標題: [本港新聞評論] 上前線燒傷賠了學業 義務急救員無悔 兼顧工作GPA零分被退學 另覓院校盼當救護員 - 20201129 - 港聞 [打印本頁]

作者: pugbb    時間: 2020-11-29 05:45 AM

【明報專訊】去年11月初的一場反修例衝突中,當時就讀樹仁大學的阿仁(化名)在前線當義務急救員期間,意外被催淚彈火舌燒傷背部。經歷皮肉之痛,兼被母親趕離家門,在籌措生活費的壓力下,阿仁一度難以適應離開「溫室」的風浪,無法兼顧工作和學業,又錯過了休學的機會,結果兩個學期積點(GPA)均零分,終被退學,無法重讀。為見證大時代賠上了學業,但他表示無悔,現已再報讀其他院校,盼未來可當上救護員。

【明報專訊】去年11月初的一場反修例衝突中,當時就讀樹仁大學的阿仁(化名)在前線當義務急救員期間,意外被催淚彈火舌燒傷背部。經歷皮肉之痛,兼被母親趕離家門,在籌措生活費的壓力下,阿仁一度難以適應離開「溫室」的風浪,無法兼顧工作和學業,又錯過了休學的機會,結果兩個學期積點(GPA)均零分,終被退學,無法重讀為見證大時代賠上了學業但他表示無悔,現已再報讀其他院校,盼未來可當上救護員。
事發時阿仁就讀樹仁大學輔導及心理學一年級,他在銅鑼灣擔任義務急救員期間,背部被催淚彈擊中,造成三分之一面積二級和三級燒傷。住院期間需植皮,其後每月覆診一次,傷勢至今年3月才相對穩定。
阿仁接受本報專訪時表示,事發時正值第一學期中期試,出院不久就是終期試,即使事發前上足課堂、做足功課,但沒參與考試,第一學GPA零分。
阿仁說,當時校方高層曾着他放心養傷,成績方面「遲啲講」,其後另一名高層向他表示,可選擇休學一年或繼續學業。「既然無嘢做,試住讀先,但校方無講過後果」,阿仁說當時不知道「讀唔掂就要退學」
被母趕出家門 需兼職自力更生
阿仁受傷後遭政見南轅北轍的母親趕出家門,從此自力承擔生活重擔,包括學校每月住宿費1900元。他先後做3份兼職,包括茶餐廳侍應、醫管局病房助理及電影公司文員,每周工作三四天,月入約三四千元,「覺得每一天都好忙,忙得來又攰,好似好多嘢做」。
輾轉多月,阿仁在第二學期終期試前才辭職,盼專注學業。回首才發現,他早已錯過了功課、小組報告等,課堂出席率亦不足,第二學期GPA同樣零分。他承認為維持生活開支,「忘記了學校讀書」。在公布成績後,他想跟校方說可否重讀之際,已被要求退學。他7月初接獲校方信件通知,根據《學則》第36條,學年總成績不及格、即總平均GPA在1.0或以下,着令他退學。
DSE成績申重讀不果
感校方「不講情義」
為展示重讀決心,他先後以中學文憑試(DSE)成績報讀樹仁5個學科,包括輔導及心理學,他稱有教授於面試時曾說,對他來年學業「有信心」。不過,即使他DSE達15分以上都不獲錄取,直言感覺校方「下定決心唔要我」。阿仁慨嘆校方「不講情義」,即使重新報讀一年級亦不獲錄取,「想證明會畀心機嘅時候,都唔畀機會我」,他並未因此放棄,已轉讀其他院校重新開展大學生涯。
樹仁大學回覆本報稱,校方多次向他提出建議,如有需要可休學,待他認為合適及有充分準備後繼續學業,可對此作出回應及陳述,以便校方考慮,但學生沒回應及陳述(見另稿)。
阿仁曾向朋友訴說生活壓力導致無法集中學業,但只獲建議「返part time(兼職)工囉」,無助走出困境。如時間可重來,他說當時應及早求助,「搵人幫手而唔係靠自己頂」。阿仁現已重拾大學一年級生活,找到另一份文職兼職,逐步學習如何平衡工作與學業,盼日後成為救護員

就讀樹仁大學的阿仁(化名)感校方「不講情義」...兩個學期積點(GPA)均零分,實際上自己「讀唔掂」...
比較馬鞍山火燒人診斷為五成皮膚燒傷...燒傷背部,經歷皮肉之痛只係小意思...講到咁慘遭橫禍...又係想眾籌...
相較於入獄留案底...執番身彩...仍執迷不悔...
盼未來可當上救護員...未來又多一個黑醫護...
如果真係受催淚彈受傷影響...
仲唔拿拿聲驗傷開記者會...警務處一哥索償追討人身傷害...隨時賠償千萬...

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20201129/s00002/1606586923578

作者: hw1chan    時間: 2020-11-29 05:48 AM

當救護員, 有大志, 呢行需要大量人才
作者: MarkIV    時間: 2020-11-29 05:50 AM

毅進仔都冇得你做啦曱甴
作者: cool_stone    時間: 2020-11-29 05:51 AM

係唔係比人影到想掉氣油彈但個肯脊着火果個黑暴呀?如果係就自己on9攞黎
作者: 巴巴先生    時間: 2020-11-29 05:52 AM

引用:
原帖由 MarkIV 於 2020-11-29 05:50 AM 發表

毅進仔都冇得你做啦曱甴
連呆灣都無錢去.....

只能做人地既人血饅頭......
作者: singsings    時間: 2020-11-29 05:56 AM

抵撚死!
作者: 刺客禁言    時間: 2020-11-29 05:59 AM

離哂譜啦 亂射催淚彈
作者: SayingLoveU    時間: 2020-11-29 05:59 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 29/11/2020 05:45 AM 發表

【明報專訊】去年11月初的一場反修例衝突中,當時就讀樹仁大學的阿仁(化名)在前線當義務急救員期間,意外被催淚彈火舌燒傷背部。經歷皮肉之痛,兼被母親趕離家門,在籌措生活費的壓力下,阿仁一度難以適應離開「溫室」的風浪,無法兼顧工作和學業,又錯過了休學的機會,結果兩個學期積點(GPA)均零分,終被退學,無法重讀。為見證大時代賠上了學業,但他表示無悔,現已再報讀其他院校,盼未來可當上救護員。

https://fs.mingpao.com/pns/20201129/s00046/a080f0d1db85613ae3d06203846e2446.jpg ...
睇到依類新聞好開心
作者: MarkIV    時間: 2020-11-29 06:02 AM

佢媽咪好偉大,趕L走呢個連樹仁都讀唔掂嘅垃圾!佢嘅走勢注定一世都係做地底泥,曱甴破壞香港永遠得到報應
作者: manlam    時間: 2020-11-29 06:03 AM

痴風有女食住豪宅你d呆狗仔係低能死
作者: 16610joey    時間: 2020-11-29 06:03 AM

廢柴
作者: 港男happy4    時間: 2020-11-29 06:07 AM

死曱甴抵死!
作者: 直插2萬1    時間: 2020-11-29 06:08 AM

作者: 艾斯    時間: 2020-11-29 06:08 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-29 05:48 AM 發表

急救員定失救員?見到黃人就急救!藍就失救?😂
作者: 何水    時間: 2020-11-29 06:08 AM

把相片送去救護部門認證,以免它選擇性救人,遺禍人間!
作者: 胃胃愛涼涼    時間: 2020-11-29 06:09 AM

眾籌幫到你

一星期己經可以有幾百萬收入, 仲多過打工皇帝 CEO
作者: funnysunday    時間: 2020-11-29 06:11 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-11-29 05:45 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20201129/s00046/a080f0d1db85613ae3d06203846e2446.jpg ...
幾時有GPA零分嘅醫生會出現呢?黃C黑暴曱甴仔啲思想真係一般正常人不能理解!唔通民主可以醫病?
作者: bensonchow    時間: 2020-11-29 06:15 AM

個傷勢唔似催淚彈做成,催淚彈打中人都會趺落地唔會係火球,應該係掟汽油彈時隻手舉得過高汽油連火倒流背部。
作者: 寒冬富有蝦仁    時間: 2020-11-29 06:15 AM

抵死
作者: cool_stone    時間: 2020-11-29 06:16 AM

引用:
原帖由 funnysunday 於 2020-11-29 06:11 AM 發表

幾時有GPA零分嘅醫生會出現呢?黃C黑暴曱甴仔啲思想真係一般正常人不能理解!唔通民主可以醫病?
白痴到唔知道讀唔掂就要退學,唔通佢覺得有公義就會自動有學位?
作者: beelzebub    時間: 2020-11-29 06:16 AM

難得佢老母懂得大義滅親,趕條仆街仔出家門
作者: 胃胃愛涼涼    時間: 2020-11-29 06:20 AM

引用:
原帖由 bensonchow 於 2020-11-29 06:15 AM 發表

個傷勢唔似催淚彈做成,催淚彈打中人都會趺落地唔會係火球,應該係掟汽油彈時隻手舉得過高汽油連火倒流背部。
呢條友, 應該係銅鑼灣被警察射左粒催淚彈入件衫入面, 佢孭住個背囊, 卡住左粒彈, 所以先燒成咁
作者: s282    時間: 2020-11-29 06:22 AM

呢d破壞社會嘅死曱甴, 根本就冇資格講「情義」, 曱甴如果識講情義嘅就唔會出來害人啦!
作者: andrew羅    時間: 2020-11-29 06:22 AM

佢無機會做政府工,
政府一定唔請佢。
作者: ccwai6600    時間: 2020-11-29 06:23 AM

曱甴求仁得仁,永遠都係曱甴
作者: 胃胃愛涼涼    時間: 2020-11-29 06:24 AM

去片

https://youtu.be/SRo0rZXnB7M
作者: bensonchow    時間: 2020-11-29 06:24 AM

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2020-11-29 06:20 AM 發表

呢條友, 應該係銅鑼灣被警察射左粒催淚彈入件衫入面, 佢孭住個背囊, 卡住左粒彈, 所以先燒成咁
如果係咁仲唔開記者會追討咩,仲話自已係救護唔係暴徒,暴眼女老屈都攪左成個月喇。
作者: jowawa    時間: 2020-11-29 06:25 AM

時代悲歌,個人又失敗……香港有好大班仲認為掉汽油彈,掟磚,毆打市民,燒人,刑毀地鐵,商鋪,堵門堵路……等等係代表民主自由。包括寫文之黑記!
作者: wilson_:)    時間: 2020-11-29 06:28 AM

出得嚟行就預咗要還!
作者: 胃胃愛涼涼    時間: 2020-11-29 06:29 AM

引用:
原帖由 bensonchow 於 2020-11-29 06:24 AM 發表

如果係咁仲唔開記者會追討咩,仲話自已係救護唔係暴徒,暴眼女老屈都攪左成個月喇。
暴動現場, 企係警察對立面, 而且警察己經俾足時間D人走, 自己唔走, 受傷邊有得追討
作者: 超級扁扁的妹頭    時間: 2020-11-29 06:30 AM

眾籌幾百萬好容易都唔識0分
作者: 無諗聊聊    時間: 2020-11-29 06:31 AM

俾手足掟汽油彈中背脊個隻曱甴呀
全香港睇過你條7出宇宙段片

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/37580c6f5285890810317587328/Y20ynRgUa2cA.mp4?videoid=5285890810317587328
作者: 木兆    時間: 2020-11-29 06:33 AM

Condom好慘
作者: 唔岩就要鬧    時間: 2020-11-29 06:37 AM

DLLM又作故仔文宣
作者: cnnbbc    時間: 2020-11-29 06:37 AM

廢柴死曱甴抵死
作者: 長程大炮    時間: 2020-11-29 06:39 AM

三个字,扺撚死
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-11-29 06:40 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-11-29 05:45 AM 發表

看圖作文 .又當係新聞 .
作者: 平常森    時間: 2020-11-29 06:40 AM

無悔就得啦!完成你的精彩再上來分享吧!等你好消息。
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-11-29 06:41 AM

引用:

要怪就怪自己蠢過西
作者: alex33hewlett    時間: 2020-11-29 06:41 AM

冥報聞酸, 每日一題. 博同情,  企圖淡化黑暴破壞搗亂行徑, 多得國安法, 否則今時今日無日無之.
作者: Duncan_Nadal    時間: 2020-11-29 06:42 AM

咎由自取
作者: py2006    時間: 2020-11-29 06:43 AM

黑暴期間,一班所謂前缐救䕶員,其實是支援黑暴份子,同曱甴冇分別!
作者: 錦衣夜行    時間: 2020-11-29 06:48 AM

明報係咪請晒蘋果日報既前員工?篇文好是非不分。身為學生 GPA 零分,怪誰?
作者: 錦衣夜行    時間: 2020-11-29 06:48 AM

明報係咪請晒蘋果日報既前員工?篇文好是非不分。身為學生 GPA 零分,怪誰?
作者: mandy_lai84    時間: 2020-11-29 06:51 AM

見到呢啲人都唔知講乜好, 家人關係無埋, 唯一得既學業都付出埋, 不過你覺得無悔就得啦。當然我都想知過多幾年, 邊個仲會記得你既付出
作者: uturn2    時間: 2020-11-29 06:55 AM

慶幸🇭🇰還有明辦事理的母親👍
將遺害社會的暴徒趕出家門,大義滅親,🎉
社會法紀被破壞,自己承擔後果。
這是最好的 懲罰🥂✌️
作者: bronze18man    時間: 2020-11-29 06:56 AM

無勇氣認錯,當然要用一生錯落去啦!
作者: 西部鬆弛的通道    時間: 2020-11-29 06:56 AM

死曱甴自食其果
永遠做地底泥
作者: cdrom72    時間: 2020-11-29 06:56 AM

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-11-29 05:51 AM 發表

係唔係比人影到想掉氣油彈但個肯脊着火果個黑暴呀?如果係就自己on9攞黎
位置一樣,係嗰隻白痴曱甴
作者: 水面    時間: 2020-11-29 06:58 AM

作者: 煩Q死    時間: 2020-11-29 06:58 AM

引用:

又9噏HA係冇請兼職PCA架而且PCA要讀專業課程唔係話做就做
作者: icantstop    時間: 2020-11-29 06:58 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 29-11-2020 05:45 AM 發表

終於有一日會醒唔嘅!但係可能到時已經太遲啦!
作者: cat513    時間: 2020-11-29 07:01 AM

一隻曱甴反政府又想出政府糧,仲要宣誓效忠特區政府同 擁護基本法,係咪人格分裂
作者: acer2014    時間: 2020-11-29 07:01 AM

被手凟圖殺?

作者: 黃昏的自信    時間: 2020-11-29 07:02 AM

引用:

佢同為左睇日蝕盲左隻眼嘅人一樣,蠢到隻豬咁,無藥醫,為見證大時代賠上了學業,仲有前途未賠喎,賠埋佢啦~
作者: bitewingC    時間: 2020-11-29 07:05 AM

每個星期返三四日工都頂唔順就知曱甴有幾撚廢
作者: cool_stone    時間: 2020-11-29 07:05 AM

引用:
原帖由 cdrom72 於 2020-11-29 06:56 AM 發表

位置一樣,係嗰隻白痴曱甴
遲來的公義
作者: 泛民假仁假義    時間: 2020-11-29 07:08 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-29 05:48 AM 發表

去害死其他黃狗去報仇!
作者: 87er    時間: 2020-11-29 07:08 AM

引用:

比汽油彈掟中呀?
作者: HKPOPO    時間: 2020-11-29 07:09 AM

有志氣不怕苦,香港正正須要呢種人材!
作者: ntworks    時間: 2020-11-29 07:10 AM

引用:

日月報又被收買咗?
作者: pulpman    時間: 2020-11-29 07:11 AM

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-11-29 05:59 AM 發表

離哂譜啦 亂射催淚彈
咪系。。。。都唔中頭。。。。
作者: 66infinity    時間: 2020-11-29 07:12 AM

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-11-29 05:59 AM 發表

離哂譜啦 亂射催淚彈
導向催淚彈,尊射黑暴,百發百中
作者: papaj    時間: 2020-11-29 07:12 AM

引用:

離哂譜啦 亂射催淚彈
射催淚彈叫做離哂譜,咁掟燃燒彈殺人放火嗰啲又叫做咩呢?
作者: 哈囉小菠菜    時間: 2020-11-29 07:13 AM

引用:

抵佢死,自作自受,有書唔讀去破壞社會,應有此報!
作者: 金沙12少    時間: 2020-11-29 07:14 AM

真相係火燒曱甴, 比手足掟中咗 汽油彈,  睇到好熱血
作者: 哈囉小菠菜    時間: 2020-11-29 07:14 AM

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-11-29 05:51 AM 發表

或者俾手足個汽油彈掟中
作者: beegeejk    時間: 2020-11-29 07:15 AM

曱甴抵撚死
作者: 哈囉小菠菜    時間: 2020-11-29 07:16 AM

引用:
原帖由 MarkIV 於 2020-11-29 06:02 AM 發表

佢媽咪好偉大,趕L走呢個連樹仁都讀唔掂嘅垃圾!佢嘅走勢注定一世都係做地底泥,曱甴破壞香港永遠得到報應
大義滅親,有正氣!
作者: 山邊變態的留言    時間: 2020-11-29 07:16 AM

乜撚嘢叫「上前線」?又係一啲美化暴力恐怖主義嘅詞
明明就係暴徒,幫兇,恐暴份子恐怖主義

作者: 一號鐵男    時間: 2020-11-29 07:16 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-11-29 05:45 發表

一條傻鳩
作者: 常在線啊    時間: 2020-11-29 07:16 AM

引用:

睇到你個背影 就知道你係當日警總暴亂比豬隊友氣油彈擲中背袋燒著 之後除淨條底褲果位暴徒啦 辦咩急救員…
作者: 山邊變態的留言    時間: 2020-11-29 07:16 AM

引用:

吊!都估到係日月淫報
作者: 1333333    時間: 2020-11-29 07:17 AM

無悔 講出來就即係好能後悔去衝,誰掟汽油彈掟中你呀易冒急救完又作文宣漂白自己畜曱
https://www.youtube.com/watch?v= ... hannel=Speakout港人講地

作者: 魔間行者    時間: 2020-11-29 07:17 AM

引用:

欠缺一個案底,否則人生點會精彩
作者: cck27    時間: 2020-11-29 07:18 AM

引用:
原帖由 SayingLoveU 於 2020-11-29 05:59 AM 發表

睇到依類新聞好開心
渣到連佢老母都唔可憐佢
作者: 哈囉小菠菜    時間: 2020-11-29 07:18 AM

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-11-29 07:16 AM 發表

乜撚嘢叫「上前線」?又係一啲美化暴力恐主義嘅詞
明明就係暴徒,幫兇,恐暴份子恐怖主義
參與暴徒啱d
作者: Eric_So_2730333    時間: 2020-11-29 07:18 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-11-29 05:45 發表

唔想讀書嘅人,湧去大學,把托咩,中學畢業拿拿聲出嚟做嘢啦,臭西
作者: 樓下原始的弟弟    時間: 2020-11-29 07:19 AM

今時今日,有返一技之長好L過讀大學。
作者: 韓風黃色神童    時間: 2020-11-29 07:20 AM

引用:

99%係佢,自己掉汽油彈燒著自己就抵撚佢死,未見過催淚彈會咁樣大面積燒傷,仲勁過燃燒彈,只有同類曱甴先信佢
作者: tabgo367367    時間: 2020-11-29 07:21 AM

又要多謝教協D黃老屍,洗到D後生仔壞哂腦。三失低死,無家庭,無書讀,無工作!老尾又無水到,曱甴無工開。仲無乜野悔!!
作者: 半夜默默的臂彎    時間: 2020-11-29 07:23 AM

抵L死
作者: sam1682828    時間: 2020-11-29 07:23 AM

自作孽不可活,只可以講句活該,精人出口,笨人出手。
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-11-29 07:25 AM

引用:

係唔係比人影到想掉氣油彈但個肯脊著火嗰個傻蟹黑暴呀?如果係就自己攞黎on9。。。
作者: hsw735    時間: 2020-11-29 07:25 AM

其實D 火舌咪你D黄狗攪出黎囉,自作自受
作者: 鐵打醫師何英彪    時間: 2020-11-29 07:25 AM

引用:
原帖由 SayingLoveU 於 2020-11-29 05:59 AM 發表

睇到依類新聞好開心
乘兩
作者: 韓風黃色神童    時間: 2020-11-29 07:25 AM

呢排做乜日月神報出埋好多呢類洗腦飛機文?
作者: 19010101    時間: 2020-11-29 07:26 AM

抵L死,自己都話無悔,咁就收聲啦!
作者: 鐵打醫師何英彪    時間: 2020-11-29 07:26 AM

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2020-11-29 07:25 AM 發表

係唔係比人影到想掉氣油彈但個肯脊著火嗰個傻蟹黑暴呀?如果係就自己攞黎on9。。。
有啲印象
作者: 腸旦丁麵    時間: 2020-11-29 07:26 AM

周☆☆名句,廢柴,你係一碌廢柴,連自己生活費都揾唔到同廢柴有乜分别?呢D廢柴仲要賴摧淚弹,九成你就係誤中咗汽油弹個條黑暴,真係摧淚煙引起你條廢柴仲唔索償?
作者: Tokyo2040    時間: 2020-11-29 07:27 AM

圖片附件: 1606606025111.jpg (2020-11-29 07:27 AM, 40.21 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 66infinity    時間: 2020-11-29 07:28 AM

大義滅親,藉得尊敬的母親
作者: 384    時間: 2020-11-29 07:28 AM

引用:

想當醫護,敢問佢會唔會唱國歌先,睇條柒頭過呆灣多d🤣😂
作者: 四代火影    時間: 2020-11-29 07:28 AM

引用:

離哂譜啦 亂射催淚彈
報應
作者: 吃喝玩樂    時間: 2020-11-29 07:30 AM

得一條路就係回家同媽媽認錯
作者: 四代火影    時間: 2020-11-29 07:30 AM

爆眼女都未出聲,你算得係咩架
作者: 每一天望海    時間: 2020-11-29 07:30 AM

死曱甴就死曱甴,扮咩急救員
作者: andyyyy    時間: 2020-11-29 07:31 AM

引用:

只有義務急救員先咁缺人!
作者: 熊本肥熊    時間: 2020-11-29 07:32 AM

好難GPA零分
作者: az222    時間: 2020-11-29 07:34 AM

引用:

冥報做乜唔訪問一下喺黑期間其他遭遇的人:
受到了恐嚇
受到傷害
受到毆打私了
舖頭受到破壞
被殺的家人呢

香港三大為狗糧而成為毒媒之一