標題: 美國如果戰時海上封鎖中國,中國有何反制的手段? [打印本頁]

作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-28 12:41

拼海軍沒有三五十年,無法追趕老美,就算海軍追上,海外中國也缺乏盟友及基地提供補給,即使能依靠東風26、東風17等將美軍拒止在東亞之外,但對外貿易,例如對歐洲,對非洲,對中南美洲等世界各大洲基本全完蛋因航道被老美把持,但美國確能依靠強大的海軍保持跟各國交易互通有無,跟當年一戰德國被英國海上封鎖一樣,德國因對外貿易被切斷,但英國確可保持對外貿易梁道,使得德軍打得很被動,我的破解法是發展低成本可重覆使用的跨洲反艦打擊武器,擊沉美國的海軍及對外貿易船隻,對等切斷美國的外貿,進而迫使美國同中國和談解除對中國封鎖,舉個例子萬一印度想在印度洋封鎖中國,最好的解法不是派艦隊南下跟印度洋同印度海軍拼殺(在印度家門口作戰對印軍補給有利),而是用東風26反艦導彈封鎖印度洋,對等切斷印度對外貿易航道,進而逼破印度解開對中國的海上封鎖
作者: ntworks     時間: 2020-11-28 13:54

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 12:41 PM 發表
拼海軍沒有三五十年,無法追趕老美,就算海軍追上,海外中國也缺乏盟友及基地提供補給,即使能依靠東風26、東風17等將美軍拒止在東亞之外,但對外貿易,例如對歐洲,對非洲,對中南美洲等世界各大洲基本全完蛋因航道被老美把持,但美國確能依靠強大的海軍保持跟各國交易互通有無,跟當年一戰德國被英國海上封鎖一樣,德國因對外貿易被切斷,但英國確可保持對外貿易梁道,使得德軍打得很被動,我的破解法是發展低成本可重覆使用 ...
到封港咁嚴重,仲講反制?
直接就打啦!
緣海戰爭,中國唔會輸畀美國。
作者: 分享者     時間: 2020-11-28 14:35

有人諗到我諗既野

我上次問未一樣,好彩今次無人走出黎話中國老伯姓羅刀追斬美國士兵
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-28 15:03

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-11-28 01:54 PM 發表

到封港咁嚴重,仲講反制?
直接就打啦!
緣海戰爭,中國唔會輸畀美國。
美國也之到,在中國家門口很難跟中國打,有大概率會採取圍而不打的海上封鎖戰略,在中國本土4000里東風反艦射程外,切斷中國航道及貿易,這才是最難受的戰法,想要破局,須開發對等封鎖的跨洲反艦武器,反正突破性不了美國的封鎖,不如對等攻擊美國的商船,並要求其它國家不要同美國貿易免得誤擊
作者: Peter_H

作者: wwwvv0701     時間: 2020-11-28 15:56

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 12:41 PM 發表
拼海軍沒有三五十年,無法追趕老美,就算海軍追上,海外中國也缺乏盟友及基地提供補給,即使能依靠東風26、東風17等將美軍拒止在東亞之外,但對外貿易,例如對歐洲,對非洲,對中南美洲等世界各大洲基本全完蛋因航道被老美把持,但美國確能依靠強大的海軍保持跟各國交易互通有無,跟當年一戰德國被英國海上封鎖一樣,德國因對外貿易被切斷,但英國確可保持對外貿易梁道,使得德軍打得很被動,我的破解法是發展低成本可重覆使用 ...
所以咪有“一帶一路”囉,平時又唔睇新聞!
封咗海路,可以行陸路.空運,中國有鐵路去中亞.東南亞.中東.歐洲.俄國。
反而,好似呆灣.日笨嘅孤島,就真係驚比敵國封鎖海路。
作者: momo481716

作者: ntworks     時間: 2020-11-28 16:44

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 03:03 PM 發表

美國也之到,在中國家門口很難跟中國打,有大概率會採取圍而不打的海上封鎖戰略,在中國本土4000里東風反艦射程外,切斷中國航道及貿易,這才是最難受的戰法,想要破局,須開發對等封鎖的跨洲反艦武器,反正突破性不了美國的封鎖,不如對等攻擊美國的商船,並要求其它國家不要同美國貿易免得誤擊
切斷所有中國貿易同航道仲唔算封港?
你講緊乜呀?
中國導彈只可以打你所講嘅範圍咩?
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-28 17:18

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-11-28 04:44 PM 發表

切斷所有中國貿易同航道仲唔算封港?
你講緊乜呀?
中國導彈只可以打你所講嘅範圍咩?
所以我才提出對等封鎖的打法,反正中國的外貿出不去,美國的外貿也別想出去,中美同時失去海上貿易看誰更痛苦,一個製造業大國,一個製造業空心化,就算走陸地貿易一個在歐亞大陸上一個在北美大陸上,且封鎖美國外貿美國印美元也花不出去因為貨難以進出,看誰較虧,撐不下去的一方自會想談和,解除雙方的對等封鎖
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-28 17:25

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2020-11-28 03:56 PM 發表

所以咪有“一帶一路”囉,平時又唔睇新聞!
封咗海路,可以行陸路.空運,中國有鐵路去中亞.東南亞.中東.歐洲.俄國。
反而,好似呆灣.日笨嘅孤島,就真係驚比敵國封鎖海路。
除了走陸路一帶一路還要同時對等封鎖美國的海上貿易,才能在談判桌上迫和美國,只要把封鎖老美封鎖在北美大陸使其海運出不去進不來,美國就很難派兵來亞太同中國打,10萬亞太美軍就會失去補給不戰自潰
作者: rambotam2008     時間: 2020-11-28 17:29

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 03:03 PM 發表

你咪傻啦 如果大家都封鎖 歐美慘過中國 歐美唔可以再開亞洲嗰度買任何嘢 美國亦都唔可以輸出佢哋嘅貨品 大家行內循環 美國印幾多銀紙都冇用 美國印銀紙 就係可以喺全世界地方買嘢 而家你同我講 中國封咗南海 亞洲 唔可以運貨去美國 睇下邊個自給自足能力高啲囉
作者: 賴皮貓     時間: 2020-11-28 17:35

引用:
#發展低成本可重覆使用的跨洲反艦打擊武器??
被封鎖後開始研發跨洲反艦打擊武器, 沒有糧食, 燃油, 貿易下國民點樣樣生存??
#用東風26反艦導彈封鎖印度洋??
1)東風26估計成本接近2億人仔, 而命中率未經實測, 會唔會好冒險, 用嚟打貿易商船?值唔值得?
2)一旦, 假設, 可能, 如果, MAYBE, 或者真係俾DF26打中商船, 咁無形中會開戰(好似伊朗咁被美封鎖, 佢夠唔夠膽打人地商船?)
作者: ntworks     時間: 2020-11-28 17:58

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 05:18 PM 發表

所以我才提出對等封鎖的打法,反正中國的外貿出不去,美國的外貿也別想出去,中美同時失去海上貿易看誰更痛苦,一個製造業大國,一個製造業空心化,就算走陸地貿易一個在歐亞大陸上一個在北美大陸上,且封鎖美國外貿美國印美元也花不出去因為貨難以進出,看誰較虧,撐不下去的一方自會想談和,解除雙方的對等封鎖
無聊
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-28 18:37

引用:
原帖由 賴皮貓 於 2020-11-28 05:35 PM 發表

被封鎖後開始研發跨洲反艦打擊武器, 沒有糧食, 燃油, 貿易下國民點樣樣生存??
1)東風26估計成本接近2億人仔, 而命中率未經實測, 會唔會好冒險, 用嚟打貿易商船?值唔值得?
2)一旦, 假設, 可能, 如果, MAYBE, 或者真係俾DF26打中商船, 咁無形中會開戰(好似伊朗咁被美封鎖, 佢夠 ...
中國不開第一槍,如果印度敢在印度洋封鎖中國,中國當然可用反艦彈道導彈反封鎖印度,且亦可用較便宜的東風17或東風21d都行,亦可借道巴鐵,從巴鐵境內發射,總比從中國本土開艦隊南下印度洋作戰效益高
作者: wwwvv0701     時間: 2020-11-28 18:56

引用:
原帖由 賴皮貓 於 2020-11-28 05:35 PM 發表

2)一旦, 假設, 可能, 如果, MAYBE, 或者真係俾DF26打中商船, 咁無形中會開戰(好似伊朗咁被美封鎖, 佢夠 ...
反駁你嘅誤解
1. 先不討論DF26成本係咪2億,就算係2億,以中國目前GDP,要發射10000支都冇財政壓力。
2. 全面戰爭,會怕打商船,腦洞大開? 第1.2次世界大戰,商船就係目標,來到第三次,相信海上商船會絕跡,因為保險唔會包,想搵到一隻都難。
作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-11-28 20:45

反封鎖
最平的做法是潛艇擊沉敵軍水面戰艦
而不是Df26
當然,如是對方是航母. DF26 合付成本效益
作者: TibetChina     時間: 2020-11-28 22:34

何为封锁?如果是击沉商船,这和开战有啥区别?为啥大陆要去跟着美国的节奏反封锁?直接你封锁你的,我打我的。正如俄罗斯一样,管你飞来的是啥导弹,我只管核武器还击。

中國人大網在周三(21日)公布《國防法(修訂草案)》,其中第八章「國防動員和戰爭狀態」第47條列明,「中華人民共和國的主權、統一、領土完整、安全和發展利益遭受威脅時,國家依照憲法和法律規定,進行全國總動員或者局部動員」。
作者: wai177     時間: 2020-11-28 23:29

戰時封鎖中國死路一條。

中國海軍遠洋作戰能力弱,跟本無能力對抗。

其實直接制裁中國好似伊朗個種制裁,禁止你用美金交易,沒收所有中國及中國官員及親屬財產,已經封死中國對外貿易
作者: TibetChina     時間: 2020-11-29 03:29

引用:
原帖由 wai177 於 2020-11-28 11:29 PM 發表
戰時封鎖中國死路一條。

其實直接制裁中國好似伊朗個種制裁,禁止你用美金交易,沒收所有中國及中國官員及親屬財產,已經封死中國對外貿易
中美GDP统计口径不同,如果和美国一样口径的话,大陆GDP会如PPP一样早超美国了。

让世界上160多个国家的最大贸易伙伴不用美元交易?也就你这种智商的才想得出这个办法。
作者: TibetChina     時間: 2020-11-29 03:32

引用:
原帖由 wai177 於 2020-11-28 11:29 PM 發表
戰時封鎖中國死路一條。

大陆海军再怎么说现在也是世界第二强的海军。
这是哪来的井底之蛙?
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-29 09:53

引用:
戰時封鎖中國死路一條。

所以中國才要發展低成本可重覆使用的跨洲反艦武器,對等擊沉美艦及美國所有的中大型外貿商船,反正戰時中國的外貿也出不去,不如對等封鎖美國,只要美國解開封鎖,中國亦可停止對美國外貿商船的攻擊,讓美國印美元也沒處對外花出去,因中大型船都出不了海,美國造船造得在快也沒被擊沉得快,更何況美國民用造船差不多倒光了,光培養合格造船焊工就要好幾年的時間,在雙方船隻都出不了海的情況下,再打下去沒意義,只能和談收場,中國才有機會能達到自己的戰略利益,總不能戰時中國一直被動承受美國的海上封鎖而不反擊,也要讓美國承受對等被封鎖的滋謂
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-11-29 12:42

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 05:18 PM 發表

你要知美國咁封法,係對付緊全個世界,你估唔影響定貨國家?完全違背美國自稱既航行自由,有邊個國家敢去撐佢呢?想做世界公敵?
作者: 老尖哎誒師     時間: 2020-11-29 12:42

低成本可重覆使用 = 嘴炮
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-11-29 12:57

引用:
戰時封鎖中國死路一條。

美國用乜理由去封先?基本係同全世界過唔去喎,買貨出貨國唔受影響咩?佢成日大大聲講緊既航行自由呢?無咗件事啦。想找死咪封囉,睇佢仲有無得站係道德高地到吹水。
作者: kingking99     時間: 2020-11-29 13:34

引用:
戰時封鎖中國死路一條。

美國制裁和經濟封鎖中國已經做緊,中國也於三十年前就開始部署應對方法,現在看看是中國還是美國比較傷?
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-29 14:09

引用:
原帖由 老尖哎誒師 於 2020-11-29 12:42 PM 發表
低成本可重覆使用 = 嘴炮
中國不是有投入低成本可重覆使用的火箭研發嗎,裝上反艦彈頭在太空中釋放跨洲打擊美國
作者: 6674     時間: 2020-11-29 14:38

要海上封鎖所有國家要進出口中國。即係與全世界為敵。
簡單些,唔賣吾買便不用訴諸武力!
作者: 6674     時間: 2020-11-29 14:43

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-29 02:09 PM 發表

中國不是有投入低成本可重覆使用的火箭研發嗎,裝上反艦彈頭在太空中釋放跨洲打擊美國
天下武功唯快不破。戰爭就是燒錢。

假設從南海發射巨浪,回收場放在那裡? 有幸回檢收中心要多久才完成重裝,交回軍方單位?
作者: mickyhon     時間: 2020-11-29 16:30

引用:
唉,中美若開戰,中國只會用東風41。
东风-41型洲际弹道导弹(DF-41,北约代号CSS-X-10)是中华人民共和国研制的一种三级固体燃料机动型洲际弹道导弹,可携带10枚分导式多弹头,最大射程14000公里(最新改进型15000公里),超过美国LGM-30民兵导弹的13000公里。据信其最高速度可达26马赫,圆周偏差率150米,从中国大陆发射几乎可以打击地球上任何一个目标。该导弹可机动发射,有公路版东风41洲际导弹和铁路版东风41洲际导弹。

作者: 彈吓彈吓跳彈床

作者: 6674     時間: 2020-11-29 17:27

有人說老解得280枚核彈頭

我就用2019國慶閲兵計算:
飛彈車以4x4方陣,即是DF-31AG, DF-41, 巨浪-2 各十六支,共48枝
以每支平均裝5粒,共240粒
又假設閱兵動用了全國一半軍力,即最少擁有480粒。(未計DF-5B, DF-26)
作者: 大林林     時間: 2020-11-29 18:35

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-11-28 03:14 PM 發表
即刻和談😆😁商人將d樓起得太高,根本經不起働擊
你住井底怕乜能
作者: 邊際星     時間: 2020-11-29 20:07

封是封不住的  
作者: 幼稚的留言     時間: 2020-11-29 20:37

引用:
最重要係D美國國民無中國貨用點算

打貿易戰老美都被自己人不停反佢。
作者: tkgb1981     時間: 2020-11-29 20:46

究竟有幾無知,先可以提出海上封鎖中國呢個可能性
作者: 幼稚的留言     時間: 2020-11-29 20:47

引用:

封鎖海岸已經當侵略行為,仲係出師無名嗰隻。
要睇吓國會通唔通過到。

之前貿易戰就係想圍中國,但係在利益關係前老美D卒仔都走得就走了。更可況要全面開打。

我覺得貿易戰大贏家其實係侵侵的私人基金,然後係中國。
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-30 01:12

引用:
原帖由 6674 於 2020-11-29 02:43 PM 發表

天下武功唯快不破。戰爭就是燒錢。

假設從南海發射巨浪,回收場放在那裡? 有幸回檢收中心要多久才完成重裝,交回軍方單位?
本土用機動發射車發射即可類似快舟火箭,原地回收,發射完車開走躲閉美軍戰略轟炸機的打擊
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-30 01:31

引用:
原帖由 彈吓彈吓跳彈床 於 2020-11-29 04:48 PM 發表

奇怪!點解覺得海軍無得同美國打?美国全海軍,可以帶到幾多導彈?美國佬D導彈幾貴你知唔知?大家斗射,美国海軍射晒.大陸唔需要出海,用中短程射都射死佢啦!
那如果美國躲在東風26反艦導彈的射程4000公里之外,依靠其盟友補給及全球數百個軍事基地在世界各大航道攔截甚至擊沉中國商船怎麼辦,對中國採取圍困的方法只在遠洋打你,中國也會很被動,破解之道還是要發展低成本可重覆使用的跨洲反艦武器,對等擊沉美國所有中大型船隻(3000噸以上),最好連同美國港口及空軍機場一同催毀,把美國打上談判桌逼其和談解除海上封鎖,不然大家就同時失去海上外貿能力雙方一起痛苦,當然煤轉油必須大規模投入使用,戰備石油也必須屯積2年以上,跟俄羅斯也可陸地買油,不追球打贏美國,但必須至少有打平迫和它的能力
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-30 01:41

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-11-29 04:30 PM 發表

唉,中美若開戰,中國只會用東風41。
东风-41型洲际弹道导弹(DF-41,北约代号CSS-X-10)是中华人民共和国研制的一种三级固体燃料机动型洲际弹道导弹,可携带10枚分导式多弹头,最大射程14000公里(最新改进型15000公里),超过美国LGM-30民兵导弹的13000公里。据信其最高速度可达26马赫,圆周偏差率150米,从中国大陆发射几乎可以打击地球上任何一个目标。该导弹可机动发射,有 ...
不到最後生死關頭,不可用核,中國只須把美國打跑即可,沒必要同歸於盡
作者: jipyrbo     時間: 2020-11-30 03:14

引用:
東風系列難道無存貨?
作者: TibetChina     時間: 2020-11-30 04:48

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-30 01:31 AM 發表

那如果美國躲在東風26反艦導彈的射程4000公里之外,依靠其盟友補給及全球數百個軍事基地在世界各大航道攔截甚至擊沉中國商船怎麼辦,對中國採取圍困的方法只在遠洋打你,中國也會很被動,破解之道還是要發展低成本可重覆使用的跨洲反艦武器,對等擊沉美國所有中大型船隻(3000噸以上),最好連同美國港口及空軍機場一同催毀,把美國打上談判桌逼其和談解除海上封鎖,不然大家就同時失去海上外貿能力雙方一起痛苦,當 ...
毛主席70年前就说了,“你扔你的原子弹,我扔我的手榴弹”。正如美国一厢情愿的搞什么战术核武器,就以为对方也只能用战术核武器反击一样幼稚。
作者: 6674     時間: 2020-11-30 07:54

禁運與海上封鎖係兩回事。
很多人仲未明貨櫃船係周遊列國,有萬國貨在船上,不是一對一。看看船公司的船期表吧。全球首兩大船公司是歐洲,長榮也在十大。封鎖會全球經濟崩潰。
作者: 6674     時間: 2020-11-30 08:07

最近前國防部高官説要打造軍力可以72小時盡毀中國海軍。真係無乜腦。
72小時可以發生很多事
毀艦三百,自傷一百,受得起嗎?
咁大陣仗有冇諗老解核反擊陸地目標?
駛吾駛預先撤僑撤資呢?

呢度亦有些人以為係美式西洋拳,圈地比武擂台,吾准咬耳丶插眼丶踢春袋。
作者: 彈吓彈吓跳彈床

作者: 建國川     時間: 2020-11-30 09:07

封鎖?點封鎖先?
作者: 花花AMAY

作者: Visita     時間: 2020-11-30 11:35

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-11-29 12:57 PM 發表

美國用乜理由去封先?基本係同全世界過唔去喎,買貨出貨國唔受影響咩?佢成日大大聲講緊既航行自由呢?無咗件事啦。想找死咪封囉,睇佢仲有無得站係道德高地到吹水。
老美玩海上封鎖,那已經是全面戰爭,講拳頭而不是講理由,不過趴街的只會是美國。

全面戰爭海上封鎖,那就全世界的航運都要停止,美國自己一樣斷了貿易運輸。不事生產靠印公仔紙借債度日,美國經濟金融立即要崩潰,美國人連底褲都無得著。中國嘛,不同老美孤處兩個大洋之中,還有陸路運輸和內循環。而且,第而島鏈之內是中國天下,橫掃美軍基地,老美無能力封鎖,東北亞及東南亞運輸貿易依然。就算印度洋,美國海軍亦未必有能力封鎖。
作者: fb2276048d1377

作者: fb2276048d1377

作者: Visita     時間: 2020-11-30 12:17

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-11-30 11:47 AM 發表
東風26、東風21D,運到新疆、西藏、緬甸可打印度洋上的美國海軍,中國有鐵路通歐洲,有俄羅斯石油,還怕封鎖嗎?
老美在印度洋只得一個基地,除了東風第一波外,中國海軍亦有能力兩棲登陸佔領。其實,封鎖是雙方面/全世界,不是單方面中國被封鎖。中美全面開戰,美紙、美債、美股立即被全世界掟,美國經濟金融崩潰,打更啦,還吹乜海上封鎖中國。重有,老美不事生產,戰爭消耗無補充,頂不到幾耐。

以中、美、俄來說,老美是最沒有能力發動全面戰爭。因為以老美的經濟金融最脆弱,工業最廢,一條寄生蟲,完全承受不起大國戰爭的即時金融衝擊和隨後經濟打擊,所以樓主的美國海上封鎖中國是偽命題。

作者: Visita     時間: 2020-11-30 12:35

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-11-30 11:39 AM 發表
如果封鎖中國航線等於宣戰,中國就會打擊美國海軍,至於能打掉多少是另一個問題。
第二日本、韓國也是用同一條過馬六岬的航線,中國也同樣會封鎖日韓航道。

第三中國可能佔領新加坡通過陸地進攻,佔領後打擊美軍。

第四俄羅斯可能參戰,因為俄國想打美軍很久了,中俄聯合勝算較大。

哈哈,美軍有賊心沒有賊膽吧。
打掉/佔領渠老美第一、第二島鏈內的基地和印度洋基地就得啦,老美海軍沒有基地補給和空中保護,返歸啦,重講乜海上封鎖。美國本土就因為大戰而乜金融物品都拋售變廢紙,華爾街停市關門破產,美軍無糧出無麵包食,搵鬼出海封鎖。

作者: paoon     時間: 2020-11-30 13:24

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-11-30 11:39 AM 發表
如果封鎖中國航線等於宣戰,中國就會打擊美國海軍,至於能打掉多少是另一個問題。
第二日本、韓國也是用同一條過馬六岬的航線,中國也同樣會封鎖日韓航道。

第三中國可能佔領新加坡通過陸地進攻,佔領後打擊美軍。

第四俄羅斯可能參戰,因為俄國想打美軍很久了,中俄聯合勝算較大。

哈哈,美軍有賊心沒有賊膽吧。
偷襲珍珠港?

偷襲關島?

偷襲橫須賀?
作者: 人類仔     時間: 2020-11-30 16:03

引用:
禁運仲唔開你波,同你死過捏著蛋蛋WOR,棄蛋一搏
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-11-30 16:29

引用:
封鎖中國等同向中國宣戰。
中國可攻擊駐日、駐韓甚至關島美軍基地,用這些美軍基地嘅美軍人命做籌碼要脅美國解除封鎖
而且中國可反封鎖日本,日本係美國盟友,美國唔會睇住日本經濟玩完……
我呢幾個策略有冇效?
作者: Wachi師兄     時間: 2020-11-30 19:55

引用:
第三次世界大戰,咁你點睇啊?
作者: HEYAYA     時間: 2020-11-30 20:41

封鎖中國?當你做到,美國人能忍受無中國貨用?

日韓台灣東南亞澳洲及歐洲都極依賴同中國貿易,封鎖中國,怕且呢啲國家經濟先崩潰😉
作者: 情商为零的人     時間: 2020-11-30 20:44

战时封锁,我们面对的是以美国为首的群殴之徒,不得不加倍小心!
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-11-30 21:06

引用:
原帖由 情商为零的人 於 2020-11-30 08:44 PM 發表
战时封锁,我们面对的是以美国为首的群殴之徒,不得不加倍小心!
戰時震過猫王就真,最怕最後玩到核戰,到時全世界攬炒就有份,歐洲祗會做做和事佬,盡量調停降温就有份既。
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-30 21:17

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2020-11-30 08:41 PM 發表

日韓台灣東南亞澳洲及歐洲都極依賴同中國貿易,封鎖中國,怕且呢啲國家經濟先崩潰😉
戰時美國什麼事都做得出來,大家忘了二戰美國是如何封鎖日本,擊沉日本商船的,當雙方殺紅了眼,什麼事都有可能發生,想要不被老美封鎖就要發展相互封鎖保證的能力,中國必須具備擊沉整個北美大陸中大型商船的能力,換句話說即切斷美國對外海上貿易的能力,只有如此才能確保美國不敢來封鎖中國,就跟核武器一樣,中國必須具備和老美相互毀滅保證的能力,才能確保老美不敢對中國動用核武
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-30 21:38

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-11-30 04:29 PM 發表

封鎖中國等同向中國宣戰。
中國可攻擊駐日、駐韓甚至關島美軍基地,用這些美軍基地嘅美軍人命做籌碼要脅美國解除封鎖
而且中國可反封鎖日本,日本係美國盟友,美國唔會睇住日本經濟玩完……
我呢幾個策略有冇效?
你的方法不錯,但美國為自己的利益才不會管日本怎樣,我覺得不如發展可重覆使用低成本跨洲反艦武器,比如用可重覆使用的快舟火箭攜帶東風17滑翔彈頭到亞軌道投放,以打水飄的方式打擊美國本土所有港口中的中大型船隻,看美國造船的速度快還是中國生產飛彈的速度快,只要能把美國對外所有中大型船隻都擊沉,就能把強大的美軍困在美國本土(管它F35數千架坦克上萬輛軍隊破千萬中國也不怕,因沒船可用投射不出去),只要達到這個戰果,中國就可打平強大的美軍,反正大家海上貿易要斷一起斷,要解開一起解開
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-30 21:43

引用:
原帖由 花花AMAY 於 2020-11-30 11:14 AM 發表
分析的时候,错估一件事,就是中国的体量,就如同封锁美国一样,如果反对美国的国家联合起来,那么双方伤害都比较大,不知道哪边先挺不住呢
當美國對中國海上封鎖的時後,即使全世界一起反對也沒用,它不解開各國能耐它何?惟有設法也擊沉美國對外所有中大型商船,拉美國一起下水,才能把它逼上談判桌,雙方一同解開封鎖
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-30 21:48

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-11-30 11:47 AM 發表
東風26、東風21D,運到新疆、西藏、緬甸可打印度洋上的美國海軍,中國有鐵路通歐洲,有俄羅斯石油,還怕封鎖嗎?
中國最好也發展能打擊美國本土中大型商船的跨洲反艦武器,拉美國一起下水一同體驗被封鎖的滋味,才能迫使其停止封鎖
作者: 風鬥士31     時間: 2020-11-30 21:55

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2020-11-30 08:41 PM 發表

美國可是屠殺過千萬印地安人,扔過原子彈的國家,入侵吊死過它國總統,只有大家想不到有什麼事是它做不出來的,當雙方殺紅了眼,封鎖又何嘗不會發生,惟有也擊沉美國本土的中大型船隻,才能逼它解除封鎖
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-1 09:30

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-30 09:38 PM 發表

你的方法不錯,但美國為自己的利益才不會管日本怎樣,我覺得不如發展可重覆使用低成本跨洲反艦武器,比如用可重覆使用的快舟火箭攜帶東風17滑翔彈頭到亞軌道投放,以打水飄的方式打擊美國本土所有港口中的中大型船隻,看美國造船的速度快還是中國生產飛彈的速度快,只要能把美國對外所有中大型船隻都擊沉,就能把強大的美軍困在美國本土(管它F35數千架坦克上萬輛軍隊破千萬中國也不怕,因沒船可用投射不出去),只要達到 ...
你咁樣大規模攻擊美國本土,等於全面和美國開戰,小心控制不宜有爆發中美核戰的風險……
要知道美國自19世紀初第二次美英戰爭後,200年來美國本土從未經歷外國軍事打擊,美國佬唔知受唔受得住咁嘅刺激,到時急起上嚟老美真係可能同中國爆發核大戰,到時地球都可能完蛋,封唔封鎖港口已無意義……
中美衝突應該局限係局部地區,唔好逼虎跳牆……
作者: pooh24680     時間: 2020-12-1 12:10

偽命題
美如果處於戰爭狀態,根本唔會仲有相關海上民船,直到有戰爭結果(包括和談)
作者: Visita     時間: 2020-12-1 15:07

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-1 09:30 AM 發表

你咁樣大規模攻擊美國本土,等於全面和美國開戰,小心控制不宜有爆發中美核戰的風險……
要知道美國自19世紀初第二次美英戰爭後,200年來美國本土從未經歷外國軍事打擊,美國佬唔知受唔受得住咁嘅刺激,到時急起上嚟老美真係可能同中國爆發核大戰,到時地球都可能完蛋,封唔封鎖港口已無意義……
自綁手腳,畏首畏尾,不如直接投降,打乜鬼呀?只要開戰,便無限制,不死不休。韓戰時,老八沒有核彈也不怕渠老美動用核武器,同蘇聯反檯同樣無懼核戰,而今中美一樣這高這大,反而驚?笑話啦!要驚核戰的話,應該是渠老美。美國人最貪生怕死,個個自私鬼,只會上街反戰、抗議、暴動,毫不齊心。

作者: vanga     時間: 2020-12-1 15:19

前題是 ... 美國戰時海上封鎖中國

HOW ?
作者: Visita     時間: 2020-12-1 15:25

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-30 09:48 PM 發表

中國最好也發展能打擊美國本土中大型商船的跨洲反艦武器,拉美國一起下水一同體驗被封鎖的滋味,才能迫使其停止封鎖
所以中國除了建造航母艦隊,還致力核動力攻擊潛艇,隨時可以報復襲擊老美海上運輸。就算老美想用航母艦隊護航,在東風之下,艦隊自身難保。
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-12-1 15:30

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-1 09:30 AM 發表

其實美國咁封法,基本要預咗打核戰啦,等死不如一齊下地獄吧!要有拼死决心,敵人先至會害怕唔敢亂玩嘢。
作者: 風鬥士31     時間: 2020-12-1 18:04

引用:

中國應該要明確告速老美,不要來插手中國的事,幫老美畫紅線,如果戰時老美敢封鎖中國斷中國的外貿,中國亦可對等擊沉老美的船隻,讓老美明白同中國開戰,自己的航運也有被切斷的風險,以戰才能止戰,先前美國入侵過的國家可以說都缺乏對等反擊的能力
作者: bi11     時間: 2020-12-2 00:29

引用:

好快會有海射版東風 睇怕4000里都唔夠遠 要退到8000里外封鎖
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-2 09:17

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-12-1 06:04 PM 發表

中國應該要明確告速老美,不要來插手中國的事,幫老美畫紅線,如果戰時老美敢封鎖中國斷中國的外貿,中國亦可對等擊沉老美的船隻,讓老美明白同中國開戰,自己的航運也有被切斷的風險,以戰才能止戰,先前美國入侵過的國家可以說都缺乏對等反擊的能力
美國主要幾個大港口都在東岸,貿易航運路線主要行大西洋往歐洲。
對日本貿易航運路線亦只需要行北太平洋航道,無需要經過馬六甲海峽和南中國海航道,中國似乎封鎖不了美國航運路線……
而且中國要攻擊美國,只需要攻擊他幾個亞洲軍事基地,再加上關島、夏威夷,造成足夠美國人命傷亡已可令美國坐上談判桌
美國是民主政體,如果有幾千幾萬美軍傷亡尚未打贏戰爭,美國國內已會爆發反戰情緒,像當年越戰一樣……
所以中國無需攻擊美國本土,只要造成大量美軍傷亡已可達到停戰目標……
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-2 09:21

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-12-1 03:30 PM 發表

其實美國咁封法,基本要預咗打核戰啦,等死不如一齊下地獄吧!要有拼死决心,敵人先至會害怕唔敢亂玩嘢。
咁兩個核子國家打仗一開始唔使即刻打核子戰爭,可以玩住常規戰先……
像1969年中國和蘇聯打珍寶島戰爭,兩國都是核武國家,但都冇用核武,打的都是常規戰已分出勝負~
所以最緊要識控制戰爭規模,掌握局勢,唔好逼虎跳牆……
作者: simpson777     時間: 2020-12-2 09:27

這個不用討論吧,肯定是派艦隊圍觀
有一次越南派幾艘艦去圍堵中國島嶼,結果中國派九十幾艘艦去包圍返佢地,越艦唯有走人。
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-2 09:30

引用:
原帖由 Visita 於 2020-12-1 03:07 PM 發表

自綁手腳,畏首畏尾,不如直接投降,打乜鬼呀?只要開戰,便無限制,不死不休。韓戰時,老八沒有核彈也不怕渠老美動用核武器,同蘇聯反檯同樣無懼核戰,而今中美一樣這高這大,反而驚?笑話啦!要驚核戰的話,應該是渠老美。美國人最貪生怕死,個個自私鬼,只會上街反戰、抗議、暴動,毫不齊心。
韓戰係係朝鮮半島打,遠離美國本土,影響唔到美國本土,未到生死關頭,美國佬當然未需要用核武……
但你射導彈攻擊美國本土,咁又唔同講法,美國佬傷筋動骨,影響美國本土人民,美國佬真係會同你搏老命……核武此時唔用,更待何時?
睇吓二次大戰日本同美國太平洋戰爭搏晒命打,但冇影響到美國本土,美國最後一樣動用原子彈轟炸日本,所以唔好話美國唔敢用核武……
況且中美爆發核戰爭,地球玩完,生態受到嚴重污染,俾你打贏戰爭得到呢個地球都冇意思
作者: bi11     時間: 2020-12-2 10:50

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 09:30 AM 發表

韓戰係係朝鮮半島打,遠離美國本土,影響唔到美國本土,未到生死關頭,美國佬當然未需要用核武……
但你射導彈攻擊美國本土,咁又唔同講法,美國佬傷筋動骨,影響美國本土人民,美國佬真係會同你搏老命……核武此時唔用,更待何時?
睇吓二次大戰日本同美國太平洋戰爭搏晒命打,但冇影響到美國本土,美國最後一樣動用原子彈轟炸日本,所以唔好話美國唔敢用核武……
況且中美爆發核戰爭,地球玩完,生態受到嚴重污染, ...
當年美國韓戰美國是有想用核彈 於是美國使用前向蘇聯通知 但是蘇聯說:“你敢用我就出兵而且也使用核彈”  就係咁 美國才沒有用核彈
作者: Visita     時間: 2020-12-2 11:11

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 09:30 AM 發表

況且中美爆發核戰爭,地球玩完,生態受到嚴重污染, ...
勿講大話啦,自相矛盾,自打嘴巴!

先頭講韓戰老美因為未到生死關頭未需動用核武,跟著卻話二戰無影響到美國本土,美國最後一樣原子彈炸日本。那時美國、蘇聯已經打到蘿蔔頭門口,馬上就可以佔領日本,何來生死關頭?

中國反擊老美就怕核戰,老美侵略中國、海上封鎖反而不怕核戰,這不是漢奸邏輯嗎?如果真的怕核戰,去叫老美不要周圍侵略、四處開戰,不是走來要中國打不還手,更不是幫渠老美吹核恐嚇。驚打核戰的是老美,不是中國,太祖對打核戰早有明言。
作者: Visita     時間: 2020-12-2 11:21

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 09:21 AM 發表

咁兩個核子國家打仗一開始唔使即刻打核子戰爭,可以玩住常規戰先……
像1969年中國和蘇聯打珍寶島戰爭,兩國都是核武國家,但都冇用核武,打的都是常規戰已分出勝負~
所以最緊要識控制戰爭規模,掌握局勢,唔好逼虎跳牆……
逼虎跳牆?現在是美國對中國逼虎跳牆,不是中國對美國逼虎跳牆,去叫老美因著核戰啦。乜人會一味幫老美講耶?
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-2 13:51

引用:
原帖由 Visita 於 2020-12-2 11:11 AM 發表

勿講大話啦,自相矛盾,自打嘴巴!

先頭講韓戰老美因為未到生死關頭未需動用核武,跟著卻話二戰無影響到美國本土,美國最後一樣原子彈炸日本。那時美國、蘇聯已經打到蘿蔔頭門口,馬上就可以佔領日本,何來生死關頭?

中國反擊老美就怕核戰,老美侵略中國、海上封鎖反而不怕核戰,這不是漢奸邏輯嗎?如果真的怕核戰,去叫老美不要周圍侵略、四處開戰,不是走來要中國打不還手,更不是幫渠老美吹核恐嚇。驚打核戰 ...
我冇話二戰日本和美國打仗令美國到達生死關頭,唔好將你嘅說話放係我口……
日本同美國二戰打得慘烈,有打到美國領土夏威夷,而且歷時幾年,美國死亡幾萬,而且日本唔願收手停戰,美國冇計唯有動用原子彈想令日本投降
但韓戰基本上大嘅戰役只是為時一年,之後處於拉鋸情況,雙方死守38線。中共冇大規模向南進攻嘅傾向,沒有和美國搏命態勢,美國沒有傷筋動骨,加上背後共產大哥蘇聯也有核武,令美國投鼠忌器……
相反二戰後期德國投降後,日本已處於孤立無援態勢,美國擲原子彈無後顧之憂
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-2 13:54

引用:
原帖由 bi11 於 2020-12-2 10:50 AM 發表

當年美國韓戰美國是有想用核彈 於是美國使用前向蘇聯通知 但是蘇聯說:“你敢用我就出兵而且也使用核彈”  就係咁 美國才沒有用核彈
呢一點我也知道,只是剛才唔記得寫埋出嚟……
日本二戰後期就吃虧在冇強有力盟國支持(當時德國已投降),令日本孤立無援,美國向日本投原子彈就無所避忌~
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-2 14:00

引用:
原帖由 Visita 於 2020-12-2 11:21 AM 發表

逼虎跳牆?現在是美國對中國逼虎跳牆,不是中國對美國逼虎跳牆,去叫老美因著核戰啦。乜人會一味幫老美講耶?
我唔係幫老美講嘢,只係認為戰爭要理智,有理有節,鬥而不破……
好似二次大戰日本發晒癲咁要同美國打,結果就係捱原子彈囉~
相反中國打韓戰就理智好多,冇話要消滅韓美聯軍,係38線就停手唔再南攻(當然箇中亦同中國當時能力有關),等美國坐上談判桌,談判停戰,伸張有度,控制戰爭規模……令戰爭不致到無可挽回地步
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-12-2 15:11

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 02:00 PM 發表

我唔係幫老美講嘢,只係認為戰爭要理智,有理有節,鬥而不破……
好似二次大戰日本發晒癲咁要同美國打,結果就係捱原子彈囉~
相反中國打韓戰就理智好多,冇話要消滅韓美聯軍,係38線就停手唔再南攻(當然箇中亦同中國當時能力有關),等美國坐上談判桌,談判停戰,伸張有度,控制戰爭規模……令戰爭不致到無可挽回地步
人地用得全面封銷唔比中國做生意,完全危及生命線,仲可以講鬥而不破?基本就係必需開戰啦,但打到乜嘢情度,正式天曉得囉。
作者: 6674     時間: 2020-12-2 15:38

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 01:54 PM 發表

呢一點我也知道,只是剛才唔記得寫埋出嚟……
日本二戰後期就吃虧在冇強有力盟國支持(當時德國已投降),令日本孤立無援,美國向日本投原子彈就無所避忌~
德日從來未有在軍事上互相支持。只係想分天下。
德國打不到莫斯科,日本也在蒙古停下。海軍更不用說,一個在大西洋一個在南太平洋已經夠忙。
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-2 17:24

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-12-2 03:11 PM 發表

人地用得全面封銷唔比中國做生意,完全危及生命線,仲可以講鬥而不破?基本就係必需開戰啦,但打到乜嘢情度,正式天曉得囉。
咁中國搞到美國坐上談判桌,解除封鎖就可以了,唔使同美國搏老命……
其實當年韓戰結束後,美國同聯合國都有制裁禁運中國,中國都冇事,體育老闆東哥就係趁呢段時間突破禁運,專門走私入大陸而發迹,你知唔知個段歷史?
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-2 17:27

引用:
原帖由 6674 於 2020-12-2 03:38 PM 發表

德日從來未有在軍事上互相支持。只係想分天下。
德國打不到莫斯科,日本也在蒙古停下。海軍更不用說,一個在大西洋一個在南太平洋已經夠忙。
所以日本一直以嚟都冇強有力盟國背後支持,單打獨鬥美國……
山窮水盡時美國更加冇避忌,擲兩粒“鵪鶉蛋”俾日本希望盡快結束戰爭,減少美軍傷亡
作者: 風鬥士31     時間: 2020-12-2 18:16

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 09:17 AM 發表

美國主要幾個大港口都在東岸,貿易航運路線主要行大西洋往歐洲。
對日本貿易航運路線亦只需要行北太平洋航道,無需要經過馬六甲海峽和南中國海航道,中國似乎封鎖不了美國航運路線……
而且中國要攻擊美國,只需要攻擊他幾個亞洲軍事基地,再加上關島、夏威夷,造成足夠美國人命傷亡已可令美國坐上談判桌
美國是民主政體,如果有幾千幾萬美軍傷亡尚未打贏戰爭,美國國內已會爆發反戰情緒,像當年越戰一樣……
所以 ...
中國須集中力量開發能一小時打變全球的超高音速跨洲打擊武器,能打到世界各角落,即使是美國東岸也並非安全,只要能擊沉美國對外所有中大型船隻,就具有在戰場上打平美國的能力,如果無法切斷美國對外航道,中國就會像一戰德軍一樣打得很被動,只要能擊沉美國所有中大型船艦久能間接切斷美國對外航道,亞洲戰場中國就不會敗
作者: Visita     時間: 2020-12-2 18:24

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-12-2 03:11 PM 發表

師兄說得對,理直氣壯。

可以講鬥而不破,不過是去同美國講囉,這就完全無問題。如今美國是侵略者,周圍挑釁侵略,有乜耶反對戰爭/反核戰說話就去同渠老美講,不是走來同中國講什麼鬥而不破的賣國漢奸話。中國人只會說:豺狼來了有獵槍;漢奸卻是:美軍未來已幫腔。
作者: ray99hk     時間: 2020-12-2 19:45

引用:
中國係好多國家的最大貿易夥伴,澳洲一半出口去中國,邊個願意加入美國吾做生意呀?
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-12-2 20:29

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 05:24 PM 發表

咁中國搞到美國坐上談判桌,解除封鎖就可以了,唔使同美國搏老命……
其實當年韓戰結束後,美國同聯合國都有制裁禁運中國,中國都冇事,體育老闆東哥就係趁呢段時間突破禁運,專門走私入大陸而發迹,你知唔知個段歷史?
當年中共未加入聯合國,跟本未有話語權,宜家係五常,級數唔同晒,而且有否决權在手,正式今時唔同往日,美國頂盡亦祗可限制武器禁運咋,但宜家係講全面性貿易禁運,跟本完全離晒普啦。
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-3 09:20

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-12-2 06:16 PM 發表

中國須集中力量開發能一小時打變全球的超高音速跨洲打擊武器,能打到世界各角落,即使是美國東岸也並非安全,只要能擊沉美國對外所有中大型船隻,就具有在戰場上打平美國的能力,如果無法切斷美國對外航道,中國就會像一戰德軍一樣打得很被動,只要能擊沉美國所有中大型船艦久能間接切斷美國對外航道,亞洲戰場中國就不會敗
可惜美國東西兩岸都是大洋,東岸瀕臨大西洋、西岸瀕臨太平洋,而且兩個都是世界三大海洋中最大個兩個,海岸線漫長開闊……
並非像黑海、地中海、波羅的海、南中國海等出入口狹窄的內海,這是美國地理優勢之處
當然中國如果能消滅美國引以為傲的海軍主要艦隻,就像16世紀英國在“特拉法加”海戰重創當時世界第一的西班牙無敵艦隊,則中美海上霸權可以重寫……
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-3 09:30

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-12-2 08:29 PM 發表

當年中共未加入聯合國,跟本未有話語權,宜家係五常,級數唔同晒,而且有否决權在手,正式今時唔同往日,美國頂盡亦祗可限制武器禁運咋,但宜家係講全面性貿易禁運,跟本完全離晒普啦。
中國對外貿易唔係100%靠海運,海運亦唔係100%要通過馬六界海峽,你查吓經濟數據先
東盟而家係中國最大貿易伙伴,中國出口到東盟貨物絕大部份無需要經過馬六甲海峽,通過南海已足夠……
而中國和歐盟的貿易路線可以經中歐鐵路陸運,並非完全要靠海運……
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-12-3 09:46

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-3 09:30 AM 發表

中國對外貿易唔係100%靠海運,海運亦唔係100%要通過馬六界海峽,你查吓經濟數據先
東盟而家係中國最大貿易伙伴,中國出口到東盟貨物絕大部份無需要經過馬六甲海峽,通過南海已足夠……
而中國和歐盟的貿易路線可以經中歐鐵路陸運,並非完全要靠海運……
弱國表現?因為怕咗美國,所以要運路走?如果調翻轉做,美國已一早開咗你波囉。
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-3 09:50

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-12-3 09:46 AM 發表

弱國表現?因為怕咗美國,所以要運路走?如果調翻轉做,美國已一早開咗你波囉。
咩運路走?係事實定你自己老屈老作?
講詳細D點運路走?
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-12-3 09:57

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-3 09:50 AM 發表

咩運路走?係事實定你自己老屈老作?
講詳細D點運路走?
題目係海上封銷中國喎?無指定地點,應該係屬於全面性啦,無晒海路出入口,乜唔使運路走咩?何來屈呢?
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-3 10:07

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-12-3 09:57 AM 發表

題目係海上封銷中國喎?無指定地點,應該係屬於全面性啦,無晒海路出入口,乜唔使運路走咩?何來屈呢?
先唔講中美爆發海戰,單單海上全面封鎖中國,你諗吓可行性有幾多?
地球表面70%係海洋,而且中國咁多船隻,美國封唔封鎖得晒?
而且美國亦唔可能抽調全部海軍船隻去封鎖中國船隻,美國要留海軍守中東波斯灣、地中海、仲有美國本土海岸……
再加上美軍有些船隻要入船廠例行維修,根本冇可能出動全部船隻
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-12-3 12:35

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-3 10:07 AM 發表

先唔講中美爆發海戰,單單海上全面封鎖中國,你諗吓可行性有幾多?
地球表面70%係海洋,而且中國咁多船隻,美國封唔封鎖得晒?
而且美國亦唔可能抽調全部海軍船隻去封鎖中國船隻,美國要留海軍守中東波斯灣、地中海、仲有美國本土海岸……
再加上美軍有些船隻要入船廠例行維修,根本冇可能出動全部船隻
你要去問樓主至掂喎,條題目又唔係我出既。
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-3 13:40

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-12-3 12:35 PM 發表

你要去問樓主至掂喎,條題目又唔係我出既。
你回應我嘅留言所以我就問返你嘍~
作者: 風鬥士31     時間: 2020-12-4 20:46

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-3 09:20 AM 發表

可惜美國東西兩岸都是大洋,東岸瀕臨大西洋、西岸瀕臨太平洋,而且兩個都是世界三大海洋中最大個兩個,海岸線漫長開闊……
並非像黑海、地中海、波羅的海、南中國海等出入口狹窄的內海,這是美國地理優勢之處
當然中國如果能消滅美國引以為傲的海軍主要艦隻,就像16世紀英國在“特拉法加”海戰重創當時世界第一的西班牙無敵艦隊,則中美海上霸權可以重寫……
中國應全力研發可跨洲打便全球的超高音速反艦武器,能免受地理限制打到全球各個角落,再搭配能重覆使用原地回收的快舟火箭,在不保養的情況下至少能添加燃料重覆使用,隨著科技的發展,海權國家獨霸數百年的優勢就會被打破,因為陸權國家也能透過上述武器反封鎖海權國家,未來的戰場將是天權的時代,任何大型航母,戰艦,在上述超高音速武器的攻擊下都將脆弱不堪,航母已無法適應未來的戰爭,就跟二戰的戰列艦一樣
作者: 情商为零的人     時間: 2020-12-4 22:04

鹰只能束小蛇,苍龙面前,它就一恶心的小角!
作者: 一個討論者3.0     時間: 2020-12-5 08:41

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-12-4 08:46 PM 發表

中國應全力研發可跨洲打便全球的超高音速反艦武器,能免受地理限制打到全球各個角落,再搭配能重覆使用原地回收的快舟火箭,在不保養的情況下至少能添加燃料重覆使用,隨著科技的發展,海權國家獨霸數百年的優勢就會被打破,因為陸權國家也能透過上述武器反封鎖海權國家,未來的戰場將是天權的時代,任何大型航母,戰艦,在上述超高音速武器的攻擊下都將脆弱不堪,航母已無法適應未來的戰爭,就跟二戰的戰列艦一樣
超高音速反艦武器係唔係類似反艦增程版嘅東風17?