標題: [本港新聞評論] 施政報告200新措施 財赤料3100億 被問泛民總辭如何聽反對聲 林鄭:目前立會更理性 [打印本頁]

作者: 石子宏    時間: 2020-11-25 09:15 AM     標題: 施政報告200新措施 財赤料3100億 被問泛民總辭如何聽反對聲 林鄭:目前立會更理性

【明報專訊】特首林鄭月娥今日宣讀2020年《施政報告》,她昨透露報告將額外提出200項新措施,稱公衆能完整地看到獲內地支持的各項措施,本年財政赤字或高達3100億。民主派議員早前總辭,林鄭月娥認為目前立法會更理性(rational),又稱《港區國安法》生效後,社會回復平靜,她樂意並準備好走入社區、聆聽民意。

林鄭月娥昨在行會前見記者,並展示《施政報告》封面,封面一如既往採用天藍色,她解釋希望為香港帶來更多希望。在本年的《施政報告》和《附篇》中,林鄭說將提出200項新措施,但稱現時公共財政極為緊絀,加上本年經過《財政預算案》和3輪「防疫抗疫基金」,她預計本年財政赤字或會高達3100億元,又表示很多新措施會「透過一些改革、一些精簡、一些協同效應,在不動用額外資源的前提下,為市民提供更好的服務」。

民主派議員早前總辭,被問如何讓自己聽到反對聲音或民意,林鄭回應稱目前立法會更理性,是一個更好的平台讓她和官員,與議員討論共同關注的事情,又稱對香港有益的議案應盡快被審批。林太表示,自去年6月後,每當特首出行的消息傳出,便會有人在社交媒體上動員「暴徒」等候,但國安法生效後,香港回復法律和秩序,社會亦平靜,稱自己願意及已準備好會見市民。

民建聯周浩鼎表示,對《施政報告》有期望,期待政府能明確回應60至64歲2元乘車優惠、失業援助金等問題,「如果政府沒有特事特辦的決心,我相信很難決定市民失業的問題」,周特別指公衆對乘車優惠有期望,盼政府推出落實時間表。另外,周浩鼎希望政府回應海外醫生免試回港執業的機制,盼特首能打破行業的既得利益。

新民黨容海恩則表示,預計《施政報告》的內容豐富,認為大灣區發展屬重點,但疫情嚴峻「就算推行任何有效的施政,但被疫情拖垮,都會有擔憂」,認為公衆關注疫情多於政府施政。容海恩預計,《施政報告》重點包括控制疫情和復蘇經濟。財政赤字預計高達3100億元,容海恩明白政府推行「明日大嶼」的初衷,但對計劃有保留,認為控制疫情較基建項目重要。

■明報報料熱線﹕inews@mingpao.com / 9181 4676

容海恩都唔支持明日大嶼...係咪即係中間派都唔支持呢??

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20201125/s00002/1606241921717/施政報告200新措施-財赤料3100億-被問泛民總辭如何聽反對聲-林鄭-目前立會更理性
作者: hw1chan    時間: 2020-11-25 09:18 AM

林病... 對香港有什麼貢獻 ?
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-11-25 09:22 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-25 09:18 AM 發表

最大功績將泛民一舖清袋
作者: arhon009    時間: 2020-11-25 09:23 AM

記者都on9的, 係人都見到泛民係乜撚野都反對, 只係要令議會停擺, 根本唔係乜野反對聲音
作者: 鼠貓    時間: 2020-11-25 09:26 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-25 09:18 AM 發表

令漢奸黨死出立法會
作者: liuche01    時間: 2020-11-25 09:28 AM

希望重推租置計劃,可以有自己物業
作者: ichthys2    時間: 2020-11-25 09:31 AM

疫情、土地、教育、司法........百廢待興。
作者: siuhung    時間: 2020-11-25 09:38 AM

係泛民自己要逆民意之嘛,關林鄭咩事呢?要聽反對聲音,隨便上個網台,又或者港電台d「瘋煙」節目,就會聽到大把反對聲音啦!

反之,泛民自己又有冇去聽下反對他們的聲音呢?簡簡單單的民調話反對延任,泛民又聽唔聽到呀?
作者: awongyuk    時間: 2020-11-25 09:48 AM

最大「貢獻」係令立法會成為象皮圖章,沒有反對,只有讚成,分分鐘開會前會先唱國歌,肅立,向偉大主席習近平同志敬禮等等.....
作者: 689倒轉又係689    時間: 2020-11-25 09:51 AM

只係識得自瀆
作者: marco.c    時間: 2020-11-25 09:58 AM

引用:

史上最偉大特首,將牛鬼蛇神,送入獄,送中,着草,收皮
作者: skinbanana    時間: 2020-11-25 09:59 AM

首先林鄭是廢的~
其次....財赤3100億~泛民仲反對乜野~
佢地黎黎去去都係叫政府發錢~幫窮人~
清算有錢佬~收D偏遠地區會所D地同軍營黎起公屋...
對財赤有咩實際幫助?
作者: 豬木屍吃河童    時間: 2020-11-25 10:03 AM

引用:
原帖由 awongyuk 於 2020-11-25 09:48 AM 發表

最大「貢獻」係令立法會成為象皮圖章,沒有反對,只有讚成,分分鐘開會前會先唱國歌,肅立,向偉大主席習近平同志敬禮等等.....
去呆灣咪冇反對聲音囉, 香港可容毒果造謠, 呆灣要關中天
作者: 鐵打醫師何英彪    時間: 2020-11-25 10:07 AM

保就業最失敗 官商勾結
作者: cantona777    時間: 2020-11-25 10:09 AM

垃圾政府,警察無王管/示威平息唔到
作者: 輪皇    時間: 2020-11-25 10:13 AM

引用:

搞到啲亂港份子現曬形,一網打盡。
作者: ansonkpl    時間: 2020-11-25 10:14 AM

咁要問返泛民喇,政府無叫佢哋總辭,依家議會無反對聲音佢哋都有份造成㗎。其實政府要收風,大把渠道啦,只不過接受反對意見與否,要視乎意見是否合理可行啫
作者: 山邊變態的留言    時間: 2020-11-25 10:15 AM

引用:

任內打殘肛毒黑暴曱甴
作者: Psyco    時間: 2020-11-25 10:20 AM

引用:

不如我反答翻你,究竟港奸泛民及黃絲對香港有咩 "負面貢獻",咁你就明白踼走港奸既林鄭對香港有咩貢獻.

香港當今社會困局,源於90萬單雙非盲流移民湧港,引發一系列土地住屋價格暴漲問題,更帶動通漲與社會資源枯竭既延伸問題,咁究竟係邊班pk 搞出嚟棟鳩香港人? 咪就係公民黨喺2001年利用雙非鼻祖莊豐源案,去告鳩香港特區政府而搞出單雙非居港權,嚟棟鳩本土香港人囉!

你就先 assume 我呃Q你,以下列出每項事件,自己上網翻查事件來龍去脈,自己用腦分析諗諗我有無點你.

list out:
(1)1998年用吳嘉玲案,搞大陸人蛇兒童居港權 (民主黨伙拍社組所為);

(2) 2001年用莊豐源䅁,搞出單雙非居港權 (公民黨律師團);

(3) 2012年用菲傭䅁,幚28萬菲印女傭搶奪居港權 (公民政黨律師團);

(4) 2013年幫新移民告香港福利署,奪得新入境既享全額現金綜援及公屋福利 (民主黨及社組所為);

(5) 2009年幫菜園村無土地業權既非原居民,跟有業權既原居民平權,即是香港40萬原居民丁權問題,俾泛民煲大到近60萬 (有20萬無業權既非原居民),邊個埋單賠俾非原居民? 唔係由原居民出錢,而係無辜既香港納稅人找數,香港可建多層大廈住宅既土地更加缺乏! (全部泛民政黨都有份棟香港人);

(6) 立會日夜拉布去拖跨香港, 特別係開地建屋既事,公民黨及民主黨用單雙非居港權及即享福利去引入了90萬大陸新移民到香港,卻跟手阻止開地建屋建新市鎮去容納人口暴漲,就係想以推爆樓價租金及輪爆公屋去製造民怨. (全部,泛民都有份);

(7) 發動佔中堵路去折磨香港人 (全部泛民都有份);

(8) 2015年否決一人一票選特首既政改方案,否則我地香港人喺2017年已經可以集體普選入閘既特首候選人,包括泛民捧出嚟既胡官及薯片曾,咁為咩事口喊民主既泛民要否決政改去制止香港市民有普選權? (全部泛民都有份);

(9) 用難民聲請去引入南亞假難民食福利,以賺取法援律師費,即使整死香港也在所不惜 (民主黨/公民黨律師團及工黨都有份)

(10)2016 年,係立法會拉布拖死醫療改法案,阻止開放香港醫療專業,延續本土醫生群體壟斷市場. (公民黨醫生)

(11) 2019年,泛民反對符合公義既移交逃犯修例,策動延續不斷既暴動,嚟折磨香港市民 (全部泛民都有份)

而以上列舉泛民禍港噤多次,單單對香港傷筋動骨,鑊鑊甘! 單單都發生喺你身邊喺你眼前.
作者: 莫小問    時間: 2020-11-25 10:21 AM

養兵千日,用在一朝。抱住d錢做守財奴咩?個個冇飯開,政府就要洗多d錢做基建架啦!唔通派比市民做咩?
作者: 遊鯤    時間: 2020-11-25 10:22 AM

香港地人口眾多意見多元,泛民只代表激進意見(否則都唔會總辭)
在一個平和的溝通環境才能聽到多元的意見,
不能只應付聲大夾惡的意見。
作者: Psyco    時間: 2020-11-25 10:23 AM

引用:

我貼埋圖跟你對質,睇你班pk黃絲點反駁:

圖片附件: 1606270982129.jpg (2020-11-25 10:23 AM, 560.24 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1606270982373.jpg (2020-11-25 10:23 AM, 170.54 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1606270982507.jpg (2020-11-25 10:23 AM, 231.46 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1606270982563.jpg (2020-11-25 10:23 AM, 232.6 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1606270982628.jpg (2020-11-25 10:23 AM, 166.26 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1606270982685.jpg (2020-11-25 10:23 AM, 275.68 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1606270982750.jpg (2020-11-25 10:23 AM, 217.75 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1606270982852.jpg (2020-11-25 10:23 AM, 432.77 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1606270982964.jpg (2020-11-25 10:23 AM, 405.8 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1606270983078.jpg (2020-11-25 10:23 AM, 418.72 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: cwmmike    時間: 2020-11-25 10:26 AM

林鄭答得好,要聽既係理性既聲音,為反而反果D聽都冇用。
作者: testfriend    時間: 2020-11-25 10:26 AM

而家資訊發達,要聽任何聲音都好容易,議員自己總辭關人咩事
作者: sman070707    時間: 2020-11-25 10:28 AM

記者順理成章地將泛民=反對,證明泛民一向盲反
作者: MySamSam    時間: 2020-11-25 10:28 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-11-25 09:22 AM 發表

最大功績將泛民一舖清袋
前無古人!
作者: MySamSam    時間: 2020-11-25 10:29 AM

引用:

派一萬你無攞?
作者: kqj    時間: 2020-11-25 10:30 AM

使乜聽犯狗反對聲音呀反對所有正苦意見就係犯狗心聲啦
作者: stman919    時間: 2020-11-25 10:30 AM

咁要呢件妖怪做乜?
作者: MySamSam    時間: 2020-11-25 10:30 AM

引用:
原帖由 鐵打醫師何英彪 於 2020-11-25 10:07 AM 發表

保就業最失敗 官商勾結
有用喎!老婆間公司多左百幾萬cash!
作者: 天字荳號飛    時間: 2020-11-25 10:30 AM

Synology DS418 用 UPnP 如何設置??

作者: 看看海,看看山    時間: 2020-11-25 10:30 AM

引用:
原帖由 liuche01 於 2020-11-25 09:28 AM 發表

支持👍
作者: 豆芽生    時間: 2020-11-25 10:32 AM

我買佢又益晒班奸商信唔信?
作者: kk5032019    時間: 2020-11-25 10:32 AM

派錢最實際啦,下年派多一萬蚊啦 !
作者: 富士康蘋果送中    時間: 2020-11-25 10:38 AM

明日大嶼=行劫庫房
作者: 一一二二叁    時間: 2020-11-25 10:48 AM

引用:

成功在任內推行國安法滅絕曱甴害蟲
作者: paulksli1226    時間: 2020-11-25 10:53 AM

引用:
原帖由 Psyco 於 2020-11-25 10:20 AM 發表

不如我反答翻你,究竟港奸泛民及黃絲對香港有咩 "負面貢獻",咁你就明白踼走港奸既林鄭對香港有咩貢獻.

香港當今社會困局,源於90萬單雙非盲流移民湧港,引發一系列土地住屋價格暴漲問題,更帶動通漲與社會資源枯竭既延伸問題,咁究竟係邊班pk 搞出嚟棟鳩香港人? 咪就係公民黨喺2001年利用雙非鼻祖莊豐源案,去告鳩香港特區政府而搞出單雙非居港權,嚟棟鳩本土香港人囉!

你就先 assume 我呃Q你, ...
樓主嘅資料非常有用, 等我都廣傳出去
作者: kamtlai    時間: 2020-11-25 10:56 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-11-25 09:22 AM 發表

最大功績將泛民一舖清袋

作者: tomymt    時間: 2020-11-25 10:58 AM

引用:

等阿爺指示!
作者: iamthe1ulook4    時間: 2020-11-25 11:05 AM

引用:
原帖由 skinbanana 於 2020-11-25 09:59 AM 發表

首先林鄭是廢的~
其次....財赤3100億~泛民仲反對乜野~
佢地黎黎去去都係叫政府發錢~幫窮人~
清算有錢佬~收D偏遠地區會所D地同軍營黎起公屋...
對財赤有咩實際幫助?
居住係生存的基本尊嚴
是地惨佬收租L下下迫人太甚
試問深愛港人的中港領導人又怎會隻眼開隻眼蔽像tam tsang

犯民九拖累腥間廿載罪該萬屎
作者: louie186    時間: 2020-11-25 11:18 AM

呢個時勢仲搞明日大愚,根本係on9
作者: 黃昏的自信    時間: 2020-11-25 11:27 AM

引用:

我想反問你,暴畜與癈黃又對香港有咩貢獻?
問人地有咩貢獻之前,是否要先問下自己?
作者: derrickt    時間: 2020-11-25 11:28 AM

引用:
原帖由 liuche01 於 2020-11-25 09:28 AM 發表

x3 ! 😄
作者: 随心,随缘。    時間: 2020-11-25 11:32 AM

财赤咪财赤,话知有祖国顶住放半边水喉出嚟。香港人天下太平 ,特区政府和官员减人工 掂掂,到时唔使讲财赤。💰💰💰💰💰💰💰🤑🤑🤑🤑
作者: SunnyDay2017    時間: 2020-11-25 11:33 AM

引用:
原帖由 Psyco 於 2020-11-25 10:20 AM 發表

作者: siupercy    時間: 2020-11-25 11:34 AM

引用:

作者: anson2004    時間: 2020-11-25 11:34 AM

千士諾諾果然係最好
作者: 小小明星123    時間: 2020-11-25 11:36 AM

果D係盲反
作者: 随心,随缘。    時間: 2020-11-25 11:36 AM

特首唔好成日讲是財赤。你咁样都搞唔掂。祖国点睇你啊?你要做到。安定繁荣至得。放💰给贫苦大众。醒少少👑👑👑🥺👑
作者: Igyou    時間: 2020-11-25 11:39 AM

引用:

你每個月16號有冇拎車費補貼呀?

係邊個一上場推出呀?
作者: 暴龍隊員    時間: 2020-11-25 11:39 AM

引用:

.

主力向14億R著數,今日公佈成果....

每個省,每個市,努力自強,貢獻党。
只有香港,日又講惠港措施,夜又講惠港措施。說白一點,惠港措施等於 R著數....

窮親戚真是最恐怖的,只識R著數冇貢獻....

.

.
作者: 崖上的地獄    時間: 2020-11-25 11:40 AM

引用:

最大功績將泛民一舖清袋
犯民幫盲毛提早享受,唔使等到2047
作者: 佢係乜水    時間: 2020-11-25 11:40 AM

新冠病毒殺到埋身, 水浸到眼眉的事你們這班高官都冇能力解決, 林鄭你描繪將來的前景幾美好都冇用, 香港人有冇這健康或命睇到都成問題
作者: Vanillaq_L    時間: 2020-11-25 11:40 AM

引用:
原帖由 石子宏 於 2020-11-25 09:15 AM 發表

【明報專訊】特首林鄭月娥今日宣讀2020年《施政報告》,她昨透露報告將額外提出200項新措施,稱公衆能完整地看到獲內地支持的各項措施,本年財政赤字或高達3100億。民主派議員早前總辭,林鄭月娥認為目前立法會更理性(rational),又稱《港區國安法》生效後,社會回復平靜,她樂意並準備好走入社區、聆聽民意。

https://fs.mingpao.com/pns/20201125/s00007/d3bcb824f42e33c757b4060a8815a4c6.jpg ...
問泛民總辭嘅果個雞者,乜叫做聽反對聲,拉布搞亂拖拉咁叫做聽反對聲??咁分明係搞亂擋!!!
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2020-11-25 11:40 AM

引用:
原帖由 awongyuk 於 2020-11-25 09:48 AM 發表

咁咪几好 你条岸狗吾高兴咩?
作者: 崖上的地獄    時間: 2020-11-25 11:41 AM

引用:
原帖由 鐵打醫師何英彪 於 2020-11-25 10:07 AM 發表

保就業最失敗 官商勾結
點解
作者: tommyn    時間: 2020-11-25 11:41 AM

國安法好野,社會回復正常,黑暴全收皮,爽
作者: kxkx    時間: 2020-11-25 11:41 AM

引用:

最大功績將泛民一舖清袋
將香港一舖清袋
作者: kxkx    時間: 2020-11-25 11:42 AM

引用:
原帖由 暴龍隊員 於 2020-11-25 11:39 AM 發表

.

主力向14億R著數,今日公佈成果....

每個省,每個市,努力自強,貢獻党。
只有香港,日又講惠港措施,夜又講惠港措施。說白一點,惠港措施等於 R著數....

窮親戚真是最恐怖的,只識R著數冇貢獻....

.

.
有咩著數係攞大陸呢?
作者: benben999    時間: 2020-11-25 11:44 AM

引用:
原帖由 arhon009 於 2020-11-25 09:23 AM 發表

記者都on9的, 係人都見到泛民係乜撚野都反對, 只係要令議會停擺, 根本唔係乜野反對聲音
記者一D都唔on9, 香港的記者同司法人員一樣咁醒目, 所作所為都係為左業界可以不停有工開有錢搵, 佢地都係諗過度過先支持泛民既
作者: GP03SE    時間: 2020-11-25 11:45 AM

政府最失敗是到現在都搞吾掂同傳媒和各大團體嘅關係,搞到自己有理都說不清,再俾有心人攞黎惡搞!
作者: 零式艦上戰鬥機    時間: 2020-11-25 11:45 AM

引用:
原帖由 kxkx 於 2020-11-25 11:42 AM 發表

有咩著數係攞大陸呢?
大陸俾東江水你飲供應糧食俾你
你仲唔識得感恩
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-11-25 11:47 AM

引用:
原帖由 kxkx 於 2020-11-25 11:41 AM 發表

將香港一舖清袋
多得泛民伙黑暴好努力咁爭取攬炒香港令中央下定決心立國安法泛民一大政績來的

圖片附件: 1606276032452.jpg (2020-11-25 11:47 AM, 198.89 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: atkatk002    時間: 2020-11-25 11:47 AM

泛民不是反對派,
而係搞事暴徒。
黑記唔該搞清楚。
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-11-25 11:48 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-11-25 09:31 AM 發表

疫情、土地、教育、司法........百廢待興。
百年建設三日成虛

傷辱愈合三代不成
作者: Versailles    時間: 2020-11-25 11:51 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-11-25 09:22 發表

最大功績將泛民一舖清袋
師兄 你會唔會太抬舉林鄭呀

好明顯將泛民收皮係阿爺一手策劃
作者: 長洲李x良    時間: 2020-11-25 11:54 AM

親自篤道和冇正字原因,抗疫失敗!
每十五分鐘多謝中央,但吾多"謝舞看廢言"

作者: superpeter    時間: 2020-11-25 11:55 AM

黑暴未日。
作者: 瑪卡    時間: 2020-11-25 12:06 PM

反對声音聽來把更咩,議會要有好的建議才有用🤔🤔
作者: 賓仔guy2    時間: 2020-11-25 12:06 PM

DQ左泛民咁耐都仲未聽到新聞講立會建制通過同動議咩有助而家民生同其他野.....希望快D救下香港啦各位建制議員. 大家都等緊.
作者: lyretail1969    時間: 2020-11-25 12:07 PM

聽左淫賤無敵施政報告,剩係覺得佢話佢依兩年工作做得完美。
作者: john5385    時間: 2020-11-25 12:17 PM

派一萬元不?
作者: howevera    時間: 2020-11-25 12:21 PM

引用:

冇貢獻都好過黑暴只懂破壞
作者: hk_mask    時間: 2020-11-25 12:21 PM

引用:

對係呢啲有心搞事跟本講多無謂,打到你驚就啱就係偉大貢獻!🤭
作者: zhangan    時間: 2020-11-25 12:21 PM

引用:
原帖由 石子宏 於 2020-11-25 09:15 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20201125/s00007/d3bcb824f42e33c757b4060a8815a4c6.jpg ...
盲反聲音不需要聽,中間或建制派對某D議題反對係健康及正常,最重要係能理性俾意見
作者: victorkc    時間: 2020-11-25 12:22 PM

乜議員既工作唔係反映巿民聲音,而係盲目反政府咩?
作者: FYML02    時間: 2020-11-25 12:24 PM

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2020-11-25 11:45 AM 發表

你仲唔識得感恩
香港可以轉賣巴西凍肉糧食及海水化淡水比大陸,
大陸買5買.
作者: FindSP.baby    時間: 2020-11-25 12:24 PM

引用:
原帖由 cantona777 於 2020-11-25 10:09 AM 發表

垃圾政府,警察無王管/示威平息唔到
乜撚嘢警察冇王管?好心你哋收皮啦,示威者係我哋香港人眼中只係一隻漢奸雜種狗,根本上無需要理會,你平唔平息關我哋撚事咩,快啲移民啦戇鳩仔,仲有啊你班仆街,連香港人都殺,仲要打普通市民呢,燒商戶,你叫警察點樣放過你哋呀,你以為示威者大撚晒呀?一啲冇撚用嘅賊,就係最驚差人去捉,所以唔使講啲乜廢話啦,攞埋啲MPF出嚟移民啦柒頭
作者: lyretail1969    時間: 2020-11-25 12:25 PM

引用:
原帖由 賓仔guy2 於 2020-11-25 12:06 PM 發表

DQ左泛民咁耐都仲未聽到新聞講立會建制通過同動議咩有助而家民生同其他野.....希望快D救下香港啦各位建制議員. 大家都等緊.
講左架啦!即時取消非住宅物業雙倍印花税,你無受惠咩基層市民?甘要等下年啦!
作者: kxkx    時間: 2020-11-25 12:30 PM

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2020-11-25 11:45 AM 發表

你仲唔識得感恩
大陸黨員思維: 比你做生意就係黨既恩惠
作者: 肥妹呀見過    時間: 2020-11-25 12:31 PM

引用:

明日大嶼係必須造,香港所謂泛民要少啲,每届任期有1-2個已經夠喇
作者: cannabisbaby    時間: 2020-11-25 12:32 PM

引用:

最大功績將泛民一舖清袋
cy都做唔到
作者: djimavic    時間: 2020-11-25 12:33 PM

引用:

只見假民主黨破壞香港
作者: 人品大爆發    時間: 2020-11-25 12:33 PM

引用:

聽住先
作者: 零式艦上戰鬥機    時間: 2020-11-25 12:34 PM

引用:
原帖由 kxkx 於 2020-11-25 12:30 PM 發表

國家俾錢你賺你仲唔識得感恩
作者: falconV8    時間: 2020-11-25 12:36 PM

財赤3100億, 亮起紅燈。
作者: 零式艦上戰鬥機    時間: 2020-11-25 12:39 PM

引用:
原帖由 肥妹呀見過 於 2020-11-25 12:31 PM 發表

明日大嶼係必須造,香港所謂泛民要少啲,每届任期有1-2個已經夠喇
有熱狗扮反對派就已經足夠了
作者: avarice    時間: 2020-11-25 12:41 PM

引用:
原帖由 FYML02 於 2020-11-25 12:24 PM 發表

香港可以轉賣巴西凍肉糧食及海水化淡水比大陸,
大陸買5買.
海水化淡,成本多少?

黃屍無腦,又一例証🤭
作者: lyretail1969    時間: 2020-11-25 12:41 PM

引用:
原帖由 victorkc 於 2020-11-25 12:22 PM 發表

乜議員既工作唔係反映巿民聲音,而係盲目反政府咩?
返影大6巿民?
作者: avarice    時間: 2020-11-25 12:42 PM

引用:
原帖由 kxkx 於 2020-11-25 12:30 PM 發表

黃畜智慧:拿了好處仍要駡🤭
作者: 明日純情的馬    時間: 2020-11-25 12:44 PM

引用:

財赤可以加稅
加英美加澳在港企業利得稅
作者: Zzlaz    時間: 2020-11-25 12:47 PM

主流民意都唔係立法會 同一國一制無分別
作者: lyretail1969    時間: 2020-11-25 12:47 PM

香港有歷史以來,最完美施政報告,完全係德政!
作者: 賓仔guy2    時間: 2020-11-25 12:52 PM

引用:
原帖由 lyretail1969 於 25-11-2020 12:25 發表

講左架啦!即時取消非住宅物業雙倍印花税,你無受惠咩基層市民?甘要等下年啦!
SOR我住自己樓. 太古果頭. 另有一層收租. 每月袋25000. 而家打緊份工過日晨. 遲下搞移民. 呢邊繼續錢搵錢, 果邊自己退休, 我45歲 (非曬命純粹唔想版友誤會本人背景, 不過提到我幾句澄清下, 果1皮抗疫錢我都捐左比CHARITY)

作者: lyretail1969    時間: 2020-11-25 12:54 PM

引用:
原帖由 賓仔guy2 於 2020-11-25 12:52 PM 發表

SOR我住自己樓. 太古果頭. 另有一層收租. 每月袋25000. 而家打緊份工過日晨. 遲下搞移民. 呢邊繼續錢搵錢, 果邊自己退休, 我45歲
甘就唔好添煩添亂啦!支持中央,支持林鄭德政!
作者: carol2017    時間: 2020-11-25 01:01 PM

引用:

推動港區國安法至有貢獻
作者: waltzno2    時間: 2020-11-25 01:02 PM

引用:

成立國安法,明日大嶼,嚟近應該過埋23條
仲有趕走一班想香港死既人
作者: Elvis1006    時間: 2020-11-25 01:07 PM

財赤3100億   有排衰
作者: joeyeungyeung    時間: 2020-11-25 01:09 PM

N咁多香港人反對建制班蛋散,班蛋散詐聽吾到
作者: 港澳台    時間: 2020-11-25 01:10 PM

好失望 冇幫香港人