標題: 【雙11點算?】傳中國多省市速遞公司拖欠工資 每單僅賺2毫半釀罷工 - 香港經濟日報 - 中小企 - 行內熱話 [打印本頁]

作者: 生果轉貼員    時間: 2020-10-28 12:25 AM     標題: 【雙11點算?】傳中國多省市速遞公司拖欠工資 每單僅賺2毫半釀罷工 - 香港經濟日報 - 中小企 - 行內熱話

內地網上購物風氣盛行,速遞行業是其中重要的一環。近日中國多地都有民眾抱怨遲遲未收到包裹,有內地媒體指,原因是多家快遞公司刪減快遞員工資,且拖欠工資,釀成集體罷工。不過亦有內地速遞公司指是不實消息,目前運行正常。

據內媒報道,速遞員集體罷工,導致多地中轉站的郵件堆積如山,微博等社交平台上亦陸續有網民抱怨收不貨。雖然順豐、韻達、百世、申通、圓通和中通等企業都已上市,但這個行業卻長期陷於價格戰中。消息指由於物流成本上漲,有速遞公司選擇刪減快遞員的送貨費,藉此節省開支,送貨費從原先的每件人民幣 1.2 元,大減至 0.5 元,一位速遞員在網上指,今年  7月,派件費已降至 0.4 元一件,扣除短訊費、電話費後,一張單只能賺 0.25 元。有速遞員表示,公司還會想盡方法剋扣工資,如遇到客人投訴、完成不了指標,即直接罰款,從早做到晚,也只賺到 100 元左右。 這次罷工的速遞員來自中通、韻達、百世和圓通等公司,受影響的包括湖南長沙、福建三明、河北、江蘇蘇州和吉林長春等地。其中,長沙韻達的沙嶺服務站已堆積上千郵件,本應在 9 月底出貨的水果,至今已擺放在站內腐爛;南京百世有速遞員已 3 個月沒有收到工資;河南鄭州中原區的圓通中轉站,也因長期拖欠工資,沒有速遞員願意上班。 

不過也有速遞公司表示一切正常。圓通速遞在官方微博發布聲明,稱目前圓通網絡整體穩定,不存在網點罷工等問題。中通則回應稱,罷工傳聞不屬實,目前中通網絡穩定,正積極備戰雙十一。申通方面稱,目前申通網絡運營順暢。百世快遞也表示,罷工傳聞為不實消息,目前運行正常。

。。。。。。。。。

雙十一快到,訂左野收唔到叫人如何是好?

新聞來源連結:

https://sme.hket.com/article/2782189/?r=mcsdfbez?=r1

圖片附件: 1603815907060.jpg (2020-10-28 12:25 AM, 242.09 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 1603815907323.jpg (2020-10-28 12:25 AM, 501.44 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 1603815907379.jpg (2020-10-28 12:25 AM, 585.75 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-10-28 12:26 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-28 12:25 AM 發表

內地網上購物風氣盛行,速遞行業是其中重要的一環。近日中國多地都有民眾抱怨遲遲未收到包裹,有內地媒體指,原因是多家快遞公司刪減快遞員工資,且拖欠工資,釀成集體罷工。不過亦有內地速遞公司指是不實消息,目前運行正常。

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2780000/2782189/sm1_1024.jpg

不過也有速遞公司 ...
又作
作者: 腸旦丁麵    時間: 2020-10-28 12:32 AM

傳?
作者: liuche01    時間: 2020-10-28 12:35 AM

呢D嘢預咗...會轉貼,就算唔係老闆果份
作者: 明玉九垂天    時間: 2020-10-28 12:36 AM

未有痠情前, 我經常上淘寶買嘢, 周末返深圳的驛站取貨, 深圳很多速遞公司的分店都做埋菜鳥驛站, 唔需要派送員, 驛站開到好似香港的七仔咁多, 很方便取貨.
作者: bebebigbig    時間: 2020-10-28 12:40 AM

經濟日報系老美伺服器~大家可以吾使睇~
作者: 明玉九垂天    時間: 2020-10-28 12:54 AM

依家深圳很多人都改行做美團送快餐飯盒, 很少人做淘寶速遞員, 原因係網購之後去菜鳥驛站取貨. 幾時去都得.
作者: 59804774    時間: 2020-10-28 12:58 AM

作者: Bakadono    時間: 2020-10-28 01:01 AM

要組織工會,工會同你爭取權益,仲可以搞擺工威脅資方。
作者: yjbodi    時間: 2020-10-28 01:08 AM

弱智,智障新闻,驿站等同于收件,快递员全部放去菜鸟驿站或者国内版7-11  美宜佳,客户随时可以收件,疫情下外卖同快递员是最赚钱的,白痴生果
作者: 明日變出了工人    時間: 2020-10-28 01:16 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-28 12:25 AM 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2780000/2782189/sm1_1024.jpg

呀邊個邊個

人哋中國嘅嘢

關你什麼事呢吓
作者: 海灣捉高峰    時間: 2020-10-28 01:18 AM

咁唔好就無人做啦!依家中國同香港一樣,請個洗碗都難,咪撚隔空j!自己上去睇下啦7頭!
作者: kof2002um    時間: 2020-10-28 02:25 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-10-28 12:36 AM 發表

未有痠情前, 我經常上淘寶買嘢, 周末返深圳的驛站取貨, 深圳很多速遞公司的分店都做埋菜鳥驛站, 唔需要派送員, 驛站開到好似香港的七仔咁多, 很方便取貨.
京東依家包郵直送香港喎. 我手機同notebook都在京東買, 平香港成千
作者: ntworks    時間: 2020-10-28 07:06 AM

引用:

11758334 1 ...
係爆,都喺618購物節嘓時爆咗啦!
作者: 睇天做人    時間: 2020-10-28 07:14 AM

積上千件包裹,一個站仔都嘅件都唔止甘少
作者: hw1chan    時間: 2020-10-28 07:19 AM

強國 
作者: man152    時間: 2020-10-28 07:21 AM

今日中國
係全世界gdp回升最快既國家
毒果不如關心下美國啦,呵呵
作者: montejo    時間: 2020-10-28 07:24 AM

引用:
原帖由 kof2002um 於 2020-10-28 02:25 AM 發表

京東依家包郵直送香港喎. 我手機同notebook都在京東買, 平香港成千
之前幫菲傭係 JD 買部 realme,直送香港家中
作者: Schnauzer    時間: 2020-10-28 07:26 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-10-28 12:54 AM 發表

依家深圳很多人都改行做美團送快餐飯盒, 很少人做淘寶速遞員, 原因係網購之後去菜鳥驛站取貨. 幾時去都得.
作新聞嘅人根本唔知道有菜鳥驛站。
作者: dtw    時間: 2020-10-28 07:32 AM

毒果新聞根本唔知人哋運作模式,吹下又係新聞
作者: 好逸惡勞    時間: 2020-10-28 08:01 AM

等李總理出巡時向他訴苦
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-10-28 08:52 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-10-28 12:26 AM 發表

又作
經濟日報作文
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-10-28 08:54 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-28 08:52 AM 發表

經濟日報作文
有鳩分別。
只係無毒果作得咗白痴啫
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-10-28 08:59 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-28 08:52 AM 發表

經濟日報作文
咁經濟日報使咩用"傳"字????
作者: Newpopcorn    時間: 2020-10-28 09:32 AM

引用:

經濟日報作文
你個馳名商標, po得一定係老作, 三峽大壩虎門大橋幾時冧呀?
作者: 版煮報夢.    時間: 2020-10-28 09:40 AM

淘寶裏面搞埋好多優惠咩領取福利, 相反香港快運利豐 運送費仲貴過件貨品

作者: 貓腩    時間: 2020-10-28 09:43 AM

引用:

轉一個貼高人工過送一件速遞,五毛轉貼員乃高薪人士
作者: dditto    時間: 2020-10-28 10:33 AM

Google下集運苦主區先,唔係傳同作業咖
作者: 女媧練石    時間: 2020-10-28 10:51 AM

引用:

'傳'又係傳!

傳即係代表乜呢?老作?造謡?
作者: Vanillaq_L    時間: 2020-10-28 10:52 AM

引用:

樓主,今次唔轉毒果報嘅???
毒果無出糧俾你啊!!陰公豬羅!!!!
作者: amstrong668    時間: 2020-10-28 11:00 AM

每单賺2毛半…… 真定假
作者: 女媧練石    時間: 2020-10-28 11:06 AM

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2020-10-28 10:52 AM 發表

樓主,今次唔轉毒果報嘅???
毒果無出糧俾你啊!!陰公豬羅!!!!
'傳'毒果轉帖L,兼職速遞!
作者: daniel47877    時間: 2020-10-28 11:27 AM

我差不多個個星期都淘佬,件件貨都好快入到集運倉,點解我無報紙佬講的問題?
作者: Domson    時間: 2020-10-28 12:24 PM

引用:

收唔到貨咪點下個退款,立即退到錢,懵柄經過幾年雙11,雙12,618哩d購物節。各大網購平台早就組織好嗮商家備貨係前置倉,應變時效問題。快遞公司亦會提前組織好臨時快遞員炒散,果幾日工資會係平時3倍幾,哩兩年購物節送貨時效性都快好多。
你以為香港間垃圾『光時』咩。種類少,又中國貨,發貨慢亦唔係平。自己落街買無咁嬲

作者: 肥仔波王    時間: 2020-10-28 03:48 PM

傳咩9呀傳?
我正等緊雙11買平靚正嘢!
今次起碼買两萬蚊嘢!
出小小綿力
作者: johntt    時間: 2020-10-28 03:56 PM

肥佬黎咁多大6消息 派咗好多人入去玩牙
作者: 香港偽民為患    時間: 2020-10-28 04:00 PM

蘋果日報有意加入雙十一網購
作者: 曹三豐    時間: 2020-10-28 04:04 PM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-10-28 12:26 AM 發表

又作
左炒一D,右炒一D,跟住話傳,唔使負任何責任,呢招係跟台狗學!
作者: lung_block    時間: 2020-10-28 04:04 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-10-28 07:14 AM 發表

冇腦既人咁都信,香港一個取件點每日交收都過千件包裹.

作者: lung_block    時間: 2020-10-28 04:05 PM

引用:
原帖由 Domson 於 2020-10-28 12:24 PM 發表

收唔到貨咪點下個退款,立即退到錢,懵柄經過幾年雙11,雙12,618哩d購物節。各大網購平台早就組織好嗮商家備貨係前置倉,應變時效問題。快遞公司亦會提前組織好臨時快遞員炒散,果幾日工資會係平時3倍幾,哩兩年購物節送貨時效性都快好多。
你以為香港間垃圾『光時』咩。種類少,又中國貨,發貨慢亦唔係平。自己落街買無咁嬲
光時俾個得一年管理經驗既阿頭一個月食十萬元..

仲邊有錢搵人快速送貨????
作者: JJ_girl    時間: 2020-10-28 04:08 PM

引用:

關你咩事,你有去淘寶咩
作者: stkwok1985    時間: 2020-10-28 04:12 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-10-28 12:54 AM 發表

我大陸住的屋企大廈樓下就四個驛站櫃 菜島爆左仲可以用京東果個櫃添
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-10-28 04:36 PM

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-10-28 04:04 PM 發表

左炒一D,右炒一D,跟住話傳,唔使負任何責任,呢招係跟台狗學!
台狗最叻就是亂倫
肥水不流別人田

作者: terrylu338    時間: 2020-10-28 06:31 PM

引用:
原帖由 amstrong668 於 2020-10-28 11:00 AM 發表

每单賺2毛半…… 真定假
千真萬確,不過係美金2毫半一件,依家大陸京東收雙十一送貨員3蚊人仔一件

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-10-28 06:31 PM, 208.78 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 睇天做人    時間: 2020-10-28 06:48 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-28 04:04 PM 發表

冇腦既人咁都信,香港一個取件點每日交收都過千件包裹.
千件都堆積真係痴痴地
作者: ngcaddy    時間: 2020-10-28 06:54 PM

引用:

又傳。。。。
作者: Peter_H    時間: 2020-10-28 06:59 PM

要加人工只是死路一條 
作者: christ201430    時間: 2020-10-28 07:04 PM

這個月一直不斷訂淘宝
一直無事
作者: 明玉九垂天    時間: 2020-10-28 07:29 PM

引用:
原帖由 kof2002um 於 2020-10-28 02:25 AM 發表

我以前都在淘寶買手機, 又平又好用, 但都係大陸版的手機, 冇google play, 在香港用唔方便.
作者: montejo    時間: 2020-10-28 07:46 PM

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-10-28 09:40 AM 發表

淘寶裏面搞埋好多優惠咩領取福利, 相反香港快運利豐 運送費仲貴過件貨品
我用集運王送香港,10元1kg
作者: 子時不安的留言    時間: 2020-10-28 09:59 PM

作者: 廚房花花朋友    時間: 2020-10-28 10:39 PM

假新聞搞抹黑
作者: 真委屈的魚蛋    時間: 2020-10-28 11:06 PM

作者: 買大陸股等數錢    時間: 2020-10-28 11:20 PM

引用:

係街,討論區真多游手好閒既黃絲文宣狗,負責文宣真係多錢收,你哋收既係唔係台幣?趴趴走
作者: kof2002um    時間: 2020-10-29 11:40 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-10-28 07:29 PM 發表

我以前都在淘寶買手機, 又平又好用, 但都係大陸版的手機, 冇google play, 在香港用唔方便.
google play 除咗華為比較難搞, 其他機全部裝個APK搞掂.
作者: Hotdrink829    時間: 2020-10-29 01:13 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-28 00:25 發表

過量發展變成人手過剩,另外睇內文公司都有問題,可能資金周轉問題。
作者: Hotdrink829    時間: 2020-10-29 01:14 PM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-10-28 00:26 發表

又作
一件0.4?大陸唔係都有最低工資,好似33...
作者: ChatLaw    時間: 2020-10-29 01:17 PM

唔洗傳
我星期六買星期一出貨星期二朝早收到
傳喎⋯⋯挑

圖片附件: FAF2D075-06C2-4DFA-BF6F-69CE8339E864.jpeg (2020-10-29 01:17 PM, 106.56 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-10-29 01:18 PM

引用:
原帖由 Hotdrink829 於 2020-10-29 01:14 PM 發表

一件0.4?大陸唔係都有最低工資,好似33...
24一小時
法定假期56一小時
毒果日鳩日老作
作者: @賓尼兔@    時間: 2020-10-29 01:24 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-10-28 07:14 AM 發表

毒果只需作文就有低能仔信....
Btw黃人又唔淘寶又唔京東
人地爆關你撚事....
作者: samsampigpig    時間: 2020-10-29 01:35 PM

中國做速遞集運既公司有好多.
有幾間唔掂唔出奇.
但唔好吹到全部唔掂囉!

有時間, 返上大陸睇下國內情況啦!
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-10-29 04:42 PM

慶祝此貼被移動,推一推
作者: 坐飛機走先    時間: 2020-10-29 05:03 PM

平時吹極權社會
原來可以罷工
幾自由喎,又再次証明無網禁

頭條係咪翻牆偷睇大陸新聞呢
作者: 睇天做人    時間: 2020-10-29 05:14 PM

引用:
原帖由 @賓尼兔@ 於 2020-10-29 01:24 PM 發表

毒果只需作文就有低能仔信....
Btw黃人又唔淘寶又唔京東
人地爆關你撚事....
假藍人真黃人重話京東係日本人係東京開,好好笑
作者: jjjimmy59    時間: 2020-10-29 05:25 PM

引用:

三峽大壩崩潰了那麼久也没崩,曱甴加油!
作者: HKHK99    時間: 2020-10-29 08:45 PM

唔信呀 唔啱聽就係假新聞
作者: miumiutravel    時間: 2020-10-29 09:35 PM

引用:

精神病發, 以為可以嚇到人唔去網購。
作者: 社長    時間: 2020-10-29 10:20 PM

傳。。。爛果就執
作者: 寒冬委屈的白襪    時間: 2020-10-29 10:23 PM

神州集運可能已經出事
作者: 高達善良的屋    時間: 2020-10-29 10:34 PM

作者: 吊九版煮老毋兮    時間: 2020-10-30 01:32 AM

作者: ray99hk    時間: 2020-10-30 12:22 PM

引用:

樓主去淘下寶就知,快遞正常。
不過,台灣果邊淘寶好似停左啦。
作者: ray99hk    時間: 2020-10-30 12:24 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-10-28 12:36 AM 發表

係未好似S F順X站咁?
作者: 我愛四版    時間: 2020-10-30 01:10 PM

大陆一堆速递公司,细嘅早晚被淘汰,有乜大不了
作者: 我愛四版    時間: 2020-10-30 01:10 PM

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 2020-10-29 10:23 PM 發表

神州集運可能已經出事
前天仲收到货
作者: 我愛四版    時間: 2020-10-30 01:12 PM

引用:
原帖由 jjjimmy59 於 2020-10-29 05:25 PM 發表

三峽大壩崩潰了那麼久也没崩,曱甴加油!
呢个先好笑,唔止楼主,香讨仲有好多个傻仔当时日日出嚟吹呢件事
作者: 我愛四版    時間: 2020-10-30 01:13 PM

曱甴思想奇特,人写乜就信乜,然后加大幻想
作者: 今天的事今晚做    時間: 2020-10-30 03:33 PM

又喺傳,收皮啦毒果轉帖員!

作者: 巫德輝    時間: 2020-10-30 03:57 PM

蘋果日報由上至下,無一個職員夠胆返大陸,又鍾意成日報導中國的新聞。

蘋果新聞,專呃蠢人。

作者: 垃圾連登    時間: 2020-10-30 10:09 PM

引用:

生果員傳我同你老母发生左关系你会叫我一声爸爸嗎?
作者: 山邊自我的菠菜    時間: 2020-11-1 07:34 PM

傳?
作者: peterpeterbbc12    時間: 2020-11-2 02:44 AM

引用:

一睇標題就知係你! 又傳?         傳外星人好快來切你啫啫仔