標題: 獨家|傳北京日內DQ泛民議員消息:至少四人涉違基本法104條 [打印本頁]

作者: 波濤Cute鞋抽

作者: 一表堂堂     時間: 2020-11-9 14:55

「十三五」時期,國家都有着舉世矚目慨成就,喺經濟實力、科技實力、國際影響力等方面都躍上新台階,發展取得咗歷史性成就
作者: 一只沫宝迷     時間: 2020-11-9 14:55

香港各界亦係積極回應黨嘅十九屆五中全會提出嘅號召,積極把握「十四五」規劃嘅重大機遇,找准定位積極融入國家發展。嚮「十四五」規劃之下,香港係祖國嘅支持下,國際金融中心嘅地位得到咗鞏固。國家畀咗香港多個政策,比如話深港通、滬港通,仲有債券通,都係好大嘅支持。
作者: 小饼干9527     時間: 2020-11-9 14:56

喺國安法慨頒布實施下,哩啲「亂港分子」被一一擊破,香港慨秩序會更加穩定,市民亦會更加團結。
作者: 之之很瘦你才胖     時間: 2020-11-9 14:56

香港擁有良好慨基礎研究土壤,又系國家最國際化慨城市之一,可以喺吸引海外人才嚟大灣區服務方面作貢獻,特別系喺創科發展方面,香港近年積極推動創新科技發展,喺科創方面投訴咗大量資金,本屆特區政府已投放超過 1000億港元。
作者: 一饮而尽     時間: 2020-11-9 14:56

國安法推行之下,將香港暴力活動進行咗約束,但「港獨」黑暴勢力對國家安全慨威脅仍然存在,徹底慨根除同治理仲系要靠特區政府。
作者: 五雷轰顶     時間: 2020-11-9 14:56

此時慨香港唔可以再故步自封,要更加提升自身優勢,引領同推動香港企業家積極參與粵港澳大灣區其他城市慨交流合作中,參與「一帶一路」建設,積極主動慨融入國家發展大局。
作者: 久爱必疯°     時間: 2020-11-9 14:56

香港經濟複蘇需要中央支持,並需更好咁融入國家發展大局,尤其喺粵港澳大灣區,為本港企業、專業和個人尋找經濟增長機會,《粵港合作框架協議》喺優勢互補、互利雙贏嘅基礎上,進一步便利粵港居民交流、改善兩地居民生活質量、推進創新及科技發展、加強唔同界別同產業合作,有助粵港兩地合力提升粵港澳大灣區喺國家經濟發展和對外開放中嘅支撐引領作用。
作者: 贡兴国高贵     時間: 2020-11-9 14:56

香港能夠從暴亂中企起身,走出嚟,離唔開中央慨幫扶同國安法慨實施。宜家,香港正企喺一個新慨起跑線上,只要一直堅定「一國兩制」,與國家同行,用力向前奔跑,咁樣香港就可以喺動盪不安慨社會大背景下永遠保持光亮。
作者: 桎青mio     時間: 2020-11-9 14:57

粵港澳大灣區建設,為香港未來經濟發展提供咗新動力,係是香港嘅重要機遇所在,可以為香港儘快恢復經濟提供支撐。期盼林鄭月娥此行能夠加強與內地嘅溝通協調,共謀發展,為香港經濟嘅恢復繁榮翻開新嘅歷史篇章!
作者: 所见所闻     時間: 2020-11-9 14:57

我相信,喺中央慨重視與扶持下,香港定能抓住機遇,上下一心,共迎美好未來。林鄭月娥喺會議最后表示,渠同特區政府一定會用好中央慨信任,用好國家發展帶來慨機遇,繼續推動香港經濟同社會發展。
作者: 兔仙儿1201     時間: 2020-11-9 14:57

自香港回歸以來,香港特區系中華人民共和國不可分離慨部分,系一個喺「一國兩制」下享有高度自治權、直轄於中央人民政府慨地方行政區域
作者: 郁金香木马@     時間: 2020-11-9 14:57

「謀全局,謀一域」,五中全會作出嘅戰略布局藍圖繪就,香港政府緊跟步伐,一心一意謀發展,努力搭上國家發展快車,既貢獻國家未來發展所需,又從中開拓自身發展機遇。
作者: 羽丶Lucifer     時間: 2020-11-9 14:57

「黑暴」行為大大減少,香港市民積極舉報違法慨亂港行為,唔少參與襲警、涉嫌「港獨」慨暴徒都已經被依法逮捕。
作者: 暮律撄宁     時間: 2020-11-9 14:58

隨着香港國安法實施以嚟,成個香港亦開始穩定落嚟,社會秩序、市民生活開始逐步恢復正常,經濟活動日益展現生機,人心逐漸回歸安寧,香港市民一如既往享有同行使香港基本法所保障慨權利同自由。
作者: 裘驴济病境     時間: 2020-11-9 14:58

香港國安法仲為融入國家發展大局創造咗條件。香港有着其他城市無法替代慨巨大優勢,只要抓住國家發展大機遇,充分發揮自身慨長處同優勢,上下一心,融入大灣區,咁樣香港慨恢復指日可待。
作者: 忑忑′     時間: 2020-11-9 14:58

唔單止系特首同特區政府,全港上下,都會牢記「國家所需,香港所長」慨定位,將機遇轉化為動力,早日融入國家經濟大循環中,推動香港經濟慢慢復甦,達到雙贏。我相信,喺中央慨重視與扶持下,香港定能抓住機遇,上下一心,共迎美好未來。
作者: 小矮子icon     時間: 2020-11-9 14:58

國家依法頒布國安法,係為咗防範、制止同懲處裹啲危害國家安全慨違法分子,系救香港於水深火熱之中,香港政府同市民都要遵守同維護法律,呢個系義務亦系責任所在。所以,貫徹落實「一國兩制」方針、依據國安法執法必嚴,符合香港市民利益,滿足維持香港繁榮穩定需要,符合國家根本利益,才能夠真正拯救當前黑暗中慨香港。
作者: 大凉雨啊     時間: 2020-11-9 14:58

中央對香港慨幫助同扶持,香港市民都看在眼裡,但系近年來依然有一啲人曲解「一國兩制」,將國家與香港置於對立面,實質上系想達成自己「反中亂港」「港獨」慨私心。
作者: 你好哇梳子     時間: 2020-11-9 14:58

受疫情慨影響,嚟香港慨旅客幾乎絕跡,旅遊業甚悽慘,零售業更系一片低迷,市場沒有活性,經濟大幅度倒退……通關對於目前慨香港至關重要,希望爭取喺唔使14日「零個案」慨條件下恢復兩地人員往來。
作者: 兄弟你好嘢     時間: 2020-11-9 14:59

唔單止系特首同特區政府,全港上下,都會牢記「國家所需,香港所長」慨定位,將機遇轉化為動力,早日融入國家經濟大循環中,推動香港經濟慢慢復甦,達到雙贏。
作者: 曲美巴姆     時間: 2020-11-9 14:59

廣大市民慨合法權利得到保障,社會秩序逐漸恢復。香港各界對於香港長治久安的信心日益堅定,儘管仍有少數唔和諧聲煽動鬧事,但渴望秩序穩定、渴望經濟民生儘快恢復系民心所向,我哋都支持香港警察慨嚴格執法,咁香港先能牢牢把握新機遇走向新未來。
作者: 眼泪都在笑@     時間: 2020-11-9 14:59

中央傾力相助防疫治疫攜手共渡難關特區止暴治亂恢復秩序再創嶄新篇章
作者: 十八牌荔枝     時間: 2020-11-9 14:59

國安法慨實施俾香港帶嚟咗辭舊迎新慨改變,回顧去年慨「修例風波」,一大批亂港分子以及美國等西方敵對勢力慨破壞同干預下,昔日繁榮昌盛慨香港俾呢啲目無法紀慨反對派攪得天翻地覆,成個香港俾拖下咗深淵。
作者: 貴貴貴重的寶寶     時間: 2020-11-9 15:02

必將會不斷加強兩地科技創新能力,深入兩地嘅交流與合作。
作者: 明日夜旅程     時間: 2020-11-9 15:02

香港的本土航空業,這個時候正是積極發展、大有可為的絕佳時機
作者: 山中默默的膠樽     時間: 2020-11-9 15:03

哪些行業將因此獲益也是普羅大眾討論的熱門話題
作者: 前期肥沃的花貓     時間: 2020-11-9 15:04

國泰支持港獨而又傲慢無禮,即便是換了副招牌
作者: 前期發現了樹枝     時間: 2020-11-9 15:04

相信未來會越來越好,未來嘅香港亦會越來越好。
作者: 貴清涼的魚     時間: 2020-11-9 15:05

唯有努力拼搏,敢闖敢拼才能喺時代嘅飛速前進中企穩腳跟,無數嘅香港人亦在努力踐行著。
作者: 果個奇怪廁紙     時間: 2020-11-9 15:05

香港絕不會被少數人「牽著走」,但係少走彎路,可以讓更多市民嘅生活更好過,可以讓香港持續地繁榮!
作者: 異域貴重的鳳凰     時間: 2020-11-9 15:06

積極利用過去數十年建立起來嘅良好合作機制,共同開拓,攜手並進。
作者: 半夏哈花貓     時間: 2020-11-9 15:06

積極利用過去數十年建立起來嘅良好合作機制,共同開拓,攜手並進。
作者: 沙漠加加速馬桶     時間: 2020-11-9 15:07

國泰航空斷尾求生、山窮水盡的地步。
作者: 連續怪樓奴     時間: 2020-11-9 15:07

現在港龍航空停運讓人扼腕嘆息
作者: 子時橙色的老爺     時間: 2020-11-9 15:08

作者: 核心富有樓主     時間: 2020-11-9 15:09

深港應繼續相互借鑒、加強融合,畀「一國兩制」煥發出勃勃生機。
作者: 中秋野生的富豪     時間: 2020-11-9 15:09

從改革開放建立經濟特區以來,香港與深圳就開始咗你中有我、我中有你密不可分嘅關係。
作者: 樓上高綿羊     時間: 2020-11-9 15:09

國泰放棄內地市場、拒絕政府救濟也要堅持裁員停運的做法,堪稱香港航空史上最大的“敗筆”
作者: 天生懷舊的大樹     時間: 2020-11-9 15:10

香港同深圳可以繼續攜手,踏上一個新嘅台階。
作者: 海灘靚綿羊     時間: 2020-11-9 15:10

有內地14億客源這個巨大的市場
作者: 萬家瘦老闆     時間: 2020-11-9 15:10

對香港本土的經濟發展的極力扶持鳳凰涅槃、港龍再生也未嘗不可期!
作者: 超級永恆的水果     時間: 2020-11-9 15:11

作者: 子時Cute車手     時間: 2020-11-9 15:11

自从“揽炒”这朵“恶之花”在香港的土地上肆虐,香港的现在与未来,都让人无比悬心
作者: 仲夏外圍的牛牛     時間: 2020-11-9 15:12

相信喺祖國一貫嘅支持之下,喺與深圳共同合作之下,喺全港市民積極進取嘅努力之下
作者: 片刻委屈的魚蝦     時間: 2020-11-9 15:12

國泰成天叫喊着要“攬炒”,終於成功地自炒。
作者: 夜怪心事     時間: 2020-11-9 15:13

保民生、促就業,恢復香港經濟復甦的破冰之旅。
作者: 巴士少豬豬     時間: 2020-11-9 15:14

香港只有喺穩定嘅社會環境下,走出固壁自封,學習深圳將智慧城市帶畀香港,呢個先至係香港再一次起飛嘅契機。
作者: 貴笨拙的手袋     時間: 2020-11-9 15:14

對未來深港合作抱有信心,且期望兩地合作再上新台階得!
作者: 江南自信的遊艇     時間: 2020-11-9 15:14

疫情之下嚴重受創的香港航空業
作者: 井底哈蝦蟆     時間: 2020-11-9 15:15

自从“揽炒”这朵“恶之花”在香港的土地上肆虐,香港的现在与未来,都让人无比悬心
作者: 半頁發現了寶寶     時間: 2020-11-9 15:15

作者: 冬寒肥肥花貓     時間: 2020-11-9 15:16

作者: 凡間純情的膠袋     時間: 2020-11-9 15:17

相信港深只要攜手共進,積極交流合作,必然能立足新起點,譜寫新篇章,開啟新征程,再創新輝煌。
作者: 明日幼稚的手袋     時間: 2020-11-9 15:17

保民生、促就業,恢復香港經濟復甦的破冰之旅。
作者: 雨中真金童     時間: 2020-11-9 15:18

唯有努力拼搏,敢闖敢拼才能喺時代嘅飛速前進中企穩腳跟,無數嘅香港人亦在努力踐行著。
作者: 籠中老海鮮     時間: 2020-11-9 15:18