標題: 陳茂波指大規模強制病毒檢測屬「必不可少」防疫工具助重啟經濟 [打印本頁]

作者: 鬼冢鴉雲

作者: 有捨有得     時間: 2020-10-26 21:21

支持強制性做檢測。
作者: 饕餮少女     時間: 2020-10-26 21:21

該好好想一想了:過去二十多年,每日抗爭,到底為香港爭取到什麼,又讓香港失去了多少?跟著泛民走,不但沒有爭取到任何民主,反而失去普選,迎來國安法,還把眾多手足送入大牢,這是陽光大道,還是死路一條呢?
作者: 崆絔

作者: 涼城夢境     時間: 2020-10-26 21:25

引用:
原帖由 鬼冢鴉雲 於 2020-10-26 03:43 PM 發表
本地新型冠狀病毒肺炎疫情持續,連日仍有源頭未明個案,財政司司長陳茂波昨日(25日)提到,本港經濟已連續四個季度陷入萎縮,雖然商口出品及私人消費正逐步改善,惟失業率及就業不足率攀升,反映在社會暴力衝擊及疫情重創下的嚴峻境況。
要經濟重啟曙光,他認為若能恢復與內地的往來就可大幅回復生氣,但關鍵之處是需控制好本地疫情,令兩地人民安心,而針對不同範圍及目標群體的強制檢測,以至大規模強 ...
不是大規模 。。 是全部 強制! 明白嗎。
作者: 彌巷歸途     時間: 2020-10-26 21:26

開關了讓港黃蟲禍害大陸,得不償失,港毒
作者: 胖仔減重中。

作者: 闔眼聽     時間: 2020-10-26 21:27

你遣責馬面兒,何怕涼,梁狗超,個班叫市民唔好做檢測,嘅黑暴醫生專家先啦!
作者: 4D1384

作者: 嗜酒詩人     時間: 2020-10-26 21:33

若香港人繼續不自愛,繼續搞破壞不建設, 最終會好像港龍走向滅亡。 香港人自己好自為之了, 重新站起來,好好建設,合力抵抗黑暴罷。
作者: 凡間委屈的神童     時間: 2020-10-26 21:34

引用:
原帖由 饕餮少女 於 2020-10-26 09:21 PM 發表
該好好想一想了:過去二十多年,每日抗爭,到底為香港爭取到什麼,又讓香港失去了多少?跟著泛民走,不但沒有爭取到任何民主,反而失去普選,迎來國安法,還把眾多手足送入大牢,這是陽光大道,還是死路一條呢?
今日香港年青人連自己國家都唔認,寧做狗,不建設,祇破壞,真係多很謝教屍,政棍一手一腳所做成架喇
作者: 臥龍桜     時間: 2020-10-26 21:34

香港D青年人读咁多书,思想点解咁邪恶,想自己国家亡,想做亡国奴?
作者: 漸行漸遠     時間: 2020-10-26 21:35

全民撿測就屌 又支持自律檢測
作者: 38FBA4

作者: 刀槍不入     時間: 2020-10-26 21:37

上次有十幾廿日零確診, 稍為受控, 你又係咁出來提議政府放寬呢樣放寬嗰樣, 好喇, 放寬了就爆第三波, 現在稍緩又出來鳩噏, 袁國勇, 你放過香港市民啦, 疫情彈上彈落成年啦, 我哋好攰啦, 想學大陸咁恢復正常生活
作者: 拾柒惡魔

作者: 花貓喵     時間: 2020-10-26 21:40

如果要到有病徵先至去檢測,就能防止出現第四波疫情,咁防疫法就真係必定出現第四波疫情就真。試問佢能否答下,一個無病徵嘅感染者,是否沒有傳染性?又可以再問,一個感染新冠肺炎的人,是否一定出現病徵?是否沒出現病徵就不會傳播新冠肺炎?根本無病徵的傳播者,才是疫情重難以消退的隱患,其實睇外國點樣不斷反覆就知道啦。
作者: 青絲繭     時間: 2020-10-26 21:42

根本無用。政府唔隔離來港人仕。啲帶毒新來港周圍走,點驗都係有人中
作者: 真熱情的女俠     時間: 2020-10-26 21:46

引用:
原帖由 有捨有得 於 2020-10-26 09:21 PM 發表
支持強制性做檢測。
始終捉唔晒所有隱型帶菌者
香港人又唔合作全民檢測
作者: 久伴     時間: 2020-10-26 21:46

隱形人一日不除,防疫功虧一簣
作者: 柳樹根

作者: 真熱情的女俠     時間: 2020-10-26 21:47

引用:
原帖由 有捨有得 於 2020-10-26 09:21 PM 發表
支持強制性做檢測。
始終捉唔晒所有隱型帶菌者
香港人又唔合作全民檢測
作者: 半空會蝦米     時間: 2020-10-26 21:47

香港應主動加入「國內大循環」
作者: 冬知らず     時間: 2020-10-26 21:48

香港人自己攞嚟, 又話失業,又話裁員, 又話要開店,又要政府救, 免費全民檢測又唔合作, 大家攬炒囉。
作者: 攝氏度     時間: 2020-10-26 21:48

疫情大幅反彈,政府太早放寬限聚,市民又點會咁聽話,再不收緊限聚,第四波好驚提早爆發。
作者: 小愚昧     時間: 2020-10-26 21:51

邊有咁快,應該係第三波仲未斷尾
作者: 子曰人

作者: 純純美少女     時間: 2020-10-26 21:53

香港做唔到清零, 只會反反覆覆一路落去
作者: 灑脫     時間: 2020-10-26 21:55

引用:
原帖由 鬼冢鴉雲 於 2020-10-26 03:43 PM 發表
本地新型冠狀病毒肺炎疫情持續,連日仍有源頭未明個案,財政司司長陳茂波昨日(25日)提到,本港經濟已連續四個季度陷入萎縮,雖然商口出品及私人消費正逐步改善,惟失業率及就業不足率攀升,反映在社會暴力衝擊及疫情重創下的嚴峻境況。
要經濟重啟曙光,他認為若能恢復與內地的往來就可大幅回復生氣,但關鍵之處是需控制好本地疫情,令兩地人民安心,而針對不同範圍及目標群體的強制檢測,以至大規模強 ...
大量輸入個案
代表有大量有病的人進入香港
而香港的檢疫是否滴水不漏?
有無測漏左,假陰性,放左個病人入社區?
還有那些豁免檢疫人士
有無守規矩不進入社區播毒?
作者: 手心裏啲話     時間: 2020-10-26 21:56

應該係冇檢測果班繼續喺社區傳播中
作者: 簡單陪絆     時間: 2020-10-26 21:56

仲有三百萬冇做檢測, 唔收錢都唔做, 市民唔合作都冇辦法, 唯有等疫苗
作者: 小戲碼     時間: 2020-10-26 21:59

就算隔絕外來輸入, 只要本土仲有不明源頭個案, 即係病毒仲存活都會一路延續傳播 因為呢隻中左可以完全無病徵, 可以傳開左幾代至有人發病被發現
作者: 清風雅     時間: 2020-10-26 21:59

好多自私人不做檢測,到處散播老尾肺炎,所以必須要強制全民檢測才有效。
作者: 誰理這爛事

作者: 問相思     時間: 2020-10-26 22:01

路係港人自己揀的, 仆街唔好喊  自己都唔盡一分力去普檢把社區的隱形帶菌者全部搵出來, 本地仍有隠形帶菌者在社區, 疫情只會沒完沒了
作者: 檸檬葉子     時間: 2020-10-26 22:02

有全民檢測又唔去做, 死黃屍散播病毒
作者: 壹個擁抱     時間: 2020-10-26 22:05

引用:
今次真係比天收,
唔死到臨頭唔知為市民好,
全民檢測,政府做了很多功夫,
國內醫療隊都很辛苦,24小時不停做,
180萬市民都很合作,
其他的口中陰謀,
自以為是,
最終又咪係害死自己!
呢隻病毒,非同小可,
傳染性極高,隱蔽亦高,
變種快,半年已經變咗幾次,
昨晚已經話香港庫房只得番8千億,
原本1萬1千億,已經用了幾千億救市,
你哋攬抄香港,害的是你們親人性命,
害唔到政府,
睇吓世界各國,每日死幾多人,
各國現在只講確診幾多人,
都唔敢講死咗幾多人啦,
美國一早已經唔敢講,已知都死咗20萬人,
你哋香港人仲係到玩政治,
細菌戰係可以全軍覆末。
作者: 情話夢一場     時間: 2020-10-26 22:06

始終有啲會檢測唔到,咁實際情況咪即係有會變成你嗰個方程式,一個檢測唔到再傳開曬,咁係唔係即係要每隔14日就禁足令一次,再全民全港強制檢測?
作者: 獨行蒗子     時間: 2020-10-26 22:07

1. 全民強制檢測 2. 清除黑護/黑磚家! Why? 佢地正有計劃地危害港人性命!
作者: 殤落紅塵     時間: 2020-10-26 22:07

攬炒損人害己,最大受害者就係香港市民!
作者: 酒話壆長     時間: 2020-10-26 22:08

自從民主派搞街頭選舉之後, 幾個月都沒有好過 條路自己選, PK吾好哭
作者: 米熙曉夏     時間: 2020-10-26 22:08

黑護禍港
作者: 難儘苼平     時間: 2020-10-26 22:09

咁就好啦,應該唔關我哋事,應該鬧唔去檢測果啲人囉
作者: 小戲碼     時間: 2020-10-26 22:10

引用:
而家嘅外來輸入係講係機場已經截咗嘅確診,無入社區。
第3波嘅外來輸入係無驗就俾船員/飛機師通街走傳入社區,加上啲人違反戶外50人上限嘅限聚令兼非法集會令到疫情散開,邊同?
好似昨日報十幾單確診十找以為乜事咁大鑊?原來得3單本地。
咁今日廿幾單有幾多輸入幾多本地先?
你咁驚本地個案咁你有無去做檢測?
作者: 指上菁蕪     時間: 2020-10-26 22:11

收又收唔緊 放又放唔盡 唔知想點 全港市民放鬆曬
作者: 盤中筍

作者: 凡間委屈的神童     時間: 2020-10-26 22:12

我相信大多數都是輸入性個案為主,都唔排除96非法遊行及集會聚眾所致(不明源頭個案)
作者: 涼城夢境     時間: 2020-10-26 22:12

曱甴唔搞事,香港就冇事! 乜嘢係源頭,大家都明白!
作者: 彌巷歸途     時間: 2020-10-26 22:14

唔肯做檢測又點可能會斷尾?大家繼續挨,睇下邊個死先
作者: 有捨有得     時間: 2020-10-26 22:14

遊行前、已古到、遊行後大約一星期會反彈、如我所料、班人完全不理會其他人健康、自私精
作者: 真熱情的女俠     時間: 2020-10-26 22:15

唔檢測果班最自私