標題: 奧巴馬也放鷹!若非金融海嘯會對中國出手更重 [打印本頁]

作者: ngcaddy     時間: 2020-11-18 04:08

外媒報道,美國前總統奧巴馬接受外國雜誌訪問時表示,若不是2008年至2009年的全球金融危機,在貿易議題上他對中國可能「

外媒報道,美國前總統奧巴馬接受外國雜誌訪問時表示,若不是2008年至2009年的全球金融危機,在貿易議題上他對中國可能「出手更重」。奧巴馬向《The Atlantic》雜誌說,在金融危機期間,中國在全球經濟復甦中的重要角色,使他在應對中國「違反國際貿易規則的重商主義政策」時受到局限。他在新書《A Promised Land》也提到類似的看法。

奧巴馬說,「在2009或2010年我不能有貿易戰爭。當時我需要與中國、歐洲以及其他任何潛在的增長引擎合作,就為了重啟全球經濟」。他補充,現在他認為「在貿易議題上更強硬地催逼中國,完全是合法的」。

奧巴馬在他的新書中說,他執政初期,中國推出創紀錄的經濟刺激計劃,發揮了支持全球經濟的作用,而此限制他無法向北京追究「規避、扭曲,或乾脆破壞所有同意的國際商務規範」之責。

他在2009年訪問中國時,向當時的中國總理提出「大規模貿易失衡」以及「中國匯率操縱與其他不公平行徑」等議題。他寫道,中國總理當時「建議我給他一份我們希望中國多加採購的美國產品清單,他會研究看看可以怎麼做」。

他說,「我感覺好像在市場的一個攤子上,對雞肉價格討價還價,而非兩個全球最大貿易體協商貿易政策」。

事實上,投資者非常關注美國大選後,中美關係會否有所轉變。在奧巴馬執政時擔任兩屆副總統、宣稱勝出今屆總統大選的民主黨總統候選人拜登是否延續特朗普的對中強硬路線還有待觀察。

拜登在周一(16日)說,「美國需要和其他的民主政體站在一起,來讓我們的規則施行於世界,而不是看着中國和其他國家,向我們下達他們的命令。」
--------------------------
「想轉危為機?」本地經濟有望於疫後谷底反彈,應盡早謀劃融資渠道,為拓展業務增添籌碼。
《香港信貸》扎根香港廿三年,上市公司,專業可靠。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20201117/bkn-20201117232633672-1117_00842_001.html
不如直接同中國開戰
作者: ntworks     時間: 2020-11-18 04:39

唔好對美國有任何幻想喇。
重返亞太戰略就係由民主黨操刀。
作者: cwbguy     時間: 2020-11-18 05:06

引用:
原帖由 ngcaddy 於 18-11-2020 04:08 AM 發表
外媒報道,美國前總統奧巴馬接受外國雜誌訪問時表示,若不是2008年至2009年的全球金融危機,在貿易議題上他對中國可能「

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20201117/photo/bkn-20201117232633672-1117_00842_001_01b.jpg?20201118000743

外媒報道,美國前總統奧巴馬接受外國雜誌訪問時 ...
在1980年代,若不是因為美國要對抗蘇聯,一定繼續圍堵及封鎖中國
在1998年,若不是因為美國的LTCM基金爆煲,對衝基金大鱷一定整死香港才罷手
在2001年,因為美國發生911,要靠中國幫手反恐,才唔搞中國
在2009年,美國發生次按危機,要靠中國買債救佢
在2020年,因為美國發生Covid-19疫症大流行,連呼吸機都要靠中國,否則特朗普可能己經同中國斷交
美國人忘恩負義
作者: cwbguy     時間: 2020-11-18 05:17

引用:
原帖由 ntworks 於 18-11-2020 04:39 AM 發表
政治只講利益,美國總統只需照顧美國人的利益,只有連登傻仔先以為係為公義
美國禁錮孟晚舟來對付華為,及意圖強搶TikTok呢種海盜行為,己多次用來對付自己盟友,包括80年代的日本,及最近法國的Alstom
作者: hsw735     時間: 2020-11-18 05:36

美國簡直係忘恩負義的卑鄙小人,早點滅國吧
作者: hw1chan     時間: 2020-11-18 05:43

奧巴馬, 俾個like 你
作者: 假如白滑的獅子     時間: 2020-11-18 05:47

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 05:06 AM 發表

在1980年代,若不是因為美國要對抗蘇聯,一定繼續圍堵及封鎖中國
在1998年,若不是因為美國的LTCM基金爆煲,對衝基金大鱷一定整死香港才罷手
在2001年,因為美國發生911,要靠中國幫手反恐,才唔搞中國
在2020年,因為美國發生Covid-19疫症大流行,連呼吸機都要靠中國,否則特朗普可能己經同中國斷交
美國人忘恩負義 :sm ...
歐美國家都是一坵之貉。
作者: 我係Miss大佬     時間: 2020-11-18 05:49

美國禍害全球
中國造福宇宙
作者: 飛天盒仔     時間: 2020-11-18 05:55

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 05:06 AM 發表

講就天下無敵,身體老實到⋯⋯
作者: 真正長勝將軍     時間: 2020-11-18 05:56

邊條福街搞到有金融海嘯呢?咪就係尾腳囉,能人!邊條福街搞到有新冠肺炎呢?咪又係尾腳囉,能人!!!
作者: 面交player     時間: 2020-11-18 05:59

2008後中國差唔多食晒全球通漲, 換來美國今日咁對待。

救完佢仲要比佢圍攻
作者: caorenjie

作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2020-11-18 06:10

垃圾
作者: 随心,随缘。     時間: 2020-11-18 06:11

作者: 随心,随缘。     時間: 2020-11-18 06:12

巴🐴快食食🍌🍌🍌🍌🍌
作者: 流晶花園     時間: 2020-11-18 06:13

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-11-18 04:08 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20201117/photo/bkn-20201117232633672-1117_00842_001_01b.jpg?20201118000743

跟本一直想侵略, 自己冇本事,就想整死人
作者: bigasss     時間: 2020-11-18 06:13

美國如果唔打壓中國,全球貿易不出十年,肯定系一面倒傾斜中國,到時美國經濟,有可能拉美化,呢點就系兩黨都同仇敵愾原因
作者: williamsze31     時間: 2020-11-18 06:16

早晚整番鑊杰野俾美國佬歎!
😎
作者: Mich281963     時間: 2020-11-18 06:16

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2020-11-18 05:47 AM 發表

歐美國家都是一坵之貉。
絕對是一個世界最流氓最無賴的國家,所有野人地做吾得自已做就正義
作者: 食電子煙     時間: 2020-11-18 06:18

引用:
原帖由 面交player 於 2020-11-18 05:59 AM 發表

救完佢仲要比佢圍攻
駛9理佢,衰9左個撚個都話原本乜原本7架啦
作者: kwokk2014     時間: 2020-11-18 06:20

引用:
原帖由 随心,随缘。 於 2020-11-18 06:12 AM 發表
巴🐴快食食🍌🍌🍌🍌🍌
今日又一隻美狗食L錯藥!
作者: 明日純情的馬     時間: 2020-11-18 06:21

引用:

白鬼從史前時代已經係信唔過
作者: 贏一笑     時間: 2020-11-18 06:21

天滅美國是常識
作者: sunnyip820     時間: 2020-11-18 06:21

規矩或者法律係用來對付窮國弱國🤣
作者: 呼吸也會肥的人     時間: 2020-11-18 06:23

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-18 05:43 AM 發表
無恥漢奸,支持外國勢力對付自己國家
作者: acer2014     時間: 2020-11-18 06:23

佢老美臭西要滅絕天朝之心不死...
作者: 版煮報夢.     時間: 2020-11-18 06:24

邊個去中國乞求買美債
作者: 寒冬粗俗的主席     時間: 2020-11-18 06:28

講到尾....

"拜登在周一(16日)說,「美國需要和其他的民主政體站在一起,來讓我們的規則施行於世界,而不是看着中國和其他國家,向我們下達他們的命令。」"

哦~明哂
作者: D74獨裹鑽帖猿     時間: 2020-11-18 06:29

引用:
原帖由 我係Miss大佬 於 2020-11-18 05:49 AM 發表
美國禍害全球
中國造福宇宙
但忘恩負義的何止美國呢?
中國以德待人,但人以怨待中!
作者: k808964     時間: 2020-11-18 06:30

尼D仆街死白人,好心沒好報,天有眼既
作者: suzume     時間: 2020-11-18 06:32

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-11-18 04:39 AM 發表
係黃人對侵侵既幻想會嚇你一跳啫
呢道既人從來都覺得主民黨俾侵侵麻煩
作者: ericlkyuen     時間: 2020-11-18 06:33

需要中國時先唔搞中國?你老尾真係當自己係神?如果講到中國咁有問題,無論乜嘢情況下你都應該為正義而出手啦,就算中國幫到手你都唔應該倚賴佢,咁先至有骨氣。你老尾而家咁樣同小黃人有乜分別?又要吊阿爺,但又照飲東江水,照上深圳揼骨
作者: hiro0500     時間: 2020-11-18 06:33

若非點點點中國已經出左手la. 美國真係古惑的槍,射後炮。
作者: 炎夏笨拙的天才     時間: 2020-11-18 06:35

死黑馬,當時唔做,而家落咗台嘴硬講乜都得。
作者: suzume     時間: 2020-11-18 06:36

引用:
原帖由 面交player 於 2020-11-18 05:59 AM 發表

救完佢仲要比佢圍攻
係咁架啦
大美國主義就係乜都係佢既技安主義
作者: maskman2020     時間: 2020-11-18 06:37

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-11-18 04:39 AM 發表
聞煮黨話改變,改變到尾國更強大?

強大到更依賴中國
作者: oyear     時間: 2020-11-18 06:39

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-11-18 04:08 AM 發表

又呃人
仲記得08,09年美國求中國放水
同埋買債

結果中國放水三萬億,美國先唔駛死
不過其實係唔想幫都要幫,美國死全世界死。
作者: 颱風小子     時間: 2020-11-18 06:42

以客觀嚟講,照顧自身利益是重要的,美國每一步,雖不樂見但都可理解

相反,香港所有政策,雖然是自由開放,但大多不能為香港人解困,而係只向外來者提供優待,向富有者築路搭橋,令本身努力的一群永遠困在不可打破的籠牢中

如果香港政府不能看破今次外國勢力看準香港弱點用錢所發動的叛亂,只會製造更多機會給外國勢力藉口而添亂
作者: bronze18man     時間: 2020-11-18 06:45

歷史已多次證明唔打唔得,白皮豬種族岐視死性不改,我地要準備好同西方白皮豬打依場核世戰第三次滅族之戰!
就算我們依代死晒,起碼無人赢都可以避免下一代做晒人地西方奴隸!
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-11-18 06:47

侵侵落台後也寫部回憶錄,講佢任內為打壓中國而向中國和全世界傳播美國肺炎的威水史。
作者: bronze18man     時間: 2020-11-18 06:48

引用:
原帖由 颱風小子 於 2020-11-18 06:42 AM 發表
以客觀嚟講,照顧自身利益是重要的,美國每一步,雖不樂見但都可理解

相反,香港所有政策,雖然是自由開放,但大多不能為香港人解困,而係只向外來者提供優待,向富有者築路搭橋,令本身努力的一群永遠困在不可打破的籠牢中

如果香港政府不能看破今次外國勢力看準香港弱點用錢所發動的叛亂,只會製造更多機會給外國勢力藉口而添亂
所以各國為左利益世界核戰係必然的!
作者: 阿火~~     時間: 2020-11-18 06:50

對美國呢啲霸權國,惡慣賤慣,
就等如霸凌學生,社區黑社會,監房大佬一樣,無論你點扮傻佢都攪你的,除非有人代替你成佢目標,否則你冇得避...

一係你認佢契哥,
一係就對著幹,等佢唔敢郁你。
雙坐館冇可能,絕對沒有懸念。
作者: bronze18man     時間: 2020-11-18 06:53

引用:
原帖由 oyear 於 2020-11-18 06:39 AM 發表

又呃人
仲記得08,09年美國求中國放水
同埋買債

結果中國放水三萬億,美國先唔駛死
不過其實係唔想幫都要幫,美國死全世界死。
一早我地就唔應該救佢美國,攪到現在養虎歸山反咬一口要全面開核先可滅佢老美!
作者: 手機用戶     時間: 2020-11-18 06:54

引用:
原帖由 suzume 於 2020-11-18 06:36 AM 發表

係咁架啦
大美國主義就係乜都係佢既技安主義
而家叫胖虎啦。
胖虎名句:小虎,我而家入黎啦。
名句2:你既即係我既,我既就係我自己既。
但故事既主角胖虎,小夫同大雄一樣同技安咁好。
但而家中國無多啦A夢法寶,亦希望加強自己對抗胖虎既無理
作者: friendchanli     時間: 2020-11-18 06:57

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2020-11-18 06:28 AM 發表
講到尾....

"拜登在周一(16日)說,「美國需要和其他的民主政體站在一起,來讓我們的規則施行於世界,而不是看着中國和其他國家,向我們下達他們的命令。」"

哦~明哂
還欠一句,只有老美可以向其他國家下達命令。
作者: 零死04     時間: 2020-11-18 06:58

若非搞"阿拉伯之冬"會對中國出重手。
作者: suzume     時間: 2020-11-18 06:58

引用:
原帖由 手機用戶 於 2020-11-18 06:54 AM 發表

而家叫胖虎啦。
胖虎名句:小虎,我而家入黎啦。
名句2:你既即係我既,我既就係我自己既。
但故事既主角胖虎,小夫同大雄一樣同技安咁好。
但而家中國無多啦A夢法寶,亦希望加強自己對抗胖虎既無理
係大雄一廂情願啫
一講到利益技安又咪係撳住大雄搶
稱兄道弟嗰時咪就係話大雄救佢嗰陣囉
同技安一鳩樣

年紀大改唔到口
作者: hfceddie     時間: 2020-11-18 07:03

引用:

「美國人忘恩負義」呢句真係好笑到震!
作者: 阿妮呢     時間: 2020-11-18 07:04

引用:
原帖由 williamsze31 於 2020-11-18 06:16 AM 發表
早晚整番鑊杰野俾美國佬歎!
😎
牠們而家都好杰
作者: 老納     時間: 2020-11-18 07:08

你要照顧你美國人的利益,中國的領導人也一樣要照顧中國人的利益!大家睇吓點
作者: siuchungyu     時間: 2020-11-18 07:09

無論共和黨定民主黨都係咁仆街,整個美國政府只想隊冧中國又唔使還錢債.
作者: tktprim     時間: 2020-11-18 07:11

引用:

奧巴馬話「全球金融危機」?
其實係美國搞到全球金融危機。
當時美國請中國出手幫忙,中國幫了。
中國太好人了,幫了隻狼。
作者: 乜費     時間: 2020-11-18 07:12

全球抵制美國,將會世界和平、人人有飯食
作者: DGxx     時間: 2020-11-18 07:14

哇。。。
D狗狗開始為拜登主人工作啦!
作者: chimpanzee11     時間: 2020-11-18 07:14

引用:
原帖由 我係Miss大佬 於 2020-11-18 05:49 AM 發表
美國禍害全球
中國造福宇宙
very true
作者: ichthys2     時間: 2020-11-18 07:14

前塵往事,不提也罷。
作者: naly     時間: 2020-11-18 07:16

不過依家美國面對的問題比個時仲大。
作者: ymca8     時間: 2020-11-18 07:16

引用:

笑死人咩, 咁多年貿易上大陸攞盡着數你又唔計?
仲有, 知識產權條數已經唔同你計, 由你用翻版!
作者: 城裡的月亮     時間: 2020-11-18 07:16

係美國人睇中
白人 = 高尚人
黑人 = 奴隸
黃種人 = 想做高尚人嘅奴隸
作者: ngblowwater-a1     時間: 2020-11-18 07:18

引用:

救完佢仲要比佢圍攻
x  2
作者: KAZ327     時間: 2020-11-18 07:19

引用:
原帖由 bronze18man 於 2020-11-18 06:53 AM 發表

一早我地就唔應該救佢美國,攪到現在養虎歸山反咬一口要全面開核先可滅佢老美!
唔好咁講,08年中國只有人民改革開放辛苦儲落既錢

當時保住美國都只係要保住自己既錢(美債)

現在或許還有點早,但係符合趁佢病攞佢命既條件

拜登呢四年除左收拾爛攤子,其他野係做唔到的

現在中國商家都唔會再優先做美國市場同買美國貨
四年後只怕美國已經無能為力
作者: 做乜很     時間: 2020-11-18 07:21

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 05:17 AM 發表

政治只講利益,美國總統只需照顧美國人的利益,只有連登傻仔先以為係為公義
美國禁錮孟晚舟來對付華為,及意圖強搶TikTok呢種海盜行為,己多次用來對付自己盟友,包括80年代的日本,及最近法國的Alstom
連燈仔唔靠幻想霉國會打救佢哋,佢哋嘅未來豈不是連一點點曙光都熄埋
作者: 幸福財星     時間: 2020-11-18 07:23

一早應該制裁佢
作者: freeyauchan     時間: 2020-11-18 07:24

引用:

我的民主聯盟施行於世界 什麼意思?  冷戰?  而不是中國那些國家施行於我   什麼意思?  他當自己是神王還是魔王?引發爭議的說話   只有愚蠢的白人才夠膽說!
作者: Boris2600     時間: 2020-11-18 07:25

現在中國再唔救,睇吓老美點死!美國發行美債係中國持有既幾多倍
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2020-11-18 07:25

即係話2008-9中國拯救世界,原因是美國引發的金融海嘯
作者: 一帥孤單     時間: 2020-11-18 07:28

不如講下美國邊一年唔打壓中國好過啦。
作者: jiao886     時間: 2020-11-18 07:28

引用:

好彩日本有例為記。🀄️國家早就如老美會咁做
作者: 財高八斗     時間: 2020-11-18 07:29

引用:
原帖由 tktprim 於 2020-11-18 07:11 AM 發表

奧巴馬話「全球金融危機」?
其實係美國搞到全球金融危機。
當時美國請中國出手幫忙,中國幫了。
中國太好人了,幫了隻狼。
呢d是否叫食碗面反碗底?
作者: freeyauchan     時間: 2020-11-18 07:30

美國的經濟是無人有能力處理!空囗放槍  係想表達比咩人知!  實際生產比支出更小 利益集團持有全國資產 欠債越來越多  人民生活  越來越得不到保障  幾個無人能解架死穴 不透過戰爭  重新洗牌 解決不了
作者: 亨盤真人     時間: 2020-11-18 07:33

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-11-18 07:19 AM 發表

唔好咁講,08年中國只有人民改革開放辛苦儲落既錢

當時保住美國都只係要保住自己既錢(美債)

現在或許還有點早,但係符合趁佢病攞佢命既條件

拜登呢四年除左收拾爛攤子,其他野係做唔到的

現在中國商家都唔會再優先做美國市場同買美國貨
四年後只怕美國已經無能為力
呢個老人四年點埋到尾?何來有魄力,頂多兩年收皮
作者: 消失的香蕉     時間: 2020-11-18 07:36

你老味真係太9晒呀
作者: 落漠大灰狼     時間: 2020-11-18 07:36

引用:
原帖由 ymca8 於 2020-11-18 07:16 AM 發表

笑死人咩, 咁多年貿易上大陸攞盡着數你又唔計?
仲有, 知識產權條數已經唔同你計, 由你用翻版!
On L 膠, 攞咩着數?? 吾 L 駛做???
邊個攞邊個着數都吾L知, 所謂易贸逆差, 只係表面條數, 實際大部份嘅錢都係入左老尾個袋.
作者: bonod     時間: 2020-11-18 07:37

金融海嘯都係美國自己搞出黎, 要全球包括中國埋單, 佢都仲好意思講要對人出手
作者: 長大的豬     時間: 2020-11-18 07:39

引用:

呢位所謂前諾貝爾和平獎先生出埋口真好!等班天真後生醒醒,美國從來都係霸王, 中國現在有機會超越,就用盡辦法妖魔化,目的就係要拉佢落去。 全世界都係要為他們提供廉價勞動力生產服務,為他們買債還債,才可以同存,這就是大美國夢。不要再妄想什麼真正民主,跟本歷史証明從來都係政客借人的熱情善良奪權的藉口,中美之戰絕對可期, 不要再白痴了!

作者: Dakiki     時間: 2020-11-18 07:40

美國要遇上極大天災人禍,才會收手吾得閑搞別國。
作者: 窮醜廢毒     時間: 2020-11-18 07:43

當年希拉莉同侵侵爭總統位時已經話要強硬對付中國,當時侵侵贏咗大家以為侵侵係商人會有計傾,點知仲大鑊,而家重返民主黨只係延續希拉莉嘅強硬政策。
作者: 聖利aaron     時間: 2020-11-18 07:44

幫拜燈壯下聲威
作者: daiichi     時間: 2020-11-18 07:45

引用:
原帖由 sunnyip820 於 2020-11-18 06:21 AM 發表
規矩或者法律係用來對付窮國弱國🤣
法例面前,窮人含L 。就係白鬼創造出嚟咯。
作者: kitkityuan     時間: 2020-11-18 07:45

老尾西西
作者: Bunryuu     時間: 2020-11-18 07:46

侵同拜登 一九樣

不過拜登會好過侵

藍屍夢碎
作者: 革命小薯     時間: 2020-11-18 07:46

引用:
原帖由 Boris2600 於 2020-11-18 07:25 AM 發表
現在中國再唔救,睇吓老美點死!美國發行美債係中國持有既幾多倍
咁港幣到死,同美元掛鉤
作者: chichunlo     時間: 2020-11-18 07:49

笑能死、當年金融海嘯咪又係你美國佬攪出黎、用金融詐騙呃全球既人錢、你老美重好意提呢單野?
作者: wilsonkf     時間: 2020-11-18 07:50

有早知, 無乞兒
作者: 學到老     時間: 2020-11-18 07:51

殖民中國吧,快
作者: songsong17     時間: 2020-11-18 07:52

"若非金融海嘯", 當金融海嘯真係自然災害?
咪美國自己搞出來累人累己...
作者: 學到老     時間: 2020-11-18 07:54

金融海嘯其間,希垃里親自帶200名商務團隊到中國乞,你當我唔記得!美鬼講到自已兇狠呀

作者: martin101     時間: 2020-11-18 07:54

上任期間 啲融資上市唔洗會計審查

你條撚樣 隻眼開隻眼閉

垃圾
作者: andy1958_1     時間: 2020-11-18 07:58

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-18 05:43 AM 發表
你幾時貯夠錢去做漂白皮膚手術,
做個真正西人
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2020-11-18 07:59

放馬過來。
作者: buomjwit     時間: 2020-11-18 07:59

引用:

九係唔打唔得
作者: 流西水股     時間: 2020-11-18 08:00

反共只有死路一條
作者: 我是米開朗基羅     時間: 2020-11-18 08:01

引用:

若非我冇強大軍力會將美國出手更重
作者: 寒冬粗俗的主席     時間: 2020-11-18 08:02

美式民主政體是地球上 最 獨 裁 的體制, 奴 隸 化 其 他 國 家 。
作者: siuhung     時間: 2020-11-18 08:02

若非海嘯之後,中國對美國的援助,哼,美國會有今日?
不過點都好,先減持你老美的國債,等睇你點樣印銀紙去找死!
作者: clogalaxy     時間: 2020-11-18 08:03

引用:

可能先炸香港
作者: tiger115     時間: 2020-11-18 08:04

引用:

美國政客,全部垃圾
作者: 寒冬粗俗的主席     時間: 2020-11-18 08:05

引用:
原帖由 friendchanli 於 2020-11-18 06:57 AM 發表

還欠一句,只有老美可以向其他國家下達命令。
老尾~

用民主包裝自己向其他國家實施獨裁。
作者: hk_fletcher     時間: 2020-11-18 08:06

引用:

美國人就係咁pk
作者: walkera2006     時間: 2020-11-18 08:09

民主黨奥巴馬與拜登同屬左派,對華懷柔手鬆,佢哋會對中國出手簡直係天真期望