標題: 逾萬宗LOTR提MPF被拒 業界轟積金局卸膊 [打印本頁]

作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 12:00 AM     標題: 逾萬宗LOTR提MPF被拒 業界轟積金局卸膊

【財經專題】英國7月宣佈,合乎資格的港人在明年1月可申請BNO簽證取得永居身份,並允許用LOTR(Leave Outside the Rules)形式提前入境,在英國合法居留6個月。不少港人希望提早取回強積金到英國生活,但至今一一被受託公司拒絕,積金局至今亦未回應明年當可正式...

【財經專題】英國7月宣佈,合乎資格的港人在明年1月可申請BNO簽證取得永居身份,並允許用LOTR(Leave Outside the Rules)形式提前入境,在英國合法居留6個月。不少港人希望提早取回強積金到英國生活,但至今一一被受託公司拒絕,積金局至今亦未回應明年當可正式申請BNO居英簽證後,是否仍拒絕港人領取強積金。有專家指最壞打算可能要6年後,在英國取得永居才能取回強積金。有信託公司透露,公司由7月至今,已擱置逾萬宗LOTR申請者提取強積金個案,但積金局對所需證明文件的指引含糊,令受託人公司無所適從。

Marco現時59歲,9月以LOTR登陸英國,他曾向宏利申請提早取回強積金,並到民政處宣誓表示會永久離開香港,但遭拒絕,「職員說不接受BNO護照作為居留證明。」他其後多次以書信向宏利申請仍不果,只好待年滿60歲時再提取。至於今年37歲的Chloe,10月舉家以LOTR移居英國,離港前亦曾到民政處宣誓表示會永久離開香港,她希望盡快提取強積金作生活費,「兩夫妻加起來的MPF差不多100萬」。不過,積金局對「在外國居住證明文件」定義模糊,她對於能否取回強積金感到懷疑。

未回應明年1月後安排

《蘋果》向多間受託人查詢,宏利、滙豐、友邦及中銀保誠均表示需要根據積金局的指引處理申請。中銀保誠表示,BNO現階段只屬旅遊簽證,有關提取強積金的安排要待明年1月BNO簽證生效才會公佈,現時港人需提供「令受託人信納的文件」,如移民簽證或外國居民護照;友邦表示,港人需要提供「在外國居住的證明文件」,未有列明文件類別;宏利表示港人要提供「在其他國家居住的文件證明」,例如居留簽證;滙豐則要求提供「在其他國家的居留權證明」或移民簽證。

本報再向積金局查詢,積金局反指申請人需提交令受託人信納、已獲准外地居住的文件。至於明年的港人BNO簽證能否提取強積金,當局未有回應,只稱會密切留意情況。有業內人士認為積金局推卸責任,將決定推給信託公司,「信託人要跟積金局的指示行事,但積金局不寫清楚條款,我們也好難放錢。正如銀行要跟從金管局的條款,怎會由銀行自己衝量」。
=================================================================================================

估唔到未到明年1月尾,淨係 LOTR 申請提取 MPF都過萬宗!

好多人話黃屍窮過乜,莫非走夾唔抖嘅係藍屍居多?!

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/finance/20201115/UBFVKQXTOVGJLI62DYYQO32LM4/
作者: IWC-Rolex    時間: 2020-11-18 12:02 AM

法例係永久離港先可以取強積金。
LOTR連英國永居權都未有,點證明去英國可以永久離港?你話移居內地都至少你真係有權在內地永居,你最後是否咁做或將來改變主意無人可以肯定!
作者: 我要真發達復活    時間: 2020-11-18 12:06 AM

簽張承諾書永久不回港可以取強積金
作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 12:06 AM

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-11-18 12:02 AM 發表

法例係永久離港先可以取強積金。
LOTR連英國永居權都未有,點證明去英國可以永久離港?你話移居內地都至少你真係有權在內地永居,你最後是否咁做或將來改變主意無人可以肯定!
我姨仔5年前舉家透過MM2H過馬來西亞已經可以拎返MPF。一樣唔係永久居留權,點解又可以?

完。
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-11-18 12:06 AM

公務員退休金仲大煲
作者: manhoxyz    時間: 2020-11-18 12:08 AM

因為鍾意玩鳩班黃絲囉!
作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 12:09 AM

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2020-11-18 12:06 AM 發表

而家擺明就係唔得,用MPF留難你。

好彩老婆喺外資銀行做,幾球嘢唔係MPF,係公司嘅Retirement Scheme。

作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 12:11 AM

引用:
原帖由 manhoxyz 於 2020-11-18 12:08 AM 發表

因為鍾意玩鳩班黃絲囉!
想走嘅好多係藍屍,過Baby Kingdom 度睇吓就知。

雙腳最誠實呀!
作者: willy222    時間: 2020-11-18 12:17 AM

就係唔承認你BNO,又如果?
作者: 睇天做人    時間: 2020-11-18 12:18 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:06 AM 發表

我姨仔5年前舉家透過MM2H過馬來西亞已經可以拎返MPF。一樣唔係永久居留權,點解又可以?

完。
姨媽 三姑姐 四表姨
作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 12:20 AM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-11-18 12:18 AM 發表

姨媽 三姑姐 四表姨
你想講乜?  佢走之前成個貨櫃嘢運過去我都有幫手喎?
作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 12:28 AM

睇吓 Baby Kingdom, 藍屍園地討論幾鬼熱烈。

黃絲個個窮到燶,有鬼錢去英國咩!

作者: lpj88    時間: 2020-11-18 12:28 AM

似系針對BNO, 睇緊D.
一般話返大陸, 宣個誓就得.
作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-18 12:36 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:00 AM 發表

【財經專題】英國7月宣佈,合乎資格的港人在明年1月可申請BNO簽證取得永居身份,並允許用LOTR(Leave Outside the Rules)形式提前入境,在英國合法居留6個月。不少港人希望提早取回強積金到英國生活,但至今一一被受託公司拒絕,積金局至今亦未回應明年當可正式...

https://hk.appledaily.com/resizer/05SMxMBKxxtLCzdv1pSS4Ss2J9Y=/1325x728/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/TNQXJHXCPBCINEZKFJL72M5XRA.jpg ...
傳,大陸停發護照,係咪真架??
作者: 丁常唔多旺    時間: 2020-11-18 12:44 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:00 AM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/05SMxMBKxxtLCzdv1pSS4Ss2J9Y=/1325x728/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/TNQXJHXCPBCINEZKFJL72M5XRA.jpg ...
快撚D走啦逆賊,再唔走大陸捉你地去打靶呀。
作者: IWC-Rolex    時間: 2020-11-18 12:50 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:06 AM 發表

完。
連MM2H同LOTR有什麼分別都唔識,真係唔駛討論,完!
作者: ChatLaw    時間: 2020-11-18 12:50 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:09 AM 發表

好彩老婆喺外資銀行做,幾球嘢唔係MPF,係公司嘅Retirement Scheme。
2000 年前入職?
作者: superhenry2004    時間: 2020-11-18 12:53 AM

香港有700萬人,1萬宗約3000家庭其實好少數,唔排除有人借機提取MPF。

作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 12:59 AM

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-11-18 12:50 AM 發表

2000 年前入職?
當然。
作者: ChatLaw    時間: 2020-11-18 01:14 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:59 AM 發表

當然。
咁orso 幾球又唔係新鮮事
作者: ChatLaw    時間: 2020-11-18 01:21 AM

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-11-18 12:50 AM 發表

連MM2H同LOTR有什麼分別都唔識,真係唔駛討論,完!
一間冇開名既MPF信托公司話有一萬宗申請
生果日報講實有人信既 哈哈
作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 01:27 AM

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-11-18 01:21 AM 發表

一間冇開名既MPF信托公司話有一萬宗申請
生果日報講實有人信既 哈哈
三個月就有超過2100人及其家屬獲批 LOTR,一家三、四人計,有過萬宗申請好出奇咩?

英國政府今年7月宣布,符合英國國民(海外)護照(BNO)資格的港人,可於明年1月31日起申請特別簽證,留英最多5年,之後可申請居留權。其後,英國政府擴大港人持有BNO的權利,在BNO簽證開始接受申請前,申請人可透過「Leave Outside the Rules」(LOTR)資格提前入境。英國外交部主管亞洲事務的副部長阿當斯表示,由今年7月15日至上月14日,共2116名BNO持有人及其家屬獲批資格
作者: ChatLaw    時間: 2020-11-18 01:38 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 01:27 AM 發表

三個月就有超過2100人及其家屬獲批 LOTR,一家三、四人計,有過萬宗申請好出奇咩?

英國政府今年7月宣布,符合英國國民(海外)護照(BNO)資格的港人,可於明年1月31日起申請特別簽證,留英最多5年,之後可申請居留權。其後,英國政府擴大港人持有BNO的權利,在BNO簽證開始接受申請前,申請人可透過「Leave Outside the Rules」(LOTR)資格提前入境。 ...
當你有1 萬人批LOTr, 咁岩依1 萬人冇小朋友全部大人全部有野做, 咁岩全部人都咁有計劃醒起拎mpf, 咁岩個個人都係mpf 冇orso, 咁岩全部人同一間信托公司, 又咁岩依間信托公司比生果日報訪問.....咁好彩, 依班人應該中完6 合彩先走既

一定係生果日報唔小心寫錯喇
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-18 01:44 AM

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-11-18 01:38 AM 發表

當你有1 萬人批LOTr, 咁岩依1 萬人冇小朋友全部大人全部有野做, 咁岩全部人都咁有計劃醒起拎mpf, 咁岩個個人都係mpf 冇orso, 咁岩全部人同一間信托公司, 又咁岩依間信托公司比生果日報訪問.....咁好彩, 依班人應該中完6 合彩先走既

一定係生果日報唔小心寫錯喇
有部份離港既人, 唔係LOTR呢批;例如:早年回流的加籍港人, 又或者之前已成功申請移民, 依家去land呢~
作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 02:02 AM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 01:44 AM 發表

有部份離港既人, 唔係LOTR呢批;例如:早年回流的加籍港人, 又或者之前已成功申請移民, 依家去land呢~
報導只針對 LOTR。
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-18 02:31 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 02:02 AM 發表

報導只針對 LOTR。
我解釋某人的疑問呀!!
作者: cwbguy    時間: 2020-11-18 02:52 AM

引用:
.....至於今年37歲的Chloe,10月舉家以LOTR移居英國,離港前亦曾到民政處宣誓表示會永久離開香港,她希望盡快提取強積金作生活費,「兩夫妻加起來的MPF差不多100萬」。不過,積金局對「在外國居住證明文件」定義模糊,她對於能否取回強積金感到懷疑。.....
MPF原意係逼港人預先儲定d錢,留俾65歲後養老之用,減輕將來政府的社福負擔
Chloe希望盡快提取強積金以作生活費,即係想預支佢65歲之後的養老金
本來d錢係Chloe的,佢要移民預支亦無可厚非
問題係英國佬推出呢個BN(O)移民計劃好蠱惑,同正常移民唔同,Chloe只係用簽證方式入境英國,雖可居留及工作,但暫未有正式公民身份,亦唔可以享用英國的社會福利,要捱5+1年後再申請正式入籍
萬一到左5+1年後,Chloe的入籍申請被拒,佢要回流香港,預支的MPF又在逗留英國期間洗晒,要咬老綜由香港政府養,咁對留在特區的本土納稅人公平咩?

作者: cwbguy    時間: 2020-11-18 02:59 AM

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 18-11-2020 12:06 AM 發表

最弊係香港人的永久居留權受基本法保障,不可放棄或褫奪,將來佢見回流有著數,入境處冇權阻止佢返來侵佔本土人的社福資源
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-18 03:01 AM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 02:52 AM 發表

MPF原意係逼港人預先儲定d錢,留俾65歲後養老之用,減輕將來政府的社福負擔
Chloe希望盡快提取強積金以作生活費,即係想預支佢65歲之後的養老金
本來d錢係Chloe的,佢要移民預支亦無可厚非
問題係英國佬推出呢個BN(O)移民計劃好蠱惑,同正常移民唔同,Chloe只係用簽證方式入境英國,雖可居留及工作,但暫未有正式公民身份,亦唔可以 ...
移民加、澳一樣要坐移民監, 一樣有機會入唔到籍!!
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-18 03:02 AM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 02:59 AM 發表

最弊係香港人的永久居留權受基本法保障,不可放棄或褫奪,將來佢見回流有著數,入境處冇權阻止佢返來侵佔本土人的社福資源
可以釋法, 或修改入境條例啫~
作者: cwbguy    時間: 2020-11-18 03:10 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 18-11-2020 12:06 AM 發表

完。
當年個政府太弱雞、d公務員太廢,做野亂黎,被人當提款機
今次BN(O)單野嘈大左之後,我估經MM2H提取MPF都要落閘,累街坊
作者: cwbguy    時間: 2020-11-18 03:14 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 18-11-2020 12:09 AM 發表

小心,United Airline都係咁,舊錢並非由獨立信託人hold住,萬一間公司chapter 11要重組......
作者: cwbguy    時間: 2020-11-18 03:29 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 18-11-2020 12:11 AM 發表

想走嘅好多係藍屍,過Baby Kingdom 度睇吓就知。

雙腳最誠實呀!
想走嘅只可以話係中產,因為最少要拎得出五、六百萬過英國慢慢燒六年
佢地未必係藍絲,多數係博命搵錢唔想掂政治的港豬
但應該唔係激進黃絲,有得五、六百萬身家仲得鬼閒同你衝咩?黃之鋒都掛住楂車上山頂放狗、溝女、去酒店扑野啦
作者: cwbguy    時間: 2020-11-18 03:39 AM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 18-11-2020 03:01 AM 發表

移民加、澳一樣要坐移民監, 一樣有機會入唔到籍!!
應該以後一律收緊
作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 04:29 AM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 02:59 AM 發表

你都識得講香港人永久居留權係受基本法保障,何以又話人哋返嚟香港係尋佔本土人資源?

香港現有超過30萬加拿大籍人,日日喺度取佔緊香港資源。

仲有,移咗民嘅香港人,只要有香港銀行戶口,唔使返嚟都攞到政府派嗰一萬蚊!

作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 04:31 AM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 03:02 AM 發表

可以釋法, 或修改入境條例啫~
釋法定「作法」?  入境條例可以違反基本法?
作者: 睇天做人    時間: 2020-11-18 07:35 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:20 AM 發表

你想講乜?  佢走之前成個貨櫃嘢運過去我都有幫手喎?
你講咩咪咩 你話外星人都有幫手無所謂
作者: jetflyer    時間: 2020-11-18 07:39 AM

標題同內文完全不符
內文都幫積金局解釋咗政策
佢地其實都講得好合理
作者: 老納    時間: 2020-11-18 08:04 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 04:29 AM 發表

你都識得講香港人永久居留權係受基本法保障,何以又話人哋返嚟香港係尋佔本土人資源?

香港現有超過30萬加拿大籍人,日日喺度取佔緊香港資源。

仲有,移咗民嘅香港人,只要有香港銀行戶口,唔使返嚟都攞到政府派嗰一萬蚊!
當佢哋離開香港就已經沒有再交税,沒有再為香港作出貢獻,為什麼將來回流又可以攞香港福利,移民唔係講玩,我建議他們認真考慮!
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-18 11:09 AM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 03:39 AM 發表

應該以後一律收緊
以柒婆做嘢禁盡的作風, 相信一定會全面覆蓋, 包括國籍;所以, 又要叫人大釋法啦!!
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-18 11:11 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 04:31 AM 發表

釋法定「作法」?  入境條例可以違反基本法?
我討論緊嚴肅既問題, 你咪說三道四!!
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-18 11:15 AM

引用:
原帖由 jetflyer 於 2020-11-18 07:39 AM 發表

標題同內文完全不符
內文都幫積金局解釋咗政策
佢地其實都講得好合理
積金局有做駝鳥之嫌, 唔願意亦唔敢, 去面對新事物的挑戰;LOTR或BNO VISA皆是新事物, 對呢班庸才來說, 簡直無所適從, 所以索性官僚方式回應!!
作者: richardli008    時間: 2020-11-18 11:20 AM

LOTR係有限制入境Visa黎唔係永久居留權噃,等多六年入咗籍先啦儍仔!
作者: gakoduck    時間: 2020-11-18 11:21 AM

剪爛張身份証先可以拎
作者: 輪皇    時間: 2020-11-18 11:24 AM

引用:

當面剪咗張身分證可能得
作者: 習總囊囊    時間: 2020-11-18 11:27 AM

明顯利益沖凸囉,不過有啲仆街有心益人或者啲仆街要與講人為敵就咩沖凸都唔會睇到,仲會強調1切依法辦事,無人可以凌駕法律
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-11-18 11:28 AM

引用:

完。
係咪有加份宣誓先

作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-18 11:30 AM

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-11-18 11:20 AM 發表

LOTR係有限制入境Visa黎唔係永久居留權噃,等多六年入咗籍先啦儍仔!
唔洗等六年, 五年就有settlement status, 即係permanent residence.
作者: richardli008    時間: 2020-11-18 11:50 AM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 11:30 AM 發表

唔洗等六年, 五年就有settlement status, 即係permanent residence.
Settlement status 都要住滿五年後申請,即係差不多交成份MPF咁多嘅稅俾英國佬!哈哈!
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-18 11:56 AM

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-11-18 11:50 AM 發表

Settlement status 都要住滿五年後申請,即係差不多交成份MPF咁多嘅稅俾英國佬!哈哈!
你點知人哋份MPF, 等於交咗五年既稅額架??
作者: 伍皓昌    時間: 2020-11-18 12:14 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 11:09 AM 發表

以柒婆做嘢禁盡的作風, 相信一定會全面覆蓋, 包括國籍;所以, 又要叫人大釋法啦!!
唔明你點解針對奶媽, 重大決策一定係阿爺作決定,特首只是執行者
例如DQ4議員, 真係因為奶媽提出, 阿爺就照做? 信果個都白癡

香港雙重國籍問題, 因為歷史原因, 阿爺一直隻眼開隻眼閉, 移左民又返來攞福利, 這本是香港民生問題, 阿爺唔會點理
但發展到外國(英國)利用BNO作為對中國的政治博弈籌碼, 及有人肆無忌憚地踏阿爺紅線(參與黑暴者, 不少是外國護照持有人), 阿爺出手整治, 就毫不為奇

這都涉及重大國家利益既考量, 幾時輪到小小一個香港特首去決定
包括整頓議員, 教育界, 甚至司法界, 傳媒, 公務員, 唔係阿爺先拍板及撐腰, 特首做條毛

作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 12:19 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 11:56 AM 發表

你點知人哋份MPF, 等於交咗五年既稅額架??
睇開啲,好多人唔知自己講嘢會俾人笑㗎。

作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 12:23 PM

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-18 12:14 PM 發表

唔明你點解針對奶媽, 重大決策一定係阿爺作決定,特首只是執行者
例如DQ4議員, 真係因為奶媽提出, 阿爺就照做? 信果個都白癡

香港雙重國籍問題, 因為歷史原因, 阿爺一直隻眼開隻眼閉, 移左民又返來攞福利, 這本是香港民生問題, 阿爺唔會點理
但發展到外國(英國)利用BNO作為對中國的政治博弈籌碼, 及有人肆無忌憚地踏阿爺紅線(參與黑暴者, 不少是外國護照持有人), 阿爺出手 ...
DQ議員就梗係話由佢提出啦。幾十萬一個月留佢喺度,唔使佢做醜人呀?!

難為佢成家好快俾英國制裁。
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-18 12:29 PM

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-18 12:14 PM 發表

但發展到外國(英國)利用BNO作為對中國的政治博弈籌碼, 及有人肆無忌憚地踏阿爺紅線(參與黑暴者, 不少是外國護照持有人), 阿爺出手 ...
一國之下, 香港出問題, 北京怎能不理?我信柒婆會叫人大處理國籍、身份等由來已久的問題;至於MPF, 在前述問題釐清後, 由香港自行處理~
作者: 伍皓昌    時間: 2020-11-18 12:31 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:23 PM 發表

DQ議員就梗係話由佢提出啦。幾十萬一個月留佢喺度,唔使佢做醜人呀?!

難為佢成家好快俾英國制裁。
食得咸魚抵得渴, 做得高官就要做醜人, 是理所當然

政府高官, 本來就應該與外國利益切割, 只不過因為歷史原因才留低灰色地帶
英國制裁仲好, 以後做香港既高官,就更加要明確立場
作者: hfceddie    時間: 2020-11-18 12:35 PM

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-18 12:31 PM 發表

政府高官, 本來就應該與外國利益切割, 只不過因為歷史原因才留低灰色地帶
呢世都唔使諗再去英國、美國,真係情何以堪。

會唔會懷疑身邊嘅G4究竟係保護佢,定係監視佢呢?

作者: siuhung    時間: 2020-11-18 12:39 PM

明明係騙徒,騙走了「強積金」再回港呃老綜,咁就話人卸膊,提交永久離開的證明先講啦,死騙棍!
作者: jetflyer    時間: 2020-11-18 01:14 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 11:15 AM 發表

積金局有做駝鳥之嫌, 唔願意亦唔敢, 去面對新事物的挑戰;LOTR或BNO VISA皆是新事物, 對呢班庸才來說, 簡直無所適從, 所以索性官僚方式回應!!
LOTR你喺香港時出示唔到喎

BNO VISA未出
你出示到BNO VISA佢都唔還錢畀你
你到時再插金管局就合理
作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-18 01:23 PM

引用:
原帖由 jetflyer 於 2020-11-18 01:14 PM 發表

LOTR你喺香港時出示唔到喎

BNO VISA未出
你出示到BNO VISA佢都唔還錢畀你
你到時再插金管局就合理
X2
作者: jetflyer    時間: 2020-11-18 01:26 PM

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-11-18 01:23 PM 發表

X2
打錯字
積金局先啱

作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-18 01:30 PM

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-18 12:31 PM 發表

淋病已經疊埋心水,鞠躬盡瘁,精忠報國啦; 唔知689,諗住點回應呢?
作者: 32chris    時間: 2020-11-18 01:54 PM

其實應該比錢佢地,順便取消埋香港居民身份就可以了
作者: Hotdrink829    時間: 2020-11-18 02:48 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 00:00 發表

可能要你完全移居英國後才可以申請,唔同一般移民,飛去英國前已可交表。
而且呢個lotr算是特別批准,申請的人可能是逃往英國而不是前往英國,咁叛逃你在港資金當然可能被查封。
所以強積金結餘多未必好。強迫市民存入只係幫到無投資能力的人。
作者: ChatLaw    時間: 2020-11-18 04:24 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 01:44 AM 發表

不如你睇吓內文先喇

有信託公司透露,公司由7月至今,已擱置逾萬宗LOTR申請者提取強積金個案

講緊LOTR 喎
所以生果日報求其報d 野都有人信
作者: lctj9    時間: 2020-11-20 09:16 AM

其實要靠攞MPF過去先生活到就好危險
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-20 11:35 AM

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-11-20 09:16 AM 發表

你放心, 香港人腰纏萬貫, 屋企俾人爆格, 都閒閒地唔見一百幾十萬~
作者: Wachi師兄    時間: 2020-11-20 01:04 PM

引用:

公平地講,只要你系香港公民,你就必須按規定提取強積金,除非你系非香港公民。宣誓只係當食生菜,冇法律效力,到時費事同你有拗撬

作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-20 02:05 PM

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-11-20 01:04 PM 發表

公平地講,只要你系香港公民,你就必須按規定提取強積金,除非你系香港公民。宣誓只係當食生菜,冇法律效力,到時費事同你有拗撬
你噏乜?香港公民咩吖?
作者: MGPAKC    時間: 2020-11-20 06:23 PM

政府合理5批, 你都攞唔到個移民資格
作者: Wachi師兄    時間: 2020-11-21 10:40 AM

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-11-20 02:05 PM 發表

你噏乜?香港公民咩吖?
唔好意思,我寫漏咗個"非"字,我意思係如果佢係非香港人,即沒有香港身份證個D人

作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-21 10:46 AM

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-11-21 10:40 AM 發表

唔好意思,我寫漏咗個"非"字,我意思係如果佢係非香港人,即沒有香港身份證香港人
香港的外籍少數族裔,咪有身份證囉!
作者: Wachi師兄    時間: 2020-11-21 10:51 AM

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-11-21 10:46 AM 發表

香港的外籍少數族裔,咪有身份證囉!
所以我咪話,冇香港身份證個D人,如遊客。至於短期工作簽證D人,有冇需要供強積金就不得而知

作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-21 11:01 AM

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-11-21 10:51 AM 發表

所以我咪話,冇香港身份證個D人,如遊客。至於短期工作簽證D人,有冇需要供強積金就不得而知
持工作證來港, 如外傭, 唔洗供MPF架~
作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-21 03:20 PM

引用:
原帖由 32chris 於 2020-11-18 01:54 PM 發表

其實應該比錢佢地,順便取消埋香港居民身份就可以了
用公帑回購政府資產:身份證?咩邏輯?
作者: hfceddie    時間: 2020-11-21 03:23 PM

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-11-21 03:20 PM 發表

用公帑回購政府資產:身份證?咩邏輯?
原來身份證係資產嚟㗎?
作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-21 03:26 PM

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-11-20 09:16 AM 發表

根據移民顧問建議:如果到埗英國之後,才賣掉香港疊樓(資產),其盈利要納英國的增值稅;但係,走之前賣樓,所得之本和利,則視為“乾淨資金“匯入英國,沒有任何稅款要繳納~
作者: 屎提芬林    時間: 2020-11-21 03:29 PM

你拎完mpF 走,之後又要返香港乞福利,你地移民夠guts 咪放棄香港藉,咪咩都比你拎走羅
作者: lctj9    時間: 2020-11-21 03:29 PM

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-11-21 03:26 PM 發表

根據移民顧問建議:如果到埗英國之後,才賣掉香港疊樓(資產),其盈利要納英國的增值稅;但係,走之前賣樓,所得之本和利,則視為“乾淨資金“匯入英國,沒有任何稅款要繳納~
嘩,未成為公民,先吸你一筆
作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-21 03:30 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-21 03:23 PM 發表

原來身份證係資產嚟㗎?
你嗰張香港身份證,洗唔洗俾錢?唔係政府資產,又係乜?
作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-21 03:34 PM

引用:
原帖由 屎提芬林 於 2020-11-21 03:29 PM 發表

你拎完mpF 走,之後又要返香港乞福利,你地移民夠guts 咪放棄香港藉,咪咩都比你拎走羅
BNO要去英國六年,先至轉公民身份;before that, 根本無藉口,向入境處甩掉中國籍!
作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-21 03:37 PM

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-11-21 03:29 PM 發表

嘩,未成為公民,先吸你一筆
所以奉勸準備赴英的BNOs,賣掉層樓先好離港,無理由未成公民、先納稅!
作者: ~JW    時間: 2020-11-21 03:48 PM

如果永久離港就直接取消香港身份證及香港發出既旅遊證件,政府見到咁有決心,一定可以取回MPF, 唔好留條尾隨時回港攞福利

作者: newcastleunited    時間: 2020-11-21 10:46 PM

又係毒果
作者: 明日紅色世界    時間: 2020-11-21 11:34 PM

佢地要走要拎就俾佢地,最緊要係日後不能給他們福利!不能再有居港權
作者: hfceddie    時間: 2020-11-21 11:45 PM

引用:
原帖由 明日紅色世界 於 2020-11-21 11:34 PM 發表

佢地要走要拎就俾佢地,最緊要係日後不能給他們福利!不能再有居港權
咁樣係違反基本法。
作者: janjanjanus    時間: 2020-11-22 12:29 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:28 AM 發表

睇吓 Baby Kingdom, 藍屍園地討論幾鬼熱烈。

黃絲個個窮到燶,有鬼錢去英國咩!

你岩!所以黃屍選擇偷渡!
作者: Herme    時間: 2020-11-24 11:25 AM

要"提取強積金作生活費", 黃屎真係好有錢移民呀!
作者: tacticsolve    時間: 2020-11-24 03:01 PM

口雖講: 宣誓表示會永久離開香港,
但身體: 又要保留香港身分證...

點信你呀?
作者: CC_CHAN256    時間: 2020-11-24 03:56 PM

咁容易比你攞得返走,就唔叫強姦金啦!
作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-24 05:25 PM

英軍打到嚟,唔走變死屍架!

https://youtu.be/2R8nM3UaoSU
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-25 12:36 AM

“居英權計劃”下的BC, 拎唔拎到MPF??
作者: 沙漠珍貴的薯仔    時間: 2020-11-25 10:37 AM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-25 12:36 AM 發表

“居英權計劃”下的BC, 拎唔拎到MPF??
bc可以
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-26 10:33 PM

原來, 循LOTR入境係無BRP架, 做唔到工架!!
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-26 10:35 PM

https://www.gov.uk/biometric-residence-permits/collect
作者: hfceddie    時間: 2020-11-26 10:48 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-26 10:33 PM 發表

原來, 循LOTR入境係無BRP架, 做唔到工架!!
LOTR (Leave Outside the Rules), 顧名思義係同現有 Rules 抵觸, 係臨時措施,俾一啲有迫切需要嘅人,等唔切出年1月31號英國 BNO Visa 法例生效嘅人入境。  

運作方式係英國政府賦予邊防人員 (Border Force) 行使酌情權俾合乎BNO資格嘅人以在英國居留為理由入境。以往你楂 BNO 話想入境居留會踢你走!

LOTR 入境可以工作、讀書:

APPLYING FOR WORK AND / OR STUDY

Will BNO status holders and their dependants be required to make any additional applications after their arrival before they will be allowed to apply to work and / or study?

The right to work and / or study will be part of the BNO visa. Even Hong Kong BNO status holders and their dependants coming to the United Kingdom before the visa scheme goes live on 31 January 2021, and have been granted leave outside the Rules to wait for this date, are allowed to work and / or study.

https://www.hongkongwatch.org/all-posts/2020/10/23/qampa-the-bno-visa-scheme-what-we-know-so-far#:~:text=The%20right%20to%20work%20and,to%20work%20and%20%2F%20or%20study.

作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-26 10:53 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-26 10:48 PM 發表

LOTR (Leave Outside the Rules), 顧名思義係同現有 Rules 抵觸, 係臨時措施,俾一啲有迫切需要嘅人,等唔切出年1月英國正式通過 BNO Visa 法案嘅人入境。  

運作方式係英國政府賦予邊防人員 (Border Force) 行使酌情權俾合乎BNO資格嘅人以在英國居留為理由入境。以往你楂 BNO 話想入境居留會踢你走!

LOTR 入 ...
洗乜你重覆LOTR的來龍去脈, 依家係講BRP呀!

提升你啲閱讀、理解力啦!
作者: hfceddie    時間: 2020-11-26 11:02 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-26 10:53 PM 發表

洗乜你重覆LOTR的來龍去脈, 依家係講BRP呀!

提升你啲閱讀、理解力啦!
理解能力?  你識英文嗎?  你話做唔到工嘛? 事實係可以!

"What if you choose to arrive in the UK using this 6-month stay (i.e. before the BNO Measures are in force)? You may be granted leave to remain outside of the Immigration Rules for six months, during which you can work and study. However, you will not be able to use the NHS (except for limited free service), and you will be required to have full health insurance for you and your dependants for the full period of your leave to remain outside of the Immigration Rules. The UK Government has indicated that there will be a mechanism for BNO holders in the UK to apply for leave to remain under the BNO Measures.

如果你決定在新政策正式實施前往英國,你或會獲批入境規例之外的臨時簽證,為期6個月,期間你可以工作及讀書,但不能享用國民保健署的醫療服務(免費服務除外)。6個月逗留期間你亦必須為你及你的受養人準備全面的醫療保險。英國政府已表示在 BNO 投入運作後,將有機制容許在英 BNO 持有人申請 BNO 政策下的正式簽證。"

作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-26 11:13 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-26 11:02 PM 發表

理解能力?  你識英文嗎?  你話做唔到工嘛? 事實係可以!

"What if you choose to arrive in the UK using this 6-month stay (i.e. before the BNO Measures are in force)? You may be granted leave to remain outside  ...
你呢D閉門造車, 紙上談兵, 死得啦;做工?你有無BRP呀?!
作者: hfceddie    時間: 2020-11-26 11:20 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-26 11:13 PM 發表

你呢D閉門造車, 紙上談兵, 死得啦;做工?你有無BRP呀?!
英國政底嘅公卻報都話係紙上談兵? Come on!

By the way, 你係咪首先要提出證據 / 出處 LOTR apply 唔到 BRP 先?

作者: 阿柒回歸    時間: 2020-11-26 11:24 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽