標題: 真係唔明白,點解有人覺得,人人有公屋住,天下就會太平?? [打印本頁]

作者: 狂人甲     時間: 2020-11-27 23:49

其實我最唔明白嘅,點解啲人認為,解決房屋問題,就可以解決香港人民生問題?

定係越多嘅公營房屋,越多嘅福利,越小香港發展機會,吸引一班冇技能嘅基層群眾嚟香港!!

從兩次運動,佔中,反修例,參與者,好多都係大陸出世,住公屋嘅(當然呢個係我見到嘅情況,實際情況要等香港政府數據公布)!!

作者: 狂人甲     時間: 2020-11-27 23:52

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-27 11:49 PM 發表
其實我最唔明白嘅,點解啲人認為,解決公屋房屋問題,就可以解決香港人民生問題啦。

定係越多嘅公營房屋,越多嘅福利,越小香港發展機會,吸引嚟香港嘅,吸引一班冇技能嘅基層群眾嚟香港!!

從兩次運動,佔中,反修例,參與者,好多都係大陸出世,住公屋嘅(當然呢個係我見到嘅情況,實際情況要等香港政府數據公布)!!
找尋問題嘅原因,係我嘅生活樂趣!!

我唔介意用粗口批評!因為你點都係教咗我野!!

有時香港政府嘅所作所為,我真係好難了解,佢嘅決定好似同我見到嘅嘢完全唔同。

世界,到處都發生群眾運動,中間包括西方國家,法國啦,美國自己啦,你真係覺得呢啲問題,同住屋有關?

作者: 狂人甲     時間: 2020-11-27 23:54

群眾運動嘅根本,其實同民主都無關,因為美國其實係有選舉嘅,法國亦都有選舉,根本而家嘅情況,唔係同住屋問題有直接密切嘅關係囉!!

香港政府,將大量嘅資源,抌落去公營房屋,係咪真係可以解決到問題㗎??
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-28 01:55

總有人會認為自己比其他人更高等,為什麼你也能有屋住?我不服氣。
How to prove that you are better than me?
作者: 直線國國王     時間: 2020-11-28 08:00

無恆產而有恆心者,惟士為能。若民,則無恆產,因無恆心;苟無恆心,放辟邪侈,無不為已。
沒有維生的恆產,而能保持常有的善心的;只有讀書明理的人能這樣。一般人民,如果沒有恆產,也就沒有經常向善的心志,沒有經常向善的心志,那就放蕩乖僻姦邪淫侈,無所不為
作者: SOMA1963     時間: 2020-11-28 09:38

1. 住嘅地方多咗, 心理壓力少咗, 人開心咗.

2. 住嘅地方平咗, 錢多咗, 可以其他方面好D, 消費多咗, 就唔得閒去造其他嘢.
作者: 聞敬鑾     時間: 2020-11-28 10:19

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-27 11:49 PM 發表
其實我最唔明白嘅,點解啲人認為,解決公屋房屋問題,就可以解決香港人民生問題啦。

定係越多嘅公營房屋,越多嘅福利,越小香港發展機會,吸引嚟香港嘅,吸引一班冇技能嘅基層群眾嚟香港!!

房屋確係民生問題
冇人話唔會有第2d民生問題
冇人話社會唔會有第2d矛盾
無論甚麽制度之下
民民間,官民間
如果處理呢啲矛盾先係問題
而每個時代永遠都會有佢嘅問題
只不過而家有班人睇到房屋問題逼切,就諗住搞好房屋問題就冇事
就好似班人話通識科令人上街,廢咗通識科啲人就唔識反對1樣
作者: NeScAfE_G     時間: 2020-11-28 10:53

有垃圾共產黨 日日送170件假結婚 假未成年子女落來 香港永遠唔會日日有公屋住
作者: SOMA1963     時間: 2020-11-28 11:10

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-28 10:19 AM 發表

房屋確係民生問題
冇人話唔會有第2d民生問題
冇人話社會唔會有第2d矛盾
無論甚麽制度之下
民民間,官民間
如果處理呢啲矛盾先係問題
而每個時代永遠都會有佢嘅問題
只不過而家有班人睇到房屋問題逼切,就諗住搞好房屋問題就冇事
就好似班人話通識科令人上街,廢咗通識科啲人就唔識反對1樣
人地話通識內容有問題教壞細路, 冇話上街.
作者: 聞敬鑾     時間: 2020-11-28 12:07

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-11-28 11:10 AM 發表

人地話通識內容有問題教壞細路, 冇話上街.
人人唔識字
就冇人反對政府
說穿了就是這意思

通識就是赤共立場 不准批評
https://m.discuss.com.hk/index.p ... 564700#pid528211434
作者: 請輪入用戶名稱     時間: 2020-11-28 13:01

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2020-11-28 10:53 AM 發表
有垃圾共產黨 日日送170件假結婚 假未成年子女落來 香港永遠唔會日日有公屋住
乜上限唔係每日150??不過點都好,要多謝犯民爭取成功
作者: banjo.     時間: 2020-11-28 13:07

好多黃屍曱甴都係住公屋, 咪又係躝哂出嚟搞事.  根本就唔關公屋事.
作者: wilsonkf     時間: 2020-11-28 13:10

對政府黎講, 就業一向都係房屋前面.

政府從來都無話過, 解決左房屋問題就乜事都無.
作者: 神經箭     時間: 2020-11-28 13:11

人的取态决定于感觉;生活愈来愈好就满意,愈来愈衰就反感。
暴乱的原因肯定由于「对现实不满」。
共產主义七八十年前在大陆成功,因为当时民生真的十分之差,绝大部分人希望变革。
当时共產主义在香港就很难成功,因为港人「满足于当时的状况」。香港人一直「满足」了七十年。
今日不满的香港人,主要是媒体的挑弄,但生活比以前艰难是最主要的原因。

可惜与大陆比较,香港愈来愈好的条件已经远去,只能看着大陆愈来愈好。
作者: singsingbaby     時間: 2020-11-28 13:34

引用:

因為有好多人排公屋! 而拎得公屋 都係 基層市民, 社會需要 基層市民 做 基層工作! 簡單來講,金字塔式社會結構 必須 多窮人!
作者: wilsonkf     時間: 2020-11-28 13:39

合理既樓市, 劏房尺租無理由高豪宅幾倍. 環境仲要好差喎.
唔好講沙士果時, 就講九六九七年, 樓市一樣火爆, 但劏房相對其他單位, 都遠遠無貴得咁離譜.

公屋充足會拉低各類劏房租金, 跟住拉低小型單位既租金, 然後就係小型單位樓價.
唔係解決到所有問題, 起碼唔洗吊頸先.

作者: 狂人甲     時間: 2020-11-28 13:48

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 01:39 PM 發表
公屋充足會拉低各類劏房租金, 跟住拉低小型單位既租金, 然後就係小型單位樓價.

唔係解決到所有問題, 起碼唔洗吊頸先.

合理既樓市, 劏房尺租無理由高豪宅幾倍. 環境仲要好差喎.
我唔係咁睇!!

我覺得係,不停輸入新移民,七年內佢哋要租私人樓,劏房住,七年後要排期上公屋,一樣都係住劏房!!
唔知幾多年之後上公屋!!

咁即係支持左香港嘅樓價,你同時起公屋,帶動左,建築業發展!!

所以呢個Loop,香港產業結構冇比疫情,暴動破壞嘅話,係可以一直落去!!

所以,我並唔係話完全反對明日大嶼山,我只係希望香港政府,對未來10年,香港經濟格局要了解。

香港產業如果冇辦法吸收新嘅勞動力,或者嚟香港嘅人年紀太大,對將來福利造成負擔,你個loop就死!!

而且,吸收咁多,基層群眾,社會必然不穩!!
作者: wilsonkf     時間: 2020-11-28 13:55

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-28 01:48 PM 發表

我唔係咁睇!!

我覺得係,不停輸入新移民,七年內佢哋要租私人樓,劏房住,七年後要排期上公屋,一樣都係住劏房!!

咁即係支持左香港嘅樓價,你同時起公屋,帶動左,建築業發展!!

所以呢個Loop,香港產業結構冇比疫情,暴動破壞嘅話,係可以一直落去!!

所以,我並唔係話完全反對明日大嶼山,我只係希望香港政府,對未來10年,香港經濟格局要了解。

香港產業如果冇辦法吸收 ...
實際情況根本唔係單程證七年上樓, 新移民一邊都係家庭團聚, 即係另一半通常都已經排緊了.

問題係大把完全合資格既永久居民一直都住劏房無法上樓, 不斷推高劏房租金, 唔起公屋解決佢地既需求, 樓價自然無得跌. 其他無打算住公屋既人一樣受害.
作者: 狂人甲     時間: 2020-11-28 14:04

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 01:55 PM 發表

實際情況根本唔係單程證七年上樓, 新移民一邊都係家庭團聚, 即係另一半通常都已經排緊了.

問題係大把完全合資格既永久居民一直都住劏房無法上樓, 不斷推高劏房租金, 唔起公屋解決佢地既需求, 樓價自然無得跌. 其他無打算住公屋既人一樣受害.
師兄講嘅嘢都啱嘅!!

不過我始終都係咁樣諗,公屋係咪真係解決到香港問題先?

事實上,我真係為香港未來10年嘅經濟好擔心!!中美關係複雜,內部矛盾嚴重。
應該搞明日大嶼山,定係鼓勵啲人去大灣區發展!!
作者: wilsonkf     時間: 2020-11-28 14:08

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-28 02:04 PM 發表

師兄講嘅嘢都啱嘅!!

不過我始終都係咁樣諗,公屋係咪真係解決到香港問題先?

事實上,我真係為香港未來10年嘅經濟好擔心!!中美關係複雜,內部矛盾嚴重。
應該搞明日大嶼山,定係鼓勵啲人去大灣區發展!!
今日香港面對既問題遠遠無89年咁悲觀...

當年表面係六四, 深層次問題係, 改革開放停左, 老江想走回頭路.
結果, 都係果句, 發展才是硬道理.
作者: 狂人甲     時間: 2020-11-28 14:29

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 02:08 PM 發表

今日香港面對既問題遠遠無89年咁悲觀...

當年表面係六四, 深層次問題係, 改革開放停左, 老江想走回頭路.
結果, 都係果句, 發展才是硬道理.
發展就是硬道理就冇錯嘅,問題係香港點發展先?

香港政府,你逼我萬幾銀請剛畢業嘅塞豆窿大學生,其實你覺得我對香港以外有咩競爭力,點樣同中國,台灣競爭?

但係對一個香港大學生來講,你唔比萬幾蚊我,我又如何有好生活?

以前就話中央肯幫下香港,俾啲自由行,落嚟姐,暴動,疫情之後,經濟格局到底點樣㗎?
作者: wilsonkf     時間: 2020-11-28 14:32

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-28 02:29 PM 發表

發展就是硬道理就冇錯嘅,問題係香港點發展先?

香港政府,你逼我萬幾銀請剛畢業嘅塞豆窿大學生,其實你覺得我對香港以外有咩競爭力,點樣同中國,台灣競爭?

但係對一個香港大學生來講,你唔比萬幾蚊我,我又如何有好生活?

以前就話中央肯幫下香港,俾啲自由行,落嚟姐,暴動,疫情之後,經濟格局到底點樣㗎?
調返轉問, 不解決香港地產霸權靠資產收租吸血既積弊, 會限制左幾多發展?
作者: 狂人甲     時間: 2020-11-28 14:35

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 02:32 PM 發表

調返轉問, 不解決香港地產霸權靠資產收租吸血既積弊, 會限制左幾多發展?
唔識答!

問題太複雜,因為香港政府太多收入,同地產嘅有關係,根本唔知點樣搞。
作者: sclee1209     時間: 2020-11-28 14:46

細數公屋政策到居者有其屋
港英時代
公屋政策目的除左解決居住問題
希望幫助一啲入收較低戶
用平租解決居住問題
等佢地有能力存錢,無後顧之憂
或者一家大細,仔女長大後,賺到錢脫離公屋族
進升自己買樓
而接著政策係居者有其屋,也就是居屋計策
公屋唔係應該俾你住成世
你唔肯發奮圖強,成世要住公屋
自己唔發奮,留俾其中一個仔女,繼承又住成世
如此惡性循惡,並非政府本意
我果代人,唔少努力後脫離公屋,自己買樓
公屋計策同居屋理論上相輔相成
如果更加有本事,居屋都唔需要

唔知點解回歸後,呢代人只會怨天尤人
咩L都怪政府
加上反對派有壞破冇建設
政府住屋政策幾近停擺,已經追唔上人口增加

中國人有句話"安居樂業"
連住都住得唔安穩,仲有咩野好講

公屋係一個大前題,唔係唯一解決香港今日問題全部
就好似有人講,錢不是萬能,不過沒錢是萬萬不能同樣道理

新加坡社會政治安定,執政黨能夠一直維持執政優勢
住屋政策佔好大比例
新加坡人幾乎有八,九成人口住政府屋
住政府屋中又有八成人係自有物業

一個安定社會,解決住的問題,其他問題都是小問題
問下香港人,如果冇住公屋,又冇錢買到樓
一個月開支最大用係邊? 答案肯定係俾屋租
作者: 聞敬鑾     時間: 2020-11-28 15:21

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-28 02:46 PM 發表
細數公屋政策到居者有其屋
港英時代
公屋政策目的除左解決居住問題
希望幫助一啲入收較低戶
用平租解決居住問題
等佢地有能力存錢,無後顧之憂
或者一家大細,仔女長大後,賺到錢脫離公屋族
進升自己買樓
而接著政策係居者有其屋,也就是居屋計策
公屋唔係應該俾你住成世
你唔肯發奮圖強,成世要住公屋
自己唔發奮,留俾其中一個仔女,繼承又住成世
如此惡性循惡,並非政府本意
我果代人, ...
點解星加坡俾屋啲人住唔同地產佬搶佢地錢然後笑佢地廢?
如果香港人人1間公屋話之佢做倉係咪就冇運行?
作者: kingchan75     時間: 2020-11-28 18:07

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-28 01:48 PM 發表

我唔係咁睇!!

香港產業如果冇辦法吸收 ...
只要將臭港仔條賓州剪左,冇得上內地搞搞震,那就再冇臭港仔老婆及臭港仔子女申請來港!
作者: caorenjie

作者: wilsonkf     時間: 2020-11-28 18:48

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-28 06:27 PM 發表

六四江泽民还是上海市委书记,大佬
六四事件不是简单改革开放放停问题
對香港黎講, 最重要就係改革開放是否繼續.
六四既信心問題, 係六四後先出現, 而唔係六四前. 果時江澤民已經上位了.

作者: 聞敬鑾     時間: 2020-11-28 20:32

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-28 06:27 PM 發表

六四江泽民还是上海市委书记,大佬
六四事件不是简单改革开放放停问题
當年江小平罷免江耀邦就係話佢資本階級自由化
人民見走回頭路,就借悼念江耀邦搞出民運
作者: caorenjie

作者: wilsonkf     時間: 2020-11-28 21:02

其實, 令胡耀邦落台關鍵一擊, 係趙紫陽作出.
如果係保守派打到胡, 就係保守派上台啦, 幾時輪到趙做總書記?
國務院總理改任總書記, 只此一例.

當然, 某D 戇鳩仔果時未出世. 無法啦.

作者: Hung196108     時間: 2020-11-28 22:19

引用:
原帖由 請輪入用戶名稱 於 2020-11-28 01:01 PM 發表

乜上限唔係每日150??不過點都好,要多謝犯民爭取成功
除左將大陸來港人數加倍,重有無限量收容各地「難民」,尤其是南亞裔多仔公多仔婆!
香港樓價不因香港人生得小需求跌而跟住跌,將來由這些人維持上升,香港人要多得泛民唔小!
作者: sclee1209     時間: 2020-11-28 22:52

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-28 08:43 PM 發表

大佬!我看见你就想呕!
大佬当我死了不行?
呢條廢柴同老猴有得揮
我早將佢列入拒絕往來戶
引我言都唔會理佢
佢根本就黎亂,搬龍門
大人講野,學人插咀,入黎阻頭阻勢
作者: 聞敬鑾     時間: 2020-11-29 10:04

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 09:02 PM 發表
其實, 令胡耀邦落台關鍵一擊, 係趙紫陽作出.
如果係保守派打到胡, 就係保守派上台啦, 幾時輪到趙做總書記?
國務院總理改任總書記, 只此一例.

當然, 某D 戇鳩仔果時未出世. 無法啦.
當年江小平復出也是靠江耀邦的
之前江小平本身也受江澤東3棍
黨史就係咁不斷出賣不斷權鬥不斷重複
江小平也是做太上皇已而
擺江耀邦或江紫陽上去也沒分别
江紫陽就曾對戈爾巴喬夫承認是虧佬
大家也怕了這種老人政治,包括黨內
民運矛頭就係反江,幾乎倒台
江小平多次清場失敗唯有調外省兵來開火
當然戇鳩仔們就喃喃背誦佢才是改革派
ching知道佢係保守派算係醒
作者: 聞敬鑾     時間: 2020-11-29 14:23

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-28 10:52 PM 發表

呢條廢柴同老猴有得揮
我早將佢列入拒絕往來戶
引我言都唔會理佢
佢根本就黎亂,搬龍門
大人講野,學人插咀,入黎阻頭阻勢
我覺得#25樓係值得探討反思的問題
點解星加坡都已經淡馬鍚了
要俾香港公務員全宇宙最高人工?
星加坡又輸給香港了
作者: 黃台之瓜     時間: 2020-11-29 15:03

因為居住問題是港府最難解決嘅問題,一被政治化,就連翻身嘅機會都沒有,將民生議題政治化一向是反對派嘅一貫做法,每次都能成功拖政府後腿,所以如果政府能將民生問題解決,自然能減底市民嘅反對聲音,往後都比較容易解決了,不過……談何容易
作者: 狂人甲     時間: 2020-11-29 15:19

引用:
原帖由 黃台之瓜 於 2020-11-29 03:03 PM 發表
因為居住問題是港府最難解決嘅問題,一被政治化,就連翻身嘅機會都沒有,將民生議題政治化一向是反對派嘅一貫做法,每次都能成功拖政府後腿,所以如果政府能將民生問題解決,自然能減底市民嘅反對聲音,往後都比較容易解決了,不過……談何容易
其實你講咗啲乜嘢呢,可以解釋到,點解咁多住公屋嘅人,出嚟反抗政府咩?

到底係解決嘅問題,定係製造緊問題??

作者: 烏咀     時間: 2020-11-29 15:40

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2020-11-28 10:53 AM 發表
150件變170件?

150件當中有假結婚唔出奇,但想問吓呢150件最終又係d咩人搞出嚟既呢?,人多定人小最終又咪係港燦自己搞出嚟

有買就有賣,如無貪錢既港燦,又何來會有假結婚呢?,唔通係倒返轉係港燦俾錢上面既人假結婚?
作者: 狂人甲     時間: 2020-11-29 15:41

而家,睇吓全世界,而家基層最大嘅問題就係貧富懸殊,呢個原因,跟住都冇咩關係,最主要係科技進步,產業移出成熟經濟區。

呢種情況,喺美國,英國,法國都會發現,如果再係用啲公屋,走去吸引大陸班基層嚟香港,到底製造緊問題,唔係解決緊問題。
作者: 狂人甲     時間: 2020-11-29 15:46

大家睇吓,今次美國大選,嗰種分裂,根本就是貧富懸殊。
產業分配不平衡,導致財富分配不平衡,唔係起啲公屋可以解決問題掛。

創造產業,減少基層人口,先係長遠思維!!

香港作為一個自由城市,可以移民離開,亦都可以留低,覺得香港搵唔到食嘅,返大陸又得,移民英國又得,何必強求!!

國家嘅進步,為香港人創造機會,我比較支持,推啲後生仔,返大陸同大陸仔競爭下,等班友唔好咁多幻想。
作者: 聞敬鑾     時間: 2020-11-29 15:49

星加坡官員冇理由飯桶得過香港官員
星加坡樣樣都好過香港
星加坡官員人工全宇宙最高才合理
作者: A1899     時間: 2020-11-29 18:01

出得黎搞事既都係貪得無厭既人
作者: keke009     時間: 2021-1-18 01:54

动乱係因为有汉奸走狗,有毒媒,黄师洗学生脑,政府中有大量黄人。大学生未毕业就呻买唔起楼,毒果制造怨气,怨气足夠就动乱来了。
作者: kit1981200131     時間: 2021-1-19 00:26

香港既隱藏重稅係晌住屋度,識玩既梗系住公屋,利用買樓人既錢資助自己住平屋,唔通每個月用萬幾蚊供樓咁慘呀!

兩公婆一齊供,係舒服好多,但唔駛諗住有細路,專心勤力做野,盡量唔好失業
作者: 正字     時間: 2021-1-19 04:53

公屋起到咁靚係自己戇居。以前香港行低稅同冇保障政策,主要係鼓勵香港人創業同以各種途徑揾錢,主要係因為大陸未發展,香港人得天獨厚,有如身處金礦。
但今天已經完全不一樣,機會在於大陸,香港更適合建立一個均富社會,所以應該仿效新加坡,允許年青香港人選擇放棄創業機會,以交重稅換取將來入住組居。就唔係去強化公屋養懶人。
最主要都係,香港現在係一個政治社會,政府要應付嘅係政治問題,要做到嘅係政治正確,所以香港越來越衰好正常。