標題: [國際新聞評論] 路透社:意大利政府否決華為參與建設當地5G網絡 [打印本頁]

作者: Zzlaz    時間: 2020-10-24 01:32 PM     標題: 路透社:意大利政府否決華為參與建設當地5G網絡

消息指,意大利政府已阻止當地電訊營運商Fastweb與華為簽署5G核心網絡供應協議。路透社10月23日引述兩名消息人士報道,意大利政府內閣在22日的內閣

連比較親中的意大利都唔approve華為
就算政府想 民眾的強力反感都會令歐洲美國連成一綫

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/539 ... utm_medium=referral
作者: 版煮報夢.    時間: 2020-10-24 01:36 PM

意大利唔係親中 意大利只係曾經幫個中國加入世衛, 上次疫情中國還因 幫助意大利, 上次意大利跟美國起舞追討中國疫情200億美元

作者: leslielo    時間: 2020-10-24 01:54 PM

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-10-24 01:32 PM 發表

消息指,意大利政府已阻止當地電訊營運商Fastweb與華為簽署5G核心網絡供應協議。路透社10月23日引述兩名消息人士報道,意大利政府內閣在22日的內閣

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/31225b8f6ecdf3c257facfd56564bdae.jpg/Vb9VJSaaY9cqAA0hju6d3pDHeL9RUvaW6zIjXOsyI1w?v=w1280r16_9
真係連成一線墮落。

中國已經去到開始5G應用層面,歐美仍然仲爭拗緊應否讓華為參與建設5G。

過多幾年就會知道,5G落後會出現咩問題。
作者: 自脫胸圍屈.非禮    時間: 2020-10-24 01:57 PM

意大利窮途末路仲咁串!
作者: 崖上的地獄    時間: 2020-10-24 02:17 PM

專心做好國内啦
作者: 崖上的地獄    時間: 2020-10-24 02:18 PM

引用:
原帖由 自脫胸圍屈.非禮 於 2020-10-24 01:57 PM 發表

意大利窮途末路仲咁串!
唔用就窮途末路
作者: 棧道    時間: 2020-10-24 02:40 PM

升級到戰略性階段,幾fd都冇用,跟組織走吧
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-10-24 02:45 PM

歐美市場話大唔大,話細唔細,唔好想全世界你都做得,搞好第二三世界既5G好過。。可能遲下歐美求你都未定
作者: bebebigbig    時間: 2020-10-24 02:48 PM

你意大利冇人投資~你死梗~你有乜俾國民生活??
作者: 香港偽民為患    時間: 2020-10-24 02:48 PM

引用:
原帖由 leslielo 於 2020-10-24 01:54 PM 發表

真係連成一線墮落。

中國已經去到開始5G應用層面,歐美仍然仲爭拗緊應否讓華為參與建設5G。

歐洲各國正期待美國6G應用
作者: 689倒轉又係689    時間: 2020-10-24 02:49 PM

明智決定
作者: bebebigbig    時間: 2020-10-24 02:50 PM

特9英你個仆街跟意大利黑手黨合作又亂人地國家呀??
作者: bebebigbig    時間: 2020-10-24 02:51 PM

莫綺雯你個仆街台獨hi将華為5G俾L左老美verizon~中央有排同你個仆街計!!!
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-24 02:52 PM

引用:
原帖由 leslielo 於 2020-10-24 01:54 PM 發表

真係連成一線墮落。

佢地話要 崇尚自然原始的味道🤔🤔
作者: BritHK1842    時間: 2020-10-24 02:52 PM

美國一吹雞,歸邊好正常
作者: BritHK1842    時間: 2020-10-24 02:54 PM

引用:

真係連成一線墮落。

美國用緊mmwave Ultra Wideband真5G啦,你唔知咩?
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-24 02:56 PM

引用:
原帖由 bebebigbig 於 2020-10-24 02:48 PM 發表

意大你的經濟結構最大係服務業,工業好似唔多用AI, 會唔會係咁原因?🤔🤔
作者: momo481716    時間: 2020-10-24 02:57 PM

作者: team123456    時間: 2020-10-24 03:00 PM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-10-24 02:48 PM 發表

唔係柒G咩?
作者: 香港偽民為患    時間: 2020-10-24 03:03 PM

引用:
原帖由 team123456 於 2020-10-24 03:00 PM 發表

唔係柒G咩?
等7G,不如修練法輪五通天眼通,天耳通,神足通
作者: team123456    時間: 2020-10-24 03:11 PM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-10-24 03:03 PM 發表

等7G,不如修練法輪五通天眼通,天耳通,神足通
要跳級先顯得美國霸權既實力架嘛
作者: larry64    時間: 2020-10-24 03:15 PM

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-10-24 01:32 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/31225b8f6ecdf3c257facfd56564bdae.jpg/Vb9VJSaaY9cqAA0hju6d3pDHeL9RUvaW6zIjXOsyI1w?v=w1280r16_9
MOLA MOLA
作者: 愛心大使    時間: 2020-10-24 03:16 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-10-24 02:45 PM 發表

歐美市場話大唔大,話細唔細,唔好想全世界你都做得,搞好第二三世界既5G好過。。可能遲下歐美求你都未定
窮國家要5豬有乜用
作者: marcominnie    時間: 2020-10-24 03:16 PM

武漢肺炎單嘢搞到全球歧視
作者: laiking888    時間: 2020-10-24 03:16 PM

支牌為隨時執,摺埋,唔通重合作咩
作者: Bogummy    時間: 2020-10-24 03:17 PM

意大利係「一帶一路」既中心國,咁唔支持華為點得架歐洲係華為既目標市場,不過唔緊要,中國有14億人口麻,即使晶片被禁,買唔到台積電5納米晶片,自己都發展到40納米晶片的。一定得,除非唔得
作者: 沙頭角原住民    時間: 2020-10-24 03:17 PM

引用:

外國根本不追求網速,去住過就知道

班人乜都慢架啦
作者: 幪面超人    時間: 2020-10-24 03:20 PM

唔用係佢地損失,到時再求中國時,價錢貴唔好後悔
作者: NeScAfE_G    時間: 2020-10-24 03:20 PM

共產黨已經得罪全世界  以為自己抗疫成功
作者: 偷渡的港佬    時間: 2020-10-24 03:23 PM

上次出差意大利2018年,download一個file 足夠時間打個邊爐,網絡極差。
作者: lpj88    時間: 2020-10-24 03:27 PM

義大利咁有錢, 華為幫你起完5G分分鐘冇錢找數.
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-10-24 03:27 PM

引用:

Italy 唔係參與“一帶一路”咩??
作者: 赤共    時間: 2020-10-24 03:27 PM

5g大把選擇啦大陸吹水就叻大陸咁落後冇晶片生產到出嚟咩,成日逼人用人哋五用你就收皮歌子啦
作者: benben999    時間: 2020-10-24 03:28 PM

引用:
原帖由 自脫胸圍屈.非禮 於 2020-10-24 01:57 PM 發表

意大利窮途末路仲咁串!
其實佢地係估計沒錢搞5G, 所以索性用呢個理由唔搞
作者: ATA6038    時間: 2020-10-24 03:28 PM

可能人地用4G就夠用
作者: nooneinhere2    時間: 2020-10-24 03:29 PM

引用:
原帖由 愛心大使 於 2020-10-24 03:16 PM 發表

窮國家要5豬有乜用
5g要安裝非常密集的訊號裝置,在已發展地區要改動的地方比未發展的地區多太多
作者: richardli008    時間: 2020-10-24 03:31 PM

根本無錢升級上5G!
作者: DARKSILVER    時間: 2020-10-24 03:32 PM

引用:

意大利窮途末路仲咁串!
根本就無錢埋單! 建咩設?

唔係單單放棄華為, 係根本無錢建5G!
作者: 得閒看看    時間: 2020-10-24 03:32 PM

反制唔比法拉利喺中國賣!
作者: 宇宙可愛的採購    時間: 2020-10-24 03:33 PM

引用:
原帖由 bebebigbig 於 2020-10-24 02:48 PM 發表

玩政治的人理得你平頭百姓死活!
作者: icantstop    時間: 2020-10-24 03:34 PM

引用:
原帖由 Zzlaz 於 24-10-2020 01:32 PM 發表

又話中意係最friend 既!?意大利佬用完我國物資就反面!罷買意大利名車!👍
作者: Barocc0122073    時間: 2020-10-24 03:39 PM

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-10-24 01:36 PM 發表

意大利唔係親中 意大利只係曾經幫個中國加入世衛, 上次疫情中國還因 幫助意大利, 上次意大利跟美國起舞追討中國疫情200億美元
唔係世衛,亞爺係聯合國五常就自動波~而係,上次汶川地震,,西方係意大利第一個帶哂架生,包括戰地醫院,汶川救災,,,地震,救災後意大利全部唔要送哂俾亞爺..今年4月亞爺派醫療隊去,同一大棚醫療物資,囗罩呼吸機,,,當人情還債...如今各不相欠,,,話之你新冠滅國,正式你死你賤~
作者: 艾斯    時間: 2020-10-24 03:40 PM

引用:
原帖由 team123456 於 2020-10-24 03:00 PM 發表

唔係柒G咩?
我就話用9G好啲啦!
作者: peter925    時間: 2020-10-24 03:41 PM

跟本無錢搞,找藉口。
作者: Blonzz    時間: 2020-10-24 03:41 PM

日日講華為唔悶咩?都就快執笠啦
作者: Peony8868    時間: 2020-10-24 03:42 PM

引用:

比較親中?9噏啦你契弟
作者: team123456    時間: 2020-10-24 03:43 PM

引用:
原帖由 艾斯 於 2020-10-24 03:40 PM 發表

我就話用9G好啲啦!
即係未G
作者: benben999    時間: 2020-10-24 03:45 PM

引用:
原帖由 ATA6038 於 2020-10-24 03:28 PM 發表

可能人地用4G就夠用
其實4G 確實係已經夠用, 5G 6G 7G 只是為左產生虛假既需求, 在今日全世界已發展國家都莫財既大環境之下, 根本沒有迫切性要推行5G
作者: 老虎都要翻生    時間: 2020-10-24 03:47 PM

好快非洲超越欧洲。
作者: 活著就是希望    時間: 2020-10-24 03:48 PM

引用:

始終歐美同種同源。
作者: hfceddie    時間: 2020-10-24 03:48 PM

前兩日至講緊瑞典,咁快意大利又加入。

唔緊要,一於內循環自家用!
作者: bebebigbig    時間: 2020-10-24 03:48 PM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-10-24 02:56 PM 發表

意大你的經濟結構最大係服務業,工業好似唔多用AI, 會唔會係咁原因?🤔🤔
意大利而家有好多毒品....中國打爛左特9英個飯碗~佢個仆街仲吾勾結外國勢力搞中國咩.......
作者: hfceddie    時間: 2020-10-24 03:51 PM

引用:

真係連成一線墮落。

唔知嘅仲以為5G全世界係華為獨有。
作者: jsl82    時間: 2020-10-24 03:53 PM

引用:

真係連成一線墮落。

講到開始無左5G唔得咁~今日香港已經有5G可以用~應用層面上有咩唔同左?你屋企而家係咪已經固網WIFI都cut埋?

5G特性較4G大頻寬同低延遲,主要係解決要拉實物線追求速度既問題(但仍然無法達到固網既穩定性同低延遲),只係有利某些應用上有利,例如無人駕駛(未有人性基礎,仲未真係成熟),另外最多睇4k片快D咁囉~

什麼智慧城市?由2000年講到而家,講廿9幾年都無用,重點係政府識唔識IT化,同應該IT化 (香港政府為例真係濕9政府既表表者,申報乜Q都要實物填表)… 好多野十幾年前3G都行得到只係無政策行而已~
作者: Dani123    時間: 2020-10-24 03:53 PM

中東市場都夠啦
作者: 西九真空的甩毛    時間: 2020-10-24 03:54 PM

係唔夠膽得罪尾國佬
作者: hfceddie    時間: 2020-10-24 03:55 PM

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-10-24 03:17 PM 發表

外國根本不追求網速,去住過就知道

班人乜都慢架啦
咁多網都上唔到,其實網速咁快有乜用?

作者: benben999    時間: 2020-10-24 03:55 PM

引用:
原帖由 jsl82 於 2020-10-24 03:53 PM 發表

講到開始無左5G唔得咁~今日香港已經有5G可以用~應用層面上有咩唔同左?你屋企而家係咪已經固網WIFI都cut埋?

5G特性較4G大頻寬同低延遲,主要係解決要拉實物線追求速度既問題(但仍然無法達到固網既穩定性同低延遲),只係有利某些應用上有利,例如無人駕駛(未有人性基礎,仲未真係成熟),另外最多睇4k片快D咁囉~

什麼智慧城市?由2000年講到而家,講廿9幾年都無用,重點係政府識唔識IT化, ...
實際上係冇分別既

不過呢個騙局唔係中共搞出黎架, 本來就係歐美搞出黎既, 點知俾華為既技術跑出

咁惟有硬住頭皮, 不停抹黑華為啦, 就算5G 騙局不能呃到中國人既錢, 最起碼唔好俾中國人呃到佢地自己國家既錢丫

作者: hfceddie    時間: 2020-10-24 03:56 PM

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2020-10-24 03:20 PM 發表

係咪好「丁蟹」feel 呢?
作者: hfceddie    時間: 2020-10-24 03:58 PM

引用:
原帖由 Blonzz 於 2020-10-24 03:41 PM 發表

日日講華為唔悶咩?都就快執笠啦
未執,吊緊鹽水。
作者: hfceddie    時間: 2020-10-24 04:00 PM

引用:
原帖由 jsl82 於 2020-10-24 03:53 PM 發表

什麼智慧城市?由2000年講到而家,講廿9幾年都無用,重點係政府識唔識IT化, ...
香港政府仲用 e-cert 呢吓好笑!
作者: haogaoye    時間: 2020-10-24 04:02 PM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-10-24 02:48 PM 發表

4G以後,美國就只有蠢G應用。
作者: benben999    時間: 2020-10-24 04:04 PM

引用:

今日係因為5G 華為技術領先, 所以全世界已發展既國家都冇人買通傳媒洗市民既腦, 你當然唔會覺得5G 一定要用啦, 如果今日5G 係美國技術領先, 以你既水平, 應該已經日日在盼望5G 快D到來, 無他既, 因為美國會大力開動洗腦程序丫嘛

但係美國係唔會話5G 冇用既, 呢個騙局要繼續下去, 如果因為華為暫時領先, 美國就打爛個金飯碗, 以後仲點靠佢呃人呢? 所以抹黑中國抹黑華為絕對係上上之策

作者: siuchungyu    時間: 2020-10-24 04:04 PM

美國佬印銀紙收買人心,攪到國債又創世紀新高,睇佢幾時尾爆
作者: markchan720    時間: 2020-10-24 04:10 PM

意大利人唔信共產黨,只信黑手黨
作者: 香港地盤佬    時間: 2020-10-24 04:11 PM

引用:
原帖由 愛心大使 於 2020-10-24 03:16 PM 發表

窮國家要5豬有乜用
講真,窮既地方先至容易發展,好似香港咁你想起咩都難
作者: kxkx    時間: 2020-10-24 04:13 PM

個政府可能好怏倒台
作者: 公司邊緣的天才    時間: 2020-10-24 04:15 PM

引用:
原帖由 偷渡的港佬 於 2020-10-24 03:23 PM 發表

上次出差意大利2018年,download一個file 足夠時間打個邊爐,網絡極差。
4G都特別慢過人
作者: lostofbubble    時間: 2020-10-24 04:16 PM

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-10-24 13:32 發表

唔聽話, 美國制裁就大獲啦!!
反而中國大方, 第日風聲冇咁緊再幫襯, 都唔會斤斤計較
作者: tongtong2047    時間: 2020-10-24 04:17 PM

14億中國人民也可對意粉佬說不!
作者: ingredient    時間: 2020-10-24 04:17 PM

啲西方國家終於知道中國靠唔住。
作者: 跛喬峰    時間: 2020-10-24 04:19 PM

其實呢啲新聞真係得啖笑....!
皆因果班歐美鬼子佬成日都係一時一樣...九唔搭八咁....
今日佢地話唔用...但過多三兩個月佢地隨時又會話用番....所以又駛乜對呢啲新聞咁認真....! 
奉勸各位都係唔好跟車太跟...唔係遲啲意大利又話用番中國5g既話...盞大家又要柒多一鑊....! 
作者: heyworld    時間: 2020-10-24 04:19 PM

引用:

咁睇小尾各?彵們日日期代繄8G呀!
作者: 大腳傳中    時間: 2020-10-24 04:20 PM

引用:
原帖由 艾斯 於 2020-10-24 03:40 PM 發表

我就話用9G好啲啦!
9之要孖6喎
作者: 香港神仙    時間: 2020-10-24 04:21 PM

意大利正反骨仔。
作者: theone221    時間: 2020-10-24 04:21 PM

引用:

歐美都組成邪惡軸心了
作者: disclaimer18    時間: 2020-10-24 04:25 PM

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-10-24 01:36 PM 發表

只係意大利嘅政棍、政黨搞搞震姐.

民煮就係中5時花6時變,

明冇?
作者: 1MH1    時間: 2020-10-24 04:26 PM

個個民選政府唔敢得罪CIA, 太多黑材料係人手上,掉官之餘還要坐牢!已經變相成為塊侶政府
作者: ichthys2    時間: 2020-10-24 04:28 PM

美國雖然國力不如從前,但仍有一定程度的號召力。
作者: eliskw2000    時間: 2020-10-24 04:30 PM

都無咩感覺,唔想用咪唔好用囉。
作者: 抗毒果勇士    時間: 2020-10-24 04:31 PM

引用:

所以大少奶住美國都好危....

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-10-24 04:31 PM, 68.62 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: TWSK73    時間: 2020-10-24 04:31 PM

引用:
原帖由 marcominnie 於 2020-10-24 03:16 PM 發表

武漢肺炎單嘢搞到全球歧視
今时今日只有智障先仲讲武汉肺炎
作者: TWSK73    時間: 2020-10-24 04:33 PM

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2020-10-24 03:20 PM 發表

讲到抗疫,边有人国家成功过你主人醜国吖
作者: 普通話太難學    時間: 2020-10-24 04:33 PM

究竟意大利現在有冇錢建5G網絡?冇咁大個頭,就不要戴咁大頂帽,搞到成身債就無謂啦!
作者: 百厭超人    時間: 2020-10-24 04:34 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-10-24 02:54 PM 發表

美國用緊mmwave Ultra Wideband真5G啦,你唔知咩?
老尾5G如果真係咁犀利,又使乜打華為打到身水身汗呀?
作者: 220    時間: 2020-10-24 04:35 PM

引用:
原帖由 jsl82 於 2020-10-24 15:53 發表

看了第一句就笑出來今日香港已經有5G可以用,應用層面無咩唔同
香港咁鬼落後地區收皮啦!
有5G覆蓋率有幾大呀!
香港軟硬件有無追上先得嫁
電子支付都未能普及啦還停留白痴通
大陸都開始有機械人餐廳啦,香港還用服務員及廚師咁鬼落後
睇到香港分類物流還用人手真落後,大陸都係用機械人分類啦!
香港梗係在5G應用層面無咩唔同啦,依香港人的大香港主義咩都接受唔到,為人又自私自利,只識訴求咩都唔識,永遠政府錯自己無錯,又無責任感,比咩都無用,根本香港人就係廢柴一羣人
作者: andyivan    時間: 2020-10-24 04:37 PM

歐洲基本上都係親美 親得美國 自然會反中架啦 除非想食兩家茶飯果d就會扮下野
作者: 1044    時間: 2020-10-24 04:41 PM

意大利已成過去。繼續睇人面色,國內問題嚴重。
作者: 百厭超人    時間: 2020-10-24 04:45 PM

引用:

唔係以為!而係100%抗疫成功!
最簡單全球只有中國嘅經濟係正增長,而其他嘅地區或者國家經濟全部亀縮就已經係一個最好嘅證明,閣下自己眼盲心盲就唔好當全世界都好似你咁!
作者: apmichael    時間: 2020-10-24 04:46 PM

引用:
原帖由 benben999 於 2020-10-24 03:45 PM 發表

其實4G 確實係已經夠用, 5G 6G 7G 只是為左產生虛假既需求, 在今日全世界已發展國家都莫財既大環境之下, 根本沒有迫切性要推行5G
當年發展4G時都有人話3G夠用
作者: uncannyoracle    時間: 2020-10-24 04:48 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-10-24 02:45 PM 發表

其實亞洲幾個國家都死係老美手上,日本仔當年,韓國佬連間三星都比美國佬暗中控股。華為/中興以為打入美國市場玩幾年比美國佬玩,真係落閘放狗。法國佬既阿雨斯通,英國佬既HSBC,邊個有好下場?
你睇誠哥就知,死都唔去美國玩,離開香港都係去歐洲。誠哥當年去加拿大石油公司試下北美水溫都比人玩左幾撚。
作者: fco6636    時間: 2020-10-24 04:50 PM

引用:

窮國家要5豬有乜用
用5G唔用4G只是唔想比老美監控啫!不過,D黃人都會話用華為5G會比中國監控
作者: apmichael    時間: 2020-10-24 04:50 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-10-24 03:55 PM 發表

咁多網都上唔到,其實網速咁快有乜用?

乜這幾個網站就係全世界呀?你個世界真係細
作者: jsl82    時間: 2020-10-24 04:50 PM

引用:
原帖由 220 於 2020-10-24 04:35 PM 發表

看了第一句就笑出來今日香港已經有5G可以用,應用層面無咩唔同
香港咁鬼落後地區收皮啦!
有5G覆蓋率有幾大呀!
香港軟硬件有無追上先得嫁
電子支付都未能普及啦還停留白痴通
大陸都開始有機械人餐廳啦,香港還用服務員及廚師咁鬼落後
睇到香港分類物流還用人手真落後,大陸都係用機械人分類 ...
牛頭唔搭馬嘴!

電子支付已經行緊啦… 支付寶微?信,無咩幾多G特別,有時無信號位置都仲係要靠WiFi添,如果支乜9!?

機械人餐廳只係噱頭,你唔係見到個機械臂加鑊鏟就當厨師下話? 重點係同5G無關。

機械人分類,只係解決人手時間問題同5G又係完全冇關係 … HKTVmall王維基都有買類似嘅系統幫佢優化佢個物流貨倉。

香港落後係事實,重點後呢個濕鳩政府唔肯聽人意見固步自封! 只靠炒賣,賣地作主糧 。咁仲撐政府既人係咪on9呢?
作者: 一家團聚    時間: 2020-10-24 04:51 PM

引用:
原帖由 nooneinhere2 於 2020-10-24 03:29 PM 發表

5g要安裝非常密集的訊號裝置,在已發展地區要改動的地方比未發展的地區多太多
未發展國家即係國家資金唔多啦,咁冇錢又點樣起5G網絡呀?
作者: fco6636    時間: 2020-10-24 04:51 PM

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-10-24 02:49 PM 發表

明智決定
繼續比老美監控都係明智決定
作者: apmichael    時間: 2020-10-24 04:51 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-10-24 03:58 PM 發表

未執,吊緊鹽水。
你以為華為只係做5G呀
作者: fco6636    時間: 2020-10-24 04:52 PM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-10-24 02:52 PM 發表

佢地話要 崇尚自然原始的味道🤔🤔
咁應該要返去水壺年代
作者: good103    時間: 2020-10-24 04:53 PM

人地的內政別國無權指手畫腳!這是中共一向的口號
作者: 一家團聚    時間: 2020-10-24 04:54 PM

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2020-10-24 03:39 PM 發表

唔係世衛,亞爺係聯合國五常就自動波~而係,上次汶川地震,,西方係意大利第一個帶哂架生,包括戰地醫院,去汶川救災,,,地震,救災後意大利全部唔要送哂俾亞爺..今年4月亞爺派醫療隊去,同一大棚醫療物資,囗罩呼吸機,,,當人情還債...如今各不相欠,,,話之你新冠滅國,正式你死你賤~
意大利會因今次疫症滅國?????

你今晚發多幾個夢或者會有可能嘅!