標題: [本港新聞評論] 林鄭月娥強調無連任意圖 指田北辰害了她 [打印本頁]

作者: Acctmad    時間: 2020-11-28 02:55 AM     標題: 林鄭月娥強調無連任意圖 指田北辰害了她

特首林鄭月娥到立法會回應議員的《施政報告》提問時,指實政圓桌的田北辰日前形容《施政報告》是為爭取連任,是「害咗佢」,強調自己無連任意圖。

田北辰指,林鄭月娥稱《施政報告》回應了很多議員的訴求,而且逐一點名,希望林鄭月娥下次都可以點埋佢名,更指「我唔會害你,你應該好想做,亦對香港好好。」林鄭月娥隨即笑指,田北辰已經害了她:「你噚日好似話我呢本《施政報告》係爭取連任嘅《施政報告》,你已經害咗我㗎啦。我無呢個(連任)意圖。」

中文大學政治與行政學系高級講師蔡子強就指,「選特首」一事已經開始有暗湧,林鄭月娥的回應,是為了不讓有意參選的人視她為「對手」,不想太早被「擺上枱」。

------------------------------
希望林鄭不要連任,香港需要由另一位有能之士帶領重新出發。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/politics/article/1434830/政治-新聞-林鄭月娥強調無連任意圖-指田北辰害了她
作者: hwwong    時間: 2020-11-28 03:34 AM

林鄭要夠果斷強硬斬釘截鐵地下決定和執行才好考慮是否連任, 否則... 香港只會繼續仍然停滯不前失方向, 其實阿爺已經幫香港定好了方向方案及做好支援, 可惜... 林鄭卻畏首畏尾進退失據失民心... 單單抗疫防疫檢測工作都做不好, 叫阿爺那有信心通關開閘啊...

看看CY現在久不久就站出來向犯民賤狗港奸打游擊戰, 次次串爆犯民港奸同暴徒罪犯, 野野盡全力扑殘牠們不手軟, 根本不應該對犯民賤狗港奸及人渣暴徒罪犯仁慈同手軟... 阿爺是要特首夠強硬及堅定有決心去辦事, 才可以做好特首這份工啊...
作者: bestwin61    時間: 2020-11-28 03:59 AM

無人敢做
作者: hw1chan    時間: 2020-11-28 05:20 AM

死遠D啦
作者: chess8    時間: 2020-11-28 05:32 AM

反修例演變的民主運動係有人精心部署的反政府暴亂,依家政府終能平亂,林鄭有功,有資格連任。
有市民對林鄭反感,只係受反對派文宣影响、離間。從態度和功績客觀去睇,林鄭做得不錯。
作者: hw1chan    時間: 2020-11-28 05:35 AM

引用:
原帖由 chess8 於 2020-11-28 05:32 AM 發表

反修例演變的民主運動係有人精心部署的反政府暴亂,依家政府終能平亂,林鄭有功,有資格連任。
有市民對林鄭反感,只係受反對派文宣影响、離間。從態度和功績客觀去睇,林鄭做得不錯。
林病搞播毒有功
作者: caorenjie    時間: 2020-11-28 05:36 AM

引用:
原帖由 chess8 於 2020-11-28 05:32 AM 發表

哪叫民主运动?
分明系打砸抢烧殺人放火黑社会似犯罪行为

作者: 空肚飛    時間: 2020-11-28 05:39 AM

傻既都睇到佢想連任到2047,霸住個位,如果得既話
作者: chess8    時間: 2020-11-28 05:43 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-28 05:35 AM 發表

林病搞播毒有功
客觀睇吓全球疫情,香港控制疫情唔算差。
作者: 繼續加速    時間: 2020-11-28 05:45 AM

田2000交咗租未
作者: 異國王子    時間: 2020-11-28 05:48 AM

婦人之仁無謂害人
作者: rosemary1216    時間: 2020-11-28 05:57 AM

做厭惡性工作又真係幾澤洗嘅
作者: chess8    時間: 2020-11-28 05:57 AM

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-28 05:36 AM 發表

哪叫民主运动?
分明系打砸抢烧殺人放火黑社会似犯罪行为
香港這班民運人士,已經污染民運之名。

公道D講,有人用了民運之名,行暴亂之實,想打倒政府。有人用民運之名迷惑人心,令政府失民心。政府在此鬥爭中險勝,係特首堅定心智,維護國安的表現。
作者: caorenjie    時間: 2020-11-28 05:59 AM

引用:
原帖由 chess8 於 2020-11-28 05:57 AM 發表

公道D講,有人用了民運之名,行暴亂之實,想打倒政府。有人用民運之名迷惑人心,令政府失民心。政府在此鬥爭中險勝,係特首堅定心智,維護國安的表現。
说它们民主人士系抬举它们了
作者: 二叔在線    時間: 2020-11-28 06:12 AM

佢或許已身不由已,大家要遠離政治,持中立。
作者: venus-soldier    時間: 2020-11-28 06:20 AM

自己話吾做就吾做呀。
看門狗試吓自己走開。
作者: sam1682828    時間: 2020-11-28 06:26 AM

林鄭唔夠強硬,要搵個有勇有謀,不畏黑暴,不畏漢奸走狗先得。
作者: chess8    時間: 2020-11-28 06:27 AM

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-28 05:59 AM 發表

说它们民主人士系抬举它们了
'民主'已經變質,世界各國太多自稱民主人士,都係盲撐暴徒,令人覺得真正民主運動已少之又少,'民主'的包裝就隨處可見。佢地要叫自己'民主',你也只能無奈地叫他'民主'。
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-11-28 06:31 AM

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-11-28 02:55 AM 發表

特首林鄭月娥到立法會回應議員的《施政報告》提問時,指實政圓桌的田北辰日前形容《施政報告》是為爭取連任,是「害咗佢」,強調自己無連任意圖。

田北辰指,林鄭月娥稱《施政報告》回應了很多議員的訴求,而且逐一點名,希望林鄭月娥下次都可以點埋佢名,更指「我唔會害你,你應該好想做,亦對香港好好。」林鄭月娥隨即笑指,田北辰已經害了她:「你噚日好似話我呢本《施政報告》係爭取連任嘅《施政報告》,你已經害咗我㗎啦。 ...
不建議佢連任,香港需要一位更正直果敢強勢的領頭人。
作者: hw1chan    時間: 2020-11-28 06:32 AM

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-11-28 06:31 AM 發表

不建議佢連任,香港需要一位更正直果敢強勢的領頭人。
講得好
作者: 亂9咁ban人    時間: 2020-11-28 06:34 AM

佢唔連任都冇人做啦
作者: 刺客禁言    時間: 2020-11-28 06:37 AM

林鄭D野信唔過啦
之前又話唔選 官到無求
最後。。。
作者: FOII    時間: 2020-11-28 06:38 AM

邊個做都死
作者: apit    時間: 2020-11-28 06:38 AM

D人真係好搞笑。
香港搞到今日咁樣,係D政棍及推波助瀾既市民做成。做到野都全部離開政府。一百分能力,可能六七八九十分嗰D已走哂。林鄭可能唯一有七八十分。
走左林鄭就係D三四五十分既做
作者: Mich281963    時間: 2020-11-28 06:42 AM

引用:
原帖由 hwwong 於 2020-11-28 03:34 AM 發表

林鄭要夠果斷強硬斬釘截鐵地下決定和執行才好考慮是否連任, 否則... 香港只會繼續仍然停滯不前失方向, 其實阿爺已經幫香港定好了方向方案及做好支援, 可惜... 林鄭卻畏首畏尾進退失據失民心... 單單抗疫防疫檢測工作都做不好, 叫阿爺那有信心通關開閘啊...

看看CY現在久不久就站出來向犯民賤狗港奸打游擊戰, 次次串爆犯民港奸同暴徒罪犯, 野野盡全力扑殘牠們不手軟,  ...
我想CY 出返來做,吾知有无可能
,或者由鄧炳強做更ok,他有政治智慧又夠硬淨!
作者: icantstop    時間: 2020-11-28 06:45 AM

引用:
原帖由 Acctmad 於 28-11-2020 02:55 AM 發表

田北辰指,林鄭月娥稱《施政報告》回應了很多議員的訴求,而且逐一點名,希望林鄭月娥下次都可以點埋佢名,更指「我唔會害你,你應該好想做,亦對香港好好。」林鄭月娥隨即笑指,田北辰已經害了她:「你噚日好似話我呢本《施政報告》係爭取連任嘅《施政報告》,你已經害咗我㗎啦。 ...
上次夠話冇興趣選特首啦,咪又出嚟跑!而家佢話唔連任,咁揾邊個去收拾殘局?我話佢一定被連任!
作者: icantstop    時間: 2020-11-28 06:47 AM

引用:
原帖由 Mich281963 於 28-11-2020 06:42 AM 發表

我話最好唐唐出返嚟做!又有嘢笑,又政通人和!
作者: icantstop    時間: 2020-11-28 06:49 AM

引用:
原帖由 venus-soldier 於 28-11-2020 06:20 AM 發表

自己話吾做就吾做呀。
看門狗試吓自己走開。

作者: 黑色勇士    時間: 2020-11-28 06:49 AM

痴瘋想做,比佢囉。我移民
作者: 日出東海    時間: 2020-11-28 06:53 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: maygii    時間: 2020-11-28 06:54 AM

田鼠昆仲都係時候計數
作者: cubus    時間: 2020-11-28 07:03 AM

香港開埠以來已是最衰的一項紀錄了!!
作者: sweetandsour    時間: 2020-11-28 07:04 AM

三刹位有人做巳要還神
作者: 沒自信的人    時間: 2020-11-28 07:05 AM

林鄭已經失去民心
作者: PaoHow    時間: 2020-11-28 07:07 AM

引用:
原帖由 hwwong 於 2020-11-28 03:34 AM 發表

看看CY現在久不久就站出來向犯民賤狗港奸打游擊戰, 次次串爆犯民港奸同暴徒罪犯, 野野盡全力扑殘牠們不手軟,  ...
CY 現在講嘢就天下無敵,任內比林鄭更寸步難行
CY 任內
國教事件 - 衰左
東北發展 - 衰左
政改 - 衰左
港獨入侵校園 - 冇作為
23條 – 冇作為
林鄭任內
故宮博物院風波 - 平息到
高鐵一地兩檢 - 掂
港鐵工程問題 - 平息到
明日大嶼 – 可以開展
逃犯法 – 衰左
國歌法 - 掂
23條 - 引人國安法
如果唔係外國勢力吹雞強攻逃犯法,林鄭的大和解政策於執政初期係好掂。

作者: lam1252    時間: 2020-11-28 07:11 AM

任何有能有力的人去做班美狗都係逢中必反,唔反點收狗餅?
作者: 刺客禁言    時間: 2020-11-28 07:12 AM

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-28 07:07 AM 發表

CY 現在講嘢就天下無敵,任內比林鄭更寸步難行CY 任內國教事件 - 衰左東北發展 - 衰左政改 - 衰左港獨入侵校園 - 冇作為23條 – 冇作為林鄭任內故宮博物院風波 - 平息到高鐵一地兩檢 - 掂港鐵工程問題 - 平息到明日大嶼 – 可以開展港獨入侵校園 - 冇作為逃犯法 – 衰左國歌法 - 掂23條 - 引人國安法如果唔係外國勢力吹雞強攻逃犯法,林鄭的大和解政策於執政初期係好掂。
成條水搞香港都無好過
中央要明察
作者: 消失的香蕉    時間: 2020-11-28 07:16 AM

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-11-28 02:55 AM 發表

香港有咩?有能之士?三白眼?痴風定AV仁?精妹
作者: caorenjie    時間: 2020-11-28 07:16 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-28 06:32 AM 發表

講得好
原谅你也认为港府对暴徒过于软弱
作者: 三万光年    時間: 2020-11-28 07:20 AM

田二五兩兄弟真係七
作者: starr    時間: 2020-11-28 07:26 AM

田氏兄弟都係親美派
作者: 番攤士碌架    時間: 2020-11-28 07:29 AM

引用:
原帖由 bestwin61 於 2020-11-28 03:59 AM 發表

無人敢做
何律師 呢
作者: RAy_1982zzz    時間: 2020-11-28 07:29 AM

梁振英會出番黎
作者: kkyan_hk    時間: 2020-11-28 07:30 AM

田氏兩老恨做特首好很耐,而家講到出口。
作者: 一個中國人!    時間: 2020-11-28 07:32 AM

引用:

田二五背後金主已經開始驚林鄭要連任啦
作者: 何水    時間: 2020-11-28 07:32 AM

易笑自從自己走出嚟開檔後,所說所做很多都偏離正軌,那市民很難繼續支持他,希望他繼續以前做實事的作風。
作者: PaoHow    時間: 2020-11-28 07:33 AM

引用:
原帖由 chess8 於 2020-11-28 05:43 AM 發表

疫情下的經濟,香港有兩條路揀。
第一條路,抗疫與內地看齊,行國家版健康碼,與內地全面通關。條件係同內地一樣,與外國全面閉關,經濟上只能以內循環為主導。以香港人嘅性格,呢條路好難行。

第二條路,抗疫不與內地看齊,市民要習慣與疫情共存,香港成為疫情下國家與外地接觸的唯一援衝區。要進入香港,只要有一些基本認證,如陰性檢測認證、疫苗認證,便可以無需隔離。未來日子,即使有疫苗,於未完全確認疫苗效用前,尤其歐美的疫苗,相信國家大門仍會緊閉一些日子。如果中央要揀一個地方與海外通關,作為與外人的親身接觸點。香港會係最合適。條件可能係大家可以優先得到疫苗接種。

林鄭剛剛在施政佈告講出了香港的定位,在國家雙循環政策下,香港要做好國際循環這方面
作者: ssLee2    時間: 2020-11-28 07:33 AM

如果當日林鄭肯封關,今天香港已經可以同內地及澳門全面通關,經濟一早已經重啟了。
作者: CK.STEVEN    時間: 2020-11-28 07:34 AM

由上年黑暴到而家疫情,都冇高官問責下台,之前講嘅高官問責制仲存在嗎?
作者: hw1chan    時間: 2020-11-28 07:36 AM

引用:
原帖由 CK.STEVEN 於 2020-11-28 07:34 AM 發表

由上年黑暴到而家疫情,都冇高官問責下台,之前講嘅高官問責制仲存在嗎?
林病早應下台
作者: hoishui    時間: 2020-11-28 07:40 AM

田二世祖
作者: ssLee2    時間: 2020-11-28 07:48 AM

次次電視見佢都係面燶燶,話佢「好打得」,不如話佢係「夾硬嚟」。
作者: 金鴻峰    時間: 2020-11-28 07:48 AM

25豬族系害人
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-11-28 07:49 AM

咁冇自信?
作者: cwchan9911    時間: 2020-11-28 07:51 AM

引用:

支持林鄭連任,捨佢其誰
作者: sng850    時間: 2020-11-28 07:54 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-28 05:20 AM 發表

死遠D啦
你先一步返去水族世界啦!
作者: owen11223344    時間: 2020-11-28 07:58 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-28 05:20 AM 發表

死遠D啦
你都死翻去青山
作者: owen11223344    時間: 2020-11-28 07:59 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-28 05:35 AM 發表

林病搞播毒有功
支持香港搞全民免疫
作者: vampire912    時間: 2020-11-28 08:00 AM

引用:

林鄭,田先生係咪害妳無人知亦無人理,但妳連任真係會害死香港,真的。
作者: 香港空氣好    時間: 2020-11-28 08:02 AM

最大可能林鄭是要連任的,有边個敢做?
就算所谓嘅民主派,都冇人敢做。一個香港面對一個美國,勢力與你的敵方绝不平等!
作者: rexso1234    時間: 2020-11-28 08:06 AM

引用:

就係唔夠強硬
作者: LEE1989    時間: 2020-11-28 08:06 AM

下屆CY 信我
作者: )毅進仔(    時間: 2020-11-28 08:08 AM

你想做都要中共肯先得
作者: 韮王飯煮慈菇能    時間: 2020-11-28 08:23 AM

對住D大種乞衣臭曱甴,好難攪!唔夠硬!
作者: bb235689    時間: 2020-11-28 08:24 AM

依據現時環境 港人仲有得選擇咩 咪講笑喇
作者: Missingday    時間: 2020-11-28 08:25 AM

田北晨真係多鬼餘, 牆頭草真無恥
作者: 真發現了樹枝    時間: 2020-11-28 08:27 AM

引用:

重想做,害香港不夠多,害死香港人
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-11-28 08:29 AM

引用:

懷念梁特對賤種暴徒的手法
作者: kamtlai    時間: 2020-11-28 08:30 AM

呢條廢佬自己傾到減租,就閙政府減舖位ssd
作者: 真發現了樹枝    時間: 2020-11-28 08:31 AM

引用:

死遠D啦
只可返大灣區.其他國家不凖入境😂😂
作者: ray99hk    時間: 2020-11-28 08:31 AM

引用:

葉劉就好想做,林鄭本來就係勉強去做。
作者: robin09    時間: 2020-11-28 08:31 AM

引用:
原帖由 bestwin61 於 2020-11-28 03:59 AM 發表

無人敢做
一个月 40万,你怕没人做 ?
美国经济制裁算个卵蛋 ?
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-11-28 08:34 AM

引用:

4個特首,
第一個唔支持貪曾的停建公屋
第二個唔支持就係林鄭的無能
面對黑暴,只識退避。
指出黑暴係暴動都唔敢
廢中之廢
作者: 前期綠色的樹根    時間: 2020-11-28 08:34 AM

田北辰甘有把炮,他想做?
作者: timoteo    時間: 2020-11-28 08:35 AM

做特首隨時俾美國制裁,不如先望下有邊個有意出來選好過喇
作者: 真發現了樹枝    時間: 2020-11-28 08:37 AM

引用:
原帖由 venus-soldier 於 2020-11-28 06:20 AM 發表

自己話吾做就吾做呀。
看門狗試吓自己走開。
她肯多工作要做包捨秋後算帳
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-11-28 08:37 AM

引用:
原帖由 chess8 於 2020-11-28 05:57 AM 發表

經過十幾個月,
係香港警察及國家的努力。
林鄭政府
面對黑暴有邊個敢做野
只識出嚟喊
有撚用咩
作者: 真發現了樹枝    時間: 2020-11-28 08:39 AM

引用:
原帖由 Mich281963 於 2020-11-28 06:42 AM 發表

👏👏或者董健華👏👏
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-11-28 08:39 AM

引用:
原帖由 chess8 於 2020-11-28 05:43 AM 發表

剩係第一波香港實施隔離檢疫,
都要遲幾日,
等外國人事回港,
呢D咪維護小數人囉。
作者: 真發現了樹枝    時間: 2020-11-28 08:40 AM

引用:
原帖由 日出東海 於 2020-11-28 06:53 AM 發表

你冚家中毒 ?幾時死?
👍👍🙏
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-11-28 08:40 AM

引用:
原帖由 二叔在線 於 2020-11-28 06:12 AM 發表

佢或許已身不由已,大家要遠離政治,持中立。
就係咁
所以咪YC搞事囉
作者: LaLaChow39    時間: 2020-11-28 08:40 AM

咪傻啦,林鄭呢屆都係比中央推上位啫,你估特首咁好做咩
作者: 真發現了樹枝    時間: 2020-11-28 08:41 AM

引用:
原帖由 沒自信的人 於 2020-11-28 07:05 AM 發表

林鄭已經失去民心
用糞潑她
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-11-28 08:45 AM

引用:
原帖由 icantstop 於 2020-11-28 06:47 AM 發表

我話最好唐唐出返嚟做!又有嘢笑,又政通人和!
就係政治和呢點就唔支持啦!
政治就同打扙無分别
林鄭上台去瀨泛民屎忽
得到咩呀
作者: 真發現了樹枝    時間: 2020-11-28 08:45 AM

引用:
原帖由 ssLee2 於 2020-11-28 07:48 AM 發表

次次電視見佢都係面燶燶,話佢「好打得」,不如話佢係「夾硬嚟」。
好似死咗家人樣子
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-11-28 08:47 AM

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-28 07:07 AM 發表

CY 現在講嘢就天下無敵,任內比林鄭更寸步難行
CY 任內
國教事件 - 衰左
東北發展 - 衰左
政改 - 衰左
23條 – 冇作為
林鄭任內
故宮博物院風波 - 平息到
高鐵一地兩檢 - 掂
港鐵工程問題 - 平息到
明日大嶼 – 可以開展
逃犯法 – 衰左
國歌法 - 掂
23條 - 引人國安法
如果唔係 ...
剩係唔敢宣報暴動就死撚得啦
作者: 豆芽生    時間: 2020-11-28 08:47 AM

777你真係唔好再連任啦頂唔順啦大佬
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-11-28 08:49 AM

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2020-11-28 07:29 AM 發表

何律師 呢
睇睇幾多打手反對你,
就知選擇正確
作者: 真發現了樹枝    時間: 2020-11-28 08:49 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-11-28 08:34 AM 發表

4個特首,
第一個唔支持貪曾的停建公屋
第二個唔支持就係林鄭的無能
面對黑暴,只識退避。
指出黑暴係暴動都唔敢
廢中之廢
做到嘢曾先生👏👏👍
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-11-28 08:50 AM

引用:
原帖由 ssLee2 於 2020-11-28 07:33 AM 發表

如果當日林鄭肯封關,今天香港已經可以同內地及澳門全面通關,經濟一早已經重啟了。
所以咪話佢只為香港一小部份人服務囉
作者: 希夷    時間: 2020-11-28 08:50 AM

我支持林太連任,
現在林太已經係文武雙全,
有誰比林鄭做得好。
作者: 大北997    時間: 2020-11-28 08:50 AM

引用:

林病搞播毒有功
希望佢中武肺落地獄
作者: 一個討論者3.0    時間: 2020-11-28 08:50 AM

引用:

我係藍絲,但見到林鄭呢個任期內搞到香港咁樣,都覺得佢唔應該連任,退位讓賢好D……
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-11-28 08:51 AM

引用:
原帖由 真發現了樹枝 於 2020-11-28 08:49 AM 發表

做到嘢曾先生👏👏👍
地産佬養的狗啫
最後咪又係做監躉
作者: yat69    時間: 2020-11-28 08:52 AM

引用:

老董唔得我同意
曾陰權又唔得
CY 又唔得
林鄭又唔得,
咁你覺得邉個得 ?
作者: GBKEN    時間: 2020-11-28 08:52 AM

引用:

大局 觀好
但細節失敗
作者: yat69    時間: 2020-11-28 08:52 AM

引用:

林病搞播毒有功
點樣播毒?
作者: yat69    時間: 2020-11-28 08:54 AM

引用:
原帖由 chess8 於 2020-11-28 06:27 AM 發表

'民主'已經變質,世界各國太多自稱民主人士,都係盲撐暴徒,令人覺得真正民主運動已少之又少,'民主'的包裝就隨處可見。佢地要叫自己'民主',你也只能無奈地叫他'民主'。
所謂民主既人,連乜嘢叫民主都未知
就話自己民生
Side 氣
作者: 丁常唔多旺    時間: 2020-11-28 08:57 AM

引用:

下一介好大機會係中央官員,人大政協。
作者: 急焦綠色小腸    時間: 2020-11-28 08:58 AM

咁用國安法拉田北辰啦