標題: [本港新聞評論] 【國安法】《美國之音》披露 美領館拒庇護鍾翰林四同伴 [打印本頁]

作者: 愛1c蛋    時間: 2020-10-30 09:32 AM     標題: 【國安法】《美國之音》披露 美領館拒庇護鍾翰林四同伴

前學生動源召集人鍾翰林被指周二欲進入美國駐港領事館尋求政治庇護,但在進入前遭警方拘捕。據《美國之音》報道,當日除鍾翰林外,還有另外四人結伴進...

《美國之音》訪問了二十歲、在美國出生、擁有美國公民身分的王同學。王同學透露,他們原本六個人打算在周二早上八點到達美國領事館尋求協助,其中五人尋求政治庇護。但在行動前,大概早上八時二十分,有一人被逮捕,另有一人退出行動,退出的人下午也被國安處人員帶走。其餘四人是在下午五點左右到達美領館。

進入美領館後,有負責公民事務的官員跟他談話了解情況,幾名官員說,在保護四人方面,他們做不了甚麼。官員只是留下四人電話,也說了保持聯繫,就下令四人離開。「總之,就是只能夠保持聯絡,不能採取實質行動」。

王同學說,四人現在在「安全屋」里等待消息和聯絡其他人,那安全屋是幫助他們的人士所提供的。他指自己周二本來要去上庭,因為有裁決,他沒有去,因為代理他和他一位同伴的律師事務所一名律師突然跳槽到律政司,「就是從辯方變為控方,出了一封通告就直接過去了。我們因此擔心得不到公正的審判。」

一人為恒大三年級生

王同學形容自己是「前線抗爭者」,受到起訴後也一直在持續抗爭。「我在身體和心理方面都有一些後遺症,在香港無法尋找適當的治療,覺得也不應該跟這里的醫生討論這些問題,擔心資料被泄露,而且可能因此面臨進一步起訴。」

據美國之音記者透露,王同學的名字已上了「香港揭密」網的黑名單,他的分類是「港獨暴徒」,被控去年六月十二日在夏慤道非法集結、六月二十一日在灣仔警察總部正門外牆噴漆刑事毁壞,以及八月二十七日在黃大仙環鳳秀芳商場外管有危險藥物。但王同學指很擔心自己的安全,所以要求記者不要公開他的名字,「就叫我王同學吧,照片也不要公開。」他指自己本來應該是香港恒生大學三年級學生,他的家人也不大知道他現在的詳細情況,「不敢跟他們說太多,擔心他們受到警方和中共特務的騷擾。」他指自己由於已交出所有旅行證件,因此無法離開香港,只能尋求非正常渠道,已經試過很多途徑,「水路和陸路都被封了。」最有希望是美國政府幫助美國公民回到美國。

美帝擺明只係用呢幾張[廁紙]來做正字show, 呢個王同學[應該叫畜生]有美國特種性病?同愛滋病? 香港醫唔到? 插得太多有不治之症? 俾美國佬踢咗出來之後無人跟? 重有所謂[安全屋]? 呢班畜生分分鐘害撚埋其牠住安全屋嘅手足

注:廁紙比condom平得多抹完屎想回收都難

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1910405/即時-港聞-國安法-美國之音-披露-美領館拒庇護鍾翰林四同伴
作者: Felix$$$    時間: 2020-10-30 09:38 AM

比老尾用完即棄,哈哈哈😂😂😂😂😂
作者: apmichael    時間: 2020-10-30 09:39 AM

再作大啲啦

星期二有邊個無出庭一查就查到啦「王同學」

原來係王愷銘同學
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1028_00822_001.html

作者: 愛1c蛋    時間: 2020-10-30 09:39 AM

踢走幾隻曱甴就唔評論, 警察捉人又關佢狗事?
作者: 鼠貓    時間: 2020-10-30 09:45 AM

引用:
原帖由 Felix$$$ 於 2020-10-30 09:38 AM 發表

冇嘅,仲有保持聯絡,老美仲出咗聲要求放人...咁囉
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-10-30 09:47 AM

condom ,用完即棄
作者: 愛1c蛋    時間: 2020-10-30 09:52 AM

引用:
原帖由 鼠貓 於 2020-10-30 09:45 AM 發表

踢出領事館就係可以令班仆街俾警察拉, 譴責完警察就唔評論點解踢班畜生出領事館
用廁紙要用到最後一格
作者: wilkis333    時間: 2020-10-30 09:54 AM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-10-30 09:32 AM 發表

前學生動源召集人鍾翰林被指周二欲進入美國駐港領事館尋求政治庇護,但在進入前遭警方拘捕。據《美國之音》報道,當日除鍾翰林外,還有另外四人結伴進...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201030/share_2020103007065081334.jpg

《美國之音》訪問了二十歲、在美國出生、擁有美國公民身分的王同學。王 ...
佢吾話老尾見死不救,仲話警方
作者: 一風堂    時間: 2020-10-30 09:54 AM

黃同學=黃屍同學。
作者: some1    時間: 2020-10-30 09:55 AM

人蠢邊有得醫
作者: chriswong1010    時間: 2020-10-30 09:55 AM

美國之陰,今次仲唔陰鳩你班死曱甴
作者: 明日純情的馬    時間: 2020-10-30 09:55 AM

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-10-30 09:39 AM 發表

再作大啲啦

原來係王愷銘同學
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201028/mobile/bkn-20201028134816716-1028_00822_001.html
恒生大學學生;多次參與暴力抗爭活動;染上吸食大麻毒癮,無法自拔;出生于美國加州聖荷西市聖塔克拉拉縣;被控去年6月12日在夏慤道非法集結、6月21日在灣仔警察總部正門外牆處噴漆刑事毀壞,以及8月27日在黃大仙環凰街秀芳商場外管有危險藥物。

被控去年6月12日在夏慤道非法集結、6月21日在灣仔警察總部正門外牆處噴漆刑事毀壞,以及8月27日在黃大仙環凰街秀芳商場外管有危險藥物(現場被搜出膠袋內藏有2.72克大麻草及一支金屬管內的固體含大麻酚)

圖片附件: 王愷銘.jpg (2020-10-30 09:55 AM, 23.95 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 一風堂    時間: 2020-10-30 09:56 AM

引用:
原帖由 鼠貓 於 2020-10-30 09:45 AM 發表

鬼佬話保持聯絡,约出嚟食飯睇戲,如果黃同學未被捕的話
作者: wilkis333    時間: 2020-10-30 09:57 AM

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-10-30 09:39 AM 發表

再作大啲啦

原來係王愷銘同學
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201028/mobile/bkn-20201028134816716-1028_00822_001.html
但係佢叫人去咩咩解密搵wo,佢想人識佢,定吾想?
作者: acacac    時間: 2020-10-30 09:58 AM

曱甴真係硬膠膠
作者: 9個硬硬的小腸    時間: 2020-10-30 09:58 AM

呢啲曱甴犯左法,但反過來擔心得不到公正對待,正黐鳩線,顛倒是非黑白,我哋正常市民最擔心係D狗官好似水車麗咁,應該判坐監反而放人引致有十二逃犯咁
作者: funnychu    時間: 2020-10-30 09:59 AM

唔係諗住攪完野拍拍屎忽走吓話
作者: 鼠貓    時間: 2020-10-30 09:59 AM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-10-30 09:52 AM 發表

踢出領事館就係可以令班仆街俾警察拉, 譴責完警察就唔評論點解踢班畜生出領事館
用廁紙要用到最後一格
趕佢哋走先有得被警察拉,拉咗先有得讉責。
想有個讉責結果,就要諗下計整個因出來
曱甴被玩到盡都仲當老美係好人,弱智到咁冇辦法
作者: 鼠貓    時間: 2020-10-30 10:00 AM

引用:
原帖由 一風堂 於 2020-10-30 09:56 AM 發表

鬼佬話保持聯絡,约出嚟食飯睇戲,如果黃同學未被捕的話
仲可能有天使供應,點知佢哋咁快就被捕,仲冇得保釋,咁天使就自己享用住先
作者: 明日純情的馬    時間: 2020-10-30 10:00 AM

引用:
原帖由 wilkis333 於 2020-10-30 09:57 AM 發表

但係佢叫人去咩咩解密搵wo,佢想人識佢,定吾想?
金毛仔扮鬼仔

圖片附件: 王愷銘2.JPG (2020-10-30 10:00 AM, 39.95 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 王愷銘3.jpg (2020-10-30 10:00 AM, 52.76 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: ryan111111    時間: 2020-10-30 10:03 AM

美使館有無同佢講:得閒飲茶
作者: andonlyu    時間: 2020-10-30 10:03 AM

引用:
原帖由 chriswong1010 於 2020-10-30 09:55 AM 發表

美國之陰,今次仲唔陰鳩你班死曱甴
好似呆灣咁,選舉前又話支持。
選完後,又叫曱甴唔好去台灣。
作者: 愛1c蛋    時間: 2020-10-30 10:03 AM

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2020-10-30 09:55 AM 發表

恒生大學學生;多次參與暴力抗爭活動;染上吸食大麻毒癮,無法自拔;出生于美國加州聖荷西市聖塔克拉拉縣;被控去年6月12日在夏慤道非法集結、6月21日在灣仔警察總部正門外牆處噴漆刑事毀壞,以及8月27日在黃大仙環凰街秀芳商場外管有危險藥物。

被控去年6月12日在夏慤道非法集結、6月21日在灣仔警察總部正門外牆處噴漆刑事毀壞,以及8月27日在黃大仙環凰街秀芳商場外管有危險藥物(現場被搜 ...
就算美國出世, 黃皮膚就係黃皮豬係三等公民
作者: briancccc    時間: 2020-10-30 10:03 AM

引用:

佢唔咁講,會有好多曱甴醒架。點都要講下野比佢地打下飛機先。
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-10-30 10:05 AM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-10-30 09:32 AM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201030/share_2020103007065081334.jpg

《美國之音》訪問了二十歲、在美國出生、擁有美國公民身分的王同學。王 ...
侵侵又要制裁美國之音了,罰佢唔準講真話,蓬豬罰佢只可講假話。
作者: abrahamlai2014    時間: 2020-10-30 10:07 AM

引用:

尾國佬用完即棄,曱甴終於知道做漢姦冇好結果啦,抵死
作者: 鼠貓    時間: 2020-10-30 10:09 AM

引用:
原帖由 briancccc 於 2020-10-30 10:03 AM 發表

佢唔咁講,會有好多曱甴醒架。點都要講下野比佢地打下飛機先。
曱甴點都唔會醒,都冇腦嘅,只會聽指示行事
作者: 二次大戰5555    時間: 2020-10-30 10:10 AM

引用:
原帖由 funnychu 於 2020-10-30 09:59 AM 發表

唔係諗住攪完野拍拍屎忽走吓話
唔上庭罪加一等
作者: banjo.    時間: 2020-10-30 10:10 AM

證明老美真係好驚老共.
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-30 10:10 AM

引用:

再作大啲啦

原來係王愷銘同學
正正經經上法庭可能碰上個慈悲法官輕判,依家越搞越大鑊,括約肌思考等屎 淋頭 🤔🤔
作者: Tokyo2040    時間: 2020-10-30 10:10 AM

真真正正替美國政府做嘢嘅我估美國政府一定會保護,呢幾件只係自己送上門做爛頭卒。
作者: ansonkpl    時間: 2020-10-30 10:10 AM

入到去咁順攤離開,唔似呢班人嘅性格喎,應該要拒絕離開,瞓地抗議,有需要時替佢老美裝修吓間領館,睇美國人點處理,大家都講人權,美國唔係咁絕係嘛

作者: 384    時間: 2020-10-30 10:10 AM

引用:

佢地嘅安全屋,正名係「曱甴黑暴唔安全屋」😂
作者: ibm1    時間: 2020-10-30 10:11 AM

美主都唔會養無用O既狗... 
你班黃絲真係以為佢係愛護動物協會咩? 
咁多年挑起咁多戰爭, 
殺左咁多人... 
只有白痴仲會當佢係好人... 
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-30 10:11 AM

引用:

保持通話。。。。。。拍戲咩🤔🤔
作者: burgeon    時間: 2020-10-30 10:11 AM

引用:

留電話:下次有job再叫你啦!
作者: 愛1c蛋    時間: 2020-10-30 10:11 AM

引用:
原帖由 384 於 2020-10-30 10:10 AM 發表

佢地嘅安全屋,正名係「曱甴黑暴唔安全屋」😂
品牌個名叫[來來]
作者: aesoppqwe    時間: 2020-10-30 10:12 AM

照估計,果12件傻仔應該都係比美領拒絕所以要偷渡
作者: Chobis    時間: 2020-10-30 10:12 AM

曱甴連自己係廁紙用完即棄都唔知道
作者: Duncan_Nadal    時間: 2020-10-30 10:12 AM

被遺棄的四隻狗
作者: 冬寒富有隊長    時間: 2020-10-30 10:12 AM

港美聯手送暴徒,港獨分子去國安處
作者: coldlemon    時間: 2020-10-30 10:12 AM

引用:
原帖由 Felix$$$ 於 2020-10-30 09:38 AM 發表

老美從未用過,鐘某係自薦
作者: 股市係我提款機    時間: 2020-10-30 10:13 AM

踢四個condom出來, 跟手就遣責警方拉人, 抽足曬水, 班曱甴只能被人消費
作者: 你封我唔到    時間: 2020-10-30 10:13 AM

美爹話曱甴仔係自僱人士,幫你唔到啦!
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-30 10:14 AM

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2020-10-30 09:55 AM 發表

被控去年6月12日在夏慤道非法集結、6月21日在灣仔警察總部正門外牆處噴漆刑事毀壞,以及8月27日在黃大仙環凰街秀芳商場外管有危險藥物(現場被搜 ...
呢啲揸住外國護照係咪想犯法後可以一走了之?🤔🤔
作者: bckkho    時間: 2020-10-30 10:14 AM

曱由甴一>condoms,不变定律。哈
作者: 愛1c蛋    時間: 2020-10-30 10:15 AM

引用:
原帖由 coldlemon 於 2020-10-30 10:12 AM 發表

老美從未用過,鐘某係自薦
9品芝麻官裡面個[來福]自閹做太監點知唔收佢
作者: imissyousomuch    時間: 2020-10-30 10:16 AM

引用:

一個學生有代表律師?錢從何來?話背後冇大台真係冇人信
作者: 愛1c蛋    時間: 2020-10-30 10:17 AM

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2020-10-30 10:16 AM 發表

一個學生有代表律師?錢從何來?話背後冇大台真係冇人信
佢都洗咗唔少黑錢啦
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-30 10:18 AM

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-10-30 10:05 AM 發表

侵侵又要制裁美國之音了,罰佢唔準講真話,蓬豬罰佢只可講假話。
已經落左命令,尾各之陰編輯自主嘅權力已被收回🤔🤔
作者: abrahamlai2014    時間: 2020-10-30 10:18 AM

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2020-10-30 10:00 AM 發表

金毛仔扮鬼仔
呢D係真西人嚟,唔係扮嘅
作者: 錦衣夜行    時間: 2020-10-30 10:18 AM

引用:

再作大啲啦

原來係王愷銘同學
好聽叫王同學,唔好聽叫王暴徒
作者: afternoon    時間: 2020-10-30 10:18 AM

引用:

如果佢地肯承擔法律責任,就唔洗咁辛苦,日日擔驚受怕
作者: stabber    時間: 2020-10-30 10:18 AM

俾錢叫你做野就叫你做兄弟,有事發生就當你契弟!傻仔,慢慢受喇!關尾角佬L事咩!
作者: 鼠貓    時間: 2020-10-30 10:20 AM

引用:
原帖由 burgeon 於 2020-10-30 10:11 AM 發表

留電話:下次有job再叫你啦!
轉頭:打咗電話啦,等拉吧。
作者: tcchana    時間: 2020-10-30 10:20 AM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-10-30 09:52 AM 發表

用廁紙要用到最後一格
比喻錯,係用廁紙用埋個廁紙筒
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-10-30 10:21 AM

引用:

等睇班「柒燈仔」點樣兜。
作者: PKY    時間: 2020-10-30 10:21 AM

成個condom都係精棄於垃圾桶
作者: chancc77    時間: 2020-10-30 10:22 AM

叫自己前線抗爭者。。。。。。2個字咪最貼cut....棄卒。

泛民無人幫你地咩? 載耀庭呢?
作者: kitkityuan    時間: 2020-10-30 10:22 AM

岳七九
作者: gakoduck    時間: 2020-10-30 10:23 AM

引用:

再作大啲啦

原來係王愷銘同學
記者又係蠢,化名都唔用
作者: soilvvang    時間: 2020-10-30 10:25 AM

即是叫香港班黑暴曱甴死心,痴瘋應收到訊息,所以痴瘋就無上花園道
作者: 神名綾人    時間: 2020-10-30 10:26 AM

一星期內好篤灰喇

唔係到時就冇情講
作者: hanE    時間: 2020-10-30 10:27 AM

引用:
原帖由 一風堂 於 2020-10-30 09:54 AM 發表

黃同學=黃屍同學。
蠢成咁?扮啫!搏同情扮可憐,不為芬咪又扮弱智隻隻黃賊都係呢招!我哋唔信有乜所謂假髮冠信就得嘞!,真係好想睇吓到底呢班人背景係乜野家庭可以教到咁垃圾!
作者: 天天奇馬    時間: 2020-10-30 10:29 AM

尾角出生尾角藉,嚟香港搞事應當間諜或者特務,交國安處理
作者: freddieking    時間: 2020-10-30 10:30 AM

引用:

畜牲都有今日,呢D新聞睇一次笑一次,底L死
作者: onion11    時間: 2020-10-30 10:30 AM

呢班垃圾。
作者: 13個加速馬達    時間: 2020-10-30 10:31 AM

嘩!美音咁樣爆鑊,話領館唔幫手。

唔怪得川建國話美音手指向出啦!
作者: 廚房橙色採購    時間: 2020-10-30 10:31 AM

引用:

原來係癮君子,黃屍都是渣嘅
作者: 高達0.1    時間: 2020-10-30 10:31 AM

引用:

https://youtu.be/NklXOKcsBMU
呢d美國分離主義自己訓練出嚟嘅精英點解唔肯回收嘅!?
作者: bitewingC    時間: 2020-10-30 10:32 AM

香港仲有好多意圖分裂國家嘅黃絲,國安幾時大圍捕
作者: freddieking    時間: 2020-10-30 10:33 AM

引用:

黃畜真係連頭毛都係黃色
作者: bgorlolandto    時間: 2020-10-30 10:33 AM

引用:

黃屍狗跟本就係屎都不如!
作者: ken61680    時間: 2020-10-30 10:34 AM

妄想迫害症
作者: 沙漠緊慎的P圖    時間: 2020-10-30 10:36 AM

作者: cardreadermp3    時間: 2020-10-30 10:38 AM

天篷又賊喊捉賊
作者: productdesigner    時間: 2020-10-30 10:40 AM

見到啲首joke🤡咁,真係攪笑
作者: facrl    時間: 2020-10-30 10:40 AM

引用:

呢啲仆街垃圾廢青仲衰撚過張抆完屎嘅草紙
作者: 年月是流水    時間: 2020-10-30 10:42 AM

condom condom condom 
作者: 超級羊    時間: 2020-10-30 10:48 AM

三個字《底死》!
作者: yctbmcl    時間: 2020-10-30 10:49 AM

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2020-10-30 09:55 發表

隻金毛曱甴肯定食唔小天使西。
作者: 咕咕700    時間: 2020-10-30 10:51 AM

曱甴快死
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2020-10-30 10:52 AM

引用:

https://**20190917**.pk/model/pc/content_profile_2541.html

王畜牲

圖片附件: 王愷銘.jpg (2020-10-30 10:52 AM, 23.95 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: @賓尼兔@    時間: 2020-10-30 10:52 AM

今次隻死肥鬼馮豬澳有無出聲?
作者: 海邊異幻象    時間: 2020-10-30 10:54 AM

这些本来是香港未来的主人翁,而家变成老尾的鬼子m巾。除了on9之外,唔知点形容!这些人在过去十多廿年里,有受过中共政府迫害吗?他们原本生活在中国香港这个国际大都市,比所有中国的其他城市都要好环境。有仔女嘅香港人真的要好好思考一下怎样跟他们沟通一下。不然的话,最后只能说一句:生旧差燒好过生你

作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-10-30 10:57 AM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-10-30 10:18 AM 發表

已經落左命令,尾各之陰編輯自主嘅權力已被收回🤔🤔
好嘢👏🏻👏🏻👏🏻
作者: hli9    時間: 2020-10-30 10:58 AM

羅生,仲唔即刻去幫手
作者: 超級扁扁的妹頭    時間: 2020-10-30 10:59 AM

美領館俾兩三萬使住先都有掛
作者: hk_mask    時間: 2020-10-30 11:00 AM

引用:

再作大啲啦

原來係王愷銘同學
有冇嘜頭?😶上邊隻金毛?😳

作者: fcw99    時間: 2020-10-30 11:01 AM

黃畜又俾尾帝遺棄
作者: 出入忽然蝦仁    時間: 2020-10-30 11:01 AM

炮灰啫,已经冇乜价值了,还管佢做乜。
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-30 11:02 AM

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-10-30 10:57 AM 發表

好嘢👏🏻👏🏻👏🏻
無乜好唔好,只係無$唯有歸一🤔🤔
作者: oneafterone    時間: 2020-10-30 11:02 AM

笑銀死
作者: 連續豐滿的蛇    時間: 2020-10-30 11:02 AM

老美得把口話幫,但現實就
作者: 夜來人    時間: 2020-10-30 11:03 AM

發達啦!黃之峰又可以sale多4件蛋散,眾籌
作者: Wachi師兄    時間: 2020-10-30 11:05 AM

引用:

美國人在香港搞暴力?
作者: 阿乜水    時間: 2020-10-30 11:09 AM

點解班友行出領館, 就有差佬塔? 好簡單, 領館一便同佢地 "了解"果陣, 另一便就打去差館叫搵人黎執垃圾.
作者: SkyBlue2046    時間: 2020-10-30 11:09 AM

做黑暴曱甴就是沒有好下場!
作者: superpeter    時間: 2020-10-30 11:12 AM

攬炒變自炒。
作者: trumpcovid    時間: 2020-10-30 11:13 AM

民主大國 快D收留件曱甴
中國唔要曱甴