過文宣威力了,現在必須要澄清假消息,一 邊澄清自己是清白,二 要用文宣反擊做假傳媒機構(這是叫軟反擊),三 必須要令至對手形象完全破壞,變成沒有公信力傳媒機構(像蘋果一樣,以前唔理佢作故仔,令到大量香港人信以為真,洗腦變成大量曱甴出現)。
香港手足唔鐘意尋根究底,鐘意聽傳聞,
鐘意聽太子站死人,警察輪姦,
同埋海警亂槍掃射。😎

逾10名香港示威青年偷渡台灣遭攔截 傳廣東海警曾亂槍掃射

https://tw.appledaily.com/intern ... 3NDBBLIAQ56JYKCKH4/