標題: [民生討論] 幸災樂禍人之恥 - 左丁山 [打印本頁]

作者: 生果轉貼員    時間: 2020-10-28 09:23 PM     標題: 幸災樂禍人之恥 - 左丁山

國泰大裁員,昨日本欄稱認為有結構性遠因,即是十幾年來未能解決汽油對沖的巨大損失。當然也有近因,最大的打擊是百年一遇的全球疫症大流行。1918年西班牙流感(Spanish Flu)肆虐時,還沒有商業飛機旅行(1927年才有第一次橫越大西洋飛行的壯舉),沒有所謂航空業,今天則大大不同,航空旅行幾乎是人生必需一部份,卻因新冠狀病毒而全球陷入停飛狀態,航空業遭受的打擊是歷史空前的。

港龍停業,國泰大裁員,令左丁山非常同情,極之遺憾!5900個香港職位失去,即是5900個家庭的財政慘遭打擊,其中年青起步不久的一代,未來幾年生活怎麼過,令人懸念。

1997年亞洲金融風暴之後,左丁山眼見40幾歲的朋友夫婦被同時解職,一個月內將在國際學校上學的兒女停學,遣散菲傭跟着賤價賣出千三呎住宅,租住新界村屋,其情景令左丁山震驚,久久不能忘懷。

國泰及港龍被裁職員之中,或會有人陷入同樣環境吧?適逢失業率升至6.4%,職場找新工作方面,更令人為他/她們擔心,但又愛莫能助。疫情是航空業、旅遊業、餐飲業的大敵,大敵一日不除,社會難以安寧,目前香港需要的是一個互相關懷,給予安慰同情的氣氛,而不是出現因政見不同,幸災樂禍,高呼「抵你死」的惡行。

…現在……這種心態,活像是文革時期紅衞兵滿懷憤恨情緒,爹親娘親不如毛主席親,批鬥自己親人和老師,狠下殺手的心態,怎麼會傳染給香港x絲?言之令人心痛。

幸災樂禍人之恥 - 左丁山
https://hk.appledaily.com/column ... P7VCPNP3HRKYAX5K34U/

。。。。。。。。。。
人性本惡,不能不佩服共產黨可以將人性醜惡嘅一面完全顯露出來。

作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-10-28 09:27 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-28 09:23 PM 發表

國泰大裁員,昨日本欄稱認為有結構性遠因,即是十幾年來未能解決汽油對沖的巨大損失。當然也有近因,最大的打擊是百年一遇的全球疫症大流行。1918年西班牙流感(Spanish Flu)肆虐時,還沒有商業飛機旅行(1927年才有第一次橫越大西洋飛行的壯舉),沒有所謂航空業,今天則大大不同,航空旅行幾乎是人生必需一部份,卻因新冠狀病毒而全球陷入停飛狀態,航空業遭受的打擊是歷史空前的。

港龍停業,國泰大裁員 ...
嘩!
早年佢地次次大時大節罷工,影嚮相關乘客,咁就最高尚。
扺佢死啦。
最好剛剛供樓
大部份搵唔到工
日日去天台睇風景
晚晚喺屋入面燒野食
作者: RockMe    時間: 2020-10-28 09:45 PM

回帶.
看看去年发生了什么!

新加坡人亲历:香港示威者对只讲华语的旅客不客气
https://news.sina.com.cn/c/2019-08-17/doc-ihytcern1531391.shtml
原标题:新加坡人亲历:那天,他们强行搜身,我们讲华语也被打了
17日,新加坡《联合早报》刊登一篇新加坡读者的投稿,一位署名为戴金龙的先生在来信中讲述了自己朋友在香港机场的亲身经历。受到惊吓的朋友表示“若非必要暂别去香港”了,称13日晚示威者远不止攻击了新闻报道中提到的一名旅客和一位记者,他们只要看人不顺眼,就会一拳挥过去。

作者: RockMe    時間: 2020-10-28 09:51 PM

再回帶.
全球新聞有播放.
揚名國際.

Man held hostage in Hong Kong airport amidst anti-China protests | Nine News Australiahttps://youtu.be/_nQAYOWuFMg
作者: 日出東海    時間: 2020-10-28 10:19 PM

呢班狗賊,抵X死,年年罷工,去年圍機場,圍毆乘客,其賤無比,今日被炒,只係現眼報,
天作孽,猶可活
自作孽,不可活 !
無人幸災樂禍 !
狗丁山,唔好狗叫 !
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-10-28 10:26 PM

引用:
原帖由 日出東海 於 2020-10-28 10:19 PM 發表

呢班狗賊,抵X死,年年罷工,去年圍機場,圍毆乘客,其賤無比,今日被炒,只係現眼報,
天作孽,猶可活
自作孽,不可活 !
無人幸災樂禍 !
狗丁山,唔好狗叫 !
空姐打人?
作者: 日出東海    時間: 2020-10-28 10:26 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-28 10:26 PM 發表

空姐打人?
你話呢 !
作者: 日出東海    時間: 2020-10-28 10:28 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-28 10:26 PM 發表

空姐打人?
濕柴,你講乜都無用,已經炒咗5000個!陸續有來 !除左講恭喜 ,都係講恭喜 !😂😂😅🤣👍👏👏👏
作者: Loving11    時間: 2020-10-28 10:34 PM

看看李光耀當年如何對付星航罷工

https://youtu.be/Rz85xdRXm_4
作者: 上環    時間: 2020-10-28 10:49 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-28 09:23 PM 發表

係咯,點解人性會變到咁醜惡呢??我都想知喎,不如問下班黑暴,再問問呢班所謂和理非,咁就明點解呢班人咁乞人憎啦
作者: 桑下樽前    時間: 2020-10-28 11:40 PM

唔知之前黑暴肆虐時
左生作出個啲乜呼籲

利申︰我冇睇佢啲嘢。
作者: freddieking    時間: 2020-10-28 11:54 PM

完全顛倒是非黑白,香港人記得好清楚,飛雞暴徒霸佔機場,唔俾旅客上機,追打旅客,罷工攬炒,又狂言唔飛大陸,宜家可以日日自炒,我見到真係好心涼,爽yy
作者: kw_lam    時間: 2020-10-29 12:35 AM

「我要攬炒,我要罷工」,言猶在耳,工會成功爭取攬炒,永久罷工,應該值得慶賀,何來幸災樂禍,這不是災禍,是一眾員工努力成果
作者: 油站強勁的核心    時間: 2020-10-29 06:22 AM

圖片附件: 1603923727730.jpg (2020-10-29 06:22 AM, 350.31 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 日出東海    時間: 2020-10-29 06:37 AM

呢條左蟹生,睇佢個死樣,都喺老賤臭黃狗一頭,當日黑暴破壞香港,唔知佢有無寫D狗閪文宣,去話呢班黑暴不是呢 ?今日講甚麼之恥,你最無恥 !
作者: 直線國國王    時間: 2020-10-29 07:21 AM

去年黑暴+和理非刁民,或非法或踩界要攬炒香港,想正常生活的市民無助也無奈。如今黑暴入獄、國泰這班刁民終於自食其果,大眾之幸之樂,是正道重啟、善惡到頭終有報。
作者: banjo.    時間: 2020-10-29 09:37 AM

係人都想黃屍曱甴死全家㗎啦, 好正常.
作者: vvoy    時間: 2020-10-29 09:58 AM

公道自在人心
睇下社會輿論
有無人同情
呢班飛雞 ?
作者: 直線國國王    時間: 2020-10-29 10:03 AM

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-10-29 09:58 AM 發表

公道自在人心
睇下社會輿論
有無人同情
呢班飛雞 ?
如果過了一年黑暴生活,社會大部分的人還會同情一班刁民那便大鑊了。
作者: vvoy    時間: 2020-10-29 10:09 AM

1樓果條中環刷鞋仔
好人好姐
點會食肥佬黎狗糧 ?
作者: 劉婕    時間: 2020-10-29 10:46 AM

引用:

共產黨出過咩聲?
你都幾得意, 反修例前乜都賴政府, 立了國安法後, 就連英資企業做的好事都入共產黨數?
把共產黨神化的人正正就是你們
作者: blueyuyu    時間: 2020-10-29 11:07 AM

無理由, 左生係毒果有地盤, 無可能唔支持罷工, 佢係假左生.
作者: wskwan    時間: 2020-10-29 03:49 PM

引用:
原帖由 freddieking 於 2020-10-28 11:54 PM 發表

完全顛倒是非黑白,香港人記得好清楚,飛雞暴徒霸佔機場,唔俾旅客上機,追打旅客,罷工攬炒,又狂言唔飛大陸,宜家可以日日自炒,我見到真係好心涼,爽yy
佢地自己要求攬炒,而家得米,我地要恭喜佢地啊,,乜嘢叫做幸災樂禍先???人地求仁得仁,個個都開香檳啦
作者: wskwan    時間: 2020-10-29 03:49 PM

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-29 10:46 AM 發表

共產黨出過咩聲?
你都幾得意, 反修例前乜都賴政府, 立了國安法後, 就連英資企業做的好事都入共產黨數?
把共產黨神化的人正正就是你們
毒菓系咁水平啦,除咗潑婦罵街仲識做乜?
作者: alipaopao    時間: 2020-10-29 03:51 PM

左丁山咪香樹輝囉,又係老曱甴!
作者: big3624    時間: 2020-10-29 05:07 PM

不和你飛
作者: WOLVESNOTFAR    時間: 2020-10-29 05:08 PM

引用:
原帖由 alipaopao 於 2020-10-29 03:51 PM 發表

香樹輝呢隻老曱甴以為改筆名就冇人知
他的專欄由舊年黑暴初期已經陰陽怪氣
乜叉嘢都只係怪晒港府同中共
班曱甴燒人破壞私了異見者他一句都冇閙過
作者: big3624    時間: 2020-10-29 05:08 PM

引用:
原帖由 alipaopao 於 2020-10-29 03:51 PM 發表

人所共知佢真身
作者: RockMe    時間: 2020-10-29 05:22 PM

佢文章內常寫中大的旧記憶和人.事,物.
中大前身本來是割民擋系統發展出來的書院.
你懂的.
作者: 奶少    時間: 2020-10-29 08:07 PM

見到黃畜下場淒慘當然要踩多兩腳
作者: 阿修羅男爵    時間: 2020-10-29 08:07 PM

引用:

恭喜人哋心想事成,求仁得仁都叫幸災樂禍?叫左狗讀多幾年小學,學下幸災樂禍一詞點解先啦!真係DLLM
作者: YuckoO    時間: 2020-10-29 09:14 PM

引用:
原帖由 freddieking 於 2020-10-28 11:54 PM 發表

还可以和飞鸡一起爽
作者: 乾坤360    時間: 2020-10-30 12:04 AM

引用:

空姐打人?
生果講咩樣都無用,炒班飛雞。
吹咩😂
作者: marksman1    時間: 2020-10-30 05:00 PM

人地失業,係班連登仔先至恥笑得最大聲。吾該左生睇清楚先講
作者: ricolau88    時間: 2020-10-31 12:32 PM

香生都係睇人來話姐,邊會咁好心呀,菜若連單野又唔見佢媽差D黃人
作者: ricebuket    時間: 2020-10-31 01:59 PM

如果係愛港愛國被攬炒,本人深表遺憾,因為本人都身受其害,如果係和你死阻你飛天使曱甴黑暴,本人會加多兩錢肉緊大叫燒你數簿抵撚死!!

作者: kit05hk    時間: 2020-10-31 05:53 PM

引用:
原帖由 RockMe 於 2020-10-28 09:51 PM 發表

再回帶.
全球新聞有播放.
揚名國際.

Man held hostage in Hong Kong airport amidst anti-China protests | Nine News Australiahttps://youtu.be/_nQAYOWuFMg
連西方所謂民主國家傳媒也不認同呢班人。
作者: wilsonkf    時間: 2020-11-1 08:09 AM

今鋪到 Mark Simon 失業, 真係全體藍人開香檳了, 唔知左丁山會唔會出黎鬧  

鬧就快D, 爛果真係果頭近, 小心收唔到稿費
作者: 百厭超人    時間: 2020-11-1 09:51 AM

…現在……這種心態,活像是文革時期紅衞兵滿懷憤恨情緒,爹親娘親不如毛主席親,批鬥自己親人和老師,狠下殺手的心態,怎麼會傳染給香港x絲?言之令人心痛。

一班平時口中極討厭共產黨行為嘅黃絲黑暴今日居然唔只變成當年共產黨嘅支持者,搖身一變變成黃衛兵,恐怖手段仲更加青出於藍!舊年暴亂其間黑暴黃絲批鬥家人朋友,動輒打家劫舍,殺人放火,私了無辜市民,惡意挑起民族仇恨,滿口歪理邪說,凡此種種,連毛澤東都要叫你哋一聲祖師爺!
作者: kw_lam    時間: 2020-11-1 11:05 AM

舊年馬鞍山黑暴火燒人燒藥丸幸災樂禍呀阻釘刪有冇出聲
作者: strawberry_c    時間: 2020-11-1 12:55 PM

嗰班賣國賊對中國天災幸災樂禍係可恥!
嗰班賤精要求美國制裁中國係可恥!
嗰班人渣否認英國對中國發起的鴉片戰爭係可恥!
嗰班漢奸美化日本侵華的暴行係可恥!
嗰班毒人否認自己係中國人係可恥!
嗰班公務員食碗面反碗底係可恥!
這些反中亂港恨國之徒劣跡斑斑,不是人,是狗!