標題: 譚耀宗:議員可有不同聲音 但癱瘓拖垮政府非其職責 [打印本頁]

作者: i1617E     時間: 2020-11-15 17:18

大公文匯全媒體報道:全國人大常委會近日就香港立法會議員資格作出決定,特區政府隨即依法宣布,楊岳橋、郭榮鏗、郭家麒及梁繼昌即時喪失立法會議員資格。全國人大常委會委員譚耀宗今日(15日)強調,立法會議員可與政府有不同聲音,但凡事反對、甚至癱瘓和拖垮政府,並非立法會議員的職責,不應因他們借「民主」之名,就認為他們所做的事是正確。
譚耀宗表示,全國人大常委會並非胡亂做決定或隨便運用權力,只是特區政府處理不到的問題,就有交由人大常委會處理的必要性。他期望政府早日就《基本法》第104條、即有關宣誓及效忠的條文進行本地立法,以清晰的法律處理議員資格問題。譚耀宗重申,不論參選區議會或立法會,都是建制的重要組成部分,要擁護《基本法》和效忠特區,而不願意遵從或違背宣誓內容者則不適合參選。
對於攬炒派餘下15名立法會議員集體「鬧辭」,將來是否符合資格再參選。譚耀宗表示,參考港澳辦及中聯辦的聲明,攬炒派的「鬧辭」行動,是挑戰中央和反對人大常委會的決定,因此或與人大常委會就議員資格所做的決定有所牴觸。但他們將來能否再參選,就要視乎報名時參選人的情況及選舉主任的決定。他又呼籲仍留在議會的議員,應全力以赴先處理有利經濟民生事務,不要再搞互相譴責的無聊動議,令市民覺得議會是理性務實解決問題。

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-11-15 17:18, 137.08 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: 4D1384

作者: 指上菁蕪     時間: 2020-11-16 09:34

犯咗法就要承擔後果。希望唔好再參選
作者: 有捨有得     時間: 2020-11-16 09:34

啲攬炒區議員應該全部死刑
作者: 花貓喵     時間: 2020-11-16 09:35

其實我覺得唔應該Dq區議員,應該取消區議會。
作者: 崆絔

作者: 柳樹根

作者: 手心裏啲話     時間: 2020-11-16 09:42

終生DQ政治權哇!!
作者: 箛獨     時間: 2020-11-16 09:45

引用:
原帖由 i1617E 於 2020-11-15 05:18 PM 發表
大公文匯全媒體報道:全國人大常委會近日就香港立法會議員資格作出決定,特區政府隨即依法宣布,楊岳橋、郭榮鏗、郭家麒及梁繼昌即時喪失立法會議員資格。全國人大常委會委員譚耀宗今日(15日)強調,立法會議員可與政府有不同聲音,但凡事反對、甚至癱瘓和拖垮政府,並非立法會議員的職責,不應因他們借「民主」之名,就認為他們所做的事是正確。
譚耀宗表示,全國人大常委會並非胡亂做決定或隨便運用權力, ...
應該係無參選立法會議員同區議員資格 佢地都違反"效忠中華人民共和國"呢個前設, 過唔到選舉主任呢一關
作者: 別說抱歉     時間: 2020-11-16 09:46

好嘢!全曱總辭係咪正式啟動
作者: 拾柒惡魔

作者: 闔眼聽     時間: 2020-11-16 09:47

應該永遠禁止這4人參選
作者: 饕餮少女     時間: 2020-11-16 09:49

引用:
原帖由 指上菁蕪 於 2020-11-16 09:34 AM 發表
犯咗法就要承擔後果。希望唔好再參選
佢哋已經違反基本法,無理由再參選,支持人大嘅決定
作者: 灑脫     時間: 2020-11-16 09:50

犯民記得找數啊,總辭啊 唔好總系推辭啊
作者: 渡鴉社     時間: 2020-11-16 09:50

一鑊炒起,永不錄用,真真正正冇糧支喇,忍着笑說goodbye (係指正常嘅香港市民)
作者: 清風雅     時間: 2020-11-16 09:51

大家唔好咁開心住,班契弟會有100個藉口繼續留任
作者: 凡間委屈的神童     時間: 2020-11-16 09:52

恭喜泛民成功爭取攪炒
作者: 極度懶惰     時間: 2020-11-16 09:53

支持人大決定。香港開始見到一線曙光,整頓埋啲黑暴區議員,香港有救了
作者: 臥龍桜     時間: 2020-11-16 09:56

支持總辭🍾🍾🍾🤣🤣🤣
市民非常開心一大喜事
飯民太可惡
食碗面反碗底
作者: 獨行蒗子     時間: 2020-11-16 09:58

泛民議員,做錯好多事情, 勾結外國勢力,搞政變,搞亂香港和中國,怕曰後 逐個捉泛民議員 怕坐監, 所以集體 請辭,
作者: 檸檬淚     時間: 2020-11-16 09:59

引用:
原帖由 i1617E 於 2020-11-15 05:18 PM 發表
譚耀宗表示,全國人大常委會並非胡亂做決定或隨便運用權力, ...
他們喜歡攬炒香港,現求仁得仁,攬炒自己先,可喜可賀
作者: 海島義金童     時間: 2020-11-16 10:00

中央出手,大快人心!!
作者: 撩妹歐巴     時間: 2020-11-16 10:05

辭任議員者將永久喪失參選資格才對!
作者: 殤落紅塵     時間: 2020-11-16 10:05

河童議員夢碎了……
作者: 被妳寵壞     時間: 2020-11-16 10:06

引用:
原帖由 花貓喵 於 2020-11-16 09:35 AM 發表
支持你講嘅應該取消埋D區議員, 黃色病毒與利益的關係太接近了.人黃就有利益, 所以周街黃人.
作者: 冬知らず     時間: 2020-11-16 10:07

冇一個好人。永久DQ唔得任用。
作者: 38FBA4

作者: 真熱情的女俠     時間: 2020-11-16 10:09

感謝人大出手救港,還有很多問題,期待中央徹底救港。(香港政府已唔得再倚靠,否則也唔會有黑法官/卧底官員/教協/記協/港台/黑媒/泛民/港獨/黃屍等禍港組織; 外國敵人也唔系港府能力好應付嘅)。
作者: 彌巷歸途     時間: 2020-11-16 10:09

引用:
原帖由 凡間委屈的神童 於 2020-11-16 09:52 AM 發表
恭喜泛民成功爭取攪炒
大清算開始来了。
作者: 胖仔減重中。

作者: 橋頭怕達人     時間: 2020-11-16 10:11

四條撚樣喺香港政治生涯已經完結 亦都唔會得到政府任何合約招聘 奉勸佢哋快啲移民走吧啦
作者: 攝氏度     時間: 2020-11-16 10:14

引用:
一句讲晒:只要不分裂国家,香港容许有反对嘅声音,有不同的党派存在。但系分裂國家,違反基本法就系死罪
作者: 純純美少女     時間: 2020-11-16 10:16

想問係咪以後冇得參選
作者: 青絲繭     時間: 2020-11-16 10:18

多謝中央明智懲處港獨議員,泛民立即總辭啦,唔好等到12月份啦,趕緊走吧
作者: 子曰人

作者: 爛離

作者: 漸行漸遠     時間: 2020-11-16 10:22

所有飯民牛鬼蛇神,總辭手拖手離開議會,真係最美麗的風景線呀!
作者: 情話夢一場     時間: 2020-11-16 10:22

特首政府直接DQ 立法會四名議員,人大解釋五種情况,日後選舉主任判例都適合。
祖國出招,泛暴即總辭逃亡,中央絕唔會容忍勾結外國勢力分裂國家
作者: 異域深情的金童

作者: EN喵

作者: 傻傻的我     時間: 2020-11-16 10:28

反對/違反基本法是永久失去參選資格,一世等乞食。
作者: 刀槍不入     時間: 2020-11-16 10:29

如果DQ4之一下屆想參選,算唔算有相同情況呢? 如果算,即係永久DQ。
作者: 誰理這爛事

作者: 嗜酒詩人     時間: 2020-11-16 10:34

下一步必須斬草除根其他黃絲,特別要剷除痴瘋沒收做漢奸得來嘅資產
作者: 樹上捉湯圓

作者: mini圓仔     時間: 2020-11-16 10:36

引用:
原帖由 花貓喵 於 2020-11-16 09:35 AM 發表
泛民議員多年來對政府運作有破壞無建設,令香港社會發展停頓,民生越來越困苦,打工階層收入無進步,然而他們就拿取高薪長假,開立法會議只懂得撩交吵架,拉步拖延,這種政治淤血應該早點清除啦!
作者: 久伴     時間: 2020-11-16 10:38

成班仆街叫外國制裁香港,制裁中國,叛國罪,應當死刑。
作者: V神王

作者: 小愚昧     時間: 2020-11-16 10:41

好波,一次過打層最近幾年上位嘅所謂垃圾所謂中堅力量。
作者: 壹老酒     時間: 2020-11-16 10:41

參選立法會議員資格係一屆一屆審核,中央冇話DQ一屆就永久DQ…… 除非佢哋違反國安法就係永久DQ, 但呢四條友今次唔係因為違反國安法被DQ……
作者: 檸檬葉子     時間: 2020-11-16 10:41

希望迫到曱甴跳牆 犯國安大法 人生更精彩
作者: 壹個擁抱     時間: 2020-11-16 10:43

清掃垃圾!
作者: 瞳孔     時間: 2020-11-16 10:44

唔好以為DQ咗就冇事,若你4條友仲有乜嘢賣國行動嘅話,之前鈎結美國就可以成為犯國安法嘅證據。