標題: [本港新聞評論] 國安法︱鍾翰林等5人向美領館尋庇護支援組織稱1人持美籍仍遭拒 [打印本頁]

作者: 武德鼎     時間: 2020-10-29 04:07 PM

「學生動源」前召集人鍾翰林及另外4人,日前疑向美國駐港總領事館尋求政治庇護,但鍾翰林途中被警方國安處人員拘捕。據報,鍾翰林曾向居英港人組織「Friends of Hong Kong」求助,組織回覆查詢確認,當日合共有5名社運人士擬前往美領尋求政治庇護,其中一人持有美國國籍,組織批評美國駐港澳總領事館拒絕伸出援手行為「可恥」。鍾翰林今日早上由警方車輛押送到西九龍法院提堂,暫時毋須答辯,案件押後至明年1月7日再提訊,他被拒保釋,期間需還押。

「學生動源」前召集人鍾翰林及另外4人,日前疑向美國駐港總領事館尋求政治庇護,但鍾翰林途中被警方國安處人員拘捕。據報,鍾翰林曾向居英港人組織「Friends of Hong Kong」求助,組織回覆查詢確認,當日合共有5名社運人士擬前往美領尋求政治庇護,其中一人持有美國國籍,組織批評美國駐港澳總領事館拒絕伸出援手行為「可恥」。

鍾翰林今日早上由警方車輛押送到西九龍法院提堂,暫時毋須答辯,案件押後至明年1月7日再提訊,他被拒保釋,期間需還押。

「Friends of Hong Kong」指,日前有5名尋求政治庇護的社運人士,因擔心失去人身自由,而向組織求助,希望尋求美國當局非正式途徑的政治庇護。組織透露,雖知美國接受中國民運人士申請政治庇護非常罕有,但鍾翰林是知名社運人士,他亦早於「港版國安法」生效前,已解散其組織「學生動源」,惟7月仍被捕。

組織表示,美國駐港澳總領事館曾向其中一名求助社運人士,稱有需要可以向館方求助,而5人之中有1人是美國出生的美國公民,但美領最終拒絕施援。

組織稱讚鍾翰林於中學年代已成立組織支持香港民主發展,呼籲港府及國際社會應聆聽這類年輕人的聲音,而組織會繼續為社運人士發聲及提供援助。

你愛美國,美國愛你嗎?
你班二打六記住,你只係二打六,美國佬睬你都有味
你班避孕套記住,你只係避孕套,美國佬用完即棄,一腳伸開

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/541930/國安法-鍾翰林等5人向美領館尋庇護-支援組織稱1人持美籍仍遭拒

作者: siupercy     時間: 2020-10-29 04:09 PM

on 9
作者: snoopy_fa     時間: 2020-10-29 04:09 PM

美籍連門口都入唔到 情何以堪
作者: afternoon     時間: 2020-10-29 04:11 PM

引用:
原帖由 武德鼎 於 2020-10-29 04:07 PM 發表

「學生動源」前召集人鍾翰林及另外4人,日前疑向美國駐港總領事館尋求政治庇護,但鍾翰林途中被警方國安處人員拘捕。據報,鍾翰林曾向居英港人組織「Friends of Hong Kong」求助,組織回覆查詢確認,當日合共有5名社運人士擬前往美領尋求政治庇護,其中一人持有美國國籍,組織批評美國駐港澳總領事館拒絕伸出援手行為「可恥」。鍾翰林今日早上由警方車輛押送到西九龍法院提堂,暫時毋須答辯,案件押後至明年 ...
美藉就唔洗港申請庇護直接返美國啦啦,班友無腦架?
作者: vvoy     時間: 2020-10-29 04:11 PM

不如向印度領事館
尋求政治庇護 
作者: Newpopcorn     時間: 2020-10-29 04:11 PM

引用:
原帖由 武德鼎 於 2020-10-29 04:07 PM 發表

「學生動源」前召集人鍾翰林及另外4人,日前疑向美國駐港總領事館尋求政治庇護,但鍾翰林途中被警方國安處人員拘捕。據報,鍾翰林曾向居英港人組織「Friends of Hong Kong」求助,組織回覆查詢確認,當日合共有5名社運人士擬前往美領尋求政治庇護,其中一人持有美國國籍,組織批評美國駐港澳總領事館拒絕伸出援手行為「可恥」。鍾翰林今日早上由警方車輛押送到西九龍法院提堂,暫時毋須答辯,案件押後至明年 ...
美國藉自己友都唔理? 梗係D一蚊稅都冇交過嘅廢青啦. 證朋曱甴神憎鬼厭!!!!
作者: hkguy001     時間: 2020-10-29 04:12 PM

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-29 04:09 PM 發表

入左申請庇護反面自暴奇醜 ,
1) 如何運回美國呢?
2) 再玩大一點, 中國外交要求關閉領事館, 立即就可入內抓人了
作者: discuss.woddboy     時間: 2020-10-29 04:15 PM

組織批評美國駐港澳總領事館拒絕伸出援手行為「可恥」

真係好大膽
作者: snoopy_fa     時間: 2020-10-29 04:15 PM

引用:
原帖由 afternoon 於 2020-10-29 04:11 PM 發表

駐港領事無出過聲 放個屁, 甘樣對本國公民 仲要落大閘報警拉人
作者: Ct4683     時間: 2020-10-29 04:18 PM

吓?dklm咁都做得出嘅?點解嘅?點解嘅?😁
咁扮入去辦簽證得唔得呀?LOL!😂😂😂
作者: amstrong668     時間: 2020-10-29 04:19 PM

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-29 04:09 PM 發表

跟你做過friend , friend 過打band … 最後識你老鼠
作者: vvoy     時間: 2020-10-29 04:24 PM

你地都係留番係香港
做美麗風景線吧  
作者: CS601P     時間: 2020-10-29 04:26 PM

原來有中間人同他們聯絡過領事館..
咁....條友去領事館時就被警方拉佐....
之後美國及泛民又毫無反應...
即系咩事...一清二楚了....
作者: 真。豐滿的豬豬     時間: 2020-10-29 04:28 PM

領事館職員從CCTV只睇到幾隻曱甴想衝入嚟...國籍不明!
作者: dunbinexy     時間: 2020-10-29 04:28 PM

引用:

Oh, 爹親娘親,不及傻佬侵!
走狗既下場係被主子抛棄。
作者: 引人入性的校裙     時間: 2020-10-29 04:28 PM

黑暴快D幫美國領事館裝修,否則死全家
作者: kelvin180     時間: 2020-10-29 04:29 PM

比你入點做CONDOM? 人地而家主力搞緊泰國啊! 
作者: kaiserken     時間: 2020-10-29 04:30 PM

依家至知老美可恥?真係圖樣圖森破...
作者: ED1988     時間: 2020-10-29 04:31 PM

引用:

揸美國passport又點,你係黄皮膚嘛!
作者: 不能打出堅持男     時間: 2020-10-29 04:31 PM

你地仲唔知自己係 condom? condom啊!避孕套啊!用完即棄,邊度有人仲攞黎收藏啊!懵炳!
作者: aesoppqwe     時間: 2020-10-29 04:31 PM

做曱甴下場得3種
一係精彩人生
一係偷渡送中
一係做難民

自己揀啦曱甴們
作者: CS601P     時間: 2020-10-29 04:32 PM

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 29-10-2020 04:15 PM 發表

駐港領事無出過聲 放個屁, 甘樣對本國公民 仲要落大閘報警拉人
==========
會不會預佐時間,有人叫條友早點來去對面等開門...
跟著篤灰....警方去對面拉人.不是館的門口拉人...
咁..館就當不知當時情況,可以置身事外....
作者: Ct4683     時間: 2020-10-29 04:32 PM

引用:
原帖由 CS601P 於 2020-10-29 04:26 PM 發表

咁快d篤條無間道中間人出黎,一人一磚掟9死佢啦,咁樣線d手足。🤬🤬
作者: funsun13     時間: 2020-10-29 04:32 PM

黃屎醒未
作者: superpeter     時間: 2020-10-29 04:33 PM

漢姦未日
作者: chriswong1010     時間: 2020-10-29 04:33 PM

美國佬當你班on仔係狗咋
作者: yuenyau     時間: 2020-10-29 04:35 PM

真系55555555囉!😭😭😭😭
作者: songsong17     時間: 2020-10-29 04:35 PM

還不知到自己白痴被利用...
作者: vc14120785     時間: 2020-10-29 04:35 PM

老尾唔收曱甴
作者: fcw99     時間: 2020-10-29 04:36 PM

一廂情願嘅黃畜手足被美帝出賣
作者: johntt     時間: 2020-10-29 04:36 PM

咁講即係就算揸住個美國護照都唔照其他人死咗條心勞掛睇吓仲有冇人咁戆尻喺傷港玩大啲
作者: 學到老     時間: 2020-10-29 04:36 PM

作者: songsong17     時間: 2020-10-29 04:38 PM

仲有, 你無取消白港居民身份, 你個“美籍”在港係無用的...
作者: DARKSILVER     時間: 2020-10-29 04:39 PM

引用:
原帖由 afternoon 於 2020-10-29 04:11 PM 發表

估計有美藉, 香港被補保釋中, 所以上唔到機!

可能想美國包架特務機由美國領事館直接飛返美國掛
作者: 大王來巡山     時間: 2020-10-29 04:39 PM

正常人见到班瘟神都拉閘啦
作者: Ct4683     時間: 2020-10-29 04:40 PM

美籍華人喎,高等華人喎,膠子過英籍華人架,冇理由美國领事館都入唔到架,仲使旨意你老美在海外保護美籍淫民嘅?
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-10-29 04:42 PM

condom ,用完即棄
作者: bebebigbig     時間: 2020-10-29 04:42 PM

你老美快D收柒頭啦~大家等睇充公陳啓宗果6棟用廿八億代特9英個仆街剛買既洋房~中央等住幫佢個仆街裝修~
作者: 生果金     時間: 2020-10-29 04:43 PM

唔柒就唔係黃畜曱甴喇!
🤭
作者: 漆哥     時間: 2020-10-29 04:43 PM

你估係立法局,曱甴又唔敢去裝修,可以點!?!
作者: simonfdf     時間: 2020-10-29 04:43 PM

向英國組織求救?點解要去美國領事館呀?去英國領事館會否好一些?
作者: 超低能勁搞笑     時間: 2020-10-29 04:43 PM

叫舉美9國旗嗰班走9情何以碪😂
作者: kwailo1233789     時間: 2020-10-29 04:43 PM

因為你班冚家產到處破壞,打鳩不同意見市民,所以我好撚憎黃絲,曱甴,佢哋一定要死
作者: 曹三豐     時間: 2020-10-29 04:43 PM

有得去,痴瘋都去左啦!
作者: ATA6038     時間: 2020-10-29 04:44 PM

認命啦

圖片附件: 1603961111903.jpg (2020-10-29 04:45 PM, 223.98 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: montejo     時間: 2020-10-29 04:45 PM

引用:

持美藉唔係大晒㗎,以前工作處理啲法庭嘢,好多鬼佬一樣被人告,領事唔會理
作者: ngblowwater-a1     時間: 2020-10-29 04:45 PM

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-10-29 04:43 PM 發表

有得去,痴瘋都去左啦!
連美國人都唔保........
作者: vvoy     時間: 2020-10-29 04:45 PM

唔使驚
海豹特擊隊
一定會打救你  
作者: 台風變態的樓盤     時間: 2020-10-29 04:46 PM

美狗國點會收留黃狗架,咪玩啦,走狗係要留係目標地方先有用,自己養?邊撚個會嘥狗糧養冇撚用嘅狗?
作者: fai28     時間: 2020-10-29 04:47 PM

做狗都做唔成
作者: bebebigbig     時間: 2020-10-29 04:47 PM

吊你特9英同台獨hi莫綺雯個死仆街!!走去用星加坡伺服器hack中央政府網站偷密函??

大少奶俾大家睇中央同中聯辦既伺服器之分別~

大少奶諗中央班大老爺真系想一槍打L死你2個仆街!!!

圖片附件: 1603961223215.jpg (2020-10-29 04:47 PM, 38.92 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1603961223410.jpg (2020-10-29 04:47 PM, 75.08 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: simonfdf     時間: 2020-10-29 04:47 PM

引用:
原帖由 ATA6038 於 2020-10-29 04:44 PM 發表

認命啦
美國民主就是這樣
拳頭大
作者: kwailo1233789     時間: 2020-10-29 04:48 PM

引用:
原帖由 simonfdf 於 2020-10-29 04:43 PM 發表

向英國組織求救?點解要去美國領事館呀?去英國領事館會否好一些?
政治十分污穢,冚家產黃絲,黑暴,曱甴冇利用價值,要去就請乖乖哋去差館而唔係領事館。
黃絲,曱甴,黑暴,包括香港大學生要死全家。
作者: hihizaza     時間: 2020-10-29 04:48 PM

引用:

跟本得把口之麻,你估真係咁歡迎你咩,傻仔,你係罪犯,暴徒,垃圾黎架
作者: chantinlung     時間: 2020-10-29 04:48 PM

須知道一逆佢地意,就會被包圍裝修私了。呢次美領館大穫了....
作者: Duncan_Nadal     時間: 2020-10-29 04:48 PM

五隻被遺棄的死狗
作者: 希夷     時間: 2020-10-29 04:48 PM

養到個仔咁大,
比美佬做炮灰,
香港家長父母真係好嘢
作者: deechai     時間: 2020-10-29 04:48 PM

組織稱讚鍾翰林於中學年代已成立組織支持香港民主發展 <= 如果單單為左民主發展, 香港都唔會變到今時今日咁啦....又唔見幾年, 十年前係會咁?  又賴果班爭取GE係廢佬? 係米....永遠光環都只屬於你地呢代, 對嗎???  
作者: bebebigbig     時間: 2020-10-29 04:48 PM

馬雲!!!美國加州系你地盤~你個仆街有份反中!!!
作者: Fiatmoney88     時間: 2020-10-29 04:49 PM

美國国藉又点,四等公民!
作者: discuss-5     時間: 2020-10-29 04:49 PM

笑料
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-10-29 04:49 PM

保釋被拒,還押至明年1月7日再提訊.........漢奸賣國賊沒好下場
作者: cwbguy     時間: 2020-10-29 04:49 PM

引用:
原帖由 武德鼎 於 29-10-2020 04:07 PM 發表

咁就話「可恥」?
如果爆出根本係美國領事館篤灰,通知克警去捉幾條友,到時要用乜野黎形容?
作者: 台灣小榴槤     時間: 2020-10-29 04:50 PM

曱甴死不足惜
作者: Ct4683     時間: 2020-10-29 04:51 PM

引用:
原帖由 simonfdf 於 2020-10-29 04:43 PM 發表

佢地冇BNO,小陰蒂國大條藉口踢9佢地出門口。😂
作者: ansonkpl     時間: 2020-10-29 04:51 PM

世事並非如佢哋預期中咁理想,做得出反政府嘅勾當,便應預咗有今日,後果如何都要自行承擔,不要以為別人一定幫得到你
作者: jackieWingw     時間: 2020-10-29 04:51 PM

on 99
作者: dbdawnbobo     時間: 2020-10-29 04:51 PM

12人蛇之後又一笑爆嘴!
作者: simonfdf     時間: 2020-10-29 04:51 PM

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-29 04:51 PM 發表

佢地冇BNO,小陰蒂國大條藉口踢9佢地出門口。😂
難民喎,原來是要有條件架
作者: 新丁一號     時間: 2020-10-29 04:52 PM

敢做唔敢承擔
呢啲真係廢物
作者: 希夷     時間: 2020-10-29 04:52 PM

所以美佬至從韓戰越戰,
死咗咁多美兵,
以後只會用錢去叫人打,
自己唔會出兵,
死的都係你地中國人,
美佬輸打贏要。
作者: snoopy_fa     時間: 2020-10-29 04:53 PM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-10-29 04:49 PM 發表

咁就話「可恥」?
如果爆出根本係美國領事館篤灰,通知克警去捉幾條友,到時要用乜野黎形容?
自己笨唔怪得人, 美國佬擺明利用你班傻仔
作者: FX2036     時間: 2020-10-29 04:54 PM

引用:

美國籍公民領事都唔肯保護,間美國領事館都好舊囉,要裝修先得囉。
作者: 足智阿拉丁     時間: 2020-10-29 04:54 PM

有種去領事館裝修啦~洋奴!
作者: cwbguy     時間: 2020-10-29 04:54 PM

引用:
原帖由 Ct4683 於 29-10-2020 04:18 PM 發表

吓?dklm咁都做得出嘅?點解嘅?點解嘅?😁
咁扮入去辦簽證得唔得呀?LOL!😂😂😂
因住穿過門口個旋轉閘時,個保安故意鎖停個閘,困住隻甲由,再叫克警
作者: 年月是流水

作者: Newpopcorn     時間: 2020-10-29 04:54 PM

引用:
原帖由 johntt 於 2020-10-29 04:36 PM 發表

咁講即係就算揸住個美國護照都唔照其他人死咗條心勞掛睇吓仲有冇人咁戆尻喺傷港玩大啲
咪你估,你班L樣恃住有US passport姦淫擄掠完撩住牙咁入來又要開門俾你咩?
作者: Ct4683     時間: 2020-10-29 04:54 PM

引用:
原帖由 simonfdf 於 2020-10-29 04:51 PM 發表

難民喎,原來是要有條件架
做小陰蒂國難民要有BNO,自費機票食宿架。
作者: estateman     時間: 2020-10-29 04:54 PM

引用:

奴才竟然夠膽批評主人可恥
作者: ngaishiuwasam     時間: 2020-10-29 04:54 PM

狗嘅下場就係要你吠你就吠唔使你吠劏得啦!死蠢
作者: 遊鯤     時間: 2020-10-29 04:54 PM

Ask not what the country can do for you
Ask what you can do for the country.
American citizenship only entitles you to pay tax.
作者: law31     時間: 2020-10-29 04:55 PM

組織批評美國駐港澳總領事館拒絕伸出援手行為「可恥」

......美國「可恥」全球有共識....
等於毒果日報員工......明知個老細係仆*都要同佢賣命一樣...
食得鹹魚抵得渴......條路自己揀仆*唔好喊.....
作者: 足智阿拉丁     時間: 2020-10-29 04:55 PM

黃狗依家會唔會醒覺原來全世界嘅政府都係仆街嘅,要改為向外星政府求助?
作者: 阿努阿圖阿圖     時間: 2020-10-29 04:56 PM

引用:

抵鳩死!
作者: cwbguy     時間: 2020-10-29 04:56 PM

引用:
原帖由 CS601P 於 29-10-2020 04:26 PM 發表

篤灰英文點寫?
作者: snoopy_fa     時間: 2020-10-29 04:57 PM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-10-29 04:56 PM 發表

篤灰英文點寫?
golden finger
作者: 一風堂     時間: 2020-10-29 04:57 PM

引用:

美領事館承認當日係有5人拍門求助,不過係尿急向領事館借厠所喎,別無其它要求。
作者: 嫖、賭、飲、吹     時間: 2020-10-29 04:58 PM

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-10-29 04:11 PM 發表

不如向印度領事館
尋求政治庇護 
申請政治庇護要畀人性侵完仲要講多謝嗰喎?

去印度領事館洗定個籮友先!
作者: law31     時間: 2020-10-29 04:59 PM

再講,有美國國籍嗰一個仲大撚鑊........
直頭係外國勢力....
作者: snoopy_fa     時間: 2020-10-29 04:59 PM

引用:
原帖由 一風堂 於 2020-10-29 04:57 PM 發表

美領事館承認當日係有5人拍門求助,不過係尿急向領事館借厠所喎,別無其它要求。
保安門口趕佢地走喎, 漢奸與狗不得進入
作者: Ct4683     時間: 2020-10-29 05:00 PM

引用:
原帖由 estateman 於 2020-10-29 04:54 PM 發表

奴才竟然夠膽批評主人可恥
哦。。明白了,原來係被(居英港人組織)出賣,dklm,自己去左英國就出賣滯港嘅手足,真係個個出逃嘅手足都係含家產黎嘅。
作者: 一風堂     時間: 2020-10-29 05:00 PM

美國領事館怕佢地5個屙屎污糟所以拒絕佢地。有美國籍都唔借厠所又不近人情
作者: cwbguy     時間: 2020-10-29 05:00 PM

引用:
原帖由 不能打出堅持男 於 29-10-2020 04:31 PM 發表

你地仲唔知自己係 condom? condom啊!避孕套啊!用完即棄,邊度有人仲攞黎收藏啊!懵炳!
鍾翰林...... 英文名 Durex Chung
作者: DGxx     時間: 2020-10-29 05:00 PM

二打六
作者: 堂朝     時間: 2020-10-29 05:00 PM

你估尾角佬真係你老豆咩戇鳩
正豬賓周
作者: snoopy_fa     時間: 2020-10-29 05:01 PM

引用:
原帖由 law31 於 2020-10-29 04:59 PM 發表

再講,有美國國籍嗰一個仲大撚鑊........
直頭係外國勢力....
其實想入去取消綠咭
作者: 口腔花色核心     時間: 2020-10-29 05:01 PM

好柒啊dllm
作者: JJ_girl     時間: 2020-10-29 05:03 PM

陰功,有美國國藉都唔理你,你叫佢情何以堪

作者: snoopy_fa     時間: 2020-10-29 05:03 PM

點解唔去揾事頭婆照
作者: 大寶二寶     時間: 2020-10-29 05:04 PM

抵死!