標題: [本港新聞評論] BNO居留簽證收費2500元可居留五年申定居 [打印本頁]

作者: 劉婕    時間: 2020-10-28 11:26 AM     標題: BNO居留簽證收費2500元可居留五年申定居

英國政府公佈英國國民(海外)護照(BNO)居留簽證計劃詳情,持BNO港人及其近親明年一月三十一日起可申請特別簽證留英,不設名額限制。英國...

個評:
未見官先打八十。
若是真心幫港人移民就不會收那麼高昻的費用, 更不會要人坐移民監兩年半後, 又要再俾錢申請延長三十個月, 也未必能成為英國公民。
持簽證人士並且不能領取社會福利, 即是杜絕低技術的窮人申請。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/daily/hk/890859/日報-港聞-BNO居留簽證收費2500元 可居留五年申定居
作者: simonfdf    時間: 2020-10-28 11:29 AM

快比2500,殺得幾多得幾多
作者: 劉婕    時間: 2020-10-28 11:31 AM

引用:
原帖由 simonfdf 於 2020-10-28 11:29 AM 發表

所以要大力宣傳
作者: xshellsolong    時間: 2020-10-28 11:33 AM

想法同你一樣...唔理你住幾耐都好, 水左你2500先.
對於一心要移民果一群, 2500買個機會, 真係抵到難,
(而佢只係話住夠5年可!!!申請!!!定居)
唔係一定可以成為公民, 你有得申請, 佢有權唔批.
5年後世界局勢無人知, 可能英國都分埋家, 變左3個島國了.
作者: simonfdf    時間: 2020-10-28 11:34 AM

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-28 11:31 AM 發表

所以要大力宣傳
全世界都經濟啦掂,立得幾多就幾多
作者: 冷漠的香港人    時間: 2020-10-28 11:36 AM

唔包食住!
作者: 急屎    時間: 2020-10-28 11:39 AM

簡單黎講,係咪所有BNO都能有永久居英權?
但我估計會係喺BNO持有者入面揀人,高質高學歷有專業技能,再通過政治審查,先會有永久居英權!始終,任何國家都喺度爭緊呢類人!
唔好以為揸住BNO但冇學歷冇技能,英國都會收你做國民然後日日派福利俾你!!
當然,英國可能都會為政治利益收極少部份低質移民,睇你好唔好彩囉!
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-10-28 11:40 AM

英國根本無得輸,幾十萬人食住幾年,收錢都收到手軟,到夠年期時,再系幾十萬人中選一兩萬人又有錢,又對英國有用既人。。其餘錢又無,又無乜用既,唔該返鄉下,食自己
作者: 邦之星    時間: 2020-10-28 11:42 AM

五毛又生氣了
作者: 鼠貓    時間: 2020-10-28 11:46 AM

引用:
原帖由 邦之星 於 2020-10-28 11:42 AM 發表

五毛又生氣了
有BNO嘅仲唔去申請?
冇BNO嘅想申請冇有份。
你講句咁嘅話騙1分係無助申請居英的
作者: lung_block    時間: 2020-10-28 11:46 AM

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-28 11:26 AM 發表

英國政府公佈英國國民(海外)護照(BNO)居留簽證計劃詳情,持BNO港人及其近親明年一月三十一日起可申請特別簽證留英,不設名額限制。英國...

個評:
未見官先打八十。
若是真心幫港人移民就不會收那麼高昻的費用, 更不會要人坐移民監兩年半後, 又要再俾錢申請延長三十個月, ...
記得要申請埋放棄香港永久居民及中國公民身份以示破釜沈舟既精神..

同埋英國唔俾公民身份,可以用冇其他國家公民及居留權,賴死唔走...
作者: kk5032019    時間: 2020-10-28 11:52 AM

去英國一開始可能都係做住part-time工作,
其實英國有好多工種,搵工應該唔太難,不過夠唔夠交租 + 食飯錢又係另一回事..........
作者: bebebigbig    時間: 2020-10-28 11:55 AM

成班白痴~快d死去振英啦仆街~人見得多~未L見過甘L白痴既人~成世人俾傳媒牽住個鼻走~
作者: kid_a    時間: 2020-10-28 11:55 AM

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-28 11:26 AM 發表

個評:
未見官先打八十。
若是真心幫港人移民就不會收那麼高昻的費用, 更不會要人坐移民監兩年半後, 又要再俾錢申請延長三十個月, ...
中央可能出招, 渣BNO出入過境的(5年內)可能唔比你申請回鄉咭..

即係批你果陣...查你留港時間...有無出過境, 用咩證件等..
要查應該查得出...
作者: Domson    時間: 2020-10-28 11:56 AM

係陰國做玩5年二等居民後,最後一年定居申請唔獲批點算
作者: starr    時間: 2020-10-28 11:56 AM

持有BNO不得入境中國香港
作者: nicekate    時間: 2020-10-28 11:57 AM

引用:
原帖由 邦之星 於 2020-10-28 11:42 AM 發表

五毛又生氣了
點解五毛會生氣嘅,錢又唔係佢哋出,好醜都唔係佢地受!其實你口中嘅五毛好多已經一早有BC係手喇!儍仔
作者: lung_block    時間: 2020-10-28 11:58 AM

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-10-28 11:52 AM 發表

其實英國有好多工種,搵工應該唔太難,不過夠唔夠交租 + 食飯錢又係另一回事..........
脫歐+美肺,英國自己都唔掂,去到要食老本過活...
作者: eclipseone    時間: 2020-10-28 11:59 AM

2500 英鎊? 英國佬就係要吸乾你曱甴自然死
作者: cannabisbaby    時間: 2020-10-28 12:02 PM

引用:
原帖由 simonfdf 於 2020-10-28 11:29 AM 發表

記得帶多d銀兩去呀,5年無收入架,仲要身體健康唔好病喎!

作者: lung_block    時間: 2020-10-28 12:03 PM

引用:
原帖由 starr 於 2020-10-28 11:56 AM 發表

持有BNO不得入境中國香港
中國公民不得持有雙重國籍,而中國不認BNO為旅遊證件,
如果有人以BNO VISA定居英國,
香港入境處可向有關出境去英國人仕查詢及填寫出境報關表格,(尤其是只有單程機票者)...
如填寫以BNO VISA旅英,有足夠證據去取消中國國籍,
如有意隱暪者,可視為假文書罪..
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-10-28 12:03 PM

引用:

仲要比醫保900鎊呢
作者: hli9    時間: 2020-10-28 12:07 PM

過到去賺你哋洗費,衣食住行樣樣錢
所以英國佬只係想抽水,
作者: PKdickson    時間: 2020-10-28 12:07 PM

好行夾吾送 
作者: kid_a    時間: 2020-10-28 12:16 PM

引用:
原帖由 Domson 於 2020-10-28 11:56 AM 發表

續多你5年由頭計過囉...但你生活費仲比唔比得起??
作者: abc1789    時間: 2020-10-28 12:27 PM

條數係咁計:
1. BNO visa - 5 years Application Fee:   £250
2. NHS (IHS) fee:   £624per year x 5 years = £3,120
3. TB Test:  £100
4. PR (Indefinite Leave to Remain)Application Fee £2,389 + £19.2
5. NHS (IHS) fee in 6th year: £624
6. 英文考試費:  £150
7. Life in the UK the Test:  £50 + £20 (book)
8. Citizenship (Naturalization) Application Fee:  £1,500
9. Passport £80
以上合共:£8,302.2

Around HKD 84,000 for British Citizen Passport
not including 6 years' living expenses and air ticket to UK !!!
作者: abc1789    時間: 2020-10-28 12:29 PM

https://www.youtube.com/watch?v=lZ3HBRLrgfI&t=18s
作者: 心即性.性即是道    時間: 2020-10-28 12:31 PM

說到明是要你錢  
作者: abc1789    時間: 2020-10-28 12:35 PM

引用:
原帖由 心即性.性即是道 於 2020-10-28 12:31 PM 發表

說到明是要你錢  
No money ! No talk !
Freedom is not free !
作者: abc1789    時間: 2020-10-28 12:56 PM

引用:
原帖由 abc1789 於 2020-10-28 12:35 PM 發表

No money ! No talk !
Freedom is not free !

作者: 冰風蓋天    時間: 2020-10-28 01:34 PM

引用:
原帖由 Domson 於 2020-10-28 11:56 AM 發表

係5年+1年,不是5年內嘅最後1年。
作者: ifung5    時間: 2020-10-28 03:18 PM

2,000,000 X 2500 = 好多懵仔魚錢嘅啦
作者: fb2f8099d435b1    時間: 2020-10-28 03:21 PM

邊洗咁晒錢呀,港暴直接過去扮可鄰做難民咪得囉
作者: 小魔怪    時間: 2020-10-28 03:23 PM

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-10-28 11:52 AM 發表

疫情後加埋脫歐,到時仲有無咁多工作機會好難講
作者: 劉婕    時間: 2020-10-28 03:32 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-28 11:46 AM 發表

記得要申請埋放棄香港永久居民及中國公民身份以示破釜沈舟既精神..

同埋英國唔俾公民身份,可以用冇其他國家公民及居留權,賴死唔走...
曱甴才不會放棄香港永久居民及中國公民身份, 牠們把口反共, 但不會捨棄香港的福利和淘宝的著數
作者: 劉婕    時間: 2020-10-28 03:34 PM

引用:
原帖由 kid_a 於 2020-10-28 11:55 AM 發表

中央可能出招, 渣BNO出入過境的(5年內)可能唔比你申請回鄉咭..

即係批你果陣...查你留港時間...有無出過境, 用咩證件等..
要查應該查得出...
最好就係咁。
但不必太急這樣做, 要讓更多黃人走去英國吃下虧, 才立法取消他們的回鄉咭, 這才更合乎民意。

作者: kk5032019    時間: 2020-10-28 04:17 PM

去英國打工好過啦 ! 係英國租住Apartment,點都好過係香港租住劏房........
感覺都高尚一D.............
作者: 輪大碩士仔    時間: 2020-10-28 04:18 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 劉婕    時間: 2020-10-28 04:24 PM

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-10-28 04:18 PM 發表

有幾貴呀?多L餘啦five hair
唔貴, 我地好歡迎英國鬼呃傻仔錢。
你覺得平咁你申請左未?
作者: 輪大碩士仔    時間: 2020-10-28 04:25 PM

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-28 04:24 PM 發表

唔貴, 我地好歡迎英國鬼呃傻仔錢。
你覺得平咁你申請左未?
点解平就要申請?唔明喎?
作者: 劉婕    時間: 2020-10-28 04:29 PM

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-10-28 04:25 PM 發表

点解平就要申請?唔明喎?
咁你係咪多L餘?
唔申請又鬧人?
作者: kwokk2014    時間: 2020-10-28 05:19 PM

窮鬼英狗不斷揾錢!
作者: 台灣小榴槤    時間: 2020-10-28 05:25 PM

去到5年,無曬錢!到第六年咪吾批!英國佬邊有死錯
作者: ifung5    時間: 2020-10-28 05:34 PM

如果真係咁好,最簡單例子,曾雀屎、陳四萬都唔去外國就知啦
作者: Hotdrink829    時間: 2020-10-28 11:34 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-28 12:03 發表

中國公民不得持有雙重國籍,而中國不認BNO為旅遊證件,
如果有人以BNO VISA定居英國,
香港入境處可向有關出境去英國人仕查詢及填寫出境報關表格,(尤其是只有單程機票者)...
如填寫以BNO VISA旅英,有足夠證據去取消中國國籍,
如有意隱暪者,可視為假文書罪..
中國政府從來不會主動取消人國藉,被取消國藉的人(唔計移民了的人)全是內地人,犯的都是[天條],例如叛國,貪污,瀆職(官員)...
作者: Hotdrink829    時間: 2020-10-28 11:36 PM

引用:
原帖由 心即性.性即是道 於 2020-10-28 12:31 發表

說到明是要你錢  
劉江:HEY!講呢D。
作者: form5    時間: 2020-10-28 11:38 PM

買條後路姐,二千五,算得乜
作者: Hotdrink829    時間: 2020-10-28 11:40 PM

引用:
原帖由 急屎 於 2020-10-28 11:39 發表

但我估計會係喺BNO持有者入面揀人,高質高學歷有專業技能,再通過政治審查,先會有永久居英權!始終,任何國家都喺度爭緊呢類人!
唔好以為揸住BNO但冇學歷冇技能,英國都會收你做國民然後日日派福利俾你!!
當然,英國可能都會為政治利益收極少部份低質移民,睇你好唔好彩囉!
唔係,你去到未夠期(呢個VISA要求)前回港,咪又係無居英權。無話BNO一定有居英權。

英國都係大國,唔會主動與中國爭人材。所以你喜芡絕對可以以中國公民為榮。但請不要阻止人申請,或者發佈假消息分化,因為咁樣犯了種族歧視條例(香港明文法例之一)。
作者: wow...    時間: 2020-10-28 11:43 PM

可以移民的都是帶錢過去,怕你地唔去,收平D先
作者: 急屎    時間: 2020-10-29 09:30 AM

引用:
原帖由 Hotdrink829 於 2020-10-28 11:40 PM 發表

唔係,你去到未夠期(呢個VISA要求)前回港,咪又係無居英權。無話BNO一定有居英權。

英國都係大國,唔會主動與中國爭人材。所以你喜芡絕對可以以中國公民為榮。但請不要阻止人申請,或者發佈假消息分化,因為咁樣犯了種族歧視條例(香港明文法例之一)。
我的確係以身為中國人為榮!
你睇到我邊句說話係種族歧視?理解能力咁差咁差學人拋書包講法律?小學畢業未?
你話BNO唔一定有居英權,係咪話英國都為BNO持有者設下諸多限制?話晒都叫做「英國國民XX」護照喎,說好的平等呢?堂堂日不落帝國對待國民都分三六九等?唔好同中國比,你地認為中國唔好先離開啫!
我一向都支持唔鐘意中國、或者睇唔起中國嘅人盡早移民離開中國香港,無謂再留喺呢個亂世香港!如果呢個項目有眾籌,我會捐番些少俾佢地買機票!
英國唔係同中國爭人才,而係世界各國都互相爭人才,你認為冇爭,係因為你水平太低,睇唔到格局高嘅事!你要理解清楚咩先叫「人才」,唔係你洗碗洗得乾淨、或者掃街掃得出色都叫人才!
作者: jetflyer    時間: 2020-10-29 09:37 AM

樓主做移民顧問架?
係咪覺得英國BNO簽證對你生意做成好大壓力?
有氣有力又想移民嘅應該無咩人會揀英國
有能力嘅點都係去加、澳、紐嗰啲好好多
會揀BNO簽證嗰啲應該都係啲無資格幫襯你嘅。
作者: Joeycky    時間: 2020-10-29 11:19 AM

交錢先,疫情下幫補下英國經濟,六年後申請是否成功都未知,或者換了首相唔找數點算。
作者: eclipseone    時間: 2020-10-29 11:26 AM

曱甴王香港城
作者: 崖上的地獄    時間: 2020-10-29 11:45 AM

一地酸葡萄
作者: 33Chris    時間: 2020-10-29 11:52 AM

8000英磅雜費一個人 ,一家四口,唔計食住, 先送40萬港紙比英國先, 王狗話振興英國經濟義不容辭
作者: 天生綠色腳指    時間: 2020-10-29 11:52 AM

正白痴,住果五年邊個養你?
作者: 天生綠色腳指    時間: 2020-10-29 11:54 AM

引用:

比條毛咩250蚊班曱甴垃圾都沒

圖片附件: 1603943647292.jpg (2020-10-29 11:54 AM, 27.42 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 香港雞蟲    時間: 2020-10-29 11:54 AM

窮國大小通吃
作者: hermanqk    時間: 2020-10-29 11:56 AM

唔好咁天真 !

英國主要目的係耍「錢」
唔係要「人」...       
作者: 天生綠色腳指    時間: 2020-10-29 11:57 AM

引用:
原帖由 急屎 於 2020-10-28 11:39 AM 發表

咁,你認為有邊個國家想收留垃圾?所以D垃圾日反夜反,走又走唔到😂😂😂

圖片附件: 1603943840332.jpg (2020-10-29 11:57 AM, 325.52 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1603943840373.jpg (2020-10-29 11:57 AM, 127.03 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 天生綠色腳指    時間: 2020-10-29 11:58 AM

引用:

五毛又生氣了
有本事走先講啦

圖片附件: 1603943911035.jpg (2020-10-29 11:58 AM, 312.99 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1603943911082.jpg (2020-10-29 11:58 AM, 325.83 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: simonfdf    時間: 2020-10-29 11:59 AM

引用:
原帖由 天生綠色腳指 於 2020-10-29 11:54 AM 發表

比條毛咩250蚊班曱甴垃圾都沒
唔會啩,果201萬人點解唔做此行為?
作者: 呼吸也會肥的人    時間: 2020-10-29 12:28 PM

引用:

五毛又生氣了
點會生氣,送走曱甴癈青對香港百利而無一害
作者: 急屎    時間: 2020-10-29 12:46 PM

引用:
原帖由 天生綠色腳指 於 2020-10-29 11:57 AM 發表

咁,你認為有邊個國家想收留垃圾?所以D垃圾日反夜反,走又走唔到😂😂😂

11762445 11762446
香港就係太多垃圾自大、自戀、自我為是!以為歐美國家真心關心香港人,你地永遠要認清一樣野,每個國家政府都會優先以自己國家利益為大前提,歐美點解咁「關心」香港?因為可以打香港牌黎打擊中國!香港淪為戰場,對歐美黎講不痛不痒,對中國先有打擊,對香港人先係災難!
作者: fathoz    時間: 2020-10-29 12:47 PM

快d走啦,唔好撚煩
作者: 急屎    時間: 2020-10-29 12:49 PM

引用:
原帖由 天生綠色腳指 於 2020-10-29 11:54 AM 發表

比條毛咩250蚊班曱甴垃圾都沒11762427
如果有邊位唔夠錢申請退出中國籍而需要眾籌,我可以捐番些小!
作者: ATA6038    時間: 2020-10-29 01:54 PM

水魚過左去
返黎叫回流
作者: 天生綠色腳指    時間: 2020-10-29 02:10 PM

引用:
原帖由 急屎 於 2020-10-29 12:46 PM 發表

香港就係太多垃圾自大、自戀、自我為是!以為歐美國家真心關心香港人,你地永遠要認清一樣野,每個國家政府都會優先以自己國家利益為大前提,歐美點解咁「關心」香港?因為可以打香港牌黎打擊中國!香港淪為戰場,對歐美黎講不痛不痒,對中國先有打擊,對香港人先係災難!
每個歐美國家,不論元首總統定議員,一出聲只會講符唔符合自己國家最大利益,只有D曱甴豬西就去符合人地利益
作者: team123456    時間: 2020-10-29 02:19 PM

引用:

五毛又生氣了
我地不知幾想英賊國收留香港所有漢姦 黃屍 曱甴,可能係我地同漢姦 黃屍 曱甴唯一共同目標
作者: skyeyes    時間: 2020-10-29 03:23 PM

行政費又收7000
作者: jalsen8888    時間: 2020-10-31 03:36 PM

英媒報道,英國實施最嚴厲第3級封鎖的地區持續擴大,英國政府有意在目前的封鎖三級制之上,增設第4級封鎖,全國封城禁止不必要外出,餐廳停業。

有指首相約翰遜周五已與財相、衛生大臣等高級閣員相討相關事宜,最快下周三起實施,維期直至12月1日,或於周一安排記者會宣布。

英國周五公布,過去一日再增加逾24,405宗確診,新增 274人死亡,  累計確診99萬人, 4.6萬人死亡。料明日確診突破100萬人。
作者: jalsen8888    時間: 2020-10-31 03:39 PM

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2020-10-31 03:36 PM 發表

英媒報道,英國實施最嚴厲第3級封鎖的地區持續擴大,英國政府有意在目前的封鎖三級制之上,增設第4級封鎖,全國封城,禁止不必要外出,餐廳停業。

有指首相約翰遜周五已與財相、衛生大臣等高級閣員相討相關事宜,最快下周三起實施,維期直至12月1日,或於周一安排記者會宣布。

英國周五公布,過去一日再增加逾24,405宗確診,新增 274人死亡,  累計確診99萬人, 4.6萬人死亡。料明日確診突破 ...
但我都係支持黃人移民去英國, 大家開心,

到時香港人少D, 樓平D, 招聘廣告都多返D.  

https://youtu.be/a7JEj_LwhHE

作者: 劉婕    時間: 2020-11-2 10:53 AM

引用:
原帖由 急屎 於 2020-10-29 12:49 PM 發表

如果有邊位唔夠錢申請退出中國籍而需要眾籌,我可以捐番些小!

作者: 你封我唔到    時間: 2020-11-2 11:14 AM

二千五蚊養你五年,曱甴快啲死去英國啦!
作者: seasey    時間: 2020-11-3 02:24 PM

申請佐之後係英國讀書有冇好處?
作者: ngcaddy    時間: 2020-11-3 02:28 PM

引用:
原帖由 seasey 於 2020-11-3 02:24 PM 發表

回流都香D
作者: 為香港人鼓掌    時間: 2020-11-3 02:29 PM

引用:
原帖由 seasey 於 2020-11-3 02:24 PM 發表

中、小學跟本地生收費,快帶子女去浸淫Anglo-Saxon Education ~
作者: MarkIV    時間: 2020-11-3 02:31 PM

Please don't discourage those lowlifes' LOTR dreams!  We should be thankful to UK for picking up those losers! 
作者: keke009    時間: 2021-1-13 08:34 PM

引用:

個評:
未見官先打八十。
英國將呢D人 榨干榨盡, 然后趕佢地返香港, 佢地諗住有香港福利, 咪去英國搏下囉, 無晒錢走返香港巴L 咩.