標題: [本港新聞評論] 醫護工會2月罷工提封關等5項訴求從法理解釋罷工合法與否 [打印本頁]

作者: eos888    時間: 2020-10-25 05:39 PM     標題: 醫護工會2月罷工提封關等5項訴求從法理解釋罷工合法與否

醫管局員工陣線今年2月初發動罷工,工會稱有8,500人參與,事隔約九個月,醫院管理局人力資源部發出電郵,列出員工「缺勤」日子,要求他們逐日解釋沒有上班原因,或者作出澄清。員工陣線指是按法例第332章《職工會條例》第5條正式登記的職工會所發起的合法工業行動,受法律保障,並非醫管局所指稱「缺勤」。究竟這次罷工能否受到法律保障?執業律師蘇文傑審閱了工會提出的五項訴求,指出要求醫管局提供足夠隔離病房、提供足夠配套予醫護、公開承諾絕不秋後算賬,都與僱傭條件相關,符合罷工定義;另外要求封內地關口及保障口罩供應,則較有爭議,視乎雙方如何演繹。一旦罷工不符合法定的罷工定義,僱主或會視員工為無理缺勤。
⋯⋯⋯⋯一般的僱傭條款與工資、假期、工時等有關。醫管局員工陣線於2月發起罷工時提出了五項訴求,蘇文傑認為,工會要求醫管局提供足夠隔離病房、提供足夠配套予醫護、公開承諾絕不秋後算賬的三項訴求都與僱傭條件相關,但另外兩項訴求則較有爭議,視乎雙方如何演繹,「如果工會話唔封關、市民口罩唔夠,會多咗人中招(染病),作為公營機構要接收病人,令醫護工作量增加,可以咁樣去拗。」

一旦罷工不符合法定的罷工定義,就不能受到法例的保障,僱主或會視員工為無理缺勤,蘇文傑表示,「但我認為未嚴重到構成即時解僱嘅因由,可能會扣年假、當作無薪假,或有紀律聆訊,出警告信、譴責等等。」

呢班人罷工都玩法律睇清楚條例先啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/537794?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-10-25 05:39 PM, 302.1 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: chiangmaiwolf    時間: 2020-10-25 05:42 PM

參與工會行動,只限於非工作時間,才受保障
咪誤道市民
香港是沒有合法罷工
罷工=曠工
可以即炒
作者: ngcaddy    時間: 2020-10-25 05:45 PM

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-25 05:39 PM 發表

醫管局員工陣線今年2月初發動罷工,工會稱有8,500人參與,事隔約九個月,醫院管理局人力資源部發出電郵,列出員工「缺勤」日子,要求他們逐日解釋沒有上班原因,或者作出澄清。員工陣線指是按法例第332章《職工會條例》第5條正式登記的職工會所發起的合法工業行動,受法律保障,並非醫管局所指稱「缺勤」。究竟這次罷工能否受到法律保障?執業律師蘇文傑審閱了工會提出的五項訴求,指出要求醫管局提供足夠隔離病房、提供 ...
炒左去.
作者: Peter_H    時間: 2020-10-25 05:46 PM

知唔知點解大陸一直做不出好晶片~~~就係一直炒曬D人才 剩下成堆廢柴王馬掛做事
人哋叻過你就要炒要殺!
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-10-25 05:48 PM

唔係勞資糾紛罷工,就係唔合法
作者: 香港偽民為患    時間: 2020-10-25 05:48 PM

點解唔係搵逃緊生大律師諮詢
作者: Duncan_Nadal    時間: 2020-10-25 05:49 PM

草菅人命
作者: lamlampeter1    時間: 2020-10-25 05:51 PM

罷工要求乜隔離病房、設備……,嗰時病人少,根本有足夠病房同防護裝備設施,即要求無理!淨返封關啦!
即罷工不合法啦!
作者: ansonkpl    時間: 2020-10-25 05:54 PM

我唔理你哋罷工是否合理合法,但置醫院病人利益甚至生命於不顧則怎樣講也不可接受,你收得份糧便要負責,如果唔同意或怕死的話,咪劈炮唔撈囉
作者: songsong17    時間: 2020-10-25 05:55 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-10-25 05:46 PM 發表

知唔知點解大陸一直做不出好晶片~~~就係一直炒曬D人才 剩下成堆廢柴王馬掛做事
人哋叻過你就要炒要殺!
反中白痴識做電阻先講...
作者: Peter_H    時間: 2020-10-25 05:56 PM

乖孩子永不善競爭、永不會創新 永吃老本
作者: songsong17    時間: 2020-10-25 05:58 PM

全球應對疲情,不論發達還是落後, 不論裝備充足定缺乏...都無醫護罷工, 只有香港醫護咁醜陋係疫情下罷工...
作者: Chinahk2047    時間: 2020-10-25 06:02 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-10-25 05:46 PM 發表

人哋叻過你就要炒要殺!
炒炒炒,炒哂班黑醫護攬炒成功,祝願peter仔冧家大細都比老板炒埋
作者: 昊暠昺    時間: 2020-10-25 06:06 PM

罷工對疫情無助,卻對市民病人有害,政治罷更是非法,必須嚴懲!💪
作者: 沒那種命。    時間: 2020-10-25 06:21 PM

最好笑是罷工失職無秋後算賬,即係工會都知罷工不合理,所以先會有依個要求啦!
作者: kkwgm    時間: 2020-10-25 06:23 PM

美國一日成 8 萬人確診都未有罷工啦,佢地夠無封關,仲由得 d 人中招
作者: owen11223344    時間: 2020-10-25 06:31 PM

引用:

人哋叻過你就要炒要殺!
peter仔最犀利,做愛發電專家
作者: faip    時間: 2020-10-25 06:32 PM

如果法例判罷工係非法,呢班黃醫護係咪願意即時辭職?

醫護背後嘅大台要玩嘢,就幫你一把,玩L死你班罷工狗,要你地班黃醫護全部失業
作者: 高高陳高高    時間: 2020-10-25 06:46 PM

咁鍾意罷工
好似港龍
炒哂
作者: 快活下半場    時間: 2020-10-25 06:46 PM

HA一定要強硬
先炒帶頭罷工狗
其余紀錄在案
冇升職、冇加薪
再犯事,即炒
工會再搞事,國安法處理
👊
作者: SOWIN888    時間: 2020-10-25 06:51 PM

呢班人可以說,罷工她們剛位是什麼,等她們罷完工,
回返剛位做事,人等到她玩完回來,好多國家有案例應點處理班人,
只是班人不愛自己,也不愛國家國民,她們決定是自己找來她們命運點走
等班人識做返正常人,人民見曬上帝時間是不等人,她們工作剛位

圖片附件: 0001.jpg (2020-10-25 06:51 PM, 129 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 000000000001.jpg (2020-10-25 06:51 PM, 153.78 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 0000001_1.jpg (2020-10-25 06:51 PM, 80.3 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 0000000001.jpg (2020-10-25 06:51 PM, 115.59 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 0000001.jpg (2020-10-25 06:51 PM, 103.72 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 00000001.jpg (2020-10-25 06:51 PM, 163.42 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 000000001.jpg (2020-10-25 06:51 PM, 248.69 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 901748.jpg (2020-10-25 06:51 PM, 83.2 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 734.jpg (2020-10-25 06:51 PM, 247.19 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 733.jpg (2020-10-25 06:51 PM, 194.83 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 四代火影    時間: 2020-10-25 06:52 PM

引用:

人哋叻過你就要炒要殺!
知唔知點解你響香討臭名遠播,就係你夠柒呀,死曱甴
作者: Fish338    時間: 2020-10-25 06:57 PM

我不讚同罷工但如果冇封關香港會變成點??第三波就是政府封關不力.現在還未完全攪點.
作者: bestwin61    時間: 2020-10-25 06:58 PM

非法行為
作者: sam0010    時間: 2020-10-25 06:59 PM

永久取消醫護資格及即炒
作者: m11ce    時間: 2020-10-25 06:59 PM

政治就政治啦,講乜嘢法律。講法律就係廣工。黑醫護唔試下罷工要求泰國總理下台?
作者: victorkc    時間: 2020-10-25 07:01 PM

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-10-25 05:42 PM 發表

咪誤道市民
香港是沒有合法罷工
罷工=曠工
可以即炒
如屬勞資糾紛,於工作時間進行工業行動亦受法律保障,但班黑醫護今次唔係勞資糾紛,因此絕對係曠工。
作者: andlong    時間: 2020-10-25 07:01 PM

罷工邊可能合法,由你班人老吹出來就係合法啦
作者: 摘星之光    時間: 2020-10-25 07:03 PM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-10-25 05:48 PM 發表

逃狀棍扮忙緊趴趴走單嘢唔得閒插隻手去職功盟樹
作者: cyrusp    時間: 2020-10-25 07:04 PM

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2020-10-25 05:51 PM 發表

罷工要求乜隔離病房、設備……,嗰時病人少,根本有足夠病房同防護裝備設施,即要求無理!淨返封關啦!
即罷工不合法啦!
好啦,內陸關封左,外國家陣咁勁唔見佢出黎,證明之前咩為香港人好都係廢話,炒鳩晒佢
作者: 等埋首副    時間: 2020-10-25 07:04 PM

無醫護罷工迫政府封關,香港依家已杏十橙了!
作者: briancccc    時間: 2020-10-25 07:05 PM

病人多最需要醫護時,醫護走去罷工。平時得閒時就要求加人工。香港醫護已經去到無賴既地步了。
作者: 自動售賣機苦主    時間: 2020-10-25 07:05 PM

罷工點醫人呀?仲狡辯
作者: chriswong1010    時間: 2020-10-25 07:05 PM

快啲炒L晒班罷工死黑護
作者: briancccc    時間: 2020-10-25 07:07 PM

係醫護罷工期間所有死亡個案,其家屬可唔可以告佢地因失職引致他人死亡呢?
作者: discuss-5    時間: 2020-10-25 07:08 PM

仆咗街啦,呢D低B書又唔讀多D。
作者: snoopy_fa    時間: 2020-10-25 07:08 PM

合唔合法唔知, 但係無返工唔出聲照出糧, 同呃Housing一樣, 就係詐騙, HA可以報警, 到時工都無埋 仲留案底
作者: 廚房粗俗的留言    時間: 2020-10-25 07:11 PM

法理不容,全部炒
作者: FYML02    時間: 2020-10-25 07:14 PM

引用:
原帖由 kkwgm 於 2020-10-25 06:23 PM 發表

美國一日成 8 萬人確診都未有罷工啦,佢地夠無封關,仲由得 d 人中招
仲死左23萬美國人, 好野.....

香港也應任人入來, 以死亡比率計, 香港應該要死2萬人左右,
咁香港就養少2萬老人家, 又多了1萬個住宅單位或2萬床位人次,
一舉多得.

班黑E護真係好心做壞事.
作者: estateman    時間: 2020-10-25 07:15 PM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-10-25 05:48 PM 發表

同亞江交流一下帶帽心🉐️
作者: Samam    時間: 2020-10-25 07:16 PM

引用:

人哋叻過你就要炒要殺!
出親帖都俾人屌,你真係有老舉命?聽日你去拜山問下你d先人點解會咁啦😁😁
作者: simpson777    時間: 2020-10-25 07:26 PM

如果有日醫護抗議特朗普不能當選總統而罷工,是否法例包括的合法罷工權呢
作者: fallresoar    時間: 2020-10-25 07:28 PM

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2020-10-25 05:51 PM 發表

即罷工不合法啦!
比起歐美,幾時有唔夠過?夠膽玩政治,唔夠膽認。
作者: 幸福北極熊    時間: 2020-10-25 07:31 PM

你有權罷工,我有權處罰你

如果唔係個個隨便搵個藉口罷工唔返工,人工要照出,香港一定玩完
作者: allgoals    時間: 2020-10-25 07:31 PM

擺明係政治罷工啦,果8500人我敢肯定9成都係黃屍暴徒
依家美國歐洲爆得咁勁,黑醫護同工會,有無做過野?
作者: 幸福北極熊    時間: 2020-10-25 07:33 PM

引用:
原帖由 等埋首副 於 2020-10-25 07:04 PM 發表

無醫護罷工迫政府封關,香港依家已杏十橙了!
香港由始至終無封到內地關,反而封左中國關既美國就真係杏十橙了!
作者: disclaimer18    時間: 2020-10-25 07:35 PM

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-25 05:39 PM 發表

醫管局員工陣線今年2月初發動罷工,工會稱有8,500人參與,事隔約九個月,醫院管理局人力資源部發出電郵,列出員工「缺勤」日子,要求他們逐日解釋沒有上班原因,或者作出澄清。員工陣線指是按法例第332章《職工會條例》第5條正式登記的職工會所發起的合法工業行動,受法律保障,並非醫管局所指稱「缺勤」。究竟這次罷工能否受到法律保障?執業律師蘇文傑審閱了工會提出的五項訴求,指出要求醫管局提供足夠隔離病房、提供 ...
合法工業行動,係指放左工去搞,唔係返工時間搞呀❗️

😪
作者: az222    時間: 2020-10-25 07:37 PM

引用:

罷工救病人,只在香港啲黑醫護才做得出。
直接终身罷工救地球啦!咁柒叻!
正仆街!
作者: 遊鯤    時間: 2020-10-25 07:38 PM

醫護頭頂上有光環跟其它打工仔相提並論豈不是自貶身價?
事實上醫護把神聖使命丢到一邊拿病人當人質,良心何在呀?
作者: disclaimer18    時間: 2020-10-25 07:39 PM

引用:

低能執條毛業律師蘇文傑審閱了工會提出的五項訴求,

1。指出要求醫管局提供足夠隔離病房、
答:已有足夠隔離病房

2。提供足夠配套予醫護、
答:已提供足夠配套。

3。公開承諾絕不秋後算賬,
答:白痴,點解要承諾❓
作者: 還原事實    時間: 2020-10-25 07:42 PM

引用:

如果俾呢班黑醫護成功?我諗所有公務員都要罷工,第一個部門最好係庫房,所有公務員無糧出
作者: 還原事實    時間: 2020-10-25 07:44 PM

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-25 05:58 PM 發表

全球應對疲情,不論發達還是落後, 不論裝備充足定缺乏...都無醫護罷工, 只有香港醫護咁醜陋係疫情下罷工...
當人一變黃就腦殘
作者: 甩轆    時間: 2020-10-25 07:47 PM

引用:
原帖由 owen11223344 於 2020-10-25 06:31 PM 發表

peter仔最犀利,做愛發電專家
菜大妈頭号sp
作者: wwwvv0701    時間: 2020-10-25 07:48 PM

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-25 05:58 PM 發表

全世界得香港“黑心”醫護,會在疫情中妄顧病人生死走去罷工。
醫護已經提供足夠保護,病人又唔係特別多,居然為咗政治,唔理病人生死,走去罷工,用病人條死做政治籌碼,真係無恥至極,放棄咗醫護嘅專業,全部應該釘牌。
作者: 別問101    時間: 2020-10-25 07:52 PM

引用:

人哋叻過你就要炒要殺!
我真係孤陋寡聞,請問喺邊度得知呢?
作者: WakeUp77    時間: 2020-10-25 07:52 PM

引用:

人哋叻過你就要炒要殺!
.

圖片附件: kong.jpg (2020-10-25 07:52 PM, 23.32 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: kong.jpg (2020-10-25 07:54 PM, 35.48 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: team123456    時間: 2020-10-25 07:53 PM

罷工為左救港,以後同老闆講糧照出唔開工係為左幫公司賺錢得唔得
作者: 寒冬粗俗的主席    時間: 2020-10-25 07:53 PM

引用:

重有2003 年台灣市立和平醫院都有走佬醫師
作者: 高達不見了弟弟    時間: 2020-10-25 07:55 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 斷空食客    時間: 2020-10-25 07:55 PM

一句罷工救港已輸晒.救港係政治.救港人就可能有得拗.
作者: lavender18    時間: 2020-10-25 07:56 PM

引用:
原帖由 還原事實 於 2020-10-25 07:42 PM 發表

如果俾呢班黑醫護成功?我諗所有公務員都要罷工,第一個部門最好係庫房,所有公務員無糧出
點解拉埋公務員講呢,醫管局係獨立於政府部門嘅,其醫護人員唔係公務員哦!
作者: 海灣捉高峰    時間: 2020-10-25 07:58 PM

黑醫有得揀曠工,病人無得揀唔病,有咩理由都唔應該拿病人做人質
作者: Marlboro22    時間: 2020-10-25 08:07 PM

合理法政治罷工?係香港先有
用病人黎做威脅係咪唔知嚴重性有幾大?
一定要向我們香港人交代清楚
作者: snoopy_fa    時間: 2020-10-25 08:09 PM

引用:
原帖由 lavender18 於 2020-10-25 07:56 PM 發表

點解拉埋公務員講呢,醫管局係獨立於政府部門嘅,其醫護人員唔係公務員哦!
唔係公務員係公職人員, 公職人員行為失當 普通法上罪行 一樣適用
作者: 俊楠    時間: 2020-10-25 08:11 PM

黑醫護不理港人死活..只係掛住搞亂香港
作者: cm923    時間: 2020-10-25 08:16 PM

那時候咁多病人都唔去幚手醫!呢D咪黑醫囉!
正仆街!
炒哂佢!
終身不能做醫!
作者: lamlampeter1    時間: 2020-10-25 08:18 PM

引用:
原帖由 Fish338 於 2020-10-25 06:57 PM 發表

我不讚同罷工但如果冇封關香港會變成點??第三波就是政府封關不力.現在還未完全攪點.
封唔封關唔係因罷工迫出嚟,政府做野要顧多方面!考慮好多,封由武漢入境,再睇疫情發展再作下步!再講當時由内地入境都係香港人!
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-10-25 08:20 PM

引用:

罷工唔可以炒佢?🤣
作者: imad    時間: 2020-10-25 08:21 PM

引用:

人哋叻過你就要炒要殺!
高鐵 北斗 航空母艦 比人封殺咪一樣自己搞掂, 你講個d 晶片 遲d 咪一樣做到 ,正傻曱曱

每個地方都有專長, 中國今日高鐵速度 ,你奶媽狗女皇話10年 後先可以做到, 唔通你老母又炒緊d 人? 所以咁遲先識?

鄉港護士係人材? 咁都講得出 , 無知都笑L死人

作者: Henrywu18    時間: 2020-10-25 08:21 PM

政治罷工,主席要僘立法會議員,其他人盲目附和
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-10-25 08:24 PM

工作時間罷工可以炒得。
作者: mm170240279    時間: 2020-10-25 08:25 PM

好撚驚咩??
不如解釋下你老母點解做雞都咁得閒比隔離黃生小完生你班冚家剷好過啦
作者: Ming917830    時間: 2020-10-25 08:33 PM

引用:

人哋叻過你就要炒要殺!
出嚟送頭既有幾叻? 係後面推班on9出去死,自己坐定定嘆冷氣果啲人咪叻囉~ 嗱! 痴瘋尼啲叻仔又樓又車又食女~住好嘆好幾Q正,只要推儍仔去死,唔怕醜雙手都係血就得!
Peter仔你學下人啦
作者: ken2431    時間: 2020-10-25 08:45 PM

咁都叫合法罷工,不如你做老細啦!正仆街杏加橙!
作者: touya08    時間: 2020-10-25 08:48 PM

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-10-25 05:42 PM 發表

咪誤道市民
香港是沒有合法罷工
罷工=曠工
可以即炒
仲有,合法罷工權利只適合:與薪酬有關的雇傭條款。其他原因的罷工(無故曠工)並不包括
作者: siu_siu_nei_00    時間: 2020-10-25 08:49 PM

引用:

人哋叻過你就要炒要殺!
大陸回應曱甴攬炒訴求,你吾係吾支持
作者: Man208    時間: 2020-10-25 08:56 PM

法例有罷工自由,只是把要同職位有關,佢哋明顯因為政治罷工,無辜礦工,人工照出,根據勞工法例,可以即時解僱。
作者: Man208    時間: 2020-10-25 08:59 PM

要拗同自己職位有關嘅,
咪全部將佢地放一個名單裡邊,
將名單公開,全香港市民知道,睇下邊間公司,邊個醫療機構,會請這一班人。
作者: langke666666    時間: 2020-10-25 08:59 PM

抄曬佢,讓攬炒成功
作者: allgoals    時間: 2020-10-25 09:03 PM

引用:
原帖由 Fish338 於 2020-10-25 06:57 PM 發表

封關講就易,例如中港司機係咪要次次要隔離14日?空姐飛完又要等14日?

我都可以叫香港封城,講好易咋,但香港人唔出街7日邊有可能
作者: snoopy_fa    時間: 2020-10-25 09:04 PM

罷工還罷工, 作為一個廉潔政府, 錢銀一定要計清, 政府不嬲睇錢睇得好重 !!

唔係聽日有2條友 唔返工又話罷工糧照出

後日有4條友通宵打麻雀, 話罷工 又糧照出
作者: MarkIV    時間: 2020-10-25 09:10 PM

應該繼國泰之後,又一行業得到市大比數民支持嘅炒魷行動!
作者: 流晶花園    時間: 2020-10-25 09:15 PM

引用:

成班安九能比人搧動還實冇事
唔中意做就咪做啦,垃圾
作者: snoopy_fa    時間: 2020-10-25 09:16 PM

引用:
原帖由 MarkIV 於 2020-10-25 09:10 PM 發表

應該繼國泰之後,又一行業得到市大比數民支持嘅炒魷行動!
應該revoke註册 等佢香港再唔可以揾食
作者: 好慘呀    時間: 2020-10-25 09:23 PM

人地台灣沙士時D醫護怕死都是遲職不做,但香港D醫護玩完罷工,直接影衰醫護呢個名。
作者: 等埋首副    時間: 2020-10-25 09:25 PM

引用:
原帖由 幸福北極熊 於 2020-10-25 07:33 PM 發表

香港由始至終無封到內地關,反而封左中國關既美國就真係杏十橙了!
你睇返新聞啦,之前政府不封關,醫護罷工政府才封羅湖和皇崗關,但深圳灣照開
作者: 寒冬巨大的牛    時間: 2020-10-25 09:29 PM

引用:

人哋叻過你就要炒要殺!
Peter仔!請形容吓點解你蠢成咁嘅?
作者: 井底默默的主席    時間: 2020-10-25 09:36 PM

香港醫護做咁多衰嘢。仲大聲夾惡。全世界係香港至有。
作者: 高大冰凍的碼頭    時間: 2020-10-25 09:39 PM

炒,炒,炒。自己申請,即時獲批
作者: 8d    時間: 2020-10-25 09:42 PM

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-25 05:55 PM 發表

反中白痴識做電阻先講...

作者: 123people    時間: 2020-10-25 09:44 PM

引用:

這裡有他們主要的,三個罷工的理由:

一《設備供應不足》
一個社會,本沒有人想資源短缺的,資方只能做到盡量滿足要求,若用罷工去解決資源短缺,是屬於頭痛醫脚,愚昧無知的幼稚行為。

二《保證不秋後算賬》
“秋後算賬”是內地舊有的民革標語,引出強烈的政治鬥爭色彩,居心叵測,他們實質的要求是罷工後不負任何法律責任,但香港是嚴格講求法治公正,亦有lCAC把關,絕對沒人敢包庇罪行,或承諾什麼法治特辦的,難以置信,他們的法律知識貧乏到如斯地步!

三《封關救香港》
“封關救香港”這說法,絕對沒有合法的專業報告或權威的理據可言,只是出自工會高層的決定,更不涉及勞資福利問題,已超出了工會的職責範圍,罷工也不是強迫性的,所以,參與罷工的員工,必須負起個人的法律責任。
作者: 南區宇宙的師兄    時間: 2020-10-25 09:47 PM

引用:
原帖由 等埋首副 於 2020-10-25 09:25 PM 發表

你睇返新聞啦,之前政府不封關,醫護罷工政府才封羅湖和皇崗關,但深圳灣照開
關啲醫護咩事呀?我年初三深圳玩完返香港,深圳關已經叫你填申報表你係邊個城市來深圳返香港🙄講緊深圳返香港嘅中國關口!😌
作者: for158    時間: 2020-10-25 09:53 PM

黑醫護最仆街😡
作者: disclaimer18    時間: 2020-10-25 09:55 PM

引用:

條粉腸抽水就叻。

識鬼法律,歪理一大堆。
作者: ngcaddy    時間: 2020-10-25 09:58 PM

引用:
原帖由 disclaimer18 於 2020-10-25 09:55 PM 發表

條粉腸抽水就叻。

識鬼法律,歪理一大堆。

作者: djimavic    時間: 2020-10-25 10:03 PM

從自私角度講自已合法,同狗髮官一樣
作者: 99078D    時間: 2020-10-25 10:03 PM

lm
作者: DZDD    時間: 2020-10-25 10:08 PM

引用:

唔合法, 只係曠工, 講完.
坐等國泰事件重演.
希望真係會發生.
作者: pqrdownloader    時間: 2020-10-25 10:11 PM

引用:
原帖由 沒那種命。 於 2020-10-25 06:21 PM 發表

最好笑是罷工失職無秋後算賬,即係工會都知罷工不合理,所以先會有依個要求啦!
同賊仔話警察唔可以捉賊一樣,超白痴!
作者: 甩轆    時間: 2020-10-25 10:16 PM

初段炒幾件供緊楼黑医護頭頭,加取消專业资格,其他停職停薪等HA調查,殺一警佰,仲有边個跟除(肥西余)玩,除非肥西或職工盲幫你地供樓,不过無可能,政府HA就玩L大d,政府跟住大條道理改例引入大量医護人手,ok嗎。