標題: [本港新聞評論] 梁國雄入獄被剪髮上訴 終院一致裁定上訴得直 [打印本頁]

作者: 紫縈仙子    時間: 2020-11-27 10:52 AM

終審法院一致裁定社民連立法會前議員梁國雄,就男囚犯剪髮規定上訴得直。

梁國雄於2011年因衝擊立法會補選機制論壇,至2014年罪成被判囚4星期,服刑期間被剪短頭髮,他於是提出司法覆核,質疑懲教署的規定歧視男囚犯,提出司法覆核並得直。

其後懲教署上訴,獲上訴庭推翻裁決,梁國雄再向終審法院提出終極上訴,5名法官今早頒布書面判詞,一致裁定梁國雄勝訴。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

問心,我好擔心。
好擔心將來,會有中小學生提出司法覆核,要求男生留短髮係唔得。
我更擔心將來,男女囚犯都會提出司法覆核,話統一要著囚衣、唔俾著便服,係唔得

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/梁國雄入獄被剪髮上訴-終院-致裁定上訴得直-021201737.html
作者: kof2002um    時間: 2020-11-27 10:59 AM

狗棺祸港, 依家串緊你我司法比你行政大. 

人大釋法啦
作者: 明日純情的馬    時間: 2020-11-27 11:00 AM

引用:
原帖由 紫縈仙子 於 2020-11-27 10:52 AM 發表

終審法院一致裁定社民連立法會前議員梁國雄,就男囚犯剪髮規定上訴得直。

梁國雄於2011年因衝擊立法會補選機制論壇,至2014年罪成被判囚4星期,服刑期間被剪短頭髮,他於是提出司法覆核,質疑懲教署的規定歧視男囚犯,提出司法覆核並得直。

其後懲教署上訴,獲上訴庭推翻裁決,梁國雄再向終審法院提出終極上訴,5名法官今早頒布書面判詞,一致裁定梁國雄勝訴。

~~~~~~~~~~~~~~~ ...
事9蛋啦
以後男犯送上深圳監獄

作者: bdrom1    時間: 2020-11-27 11:02 AM

我平時係藍絲,但係今次呢件事我支持長毛
因為我覺得佢的確有道理,應該對事不對人

好多人無搞清楚個判決既意思就鬧,
個判決只係話懲教署唔可以單獨要求男囚犯剪短髮,
而唔係話佢唔可以要求囚犯剪短髮,
要剪短髮就男女囚犯一齊剪咁解

作者: tony.hk    時間: 2020-11-27 11:04 AM

男囚犯以後每月可獲派發M巾
作者: cwilson1    時間: 2020-11-27 11:05 AM

香港就係俾班假髮害死!
作者: 689倒轉又係689    時間: 2020-11-27 11:06 AM

遲來的正義
作者: andysan4    時間: 2020-11-27 11:07 AM

邊位狗官主理
作者: 我要真發達復活    時間: 2020-11-27 11:10 AM

痴拿線, 咁學校學生都可以長頭法了. 
作者: 夜來人    時間: 2020-11-27 11:11 AM

但係要唸如果佢用頭髮整成長武器勒死對方個法官真點搞,要記住佢哋唔係良好市民,唔係只有政治犯,有啲暴力,殺人犯

作者: 我要真發達復活    時間: 2020-11-27 11:11 AM

扑野係人權, 快D同我叫隻雞入來. 

叫外賣food panda都係人權, 食煙都食人權, 快D送入來比我. 
作者: Vanillaq_L    時間: 2020-11-27 11:12 AM

引用:
原帖由 紫縈仙子 於 2020-11-27 10:52 AM 發表

狗棺禍港!!!
作者: 海邊強勁的香蕉    時間: 2020-11-27 11:13 AM

不如上訴冇和牛食啦笨!!!
作者: Chinahk2047    時間: 2020-11-27 11:13 AM

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-11-27 11:06 AM 發表

遲來的正義
你就快入去過精彩人生啦,到時可以留長頭髮了
作者: 春天粗俗的留言    時間: 2020-11-27 11:14 AM

又係终院!
次次犯民上訴到终院就會得直!
再唔取缔黃官,香港真係死得
作者: zier2    時間: 2020-11-27 11:14 AM

好簡單, 咁懲教署以後男女都要剃短髮囉!
作者: gakoduck    時間: 2020-11-27 11:15 AM

真係痴狗線,不如咪L坐監,送班囚犯去半島香格里拉,包埋蝦條好唔好………

阿爺真係要收返個鍾嬸拳,免得9宮繼續禍害鄉港
作者: thunderpig    時間: 2020-11-27 11:15 AM

明唔明咩叫坐監,明唔明坐監係要被剝削一部分嘅自由?

如果坐監咁自由,坐監仲係唔係一種刑罰?
作者: Beebbb    時間: 2020-11-27 11:15 AM

都好嘅為咗男女平等 以後男女囚犯都統一剪短髮或者剃光頭 咁就應該多謝長毛
作者: lctj9    時間: 2020-11-27 11:16 AM

香港有時真係太講人權, 連坐監都可以要求呢樣果樣
咁响香港坐監算係懲罰定係福利?
作者: disclaimer18    時間: 2020-11-27 11:16 AM

引用:

其實應該提出司法覆核囚犯着囚衣係冇人權。

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
作者: hfceddie    時間: 2020-11-27 11:17 AM

一於人大釋法 (髮) !
作者: 689倒轉又係689    時間: 2020-11-27 11:17 AM

引用:
原帖由 Chinahk2047 於 2020-11-27 11:13 AM 發表

你就快入去過精彩人生啦,到時可以留長頭髮了
你呢句說話講左好耐喇!比D創意得唔得
作者: 輪皇    時間: 2020-11-27 11:17 AM

引用:

尼啲小事由佢啦!只要不踩紅線人大唔會理。
作者: applebbkk1982    時間: 2020-11-27 11:18 AM

引用:

再可能,男女 為什麼?不能一起混合囚禁?

為什麼要分開一間男監?一間女監?
作者: kwan1516    時間: 2020-11-27 11:18 AM

終審法院推翻裁決,懲教署的規定歧視男囚犯?另一個角度看,因為裁決標榜了懲教署的規定剪髮歧視男囚犯,只不過歧視男囚犯.....如因應歧視.....懲教署可規定男女囚犯都要剪髮這種取態就無歧視問題
作者: 叉燒撈丁    時間: 2020-11-27 11:19 AM

頭髮長先似女人嘛…執起番梘嚟都好好 feel
作者: abrahamlai2014    時間: 2020-11-27 11:19 AM

引用:

真係痴線,可能有一日,囚犯要司法覆核,點解唔可以俾條女入去同佢做
作者: disclaimer18    時間: 2020-11-27 11:19 AM

引用:
原帖由 bdrom1 於 2020-11-27 11:02 AM 發表

我都覺得佢有道理。

囚犯是只係犯左法,亦應該有人權有投票同出入監倉自由。

選舉日、公眾假期,周末應該可以自由出入監倉。

仲有囚犯應有權叫外賣伙食。

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
作者: 阿爾拔    時間: 2020-11-27 11:19 AM

坐監食三餐都無得揀係唔係違反人權?
作者: Samam    時間: 2020-11-27 11:21 AM

黃🧟‍♂️髮棺+長毛乞兒狗😁=香港地標
作者: 土瓜灣雙刀    時間: 2020-11-27 11:21 AM

咁其實入冊唔應該通櫃,

好似豬瘋咁肚肉有異物係個人喜好,

留左超長指甲又唔洗剪丫,身體一部份,

成身汗唔沖涼臭死隔離又係自由,

打完飛機射落手度天然護手液又唔洗洗手去做工藝啦笨~~~~~

法官大人,係咪咁講呀~~~~~~~
作者: chaolininin    時間: 2020-11-27 11:21 AM

以後坐監的不洗頭,不沖涼,都可以用人權來打官司,這些終嬸只是害香港和市民
作者: chaolininin    時間: 2020-11-27 11:23 AM

引用:
原帖由 bdrom1 於 27/11/2020 11:02 發表

好多人無搞清楚覺判決既意思就鬧,
女囚犯要跟男一樣不能戴波罩
作者: pp122333    時間: 2020-11-27 11:24 AM

引用:
原帖由 夜來人 於 2020-11-27 11:11 AM 發表

但係要唸如果佢用頭髮整成長武器勒死對方個法官真點搞,要記住佢哋唔係良好市民,唔係只有政治犯,有啲暴力,殺人犯
咁不如鳩毛都剪埋啦
作者: 桑下樽前    時間: 2020-11-27 11:24 AM

咁咪好
女同學又可以揀著長/短校褲
做乜淨係男同學先可以著
同時男同學都可以著校服裙
點解淨係女同學先著得
作者: ep905    時間: 2020-11-27 11:24 AM

引用:

毛哥,我支持你上訴要求男女同囚一個倉,不可以分倉,犯人都有性需要,這個是基本人權

作者: pp122333    時間: 2020-11-27 11:25 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: kenny1032    時間: 2020-11-27 11:25 AM

遲多幾年坐監福利待遇可能好過辛苦做份最低工資既工
作者: 一世富貴榮華    時間: 2020-11-27 11:25 AM

真係狗官
作者: concept    時間: 2020-11-27 11:25 AM

入冊=渡假 ,任何在囚人士皆可司法覆核任何對己不便之事,玩死你香港政府。司法最大,不受任何監管,司法法官説什麼就是什麼,司法治港,司法萬歲、萬歲,萬萬歲!
作者: cychowhk    時間: 2020-11-27 11:26 AM

學校可以留長頭髮了
講到坐監好似渡假咁
坐監邊有自由嫁 駛唔駛causal wear 坐監 俾埋wifi 同手機

作者: bestsinger2    時間: 2020-11-27 11:26 AM

坐監限制自由違反人權,可以向狗官司法覆核
作者: 常在線啊    時間: 2020-11-27 11:26 AM

引用:

幫助佢啦 唔洗靠外貌行乞
作者: captkkk    時間: 2020-11-27 11:27 AM

犯罪嘅反而就有無限大嘅權

圖片附件: Anti 3.png (2020-11-27 11:27 AM, 319.41 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 巫德輝    時間: 2020-11-27 11:27 AM

人大釋法
人大釋法
人大釋法
人大釋法

人大釋法
作者: 胡姬爸爸    時間: 2020-11-27 11:27 AM

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2020-11-27 11:00 AM 發表

事9蛋啦
以後男犯送上深圳監獄
女犯送印度。
作者: abrahamlai2014    時間: 2020-11-27 11:27 AM

引用:
原帖由 bdrom1 於 2020-11-27 11:02 AM 發表

咁好多嘢都可以司法覆核,點解唔可以俾老婆入去,性需求係基本人權;點解人工比外面低咁多;點解冇獨立廁所,廁所點解冇門;沒完沒了
作者: pp122333    時間: 2020-11-27 11:27 AM

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-11-27 11:16 AM 發表

咁要睇吓你同邊個國家比較囉,菲律賓坐監雖然慘但係有錢都可以過得好好
作者: allgoals    時間: 2020-11-27 11:28 AM

女因犯真係多謝你啦梁國雄,要陪你一齊剪頭髮
作者: wavehand    時間: 2020-11-27 11:28 AM

男女本身就有分別,法官將性別歧視無限放大
作者: badaboom    時間: 2020-11-27 11:28 AM

引用:

成個香港已被法西斯政權摧毀,呢D小事仲爭來做乜?
作者: farm1615    時間: 2020-11-27 11:29 AM

剪佢JJ
作者: 半夜綠色樓主    時間: 2020-11-27 11:29 AM

引用:

咁都上訴得直,剪短頭髮只係衛生同埋收藏嘢嘅問題,連監獄嘅規矩都要司法67,仲要勝訴,其實香港判決出咗問題,完全脫離道德,理性,邏輯,即係香港司法已經信唔過,真係令人擔心。
作者: WakeUp77    時間: 2020-11-27 11:30 AM

引用:

男女一齊唔准用或者硬性規定一齊要用衛生巾
作者: ifung5    時間: 2020-11-27 11:30 AM

上面不剪,咪剪下面囉,夏天仲通爽
作者: 我係Miss大佬    時間: 2020-11-27 11:30 AM

應該實施男女入獄剃光頭最公平最衛生最環保
作者: 爛地一堆    時間: 2020-11-27 11:31 AM

無罪都砌佢生豬肉啦!咁多官員貪污
作者: dfmtf    時間: 2020-11-27 11:31 AM

引用:

我由廿年前仲讀書嗰陣已經認為大部分校規違反人權法
校服、髮型、罰抄罰企
只不過一直以嚟冇人打官司
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-11-27 11:31 AM

引用:
原帖由 kof2002um 於 2020-11-27 10:59 AM 發表

狗棺祸港, 依家串緊你我司法比你行政大. 

人大釋法啦
講乜呀?
作者: H叔    時間: 2020-11-27 11:31 AM

引用:

咁即係話唔可以單獨要求女囚犯帶奶罩,要帶應該男女囚犯一齊帶
作者: 人之初大大    時間: 2020-11-27 11:32 AM

引用:

即男女都要剪了
作者: lamlampeter1    時間: 2020-11-27 11:32 AM

咁全港中小學男女生頭髮長短標準唔同,校服都唔同,咁都唔可以!
楊潤雄唔該搞下!
仲有,男女厠!何解男唔可以入女廁,女唔可以入男廁?要司法覆核!
作者: willy222    時間: 2020-11-27 11:33 AM

引用:
原帖由 紫縈仙子 於 2020-11-27 10:52 發表

是旦啦, 以後入面打交, 一頭長髮係最好被攻擊目標。
作者: 賽果意想不到    時間: 2020-11-27 11:33 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-11-27 11:05 AM 發表

香港就係俾班假髮害死!
其實香港回歸咗中國。司法界亦都唔需要跟英國帶假髮,有冇大家有冇考慮呢個問題呢
作者: megami007    時間: 2020-11-27 11:33 AM

香港錢真係多,呢單野可以玩咁耐! 
作者: BestMate    時間: 2020-11-27 11:33 AM

引用:

使乜你擔心?用公帑覆核屌
作者: BritHK1842    時間: 2020-11-27 11:34 AM

根本就政治逼害,剪唔剪短頭髮根本好小事,懲教署走去上訴,好彩最後長毛得直
作者: hermanherman    時間: 2020-11-27 11:34 AM

以前都講過, 議會保有一個長毛是健康。。。勾結是精密部署,天不怕地不怕。。就是怕長毛出牌。
作者: super2030    時間: 2020-11-27 11:34 AM

釋法啦,就指定入去坐要剃光
作者: 輕鬆一陣    時間: 2020-11-27 11:34 AM

唔怪之得啲男女狗官都要戴長假髮,冇性別歧視!
作者: richandhealthy    時間: 2020-11-27 11:34 AM

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-11-27 11:16 AM 發表

雙面刀,毀左世界都係呢樣野
作者: ngaishiuwasam    時間: 2020-11-27 11:34 AM

終審法院果幾隻狗官可能係光頭狗?
作者: lam_km    時間: 2020-11-27 11:34 AM

狗屎一样的法律
作者: 旦旦旦    時間: 2020-11-27 11:35 AM

好撚簡單, 以後男女犯都要剃光頭, 咁就公平了
作者: tmchu007    時間: 2020-11-27 11:36 AM

引用:

應該要有出入境自由🤣🤣
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-11-27 11:37 AM

引用:

我平時係黃屍,但我今次支持懲教署,法官冇坐過監,不食人間煙火,不知道束長髮會對公職人員(懲教)構成生命危險(尤其對方是犯過罪的人),這是剝削公職人員的人權(生命安全)。。。
作者: 遊鯤    時間: 2020-11-27 11:37 AM

咁將來男女囚犯都不得蓄長髪
全部鏟青OK?
作者: hohehai    時間: 2020-11-27 11:38 AM

將啲狗黃法官拉去槍斃
作者: -自然旺-    時間: 2020-11-27 11:38 AM

引用:

一早講左依家係個班媚外黃狗官玩撚死香港
作者: 87er    時間: 2020-11-27 11:38 AM

引用:

他朝有日,
有人申請司法覆核唔使帶身份證出街,
再司法覆核埋身份證唔准比警方查,
警方要查自己諗辦法。
作者: qivvslss    時間: 2020-11-27 11:39 AM

睇怕獄中無總統房間及總統套餐都可以上訴喇! 之後還其它皇帝式服務都要!
唔係又話歧視佢地喇! 在hk做黃屍真好,有咁多無理頭優待!
作者: 384    時間: 2020-11-27 11:40 AM

引用:

以前英殖年代又唔見話有問題。😅
作者: 七個少壽包    時間: 2020-11-27 11:41 AM

作者: mikis    時間: 2020-11-27 11:41 AM

香港D撲街杏X產就係咁,跟程序佢哋用法律挑戰你,你用法律佢哋就話你政治打壓,你用政治解決問題佢哋就話行政干預.
作者: 唔岩就要鬧    時間: 2020-11-27 11:43 AM

拿!以後監獄入面有個長頭髮男犯人,俾其他犯係咁扯佢頭髮打,懲教處會話唔關佢事,係長毛俾你留長頭髮!
作者: ray99hk    時間: 2020-11-27 11:43 AM

引用:

監獄就係要透過剝奪囚犯的權利而達到懲教效果,咁遲D佢地要求有性生活,係未要每星期安排女友老婆入監倉?
作者: 大圍宝叔    時間: 2020-11-27 11:43 AM

馬道立真係9唔搭8!男同女不嬲都有所不同啦!on9!
作者: mlf707a    時間: 2020-11-27 11:43 AM

馬毒辣的過千門生......又發功了。。。。。
作者: ngben    時間: 2020-11-27 11:43 AM

Mola
作者: 87er    時間: 2020-11-27 11:44 AM

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-11-27 11:06 AM 發表

遲來的正義
以後中小男學生都可留長髮,
咁樣只會引起更多曱甴講嘅惡法。
作者: ray99hk    時間: 2020-11-27 11:44 AM

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-11-27 11:43 AM 發表

監獄就係要透過剝奪囚犯的權利而達到懲教效果,咁遲D佢地要求有性生活,係未要每星期安排女友老婆入監倉?
監獄的目的就係要剝奪囚犯的自由和權利,這是基本的認知。
作者: 随心,随缘。    時間: 2020-11-27 11:44 AM

😓😓😓
作者: john117    時間: 2020-11-27 11:45 AM

引用:

其實咁咪幾靚仔.......

圖片附件: dsafs.jpg (2020-11-27 11:45 AM, 26.57 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 9988hk    時間: 2020-11-27 11:45 AM

不如男女囚犯每個月要有一次聯誼啦!
作者: wingaman    時間: 2020-11-27 11:46 AM

一班女囚犯多L謝哂長毛,第一個多謝佢果個應該係周後庭
作者: ED1988    時間: 2020-11-27 11:47 AM

引用:

咁遲D紀律部隊既身高,體能要求係咪要男女睇齊??
亞大老爺係咪要譴責下美國監獄遣反人權??
https://www.quora.com/How-often-do-inmates-get-haircuts-in-prison
作者: 幪面超人    時間: 2020-11-27 11:48 AM

亂判一通
作者: QK130    時間: 2020-11-27 11:50 AM

引用:

香港司法界又搞文字遊戲,終審法院以違反性別岐視為理由判勝訴,香港監獄是男女分開囚禁的,在男子監獄是沒有性別岐視,剪頭髮與穿囚衣的道理一樣,目的是紀律和囚犯的一致性,真是不明白這些法官腦袋是否裝草!
作者: sandy5    時間: 2020-11-27 11:51 AM

我之前都係藍絲 而家我真係要幫阿梁國雄 反對女囚犯單獨要求帶胸圍 應該一視同仁所有男士都要帶胸圍