標題: [本港新聞評論] 消息指警隊國安處擬設報料熱線泛民批如「篤灰」變相鼓勵文革 [打印本頁]

作者: catforyou    時間: 2020-10-30 07:58 AM     標題: 消息指警隊國安處擬設報料熱線泛民批如「篤灰」變相鼓勵文革

《港區國安法》實施至今接近4個月,消息指警隊國家安全處擬設立報料熱線,最快11月推出,讓市民舉報危害國家安全情報。由於資料敏感,熱線不會有人接聽,報料人身份會被保密。公民黨黨魁楊岳橋指,港府未能專注戰勝疫情,已急推「督灰」工具,質疑其居心何在。民主黨立法會議員涂謹申憂慮,做法令香港不再自由,削弱人與人之間的信任,認為將產生「寒蟬效應」。

舉報罪犯,人人有責。只有犯罪分子,先至會唔贊成。.

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/政情/542227/消息指警隊國安處擬設報料熱線-泛民批如-篤灰-變相鼓勵文革
作者: apmichael    時間: 2020-10-30 08:01 AM

廉署有熱線、勞工處有熱線、食環署有熱線,點解國安處唔可以有
作者: MarkIV    時間: 2020-10-30 08:04 AM

最L民革同紅衞兵咪就係你班冚家剷黃屍囉!
作者: 威廉PO    時間: 2020-10-30 08:16 AM

手足互篤。。。
作者: siuhung    時間: 2020-10-30 08:30 AM

驚被篤灰?
國家又冇提供獎金去收買d篤灰的手足,若果有手足會做,相信都係為了「真.公義」而做,所以香港應該更加要大力鼓勵,「篤灰無罪,投誠有理!」
作者: redsoon    時間: 2020-10-30 08:32 AM

犯法了要坐監
至係真理
作者: 邦之星    時間: 2020-10-30 08:33 AM

翻牆上網都可以舉報
作者: ChatLaw    時間: 2020-10-30 08:35 AM

蘋果日報都有報料熱線喎
作者: galaxychen    時間: 2020-10-30 08:35 AM

引用:
原帖由 catforyou 於 2020-10-30 07:58 AM 發表

《港區國安法》實施至今接近4個月,消息指警隊國家安全處擬設立報料熱線,最快11月推出,讓市民舉報危害國家安全情報。由於資料敏感,熱線不會有人接聽,報料人身份會被保密。公民黨黨魁楊岳橋指,港府未能專注戰勝疫情,已急推「督灰」工具,質疑其居心何在。民主黨立法會議員涂謹申憂慮,做法令香港不再自由,削弱人與人之間的信任,認為將產生「寒蟬效應」。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/5581618/org/b67937dfefdadaf727b6f15ba2bf8821.jpg/-xi_JLEqjb3RnXskBQWpk98ofR3sOu-EFqqhWhaqoVo?v=w1280r16_9 ...
你哋當日係咁將所有反對你哋嘅人嘅資料擺上網,你又唔出聲!
作者: kaibalau    時間: 2020-10-30 08:41 AM

文革左好幾年啦,黃絲日日係學校玩批鬥
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-10-30 08:53 AM

咁999都係篤灰wor
作者: IdoUdo    時間: 2020-10-30 08:55 AM

咁擔心,不如連999 都取消咗去啦,
呢啲報案熱,只有犯法者先會怕㗎咋
作者: 老納    時間: 2020-10-30 09:01 AM

又唔係舉報有償,只係多一個途徑啫,點算係鼓勵文革呀?又係到恐嚇市民
作者: lung_block    時間: 2020-10-30 09:04 AM

引用:
原帖由 catforyou 於 2020-10-30 07:58 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/5581618/org/b67937dfefdadaf727b6f15ba2bf8821.jpg/-xi_JLEqjb3RnXskBQWpk98ofR3sOu-EFqqhWhaqoVo?v=w1280r16_9 ...
各國設緊急電話如999,911,112,110等,如"篤灰",變相鼓勵文革...
作者: xxcxxc    時間: 2020-10-30 09:06 AM

犯民當然反對啦, 佢地分分鐘被人舉報
作者: 大漠風沙    時間: 2020-10-30 09:07 AM

你班咁嘅黃能,大家都稱兄道弟(手足嘛),㸃會有兄弟篤灰!怕什麼呢?
作者: 全馬    時間: 2020-10-30 09:08 AM

見人犯法,打電話報警,有咩問題?
作者: 誰說我無堅不催    時間: 2020-10-30 09:13 AM

知唔知黃狗有個group叫老豆搵仔, 知唔知用黎做乜
作者: 希夷    時間: 2020-10-30 09:15 AM

少年警訊都係舉報罪案。
作者: toman118    時間: 2020-10-30 09:16 AM

香港不再自由,削弱人與人之間的信任。
^^^^^^^
1. 自由同信任係曱甴破壞既,同曱甴既政見不同,又私了又起底。

2. 香港幾時有犯法既自由?
罪犯之間既信任關我地咩事?

曱甴一網打盡,一隻都不能少,
狩足督灰要趁早,遲左俾人搶先督灰就賴野架啦。

作者: kingkong_hk    時間: 2020-10-30 09:16 AM

藍店list算唔算批鬥
作者: 全宇宙    時間: 2020-10-30 09:19 AM

又係發放歪理洗仆街黃屍腦
作者: chimingchan2014    時間: 2020-10-30 09:29 AM

引用:

呢班人都白痴嘅,咁唔通廉署舉報貪污嘅熱線又係文革咩,上年6月開始嘅黑暴,嗰啲暴徒對人私了,對商舖刑毀,咁又算唔算文革呀,定係應該係恐怖襲擊呢。
作者: 波濤性感的羊    時間: 2020-10-30 09:33 AM

又係一班犯咗法叫人唔好報警嘅死畜牲!
作者: aesoppqwe    時間: 2020-10-30 09:38 AM

你班撚樣,上年咁多人因為政見問題講幾句就比人私了
唔撚見你地出聲,宜家個舉報熱線都未開就即刻話文革
講文革,呢D有排都比唔上曱甴啦,李伯講幾句就被火燒喎
作者: 鬼屋門口食花生    時間: 2020-10-30 09:42 AM

就算真係篤灰,都係班手足互篤。我地呢D外人,點知D曱甴邊隻打邊隻呢。
作者: 光棍man    時間: 2020-10-30 09:44 AM

見到班漢奸比人鍊住春袋咁叫,真係治癒
作者: ngaishiuwasam    時間: 2020-10-30 09:48 AM

呢班政棍立法會開會又唔見佢哋咁人齊?正仆街老廉都係叫人去舉報啦!又唔去老廉抗議?
作者: 1333333    時間: 2020-10-30 09:57 AM

全世界聞主人權言論自由地區那個沒有報料熱線
作者: 大滾友    時間: 2020-10-30 10:00 AM

篤得灰既,大部份都係手足
作者: ansonkpl    時間: 2020-10-30 10:05 AM

邊個叫佢哋做反中亂港嘅嘢,篤佢哋出嚟好正常喎,乜嘢文革呀
作者: matthew1999    時間: 2020-10-30 10:14 AM

應該仲有一大班過去一年攪破壞勇武曱甴暴徒未捉到, 篤灰應該可以捉番多一D
作者: banjo.    時間: 2020-10-30 10:17 AM

泛民開始恐懼了.
作者: jetflyer    時間: 2020-10-30 10:20 AM

中國一定會不擇手段維持其統治權不動搖
其他問題都要讓路
作者: wow...    時間: 2020-10-30 10:20 AM

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-10-30 08:01 發表

毒果方向報都有報料熱線喎
作者: fn20172017    時間: 2020-10-30 10:25 AM

真好, 以前CAP落既圖可以用了
作者: AABB999    時間: 2020-10-30 10:30 AM

泛暴民黑暴曱甴=另類共產黨=違我獨專思想
作者: 笨豬傻咪    時間: 2020-10-30 10:33 AM

民主黨立法會議員涂謹申憂慮,做法令香港不再自由,削弱人與人之間的信任,認為將產生「寒蟬效應」。

呢班福乖私了個陣時,又唔見你咁講
又係賊喊捉賊
作者: ookkman    時間: 2020-10-30 10:34 AM

引用:

正 會舉報d仆街曱甴 正
作者: stuntman    時間: 2020-10-30 10:54 AM

平生不作虧心事
半夜篤灰也不驚
作者: 鬼屋理性的榴槤    時間: 2020-10-30 10:55 AM

你班垃圾議員吾好成日出黎7啦
作者: cm1001hk    時間: 2020-10-30 10:58 AM

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-10-30 08:35 AM 發表

蘋果日報都有報料熱線喎
呢巴掌大大力車埋去。。。
作者: 阿拉蕾    時間: 2020-10-30 10:59 AM

打電話舉報
晴朗一天個 基佬雲
日日搞港毒
作者: 19hkend    時間: 2020-10-30 11:01 AM

班粉腸怕了
作者: 來自M78星雲的神    時間: 2020-10-30 11:02 AM

引用:

泛民係咪白痴?
識唔識分架?
1)報料熱線無報酬2)篤灰既就有50萬花紅
兩樣野好唔同囉!

所以大部份手足都選擇篤灰, 就好似12瞞逃單野咁,一次過就收600萬
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-10-30 11:03 AM

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-10-30 08:01 AM 發表

為反而反
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-10-30 11:05 AM

只有身有屎嘅人先會驚報料熱線
作者: gakoduck    時間: 2020-10-30 11:08 AM

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-10-30 08:01 AM 發表

泛民可能話999都應該要取消
作者: 至愛不渝    時間: 2020-10-30 11:09 AM

泛民,黑暴自己篤傻仔鐘灰就得?黃C特色。
作者: 香港神仙    時間: 2020-10-30 11:11 AM

呢個時候,都唔系搞好經濟民生,仲搞咁多嘢。
唔爭氣。
作者: superpeter    時間: 2020-10-30 11:11 AM

黑暴未日
作者: ctchan20f    時間: 2020-10-30 11:11 AM

引用:

罪案舉報熱線存在已久,今次只加多一項,有何問題!只有想犯/已犯的人才害怕!
作者: nelsoncph    時間: 2020-10-30 11:12 AM

引用:

泛暴耳完怕篤灰生意被搶。

作者: 誰事誰非2015    時間: 2020-10-30 11:12 AM

西奴賣國賊反對的就系做啱了
作者: 年月是流水    時間: 2020-10-30 11:13 AM

點解唔可以有熱線 
作者: zero32145    時間: 2020-10-30 11:14 AM

你地成班都未拉驚乜啫
作者: trumpcovid    時間: 2020-10-30 11:15 AM

識驚未
走得好走啦
犯民班仆街 要還啦
作者: fcw99    時間: 2020-10-30 11:15 AM

黃畜一向鬼打鬼
作者: eddie_jesic    時間: 2020-10-30 11:15 AM

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-10-30 08:35 AM 發表

蘋果日報都有報料熱線喎
又係喎, 呢幾隻狗唔知幾時到毒果度吠呢.
作者: goggo    時間: 2020-10-30 11:16 AM

泛民驚就去釣魚啦。
作者: 出入忽然蝦仁    時間: 2020-10-30 11:16 AM

警察唔系萬能嘅唔系乜事情都會關注、會知、會清楚,要想社會穩定恢復正常,需要全民共同勤力,發現線索及時舉報,警察才會關注、會知、會調查,及時把問題處理掉,才能保護你、我、佢嘅根本利益,支持,支持。
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-10-30 11:16 AM

引用:

班「黃血人」,開始有得震、無得瞓。
作者: 望見灰象棋    時間: 2020-10-30 11:17 AM

支持舉報罪犯
作者: 沙漠緊慎的P圖    時間: 2020-10-30 11:17 AM

作者: 小魔怪    時間: 2020-10-30 11:18 AM

舊年呢班卜街議員對於曱甴周街打人燒舖視而不見,佢地先係"鼓勵文革"
作者: 宇宙可愛的採購    時間: 2020-10-30 11:19 AM

篤灰跟自由有咩嘢關系?
作者: ullu    時間: 2020-10-30 11:20 AM

見到殺人放火去報警算吾算篤灰呀?今時今日d歪理真係😪😪
作者: free33sky    時間: 2020-10-30 11:21 AM

身有屎怕了??
作者: 9個野性的羔羊    時間: 2020-10-30 11:23 AM

屌!赞成又如何,7婆和大波樺不執行國安法有撚用咩!DKLM两件臭化蟹!
作者: bensonchow    時間: 2020-10-30 11:23 AM

警局都有999報案中心咁又係咪篤灰? 廉署都有舉報熱線又係篤灰?
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2020-10-30 11:23 AM

最L民革同紅衞兵咪就係你班冚家剷黃屍囉!
作者: Swedenlion    時間: 2020-10-30 11:23 AM

中黑暴漢奸死穴,犯民點會唔心急
作者: emsdhong    時間: 2020-10-30 11:23 AM

泛民班PK唔係搞民革咩又含濃牆又起底又批鬥!
作者: 一風堂    時間: 2020-10-30 11:24 AM

曱甴圍爐自篤
手足圍爐自瀆
作者: macaukit2014    時間: 2020-10-30 11:25 AM

引用:

最撚抵死係民煮黨,公文袋⋯都有熱線!
作者: kkl768    時間: 2020-10-30 11:25 AM

引用:

要唔要取消99?
作者: estateman    時間: 2020-10-30 11:25 AM

引用:

上年黑犯民制造文革式批鬥異己⋯⋯
破壞正常人一切
作者: disclaimer18    時間: 2020-10-30 11:26 AM

引用:

避免篤灰,不如取消999報案熱線啦。

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
作者: RickyII    時間: 2020-10-30 11:26 AM

引用:

黑暴私了不同政見的香港人,這難道不是寒蟬效應嗎 ?!
泛民呢班政棍,真係龍門任佢搬!!
作者: 俊楠    時間: 2020-10-30 11:27 AM

舉報曱甴罪犯,人人有責
作者: anglelinyuen315    時間: 2020-10-30 11:27 AM

如果咁都唔得,999可以摺啦
作者: lightaddheat    時間: 2020-10-30 11:29 AM

引用:
原帖由 IdoUdo 於 2020-10-30 08:55 AM 發表

咁擔心,不如連999 都取消咗去啦,
呢啲報案熱,只有犯法者先會怕㗎咋
同意
作者: kid_a    時間: 2020-10-30 11:29 AM

引用:

所以話黃人D 文喧技兩...
根本舉報罪行,人人有責,  都唔係民革至有啦....
作者: hanE    時間: 2020-10-30 11:29 AM

引用:

夜半敲門也不驚
作者: 港式片皮鴨    時間: 2020-10-30 11:29 AM

國安處仲要有報料電郵,whatsapp,  App.  方便正義市民報料剷除黃毒
作者: billy80    時間: 2020-10-30 11:30 AM

非常好,一定見一隻報一隻!
作者: hanE    時間: 2020-10-30 11:30 AM

引用:

呢班狗賊好驚咩?驚到毛都甩🤭
作者: py2006    時間: 2020-10-30 11:32 AM

泛民有破壞無建設,指鹿為馬,只會盲反!
作者: 崖上的地獄    時間: 2020-10-30 11:32 AM

又為…蓝C帶來夢寐以求的生活
作者: yeungph    時間: 2020-10-30 11:32 AM

呢班垃圾,講野則係放屁。同逃犯條例一樣,明明唔關99.999%香港人事,但就硬係搞乜反送中,事件演變到依家,國安法亦都係因此事而立。好多人因被洗腦變黑暴而變真正罪犯逃犯送中犯,本來十世都同佢無關的條例而家樣樣中晒。而家又再搞個新議題"報料等於篤灰人鬥人"?咁ICAC舉報熱線又點,警方舉報又點,呢D熱線有左幾十年,同你有關咩?你驚過咩?仍然同玩逃犯條例一樣,如果有人信有人跟住衝,只能話抵死。
呢班垃圾的工作就係日日開會討論,集屍廣益諗呢D害香港人害香港驚香港死得唔夠快的濕九野。

作者: 颱風小子    時間: 2020-10-30 11:33 AM

引用:

騰雞呀?!
作者: 樓上芳香的工人    時間: 2020-10-30 11:34 AM

舉報罪犯,人人有責。
作者: vc14120785    時間: 2020-10-30 11:34 AM

怕咩,最好有獎金
心有鬼
還是 身有屎
作者: VFR800    時間: 2020-10-30 11:36 AM

又寒蟬效應.... 聽過十萬幾次喇...
作者: wingleung0406+    時間: 2020-10-30 11:37 AM

驚就咪犯法啦!🤬
作者: manhoxyz    時間: 2020-10-30 11:38 AM

私了市民果時你唔講
作者: F.Fabregas    時間: 2020-10-30 11:39 AM

舉報犯案都叫篤灰啊,你班冚家剷
作者: chichunlo    時間: 2020-10-30 11:40 AM

好想問下呢班民選議員辦事處有冇熱線?定根本就係熱線都條冇電話都冇個、剩係白拎人工又一日?
作者: SkyBlue2046    時間: 2020-10-30 11:40 AM

黑暴曱甴的末日到了!
作者: sowina    時間: 2020-10-30 11:41 AM

引用:

勁能好笑,熱線都唔俾人有。你唔犯法洗能驚人篤灰。