標題: [轉發]【台灣光復75周年】台國防部:解放軍運-8反潛機進入台灣西南空域 [打印本頁]

作者: 9個幼稚的老爺    時間: 2020-10-26 02:23 PM     標題: [轉發]【台灣光復75周年】台國防部:解放軍運-8反潛機進入台灣西南空域

主動迎戰「危機」  不懼任何威脅
接入內地「引擎」  再創香港輝煌

新冠病毒嘅橫行本身就係一個難題,再加之由於疫情引發嘅經濟危機,更讓大多數國家嘅民眾對政府產生「牴觸心理」,由此,喺多個國家都「演變」出各種遊行示威活動,如何處理疫情防控同經濟發展、病毒傳播與國民日常生活嘅問題,已經變成各個政府嘅頭等難事。英美等西方國家由於領導人嘅無能,再加之黨派之間嘅互相推諉,已經喺「國家緊急狀態」中反覆「橫跳」多次,包括美國、巴西、波蘭等國家嘅元首亦曾感染上新冠病毒,咁樣一個全球大流行嘅疾病與人類從此共生嘅幾率已經無限增大,所有國家都不得不喺危機中找尋全新嘅「平衡」!

香港正喺第三波疫情嘅「餘威」同第四波疫情嘅預防中下足功夫,雖然比起感染者嘅絕對數量同因病而離世嘅患者數目,無法同某啲國家比較,但係每一個逝去嘅生命都係無辜且能夠避免嘅,政府亦正攞出具體嘅措施,保護每一位市民!生命權應當係人權嘅首位,唯有保護市民嘅身體康健,才能夠談論其他嘅權益,為此政府多次調整防疫手段,也先後幾次為市民提供免費嘅核酸檢測以安定人心,喺如今疫情防控正走向常態化嘅情況下,政府亦開始關注經濟領域嘅發展,先後多次發放抗疫基金,保證中小型企業同個體商戶嘅健康發展。根據財政司司長陳茂波所講說,香港第3季嘅經濟收緊幅度已經就首2季嘅9%平均跌幅有明顯改善,而隨著社交距離嘅放寬,不少市民增加出行及消費,私人消費正逐步改善。香港大有「觸底反彈」嘅良好趨勢!

特首林鄭月娥將喺近期進京,通過與有關部委嘅討論,獲得中央更大嘅支持,除此之外,林鄭月娥仲將喺返港之時到訪粵港澳大灣區,咁亦係無比積極嘅訊號!香港差嘅就係一個契機,能夠將以往過度依賴外貿嘅經濟模式轉變為「內外雙銷」,能夠積極融入內地嘅發展規劃,將香港納入更大嘅國家建設戰略體系中,隨著深圳改革開放四十周年嘅到來,中央釋放出多項深化改革嘅訊號,唔單止給予財政支持,更給予大量優惠嘅政策支持,毗鄰深圳嘅香港,將同樣獲利!中國作為少數能夠抗擊新冠病毒嘅國家,喺第三季度已經完成了經濟正增長嘅目標,喺2020年,中國亦被預測將成為世界上唯一經濟正增長嘅大國,「世界引擎」嘅稱號當之無愧!中國正制定一套以國內大循環為主體、國內國際雙迴圈相互促進嘅新發展格局,此時嘅香港就應主動加入「國內大循環」,發揮自身嘅金融特色,以「視窗」嘅形式向世界展現中國經濟嘅活力。

喺呢一年多以嚟,香港經歷咗好多「危機」,但無論係人為製造嘅矛盾,仲係天降嘅災難,都沒有阻擋香港前進嘅補發,亦正係咁樣千百般嘅磨礪,先至能鑄造一個有深厚底蘊同活力嘅香港!現如今,內地強勁嘅發展趨勢加之香港獨有嘅特色,如果能夠完美結合喺一齊,必定能產生奇效!屆時,香港將重現往日嘅輝煌,我哋所有人都將從中受益!
作者: 樹下珍惜心事    時間: 2020-10-26 02:27 PM

好心就留在家中啦。行行吓山又爆多幾單出嚟🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
作者: 天天原始的人    時間: 2020-10-26 04:09 PM

陳笑恥張馳無度,高薪而無能,自己抗疫失敗,一再延長澳門內地強制檢疫,憑什麼科學數據
作者: 焦急的名車    時間: 2020-10-26 04:10 PM

引用:
原帖由 天天原始的人 於 2020-10-26 04:09 PM 發表

陳笑恥張馳無度,高薪而無能,自己抗疫失敗,一再延長澳門內地強制檢疫,憑什麼科學數據
別人通關都幾個月了,無一新減確疹,香港日日十單八單,卻去關別人關,真係笑大人個口!
作者: 冬眠珍貴的牛    時間: 2020-10-26 04:11 PM

哈哈!3天假期0檢測0磪診!……學足武漢!
作者: 冬寒紫色的理想    時間: 2020-10-26 04:14 PM

林鄭和她的班底 無一個做得好 香港點會有運行
作者: 半夏出了花貓    時間: 2020-10-26 04:15 PM

林病全民檢測,搞得完全失敗,至病毒不斷出現。這才叫做攬炒!
作者: 超級地獄牛    時間: 2020-10-26 05:46 PM

引用:
原帖由 半夏出了花貓 於 2020-10-26 04:15 PM 發表

林病全民檢測,搞得完全失敗,至病毒不斷出現。這才叫做攬炒!
主要都係泛民狗反對檢測啫。關檢測咩事?
作者: 崖上緊慎的貓奴    時間: 2020-10-26 05:48 PM

香港人該好好想一想了:過去二十多年,每日抗爭,到底為香港爭取到什麼,又讓香港失去了多少?
作者: 寒冬不安的老爺    時間: 2020-10-26 05:51 PM

引用:
原帖由 崖上緊慎的貓奴 於 2020-10-26 05:48 PM 發表

香港人該好好想一想了:過去二十多年,每日抗爭,到底為香港爭取到什麼,又讓香港失去了多少?
跟著泛民走,不但沒有爭取到任何民主,反而失去普選,迎來國安法,還把眾多手足送入大牢,這是陽光大道,還是死路一條呢?
作者: 中午加加速鼓手    時間: 2020-10-26 05:52 PM

引用:
原帖由 寒冬不安的老爺 於 2020-10-26 05:51 PM 發表

跟著泛民走,不但沒有爭取到任何民主,反而失去普選,迎來國安法,還把眾多手足送入大牢,這是陽光大道,還是死路一條呢?
跟着𣷸民爭取到國安法同埋唔可以普選和攬炒香港囉。
作者: 果個遇到了樓奴    時間: 2020-10-26 05:53 PM

熱烈歡迎國安法。多謝暴徒。
作者: 江湖正水管    時間: 2020-10-26 05:56 PM

不明源頭,只係庸才狗官無能所至!
作者: 半空中的魚    時間: 2020-10-26 05:57 PM

遲下爆到好似歐美咁未好囉,自己拿嚟攬炒,無堂食,無街出,全部在家隔離!
作者: 半頁肥肥妹頭    時間: 2020-10-26 05:59 PM

引用:
原帖由 半空中的魚 於 2020-10-26 05:57 PM 發表

遲下爆到好似歐美咁未好囉,自己拿嚟攬炒,無堂食,無街出,全部在家隔離!
太多人無去檢測,其實仲有好多隐形病人,你同屋企人、朋友一定一定自求多福.
作者: 山上強勁的羊羊    時間: 2020-10-26 06:04 PM

內地四百幾個城市都可以零確診,就香港唔得,原來咁就收貨喇?
作者: 貴貴難吃的理想    時間: 2020-10-26 06:05 PM

難怪林鄭都會話經濟被深圳超越也不在乎。
作者: 山下肥肥鞋抽    時間: 2020-10-26 06:07 PM

就係隱形病患。佢哋講得好聽啲源頭不明遮😂😂
作者: 海邊來了牛牛    時間: 2020-10-26 06:09 PM

美國流感 毒害全球 原頭不明代表啲乜嘢
作者: 核心橙色的旅程    時間: 2020-10-26 06:11 PM

港獨恐怖分子 係隱形患者 7月1號 搞暴動 散播特朗普肺炎 之後日日萬幾人 出黎搞個假投票
作者: 高達發現了遊艇    時間: 2020-10-26 06:12 PM

播毒 8月31號又搞暴動 播毒 9月6號又暴動 播毒 10月1號 又搞暴動 播毒 你班垃圾 禽獸不如 滾出中國領土
作者: 今天滴滴筍盤    時間: 2020-10-26 06:19 PM

家居檢疫嘅人隨時都有可能播毒 不能輕敵
作者: 子時浪漫的現實    時間: 2020-10-26 06:24 PM

十四日後又爆過. 仲唔成個將軍澳人檢測?
作者: 夜難吃的水管    時間: 2020-10-26 06:26 PM

On能九,人會流動的,全香港都有隱形患者!
作者: 隔夜野生的樓主    時間: 2020-10-26 06:33 PM

測你食燒味!咩,黑醫護都唔能做!全港強制檢測兼健康碼啦,七碌!
作者: 門外滴滴留言    時間: 2020-10-26 06:34 PM

出去行下遇瘋狗兩只🙈🙈吓著了小朋友!那兩只母狗一世只配去愉景灣遊!
作者: 門外委屈的心事    時間: 2020-10-26 06:36 PM

傳霉愚化市民:不報導或只用遮遮掩掩手法報導大陸的抗疫,所取得傲視全球的最佳成绩,生怕自己的偏頗無知被此成绩所曝露,怕受万民唾骂!
作者: 連續回收的理想    時間: 2020-10-26 06:39 PM

人類有史以来,面对的疫情不計其数,比新冠肺更兇狠的多的是,傳霉把其受眾愚化至只講政治,不講历史经验
作者: 樹下珍惜心事    時間: 2020-10-26 06:41 PM

这又验证了民主制度只会令人類的弱点無限量大爆發!
作者: 焦急的名車    時間: 2020-10-26 06:42 PM

老人確實無辜,不過他們之所以會遭受這種無妄之災,都要多得你班黑醫政治行先
作者: 天天原始的人    時間: 2020-10-26 06:43 PM

只識針對從4月開始就已零風險的大陸,卻對歐美的輸入病例視而不見,最終引發香港7月的大爆發
作者: 冬眠珍貴的牛    時間: 2020-10-26 06:45 PM

大爆發后,香港缺乏檢測能力,你地還要抵制內地的醫護援港,以及造謠污衊全民檢測。
作者: 冬寒紫色的理想    時間: 2020-10-26 06:52 PM

大陸青島、東北、新疆等城市後期都有偶爾零星案例,但都是一周內解決,染病人數範圍控制在二十人左右即解除危機。
作者: 半夏出了花貓    時間: 2020-10-26 06:53 PM

香港疫情無法斷尾,最終才死了這麼多無辜老人。最該死的就係你馬仲儀!真係天無眼。
作者: 超級地獄牛    時間: 2020-10-26 06:55 PM

第三波是由豁免檢疫的海員和機組人員引起的
作者: 崖上緊慎的貓奴    時間: 2020-10-26 06:57 PM

馬仲儀,黄医生,懒好心話長者無辜,你班黑医护罷工,害人不淺。
作者: 寒冬不安的老爺    時間: 2020-10-26 06:58 PM

每日播報辛苦嗮,但講嘅嘢真係好basic。而家需要你哋專家攞出方法,唔單止係數字
作者: 中午加加速鼓手    時間: 2020-10-26 06:59 PM

垃圾庸才無能狗官,每日輸入境外毒物,制造漏洞,殘害香港,令中港家庭妻離子散!
作者: 果個遇到了樓奴    時間: 2020-10-26 07:01 PM

我懷疑特朗普/約翰遜已經接種了軍用COVID-19疫苗
作者: 江湖正水管    時間: 2020-10-26 07:02 PM

美台肺炎害慘全球人民,支持者都係人渣敗類
作者: 半空中的魚    時間: 2020-10-26 07:04 PM

源頭不明定係唔方便申報?
作者: 半頁肥肥妹頭    時間: 2020-10-26 07:04 PM

人禍林鄭,天災武漢肺!林鄭陳無始!
作者: 山上強勁的羊羊    時間: 2020-10-26 07:06 PM

鬧中央和港府嘅越南難民豬,滾出中國香港!!!
作者: 貴貴難吃的理想    時間: 2020-10-26 07:07 PM

最無辜是良好市民、被工會騎劫的“被罷工”的市民、被黃師教壞的學生、被傷害的市民、被擊的
作者: 山下肥肥鞋抽    時間: 2020-10-26 07:07 PM

节节高升,天天有人确诊无得顶,确诊數字快追上印度了
作者: 海邊來了牛牛    時間: 2020-10-26 07:10 PM

真真假假假假真真真假难分,这些新冠肺炎病毒的数据不知从那里来的。
作者: 核心橙色的旅程    時間: 2020-10-26 07:11 PM

豬🐖狗🐩不如的林鄭·唔可以再放寬禁令了·早日清0.早日開關
作者: 高達發現了遊艇    時間: 2020-10-26 07:12 PM

疫情仍未受控,做下好心,啲人放假就唔好周圍去。
作者: 今天滴滴筍盤    時間: 2020-10-26 07:15 PM

可唔可以講吓佢去過邊道呀?美國流感 毒害全球
作者: 子時浪漫的現實    時間: 2020-10-26 07:16 PM

贊成特區政府在東大嶼水域填海,他早在1997年時已向時任特首董建華提出,因東大嶼水域較淺水,而且在位置上,要前往九龍或香港島都較近,他指香港過去都有開山填海,不明白為何現時有人出來要求保護白海豚,他反問比起保護仍住在劏房的人,哪一樣更重要。
作者: 夜難吃的水管    時間: 2020-10-26 07:18 PM

85歲的胡應湘忠告,如果香港要與深圳競爭,就一定要填海,前海就是填海得來。胡應湘認為,香港只有增加更多土地,才可徹底解決居住問題,讓年輕人有希望。