標題: 【大棋盤】港府游說內地通關毋須「清零」 [打印本頁]

作者: adolfchan-417    時間: 2020-10-30 11:03 AM     標題: 【大棋盤】港府游說內地通關毋須「清零」

隨着政府保就業計畫在十一月尾結束,本港勢牽新一輪裁員潮。新冠疫情重災區的航空旅遊業,國泰及新華旅遊已先後展開行動,國泰裁員五千多人,其他員工減薪最多達四成;新華旅遊則要求員工停薪留職,預料其他大型旅行社亦將步新華旅遊的後塵。十二月開始,本港失業率勢必飆升。

面對香港經濟陷入困境,特區政府將希望寄託在內地通關之上。由於內地現在成為唯一疫情受控的主要經濟體,中國經濟今年成為全球唯一正增長的地區,若能與內地通關,對接內地巿場,對於本港旅遊、零售、飲食業必然都有莫大裨益,必可提振經濟發展。可是,香港遲遲未能像澳門一樣疫情「清零」,以至遲遲未能獲得內地允許開關。

料僅能爭取通關「配額」

據悉,港府認為,以香港的社會情況,要求香港疫情「清零」是不可能的任務,於是努力游說內地更改通關條件。據了解,在港府多番游說下,內地已同意毋須香港徹底「清零」,只要求在一段時間內達至「低水平」確診數字,至於何謂「低水平」,雙方仍未達成共識。官府中人直言,內地防疫要求高,雖然毋須香港「清零」,但以現在內地的要求,香港還是很難達到。再者,香港即使短期內達到內地要求,但若遲一點疫情又再反覆,是否又要封關,這都是雙方要討論的問題。

在今次疫情防控工作中,據聞港府自我感覺良好,但從內地的角度,則只有搖頭歎息。在第三波疫情期間,中央派員到香港進行全民檢測,但港府卻大歎慢板,結果全民檢測「不湯不水」,白白浪費「清零」的機會;即使現在港府表示要立法進行強制檢測,同樣「歎慢板」,港府官員的決策「船頭驚鬼船尾驚賊」,個多月來都只聞樓梯響。

內地成功控制疫情的成果得來不易,香港控制疫情「半桶水」,又因經濟困境要求通關,對內地而言,不免是將風險轉嫁內地,對此,港府官員心裏明白,在游說工作上亦不敢過於進取。而且,正所謂前無去路,後有追兵,冬季大流行又「殺到」,毆美確診人數已經急升,歐洲多國都要進行第二次封城。在這樣的情況下,內地對疫情防控必然更加謹慎,相信即使內地願意通關,亦只會是配額制的有限度通關。如何面對香港的失業浪潮,是港府未來一大考驗。

據了解,在港府多番游說下,內地已同意毋須香港徹底「清零」。資料圖片

希望可以快啲正常過關,母須隔離

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/politics/article/1410430/政治-時局解碼-大棋盤-港府游說內地通關毋須-清零
作者: hw1chan    時間: 2020-10-30 11:06 AM

睇下點...
作者: 初級投資者    時間: 2020-10-30 11:17 AM

香港咁多隱形帶菌,係人都怕啦
作者: 香港奶茶飄飄    時間: 2020-10-30 11:52 AM

沒有疫苗前
都不要開關
香港太多移民從外國回來播毒
香港人自己死就算
唔好回去污染大陸
大陸的醫療唔平均
一d落後地方
真係會滅絕的
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-10-30 11:53 AM

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-10-30 11:03 AM 發表

隨着政府保就業計畫在十一月尾結束,本港勢牽新一輪裁員潮。新冠疫情重災區的航空旅遊業,國泰及新華旅遊已先後展開行動,國泰裁員五千多人,其他員工減薪最多達四成;新華旅遊則要求員工停薪留職,預料其他大型旅行社亦將步新華旅遊的後塵。十二月開始,本港失業率勢必飆升。

面對香港經濟陷入困境,特區政府將希望寄託在內地通關之上。由於內地現在成為唯一疫情受控的主要經濟體,中國經濟今年成為全球唯一正增長的地區,若能 ...
如果出咗事,班「黃C9」又會瀨大陸。
作者: 港式片皮鴨    時間: 2020-10-30 11:54 AM

尤其果班拒絕檢測嘅黃撚
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-30 11:57 AM

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-10-30 11:03 AM 發表

面對香港經濟陷入困境,特區政府將希望寄託在內地通關之上。由於內地現在成為唯一疫情受控的主要經濟體,中國經濟今年成為全球唯一正增長的地區,若能 ...
全民普檢清0唯一出路,癈棺再拖全體市民攬住死🤔🤔
作者: singsingbaby    時間: 2020-10-30 12:03 PM

引用:

根本一日 香港冇全民檢疫,一日到冇得開關, 深圳政府 同 大陸政府 明顯就係唔比 疫症發生 同 人傳人。
作者: cannabisbaby    時間: 2020-10-30 12:04 PM

引用:

我諗應該分階段通都可以既,首先係中港家庭要近工返學果d,要通旅遊既就先比有去做全民檢測既香港人先,無測果d要香港清0先考慮!
作者: wskwan    時間: 2020-10-30 12:06 PM

引用:

我就唔信啦,人哋個個都怕咗香港人帶毒過去啦
作者: racyhk    時間: 2020-10-30 12:07 PM

千奇唔好開呀, 
一有任何事情, 果班黑醫護黑專家黑議員就一起有得賴啦
絕對唔贊成開關
作者: benho118    時間: 2020-10-30 12:10 PM

香港到咗今時今日咁嘅地步,
點解啲廢柴高棺仲末有一個被撤換嘅??
作者: bebebigbig    時間: 2020-10-30 12:12 PM

大少奶未開聲~中央吾會聽你柒9鵝既話~新華旅遊用老美伺服器咪有得佢執!!!反正背後老細都系特9英個仆街!!
作者: chowcn    時間: 2020-10-30 12:12 PM

內到嚴防輸入是國策,不會因香港放棄14億人健康,要跟大陸通關先全民強制檢測,清零後先有可能。
作者: 城裡的月亮    時間: 2020-10-30 12:24 PM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-10-30 11:57 AM 發表

全民普檢清0唯一出路,癈棺再拖全體市民攬住死🤔🤔
中央開出唯一條件
全民檢驗
做唔做到 你自己決定
作者: ckf2148    時間: 2020-10-30 12:29 PM

作者: 洛高達人    時間: 2020-10-30 12:29 PM

香港好多曱甴,唔應該比內地人嚟污染佢哋
作者: falconV8    時間: 2020-10-30 12:29 PM

港府與内地都應謹慎處理。
作者: 春天冰凍的腰部    時間: 2020-10-30 12:31 PM

俾錢檢测免14日都好呀!
作者: 武德鼎    時間: 2020-10-30 12:34 PM

唔肯做強制全民檢測,你憑咩要求通關?
作者: pqrdownloader    時間: 2020-10-30 12:34 PM

雖然我都好想上深圳玩,但係依家香港咁嘅情況,同內地通關即係靠害,香港政府真卑鄙。
作者: wk221ab    時間: 2020-10-30 12:34 PM

引用:
原帖由 ckf2148 於 2020-10-30 12:29 PM 發表

現在香港不論高層低層,
也充滿一大群政治喪屍.
開關即是給機會他們播毒,
太危險.
封閉香港
作者: 油站強勁的核心    時間: 2020-10-30 12:35 PM

放心!!不可能通关!!!😊
作者: 亞視生活    時間: 2020-10-30 12:35 PM

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-10-30 11:53 AM 發表

如果出咗事,班「黃C9」又會瀨大陸。
錯,有無事班黃屍狗都會賴大陸。
作者: darkvaderforce    時間: 2020-10-30 12:36 PM

全民檢測外,仲要封外來關一頭半個月至得。
作者: 新手助人協會    時間: 2020-10-30 12:36 PM

引用:
原帖由 chowcn 於 2020-10-30 12:12 PM 發表

內到嚴防輸入是國策,不會因香港放棄14億人健康,要跟大陸通關先全民強制檢測,清零後先有可能。
林鄭心諗新彊夠有啦。山東夠有啦...
所以佢先至提出...
作者: Sambb    時間: 2020-10-30 12:37 PM

祖國0確診,你班港燦日日有確診點敢俾你地返去
作者: 亞視生活    時間: 2020-10-30 12:38 PM

引用:

內地無可能容忍香港未長期清零下通關,現在內地有一單案例都全個地區幾百萬人檢測,比你班香港人免檢入境,隨時給外國勢力住內地播毒。餓死一個香港幾百萬人,好過害死中國十幾億人。
作者: 正在始動真陰公    時間: 2020-10-30 12:39 PM

怕L左你二百幻加一愚民
作者: Sun021212    時間: 2020-10-30 12:41 PM

中國會同你博先算。去福建都要隔離21日。依家中國經濟復甦緊,絕對唔會為左一個小漁港而去博。在中國任何一個地區有新冠肺炎多過5宗都要全民強制檢測。中央唔會為左一個小漁港而去博把香港病毒傳入內地境內吧

作者: zxcvbnm741    時間: 2020-10-30 12:41 PM

來回隔離28日,咁先係最好。
作者: abcde2008    時間: 2020-10-30 12:42 PM

亞爺唔會照你劇本走。
作者: 你封我唔到    時間: 2020-10-30 12:43 PM

班曱甴搞臭哂香港,大陸應該冇咁順攤!
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-30 12:43 PM

引用:
原帖由 城裡的月亮 於 2020-10-30 12:24 PM 發表

中央開出唯一條件
全民檢驗
做唔做到 你自己決定
剛剛国家派人落黎幫手佢唔做,還講什麼傷講係一個豉油之地,癈棺唔屎無用,睇下O洲去到生屎個刻都要封城啦, 次次玩延長延長七天七天,最終玩咗大半年都重玩😭😭😭😭
作者: 伍皓昌    時間: 2020-10-30 12:45 PM

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-10-30 12:03 PM 發表

根本一日 香港冇全民檢疫,一日到冇得開關, 深圳政府 同 大陸政府 明顯就係唔比 疫症發生 同 人傳人。
X2, 香港未清零, 內地人落來香港, 染病返上去播毒咪大鑊? 內地官員冇咁9up
香港唯一出路, 全民強制檢測, 強制健康碼, 外地入境強制隔離, 除此以外冇第二條路行
作者: 東風    時間: 2020-10-30 12:46 PM

我反对
作者: catcloud    時間: 2020-10-30 12:46 PM

林鄭個死剷唔封關,有㐅
作者: Sun021212    時間: 2020-10-30 12:46 PM

內地怨氣已經好大啦。香港無交稅比中央政府都無俾軍費。仲要中央割地比香港起樓。如果仲加埋呢單野,內地通關毋須清零。後果會好嚴重
作者: 油站強勁的核心    時間: 2020-10-30 12:50 PM

圖片附件: 1604033407422.jpg (2020-10-30 12:50 PM, 249.32 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: friendchanli    時間: 2020-10-30 12:51 PM

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2020-10-30 11:52 AM 發表

沒有疫苗前
都不要開關
香港太多移民從外國回來播毒
香港人自己死就算
唔好回去污染大陸
大陸的醫療唔平均
一d落後地方
真係會滅絕的
還有一個原因係班曱甴會借意散播美肺返大陸。政府咁多黃人,忍多陣等疫苗出了先。
作者: 我股飛飛    時間: 2020-10-30 12:52 PM

香港啲廢官真係失敗,九月份咁好一次全民檢測機會都錯失!
唉!淨係賣吓廣告就算,亂咁洗錢,啲市民睬你都傻啦!
應該檢測同時推出健康碼,甚至畀啲誘因給做檢測市民,例如派綫.先有用㗎!
作者: 匯豐銀行    時間: 2020-10-30 12:52 PM

嗮氣,外國專家之前話明流感季節全球covid會爆到七彩,而家東西歐美國日日創新高,一日疫苗未肯定大陸應該唔會同你搏,過左流感季節農曆新年後可能有機
作者: 三碌木    時間: 2020-10-30 12:53 PM

大陸地區一出事,果區的醫療官員要下台,俾你都唔會博啦。
作者: 炎夏外圍手機    時間: 2020-10-30 12:53 PM

作者: 香港勇敢的手袋    時間: 2020-10-30 12:56 PM

上次阿爺出手攪全民檢測,仲咁多人反對,阿爺仲要會俾你將病毒帶返大陸,攪亂大陸經濟
作者: 2013gundam    時間: 2020-10-30 12:56 PM

引用:
原帖由 Sun021212 於 2020-10-30 12:46 PM 發表

內地怨氣已經好大啦。香港無交稅比中央政府都無俾軍費。仲要中央割地比香港起樓。如果仲加埋呢單野,內地通關毋須清零。後果會好嚴重
中央批地 澳門已有先例 其實呢個問題唔係大
始終就算批出黎既地 都無可能係現有社區
多數都係D山旯旮位

不過係香港未清零情況下 容許通關 呢個我係想象唔到中央會批
而家中央已經做到大體控制疫情
一出現不明個案 就即刻封城 全城做檢測

如果容許通關 一個唔好彩 真係有個中招既入左去
條友又唔生性 內地城市一日巡迴遊
到時中央要一次過封N個城 帶來既損失點計先
所以個人認為 而家中央只係HEA住班港官
再睇個情況係點先 最後 我諗都係唔會批
或者set到個標準 係香港無可能做得到
作者: chun4321    時間: 2020-10-30 12:57 PM

內地都有小型爆發,何解要香港零確診?
作者: 火腿美人    時間: 2020-10-30 12:57 PM

黃絲文宣 : 一通關, 有確診, 就賴大陸..................
作者: billyfung11    時間: 2020-10-30 12:57 PM

引用:
原帖由 初級投資者 於 2020-10-30 11:17 AM 發表

香港咁多隱形帶菌,係人都怕啦
有d死仆街唔自律

圖片附件: 1604033877855.jpg (2020-10-30 12:57 PM, 312.64 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1604033878018.jpg (2020-10-30 12:57 PM, 240.95 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1604033878123.jpg (2020-10-30 12:57 PM, 329.77 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: allgoals    時間: 2020-10-30 12:58 PM

依個環境,香港自己人都排斥中國,仲通乜關呀,阻力太大啦
都係香港自己玩死姐,大陸唔急
作者: emsdhong    時間: 2020-10-30 12:59 PM

當日你歧視佢而封關,今日你日日有新症你面皮厚到要人地開關,你當自己係咩呀!
作者: 炎夏外圍手機    時間: 2020-10-30 12:59 PM

作者: Sun021212    時間: 2020-10-30 12:59 PM

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-10-30 12:56 PM 發表

中央批地 澳門已有先例 其實呢個問題唔係大
始終就算批出黎既地 都無可能係現有社區
多數都係D山旯旮位

不過係香港未清零情況下 容許通關 呢個我係想象唔到中央會批
而家中央已經做到大體控制疫情
一出現不明個案 就即刻封城 全城做檢測

如果容許通關 一個唔好彩 真係有個中招既入左去
條友又唔生性 內地城市一日巡迴遊
到時中央要一次過封N個城 帶來既損失點計先
所以個人認 ...
中央依家要部署搞阿三。真係唔得閒理班食飽飯的港官
作者: ki2007    時間: 2020-10-30 12:59 PM

引用:

過到黃屍加飯民 攬炒派先啦! 一定攪破壞。
作者: bckkho    時間: 2020-10-30 01:00 PM

用14億人做赌注,未必會。當日大好机会,清O。但錯失,抵死
作者: andysan4    時間: 2020-10-30 01:01 PM

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2020-10-30 12:35 PM 發表

放心!!不可能通关!!!😊

圖片附件: 1604034072605.jpg (2020-10-30 01:01 PM, 274.18 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1604034072709.jpg (2020-10-30 01:01 PM, 442.07 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1604034072787.jpg (2020-10-30 01:01 PM, 164.4 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1604034072823.jpg (2020-10-30 01:01 PM, 251.74 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1604034072885.jpg (2020-10-30 01:01 PM, 1.04 MB) / 該附件被下載次數 1

作者: 隔夜中心的核心    時間: 2020-10-30 01:07 PM

引用:
原帖由 chun4321 於 2020-10-30 12:57 PM 發表

內地兩百個香港咁多人啊,即係兩百個香嘅城市,有有乜出奇嗻,唔係全部有係少數有啫嘛。
作者: 隔夜中心的核心    時間: 2020-10-30 01:09 PM

引用:
原帖由 allgoals 於 2020-10-30 12:58 PM 發表

依個環境,香港自己人都排斥中國,仲通乜關呀,阻力太大啦
都係香港自己玩死姐,大陸唔急
嘩香港仲有8000億財政唔使怕用唔曬嘅。
作者: ckf2148    時間: 2020-10-30 01:09 PM

作者: 鮮鳳哥    時間: 2020-10-30 01:10 PM

就算開放哂對世界所有嘅交通都絕不能通關
作者: Frontcrawl    時間: 2020-10-30 01:13 PM

引用:

整咗個旅遊氣泡,如果大陸又通關,有新個案,D人一定賴落大陸。
作者: 油站強勁的核心    時間: 2020-10-30 01:14 PM

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-10-30 01:01 PM 發表

香港不清零  通关!!深圳  广东的官  乌纱帽不保!!
作者: 唔岩就要鬧    時間: 2020-10-30 01:14 PM

人地大陸,新疆早幾日有個案,就即刻來個全民檢測,幾日就測左幾百萬人,市民配合政府,咁就阻截傳播鍊

你睇香港?班黃L阻住香港,唔去全民檢測,而家得到係乜?

果堆被炒,被放無薪假既人,好好睇清楚邊個係罪灰禍首呀!
作者: 細雨黑山羊    時間: 2020-10-30 01:14 PM

大陸彩你香港班契弟都on 九
作者: 油站強勁的核心    時間: 2020-10-30 01:15 PM

引用:
原帖由 bckkho 於 2020-10-30 01:00 PM 發表

用14億人做赌注,未必會。當日大好机会,清O。但錯失,抵死
引用:
原帖由 andysan4 於 2020-10-30 01:01 PM 發表 

香港不清零  通關!!深圳  廣東的官  烏紗帽不保!!
作者: cannabisbaby    時間: 2020-10-30 01:15 PM

引用:
原帖由 benho118 於 2020-10-30 12:10 PM 發表

咪係,之前青島奶野好似即炒兩個
作者: 天壇    時間: 2020-10-30 01:15 PM

引用:

我好記得年頭話林鄭唔封關嗰種兇狠法
而家仲驚驚
作者: markodick    時間: 2020-10-30 01:16 PM

引用:
原帖由 港式片皮鴨 於 2020-10-30 11:54 發表

尤其果班拒絕檢測嘅黃撚
黃撚有5百幾萬喎!全部要斬首
作者: 海灣捉高峰    時間: 2020-10-30 01:16 PM

絕對唔值得為左幫香港人搵飯食而開關,而令全中國冒險!港人唔鍾意錢!唔鍾意番工!最愛罷工!失業率升到5成攬炒港豬手足最開心!
作者: alexlcw2003    時間: 2020-10-30 01:16 PM

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2020-10-30 01:15 PM 發表

引用:

香港不清零  通關!!深圳  廣東的官  烏紗帽不保!!
呢個先係重點,到時大陸地方有確診,地方官話唔關佢地事!
作者: 湊熱鬧的人    時間: 2020-10-30 01:17 PM

一日未實施, 一日都唔好信, 這屆政府好吹得, 吹完當做咗
作者: q8205879    時間: 2020-10-30 01:21 PM

引用:

说说我广东潮州,目前去那也都不用戴口罩,全民生活如常,
作者: wongkit1    時間: 2020-10-30 01:22 PM

我諗有一段時間唔俾外國人入境, 再加埋強制全民再檢測, 就真有可能達到內地標準。
作者: 馬路G友    時間: 2020-10-30 01:23 PM

武漢肺炎又來了。
作者: 油站強勁的核心    時間: 2020-10-30 01:23 PM

引用:
原帖由 ckf2148 於 2020-10-30 01:09 PM 發表

沒法,再說港人也岐視內地客.
要救旅遊業可開關與印度,巴西,
美國.自由出入香江.
一定有大量當地人避走來香港.
放心!即是通关 也没多少人去香港!!!

澳门 无须隔离14日!澳门街10.1黄金周 人数爆跌!!

https://youtu.be/YY98dSNE72g
作者: 偷渡的港佬    時間: 2020-10-30 01:24 PM

等YC荷包清零先
作者: 江南一樓主    時間: 2020-10-30 01:26 PM

引用:
原帖由 benho118 於 2020-10-30 12:10 PM 發表

因為鄉港呢個情況就係高棺們嘅期望!除非唔係
作者: 油站強勁的核心    時間: 2020-10-30 01:26 PM

引用:
原帖由 馬路G友 於 2020-10-30 01:23 PM 發表

武漢肺炎又來了。
快去 “”罢工救港“”!!
作者: 馬路G友    時間: 2020-10-30 01:27 PM

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2020-10-30 01:26 PM 發表

快去 “”罢工救港“”!!
到時就又停工啦。唔使罷。
作者: joe^O^    時間: 2020-10-30 01:29 PM

引用:
原帖由 Sambb 於 2020-10-30 12:37 PM 發表

祖國0確診,你班港燦日日有確診點敢俾你地返去
得閒睇多點新聞,或者你祖國係北韓。
今日山東1單確診。
作者: kenny1032    時間: 2020-10-30 01:31 PM

港澳其實可以開返往來,始終都要有呢個起步,初期可以先有限額,慢慢增加
作者: 美國艦長    時間: 2020-10-30 01:32 PM

香港好多傻仔要大陸接貨架
作者: fwjlxh    時間: 2020-10-30 01:32 PM

引用:

游說?定跪求?
香港有咩議價能力?
香港可以帶畀大陸幾多經濟收益?
作者: 烏咀    時間: 2020-10-30 01:33 PM

引用:
原帖由 Frontcrawl 於 2020-10-30 01:13 PM 發表

整咗個旅遊氣泡,如果大陸又通關,有新個案,D人一定賴落大陸。
嚟緊話內地港燦返港唔洗隔離,班曱由黃撚己經想瀨內地又傳染俾香港啦
作者: joe^O^    時間: 2020-10-30 01:33 PM

引用:
原帖由 chun4321 於 2020-10-30 12:57 PM 發表

你想死,係香討講埋呢d野。
國內一定清零,你係黃色曱甴,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(支付寶新聞日日都講有人確診、今日山東1人)
作者: 江南一樓主    時間: 2020-10-30 01:33 PM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-10-30 01:14 PM 發表

人地大陸,新疆早幾日有個案,就即刻來個全民檢測,幾日就測左幾百萬人,市民配合政府,咁就阻截傳播鍊

你睇香港?班黃L阻住香港,唔去全民檢測,而家得到係乜?

果堆被炒,被放無薪假既人,好好睇清楚邊個係罪灰禍首呀!
咁又唔可以全怪個班黃L,話說大陸要求高,人哋政府有做嘢。反觀鄉港淨苦,淨係坐喺度𢭃高薪,乜撚嘢都唔做、唔敢做!應該怪邊個?
作者: ckf2148    時間: 2020-10-30 01:33 PM

作者: 油站強勁的核心    時間: 2020-10-30 01:34 PM

引用:
原帖由 markodick 於 2020-10-30 01:16 PM 發表

黃撚有5百幾萬喎!全部要斬首
检测的 回乡证 有效  可通关!
未检测的 证件即时作废!!永久不得办理回乡证!!即可!!

黄人 不会反对!!还会大力支持喔!!
作者: 年月是流水    時間: 2020-10-30 01:34 PM

唔做全民、唔清零,無得開關
唔好害左中國
謝謝
作者: andy94    時間: 2020-10-30 01:35 PM

其實主要問題大家都知,就係香港人自私,免費檢疫不去,一班人只顧說這沒用那沒用,今天冇事不代表明天!

他們不知是這一刻是想先盡量找出沒病徵的帶菌者,防止他們幾何式的再散播
作者: 油站強勁的核心    時間: 2020-10-30 01:37 PM

引用:
原帖由 joe^O^ 於 2020-10-30 01:33 PM 發表

你想死,係香討講埋呢d野。
國內一定清零,你係黃色曱甴,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(支付寶新聞日日都講有人確診、今日山東1人)
支持继续封关!!

谁先通关  谁是🐶!!!
作者: 一昔如環    時間: 2020-10-30 01:37 PM

俾香港人入去毒害中國大陸?黄屍淋病政府真搞笑。
作者: 香港奶茶飄飄    時間: 2020-10-30 01:37 PM

比機會你香港人做全民檢測
又唔去做
點通關???
大陸要把好關就真
甘多歐美港人回來
總之要入大陸就隔離14天
保障14億人就係對
作者: becktoria    時間: 2020-10-30 01:38 PM

對香港仁慈, 就是對14億人不公, 香港仲有好多想害大陸的人, 不可讓牠們有機可乘!
作者: andy94    時間: 2020-10-30 01:38 PM

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2020-10-30 01:34 PM 發表

检测的 回乡证 有效  可通关!
未检测的 证件即时作废!!永久不得办理回乡证!!即可!!

黄人 不会反对!!还会大力支持喔!!
不能這樣攪的,黃人不去驗,去驗的會被傳染而不自知,我係國內關口,也不放行,要嘛就14日隔離,國內太大,不能因黃屍而冒險
作者: 烏咀    時間: 2020-10-30 01:39 PM

引用:
原帖由 馬路G友 於 2020-10-30 01:23 PM 發表

武漢肺炎又來了。
開始時話武漢肺炎都重有得講,但到咗今時今日,根本就係尾國肺炎,尾國年尾大多數都會突破一千萬人啦

重有就係尾國佬都反對追查源頭,若然死口咬定一定係中國係源頭,點解又反對追查源頭呢?
作者: Frontcrawl    時間: 2020-10-30 01:39 PM

引用:
原帖由 烏咀 於 2020-10-30 01:33 PM 發表

嚟緊話內地港燦返港唔洗隔離,班曱由黃撚己經想瀨內地又傳染俾香港啦
一定會
作者: lovetohea    時間: 2020-10-30 01:39 PM

引用:

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/3fa2589b5285890808971191876/lN8jF3anRRoA.mp4?videoid=5285890808971191876

大陸做官要問責香港唔洗, 所以香港充斥着大量廢官
作者: 油站強勁的核心    時間: 2020-10-30 01:40 PM

引用:
原帖由 becktoria 於 2020-10-30 01:38 PM 發表

對香港仁慈, 就是對14億人不公, 香港仲有好多想害大陸的人, 不可讓牠們有機可乘!
习大  讲内循环 喔!

一国两制   各自循环啦!

作者: 油站強勁的核心    時間: 2020-10-30 01:41 PM

引用:
原帖由 一昔如環 於 2020-10-30 01:37 PM 發表

俾香港人入去毒害中國大陸?黄屍淋病政府真搞笑。
习大 讲内循环 喔!

一国两制 各自循环啦!