標題: 全球經貿戰:澳洲總理呼籲中美勿迫他國選邊站 [打印本頁]

作者: eriealan     時間: 2020-11-24 11:48

澳洲總理Scott Morrison周一(23日)警告,中國與美國之間的競爭日趨激烈,正在迫使其他國家選邊站,他希望這兩個超級大國能給予其他國家「更大的行動空間」。

澳洲總理Scott Morrison周一(23日)警告,中國與美國之間的競爭日趨激烈,正在迫使其他國家選邊站,他希望這兩個超級大國能給予其他國家「更大的行動空間」

之前莫里順牙擦擦, 美國袋鼠仔頂不順啦

新聞來源連結:
https://money18.on.cc/finnews/content/fov/bkn-20201124110529475-1124_00842_001.html
作者: ichthys2     時間: 2020-11-24 11:51

兩虎相鬥,某些小動物在旁觀鬥,難免受牽連。
作者: 初級投資者     時間: 2020-11-24 11:53

佢唔係5屎眼,站老美邊咩?
作者: iamsamuel     時間: 2020-11-24 11:53

引用:
原帖由 eriealan 於 24-11-2020 11:48 發表
澳洲總理Scott Morrison周一(23日)警告,中國與美國之間的競爭日趨激烈,正在迫使其他國家選邊站,他希望這兩個超級大國能給予其他國家「更大的行動空間」。

澳洲總理Scott Morrison周一(23日)警告,中國與美國之間的競爭日趨激烈,正在迫使其他國家選邊站,他希望這兩個超級大國能給予其他國家「更大的行動空間」

之前莫里順牙擦擦, 美國袋鼠仔頂不順啦:s ...
呢隻白種肥狗係自己撲埋去舔磨菇浸屎眼先
作者: royrac     時間: 2020-11-24 11:53

好笑, 而家係你自己主動選邊, 主動挑釁 , 中國只係要你中立, 唔好敵視中國, 有咩唔岩?
作者: mc4870     時間: 2020-11-24 11:54

澳洲佬想食2家茶禮? 邊有咁易. 
作者: Ct4683     時間: 2020-11-24 11:55

吊9你袋鼠佬監躉後裔,邊L個逼你選邊站呀?你地自己心甘情願選擇做美國門口狗架!🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
作者: eriealan     時間: 2020-11-24 11:55

中國與澳洲關係緊張 澳總理:不向脅迫屈服 2020-06-11

作者: 魚仔曲其     時間: 2020-11-24 11:56

中國其它也好唔好我唔敢講,但講到站邊,中國一向都只講生意,理得你咁多,只系你自己政治攻擊
作者: numan123     時間: 2020-11-24 11:56

Morrison之前自己on9啫,充炮艇做前鋒,自我感覺良好。而家美國換老細,都唔知有無後援😏
作者: songsong17     時間: 2020-11-24 12:02

當初美國迫你站邊時好出聲啦...

本來on9自己死頂下都無人知你on9, 又要自己講出來...

作者: rayrayccw     時間: 2020-11-24 12:04

澳洲總理已經懷疑人生
作者: ppkokki     時間: 2020-11-24 12:04

澳洲早就靠邊站,而家扮失憶
作者: 中國香港001     時間: 2020-11-24 12:06

有冇師兄知唔知澳洲總理演說時有冇口震震?
作者: snoopy_fa     時間: 2020-11-24 12:08

由禁華為開始已經選咗邊
作者: sanna817     時間: 2020-11-24 12:09

澳洲佬一向企老美個邊
無著數, 就想中立呀
作者: siutatbo     時間: 2020-11-24 12:10

想縮? 無咁易喎
作者: siuhung     時間: 2020-11-24 12:10

中國冇迫人選邊一邊站,只是反擊那些要站在對家那邊指手劃腳的柒頭國啫!
作者: siutatbo     時間: 2020-11-24 12:11

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-11-24 11:51 AM 發表
可惜呢隻袋鼠仔係唔識死,親身落場喎
作者: 年月是流水

作者: 鬼屋理性的榴槤     時間: 2020-11-24 12:13

有排你受阿澳狗🥱
作者: Anunnaki     時間: 2020-11-24 12:13

關中國咩事?又冤枉中國,中國向來都係同各國和平共處,締造人類命運共同體。
係美國一國搞事,咩中美?你個仆街澳洲總理!!
作者: little-fish     時間: 2020-11-24 12:13

引用:
原帖由 初級投資者 於 2020-11-24 11:53 發表
美國佬可以買多少袋鼠產品?根本是競爭對手
作者: captkkk

作者: kk2964     時間: 2020-11-24 12:13

袋鼠佬撰拜登站啦
作者: 小魔怪     時間: 2020-11-24 12:14

迫澳洲靠邊站是你契哥,唔好拉埋中國落水
作者: maskman2020     時間: 2020-11-24 12:14

引用:
原帖由 eriealan 於 2020-11-24 11:48 AM 發表

係袋鼠國自己站隊

我國反擊唧
作者: 素食小魔女     時間: 2020-11-24 12:14

死人澳洲佬, 一早痴老美啦...
比中國退幾次貨, 就扮失憶...
呵呵呵...
作者: ndswii     時間: 2020-11-24 12:14

諗起黃絲都係咁,你唔支持佢既就當你係敵人
作者: briancccc     時間: 2020-11-24 12:14

引用:
原帖由 eriealan 於 2020-11-24 11:48 AM 發表

其實中國就係要澳洲唔好選邊站。
作者: vc14120785     時間: 2020-11-24 12:14

袋鼠已經揀咗
出嚟放屁
作者: 全馬     時間: 2020-11-24 12:15

澳洲狗知錯未?
作者: starr     時間: 2020-11-24 12:15

神經病
作者: 金鴻峰     時間: 2020-11-24 12:15

澳洲有壓力!
作者: 大大個肚腩     時間: 2020-11-24 12:16

袋鼠而家先知選錯邊,唔好迫我
作者: 瑪卡     時間: 2020-11-24 12:16

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-11-24 12:06 PM 發表
有冇師兄知唔知澳洲總理演說時有冇口震震?
提肛括約肌收縮頂住了🤔🤔
作者: alex33hewlett

作者: zxcvv     時間: 2020-11-24 12:16

其實好易揀啫,一邊生意人,一邊黑社會,梗係服從黑社會啦,陣間又話你有大殺傷力武器點算。
作者: 奧雲二世     時間: 2020-11-24 12:16

引用:

從來都係美國攪小動作先...

唔通你係咁同美國攪野中國都唔出聲咩...
作者: 黃昏進擊的香腸     時間: 2020-11-24 12:16

你澳洲佬靜啲就得
又要吊人又要喺人度搵食
作者: tony.hk     時間: 2020-11-24 12:17

即係點?想扮中立食晒兩家茶禮?

睇黎澳洲好唔掂喎!跟住老美揾唔到食,而家想低調行事
作者: 飛天盒仔     時間: 2020-11-24 12:17

苦了嘅,都係人民。
作者: mawongching     時間: 2020-11-24 12:17

引用:
原帖由 sanna817 於 2020-11-24 12:09 PM 發表
澳洲佬一向企老美個邊
無著數, 就想中立呀
川建國落台,打開口牌向拜登言試水温揾著數
作者: hadong     時間: 2020-11-24 12:18

引用:
原帖由 eriealan 於 24/11/2020 11:48 發表

你隻老鼠唔係一早揀咗老尾咩?宜家又想扮中立攞著數喇?
作者: 生生不息2014     時間: 2020-11-24 12:18

引用:

澳洲卒之話俾美國逼佢咁做。叫中國手下留情。
作者: hahawin@     時間: 2020-11-24 12:19

自已擦大佬鞋, 而家又話被迫, 呢個腫梨影衰澳洲噃
作者: CHLO(賤佬)     時間: 2020-11-24 12:19

引用:
原帖由 初級投資者 於 2020-11-24 11:53 AM 發表
就因係屍眼企老尾果边,現被制裁得叫救命。去中國的魚、農、礦及中國留學生全game over 。
作者: ridinghood     時間: 2020-11-24 12:19

袋鼠仔以為自己同一班爛仔圍毆强搶做流氓就贏硬,點知發現自己seven咗😂
作者: andyyyy     時間: 2020-11-24 12:20

超級廢話!佢地一早揀左靠邊站,仲叫人唔好逼佢,係咪思覺失調?
作者: 賭爸     時間: 2020-11-24 12:21

噏乜鳩
依家中國係俾妳班仆街迫去隔角 係被動喎
作者: 佢係乜水     時間: 2020-11-24 12:21

你哋澳洲這隻屎眼晨咁早已站了邊喇
作者: az222     時間: 2020-11-24 12:21

引用:

國家未做野時,条友仔跟注美方做野牙斬斬;
國家有反應時,經濟有損失就話迫佢靠邊站。
正如有啲狗係要被人打,先至唔會亂吠。
作者: 四代火影     時間: 2020-11-24 12:23

係人都知你係尾國條狗,而家唔想做拿
作者: acacac     時間: 2020-11-24 12:24

俾哂空間你歸順習帝啦
作者: 自由之翼     時間: 2020-11-24 12:24

阿爺先戳盲澳洲呢隻屎眼,睇下日本係咪要做第6隻屎眼?
作者: 野狐狸     時間: 2020-11-24 12:24

邊你自己一早選咗喇。現在休想收兩家茶禮
你五眼聯盟唔係好巴閉嘅咩?你同你啲盟友自己搞掂佢囉,否則做咩結盟?

作者: 無諗聊聊     時間: 2020-11-24 12:24

你自己死痴住英美打壓中國,又要死痴住大陸搞出口,癲癲地
作者: 歡天喜地     時間: 2020-11-24 12:25

吊9你袋鼠佬監躉後裔,邊L個逼你選邊站呀?你地自己心甘情願選擇做美國門口狗架!🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
作者: singsings     時間: 2020-11-24 12:25

報應了
作者: carters     時間: 2020-11-24 12:25

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-11-24 11:51 AM 發表
澳洲自己企邊被打得好痛,而家後悔中
作者: edbe     時間: 2020-11-24 12:26

澳洲佬成日唔用腦
加入屎眼聯盟唔係好威咩???
作者: 歡天喜地     時間: 2020-11-24 12:26

不嬲澳洲都係美國狗啦
作者: 清風水靜     時間: 2020-11-24 12:26

引用:
原帖由 royrac 於 2020-11-24 11:53 AM 發表
好笑, 而家係你自己主動選邊, 主動挑釁 , 中國只係要你中立, 唔好敵視中國, 有咩唔岩?
說白了..........澳洲江青上身...............我什麼都不知道........!!
作者: toman118     時間: 2020-11-24 12:26

澳洲人會話我阿祖是自願的,
之所以站美國邊係無人迫,你中國唔好阻我瀨美國佬鞋底。
作者: 海島清涼的盒子     時間: 2020-11-24 12:28

袋鼠🦘之前講到幾巴閉 冇料扮四條
作者: 理+誠     時間: 2020-11-24 12:28

你自己要討好老尾,企在反華最前線,有乜好講?
槍打出頭鳥,自己唔自量,被中國反擊,自招。
作者: 煩Q死     時間: 2020-11-24 12:29

引用:

又要乃尾🐶又驚餓9死
作者: Video     時間: 2020-11-24 12:29

屎眼擦鞋仔,有得站已偷笑😎
作者: 180320     時間: 2020-11-24 12:29

袋鼠仔可選站在一邊不出聲. 但你多多聲就打7 你先.
作者: zero32145     時間: 2020-11-24 12:29

一早簽CPTPP, 而家又簽埋RCEP,似乎澳洲選邊站多
作者: lostofbubble     時間: 2020-11-24 12:30

引用:
原帖由 eriealan 於 2020-11-24 11:48 發表

冇人迫你, 你自己主動表態
明明企老美那邊, 不過大家只叫不做,
你咁勤力又叫又做, 最後又比人過左一棟
其實加拿大前車可鑑啊!!
作者: 瑪卡     時間: 2020-11-24 12:31

前陣老闆逼我罰站🤔🤔
作者: 清風水靜     時間: 2020-11-24 12:31

引用:
原帖由 歡天喜地 於 2020-11-24 12:26 PM 發表
不嬲澳洲都係美國狗啦
你錯了........澳洲想食兩家..........卻手法不如幼稚園......!!

澳洲狗是自動波........不叫也自然歸隊.........你踢都唔走的狗.....!!
面對中國時........澳洲就會感覺自己是美國的化身..........認為自己是上帝或者山賊.....!!
澳洲喜歡在中國身上尋找當山賊的快感..........也喜歡當西方狗的奴性.......這就是主體的澳洲...!!
作者: 高大冰凍的世界     時間: 2020-11-24 12:32

引用:

澳洲自己選邊站
無恥到話被迫選邊站
這是民主嗎?
作者: 清風水靜     時間: 2020-11-24 12:33

引用:
原帖由 zero32145 於 2020-11-24 12:29 PM 發表
一早簽CPTPP, 而家又簽埋RCEP,似乎澳洲選邊站多
角色不同......!!
簽TPP是當狗的樂趣..............簽RCEP是當山賊的快感..........本質無矛盾.....!!
作者: arrow1234     時間: 2020-11-24 12:35

香港選左邊站未?
作者: 土瓜灣雙刀     時間: 2020-11-24 12:35

咁你班袋鼠首先唔好干涉中國內政先啦~~~~~~~
作者: 真忠心的鞋抽     時間: 2020-11-24 12:35

白皮猪🐷冇只好!
作者: Duncan_Nadal     時間: 2020-11-24 12:36

美國袋鼠
作者: 何水     時間: 2020-11-24 12:36

之前又話自己想法正確,而家又轉軚?一時一樣的牆頭草,睇你點死?
作者: freemind1     時間: 2020-11-24 12:36

其實佢呢句係同主子老尾講,袋鼠想狗縮。憐登智障成日幻想國際線

作者: maygii     時間: 2020-11-24 12:37

引用:
原帖由 海島清涼的盒子 於 2020-11-24 12:28 PM 發表
袋鼠🦘之前講到幾巴閉 冇料扮四條
南澳洲工會都詐晒型
叫莫唔好攬炒
作者: 少洛     時間: 2020-11-24 12:38

引用:

條蛋散選哂邊站,依家中國少少反抗就話迫你地?唔好做埋哂d小動作啦,成個小丑咁🤭
作者: thunderpig     時間: 2020-11-24 12:39

引用:
係啲動物唔識趣,走去聯同狐理去攪隻獅子 😑
作者: 小窮鬼     時間: 2020-11-24 12:39

明顯袋鼠枱面已冇曬籌碼🤭
作者: 女媧練石     時間: 2020-11-24 12:39

引用:

中共:袋鼠仔,過主啦!
作者: 獨行的自由人     時間: 2020-11-24 12:40

求和唔係咁既態度嫁澳總
作者: 少洛     時間: 2020-11-24 12:41

引用:
原帖由 mc4870 於 2020-11-24 11:54 AM 發表
澳洲佬想食2家茶禮? 邊有咁易. 
食2家茶禮都算,佢係選美國邊站仲要衝出黎吠護主心切,之後又想賺中國錢,舔狗之中佢都算無恥下流唔要面
作者: estateman     時間: 2020-11-24 12:42

引用:

袋鼠企錯位
作者: Wanwc2002     時間: 2020-11-24 12:42

袋鼠從來都不用選,徹頭徹尾一老美的爛頭卒!
作者: siuming711     時間: 2020-11-24 12:44

老人痴呆,澳洲自己心甘情願成美國狗的,中國啥時候迫站邊?
作者: kevin0101     時間: 2020-11-24 12:45

之前自己第一個靠邊站在老尾屎眼想搞中國,依家比中國玩到好似儍仔咁就走出嚟扒可憐
作者: wow...     時間: 2020-11-24 12:45

係你澳洲佬狗衝出黎認屎認屁,你唔睇下新西蘭,德國..........點做
作者: tommy414     時間: 2020-11-24 12:45

引用:

澳洲唔係已經靠咗老尾嗰邊?仲希望啲乜
作者: cwmmike     時間: 2020-11-24 12:46

西人講個套就話中國係超級大國,但做個套就要人打不還手罵不還口。
既然係超級大國,又點會任得你左一句譴責,右一句制裁而唔還擊?
作者: 阿聞     時間: 2020-11-24 12:47

一向係美國要求佢的狗仔幫手對付中國. 中國從來都係被動.
作者: 大大個肚腩     時間: 2020-11-24 12:48

無料扮大袋
作者: mingtak75     時間: 2020-11-24 12:48

佢一直都係企老美嗰面仲迫乜柒?
作者: mingtak75     時間: 2020-11-24 12:49

引用:
原帖由 cwmmike 於 2020-11-24 12:46 PM 發表
西人講個套就話中國係超級大國,但做個套就要人打不還手罵不還口。
既然係超級大國,又點會任得你左一句譴責,右一句制裁而唔還擊?
同意、真係雞仔唔管管麻鷹咪咁解囉
作者: cck27     時間: 2020-11-24 12:49

引用:

可惜袋鼠已站了邊…