標題: [國際新聞評論] 【新冠肺炎】世衛:病毒最初分佈全球各地中國武漢只是發現地 [打印本頁]

作者: crazymannnnn    時間: 2020-11-26 12:43 PM     標題: 【新冠肺炎】世衛:病毒最初分佈全球各地中國武漢只是發現地

世界衛生組織(WHO)11月23日在其網站上發布當天新冠肺炎例行記者會的影片,緊急項目執行主任瑞安(Michael Ryan)在會上稱,引致新型冠狀病毒肺炎

你噉樣叫班曱甴情何以堪呀

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/553 ... utm_medium=referral
作者: 年月是流水    時間: 2020-11-26 12:45 PM

即係中國有功,唔係中國發現病毒,世界仲好似美國咁on99話流感死成千萬人
作者: 綠腳趾    時間: 2020-11-26 12:46 PM

應該咁講,中國係最先為人民福祉認真對待疫症既國家

其他偽民主政權只顧住派選票俾人民,話知佢地死活,流感啫,無事既
作者: kid_a    時間: 2020-11-26 12:47 PM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2020-11-26 12:43 PM 發表

世界衛生組織(WHO)11月23日在其網站上發布當天新冠肺炎例行記者會的影片,緊急項目執行主任瑞安(Michael Ryan)在會上稱,引致新型冠狀病毒肺炎

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20200630/354559589078929408.jpeg/nfMIgAuw4sO32u--IFVfmYTrTcJplr9juvEn87rxJ_M?v=w1280r16_9
講出事實....
只係美國+5C眼要做中國啫....
作者: billyfung11    時間: 2020-11-26 12:47 PM

你漏左可能兩字
作者: 四季无花果    時間: 2020-11-26 12:48 PM

正常人都知道,連外國科學家都知。系得政治人物明知故犯,再加追隨班傻仔。
作者: andysan4    時間: 2020-11-26 12:48 PM

圖片附件: 1606366104695.jpg (2020-11-26 12:48 PM, 287.37 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 1606366104807.jpg (2020-11-26 12:48 PM, 194.01 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: 1606366104882.jpg (2020-11-26 12:48 PM, 160.99 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 1606366104935.jpg (2020-11-26 12:48 PM, 223 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: kof2002um    時間: 2020-11-26 12:49 PM

根本就係美國肺炎, 一百年前流感都係美國傳出, 結果西班牙食咗死貓
作者: launch_date    時間: 2020-11-26 12:50 PM

愈來愈多的資訊表明,新冠病毒最初分佈在全球各地。研究人員最近在蝙蝠體內發現這種病毒,我們還在不同的地方看到其他潛在的病毒源頭。」

呀豬婆生咗個豬囡,
但就死都話豬囡唔係佢生既,只係佢子宮出泥,
源頭可能係佢老公,或者外賣仔

最後發現,原來好多人同豬囡既DNA都近似,
好似黑猩猩,人猿之類

所以豬婆未必係「源頭」,
源頭可能係黑猩猩,人猿,
呢D生物,全世界都有

好L野

註:以上是用世衛Logic的比喻故事,非off topic

⋯⋯

作者: launch_date    時間: 2020-11-26 12:53 PM

呀豬婆,就算妳唔想生個囡

佢都係妳子宮出吖~~~~~
老頭係邊個,佢都係妳個囡囉,明未呀

⋯⋯

作者: skwongskwong    時間: 2020-11-26 12:53 PM

應該係美國最先出現
作者: banjo.    時間: 2020-11-26 12:54 PM

反中L俾美國仆街政府洗咗腦, 以為中國係發源地.
作者: hfceddie    時間: 2020-11-26 12:56 PM

咁樣講嘢係偷換概念。即係放棄搵源頭。嗱!其實一開始時好多地方同時發現!咁講即是係你個「一開始」唔夠早囉!

作者: 周永祥    時間: 2020-11-26 12:57 PM

其他國都知,只係唔9講
作者: songsong17    時間: 2020-11-26 12:58 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-26 12:56 PM 發表

咁樣講嘢係偷換概念。即係放棄搵源頭。嗱!其實一開始時好多地方同時發現!咁講即時係你嗰「一開始」唔夠早囉!
你就偷換概念, 人地都無講過放棄搵源頭...
作者: -soso-    時間: 2020-11-26 12:59 PM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2020-11-26 12:43 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20200630/354559589078929408.jpeg/nfMIgAuw4sO32u--IFVfmYTrTcJplr9juvEn87rxJ_M?v=w1280r16_9
以這種傳播速度,你估有冇人信
作者: 天恩圓夢    時間: 2020-11-26 12:59 PM

引用:
原帖由 年月是流水 於 2020-11-26 12:45 PM 發表

即係中國有功,唔係中國發現病毒,世界仲好似美國咁on99話流感死成千萬人
上年11月,美國"流感"個案統計係以往4倍
作者: 隔夜中心的核心    時間: 2020-11-26 12:59 PM

而家個源頭總播緊毒。
作者: 單嫖獨賭kaka    時間: 2020-11-26 01:00 PM

想知香港袁教授有咩講法
作者: lmichael    時間: 2020-11-26 01:00 PM

引用:

哈哈, 世衛唔係咁講先奇吧。中共想佢點講, 佢就點講架啦。
作者: touya08    時間: 2020-11-26 01:01 PM

引用:

但d死曱甴同呆蛙網軍仲死唔肯改口跟足侵侵果套, 黃人都係唔認清事實
作者: bestsinger2    時間: 2020-11-26 01:02 PM

引用:

一巴扯落yeah奴度
作者: 隔夜中心的核心    時間: 2020-11-26 01:02 PM

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-11-26 12:47 PM 發表

你漏左可能兩字
而家嗰個源頭總播緊毒!系可能咩!
作者: 金鴻峰    時間: 2020-11-26 01:02 PM

又係喎
作者: 流晶花園    時間: 2020-11-26 01:03 PM

引用:

呢個就係全世界都病的原因
特朗普同肥豬奥不停話係中國出,全世界怕左佢地跟口風,連自己都呃埋,唔去揾病源,唔去抗疫,d 專家冇個敢出聲,全世界又唔認真去防疫, 而家無處不在, 中國爆發不等於起源是很普通的常,呢兩隻美狗禍害全球,應告佢地謀殺罪
美國一早已有不知名死因,唔驗唔測咪當唔係囉
作者: billyfung11    時間: 2020-11-26 01:03 PM

引用:
原帖由 隔夜中心的核心 於 2020-11-26 01:02 PM 發表

而家嗰個源頭總播緊毒!系可能咩!
武漢仲播緊毒?
你點知?
作者: 東風    時間: 2020-11-26 01:04 PM

https://wjla.com/news/local/myst ... g-retirement-cdc-va
作者: 摸胸呻吟屈非禮    時間: 2020-11-26 01:04 PM

鹵味雞+蝗屎炒車了
作者: josonlai    時間: 2020-11-26 01:05 PM

引用:
原帖由 lmichael 於 2020-11-26 01:00 PM 發表

咁抬舉呀!!白皮美帝都做唔到嘅嘢!乜中共做得到咩。。。
作者: lpj88    時間: 2020-11-26 01:06 PM

美flu害死人.
作者: carol2017    時間: 2020-11-26 01:06 PM

世衛的說話,可以相信嗎?

當初報導:該病毒有限度人傳人…
作者: 亨盤真人    時間: 2020-11-26 01:06 PM

引用:

老美一陣又話世衛偏幫中國先咁講
作者: eliskw2000    時間: 2020-11-26 01:07 PM

點講d低能仔都會鬧大陸,都已經麻木晒。
作者: acacac    時間: 2020-11-26 01:07 PM

https://www.hk01.com/即時國際/506648/新冠肺炎-美研究-部份人早有抗體-或因曾染其他冠狀病毒
作者: sleepyowls    時間: 2020-11-26 01:08 PM

咁即係中國係第一個國家通知世衞,其他國家知道但唔通報
作者: 海灣捉高峰    時間: 2020-11-26 01:08 PM

第日發現新病毒,千萬唔好走去理,理左反而被人屈係你!由佢爆,橫豎死人無問題既,最緊要搵野賴
作者: awongyuk    時間: 2020-11-26 01:09 PM

吊,咩食蝙蝠,咩野味,根本上無理由係引起武漢肺炎,根本就係生安白做,中國人食咁多年野味,而家有事?又冬天嘞,食野味啦!食多濟冇事就證明唔關食野味事
作者: hermanherman    時間: 2020-11-26 01:09 PM

制裁這個主任, 充公資產,包括家人, 禁子女上學。
作者: 五散人_說不得    時間: 2020-11-26 01:10 PM

黃人思想:

1>疫症初期,日本同臺灣都話病毒株係源自美國,黃人話唔係,一口咬定係武漢。
2>疫症近期,新症嘅病毒株係來自某國,黃人話政府的防疫政策不足,因為無全面封關。

原全係立場行先
作者: awongyuk    時間: 2020-11-26 01:11 PM

引用:
原帖由 carol2017 於 2020-11-26 01:06 PM 發表

叫世穢班人再去轉中國,領導帶佢食野味,睇下中國特色野味點劏,食落口冇病,證明中國野味好安全
作者: HKusers    時間: 2020-11-26 01:12 PM

係人都知係尾角癈炎
作者: ke2011    時間: 2020-11-26 01:12 PM

世衞已經沒有可信性了,個個荷包腫脹
作者: 寒冬委屈的白襪    時間: 2020-11-26 01:13 PM

邊度出現都係天災,只不過有逢中必反者夾硬將天災説成人為
作者: 摸胸呻吟屈非禮    時間: 2020-11-26 01:13 PM

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2020-11-26 12:59 PM 發表

上年11月,美國"流感"個案統計係以往4倍
CDC 唔敢爆響口,怕被鹵味特工滅口!
作者: super2030    時間: 2020-11-26 01:13 PM

曱甴天王傻侵同佢班狗屎眼聯盟洗腦式日講夜講病毒源自中國呢個大話,以為大講1千次1萬次會變真話,好彩世衛唔受屎眼果套,隻傻侵見咬唔入呢排無再china前china後了
作者: CYMYYY1    時間: 2020-11-26 01:13 PM

引用:
原帖由 lmichael 於 2020-11-26 01:00 PM 發表

美國之前比會費多過中國10倍。
然後你話世衞會跟中國order講嘢。

你個世界唔止黑暗,仲好歪曲添...
作者: 平常森    時間: 2020-11-26 01:14 PM

西班牙巴塞隆納大學多天前表示,西班牙病毒學家在2019年3月的廢水樣本中發現新型冠狀病毒蹤跡,比中國發現2019冠狀病毒疾病(COVID-19)要早了9個月。 歐新社
作者: 廚房橙色採購    時間: 2020-11-26 01:15 PM

我覺得病毒一早于武漢之前已有,各國都當普通肺炎醫,只不過武漢可能有什麼條件令它爆得勁啲
作者: 摸胸呻吟屈非禮    時間: 2020-11-26 01:15 PM

引用:
原帖由 五散人_說不得 於 2020-11-26 01:10 PM 發表

黃人思想:

1>疫症初期,日本同臺灣都話病毒株係源自美國,黃人話唔係,一口咬定係武漢。
2>疫症近期,新症嘅病毒株係來自某國,黃人話政府的防疫政策不足,因為無全面封關。

原全係立場行先
作為香港社會癌細胞,蝗犬唔屎都冇L用.
作者: x201191    時間: 2020-11-26 01:15 PM

源頭根本就喺美國
作者: lmichael    時間: 2020-11-26 01:16 PM

引用:
原帖由 CYMYYY1 於 2020-11-26 01:13 PM 發表

美國之前比會費多過中國10倍。
然後你話世衞會跟中國order講嘢。

你個世界唔止黑暗,仲好歪曲添...
美國係比世衛, 唔係比職員或者佢地老家啊。。。哈哈。
作者: dmjudas    時間: 2020-11-26 01:16 PM

幸好中國發現及警告其他國家 否則後果嚴重
作者: ansonkpl    時間: 2020-11-26 01:16 PM

大家都係信科學研究啦,傳聞不應盡信
作者: briancccc    時間: 2020-11-26 01:16 PM

引用:

邊個係源頭唔知,但美國既不作為令其它國家既努力付諸流水。本來係可以控制搞到全球失控。
作者: CYMYYY1    時間: 2020-11-26 01:16 PM

引用:
原帖由 sleepyowls 於 2020-11-26 01:08 PM 發表

咁即係中國係第一個國家通知世衞,其他國家知道但唔通報
實情應該係其他國家當一般流感醫, 都唔知原來係新病毒。
作者: AATCF    時間: 2020-11-26 01:16 PM

黑衣賤種冇腦己是全世界共識
作者: 口中水皮的天才    時間: 2020-11-26 01:17 PM

世衞……
作者: kw_lam    時間: 2020-11-26 01:17 PM

真相越來越多

Coronaviruses closely related to the pandemic virus discovered in Japan and Cambodia
https://www.nature.com/articles/d41586-020-03217-0
作者: awongyuk    時間: 2020-11-26 01:17 PM

引用:
原帖由 CYMYYY1 於 2020-11-26 01:16 PM 發表

實情應該係其他國家當一般流感醫, 都唔知原來係新病毒。
李文亮是武漢市中心醫院的眼科醫生。

2019年12月30日,他在同學群中發了一條關於華南海鮮市場疫情的信息。

因為他看到一份病人的檢測報告,顯示檢出SARS冠狀病毒高置信度陽性指標,出於提醒同為臨牀醫生同學注意防護的角度,他發出了警告信息。

其實,他當時有所不知的是,它並不是SARS病毒,而是一種全新的病毒。
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-11-26 01:18 PM

引用:

我哋黃屍一致認為WHO舔共。。。
作者: 快活下半場    時間: 2020-11-26 01:19 PM

美狗係病毒源頭
最終死得最多人
天理循環
😆😆
作者: awongyuk    時間: 2020-11-26 01:19 PM

發展到3月其他國家相繼有武漢肺炎
作者: 一一二二叁    時間: 2020-11-26 01:19 PM

引用:
原帖由 awongyuk 於 2020-11-26 01:11 PM 發表

叫世穢班人再去轉中國,領導帶佢食野味,睇下中國特色野味點劏,食落口冇病,證明中國野味好安全
曱甴除了抹黑,剩下的只有。。。

都係抹黑
作者: 袋中善良的OL    時間: 2020-11-26 01:19 PM

相信科學,真相終於大白,還我地中國人一個公道
作者: edbe    時間: 2020-11-26 01:19 PM

曱甴又會話世衛比中國收買
成班on99
作者: 年月是流水    時間: 2020-11-26 01:19 PM

所謂民主體制怕在任期間爆出病毒源頭被反對黨攻擊作政治污點,因此民主國家並不會主動提交發現病毒,情願任由國民死都唔理....... 一切以政治行先
作者: Jackishere    時間: 2020-11-26 01:20 PM

引用:

黃人實話世衛被中國操控
作者: CYMYYY1    時間: 2020-11-26 01:21 PM

引用:
原帖由 lmichael 於 2020-11-26 01:16 PM 發表

美國係比世衛, 唔係比職員或者佢地老家啊。。。哈哈。
証據呢?
定係有人報夢比你知,呵呵!
作者: 生果金    時間: 2020-11-26 01:21 PM

引用:

到明年1月拜登上台
老美又要乞求加入返WHO
更加叫黃畜曱甴情何以堪!!
🤣🤣🤣
作者: super2030    時間: 2020-11-26 01:21 PM

傻侵同屎眼之前老屈中國引發病毒,世衛就左一巴右一巴車到傻侵落台為止
作者: ono119394    時間: 2020-11-26 01:21 PM

引用:
原帖由 年月是流水 於 2020-11-26 12:45 PM 發表

其实老美一早知,但淨係话流感。等中国发现了就赖中国。
作者: awongyuk    時間: 2020-11-26 01:22 PM

引用:
原帖由 年月是流水 於 2020-11-26 01:19 PM 發表

所謂民主體制怕在任期間爆出病毒源頭被反對黨攻擊作政治污點,因此民主國家並不會主動提交發現病毒,情願任由國民死都唔理....... 一切以政治行先
切實唔好睇輕政治....
武漢警方發佈通告稱:一些網民(指李文亮醫生)在不經核實的情況下,在網絡上發佈、轉發不實信息,造成不良社會影響。
作者: disclaimer18    時間: 2020-11-26 01:22 PM

引用:

袁國勇

之前話病毒來自大陸蝙蝠

出來講 兩句啦!

❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️
作者: ktbcbb    時間: 2020-11-26 01:22 PM

求撚其啦!毒果將肺炎包裝得咁好,蛆隨者又咁撚迷,「武肺」喺佢哋心目中改變唔到!正如浮霖、躂死樂,都是克敬所謂呀嘛!口中嘅,將以成為分類指標「曱類」。
作者: 韓風黃色神童    時間: 2020-11-26 01:22 PM

引用:
原帖由 carol2017 於 2020-11-26 01:06 PM 發表

1月Donald Tump都係咁講
作者: 生果金    時間: 2020-11-26 01:23 PM

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-11-26 12:48 PM 發表

11854908 11854909 11854910 11854911
袁曱勇!
作者: CYMYYY1    時間: 2020-11-26 01:23 PM

引用:
原帖由 awongyuk 於 2020-11-26 01:19 PM 發表

發展到3月其他國家相繼有武漢肺炎
發展到3月其他國家先知呢個叫新冠病毒。
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-11-26 01:24 PM

黃人好搞笑,世衛比中國控制,拜登又系。。中國有咁把炮,香港黃人死九世啦。仲系得網九吹。。佢地一D都唔清醒,收錢反共就難講,唔收錢都系咁既,真系無自我思考力
作者: dailau    時間: 2020-11-26 01:24 PM

曱甴話世衛偏幫中國,who係cho
作者: tiii    時間: 2020-11-26 01:24 PM

黄L要改口做“武漢發現肺炎”
作者: CYMYYY1    時間: 2020-11-26 01:26 PM

引用:
原帖由 super2030 於 2020-11-26 01:21 PM 發表

傻侵同屎眼之前老屈中國引發病毒,世衛就左一巴右一巴車到傻侵落台為止
你話係美國肺炎我都會信
因為佢地根本早有解藥
一個七十幾歲老人3日就可以好番....
作者: 愛你就是害你    時間: 2020-11-26 01:26 PM

肺話
作者: 旺季失控的科技    時間: 2020-11-26 01:27 PM

你咁樣講,袁教授仲咁發表佢的磚家意見呀?
作者: sclee1209    時間: 2020-11-26 01:28 PM

引用:
原帖由 CYMYYY1 於 2020-11-26 01:21 PM 發表

証據呢?
定係有人報夢比你知,呵呵!
你問佢地拎證據
一定講去睇大紀元
作者: KWKF    時間: 2020-11-26 01:28 PM

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-11-26 12:46 PM 發表

應該咁講,中國係最先為人民福祉認真對待疫症既國家

其他偽民主政權只顧住派選票俾人民,話知佢地死活,流感啫,無事既
正式嘅講法係中國大陸人民有道德,醫生更比其他西方邪惡帝國更有醫德,好似人民英雄 李文亮醫師 一發現便即通知其他醫師留意及上報中央,令中央領導及時制定政策可防可控!
作者: 丁常唔多旺    時間: 2020-11-26 01:28 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 泛民假仁假義    時間: 2020-11-26 01:28 PM

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-11-26 01:03 PM 發表

武漢仲播緊毒?
你點知?
美國呀!
作者: awongyuk    時間: 2020-11-26 01:28 PM

引用:
原帖由 CYMYYY1 於 2020-11-26 01:23 PM 發表

發展到3月其他國家先知呢個叫新冠病毒。
冇打德國麻疹針咩,打果時會唔會對德國有咩睇法?
有乜好拗,喺武漢爆發溫疫,喺果度發現新種病毒,叫武漢肺炎,又得罪人?對佢地敬佩唔得?
作者: songsong17    時間: 2020-11-26 01:29 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-11-26 01:24 PM 發表

黃人好搞笑,世衛比中國控制,拜登又系。。中國有咁把炮,香港黃人死九世啦。仲系得網九吹。。佢地一D都唔清醒,收錢反共就難講,唔收錢都系咁既,真系無自我思考力
一邊就會覺得中國實力係假既...

不過佢地就係比毒媒洗腦洗到思覺失調...
作者: 鐵路嘅牛油果    時間: 2020-11-26 01:29 PM

袁教授點講?
作者: sclee1209    時間: 2020-11-26 01:30 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-11-26 01:24 PM 發表

如果中國咁把炮控制世衛
點解唔要世衛直接宣布,來源可能是美國,乾淨俐落
作者: kingkong_hk    時間: 2020-11-26 01:30 PM

冇茄林架, 1定係細胃收左中國錢
作者: benben999    時間: 2020-11-26 01:30 PM

引用:
原帖由 kof2002um 於 2020-11-26 12:49 PM 發表

根本就係美國肺炎, 一百年前流感都係美國傳出, 結果西班牙食咗死貓
美國人最喜愛去歐洲播毒, 一來因為歐洲一向衛生差, 二來美國人本來就係歐洲人唾棄的罪犯後代
作者: pooh1971    時間: 2020-11-26 01:30 PM

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-11-26 01:03 PM 發表

武漢仲播緊毒?
你點知?
唔信世衛、唔信專家、唔信傳播基因、唔信事實、唔信國家抗疫能力...
一味相信洗腦文宣、一味相信一個大話連篇落選總統、一味相信自己係昆蟲...

其實, 你都幾可憐
作者: johnny2greentea    時間: 2020-11-26 01:31 PM

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-11-26 12:54 PM 發表

反中L俾美國仆街政府洗咗腦, 以為中國係發源地.
包括 袁國勇
作者: ac_cml    時間: 2020-11-26 01:31 PM

引用:

感謝國家給我們武漢肺炎

還我清靜香港, 正常的生活, 水貨客消失, 尖沙咀旺角變回人行的地方
這份禮物我們香港人接受了

最好一直封關, 永不往來。
我無損失的
作者: awongyuk    時間: 2020-11-26 01:31 PM

引用:
原帖由 KWKF 於 2020-11-26 01:28 PM 發表

正式嘅講法係中國大陸人民有道德,醫生更比其他西方邪惡帝國更有醫德,好似人民英雄 李文亮醫師 一發現便即通知其他醫師留意及上報中央,令中央領導及時制定政策可防可控!
一定程度,中國官場文化就係唔啱啦!諗住瞞天過海,結果未封關,好多人「聞風」即刻走晒出去,之後,其他國家地方都有呢個武漢肺炎發病....
作者: ppkokki    時間: 2020-11-26 01:31 PM

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-11-26 12:53 PM 發表

呀豬婆,就算妳唔想生個囡

佢都係妳子宮出吖~~~~~
老頭係邊個,佢都係妳個囡囉,明未呀

因為豬婆被老外老強,生左隻老外,食咗死豬
作者: billyfung11    時間: 2020-11-26 01:32 PM

引用:
原帖由 pooh1971 於 2020-11-26 01:30 PM 發表

唔信世衛、唔信專家、唔信傳播基因、唔信事實、唔信國家抗疫能力...
一味相信洗腦文宣、一味相信一個大話連篇落選總統、一味相信自己係昆蟲...

其實, 你都幾可憐
係事實就唔會用可能兩字啦
全世界人都俾武漢肺炎累死
就真係可憐啦
作者: keneggegg    時間: 2020-11-26 01:33 PM

d黄絲曱甴一定會話假,中國收賣左世衛