標題: 習近平高調紀念抗美援朝七十年,蘇聯解密檔案:中共宣傳掩蓋一切真相 [打印本頁]

作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-27 13:46

習近平高調紀念抗美援朝七十年,蘇聯解密檔案:中共宣傳掩蓋一切真相
此片有深入解釋
https://www.youtube.com/watch?v=kQeDTLjGVkw
作者: cwilson1     時間: 2020-10-27 13:48

俄羅斯同你台灣仔好熟咩?

會俾機密資料你台灣?
作者: stormy10     時間: 2020-10-27 13:50

葵扇鼻粉墨登場?!
作者: cwilson1     時間: 2020-10-27 13:57

好心台灣就咪老作啦,俄羅斯同中國係戰略同盟,同你台灣又真係疏到大䌫攪唔埋

自二戰開始,台灣同蘇聯都是算對敵,而家台灣做了日美隻狗,俄羅斯防你就有!怎會俾資料?
作者: fouly123     時間: 2020-10-27 13:59

又係到幫燒腦旗下D阿四推廣...
姓趙條友現時已經移民係馬來西亞,佢以前係燒腦班反共集團度做網台主持.
作者: simon_mme     時間: 2020-10-27 14:02

老燒已經廢,仲要老燒條靚。
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-27 14:04

共軍主要向人民宣傳以下資料:
*誇大美軍死傷
*說成美國侵略
*美國是慘敗
*說成抗美援朝
https://www.youtube.com/watch?v=kQeDTLjGVkw
==視頻7:10開始==*美軍越過38線??==>事實係史泰林下令大陸要積極參戰, 用意將美國拖住不要介入東歐共產主義發展......
#據蘇聯檔案資料 : 大陸死亡人數148000, 失蹤152000~183000, 總計約300000......

作者: fouly123     時間: 2020-10-27 14:18

引用:
原帖由 simon_mme 於 2020-10-27 02:02 PM 發表
漢奸無論大小,都要將佢哋每一名的惡行記下來,留待日後要還債.
作者: cwilson1     時間: 2020-10-27 14:42

引用:
原帖由 simon_mme 於 2020-10-27 02:02 PM 發表
但好奇怪喎!台灣仔好鍾意聽佢嗡喎,又粗口,又低俗,反映台灣人質素

燒藥丸成日話揾支雷漿棍插阿濕9才子個seafood,

低俗到咁,怎解YouTube 唔ban佢?
作者: wai177     時間: 2020-10-27 14:52

蘇聯已經倒左台喇。
d資料已經唔再保密,可以自己查下真唔真。

睇番蘇聯寫既記載,又睇下美國寫既文獻,大家就可以還原事實喇。

點解唔可以以事論事?
係都要,人講乜就信乜?

你問下你d 祖輩父輩 年過80既老人家,睇下佢地有無人覺得中國打贏左美帝。
作者: stormy10     時間: 2020-10-27 15:01

引用:
原帖由 wai177 於 2020-10-27 02:52 PM 發表
蘇聯已經倒左台喇。

睇番蘇聯寫既記載,又睇下美國寫既文獻,大家就可以還原事實喇。

點解唔可以以事論事?
係都要,人講乜就信乜?

你問下你d 祖輩父輩 年過80既老人家,睇下佢地有無人覺得中國打贏左美帝。
想網上改變歷史?!首先當時有手機上網,之後出現量子手機,咁就可以刪改歷史,不過量子手機未有,量子手錶就有。
作者: cwilson1     時間: 2020-10-27 15:26

引用:
原帖由 wai177 於 2020-10-27 02:52 PM 發表
蘇聯已經倒左台喇。

點解唔可以以事論事?
係都要,人講乜就信乜?

咪攪笑啦,蘇聯冧咗,普京接手,又怎會任由自已當官時的蘇聯資料俾你地亂q咁執呢?
作者: wai177     時間: 2020-10-27 15:44

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-10-27 03:01 PM 發表

想網上改變歷史?!首先當時有手機上網,之後出現量子手機,咁就可以刪改歷史,不過量子手機未有,量子手錶就有。
你係度up乜?
我淨係講 ,叫人睇多d資料咋。

睇下蘇聯資料 睇下美國資料 做下對比。
聯合國 決議,都有記錄。
作者: 山邊捉婆仔

作者: 9個小豬豬

作者: 即刻幼稚的頭巾

作者: stormy10     時間: 2020-10-27 16:03

引用:
原帖由 wai177 於 2020-10-27 03:44 PM 發表

你係度up乜?

有料都爆晒啦,仲有咩?!
作者: stormy10     時間: 2020-10-27 16:05

七十年咁近都唔係咩歷史,五千年就話歷史。
作者: 鋁隱     時間: 2020-10-27 16:06

視頻中講咗毛主席也有文獻記錄,冇得d網軍抵賴改寫歷史
作者: wai177     時間: 2020-10-27 16:53

引用:
原帖由 鋁隱 於 2020-10-27 04:06 PM 發表
視頻中講咗毛主席也有文獻記錄,冇得d網軍抵賴改寫歷史
美國d資料唔信都算。
蘇聯d 文獻,佢地唔信,真係無得救
作者: stormy10     時間: 2020-10-27 16:56

引用:
原帖由 wai177 於 2020-10-27 04:53 PM 發表

美國d資料唔信都算。
蘇聯d 文獻,佢地唔信,真係無得救
賣春藥咩。
作者: simon_mme     時間: 2020-10-27 17:13

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-27 02:42 PM 發表

但好奇怪喎!台灣仔好鍾意聽佢嗡喎,又粗口,又低俗,反映台灣人質素

YT 係講粗口都唔Ban。台仔睇老燒,聽得明咪?還是靠睇字幕。無所謂啦,老燒節目反大陸就自然有台獨L會睇。
作者: wai177     時間: 2020-10-27 17:20

老燒老燒,d人係咁講老燒。
呢個YouTube 都唔係老燒。

自己睇下d資料,自己判斷真係咁難咩?
淨係睇下呢度d人 ,老燒老燒,就已經比佢吹脹。
作者: 建國川     時間: 2020-10-27 17:28

呆灣弱智仔,日日發d荒謬言論
作者: 人類仔     時間: 2020-10-27 22:16

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-27 01:48 PM 發表

會俾機密資料你台灣?
其實根本連美帝都唔敢再提呢一戰,美國自己都覺得柒左
作者: Thomas-wang     時間: 2020-10-27 22:35

美狗佬自己都承认是一场失败的战争,死亡人数DC纪念韩战公园都有…只有弱智台蛙整天意淫篡改历史!🤣🤣🤣
作者: Hung196108     時間: 2020-10-27 22:44

引用:
原帖由 wai177 於 2020-10-27 03:44 PM 發表

你係度up乜?

香港人有幾多識俄文?俾香港人睇都係哂氣!
至於美國資料,用英文寫,應該好多人識曬26個字母。
解密左未?
作者: 鋁隱     時間: 2020-10-27 22:47

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-10-27 10:44 PM 發表

香港人有幾多識俄文?俾香港人睇都係哂氣!
至於美國資料,用英文寫,應該好多人識曬26個字母。
解密左未?
毛主席文獻有記錄喎,你唔通唔識中文字??
作者: cwilson1     時間: 2020-10-27 23:00

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-10-27 10:16 PM 發表

其實根本連美帝都唔敢再提呢一戰,美國自己都覺得柒左
所以咪打手出碼來和諧中國的聲音喎,就如某年中國軍演威震世界,美國咪整張可能係佢攪出來的敍利亞小朋友浸死照片出來和諧這中國的聲音囉!

美國手法不嬲都係這些板釜!
作者: mflyer     時間: 2020-10-27 23:45

朝韓 打內戰, 佢老味 出什麼手! 
仲要打追過 中國東北去! 
作者: 淫蟲肥     時間: 2020-10-27 23:57

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-27 01:48 PM 發表

會俾機密資料你台灣?

作者: chenflie     時間: 2020-10-28 01:52

作者: chenflie     時間: 2020-10-28 01:58

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-27 02:04 PM 發表
*誇大美軍死傷
*說成美國侵略
*美國是慘敗
*說成抗美援朝
==視頻7:10開始==*美軍越過38線??==>事實係史泰林下令大陸要積極參戰, 用意將美國拖住不要介入東歐共產主義發展......
#據蘇聯檔案資料 : 大陸死亡人數148000, 失蹤152000~1 ...
首先你即系信蘇聯資料係嘛。好,你講架,蘇聯資料顯示中共死亡加失蹤30萬人。
哇,人海戰術喔,死得人多喔。
咁你知道世界各國專家同蘇聯資料校對,朝鮮又死幾多?50萬
哇仲可怕 中共加朝鮮死加失蹤80萬啊!
…………
咁聯合國軍又點呢? 係美國國家公墓,有塊美國政府紀念碑,上邊記載
聯合國軍總共死亡 68萬人。 失蹤47萬人
聯合國軍總共死亡加失蹤115萬人!

80萬對115萬!

你話要信蘇聯資料架。 中共好波!

作者: lung_block     時間: 2020-10-28 10:40

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-28 01:58 AM 發表

首先你即系信蘇聯資料係嘛。好,你講架,蘇聯資料顯示中共死亡加失蹤30萬人。
哇,人海戰術喔,死得人多喔。
咁你知道世界各國專家同蘇聯資料校對,朝鮮又死幾多?50萬
哇仲可怕 中共加朝鮮死加失蹤80萬啊!
…………
咁聯合國軍又點呢? 係美國國家公墓,有塊美國政府紀念碑,上邊記載
聯合國軍總共死亡 68萬人。 失蹤47萬人
聯合國軍總共死亡加失蹤115萬人!

80萬對115 ...
原來係南泡菜用死人海戰術.將軍民送死既戰術...
作者: 華山掌門人     時間: 2020-10-28 10:58

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-27 02:04 PM 發表
*誇大美軍死傷
*說成美國侵略
*美國是慘敗
*說成抗美援朝
#據蘇聯檔案資料 : 大陸死亡人數148000, 失蹤152000~1 ...
美軍死傷可以自己查。 信邊個數字自己決定。
美國在朝鮮半島打朝鮮,是否入侵自己想。
美國簽署停戰協議,死傷慘重而無效果。 中國一樣死傷慘重,但對中國意義重大。
你覺得不是抗美援朝,可以用另一個說法。 反正客觀事情人人都知。
作者: ilovenikita     時間: 2020-10-28 11:42

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-27 02:42 PM 發表

只要系反中反共,有幾假有幾誇張無腦台覺青同黃屍就愛聽架啦

老燒吹100次,99次錯,黃屍嘛一樣聽到高潮,黃屍可能知道都系假,但一刻高潮好過無
作者: chenflie     時間: 2020-10-28 11:45

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-28 10:40 AM 發表

原來係南泡菜用死人海戰術.將軍民送死既戰術...
你錯怪韓國政府啦。邊個國家領導人會叫人民去死架。 係咁架:
聯合國軍戰略係,美國打中位,韓國打兩邊側翼保護,咁樣進攻個陣,按目標距離,中位最近,如果打得順利,中位美軍一定有戰功。 而二戰德國教會左全世界,運動閃擊戰係點打,側邊係最容易突破,一定要打穿側邊,包圍對手後方。
即系,韓國軍隊作為側邊一定係受重點照顧,死先。而美軍可以係發覺韓國人死左之後仲有時間撤退……
而戰術上邊,聯軍攻中共山頭,美軍係一馬當先,勇武,而佢地一旦感覺到打唔落,韓國部隊就要上去替換……
上甘嶺就係咁。美軍第7師打左三日,打到殘曬,然後佢地要韓國軍隊上去替換。韓軍係後邊睇住架。頂你個肺,上邊中共打到咁型,你美國都死傷慘重,你叫我加碼去? 韓軍差d發生兵變。然後美軍控住佢地,但仍然用鎗懟住韓國人進攻。 韓國兩個師,一日就俾中共打到失去戰鬥力。
中共同時誕生左一位戰士,一個人守陣地一日,一個人殺死280幾個敵人。殺個咪係韓國人咯。

所以唔係韓國人想用人命去填無可能完成個任務。 係美軍用鎗懟住做。

作者: 後不見來者     時間: 2020-10-28 13:47

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-27 01:46 PM 發表
習近平高調紀念抗美援朝七十年,蘇聯解密檔案:中共宣傳掩蓋一切真相
此片有深入解釋
傻逼
作者: nigel212

作者: 海灣強勁的桌布     時間: 2020-10-29 05:16

報喜不報憂 小學生都知是誰的強項
作者: ilovenikita     時間: 2020-10-29 09:59

引用:
原帖由 海灣強勁的桌布 於 2020-10-29 05:16 AM 發表
報喜不報憂 小學生都知是誰的強項
美國
作者: lewark     時間: 2020-10-29 11:36

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-27 01:46 PM 發表
此片有深入解釋
蘇聯無咗,

點來解密檔案?

又老作。
作者: stormy10     時間: 2020-10-29 11:42

最近台獨文宣YouTuber都粉墨登場。
作者: wai177     時間: 2020-10-29 12:33

引用:
原帖由 lewark 於 2020-10-29 11:36 AM 發表

蘇聯無咗,

點來解密檔案?

又老作。
偽滿洲國無左。
是否無晒資料?

當事人訪問/出書, 當時文件的記錄,我地可以作出對比,從中找到接近事實的真相。

漢朝話劉邦係赤帝子斬白蛇起義,係我地現代人黎講,呢d就係9up7,呃人既宣傳技倆。

唐太宗殺兄殺弟軟禁左老豆,呢d事我地都係可以睇到記載,我地可以多角度去分析事實,但唐太宗年代應該討論都唔可以。
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-29 12:56

引用:
原帖由 lewark 於 2020-10-29 11:36 AM 發表

蘇聯無咗,

點來解密檔案?

又老作。
即係你唔信"毛澤東真實的故事"所寫嘅嘢啦?? 但點解大陸仲有呢本書賣(唔係已經係禁書咩?)
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-29 12:58

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-28 11:45 AM 發表

你錯怪韓國政府啦。邊個國家領導人會叫人民去死架。 係咁架:
聯合國軍戰略係,美國打中位,韓國打兩邊側翼保護,咁樣進攻個陣,按目標距離,中位最近,如果打得順利,中位美軍一定有戰功。 而二戰德國教會左全世界,運動閃擊戰係點打,側邊係最容易突破,一定要打穿側邊,包圍對手後方。
即系,韓國軍隊作為側邊一定係受重點照顧,死先。而美軍可以係發覺韓國人死左之後仲有時間撤退……
而戰術上邊, ...
即係你唔信"毛澤東真實的故事"所寫嘅嘢啦?? 但點解大陸仲有呢本書賣(唔係已經係禁書咩?)
作者: chenflie     時間: 2020-10-29 13:30

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 12:58 PM 發表

你覺得我信解密電報資料,美軍軍隊檔案 中共軍隊檔案。俄羅斯檔案。美國國家公墓紀念碑。歷史紀錄片,老兵採訪紀錄。
呢種野多d。定系毛澤東真實故事多d?
我講連聯軍戰術編排紀錄都話你聽啦。而你講個d書,有無講咁細節,部署,程序,方式?

我覺得信個d書,不如睇壹周同蘋果啦。壹周都係正規出版,自由購買。咁係唔係就代表佢真實啊。
呢d書從來無涉及軍隊編號,戰鬥日期,當日部署,彈藥用量。 但佢地有好好聽個故事。而且故事無細節。
資料係要雙方校對,然後分析綜合。

人海戰術呢個概念係經唔起推敲。 因為美軍唔係未面對過。 日本係最後階段經常發動人海集團衝鋒。美軍俾左個名:萬歲衝鋒。 美軍輸左咩? 打平手啊?
美軍唔驚人海架。
咁點解裝備仲差過日本個中共會打得咁精彩。可以逼到美軍總撤退到38線?
係戰術啊。中共打個步兵戰術部署唔同於所有其他國家現代部署。
佢地由林彪發明左三三制戰術體系。呢種戰術部署,其他國家無類似個野。
相當於今日美軍特種部隊個特種戰鬥編排方式。不過中共可以做到全軍特種戰鬥編排。今日美軍都做唔到。
所以由雙方紀錄校對同邏輯分析之後。美軍統計同中共統計個出兵紀錄係相差無幾多。
中共從來無多過聯軍一倍。而戰死人數美軍統計都知道。如果係全個聯合國軍統計。 聯軍係死得多個中國同朝鮮。

邊有可能由人海造成。 而中共三三制作戰技術。係中美80年代技術交換個陣傳授左俾美軍。所以係兩次海灣戰爭度,你就見到美軍開始夜間戰鬥同特種部隊穿插敵人後方,小組滲透。
美軍今日陸軍戰術就係中共傳授。

而且如果睇返美軍英文原名,佢地係叫中共 HUMAN WAVE。係人浪戰術啊。你知唔知差一個字,差幾遠啊。

作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-29 15:42

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-29 01:30 PM 發表

你覺得我信解密電報資料,美軍軍隊檔案 中共軍隊檔案。俄羅斯檔案。美國國家公墓紀念碑。歷史紀錄片,老兵採訪紀錄。
呢種野多d。定系毛澤東真實故事多d?
我講連聯軍戰術編排紀錄都話你聽啦。而你講個d書,有無講咁細節,部署,程序,方式?

我覺得信個d書,不如睇壹周同蘋果啦。壹周都係正規出版,自由購買。咁係唔係就代表佢真實啊。
呢d書從來無涉及軍隊編號,戰鬥日期,當日部署,彈藥用量。 但佢地有好好聽個 ...
你明唔明我講咩架, 簡單D講如果毛澤東唔信蘇聯解密檔案, 咁佢自己出版嘅書就唔會引述佢資料啦, 就算引述都可以話唔信架
作者: stormy10     時間: 2020-10-29 15:44

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 03:42 PM 發表

你明唔明我講咩架, 簡單D講如果毛澤東唔信蘇聯解密檔案, 咁佢自己出版嘅書就唔會引述佢資料啦, 就算引述都可以話唔信架
又呢推銷春藥。
作者: chenflie     時間: 2020-10-29 16:22

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 03:42 PM 發表

我講個係 呢本毛澤東真實故事係真系佢出版咩? 一睇就知道係蘋果報咁個野啦。咁上邊記載個d 我去對資料算咯。
另外我有講我唔信蘇聯資料咩?我係話啊阿師兄你講蘇聯資料佢信啊嘛。但你覺得上邊數據表明中共好慘。又做假美國。
講完中共情況又唔對比下美國資料。美國資料條數證明聯合國打得仲慘。 中共唔係殘酷推人民去死。而係因為中共戰鬥力非凡。
而且蘇聯資料同美國資料對得上。美國同樣估計中共死亡失蹤30幾萬。
而阿師兄你公佈完蘇聯資料,又唔對比美國資料,一口就咬死,你睇下中共其實幾慘幾衰……
死幾十萬係慘。但敵人死得仲多。
只能夠講 朝鮮戰爭好慘烈啊。

作者: lewark     時間: 2020-10-29 17:13

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 12:56 PM 發表

一個大話用其他野係掩飾唔到。

你唔覺得講大話係羞愧咩?
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-29 20:27

引用:
原帖由 lewark 於 2020-10-29 05:13 PM 發表

一個大話用其他野係掩飾唔到。

你唔覺得講大話係羞愧咩?
哦,你衰啦,話毛伯伯講大話,小心領導要你再陪訓呀
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-29 20:30

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-29 04:22 PM 發表

我講個係 呢本毛澤東真實故事係真系佢出版咩? 一睇就知道係蘋果報咁個野啦。咁上邊記載個d 我去對資料算咯。
另外我有講我唔信蘇聯資料咩?我係話啊阿師兄你講蘇聯資料佢信啊嘛。但你覺得上邊數據表明中共好慘。又做假美國。
講完中共情況又唔對比下美國資料。美國資料條數證明聯合國打得仲慘。 中共唔係殘酷推人民去死。而係因為中共戰鬥力非凡。
而且蘇聯資料同美國資料對得上。美國同樣估計中共死亡失蹤30幾萬。
...
嘩嘩嘩,你連毛伯伯呢本書你都唔知呀?

圖片附件: 1603974606579.jpg (2020-10-29 20:30, 277.81 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: chenflie     時間: 2020-10-29 23:29

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 08:30 PM 發表

唉,你覺得個亞曆山大寫個野係真 咁你去讀咯。 毛伯伯寫個本我知道一本係 毛澤東選集 你讀過未?

我一向見到呢種博眼球書都唔睇。

我鍾意睇記錄 睇資料。 邊睇d自己封個文人寫個野啊?
一唔系咁啊,你講下本書你最鐘意個部分話題。然後我拿資料同你印證下?交流交流

作者: 海灣強勁的桌布     時間: 2020-10-30 05:27

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-10-29 09:59 AM 發表

美國
你條可憐蟲
作者: wilsonkf     時間: 2020-10-30 06:03

引用:
*誇大美軍死傷
*說成美國侵略
*美國是慘敗
*說成抗美援朝
未打韓戰前,中共同蘇聯關係無你幻想中好。

中共根本唔聽蘇聯支笛。蘇聯想國共兩黨划江而治,共產黨無聽
蘇聯話支持金日成南侵,中國睬佢都傻
如果唔係,中朝事先協調好的話,志願軍早大半年入朝,美軍邊可能係仁川登陸?成個朝鮮半島早就係金日成手上了。

事實上,1950年初蘇聯轉變態度,支持金日成武力統一半島,中國一直反對
北韓出兵初期中國從未支持過,但係火頭已燒著,根本不到中國置身事外
去到北韓無法消滅南韓時,中國發覺唔對路,已經及時同北韓講,美軍會係三八線附近登陸,中國已經準備好立即出兵幫北韓協防半島兩岸,點知就到蘇聯反對!北韓安危蘇聯根本不上心,距離蘇聯核心太遠,輸左都無乜所謂
呢個時候北韓仲自認係蘇聯馬仔,乜都請示蘇聯,就比蘇聯老點了
果然美軍就係仁川登陸,北韓輸到仆街,先認清邊個係真朋友

只有不學無術既歷史盲,先會唔識得毛澤東同蘇聯關係一D都唔好,中蘇兩國之間只係利益交換,蘇聯根本就係故意拉中國落水,避免中國倒向美國。
可能要包括埋某島既井底之蛙,一邊小蔣介石係黨國餘孽,一邊拿蔣介石加工創作過既歷史當寶

至於死傷,美國資料可信?美軍一路從鴨綠江退到三七線,咁得閒派人返去敵後點數?天空既戰機炸左幾廿個稻草人,以為自己殺一個排,有乜出奇?炸左美軍俘虜營,以為自己殺左一班大人物,又有乜出奇。

作者: vghy1234     時間: 2020-10-30 10:18

引用:
蘇聯已經倒左台喇。

點解唔可以以事論事?
係都要,人講乜就信乜?

傻能,系人都知道美帝无打赢,仲要被逼签合约。所以美帝输咯。
作者: vghy1234     時間: 2020-10-30 10:20

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-30 06:03 AM 發表

未打韓戰前,中共同蘇聯關係無你幻想中好。

中共根本唔聽蘇聯支笛。蘇聯想國共兩黨划江而治,共產黨無聽
蘇聯話支持金日成南侵,中國睬佢都傻
如果唔係,中朝事先協調好的話,志願軍早大半年入朝,美軍邊可能係仁川登陸?成個朝鮮半島早就係金日成手上了。

事實上,1950年初蘇聯轉變態度,支持金日成武力統一半島,中國一直反對
北韓出兵初期中國從未支持過,但係火頭已燒著,根本不到中國置身事外 ...
老美没有打赢而要签和约,根本就是输。
美帝要求日本德国是无条件投降。没有商量
作者: vghy1234     時間: 2020-10-30 10:24

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 08:30 PM 發表

西奴狗出的书都好信,食药啦。
作者: wangqion

作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-30 15:16

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-29 11:29 PM 發表

唉,你覺得個亞曆山大寫個野係真 咁你去讀咯。 毛伯伯寫個本我知道一本係 毛澤東選集 你讀過未?

我一向見到呢種博眼球書都唔睇。

我鍾意睇記錄 睇資料。 邊睇d自己封個文人寫個野啊?
一唔系咁啊,你講下本書你最鐘意個部分話題。然後我拿資料同你印證下?交流交流
係咪禁書呀?大陸有得賣喎
作者: chenflie     時間: 2020-10-30 17:33

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-30 03:16 PM 發表

係咪禁書呀?大陸有得賣喎
咁有分別咩。一個不知名人士寫個野。你連毛選都唔睇一眼,夠膽話自己知道毛澤東點思考?
然後大把中共人士採訪紀錄。包括低下層個警衛員都有。
而且中共檔案都可以查閱啦。有第一手戰鬥紀錄 有後勤供需紀錄。總結人都唔少。而你呢,一直係度講,哇,唔係禁書喔,又係禁書喔。一定准啦。
呢種書,你係書店可以見到幾十上百本。從毛澤東到鄧小平到一般商人。內幕,故事,咩思考人生。都有。
但,都無法證明出處。

你個思維仲系比較以前。就係街頭陰謀論。 本野一定係啦。如果唔係又點點?

其實我建議你起碼佢去旅行下。去下唔同國家博物館。 證據就擺係個度。對比分析就知道。
博眼球個本書留返你慢慢睇
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-30 19:26

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-30 05:33 PM 發表

咁有分別咩。一個不知名人士寫個野。你連毛選都唔睇一眼,夠膽話自己知道毛澤東點思考?
然後大把中共人士採訪紀錄。包括低下層個警衛員都有。
而且中共檔案都可以查閱啦。有第一手戰鬥紀錄 有後勤供需紀錄。總結人都唔少。而你呢,一直係度講,哇,唔係禁書喔,又係禁書喔。一定准啦。
呢種書,你係書店可以見到幾十上百本。從毛澤東到鄧小平到一般商人。內幕,故事,咩思考人生。都有。
但,都無法證明出處。

你個思維 ...
嘩嘩嘩,大陸所有書都經查核嘅,毛伯伯書內容如果有問題一定過唔到關,而家有得賣即係事件屬實啦
你長篇大論講果d都冇用
作者: chenflie     時間: 2020-10-30 23:26

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-30 07:26 PM 發表

嘩嘩嘩,大陸所有書都經查核嘅,毛伯伯書內容如果有問題一定過唔到關,而家有得賣即係事件屬實啦
你長篇大論講果d都冇用
你上大陸睇過未? 你講個d就無用啦。不過你可以繼續信。你有自由信任何資料個自由。但你唔可以證明到書本真實性。
因為只要但凡去過深圳都知啦。大陸大把書爆所謂內幕。
大把香港人睇到過。只能證明,呢d書連中共都覺得佢無聊到根本影響唔到人。
而我同你討論,sorry,我無思考過改變你個睇法。我只係希望睇到個其他人能夠更多思考。因為香港地有種風氣,就系唔鐘意研究。而鐘意睇作古仔。我希望多d人思考多d嗻。
而你呢種,帶住成面滿足感,然後又會陰陰嘴笑,咪住眼然後穩問人一個所謂個書個人。 實話,我見太多啦。
係我個個人觀點睇,呢種人係無希望。
所以我希望更多人接觸文物,文件。多去博物館。學習前人,改進現今。
師兄,無需答我,因為我唔係寫俾你睇
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-11-1 08:42

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-30 11:26 PM 發表

你上大陸睇過未? 你講個d就無用啦。不過你可以繼續信。你有自由信任何資料個自由。但你唔可以證明到書本真實性。
因為只要但凡去過深圳都知啦。大陸大把書爆所謂內幕。
大把香港人睇到過。只能證明,呢d書連中共都覺得佢無聊到根本影響唔到人。
而我同你討論,sorry,我無思考過改變你個睇法。我只係希望睇到個其他人能夠更多思考。因為香港地有種風氣,就系唔鐘意研究。而鐘意睇作古仔。我希望多d人思考多d嗻。
...
師兄,你唔好當全世界傻仔啦,你真係要返大陸睇下事實啦,唔好話大陸出非符合書會被禁被拉,而家連香港都受限制,北角書店就知咩事啦
作者: chenflie     時間: 2020-11-1 08:52

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-11-1 08:42 AM 發表

師兄,你唔好當全世界傻仔啦,你真係要返大陸睇下事實啦,唔好話大陸出非符合書會被禁被拉,而家連香港都受限制,北角書店就知咩事啦
算啦,我一個月公司要派我起碼12日上去,堅持左8年。然後走十幾個城市。叫做唔知道個書店問題?
你連水佬寫來當小說個書都同歷史資料分唔清。沒咩好講嗻。

作者: 葵扇鼻     時間: 2020-11-1 08:55

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-1 08:52 AM 發表

算啦,我一個月公司要派我起碼12日上去,堅持左8年。然後走邊十幾個個城市。叫做唔知道個書店問題?
你連水佬寫來當小說個書都同歷史資料分唔清。有沒好講嗻。

再討論,下星期啦。我下星期出差長沙。到時岳麓書院見。
不如你解釋下北角書店事件先啦,你話你上大陸成十幾日,你係大陸搵下毛伯伯呢本書睇下先啦
作者: chenflie     時間: 2020-11-1 09:02

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-11-1 08:55 AM 發表

不如你解釋下北角書店事件先啦,你話你上大陸成十幾日,你係大陸搵下毛伯伯呢本書睇下先啦
你都傻,我點解要去睇你本書?記住,我唔系想同你討論。因為只要一提離開資料個野,就係無價值野。
你講來講去,請問你系唔系本書個sales。本書度你講d資料出來大家對下算啦。
唔係唔俾錢買,唔講得啊嘛
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-11-1 09:03

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-1 09:02 AM 發表

你都傻,我點解要去睇你本書?記住,我唔系想同你討論。因為只要一提離開資料個野,就係無價值野。
你講來講去,請問你系唔系本書個sales。本書度你講d資料出來大家對下算啦。
唔係唔俾錢買,唔講得啊嘛
晒心機,明顯你無料
作者: chenflie     時間: 2020-11-1 09:04

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-11-1 09:03 AM 發表

晒心機,明顯你無料
係咯,講來講去,你一個話題,資料都講唔出,明顯賣書
作者: TibetChina     時間: 2020-11-2 22:43

美国的韩战纪念公园,就在白宫旁边,克林顿和时任韩国总统金泳三一起揭幕的。嗯,🐸们肯定会说他们数据造假了,怎么可能死这么多?

圖片附件: Korean_War_Memorial_Collage.JPG (2020-11-2 22:43, 62.13 KB) / 該附件被下載次數 9