標題: 老黃狗謠言篇~前捷克議長之死因! [打印本頁]

作者: nigel212

作者: 直線國國王     時間: 2020-10-27 11:51

「捷克前議長訪台前猝死………希望他(湯家驊)公開回應:上列五件事是否正義。 」

是這個謠言嗎?

作者: 直線國國王     時間: 2020-10-27 12:31

引用:
原帖由 nigel212 於 2020-10-27 11:53 AM 發表

正是
一個捷克前議長訪台猝死,就要中方自清、湯家驊回應,背后的邏輯是中國是萬惡的,天下有甚麽壞事都要算在你頭上,除非你能自清。

這叫做「恐怖愛國」,即係家暴男口話愛妻,但係會打你一鑊勁。

作者: sclee1209     時間: 2020-10-27 12:54

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-10-27 12:31 PM 發表

一個捷克前議長訪台猝死,就要中方自清、湯家驊回應,背后的邏輯是中國是萬惡的,天下有甚麽壞事都要算在你頭上,除非你能自清。

這叫做「恐怖愛國」,即係家暴男口話愛妻,但係會打你一鑊勁。
法輪媒體同毒果經常用呢招,造謠後再由其他網路管道散播
講到似層層咁
冇做到或者冇發生過啲事,點去澄清?
邏輯應該係指責者提出證據
原來證據都係聽返黎?
最好笑,連侵侵堂堂美國總統都玩呢招
自己係推特發文話拉登假死
暗示前朝奧巴馬造假呃美國人
之前座談會,記者問侵侵,拉登未死有何根據?
侵侵話我都係轉貼其他人的資訊
記者當場傻左,話你係總統,點可以隨便亂傳一啲不實消息
最神奇係,侵侵唔記得左自己係美國總統
拉登真死假死,去問FBI,CIA就好,連總統都要亂傳都市傳說?
唔通要奧巴馬跳出黎提供影片證明?或是拉登驗屍報告?

講個真實搞笑案例
話說馬英九做總統時代,成日有人造謠抹黑佢
就算幾侮辱改名馬英狗,佢一般都唔會理會
但係傳佢貪污收錢,佢就好在意
有個綠營人士話佢收左某財團錢,所以為財團護航
馬英九告誹謗
檢察官一路查,放話人士話聽B君講,傳B君作證,B話聽C講
最後傳到前中研院長李遠哲,呢個算係大人物
佢講應該有公信力
又傳佢作證,李院長話佢都係聽同事講
OK啦 再傳呢個同事作證 話佢都係聽返黎,聽邊個講?唔記得左
到呢點斷左線,消息源頭?冇人知
咁都得?
作者: 直線國國王     時間: 2020-10-27 13:00

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-27 12:54 PM 發表

法輪媒體同毒果經常用呢招,造謠後再由其他網路管道散播
講到似層層咁
冇做到或者冇發生過啲事,點去澄清?
邏輯應該係指責者提出證據
原來證據都係聽返黎?
最好笑,連侵侵堂堂美國總統都玩呢招
自己係推特發文話拉登假死
暗示前朝奧巴馬造假呃美國人
之前座談會,記者問侵侵,拉登未死有何根據?
侵侵話我都係轉貼其他人的資訊
記者當場傻左,話你係總統,點可以隨便亂傳一啲不實消息
最神 ...
「要你證明一件從未發生過的事不存在」正是本壇造謠慣犯最愛找人陪他玩的遊戲。
作者: tkgb1981     時間: 2020-10-27 14:08

呢種叫恐慌性自由
作者: sclee1209     時間: 2020-10-27 16:29

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-10-27 01:00 PM 發表

「要你證明一件從未發生過的事不存在」正是本壇造謠慣犯最愛找人陪他玩的遊戲。
如同相信神創論者
是他們提供證據證明神存在,來說服不信神的去相信
怎會要求不信神創論的人,去證明神不存在?
結果科學論證就陷入一個邏輯辯證迷思
不管進化論也好,宇宙大爆炸起源說也罷
神創論者就在這些科學理論上,找瑕疵找毛病
來證明自己神創論才是正確
呢種論證方式,似唔似而家黃絲常用?
12暪徒事件,造謠後不斷挖洞,要政府出黎解釋
居然可以偷換概念,成個責任變成香港政府同中央政府的問題

作者: 喪班馬     時間: 2020-10-27 19:33

引用:
原帖由 nigel212 於 2020-10-27 12:42 PM 發表

老黃狗大聲喊冤,現在有機會給它澄清,它反而沉默不語?

@持劍衛道
@浪裏白條
@良心之光

一遇到了問題就會係海底

圖片附件: 1603798422694.jpg (2020-10-27 19:33, 420.07 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: 直線國國王     時間: 2020-10-27 20:16

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-27 04:29 PM 發表

如同相信神創論者
是他們提供證據證明神存在,來說服不信神的去相信
怎會要求不信神創論的人,去證明神不存在?
結果科學論證就陷入一個邏輯辯證迷思
不管進化論也好,宇宙大爆炸起源說也罷
神創論者就在這些科學理論上,找瑕疵找毛病
來證明自己神創論才是正確
呢種論證方式,似唔似而家黃絲常用?
12暪徒事件,造謠後不斷挖洞,要政府出黎解釋
居然可以偷換概念,成個責任變成香港政府同中央政 ...
也是黔驢技窮了,没有新議題能把黑暴繼續保溫,只好捏著這「去年反遣返、今年要遣返」荒謬猴戲演下去。會跟著起哄的,已不是政治立場有問題,而是智商的問題了。
作者: 直線國國王     時間: 2020-10-27 20:24

引用:
原帖由 喪班馬 於 2020-10-27 07:33 PM 發表

一遇到了問題就會係海底
信用完全破産,成爲過街老🐭,所以當一支縮頭🐢,也是合理的選擇。

美國佛羅里達有一物種叫哥法地鼠龜,又稱地鼠穴龜,擅長挖掘地穴把自己埋進去,原來也遷徙到香港了

又水滸傳中的浪裏白條張順,最后是給亂箭穿心沉屍湖底,師兄這圖正合原文。

作者: 喪班馬     時間: 2020-10-27 20:50

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-10-27 08:24 PM 發表

信用完全破産,成爲過街老🐭,所以當一支縮頭🐢,也是合理的選擇。

美國佛羅里達有一物種叫哥法地鼠龜,又稱地鼠穴龜,擅長挖掘地穴把自己埋進去,原來也遷徙到香港了

又水滸傳中的浪裏白條張順,最后是給亂箭穿心沉屍湖底,師兄這圖正合原文。
佢係呢度做咁耐文宣都唔work,連佢D同路人幾乎都無和應佢。點解咁堅持係香讨做?我只想到佢係練功的,就好像係旺角擺咁多年街站一樣堅持。
作者: 生果轉貼員     時間: 2020-10-27 21:01

什麼謠言?
作者: 直線國國王     時間: 2020-10-27 21:04

引用:
原帖由 喪班馬 於 2020-10-27 08:50 PM 發表

佢係呢度做咁耐文宣都唔work,連佢D同路人幾乎都無和應佢。點解咁堅持係香讨做?我只想到佢係練功的,就好像係旺角擺咁多年街站一樣堅持。
此君自訂的玩法是網友必須跟著他一步一步來進行辯論,否則便當對方落荒而逃。因為沒有人會儍到跟他一步一步來,所以他便可一直自hi罕逢匹敵樂在其中了。