標題: 施政報告2020|林鄭月娥治港大計施政報告全文 10章共約3.2萬字 [打印本頁]

作者: 萬家怪牛

作者: 半頁中心的手袋     時間: 2020-11-25 15:31

新一份施政報告展示政府嘅魄力、決心、擔當,既要有迎難而上化解當前疫情危機嘅能力,更要有解決長期社會深層矛盾嘅勇氣同策略
作者: 公園污濁的頭巾     時間: 2020-11-25 15:32

香港、服務市民,依亦係市民所期待嘅
作者: 前往遇魚蝦     時間: 2020-11-25 15:33

相關建議若能納入施政報告,轉化為具有建設性嘅施政政策,就可以更好咁建設
作者: 香煎善良的碼頭     時間: 2020-11-25 15:33

香港市民都贊同政府嘅做法,當前內憂外困,香港公共財政
作者: 香煎純情的才藝     時間: 2020-11-25 15:34

我亦相信用唔洗幾耐哩份期待一定會變成現實,飽經風霜嘅香港終將再度出發,光明嘅未來已經來到咗我哋嘅眼前!
作者: 前晚古代核心     時間: 2020-11-25 15:34

呢份《施政報告》全部由特首親自撰寫,最重要嘅目的係讓香港早日走出困境,令香港市民恢復信心。
作者: 半空存在了作業     時間: 2020-11-25 15:35

作為香港嘅一份子,我哋應該全力支持同配合政府嘅各項防控措施。身體力行咁踐行到防疫抗疫當中。
作者: 海灣勇敢的留言     時間: 2020-11-25 15:36

《施政報告》嚟之唔易,紓解民困刻唔容緩,戰勝疫情系唯一出路。
作者: 電梯古樹枝     時間: 2020-11-25 15:37

我哋相信特區政府會用新方向、新思路、新方案帶動整個香港超前發展。
作者: 今天污濁的蝦米     時間: 2020-11-25 15:37

政府將會全心全力,喺不動用額外資源嘅情況下為市民提供更好嘅服務。
作者: 家中小小魚蝦     時間: 2020-11-25 15:39

香港特區行政長官林鄭月娥11月24號向媒體展示以天藍色為封面嘅新一份《施政報告》,冀望為香港帶來希望。
作者: 深海正牛     時間: 2020-11-25 15:39

政府理應傾聽民意,果斷推行更有效、更精准、更超前嘅防疫措施。
作者: 望見巧草稿     時間: 2020-11-25 15:40

政府理應傾聽民意,果斷推行更有效、更精准、更超前嘅防疫措施。
作者: 望見變出了羔羊     時間: 2020-11-25 15:41

我哋希望透過改革精簡協同效應,為市民提供更好嘅服務,採取天藍色作封面,希望為香港帶嚟更多希望。
作者: 春天大大科技     時間: 2020-11-25 15:41

鐵腕抗疫,不失柔情,為鼓勵檢測,政府擬為本地感染確診市民提供一筆過5000元津貼以解後顧之憂,旨在舒緩確診市民經濟壓力,避免「手停口停」影響生計。
作者: 仲夏回收的花貓     時間: 2020-11-25 15:42

本港經濟民生復蘇嘅頭等大事,非常時期應運用非常措施,打破常規,落實一系列強制措施,實現「清零」
作者: 海邊貴重的水樽     時間: 2020-11-25 15:42

鐵腕抗疫,不失柔情,為鼓勵檢測,政府擬為本地感染確診市民提供一筆過5000元津貼以解後顧之憂,旨在舒緩確診市民經濟壓力,避免「手停口停」影響生計。
作者: 前期存在了考試     時間: 2020-11-25 15:43

市民認清真相摒棄信任壁壘,必「行則將至」走出疫境,重回正軌。
作者: 清晨靚隊長     時間: 2020-11-25 15:43

細睇今日林鄭報告,依托祖國內地,腦中只有六字浮現——香港未嚟可期!
作者: 馬路小小主角     時間: 2020-11-25 15:44

《報告》亦直面咗過去一年幾嚟被港人詬病嘅「司法頑疾」,提到「法治係香港嘅核心價值和賴以成功嘅基石
作者: 山中狂野的美人     時間: 2020-11-25 15:45

疫情不「清零」,一切無法如常,所謂嘅機遇、發展、生活、民生、教育,香港嘅一切都無從談起,甚至即將歸「零」。
作者: 貴貴貴重的寶寶     時間: 2020-11-25 15:45

只有儘早實現有效控疫及「清零」目標,恢復與內地嘅正常通關,備受打擊嘅香港經濟同社會信心先能夠走出穀底同陰霾。
作者: 隔離外圍的遊艇     時間: 2020-11-25 15:46

呢份《施政報告》全部由特首親自撰寫,最重要嘅目的係讓香港早日走出困境,令香港市民恢復信心。
作者: 前期肥沃的花貓     時間: 2020-11-25 15:46

發展道路步入由亂入治、融入國家新發展格局嘅坦途
作者: 前期發現了樹枝     時間: 2020-11-25 15:47

相信喺政府同市民嘅組合拳下,香港疫情一定會被擊潰。
作者: 果個奇怪廁紙     時間: 2020-11-25 15:47

新措施能唔能夠順利開展主要睇香港能唔能夠有效控制新冠肺炎疫情。
作者: 半夏哈花貓     時間: 2020-11-25 15:48

今年嘅施政報告好重要,因為香港剛才從一年多嘅社會動盪與市場頹靡中顫顫巍巍嘅站起來
作者: 連續怪樓奴     時間: 2020-11-25 15:48

腳踏實地、雙管齊下、多措並舉,何愁香港無聽日?
作者: 古時深情的薯仔

作者: 隔離熱情的魚蛋     時間: 2020-11-25 15:49

好多新措施都會通過改革、精簡、協同效應,希望喺不增加耗用資源嘅情況下提供更好服務。
作者: 樓上高綿羊     時間: 2020-11-25 15:50

全力抗疫係香港目前最大嘅民生,更係恢復經濟、提振信心、凝聚全體港人嘅基本前提。
作者: 超級永恆的水果     時間: 2020-11-25 15:51

依樣係政府落實施政報告、提升管治成效不可或缺嘅前提。
作者: 子時Cute車手     時間: 2020-11-25 15:52

相信幾日後嘅判決可能成為香港司法界嘅撥亂反正之路嘅一個重要里程碑。
作者: 仲夏外圍的牛牛     時間: 2020-11-25 15:52

作者: 貴笨拙的手袋     時間: 2020-11-25 15:53

好多新措施都會通過改革、精簡、協同效應,希望喺不增加耗用資源嘅情況下提供更好服務。
作者: 半頁發現了寶寶     時間: 2020-11-25 15:54

疫情不「清零」,一切無法如常,所謂嘅機遇、發展、生活、民生、教育,香港嘅一切都無從談起,甚至即將歸「零」。
作者: 凡間純情的膠袋     時間: 2020-11-25 15:54

《施政報告》嚟之唔易,紓解民困刻唔容緩,戰勝疫情系唯一出路。
作者: 夜浪漫的盡頭     時間: 2020-11-25 15:55

腳踏實地、雙管齊下、多措並舉,何愁香港無聽日?
作者: 寒冬橙色的魚     時間: 2020-11-25 15:56

作者: 海灘怪異手機     時間: 2020-11-25 15:56

但要睇到嘅係,施政嘅良策妙方能否落實,如今嘅關鍵係有效控疫
作者: 冬眠來了才藝     時間: 2020-11-25 15:57

我哋相信特區政府會用新方向、新思路、新方案帶動整個香港超前發展。
作者: 連續宇宙的樓奴     時間: 2020-11-25 15:59

新措施能唔能夠順利開展主要睇香港能唔能夠有效控制新冠肺炎疫情。
作者: 半空遠方的金童     時間: 2020-11-25 15:59

作者: 春天古代女俠     時間: 2020-11-25 16:00

細睇今日林鄭報告,依托祖國內地,腦中只有六字浮現——香港未嚟可期!
作者: 古時不見了現實     時間: 2020-11-25 16:01

發展道路步入由亂入治、融入國家新發展格局嘅坦途
作者: 超級熱情的留言     時間: 2020-11-25 16:02

我哋期待著全港疫情「清零」嘅時刻到來,我哋期待著這份涉及200項新政策嘅《施政報告》能夠落到實地
作者: 前來深情的大樹     時間: 2020-11-25 16:02

政府將會全心全力,喺不動用額外資源嘅情況下為市民提供更好嘅服務。
作者: 仲夏緊慎的草稿     時間: 2020-11-25 16:03

我亦相信用唔洗幾耐哩份期待一定會變成現實,飽經風霜嘅香港終將再度出發,光明嘅未來已經來到咗我哋嘅眼前
作者: 深海扁扁的更新     時間: 2020-11-25 16:03

相信喺政府同市民嘅組合拳下,香港疫情一定會被擊潰。
作者: 七個真西瓜     時間: 2020-11-25 16:04

點樣去通過新嘅政策改變現狀,使市民能夠喺更加安全嘅環境下安心生活,相信《施政報告》已經給出咗一份很詳實嘅答案。
作者: 車站發現了表哥     時間: 2020-11-25 16:04

本港經濟民生復蘇嘅頭等大事,非常時期應運用非常措施,打破常規,落實一系列強制措施,實現「清零」
作者: 貴花花科技     時間: 2020-11-25 16:05

喺此關鍵時刻,我哋香港市民一定要支持配合政府,積極參與強檢
作者: 橋頭忠雞翼     時間: 2020-11-25 16:06