標題: 中央俾港人的權 [打印本頁]

作者: 佛肥

作者: 油站強勁的核心     時間: 2020-11-15 08:34

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-11-15 08:21 AM 發表
俾你知俾你講5俾你做

圖片附件: 1605400452883.jpg (2020-11-15 08:34, 49.5 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: 神經箭     時間: 2020-11-15 10:51

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-11-15 08:21 發表
俾你知俾你講5俾你做
你的文章咁精简,估你系大学生。对吗?
作者: 找不到用戶

作者: 神經箭     時間: 2020-11-15 11:03

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-11-15 11:01 發表
俾你講?可以講D咩先?千其唔好亂講野呀!分分鐘犯(國安)法呀
因为你唔识乜嘢系国安法,所以好惊青。香港大学生系咁上下了。

作者: naly     時間: 2020-11-15 11:24

呢個就大家都知, 所以黃人咪有所謂的奪權
作者: 神經箭     時間: 2020-11-15 11:26

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-11-15 11:20 發表

箭哥,你去新聞版區睇下啦!你班盟友專門打壓唔同意見嘅聲音,一唔啱聽就話要報國安,係佢地話犯(國安)法嘅!
咪咩?不要「想当然」,请你拿出一个例子好吗?
作者: naly     時間: 2020-11-15 11:33

依家都只係學台灣, 話中天親共就關中天, 大陸依家話泛民搞港獨, 就DQ。 其實你個觀點係講得唔錯, 黃人係可以控制傳媒, 教育, 法律, 立法會拉布, 某程度影響政府政策, 但係泛民要的政策就肯定通過唔到, 所以先有所謂奪權的時代革命。 而革命成功就係藍人被清算, 依家革命失敗, 當然係政府收緊權力, 清算黃人。 
作者: 直線國國王     時間: 2020-11-15 11:53

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-11-15 08:21 AM 發表
俾你知俾你講5俾你做
「5俾你做」看似是批評限制自由,但在許多情況下是政府替市民把關免於損失。例如股市溶斷「5俾你買賣」就是在保護你的財產。

這「選擇欲」在人類進化的過程中非常重要,所以被奪去選擇權「5俾你做」會非常不快樂。但人只是有限理性動物,現代資訊范濫,蒐集適合資料、分析、推理、判斷已超出個人負荷作理性選擇。所以「5俾你做」或許是在為你好。
作者: 神經箭     時間: 2020-11-15 12:00

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-11-15 11:53 發表

「5俾你做」看似是批評限制自由,但在許多情況下是政府替市民把關免於損失。例如股市溶斷「5俾你買賣」就是在保護你的財產。

這「選擇欲」在人類進化的過程中非常重要,所以被奪去選擇權「5俾你做」會非常不快樂。但人只是有限理性動物,現代資訊范濫,蒐集適合資料、分析、推理、判斷已超出個人負荷作理性選擇。所以「5俾你做」或許是在為你好。
好文!十分赞同!🙏🙏🙏
作者: 直線國國王     時間: 2020-11-15 18:57

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-15 12:00 PM 發表

好文!十分赞同!🙏🙏🙏
從「積極自由」看,例如政府立例「5俾你吸毒」,是讓人不要被毒品所困失去財務自由與健康,使你更進一步好好過活享受積極自由,又有何不對呢?
作者: 神經箭     時間: 2020-11-15 19:00

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-11-15 18:57 發表

從「積極自由」看,例如政府立例「5俾你吸毒」,是讓人不要被毒品所困失去財務自由與健康,使你更進一步好好過活享受積極自由,又有何不對呢?
但系佢地话「美国有多个州大麻合法化喎,香港好out」。
作者: withorwithoutu     時間: 2020-11-15 19:02

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-15 10:51 AM 發表

識得用個「俾」字唔用「比」字已很有說服力
非一般大學牲黎
作者: @海東青     時間: 2020-11-15 19:04

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-15 19:00 發表

已經有基佬白卡區議員,慢慢來…
作者: 直線國國王     時間: 2020-11-15 19:09

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-15 07:00 PM 發表

老實講,美國是個好試點。有一說法是人工智能下多餘的人力是將來社會的問題,除了給他們吃外,還要安排娛樂活動。有一建議是發明快樂丸(毒品?!)加VR電玩,讓這些人保持心身愉快便不會作亂了。
作者: sclee1209     時間: 2020-11-15 21:46

引用:
原帖由 naly 於 2020-11-15 11:33 AM 發表
 依家都只係學台灣, 話中天親共就關中天, 大陸依家話泛民搞港獨, 就DQ。 其實你個觀點係講得唔錯, 黃人係可以控制傳媒, 教育, 法律, 立法會拉布, 某程度影響政府政策, 但係泛民要的政策就肯定通過唔到, 所以先有所謂奪權的時代革命。 而革命成功就係藍人被清算, 依家革命失敗, 當然係政府收緊權力, 清算黃人。 
林鄭學下野啦,睇下黃絲羨慕民主台灣係點玩政治,點對付反對聲音

國安局抓「詆毀蔡英文」臉書言論!「6社群+3新聞網」爆列監控名單

國安局長彭勝竹1日證實,國安局會偵蒐「公開的」網路與臉書等內容,是否有詆毀元首的言論。據了解,被調查局鎖定追蹤的臉書社群包括「靠北民進黨」、「鳳凰花護民市政監督聯盟」、「普魯士藍」、「爆鼓戰堂」、「2018反蔡英文暴政聯盟」以及「反蔡英文粉絲團」;新聞媒體網則包括「中評新聞」、「環球網」以及「新華網」。

根據國安局下令調查局執行的專案文件指出,媒體與社群報導執政黨的爭議訊息,又可區分為「影響國家安全」、「詆毀國家元首」、「擾亂社會安定」以及「扭曲政府政策」4大類,主要指對政府不實的報導或評論,鎖定對象以臉書為最大宗,其餘還有Line以及新聞媒體(平面、電視、廣播)。
https://www.ettoday.net/news/20181102/1296191.htm

作者: 伍皓昌     時間: 2020-11-15 21:55

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-15 10:51 AM 發表

香討名人超神人你都唔識?
作者: withorwithoutu     時間: 2020-11-15 22:14

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-11-15 07:09 PM 發表

老實講,美國是個好試點。有一說法是人工智能下多餘的人力是將來社會的問題,除了給他們吃外,還要安排娛樂活動。有一建議是發明快樂丸(毒品?!)加VR電玩,讓這些人保持心身愉快便不會作亂了。
呢個係cyberpink世界
人類已能應用高端科技但過既係低端生活
作者: 神經箭     時間: 2020-11-15 22:36

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-15 21:55 發表

香討名人超神人你都唔識?
孤陋寡闻。冇计。
作者: 劉婕     時間: 2020-12-7 14:47

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-11-15 11:01 AM 發表
俾你講?可以講D咩先?千其唔好亂講野呀!分分鐘犯(國安)法呀
你睇的立場報都作唔少, 仲未有國安法侍候
作者: 劉婕     時間: 2020-12-7 14:50

引用:
俾你知俾你講5俾你做
想做乜先?
做黑暴, 黑記, 教畜, 大話日報當然唔得啦,.........
做法狗,  拉布, 僭建, 捲逃,  浪費公帑, 帶黑衣入元朗搞事, 都仍未使死住

作者: 殖民英犬末日     時間: 2020-12-7 22:00

引用:
原帖由 naly 於 2020-11-15 11:33 AM 發表
黃人們要的民主不是真民主

本質上歐美與台灣還有香港黃人都是 入了 民主邪教
黃人本質是納粹

就跟台灣一樣 ,它可以 ,中共 不可以 !!!
作者: 殖民英犬末日     時間: 2020-12-7 22:03

圖片附件: 6.jpg (2020-12-7 22:03, 98.47 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 7.jpg (2020-12-7 22:03, 63.67 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 8.jpg (2020-12-7 22:03, 76.58 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 9.jpg (2020-12-7 22:03, 225.95 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 殖民英犬末日     時間: 2020-12-7 22:04

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-15 09:46 PM 發表

林鄭學下野啦,睇下黃絲羨慕民主台灣係點玩政治,點對付反對聲音

國安局抓「詆毀蔡英文」臉書言論!「6社群+3新聞網」爆列監控名單

國安局長彭勝竹1日證實,國安局會偵蒐「公開的」網路與臉書等內容,是否有詆毀元首的言論。據了解,被調查局鎖定追蹤的臉書社群包括「靠北民進黨」、「鳳凰花護民市政監督聯盟」、「普魯士藍」、「爆鼓戰堂」、「2018反蔡英文暴政聯盟」以及「反蔡英文粉絲團」;新聞 ...
應該學習
作者: 劉婕     時間: 2020-12-8 10:30

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-12-7 08:11 PM 發表

你口口聲聲話立場作文,咁你都要攞證據出嚟先得㗎
你對比一下其他專業媒体就知啦!
我攞過好多証據出來, 但你們不看也不信, 嘥氣。